Сливането на Лукойл гарант с фонда на цкб ще ни направи по-устойчивиДата22.07.2016
Размер44.34 Kb.
#1127
в-к “Пари”, 12 октомври 2009г.

Сливането на Лукойл гарант с фонда на ЦКБ ще ни направи по-устойчиви

Магдалена Иванова, mivanova@pari.bg


Мултифондовете може да неутрализират част от въздействието на финансовата криза, коментира Кирил Червенков, изп. директор на ПОД Лукойл гарант - България
Господин Червенков, какви фактори оказаха влияние за решението ви да се влеете в ПОАД ЦКБ- Сила?

- Основната цел на сливането е оптимизиране на икономическите и финансовите аспекти на дейността и стремеж към увеличаване на финансовия резултат. И двете дружества имат добро име, дългогодишен опит и добро финансово състояние, но сливането им ще ги направи още по-устойчиви при създалата се световна икономическа криза. Освен това ще имаме възможност да предложим още по-добър пенсионноосигурителен продукт, от който ще се възползват осигурените лица и пенсионерите на пенсионните фондове, управлявани от двете дружества.


Какво ще се случи с осигурените лица в пенсионните фондове, управлявани от ПОД Лукойл гарант - България? Kаква е процедурата по прехвърлянето?

- При прехвърлянето ще се запазят всички права на осигурените лица и на пенсионерите на двете дружества. Това се гарантира от подписания от ръководствата договор за преобразуване. Той е проверен по съответния ред от Комисията за финансов надзор, в резултат на което имаме издадено разрешение за предстоящото вливане. Водещо за двете дружества, както и за компетентните държавни институции, е запазването правата на клиентите, тоест гарантирането размера на средствата, натрупани по партидите на осигурените лица и пенсионерите, както и размера и сроковете за получаване на пенсиите. Освен средствата към ПОАД ЦКБ-Сила ще премине и цялата документация, в това число и всички осигурителни досиета. За да бъде всичко това гарантирано, служителите от ПОД Лукойл гарант - България, включително и ръководството, ще запазят своите функции след преобразуването. От друга страна, осигурените лица в обединеното дружество ПОАД ЦКБ-Сила ще спечелят по-добро обслужване. Амбицията на ръководството на обединеното дружество е до края на следващата година да бъдат разкрити офиси за обслужване на осигурените лица и пенсионерите във всички областни градове, а през следващите три години и в по-голяма част от общините в страната. Предвиждаме нови технологии за подобряване качеството на обслужване и управление на активите. Увеличените обеми на управляваните активи ще ни дадат възможност за постигането на по-добри условия при инвестиране на средствата на пенсионните фондове и реализирането на по-висока доходност от това за осигурените лица и пенсионерите.


Ще запазят ли доходността по партидите си хората, които ще бъдат прехвърлени във вече обединения фонд?

- При вливането не се допуска преразпределение на доход между индивидуалните партиди. Чисто технологично размерът на натрупаните средства по индивидуалните партиди на осигурените лица и пенсионерите в пенсионните фондове, управлявани от ПОД Лукойл гарант - България към датата на преобразуването, се прехвърлят в същия размер в съответните пенсионни фондове, управлявани от ПОАД ЦКБ-Сила.


Какво ще стане с работещите във вашите фондове?

- Трудовите правоотношения не се прекратяват при вливането. По-високата добавена стойност на продукта на всяка финансова институция се дължи на човешкия фактор. Ние сме инвестирали, инвестираме и ще продължим да инвестираме в него и след вливането, защото именно знанията, уменията и опитът на нашите служители ще ни дадат предимство пред конкурентите ни.


Каква е средната наличност по всички партиди в ПОД Лукойл гарант - България?

- В доброволния пенсионен фонд е над 1000 лв., в универсалния - над 650 лв., а в професионалния - над 2000 лв.


Каква препоръка бихте дали на хората по отношение на техните пари по време на криза?

- Да балансират разходите съобразно своите доходи. Да спестяват и инвестират част от средствата си, спечелени в работоспособна възраст, за да ги ползват в периода след своето пенсиониране. За съжаление няма универсални съвети в такива ситуации.


Какъв процент от активите на пенсионните фондове бяха инвестирани в акции през 2008 г. и какъв е този процент сега?

- За да отговорим адекватно на финансовата криза, предприехме поредица от мерки, като една от основните бе намаляване на инвестициите в най-уязвимия в тези условия инвестиционен инструмент, а именно акциите. Например в края на 2007 г. 51% от активите на доброволния ни пенсионен фонд бяха вложени в акции, в края на 2008 г. този процент беше 30.


През 2010 г. се очаква да стартират мултифондовете в България. Ще има ли интерес и според вас какъв процент от осигурените лица биха се насочили към тях?

- Всички активно осигуряващи се лица с пенсионноосигурителна култура ще направят своя осъзнат избор на портфейл с определен рисков профил - консервативен, балансиран или по-агресивен. Най-вероятно възрастовият критерий ще бъде от най-голямо значение при избора на нивото на риск - по-младите ще инвестират по-рисково, хората в предпенсионна възраст ще инвестират по-консервативно. На проведената наскоро международна конференция Мултифондовете - приложение и перспективи в пенсионните системи на страните от Централна и Източна Европа надделя мнението, че въвеждането на портфейлите с различен рисков профил е крайно наложително, дори до голяма степен закъсняло в България. Наличието на подобно управление на активите би помогнало при неутрализирането на негативното въздействие на световната финансова криза върху пенсионния пазар.


Какви са най-големите проблеми на пенсионната ни система?

- Доминира мнението, че два са основните проблема на пенсионната система в България: ниски доходи и застаряващо население в страната. Бихме добавили и недобра пенсионноосигурителна култура, особено относно допълнителното пенсионно осигуряване.


Трябва ли да има промяна в осигурителните вноски според вас?

- При вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване в универсален пенсионен фонд може да има известно покачване за сметка на Държавното обществено осигуряване, за да има възможност за натрупване на повече средства по партидите на осигурените лица. Със сигурност обаче сега не е моментът за това.


Визитка

Кой е Кирил Червенков

- Кирил Червенков е изпълнителен директор на ПОД Лукойл Гарант - България от самото създаване на дружеството през 2000 г.

- Преди това в периода 1989-2000 г. има натрупан богат финансов и управленски опит като: счетоводител и главен счетоводител в предприятия от производствения и финансовия сектор; финансов директор на Росбулнефт АД; управител на СИБанк, клон Бургас; управител на ДЗИ Банк, клон Бургас.

- Кирил Червенков е завършил Университета за национално и световно стопанство през 1986 г. През 1991 г. е завършил Висшата школа по маркетинг и мениджмънт МАРКОМ - София.
http://www.pari.bg/2/a/2009/10/12/Slivaneto_na_Lukojl_garan2#
Каталог: news
news -> Община пловдив пловдив, 4000, пл. “Стефан Стамболов” №1 тел: (032) 656 701, факс: (032) 656 703
news -> Закон за изменение и допълнение на Закона за общинската собственост. От рождения си ден 1 юни 1996 г., Закона за общинската собственост претърпя множество промени, основните от които бяха през 1999 г и 2004 г
news -> Тема: здравеопазване
news -> П р а в и л а за провеждане на 68-ми Национален и Международен Туристически Поход "По пътя на Ботевата чета" Козлодуй Околчица" 27 май 2 юни 2014 година I. Цел и задачи
news -> Списък на училищата, които имат ученици с ниски резултати от външно оценяване след 5 клас по съответните предмети
news -> Уважаеми колеги, Лятото е при нас и ето, че е време да помислим къде ще прекараме лятната отпуска
news -> Новости в програмен продукт Заплати – версия 12
news -> Проф д-р Георги Ончев, дмн
news -> Код на училище Име на училище


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница