Съществува идея за налагане на мораториум на включването на нови лекарства в списъка с медикаменти, които Здравната каса покриваДата27.10.2018
Размер224.58 Kb.
www.dariknews.bg 24.09.2014 г.

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=1330062
Мораториум за въвеждане на нови лекарства от НЗОК е опасен за пациентите
Съществува идея за налагане на мораториум на включването на нови лекарства в списъка с медикаменти, които Здравната каса покрива. Противоречиви обаче са твърденията по въпроса чие е предложението за подобна забрана, както и дали то ще бъде гласувано. Пациентските организации са категорични, че подобен мораториум е опасен за живота на болните у нас.

Забраната за включване на нови лекарства в списъка на Здравната каса за 2015 г. е част от анализа за оптимизиране на разходите в здравеопазването, който Надзорният съвет на институцията предстои да разгледа. Това съобщи Деян Енев, който представлява фармацевтите в надзора. Той е убеден, че идеята за мораториум за включване на нови лекарства е предложена от определени отдели в Здравната каса.

Според подуправителя на финансовата институция д-р Динчо Генев Касата не е отправяла подобно предложение, а Надзорният съвет не може и няма право да гласува подобен мораториум. У нас към момента дори не било обсъждано такова гласуване.

Генев допълни, че тази година бе удължен периодът, в който нови лекарства ще влизат в Здравната каса, от шест месеца на една година. Налагането на мораториум обаче не било на дневен ред.

Подуправителят на институцията добави, че ако подобна забрана съществува като идея, то тя е на финансовото министерство, а не на НЗОК.

Към тази теза се присъедини и Иван Димитров, председател на федерация Български пациентски форум и доскорошен представител на пациентите в надзора. Той уточни, че подобно предложение за мораториум за включване на нови лекарства е предлагано и миналата година, но не е било прието.


www.btv.bg, 24.09.2014 г.

http://btvnews.bg/article/bulgaria/bez-novi-vidove-lekarstva-po-zdravna-kasa-prez-2015-g.html
Без нови видове лекарства по Здравна каса през 2015 г.
Предложението цели да компенсира недостига на пари за здраве, но предизвика скандал
Няма да има нови видове лекарства по Здравна каса през следващата година. Това е една от мерките за преодоляване на недостига на пари за здраве. Предложението предизвика скандал на здравен форум в столицата.

Надзорният съвет на Здравната каса ще поиска актуализация на бюджета с още 117 млн. лв., за да гарантира здарвните услуги до края на годината. На утрешното заседание ще бъде разгледан и анализ за разходите в системата, както и предложения за преодоляване на кризата.

„Предложенията са много, може би над 20. Едно то тях наистина е такова - за налагане на мораториум за включване на нови медиакменти и нови терапии в списъка с лекарства, които Касата плаща”, коментира Деян Денев от Надзорния съвет на НЗОК.

Здравната каса категорично отрича да е направила предложението. „Това е само съществувало като идея, в разговори, че може да бъде прието такова решение, но такова решение няма”, категоричен е подуправителят на НЗОК д-р Динчо Генев.

За да влезе подобна мярка в сила, е необходима промяна в няколко нормативни акта.
www.novatv.bg, 24.09.2014 г.

http://novanews.bg/news/view/2014/09/24/87196/
Заплаха от по-малко безплатни лекарства догодина
Ръководството на НЗОК отрича идеята да е тяхна
Марина Малашева

Един от вариантите, за да се намали дупката в бюджета на НЗОК, е да се спести от медикаменти. Такава точка е залегнала в анализ, който ще бъде обсъждан утре от Надзорния съвет на Касата.

Ръководството на НЗОК отричат идеята да е тяхна. Предложението обаче е да бъде наложен мораториум на включването на нови лекарства в позитивния списък на Касата.

„Предложенията са много, над 20. Едно от тях наистина е такова – налагане на мораториум на включването на нови медикаменти, нови терапии, в списъка с лекарствата, които Касата заплаща. Самата мярка не мисля, че ще бъде обсъждана. Това е само предложение, направено от отдели в Касата”, заяви Деян Денев, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Актуализация на позитивния лекарствен списък се прави веднъж в годината. От НЗКО заявяват, че този въпрос не стои на дневен ред, по-важно е да се направи актуализация на бюджета.
www.bnr.bg 24.09.2014 г.

http://bnr.bg/horizont/post/100463748/dincho-genev-utre-na-zasedanie-na-nadzornia-savet-na-kasata-shte-bade-predstaven-analiz-za-tova-kak-da-se-spestat-sredstva-ot-budjeta
Динчо Генев: Утре на заседание на Надзорния съвет на Касата ще бъде представен анализ как да се спестят средства от бюджета
Подуправителят на Здравната каса Динчо Генев опроверга твърдения в медиите, че Надзорният съвет на Касата ще гласува предложение за мораториум за включването на нови лекарства в позитивната листа.

Генев каза, че това не е в правомощията на надзора и че подобно решение не може да бъде взето без действащ парламент.

Утре на заседание на Надзорния съвет на Касата ще бъде представен анализ за това как да се спестят средства от бюджета на Касата и най-вероятно тази мярка е включена в този анализ, каза подуправителят на Здравната каса.
www.bnr.bg 24.09.2014 г.

http://bnr.bg/horizont/post/100463748/dincho-genev-utre-na-zasedanie-na-nadzornia-savet-na-kasata-shte-bade-predstaven-analiz-za-tova-kak-da-se-spestat-sredstva-ot-budjeta
Динчо Генев: Утре на заседание на Надзорния съвет на Касата ще бъде представен анализ как да се спестят средства от бюджета й
Подуправителят на Здравната каса Динчо Генев опроверга твърдения в медиите, че Надзорният съвет на Касата ще гласува предложение за мораториум за включването на нови лекарства в позитивната листа.

Според Деян Денев, утрешното заседание има две точки в дневния ред - ново искане за актуализация на бюджета на касата с около 103 милиона лева и отчет за разходите на Здравната каса. В този отчет има предложение как те тепърва да се ограничат. Сред тези предложения е именно мораториум на включването на нови медикаменти и терапии в позитивната листа. Тази мярка обаче, според Деян Денев, няма да се обсъжда, защото за целта е нужно да има действащ парламент, тъй като касае промени в нормативната база.

Според подуправителя на здравната каса Динчо Генев, от касата е правен анализ как се отразява въвеждането на нови дейности върху бюджета й. Икономическият ефект от въвеждането на нови медицински изделия сочи, че за период от три години разходите на касата са се увеличили с 580 милиона лева, каза Динчо Генев, а предприетите мерки за рестрикции са довели до икономии от 16 милиона лева.
www.dariknews.bg 24.09.2014 г.

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=1329948
Без нови лекарства през 2015 г.
Надзорният съвет на НЗОК, чийто председател е Кирил Ананиев, ще гласува да наложи мораториум на включването на нови медикаменти в платения списък.

Няма да се подкрепят и никакви промени, които биха увеличили разходите за медикаменти. Това пише в документите на надзора, с които „Труд” разполага, съобщава изданието.

Практиката показва, че в платената листа годишно влизат около 10-20 нови лекарства. А някои от тях са без алтернатива за болните, особено ако те са резистентни към всички останали терапии. В същото време в проекта на решението на надзорниците пише, че разширяването на листата с новите терапии срещу рак - т.нар. таргетни, увеличават броя на живите пациенти. Т.е. хем няма да се плащат нови медикаменти, хем се признава, че те удължават живота.

Документите показват още, че ако се гласува втора актуализация на бюджета на НЗОК със 117 млн. лв., ще се покрие очакваният дефицит по всички пера.


www.investor.bg, 24.09.2014 г.

www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nadzoryt-na-nzok-ne-moje-da-reshava-za-zabrana-na-lekarstva-v-plateniia-spisyk,180575/
Надзорът на НЗОК не може да решава за забрана на лекарства в платения списък
Такова решение не може да бъде взето без действащ парламент, обясни подуправителят на Здравната каса Динчо Генев
Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Динчо Генев опроверга твърдения в медиите, че Надзорният съвет на касата ще гласува предложение за мораториум за включването на нови лекарства в позитивния списък от 2015 година.

По-рано по време на форума "Иновации и добри практики в здравния сектор" Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация каза, че утре на заседание на Надзорния съвет на Касата ще бъде представен анализ за икономии от бюджета на здравния фонд, който включва предложение за мораториум върху включването на нови медикаменти в платения от НЗОК списък.

По време на форума обаче Генев каза, че това не е в правомощията на Надзорния съвет и такова решение не може да бъде взето без действащ парламент.

Росен Казаков, директор на Българската генерична асоциация, коментира за Investor.bg, че не е запознат в детайли с подобно предложение, но е редно да има критерии, по които да се пресяват медикаментите в позитивната листа, ако това се прави, и това да се отнася за определен период. Той сравни казуса с този преди години, когато за една година бяха замразени цените на лекарствата без рецепта.

Казаков изрази и съмнение, че такова предложение би могло да бъде гласувано без критерии и мотиви. Той предположи, че мотив за такава забрана може да бъде, че в позитивната листа има нови терапии, които нямат допълнителна стойност към лечението на пациента спрямо наличната терапия към момента.

В други държави се оценява терапевтичната стойност на даден нов медикамент и ако той е със същите възможности, но на по-висока цена, просто не бива одобрен от държавните бюджети, каза Казаков.


www.vesti.bg, 24.09.2014 г.

http://www.vesti.bg/novini/mitnichari-spriaha-10-hiliadi-tabletki-za-polova-mosht-6023120
Митничари спряха 10 хиляди таблетки за полова мощ
Голямо количество таблетки за полова мощ задържаха митнически служители от Митница Видин в района на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат, съобщиха от Агенция "Митници".

Мобилен митнически екип е селектирал за проверка турски камион, пътуващ от Турция за Холандия, управляван от турски гражданин. При проверка на шофьорската, митническите служители са открили скрити под леглото 1906 блистера с лекарства за стимулиране на половата мощ. Общото количество на задържаните таблетки е над 10 000.

Лекарствените продукти са с наименования "Tiger", "Jaguar" и "Cobra" и вероятно са произведени в Украйна. Те са в необичайни за оригиналните препарати цветове и с екстремно високи стойности на активното вещество. Именно поради това фармацевти предупреждават, че употребата им може да бъде опасна за здравето. Тези лекарства нямат легално разпространение в България.

В обяснението си пред митническите служители шофьорът на камиона е казал, че е закупил лекарствата на черно и няма документи за тях. Лекарствените продукти са задържани. За случая ще бъдат уведомени компетентните органи.


www.tv7.bg, 24.09.2014 г.

http://news7.bg/_l.n_i.111149_c.24.html#.VCLD_6OozFw
Готвят мораториум за новите лекарства
Надзорният съвет на касата обмисля да запорира включването на нови медикаменти в списъка на НЗОК
Няма да има актуализация на списъка с безплатни медикаменти, които покрива Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Мярката е част от плановете за икономии в касата. Ако идеята се приеме, през следващата година болните няма да имат достъп до най-новите лекарства.

До миналата година списъкът с безплатни медикаменти, които покрива Здравната каса се обновяваше на шест месеца. С цел икономии от тази година нови медикаменти се включват само веднъж в началото на всяка година.

Още не е ясно колко е спестила касата след въвеждането на новите правила. В надзорния съвет обаче вече има нова идея за още по драстично намаляване на разходите за медикаменти - налагане на мораториум на включването на нови лекарства и терапии в списъка с лекарства, които НЗОК заплаща.

В списъка се включват между 10 и 20 нови медикаменти и терапии, а някои от тях са без алтернатива за болните. Кой е предложил мораториума - така и не стана ясно. От касата заявиха, че идеята не е обсъждана с тях, а надзорът има по-важни задачи.

Решението за мораториум може да вземе Здравното министерство. Така например, по време на кризата със здравното осигуряване, Полша е замразила купуването на нови медикаменти за две години.
www.zdrave.net, 24.09.2014 г.

http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=TFYfenpI%2fg4%3d
Медицинските стандарти са пълни с глупости, смята подуправителят на НЗОК
Трябват нови правила за договарянето на онколекарствата, каза д-р Генев
Една от основните причини за нарастването на броя на хоспитализациите в България е неефективността на извънболничната помощ. Това каза подуправителят на НЗОК д-р Динчо Генев в по време на конференция за иновации и добри практики в здравния сектор, организирана от в. „Капитал“. Той заяви, че заради системата с капитациите общопрактикуващите лекари са се превърнали в диспечери, които основно разпределят къде да отидат пациентите. Като друг фактор, който играе роля за повишаването на хоспитализациите, д-р Генев посочи начина на финансиране на болниците – заплащането е обвързано с отчетения брой на преминалите пациенти. Той отбеляза, че е широко разпространена практиката болници да събират пациенти по селата с автобуси, за да им извършат лечение за дадено заболяване,което се плаща по по-високи цени от здравната каса. Д-р Генев добави, че липсва достатъчно регулация на системата.

Той коментира, че има проблеми и при медицинските стандарти. Според него в България няма стандарт как да бъдат правени медицинските стандарти, както е в друг страни от ЕС и затова те са пълни с глупости. За пример подуправителят на НЗОК даде изискването да им маси и столове в лекарските кабинети и лекарят да притежава стетоскоп.

Освен това се регистрират и негативни тенденции в обществото, каза д-р Генев. Така е например нарастването на разходите за здравеопазване на едно домакинство. Докато за няколко години в Европа те са намалели от 18 на 16% в България има увеличение от 38 на 44%.

По отношение на финансирането на системата д-р Генев каза, че основен проблем е, че не може да се направят точни изчисления колко струва дадена дейност, в резултат на което се правят грешни сметки за бюджета на НЗОК. Наблюдава се липса не регулярност и предвидимост в приходната част. Според него това ще се реши само когато НЗОК се сдобие със собствена сметка, по която да постъпват всички приходи. Той добави, че проблемът със събираемостта на здравните вноски е политически проблем, а не на здравната каса.

Като една от основните причини за регистрирания дефицит в бюджета на НЗОК д-р Генев посочи натоварването и със заплащането на дейности,които са задължение на касата. Той каза, че те са били прехвърлени от МЗ в касата без да е направен анализ как ще се отрази това на системата и без да има финансово подсигуряване. Сериозен процент от дефицита е реализиран и от прехвърлянето на плащания за 2013 г. от бюджета за 2014 г. Важна роля играе и включването на нови лекарства в позитивния списък, без да бъдат предвидени средства за това, заяви д-р Генев. Той също така отчете, че нарастват разходите за онколекарства и затова според него трябва има нови правила за договарянето им, както и планиране за периоди от 2-3 години.

Много поражения на системата нанасят и непрекъснатите законодателни промени, които са приемани без да се прецени какъв ще е ефектът от тях, смята д-р Генев. Той отбеляза, че в България липсва национална доктрина и ние никой не знае на къде отива здравеопазването. Според него обещанията на политиците преди изборите са общи приказки, които показват липса на консенсус.


www.novatv.bg, 24.09.2014 г.

www.novanews.bg/news/view/2014/09/24/87245/
Обсъждат мораториум върху безплатните лекарства
Това е едно от предложенията за преодоляване на бюджетния дефицит в Здравната каса
Пациентите няма да имат нови безплатни лекарства през следващата година. Това е едно от предложенията за преодоляване на бюджетния дефицит в Здравната каса.Ще се стигне ли до замразяване на безплатните медикаменти и как ще реагират пациентите?

Радикално предложение за справяне с липсата на пари в Здравната каса. Не стана ясно кой предлага замразяване на поизтивния лекарствен списък, но поне от Касата казват, че не са те.

Подуправителят на Здравната каса уточни, че Надзорният съвет няма правомощия да забрани включването на нови лекарства в позитивния списък и решение като това не може да бъде взето без работещ парламент.

Всяка година Здравната каса излиза на червено. За да не свършат парите и през 2015, една от мерките е, да не се включат и заплащат нови медикаменти в позитивния лекарствен списък.

„Налагане на мораториум. Това предложение вероятно е на някакви отдели на Касата”, обясни Деян Денев, член на НС на НЗОК.

От Касата признаха, че са изненадани от тази мярка и отрекоха те да са нейни автори.

„Това съществува като идея. Разговаряно е, но нищо повече”, обясни подуправителят на НЗОК д-р Динчо Генев.

За пациентите това предложение е не само скандално, но и нехуманно. Ангелина се бори с рака вече няколко години.

„Шок, безизходици, инквизиция, няма как човек, който се лекува да проеме това нещо хладнокръвно”, обяснява Ангелина Бонева.

Тя е категорична, че Касата вече е икономисала достатъчно пари за сметка на болните.

„Намали обемът на дейностите и на нас непрекъснато ни се налага да доплащаме за нещо”, добавя Ангелина.

Подуправителят на Здравния фонд побърза да успокои, че има далеч по-спешни проблеми за решаване.

„На дневен ред са други неща, надлимитна дейност. Това са належащите неща, а не неща, които само да разбунят духовете и да не доведат до нищо добро”, твърди подуправителят на НЗОК д-р Динчо Генев.

Здравната каса ще настоява бюджета на фонда да бъде актуализиран още веднъж - този път със 117 млн. лева.

Добри новини обаче има за психиатричната и спешната помощ. Днес правителството отпусна допълнително 11 милиона лева. Около 7 млн. лв. ще бъдат инвестирани за нови линейки.
www.investor.bg, 24.09.2014 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/gerb-predlaga-lekarite-da-ne-plashtat-danyci,180604/
ГЕРБ предлага лекарите да не плащат данъци
Българският лекарски съюз не застъпва подобна привилегия, вижда решение в увеличението на лекарските заплати
Политическа партия ГЕРБ предлага лекарите да не плащат данъци. Това каза кандидатът за депутат от ГЕРБ проф. Стоян Тонев, сега заместник-кмет "Столично общинско здравеопазване" в Столична община по време на форума "Иновации и добри практики в здравния сектор". Кандидатът за депутат от Реформаторския блок Петър Москов коментира идеята с въпрос защо само лекарите да не плащат данъци, а не и медицинските сестри и санитарите.

От Българския лекарски съюз (БЛС) са против подобни привилегии за медиците.

„На този етап данъците са най-малкият проблем за лекарите и техният статус”, коментира за Investor.bg председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Според него плащането на данъци трябва да е задължително за всички, независимо каква професия имат и какво работят. Той обяви, че е против някой да не плаща данъци само защото е лекар. Решението, според Райчинов, е лекарите да получават по-високи заплати и да си плащат данъците.

По статията работиха: автор Евгения Европейска, редактор Десислава Попова.
25.09.2014г., с. 7
Кърджалийци купуват от Гърция и Турция лекарства против глисти
НЕНКО СТАНЕВ

Кърджалийци пазаруват в Гърция лекарства срещу глисти или си поръчват медикаменти от Турция заради липсата им в родните аптеки. Според фармацевти най-масовият медикамент срещу паразитите „Зентел" не може да се намери в складовете на едро вече повече от месец.

Липсата на лекарството се усеща особено през последната седмица, защото при записване в детските градини родителите трябва да представят изследване, с което да докажат, че децата им нямат паразити.

По информация от местната здравна инспекция от началото на годината са засечени 170 случая на ентеробиоза (острили) и на хелминти (големи глисти). От инспекцията твърдят, че няма отношение към зареждането на аптечната мрежа с лекарствени продукти.

Медикаментите срещу глисти се използват и при лечението на кучешка тения и трихинелоза. Заболеваемостта от кучешка тения в Кърджалийско е 3 пъти по-висока, отколкото в останалата част на страната. Само за последните 3 години в района са регистрирани над 45 случая.


25.09.2014г., с. 5
Може дa спрат за година новите лекарства
Аида ОВАНЕС

Съществува вероятност за година да бъде спряно включването на нови лекарства в листата, по която НЗОК плаща частично или напълно. Предложението е това да стане през 2015 г., като целта е да бъдат оптимизирани разходите в здравеопазването. В списъка средногодишно се включват около 15 иновативни лекарства. От тази година нови лекарства влизат в списъка веднъж годишно, а в предходни години това ставаше на 6 месеца.

Идеята за мораториума е дошла от Министерството на финансите, уточниха пред ДУМА от НЗОК. Надзорният съвет обаче не може да гласува такова предложение, коментира д-р Динчо Генев,

подуправител на НЗОК. Предложения за мораториум е имало и през 2013 г., но* не били приети. Подобни стъпки с лекарствоснабдяването и болничната помощ са били предприемани в други европейски страни, сред които Полша и Унгария, припомниха запознати.

Планирано е заседание на Надзорния съвет днес и на него се очаква .НЗОК да поиска актуализация на бюджета си със 117 млн. лв.

Междувременно стана ясно, че лекарствата, които се продават без рецепта, са поскъпнали -с около 30%. Според фармацевти поскъпването е свързано с поевтиняването на лекарствата с рецепта, тъй като производителите се опитвали да компенсират нивата на печалбите си.


/ Здравето

25.09.2014 г., с. III
Най-много гълтат болниците, дупката е 160 млн.
Касата с вето за новите лекарства
НЗОК иска още 100 милиона от бъдещите депутати
Днес пред Надзорния съвет на здравната каса предстои тежко решение. Дали да одобри мерките за по-ефективно изразходване на средствата, които му предлага ръководството на НЗОК. Както вече "Стандарт" писа, една от тях е въвеждането на мораториум за нови медикаменти в списъка, който плаща здравната каса през 2015 г. Вижте какви са другите идеи на НЗОК, както и какво смятат пациентите за мерките.
Забраната за включването на нови лекарства през 2015 г. в списъка, който плаща НЗОК, не е единствената идея за рестриктивни промени. Причината за предлагането на драстичните мерки е постоянното нарастване на разходите на касата за медикаменти и болници. Пациентите обаче категорично не са съгласни с подобен подход на орязване на достъпа до съвременно лечение заради недостига на средства. Освен забраната за плащане на нови медикаменти за рак, диабет, паркинсон, множествена склероза и всякакви други тежки хронични заболявания, от НЗОК предлагат въвеждане на задължителни отстъпки от фирмите. Те трябва да са за иновативните медикаменти и има възможност да не са само финансови, но и под различни механизми - например в натура. Тази стъпка се обсъжда от началото на годината. На нея се съгласиха дори от фармаиндустрията, въпреки това и до ден днешен не беше въведена. По тази причина разходите за лекарства нарастват, а за овладяването им се предлагат и неприемливи мерки, които засягат пряко лечението на хората. Такава е включването на нови диагнози за домашно лечение да се прави веднъж на 2 г., вместо всяка, както е сега. Освен това да се увеличи срокът за оценка на иновативни лекарства от 60 до 180 дни, както и да се въведе допълнителна оценка на ефекта от ползването им. Също така НЗОК да има възможност да отказва включване на лекарства, които да плаща. Причината за предлагането на рестриктивните мерки е очакваният дефицит на здравната каса от 196 млн. лв. в края на годината. На 1,8 млрд. лв. възлизат разходите на касата за пациентите до края на юли тази година. Те са по-големи в сравнение със същия период на 2013 г. с 236 хил. лв., или 14,5%. От тях най-голям е харчът за болниците. Общо 1.9 млрд. лв. се очаква да глътнат болниците до края на годината, заедно с разходите за медицински изделия и лекарства за рак в тях. Въпреки че разходите за клиниките наскоро бяха увеличени с още 200 млн. лв. от първата актуализация на бюджета на касата, за тях ще трябват още 162 млн. лева в края на годината, отчитат от касата. На второ място са разходите за медикаменти за домашно лечение - 381 млн. лв. за първите 7 месеца и 618 млн. до края на годината.

Очакваният недостиг за лекарства в края на 2014 г. е около 90 млн. лв. С вътрешни преразпределения касата може да покрие около 80 млн. лв. от преразходите и да й останат да плаща на болници и фирми още 117 млн. лв. Ако бюджетът на НЗОК не бъде актуализиран отново, тези средства ще се прехвърлят за плащане през 2015 г., отчитат от там. Затова от НЗОК искат и втора актуализация на парите си - този път със 100 млн. лв.Мария Чипилева
/ Здравето

25.09.2014 г., с. III
Да измираме ли, за да няма проблеми?!
Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация (НПО)

За първи път аз виждам ясно и недвусмислено формулирано, че в България да оживееш от заболяване е проблем и грях. Както и че единственият начин да се решат тези проблеми е да се въведе мораториум, с цел хората да измрат. Скандален е фактът, че българите трябва да измират, за да няма проблеми държавата. По тази причина ние попитахме политиците дали ще подкрепят въвеждането на мораториум върху новите лекарства през 2015 г., както се предлага в този документ. За наше щастие от ГЕРБ категорично заявиха, че няма да допуснат това. От БСП обаче бяха доста уклончиви в своя отговор и не стана ясно какво точно искат.


/ Здравето

25.09.2014 г., с. III
Обричат болните българи на гибел
Иван Димитров, председател на Български пациентски форум (БПФ)

Има ли нещо, което лимитира качественото лечение на българския пациент, няма как ние, като пациентска организация, да го подкрепим. Документът, който се разпространява в момента, обрича българския пациент на гибел. Това е категорично недопустимо през ХХI век в европейска държава. За да се изразходва ефективно публичният ресурс, касата трябва да има контролна функция, а не да бъде само платец на услуги. Сега тя плаща по документи на болниците, без да проверява дали дейността им е реална. Принципалът, който трябва да проверява за качество на услугите им, не го прави. Или ако го направи, не следва нищо от това. Няма как касата да бъде ефективна, докато работи по този начин.


/ Здравето

25.09.2014 г., с. III
В Унгария и Полша мораториумът е 2 г.
Предлагаме за обсъждаме в Надзорния съвет на НЗОК становище, което е изготвено въз основа опита на здравноосигурителните фондове в Унгария и Полша. Там е сложен мораториум върху заплащането на нови лекарства и разкриването на нови лечебни заведения със срок от 2 г. През този период се прави задълбочен анализ на това, което заплащат фондовете, на ефективността от финансирането на всички лекарства и на възможността на обществените фондове да поемат нови. Тъй като НЗОК разполага с достатъчно широка палитра от медикаменти, които заплаща, предлагаме тези промени, заедно с Министерство на финансите, за да се въведе регулация при включването на нови молеули в списъка. Дали те ще бъдат приети от Надзорния съвет е друг въпрос. Дори това да се случи, прилагането им зависи от новия парламент, тъй като е въпрос на политическо решение, което няма как да предвидим какво би било.


25.09.2014 г., с. 2
По-малко безплатни лекарства догодина?
Основен проблем за здравеопазването у нас е демографската криза, сочи анализ на НЗОК
Един от вариантите, за да се намали дупката в бюджета на НЗОК, е да се спести от медикаменти, такава точка е залегнала в анализ, който ще бъде обсъждан днес от Надзорния съвет на Касата, предаде „Нова телевизия". Ръководството на НЗОК отричат идеята да е тяхна. Предложението обаче е да бъде наложен мораториум на включването на нови лекарства в позитивния списък на Касата. „Предложенията са много, над 20. Едно от тях наистина е такова - налагане на мораториум на включването на нови медикаменти, нови терапии, в списъка с лекарствата, които Касата заплаща.

Самата мярка не мисля, че ще бъде обсъждана. Това е само предложение, направено от отдели в Касата", заяви Деян Денев, член на Надзорния съвет на НЗОК. Актуализация на позитивния лекарствен списък се прави веднъж в годината. От НЗОК заявяват, че този въпрос не стои на дневен ред, по-важно е да се направи актуализация на бюджета. Топ проблем за здравеопазването у нас е именно демографската криза,

заяви на конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор" подуправителят на Здравната каса д-р Динчо Генев, цитиран News.bg. „Смъртността е средно на 14,5 %, а раждаемостта спада. Средната продължителност на живота е продължена с около две години за мъже и за жени, но относителният дял на годините в здраве към средната продължителност на живота сочи друго. Допреди няколко години при жените 94 % от

животът им е минавал в здраве, а сега стойността е паднала под 80%", сочи мрачният анализ на Касата. Основният проблем, който стои пред НЗОК чисто финансово, е увеличаващият се брой на хоспитализации и оперативни интервенции, подчерта д-р Генев. Той добави, че причина за това е и дейността на общопрактикуващите лекари.
25.09.2014 г., с. 13
Д-р Маргарита Борисова, шеф на Дирекция по заразни болести в РЗИ-София-област
Грипът убива 2000 българи на година
Забравете за антибиотиците
Това е тя:

• Завършва медицина в Медицинския университет-София

• Работила е в РИОКОЗ - Монтана

• Оглавява Дирекция по надзор на заразни болести в РЗИ-София-област


ПОЛИНА ТОДОРОВА

- Д-р Борисова, какви щамове на грипа ще ни мъчат тази зима?

- И тази година очакваме „Калифорния" A(H1N1), който е по-известен и като свински грип, вторият е „Тексас" или A(H3N2), както и един от група В - „Масачузетс". Грипът е едно много сериозно инфекциозно заболяване, с което светът се бори от години и което не трябва да се подценява.

- След като щамовете са идентични на тези от миналата година, има ли част от населението някакъв имунитет?

- Грипът е заболяване, при което след преболедуване остава кратък имунитет. Дори се случва човек да се разболее два пъти от грип в рамките на една и съща епидемия. Щамовете, които са включени в антигрипната ваксина тази година, са тези, които се очаква да са с най-засилена циркулация. Те обаче са изменени и са претърпели мутации, което означава, че и съставът на ваксината е видоизменен. Тоест - ако имате ваксина от миналата година, не може да я използвате, защото ефектът от нея ще е нулев. Разбира се, заедно и с трите щама, които посочих, циркулират и други щамове, които са в по-малки количества, така че е възможно човек да се разболее от тях. Именно това е една от причините за съмнение в ефекти в ефективността на ваксината, защото хората не разбират от какво точно се разболяват. Самата ефективност на ваксината е около 65%. Има и нещо друго - едно грипно заболяване в лека форма се различава трудно от едно остро респираторно заболяване, причинено от други вируси. Такова разграничаване е трудно клинично и често хората се объркват, мислейки, че са болни от грип, въпреки че са си били ваксина.

- Навлизаме ли вече в грипния сезон?

- Увеличението на заболяванията се наблюдава най-вече през есенно-зимния сезон, като началото им обикновено е през октомври. Това, което е най-необходимо през този период на годината - месеците октомври и началото на ноември, е провеждането на грипната ваксинация. Ваксината е и основното средство за борба с грипа и

трябва да се приложи преди избухването на епидемиите през декември и януари.

- Кои са най-тежките усложнения от грипа?

- Грипът е особено опасен за възрастните хора над 65-годиш-на възраст, за хронично болните и децата, най-вече тези до двегодишна възраст. При тях той протича много тежко и често води до усложнения. Последиците, които се регистрират след преболедуване, са най-вече пневмонии, менингити и отити. Само за миналата година заболелите от пневмония в Софийска област са над 5000 души. Грипът всъщност е заболяване, което може да засегне всички органи и системи на организма. Именно усложненията от грипа са тези, които водят до хоспитализации и за съжаление понякога и до смърт.

- Може ли да се каже колко са жертвите на грипа?

- Всъщност смъртността от грип не е по време на острия му период - т.е. когато човек се чувства най-зле и киха, и кашля. До летален изход се стига предимно след усложнение от грипа - то настъпва дни след първоначалните симптоми - температура, главоболие, мускулни болки и рязка отпадналост. Приблизителният брой на боледуващите ежегодно при грипна епидемия у нас е около 2 500 000 души, като починалите от усложнения вследствие от него са около 2000. Колко точно са те обаче няма как да се каже.

- Не малко обаче са хората, които пристъпват към самолечение, не се консултират с джипито си и започват да се лекуват с антибиотици...

- Това е абсолютно непрепоръчително. Всяко едно заболяване изисква медицински преглед, установяване на състоянието и предписване на адекватно лечение. Само лекарят може да прецени индивидуалния случай и да предприеме мерки. Самоцелното лечение с антибиотици не само не се препоръчва, но може и да е опасно. Грипното заболяване се причинява от вируси, на които антибиотиците не действат. С антибиотици обикновено се лекуват вече усложненията от грип, и то ако е налице бактериална инфекция - тогава те могат да дойдат на ход, но в никакъв случай не се препоръчват в началото на грипа. По преценка на лекаря трябва да стане и лечението с антивирусните препарати.

- Грипната ваксина все още не е така популярна у нас. Докъде стигнахме с препоръките на Световната здравна организация обхватът с нея да достигне 75% при рисковите групи? - България е едната от страните с изключително нисък ваксинален обхват. Едва между 3% и 4% от една от най-уязвимите групи - хората над 65-годиш-на възраст, се имунизират, което е твърде малко. За сравнение в някои страни обхватът на рисковите групи е много по-висок и достига 70-80%. Целта на ваксинацията е да намали тежестта на заболяването и най-вече да намали усложненията след преболедуване от грипа при групите, които посочих.

- Това ли са всъщност групите хора, за които препоръчвате антигрипна ваксинация?

- Освен децата, възрастните и хронично болните, ваксината срещу грип се препоръчва и за хора, които упражняват професии, свързани с общуване с много хора. Това са например лекарската професия, административните длъжности и други.

- А има ли хора, за които е рисковано да си бият ваксина срещу грип?

- Да, това са предимно лица с данни за алергия към яйчен белтък, защото той участва като компонент във ваксината, както и хора, които при предходно приложение на препарата са развили алергична реакция. Тя не бива да се прилага и по време на остро заболяване, което протича в момента. Ваксината не се прилага и на бебета под 6-ме-сечна възраст,

- Запознати ли са хората достатъчно с ваксините срещу грип и прилагането им?

- Не бих казала. Важно е хората да знаят, че ваксината се съхранява в хладилни условия и че се прилага в кабинетите на личните лекари или в имунизационни-те кабинети на регионалните здравни инспекции. Това е особено важно, защото само медицинските специалисти биха могли да преценят състоянието на организма на човек и дали е подходящ, за да му се приложи ваксина.

- Много българи споделят притеснения за ефективността на ваксината и са убедени, че тя по-скоро вреди, отколкото помага.

- Като човек, който работи над 40 години в областта, определено бих казала, че подобни опасения не са основателни. Ваксините са нещо, което е дало живот на човечеството и чрез тях хората са се предпазили от много смъртоносни заболявания. Заради тях вече са елиминирани болести, като паралич, дифтерия и тетанус. Така че определено ваксините са помощник в предпазването и защитаването на организма.

- В аптеките у нас се продават различни ваксини - има ли разлика в качеството им?- Всички ваксини, които се предлагат в аптечната мрежа, са изградени от едни и същи щамове - те са три на брой. Тоест те са еднакви по състав, като е различен само производителят им.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница