Традиционно среднозимно преброяване на водолюбивите птици в Източните Родопи 21 Януари 2014 гДата03.09.2016
Размер34.73 Kb.
#8107


Традиционно среднозимно преброяване на водолюбивите птици

в Източните Родопи

21 Януари 2014 г.

2450 броя водолюбиви птици от 17 вида бяха регистрирани да зимуват по язовир „Кърджали“, язовир „Студен кладенец“ и по поречието на река Арда в Източните Родопи в рамките на ежегодното Средно зимно преброяване на водолюбивите птици. Сред тях отново най-многобройни са Зеленоглавата патица (Anas platyrhynchos), Кафявоглавата потапница (Aythya ferina) и Речната чайка (Larus ridibundus).

„Тази година по долината на р. Арда се завърнаха да зимуват Шилоопашатата патица (Anas acuta) и включеният в Червената книга на България Бял ангъч (Tadorna tadorna), които не бяха регистрирани от няколко години, но за първи път не е наблюдаван Поен лебед (Cygnus cygnus), които традиционно зимува тук.” – сподели Христо Христов, ръководител на екипа по преброяването и координатор биоразнообразие на проект „Новото Тракийско Злато”.

За втора поредна година много висок е броят и видовото разнообразие на зимуващите птици по течението на река Арда в рамките на град Кърджали. Сред тях е наблюдавана и изключително рядка албиносна форма на Белочела водна кокошка (Fulica atra).

За пети пореден път „Новото тракийско злато“ се включи в традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици, което тази година се проведе на 18 и 19 януари 2014 г. Инициативата бе част от младежката образователна програма на проекта и в нея се включиха учениците Саша Солакчиева и Тодор Тодоров от СОУ Отец Паисий и Милена Василева от СОУ П.Р.Славейков, гр. Кърджали.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици е инициатива на Wetlands International и се провежда от 1967 г. в почти всички европейски държави. В България координатор на инициативата е Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Целите на преброяването са да се определи размерът на европейските популации на водолюбивите птици и да се оцени състоянието на влажните зони, където те зимуват.

Виж тук снимки от преброяването.

За проекта „Новото тракийско злато“

Новото тракийско златоe петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие, биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в биологично земеделие.Новото тракийско златое уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.

Вижте повече на: www.newthraciangold.eu


Каталог: cms -> folders -> Press%20Releases
Press%20Releases -> Орхидеята Dactylorhiza romana
Press%20Releases -> Нов вид чапла в чапловата колония в Кърджали
Press%20Releases -> Ново находище сиви чапли в долината на Арда 14 януари 2013
Press%20Releases -> Заселване на зубри в Източните Родопи
Press%20Releases -> Първо по рода си Ателие за вълна се организира в къщата за гости „Дивата ферма
Press%20Releases -> Първите български тарпани (диви коне) ще бъдат реинтродуцирани в Източните Родопи
Press%20Releases -> Биопроизводители в Източните Родопи се отварят за посетители и туристи
Press%20Releases -> Представление на открито на спектакъла „Зеленодиво“ в Дните на тарпана
Press%20Releases -> В източните Родопи се родиха първите тарпанчета (диви коне)
Press%20Releases -> 16 май 2013 Усилията на българско-холандския проект „Новото тракийско злато


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница