Биопроизводители в Източните Родопи се отварят за посетители и туристиДата07.09.2017
Размер78.17 Kb.
#29683


Биопроизводители в Източните Родопи се отварят за посетители и туристи
5 март 2012
Производители на биологични или в процес на сертификация земеделски продукти в Източните Родопи се отварят за посещения на туристи и гости. Посетителите ще имат възможност да видят полетата и градините на фермерите, да опитат от техните пресни плодове и зеленчуци, билки, мед, тахан...

Тези земеделски производители са подкрепени от Новото тракийско злато, българско-холандския проект за устойчиво развитие на Източните Родопи, който работи в района от 2009 година. Първите, които приемат посетители, са Димо Карабоюков и Георги и Евгени Латеви в с. Поповец, Красимир Арабаджиев и Енвер Юсеин в с. Тополово, Георги Шишков в с. Тънково, или Петко Ангелов в с. Рабово. Към идеята им вече има интерес от туристи. Повече информация и за тях и за други земеделски производители от района може да се намери тук, както и на щанда на Фондация Авалон и проекта „Новото тракийско злато“ на започващото във вторник в Пловдив международно изложение Агра 2012 (палата N:3).

„Новото тракийско злато“ участва за трети път в Агра, която тази година е от 6 до 10 март в Пловдив. В рамките на изложението ще се състои Първата специализирана изложба за биологично растениевъдство и животновъдство БиоАгра, организирана в партньорство с фондация АВАЛОНХоландия и Агроекологичния център към Аграрния университетПловдив. Целта на изложбата е да представи биологичното земеделие като начин на производство, щадящ околната среда, а произведените биологични продукти - като качествена и здравословна храна.Пазарът на биологични продукти е един от най-бързо развиващите се пазари в световен мащаб, а България има сериозен потенциал да превърне биоземеделието във водещ сектор.

БиоАгра е съпътствана от богата програма – конференция на тема „Маркетинг в биоземеделието” и „Вечер на биохраните”, организирани съвместно с Посолство на Кралство Нидерландия и фондация АВАЛОН – Холандия.


На конференциятаМаркетинг в биоземеделието(7 март в Конгресния център на Международния Панаир Пловдив) ще бъдат представени знания и опит от водещи страни в ЕС и България. Конференцията се очаква да открият Херман ван Висен, съветник по земеделските въпроси при Посолството на Холандия и Евгения Митрова, директор на дирекция «Растениевъдство» и отдел «Биологично земеделие» към Министерство на земеделието и храните. На откриването ще говорят доц. д-р Владислав Попов и д-р Дарко Знаор от екипа на проекта „Новото тракийско злато“, както и опитни специалисти по маркетинг на биопродукти от страните на ЕС.
Повече от 180 души са обучени в биоземеделие по проекта „Новото тракийско злато” в рамките на девет обучителни събития. Публикувани са три наръчника, които се радват на голям успех сред биопроизводителите: за принципите и практиките на биопроизводството, за биобилките и за биорастителна защита. 16 фермера са подкрепени финансово от проекта чрез схема за покриване на 50 % от разходите им през 2011 г. за биосертифициране. В рамките на проекта бяха създадени две моделни биоферми в Източните Родопи – в селата Тополово и Горно поле. Именно техните собственици - Красимир Арабаджиев и Бети и Николай Василиеви сега се отварят за посетители. В моделната ферма в Тополово две години поред се провеждаха Дни на отворените врати.

През 2009 година проектът „Новото тракийско злато” започна със седем сертифицирани производители, в момента има над 37 производители - сертифицирани или са в преход, както и трима преработватели, контролирани от сертифициращи органи.Новото тракийско златоe петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, изпълняван от холандските организации АРК и Авалон, които имат голям международен опит в проекти за опазване на околната среда и биоземеделието. Проектът е финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия. Новото тракийско златое уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.

Вижте повече на: www.newthraciangold.eu

Абонирайте се тук за бюлетина по проекта

Колеги,
Програмата на конференциятаМаркетинг в биоземеделиетоможете да изтеглите тукКаталог: cms -> folders -> Press%20Releases
Press%20Releases -> Орхидеята Dactylorhiza romana
Press%20Releases -> Традиционно среднозимно преброяване на водолюбивите птици в Източните Родопи 21 Януари 2014 г
Press%20Releases -> Нов вид чапла в чапловата колония в Кърджали
Press%20Releases -> Ново находище сиви чапли в долината на Арда 14 януари 2013
Press%20Releases -> Заселване на зубри в Източните Родопи
Press%20Releases -> Първо по рода си Ателие за вълна се организира в къщата за гости „Дивата ферма
Press%20Releases -> Първите български тарпани (диви коне) ще бъдат реинтродуцирани в Източните Родопи
Press%20Releases -> Представление на открито на спектакъла „Зеленодиво“ в Дните на тарпана
Press%20Releases -> В източните Родопи се родиха първите тарпанчета (диви коне)
Press%20Releases -> 16 май 2013 Усилията на българско-холандския проект „Новото тракийско злато


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница