Вашата Европа – Вашето бъдеще“: Първата по рода си среща на върха на младежите от ес ще се проведе в Рим след месецДата30.11.2018
Размер42 Kb.
#106364
IP/07/258

Брюксел, 27 февруари 2007 г.

Вашата Европа – Вашето бъдеще“: Първата по рода си среща на върха на младежите от ЕС ще се проведе в Рим след месец

На 24 и 25 март 2007 г. повече от 200 млади хора от 27-те държави-членки ще се съберат в италианската столица за първата по рода си среща на върха на младежите от ЕС, за да отбележат 50-годишнината от подписването на Договора от Рим през 1957 г. Младежката среща на върха ще позволи на младите хора от различни краища на континента да изразят своите възгледи за днешна Европа и да изкажат стремежите си за бъдещето. Заключенията от тази среща ще бъдат предадени на европейските лидери, които ще се съберат по същото време в Берлин.

Институциите на ЕС1 обединяват сили с Европейския форум на младежта за организирането на първата по рода си среща на върха на младежите от ЕС на 24 и 25 март 2007 г. в Рим. Срещата на върха ще се проведе в Campidoglio, същата сграда, в която преди 50 години, Договора от Рим бе подписан от шестте държави основателки на ЕС (Италия, Германия, Франция, Люксембург,Белгия и Нидерландия). Целта на младежката срещата на върха е да признае постиженията на Европа, но преди всичко, да насочи поглед към нейното бъдеще.

Заместник-председателят на Комисията Маргот Валстрьом, отговорна за институционалните връзки и комуникационната стратегия, каза: „50 годишнината е времето, когато трябва да отпразнуваме постиженията на миналото и да помислим върху предизвикателствата и възможностите на бъдещето. Съюзът отново обедини Европа, направи я по-силна и предостави на нас, гражданите, свобода, сигурност и просперитет. Въпреки това, с остаряването на Европейския съюз, обществата ни се развиват, развива се и въпросът за европейската интеграция. Тази срещата на върха ще предостави възможност, без прецедент, да се обсъди Европейския съюз „в движение“ “.

Членът на Европейската комисия, отговорен за Образованието и младежта, Ян Фигел, каза: „Младите хора ще формират утрешното гражданско общество на ЕС и, колкото по-скоро бъдат включени в дебати и форуми относно тяхното бъдещето в Европа, толкова по-добре ще се справят с предстоящите предизвикателства.“

На срещата ще присъстват около 200 млади участници от всички сфери на живота и от всички 27 държави-членки. Ще има шестима участници от всяка държава-членка, 30 представители на младежки неправителствени организации и осем представители на Европейския форум на младежта. Четирима от шестимата участници ще бъдат избрани по време на младежки дебати на национално, регионално и местно ниво, проведени между месец януари и началото на месец март.

Младежите започнаха подготовката за Срещата на върха по време на среща в Брюксел от 17 до 20 януари 2007 г. На базата на заключенията, направени по време на тази подготвителната среща, националните младежки съвети във всички държави членки започнаха организирането на национални дебати, в тясно сътрудничество с представителствата на Европейската комисия, с информационните бюра на Европейския парламент и националните агенции на програмата „Младеж в действие“, новата програма на ЕС за финансиране в областта на младежта. Тези национални дебати ще позволят на младите европейци да се включат на национално, регионално и местно ниво, да изберат свои представители и да гарантират подготовка на младежката среща на върха от местно към европейско ниво.

Младежката среща на върха в Рим ще бъде открита на 24 март (събота) в университета в Рим (Рома III, Факултет по литература). Следобед младежите ще бъдат разделени в шест работни групи за дискусии по следните теми:


  • Бъдещето на Договора за ЕС

  • Социалният и икономически модел на ЕС

  • Устойчиво развитие

  • Ролята на ЕС в глобализирания свят

  • Демокрация и гражданско общество

  • Младеж и образование

На 25 март (неделя), Срещата на върха ще бъде свикана в сградата Campidoglio за пленарна сесия, на която ще бъдат приети окончателните решения и послания за бъдещето на Европа. Те ще послужат като основа за изграждането през идните години на структуриран диалог между младите европейци и европейските институции. На кръгла маса, младежите ще обсъдят посланията и с заместник-председателя Г-жа Валстрьом, с члена на Комисията Г-н Фигел и с представители на други европейски институции. Този дебат ще бъде достъпен за широката публика посредством интернет.

Младежката среща на върха в Рим ще се проведе успоредно с Европейския съвет в Берлин на 25 март 2007 г., където държавните и правителствени ръководители ще приемат политическа декларация за ценностите и стремежите на Европейския съюз.

Очаква се младежката среща на върха да сложи началото на процес на диалог и дебат, който да мобилизира младите хора и младежките организации и да доведе до подготовка и мобилизация за европейските избори през 2009 г.

Младите европейци имат решаваща роля на европейската сцена. Те са важни разпространители на европейската идея и този факт е отразен и в новата програма „Младеж в действие“, която започна през януари 2007 г. Целта е да се предостави подкрепа за мобилността и проектите за работа на младежите. През месец юни тази година „Европейската младежка седмица“ ще се състои в Брюксел, за да подчертае постиженията на проектите, финансирани от предходната програма „Младеж“, и да продължи дебата между младите хора и лицата, определящи политическите насоки.

За повече информация:

http://50.europa.euhttp://europa.eu/youth/

http://ec.europa.eu/youth/index_en.html

1 Събитието е организирано от Европейската комисия в сътрудничество с Европейския парламент, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите.

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница