Възможности за възстановяването на позициите на гр. Кюстендил като водеща спа и уелнес дестинация в югозападна българиястраница1/3
Дата13.11.2017
Размер0.49 Mb.
  1   2   3


Нов Български Университет


ДИПЛОМНА РАБОТА
На тема:

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПОЗИЦИИТЕ НА ГР. КЮСТЕНДИЛ КАТО ВОДЕЩА СПА И УЕЛНЕС ДЕСТИНАЦИЯ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Изготвил: Научен ръководител:

Аделина Методиева Гл.ас. Биляна Костова

Ф.№ 54344СЪДЪРЖАНИЕ:
СПИСЪК НА ТАБЛИЦИТЕ И СНИМКИТЕ

ВЪВЕДЕНИЕ
ГЛАВА 1 СПА И УЕЛНЕС В БЪЛГАРИЯ - ХАРАКТЕРИСТИКИ

  1. ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СПА ТУРИЗМА.

  2. УЕЛНЕС ТУРИЗЪМ.

  3. ВЪЗНИКВАНЕ НА СПА И УЕЛНЕС ТУРИСТИЧЕСКИ ЦЕНТРОВЕ.

  4. ВОДАТА ОСНОВНО СРЕДСТВО ЗА СПА И УЕЛНЕС.

  5. СПА ПРОДУКТИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР.


ГЛАВА 2 АНАЛИЗ НА СПА И УЕЛНЕС ТУРИЗМА В КЮСТЕНДИЛ.

  1. КЮСТЕНДИЛ – МИНАЛО И НАСТОЯЩЕ.

  2. СПА И УЕЛНЕС ДЕСТИНАЦИИ В КЮСТЕНДИЛ.

  3. АНАЛИЗ НА СПА ТУРИЗМА В БЪЛГАРИЯ .

  4. АНАЛИЗ НА СПА ТУРИЗМА В КЮСТЕНДИЛ


ЗАКЛЮЧЕНИЕ
ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА


Списък на таблиците и снимките

Снимка 1 Чифте Баня

Снимка 2 Алай Баня

Снимка 3 Дервиш Баня

Снимка 4 Антични терми

Снимка 5 Стримон Спа

Снимка 6 Лима Комплекс

Снимка 7 Спортен клубВЪВЕДЕНИЕ
Ускоряването на технологичния напредък и свързаните с него процеси по урбанизация, индустриализация, автоматизация оказват не само положително, но и отрицателно въздействие върху живота на хората. Налице е спад на функционалния капацитет на човешкото тяло. Значителното увеличение в гъстотата на населението, появата на нови, по-опасни заболявания, увеличаващо се натоварване от стрес, натрупва се в човешкото тяло умствена и физическа умора.

Едновременно с това във всяко едно цивилизовано общество нараства осъзнаването на важността на здравословния начин на живот. Здравеопазването, увеличаване на жизнеността се превръщат в неразделна част от модерна система от ценности за хармоничното развитие на личността. Също така нараства броя на хората, които искат да поддържат формата си и заедно с това да получават духовно обогатяване. Това се подсилва от икономическия интерес на работодателите, които искат да имат физически здрава работна сила. Всичко това е предпоставка за бързото развитие на медицинския туризъм в света.

Според Световната организация по туризъм, лечението и възстановяването са сред най-важните туристически мотивации. През последните 15 години се е увеличил с 10% броят на посещенията за лечение в света. Медицинският туризъм се е превърнал в глобален туризъм. Неговите потоци обхващат всички континенти. Международният пазар на медицинския туризъм има своите характерни институции, жизнен цикъл на продукта, методи на организация и производство на медицински туристически услуги.

През последните години медицинския туризъм се превърна в обект на внимание от международните организации. На среща през 1999 г. в Испания, Международен конгрес по медицински туризъм, значението на този вид туризъм за съвременното общество се подчерта, а също така и необходимостта от мащабно проучване на пазара на почивка и лечение, развитие и прилагане на стандарти курортни услуги.

Най-големият регион в света за медицински туризъм е Европа. Тук възникват първите курорти в спа и уелнес индустрията, за да формират модел на медицински туризъм, който се превърна в основата на функционирането на здравните курорти по целия свят. В момента на европейския пазар за здравен туризъм протичат процеси на трансформация, задават се нови тенденции. Тяхното проучване е от съществено значение, за да се засили конкурентоспособността на вътрешните курорти и да се подпомогне българския медицински туризъм.

Обект на разследване индустрията и териториалната структура на здравния туризъм в Кюстендил като част от Европа - най-старият и най-развитият курортен регион на света. Териториалната организация на медицинския туризъм се смята за най-различни географски равнища - регионално, страната (държавата) и местен мащаб.

Предмет на изследванията са пространствени различия в развитието на медицинския туризъм в Европа.

Целта на тази работа е да се определят основните икономически и географски тенденции на спа и уелнес туризма в Кюстендил, базирани на анализ на регионалния модел на териториалната организация.

Постигането на тази цел изисква решаването на редица взаимосвързани задачи в следната логическа последователност:

- Изясняване на понятийния апарат на изследването, определение на здравния туризъм и спа - курортен комплекс, за да покажат своето място в терминологията;

- да се представи разглежданата дестинацията като елемент от по-широкия проблем за развитието на спа и уелнес туризма в България.

- да се дадат препоръки за развитието на спа и уелнес туризма в Кюстендил

За решаване на проблемите, ние използвахме следните методи: синтез, абстракция, методи на формалната логика, сравнение, обобщение, SWOT анализ, картографски, исторически методи.

ГЛАВА 1 СПА И УЕЛНЕС В БЪЛГАРИЯ - ХАРАКТЕРИСТИКИ


  1. ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СПА ТУРИЗМА.

Всичко започва от белгийското градче Спа. Там още по времето на римската империя е открит първият воден курорт. През XV-XVI в. Процедурите с минерална вода са особено популярни. Освен за лечебни цели минералните бани се използвали и за почивка на короновани глави, знатни особи и техните придворни. За нуждите на аристокрацията някои стари римски терми се превръщат в бански курорти – Карлсбад, Виши, Байройт, Баден-Баден, Евиан, Спа, Бат и др.Спа курорта или център предлага обгрижващи и оздравителни процедури и програми с вода. Строго погледното и чисто професионално като Спа център трябва да се разглежда само онова място, което предлага процедури с вода. Това, обаче никога и никъде не е било обособено самостоятелно, и винаги водните процедури се комбинират с редица козметични процедури на цялото тяло, масажи, обвивания на тялото с различни продукти и последващ активен релакс. Правилното наименование на подобен център е Wellness & Spa център, ние често обаче съкращаваме дългото Уелнес и Спа и го употребяваме кратко Спа. И все пак водната процедура е в основата на изживяването в Уелнес и Спа центъра, който условно се разделя на четири основни зони: процедури с топлина (топлинни), процедури с вода, масажи и козметични процедури, активен реклакс.

В България понятието СПА туризъм се отъждествява с балнеология, което не е съвсем точно. Двете понятия се препокриват и преплитат частично, но се наблюдава съществена разлика по отношение на целевите пазари. СПА центровете се посещават от здрави хора, които търсят възможности за бягство от стреса на ежедневието и за бързо и пълноценно възстановяване , докато цел на балнеотуризма е лечението на определени заболявания.1

Според една част от учените понятието SPA произлиза от Sanus Per Aquam, което в превод означава здраве чрез вода и поставя началото на модерната днес абревиатура. Други твърдят, че то е свързано с белгийския град Спа, известен с минералните си извори и водолечението.2 Световната Спа Асоциация дава следното определение: „това е направление, отдадено на повишаване на цялостното благосъстояние чрез разнообразни професионални услуги, които насърчават възстановяването на ума, тялото и духа”.

Шестте основни компонента на СПА са: природа; медицина; култура; спорт; хранене; козметика.

Здравните услуги, които се предлагат от СПА туризма могат да бъдат обособени в няколко направления, всяко от които използва различни методи, процедури и съоръжения.

Хидротерапия – профилактика и водолечение с минерална, морска и питейна вода. Процедури и съоръжения за хидротерапия

- открити и закрити басейни с минерална или морска вода – за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, спортен травматизъм, рехабилитация, укрепващи и тонизиращ процедури;.

- хидромасажни вани и басейниза подводен масаж (тангентор), джакузи.

- горещи бани – сауна, парна баня, хамам, римска баня, руска баня.

- цели вани или полувани с минерална или морска вода.

- вани с екстракти от билки и водорасли – лечебното въздействие се

- въглекисели седалищни, кислородни и перлени вани – чрез апаратура във водата се добавят под налягане различни газове – кислород, въглероден диоксид, озон. Въглекиселите вани (чрез добавяне на въглероден диоксид) се използват за лечение на сърдечно-съдовати заболявания, кислородни вани за лечение на белодробни заболявания и перлените вани за лечение на нервната система.

- ледена шокова терапия - ледени душове, ведро за шоково поливане, контрастен басейн, айс фонтан (ледена стая), кнайп-душ, шарко-душ, струевиден душ.

- чревни вани - за лекуване на стомашно-чревни заболявания.

- калолечебни и лугопроцедурни цялостни и частични апликации - ванно приложение и иригации.

В хидромасажните вани и басейни се комбинира удоволствието от къпането с полезното действие на топлината и масажа. Струите топла вода стимулират мускулите, масажират в дълбочина или повърхностно, като действат релаксиращо на тялото. Топлата вода разширява кръвоносните съдове, ускорява кръвообращението, засилва притока на кислород във тъканите на тялото. Потапянето в тях възстановява силите след физическо натоварване, намалява нивото на стреса, помага при травми и разтягания, премахва умората, напрегнатите мускули, артритните болки.Мануална терапия – здравни процедури чрез ръчни или с апаратура масажи. Съчетават се с различни компоненти - морски, растителни, елементи от почвата. Прилагат се масажи с вулканични камъни; масажи с шоколад, мляко, мед, грозде, перли, екстракт от водорасли; антистрес масажи с ароматни масла, с камъни обсидиана; масажи с аромати и билки. Използваните при нея етерични масла маслодайна роза, от диворастящи билки, лавандула или мента стимулират естествените защитни сили на организма

Фитотерапия – лечение с билки и растения. Разработени са уникални български СПА процедури на базата на мурсалския чай, екстракти на маслодайна роза и вино. За фитотерапевтични цели се използва био сауната, която има действие аналогично с това на сауната и парната баня, като то се усилва с билки и етерични масла.

Аромотерапия – лечение с ароматни вани, инхалации, етерични масла и лосиони, ароматизирани свещи. Тя може да бъде съчетана с музика подходяща за медитация, звуци на падаща вода, шум на дъжд и шумолене на листа.

Хромотерапия – лечение с цветове и др.

Спа процедурите се прилагат от специализиран персонал в обособени сектори на хотели, в СПА центрове и СПА студия.

В зависимост от местоположението и предназначението на центровете за СПА услуги могат да бъдат - клубен СПА, дневен СПА център, дентал СПА, СПА центрове със специално предназначение, медицински СПА центрове, апартаментен лайфстайл СПА център, СПА казино, СПА и голф, круизен СПА.

За процедурите са разработени стандарти и правила. За някои от тях е необходимо лекарско предписание. В интериора и в дизайна на СПА центровете и студиата често срещана е римската стилистика, като реплика на термите. Използват се различни стилове от рустикален, през източен и фън шуй, до ултрамодерен и минималистичен. Всичко това е въпрос на индивидуален избор и концепция на дизайнерите. От значение е и акцента в даден СПА център – екзотичен стил, който подчертава произхода на продуктите и специфичните масажни техники в редица места в Тайланд, подчертално рустикалния стил в хотелите в Алпите.

Основни елементи и съоръжения на СПА студиата:

- рецепция;

- съблекални;

- термозона със сектори топла зона, охлаждане и релакс;

- суха зона с масажни кабини ;

- басейни.

Архитектурното решение следва да осигурява функционалност на помещенията и преход между зоните, съобразен с процесите на затопляне и охлаждане както и осигуряването на място за почивка след сауна, масаж или басейн. Задължително за него е да бъде шумоизолирано от останалите помещения . Обикновено в него има легла или столове, които предлагат комфорт на клиента. Могат да бъдат консумирани чай и разхладителни напитки.

В световната практика на профилактичното направление на здравния туризъм в последните години навлизат уелнес програми, предлагани в специализирани туристически обекти. Уелнес- хотелът е специализирано средство за подслон, в който се предлагат разнообразни козметични, водни, спортни и други релаксиращо-възстановяващи процедури, извършвани от осигурен квалифициран персонал в подходящо изградена специализирана материална база.Климатопрофилактиката като туристически мотив и продуктова структура се състои от два основни вида в зависимост от вида на средата и природните ресурси, които тя определя. Това са морският и планинският рекреативен туризъм.

Рекреативният туризъм е насочен към възстановяване на физическите и психическите сили на хората.

Морелечението и морепрофилактиката са видове здравен туризъм, при който се използват морските ресурси за профилактика, рехабилитация и лечение. В понятието морелечение (таласотерапия) се включва използването за лечебни и за рехабилитационни цели на климатични, балнеологични, пелоидни фактори (лечебна кал, рапа, луга, пясък), водорасли и други лечебни ресурси от морето. В морелечението са събрани и двата дяла на курортното лечение - климатолечение и балнеолечение.

Видове и форми на морелечението са:

 • морска аеротерапия – аерация;

 • морска хелиотерапия;

 • обогатени топли морски бани

 • въгледвуокисни морски вани;

 • алготерапия (лечение с водорасли);

 • луголечение – чрез използване на матерната луга, която е гъста маслоподобна жълтеникава течност съдържаща елементите на морската вода и подсилена с биостимулатори

 • пясъколечение (псамотерапия).

Центровете по таласотерапия използват като природен ресурс морската вода, загрята до човешката температура в басейни за рехабилитация, за подводен масаж и вълни. В рехабилитационните програми се включват терапии с водорасли, есенции и масла, медицинска козметика, използване на джакузи, сауна и ориенталски хамам. Лечението и профилактиката са съчетани с:

- диетични програми и и комбинации на диетично хранене и пиене на минерална вода, и билкови отвари

- спортни програми - голф, тенис, велосипедизъм, трекинг, джогинг. - дихателни техники, специализирани видове масажи.

Морелечението и морепрофилактиката имат дългогодишни традиции в българския туризъм. В днешно време, техните методи и техники намират широко приложение и се развиват в редица оздравителни центрове по Северното Черноморие – в курортите “Св. Св. Константин и Елена”, “Ривиера”, “Златни пясъци”, “Албена”. Освен морската вода със специфичните си характеристики, богато съдържание на магнезий, калций, бром и йод, се използват и климатичните ресурси и пелоидите. Микроклиматът в споменатите курорти имат тонизиращ и закаляващ ефект; въздухът е с повишено съдържание на йод, бром, флуор; благоприятното съчетание на високо атмосферно налягане, влажност и температура. Използват и пелоиди, които се прилагат, съчетано с елементите на морската вода и подсилени с биостимулатори. На основата на морелечението се разработват няколко вида програми:

- балнеолечебни – за заболяване на опорно-двигателния апарат както и белодробни, стомашно-чревни, кожни и гинекологични заболявания;

- гериатрични – за лечение на симптомите на стареенето и неговата профилактика, чрез подобряване функциите на органите и системите на човешкия организъм;

- лечебно-козметични – за подобряване на еластичността на кожата, премахване на умората, отслабване и други;

- курортна профилактика – закаляване и повишаване на жизнения тонус на организма.

Днес удоволствието от доброто здраве и развлечението при активната оздравителна дейност е част от характеристиките на този вид туризъм. СПА обаче не е само приятно приживяване в луксозни курорти, но и мото на активно жизнено поведение, чиято цел е постигането на well-being - понятие, което днес световната здравна организация обяснява вече не като състояние, обратно на болестното, а дефинира като нещо позитивно - чувство за добро здраве и добро разположение на духа. Освен това СПА и Уелнес се асоциира с хармония в семейството и социалната среда, успехи на бизнес попрището, стилния начин на живот. Затова и привлича все повече хора. И ако болнеологията обикновено се асоциира с лечение и възвръщане към нормален ритъм на живота на болните, с възстановяващите се след болест, както и с хората от третата възраст, СПА е преди всичко за хората в трудоспособна възраст осъзнали, че това може да е лекарство за предпазване от заболяване и че запазването на здравето струва по-малко от лекуването на болестта.

От казаното до тук става ясно, че България разполага с редица предпоставки за развитие на Спа и уелнес туризъм. За целите на анализа, свързан с тенденциите в развитието на този вид туризъм, е необходимо да се систематизират предимствата и недостатъците на СПА и уелнес туризма и мерките, които могат да се предприемат с цел подобряване състоянието му.

Предимства:

- високата конкурентоспособност на природния потенциал. В България има над 600 минерални водоизточници, групирани в около 240 находища. Общият им дебит е около 270 млн. литра на денонощие. Над 75% от тях са топли и горещи - с температура 37- 101 градуса. В страната ни има почти всички видове минерални води, които се срещат по света. България разполага с находища на лечебна кал- Поморие, Шабла, Марикостиново, Баня, Кюстендил;

- 142 курорта, от които 58 са балнеолечебни, 56 планински климатични и 28 морски;

- климатът е здравословен и има лечебен ефект в определени региони от страната;

- наличие на модерни балнео и СПА хотели не само по Черноморието, но и във вътрешността на страната – Девин, Велинград, Хисар, Кюстендил, Сандански, Банско;

- утвърдени традиции в балнеолечението.

Недостатъци:

- здравният туризъм у нас не е изведен като приоритет на държавната политика по туризъм;

- България не присъства на европейската карта на здравните пътувания;

- недостатъчен брой квалифицирани медицински и туристически персонал;

- правната уредба, която има отношение към този вид туризъм е недостатъчна, а съществуващата такава се нуждае от прецизиране и актуализация;

- липсва стратегия за развитие на здравния туризъм;

- липсва нормативна уредба за устройството, функционирането и категоризацията на балнеолечебните, спа и уелнес центрове;

- липса на широка целева реклама в чужбина на балнео, СПА и Уелнес продукта;

- липса на актуална статистическа и адекватна оперативна информация.

Мерки:


 • разработване на Програма и план за действие за развитие на здравния туризъм;

 • създаване на възможности за многофункционално целогодишно използване на курортните територии с комплексно включване на ресурсите им;

 • опазване и съхраняване на природните ресурси;

 • регламентиране статута, изграждането, оборудването и обзавеждането, предоставяните услуги и изискванията към персонала на балнеолечебните, СПА и уелнес центрове;

 • създаване на Закон за устройство и развитие на балнеологичните курорти;

 • въвеждане на стандарти за предлаганите туристически услуги в балнео, СПА и уелнес туризма;

 • рационалното използване на минералните лечебни води;

 • организиране на система от мероприятия за популяризиране и промоцирана на хидротермалните ресурси на страната;

 • предлагане на здравни програми като част от цялостната туристическа развлекателна програма;3
  1. УЕЛНЕС ТУРИЗЪМ.

Каталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница