Г. Губят се приходите от 7000 паркоместа, твърдят депутати разследват “паркинги и гаражи” за източванеДата11.03.2018
Размер260.41 Kb.


10.06.2008 г.

Губят се приходите от 7000 паркоместа, твърдят депутати
РАЗСЛЕДВАТ “ПАРКИНГИ И ГАРАЖИ” ЗА ИЗТОЧВАНЕ
Комисията за финансов надзор ще проверява фирмата за схема за парични злоупотреби
ПЕТЪР ИВАНОВ

Столичната общинска фирма "Паркинги и гаражи" ЕАД ще бъде разследвана за парични злоупотреби, научи "Монитор". Държавната комисия за финансов надзор ще проверява дали съществува схема, която отклонява част от постъпващите в дружеството приходи. Сигналът ще бъде подаден до дни от парламентарната комисия за борба с корупцията, чиито представители са озадачени от реализираните постъпления от таксите за престой в "сините зони" и глобите за неправилно паркиране.

В писмо, адресирано до независимия депутат и зам.-шеф на комисията за борба с корупцията Минчо Христов, столичният кмет Бойко Борисов информира, че за 2006 година фирмата е отчела 7,88 млн. лв. приходи, 6,2 млн. лв. разходи и едва 1,65 млн. лв. печалба. Според депутати обаче посочените цифри са нереалистични. Те са категорични, че ако дневно се поставят стотина скоби, чието отстраняване струва на нарушителите в "сините зони" 10 лв. и ако паяците вдигат по стотина неправилно паркирали коли, таксата за което възлиза на 29 лв., само от тези дейности "Паркинги и гаражи" си докарва над 1 млн. лв. годишно. "Като прибавим и средствата от общинските паркинги, включително наказателните, които събират по 2 лв. за едночасов престой, и приходите от ползване на служебен абонамент за паркиране, постъпленията през около 250-те работни дни в годината със сигурност ще достигнат близо 2 млн. лв.", категорични са някои от народните представители. При положение че техните разсъждения са верни, остават 5,9 млн. лв. постъпления от около 11-те хиляди паркоместа в "сините зони". Като изключим приблизително 1000 места, които всеки ден се заемат от инвалиди, живущи в районите на платените зони, държавни коли и ползващи служебен абонамент, излиза, че всяка от останалите около 10 000 стоянки събира едва по 2 лв. дневно, а чистата є печалба не надхвърля дори 50 стотинки. Като се отчете фактът, че престоят в платените зони в центъра на града се заплаща по 1 лв. на час между 8,30 и 18,30 часа, това означава, че приходите идват от едва около 2000 постоянно заети паркоместа, или 3000 такива, които са заети през повечето от времето за платен престой. Въз основа на тези изчисления сред депутатите възниква въпросът как е възможно около 7000 от 10 000 места в "сините зони" постоянно да са свободни, при положение, че реалността доказва точно обратното.

"Целенасочено се увеличават местата в "сините зони", за да се източват повече пари", отсече пред "Монитор" Минчо Христов. Соцдепутатът Бойко Великов, който оглавява парламентарната комисия за борба с корупцията, увери, че ще направи необходимото за изясняване на въпроса. В писмо до него шефът на "Паркинги и гаражи" Николай Александров обяснява, че заради преференциалното паркиране по местоживеене, инвалидност и специален режим на движение и като се отчете фактът, че местата не се заемат веднага, след като се освободят, реалната функционалност на "сините зони" варира между 25 и 35%. По думите на директора на общинската фирма причина за опустяването на паркоместата е затварянето на улиците за концерти, митинги, спортни мероприятия, снимане на филми и посрещане на VIP гости. Той е категоричен, че дейността на "Паркинги и гаражи" е публична и ежегодно подложена на ревизии и одит от експерт-счетоводител.


10.06.2008 г.

Дружеството губело по 40 000 лв. на месец от “паяците”

"Паркинги и гаражи" губи 40 000 лв. месечно от вдигането на неправилно паркираните коли в София, което се отразява негативно на печалбата на дружеството. Това твърди в писмо до парламентарната комисия за борба с корупцията шефът на общинската фирма Николай Александров, който подчертава, че понася загубата в името на обществения интерес, за да бъде евакуационната такса от 29 лв. поносима за хората.

Освен това скокът на цените на горивата, резервните части, специализираната техника и увеличението на заплатите на служителите оказват негативен ефект върху дейността по принудителното отстраняване на нарушителите.

Александров е категоричен, че наказателните паркинги, които "отговорно пазят" задържаните автомобили, също работят залудо с определената такса от 2 лв. на час. Той разяснява, че изключително високите разходи на "Паркинги и гаражи", които стопяват печалбата до 1,65 млн. за 2006 година, се дължат също на дейностите по обособяване на новите паркоместа, които включват поставяне на знаци и пътна маркировка, оформяне на тротоари и подравняване на бордюри. Значително перо се явявали и разходите за ангажиране на полицаи, които възлизали на 840 000 лв. За бариери и стълбчета, които осигуряват нормално придвижване на пешеходците в района на бул. "Витоша", фирмата пръснала цели 200 000 лв. 70 000 пък е наляла за изграждане на паркинг на площад "Макединия". Дружеството е похарчило над половин милион лева за подмяна на някой друг от тридесетгодишните си овехтели "паяци". Закупени са още два камиона и десет бусчета за заскобяване на нередовно паркирали коли в районите на "синя зона".
10.06.2008 г.

ВМРО още обмисля дали ще оспорва резултатите
ГЕРБ и РЗС искат касиране на вота в Сандански
Яне Янев заподозря топла връзка между земеделците и ДПС
Яна Йорданова

ГЕРБ и партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС) искат касиране на частичните избори за общински съветници в Сандански. Това обяви вчера лидерът на РЗС Яне Янев.

Той каза, че заради купуването на гласове заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ще депозират в Административния съд в Благоевград жалба за оспорване на резултатите от вота на 7 юни.

"Изборите бяха опорочени. Вотът е купен и това показа, че правителството не е способно да организира нормални избори", каза пред "Монитор" Янев. Той допълни, че бюлетините в Сандански са били препечатвани. Затова прогнозира, че при нови избори в града спонсорите ще бъдат омаломощени финансово и така ще се стигне до един нормален, политически вот. Само така в местния парламент нямало да влизат съветници, обслужващи интересите на сивата икономика. Янев призова и за създаване на дясна коалиция. "Трябва да се обединим с ГЕРБ, ВМРО, СДС, ДСБ и "Атака". Заедно имаме 15 общински съветници. Иначе подозирам, че Никола Малчев ще се съюзи с ДПС и тогава става опасно", коментира Янев. Във ВМРО обаче все още обсъждат дали ще искат касиране на резултатите от вота. Днес предстоят разговори на местно ниво, научи "Монитор". Яне Янев направи предположение и за топла връзка между ДПС и земеделците по време на изборите в Сандански. Той дори намекна за евентуална бъдеща коалиция между двете партии на местно ниво. Не бил изключен такъв съюз и след парламентарните избори догодина. Според лидера на РЗС свързващото звено между ДПС и ЗНС е изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков. Той присъства на конгреса на земеделците миналата седмица. Шефът на фонда обясни, че наистина ще настоява за евентуална следизборна коалиция на партиите от центъра, но не поиска да назове конкретни формации. Подобно обединение беше отречено от лидера на земеделците Стефан Личев.

На 7 юни коалицията "Бъдеще за Сандански" спечели 8 мандата в 29-местния Общински съвет в града. На второ място се нарежда съюзът "Отговорност за бъдещето на Сандански", който си осигури 4-ма съветници. ВМРО -ЛИДЕР получиха 3 места. Толкова ще имат ГЕРБ, ДПС и РЗС. По двама общинари ще имат коалициите СДС - ДП и "Нашият град" на ДСБ. БСП и “Атака” спечелиха по едно място. Петима души бяха арестувани на 7 юни за купуване на гласове. Причината е, че в тях бяха открити списъци с лични данни на над 100 души от общината с посочени срещу имената им суми. Местният бизнесмен Никола Малчев се призна за виновен, но сключи споразумение с прокуратурата и така се размина със затвора.


10.06.2008 г.

В циганското гето не са виждали патрулка от седмици
Улицата на смъртта дебне в Захарна фабрика
Всеки, който преминава оттам, носи нож, бухалка или газов пистолет
МАРИЯ МИЛКОВА

Малка павирана уличка без име се е превърнала в кошмар за обитателите на столичния квартал "Захарна фабрика". Грабежи, побоища и кавги са ежедневие. Всеки, който минава вечер оттам, е въоръжен с нож, бухалка или газов пистолет. Дори малчуганите в 4 клас носят боксове в джобовете си. Това разказаха пред "Монитор" жителите в шарения квартал.

На кървавата уличка преди две години роми убиха професора по история от Софийския университет Станимир Калоянов.

"Вечер никой българин не смее да мине оттам, защото всички са настръхнали от циганите", каза кметицата на район Илинден Румяна Дойчинова.

Мургавите братя обаче трудно могат да се открият през деня. Тогава бачкат по строежи или с каруцата са за железа и уличката изглежда спокойна. Мяркат се само циганчета. Едно от тях дори бързо ни посочва петното от кръв, останало от неделя. Само то напомня какво се случва, падне ли нощта.

"Тука няма осветление и е пълна тъмница, направо сме като забравени от Бог", обяснява ни 21-годишната Василка, израснала в дома за сираци наблизо. Ограбват, бият. Всеки ден става по нещо, твърди тя

Вървейки по улицата срещаме и 85-годишната Елена, която често минава от тук. Прави го обаче само по светло, макар че и тогава не било много сигурно. Преди 1 година точно тук я нападнали десетина ромчета посред бял ден.

"Бяха малки, на около 10 г.. Наобиколиха ме и ми взеха чантата. Имаше 260 лв. в нея", казва поредната жертва в квартала.

Веднъж жена от квартала се осмелила да направи забележка на едно от циганчетата да не се прережда на опашката и той извадил нож.

"Ще те наръгам, вика. А бе малък пикльо", възмущаваше се тя. Според нея проблемът с нападенията дошъл, след като цигани се нанесли до квартала и си направили катун. Оттам идвали и настройвали местните срещу българите.

Съвсем наскоро на метри от улицата цигани пребили момче от дома за сираци на малкия павиран площад. Там всяка вечер към 21 ч се събират мургави млади роми. Висят по пейките, пият, пушат, някои от тях даже се друсат, обяснява ни и 25-годишният Петко. Повечето идвали от бараките.

Така нарича близкото до "Захарна фабрика" гето, където незаконно са се настанили около 2000 роми от цялата страна.

От столичната полиция обещаха да изпратят повече патрули в квартала. При последния бой 15-ина роми пребиха няколко момчета и момичета в нощта на събота срещу неделя.
Снимка на три колони - Ромче показва кърваво петно, останало след последната схватка в Захарна фабрика.
Снимка на четири колони - Улицата, по която, за да минеш невредим, трябва да си се обзавел с бокс или нож.


10.06.2008 г.

Борисов и Янев атакуват в съда вота в Сандански
Жалби за оспорване на изборния резултат от частичния вот за общински съветници в Сандански ще подадат в Административния съд в Благоевград лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. Двамата са обсъдили вчера сутринта действията, с които да атакуват резултатите от вота, след който партиите им спечелиха по три мандата за общински съветници.

Няма да допуснем една съмнителна коалиция, каквато е "Бъдеще за Сандански", да управлява в общината, категоричен бе Янев. Той е предложил десните партии в Сандански да подпишат споразумение "за прозрачно управление на общината, което да не допусне местната мафия на Никола Малчев (който бе арестуван и осъден на 6 месеца пробация и 2500 лв. глоба за купуване на гласове) да поеме управлението на града". Янев е провел разговори с регионалните лидери на ГЕРБ, РЗС, ВМРО, СДС, ДСБ и "Атака".

Очаквам в момента, след вече доказаното купуване на гласове, изборите в Сандански да се касират. Това каза вчера пред БНТ Илия Божинов, член на Висшият съвет на БСП. По думите му би трябвало да се проведат избори отново, но без купуване на гласове, ако е възможно.

Не са постъпвали сигнали за нарушения на извънредните местни избори в събота, които да налагат заседание на Централната избирателна комисия за местни избори, каза вчера говорителят й Бисер Троянов.
10.06.2008 г.
Отмениха конкурса за концесия на 52 автобусни линии
Кметът на София Бойко Борисов отмени със заповед обявения конкурс за отдаване на 52 автобусни линии за частно стопанисване. Ар­гументът на кмета е, че обявената процедура е незаконосъобразна, тъй като в някои от ус­ловията има неравнопоставеност към всички евентуални кандидати. В заповедта са цитира­ни възраженията на Комисията за защита на конкуренция по квалификационните изисква­ния към кандидатите. На заместник-кмета Ве­лизар Стоилов е възложено да внесе предло­жение до СОС за отмяната на конкурса и проект за ново решение за възлагане на об­ществен превоз на пътници по основни градски автобусни линии от общинската транспорт­на схема на СО в съответствие със законовите изисквания.

Синдикатите в транспорта вече бяха обя­вили стачна готовност, ако се проведе кон­курс, с основен мотив, че ще има големи съкра­щения, ако частници поемат линии от автобус­ния превоз на София.

Междувременно Жельо Бойчев, общински съветник от БСП, заяви, че за конкурса за отдаване на линиите на концесия се е разбра­ло от медиите. Основанието за провеждането му е решение, взето от миналия общински съвет преди стачката в транспорта, не е раз­глеждано от настоящия и не е съгласувано с постоянните ресорни комисии, уточни Бойчев.


10.06.2008 г.

Партиите ще искат касиране и на този вот в Сандански
Станишев недоволен от опитите да го противопоставят с президента
Любен Обретенов, Диян Божидаров
Партиите, участвали на частичните местни избори за общински съветници в Сандански, масово заявиха намерение да подадат жалби в съда за касиране на вота. Първи се обадиха от ГЕРБ и партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС). По-късно от БСП също съобщиха, че обмислят такава възможност, но решението ще се вземе днес. Към съда ще се обърнат и "Атака" и коалиция "Нашия град", в която влизат ССД на Стефан Софиянски, ЗНС на Стефан Личев и БДС "Радикали" на Евгений Бакърджиев.

"Няма да допуснем една съмнителна коалиция, каквато е "Бъдеще за Сандански", да управлява общината", зарече се лидерът на РЗС Яне Янев. Коалицията спечели 8 мандата и се подкрепя от кмета Андон Тотев. В нейната листа влизат предимно местни бизнесмени. На редовния местен вот повечето от тях се явиха като независими. Сега обаче направиха листа, в която са подредени според това кой колко гласа е спечелил миналия октомври.

Недоволните от избора партии още не са подготвили искането си до съда. Причината е, че все още не е готово официалното решение на общинската избирателна комисия за резултатите. Основният им аргумент обаче е заловеният и осъден за купуване на гласове бизнесмен Никола Малчев, работил в полза на "Бъдеще за Сандански". Малчев бе осъден на 2500 лв. глоба и 6 месеца пробация.

Яне Янев излезе и с инициатива десните партии в Сандански да подпишат споразумение за прозрачно управление, докато магистратите се произнесат. Миналия път това им отне пет месеца.

Не са постъпвали сигнали за нарушения на извънредните местни избори в събота, които да налагат заседание на ЦИКМИ, обяви пък говорителят на комисията Бисер Троянов.

------


ПРИТЕСНЕНИЕ

Премиерът Сергей Станишев категорично не приема коментарите, които го противопоставят с президента Първанов. Повод за недоволството му станаха изказвания на наблюдатели, че двамата играят в различни отбори. "Нормално е в редица случаи президентът да бъде критичен към правителството, защото такова е разделението на властите", обясни премиерът. И допълни, че държавният глава винаги е действал в рамките на правомощията си и било нормално като човек, избран директно от гражданите, да обявява различни инициативи и ангажименти в социалната сфера, както и да изказва мнение за политическия процес. "Никак не ми допадат опитите, които започнаха да стават системни, да се създава изкуствена конфронтация между правителството и президента", заяви още премиерът.

10.06.2008 г.

Договори на София за 240 млн. лв. под въпрос

КЗК обяви за незаконосъобразен конкурса за 15 автобусни линии

ТАНЯ ПЕТРОВА

Сключените от Столична община договори за експлоатиране на 15 автобусни линии от частници увиснаха пред закона. Според Комисията за защита на конкуренцията конкурсната процедура за тях е била незаконосъобразна и трябва да бъде отменена. София обаче не възнамерява да предприема мерки.


Конкурсът за 15-те линии бе проведен м.г. По предложение на Радослав Тошев предишният общински съвет реши да постави много високи изисквания към кандидатите - минимум 40 млн. лв. оборот за последните 5 години и опит с обществения превоз в град с поне 500 хиляди жители. Линиите си поделиха 3 фирми - "Карат С", "Столичен автотранспорт" и "Юнион Трейд". Договорите са за 8 г., като за тази година по тях ще бъдат платени около 31.5 млн. лв. Според КЗК обаче тези договори са сключени в нарушение на свободната конкуренция.
"Населените места с над 500 хил. жители по данни на НСИ към 31 декември 2006 г. се свеждат единствено до град София. Така до конкурсната процедура могат да бъдат допуснати само тези участници, които извършват или са извършвали превоз в столицата, което нарушава конкуренцията", изтъква в решението си комисията. По същата причина е отхвърлен и един от критериите за оценка на оферти - опит на територията на София. КЗК отхвърля като неоснователни обясненията на общината, че София се "характеризира с редица специфики" и подобни ограничения са необходими.
Необосновано е и изискването за 40 млн. лв. оборот през предходните 5 години, смята КЗК. Комисията се е базирала на представените от общината разчети, от които излиза, че 1 линия ще носи средно около 1.5 млн. лв. на година, или 12 млн. за 8 г. Това е над 3 пъти по-малко от изисквания оборот от 40 млн. лв., изтъкват от комисията. София не е защитила достатъчно и правата на хората с увреждания, защото допуска закупуването на автобуси без ниски подове, се посочва в решението.

РЕАКЦИЯ
Решението на КЗК е взето още в края на февруари, но за него се разбра едва вчера, след като кметът Бойко Борисов отмени предстоящ конкурс за други 52 линии и разпореди той да бъде проведен съобразно с препоръките на комисията. Нарушенията при тези линии са същите като при вече сключените договори. В заповедта на кмета за старите конкурси не се казва нищо. "Няма да взимаме мерки, защото имаме основания да смятаме, че бихме спечелили съдебните дела. Имаме право да поставяме високи изисквания към превозвачите", обясниха от общината. Във ВАС обаче вече има едно спечелено дело за линия 260, твърдят запознати.
10.06.2008 г.

Американската база в "Ново село" обяви поръчки за 6.5 млн. долара
Търсят се доставчици на над 20 вида услуги
от Илия Вълков

Американската армия е обявила близо двадесет обществени поръчки, свързани с изграждането на временни съоръжения на полигона край Сливен "Ново село". Това е посочено на сайта на Federal Business Opportunities https://www.fbo.gov/>. Командването на въоръжените сили на САЩ в Европа подписа двегодишен договор за 6.5 млн. долара за изграждането на временна предно-оперативна база в "Ново село" с компанията Field Camp Services, която е със седалище в Германия. Дружеството ще използва Global RTS, чийто офис е в София, като основен подизпълнител.


Фирмите, които се търсят чрез двадесетте обществени поръчки, ще се включат в изграждането на временен палатков лагер, жилищни помещения за войниците, администрацията, в ремонтни дейности, в изграждането на склад, столова, лазарет. Всичко това ще бъде използвано по време на ученията на полигона "Ново село" през есента. Ще трябва да бъдат изградени и антитерористични приспособления и контролни пунктове за достъп. Търсят се доставчици на най-разнообразни услуги - от транспортни до обзавеждане на фитнес зала (виж карето). Кандидатите ще се избират чрез конкурентна и отворена процедура, уверява посолството на САЩ. Американският посланик Джон Байърли вече съобщи, че Конгресът ще отдели над 60 млн. долара за строителната дейност в "Ново село", и даде гаранции, че ще се направи всичко възможно да участват български фирми. На сайта на Министерството на отбраната е посочен начинът, по който компаниите могат да участват в обществените поръчки на САЩ.
В. "24 часа" съобщи, че "Холдинг Пътища", в чието управление е Васил Божков, се е записал сред желаещи да участват в строежа на американските военни бази в България. Другите кандидати са "Главболгарстрой" и "Трейс груп".
За да бъде една компания доставчик на армията на САЩ, трябва да бъде регистрирана в централния регистър на www.ccr.gov. Преди това фирмите трябва да получат два номера, единия - от www.dnb.com, а другия - от българското военно министерство. Още информация за търговете може да бъде получена на www.fedbizopps.gov. Повечето срокове за кандидатстване за "Ново село" изтичат през юли, като вече са подадени няколко оферти, предимно от американски компании. За тези поръчки не се изисква сертификат за индустриална сигурност.
Основен принцип при обществените поръчки е каквито са правилата за изпълнителя, те важат и за подизпълнителите, обясни Антон Борисов, шеф на дирекция в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). За строежа на базите в България, за което кандидатстват "Холдинг Пътища", "Главболгарстрой" и "Трейс груп", вероятно ще се изисква сертификат за индустриална сигурност. Борисов обясни, че издаването му е свързано с цялостно проучване на кандидата - събира се информация за финансовото състояние на дружеството, капитала му, дейностите, които досега е извършавало. Прави се проверка и дали компанията не е свързана с пране на пари и незаконни сделки. Отделно се проучват хората в ръководството на компанията, както и имащите пряка връзка с изпълнението на поръчката.
Част от поръчките
- снегопочистване, събиране и депониране на твърди отпадъци, възстановяване на околната среда, контрол на замърсяванията, чистене на помещенията, пране
- доставка на храни, обслужващ персонал в столовата
- противопожарна охрана, доставка на горива, управление на кранове, поддържане на компютри и комуникации
- унищожаване на насекоми и гризачи, климатични системи за помещенията, доставка на преносими отходни съоръжения и бани


10.06.2008 г.

Свят ще ни се завие и от ремонта на бул. "Брюксел"
Пътят до летището беше основно поправен само преди 4 години
от Зорница Латева

Столичната община отново ще ремонтира бул. "Брюксел", който свързва бул. "Цариградско шосе" с летището. Пътят беше поправен основно преди четири години заради преминаването на олимпийския огън. Новият основен ремонт се налага, защото през 2004 г. преасфалтирането беше направено много ударно - само за две седмици, обясниха от общината. Сега ще бъде обърнато специално внимание на моста. Реконструкцията се очаква да продължи 14 месеца.


В обявлението за обществената поръчка за проектант и изпълнител гаранцията за участие е 135 хил. лв., което означава, че прогнозната стойност е около 13.5 млн. лв. Така честите ремонти на бул. "Брюксел" ще излязат поне 16 млн. лв. Преди четири години бързата реконструкция струваше 2.4 млн. лв., а изпълнител беше бившата общинска фирма "Пътища и съоръжения". Кметът Бойко Борисов се закани през 2006 г., че ще я съди за некачествена работа. Случаят напомня ремонта на Околовръстното шосе, който беше оскъпен два пъти и половина.
Засега общината е намерила пари само за проектирането, а ремонтът на "Брюксел" ще започне след осигуряване на финансирането, което трябва да дойде от оперативната програма "Регионално развитие". Документи за участие в конкурса се подават до 7 юли. Условията в обществената поръчка, която е обявена и в ЕС, са доста конкретни: оферти могат да подават само компании, които в последните пет години са работили върху поне пет моста; да имат оборот от проектиране на пътища и мостове не по-малко от 1 млн. лв. и най-малко 10 млн. лв. от основни ремонти за последните три години. При избора на оферта тежест ще имат три критерия. Най-важен ще е техническият, след това - цената и накрая - срокът за изпълнението.
Антимонополната комисия спря конкурса за градския транспорт
Кметът Бойко Борисов отмени конкурса за предоставянето на 52 автобусни линии от градския транспорт на частни фирми. Това стана, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прецени, че условията за участие в процедурата ограничават конкуренцията. В изискванията е записано, че ще бъдат допуснати само фирми, които работят в градове с население над 500 хил. жители и имат оборот от поне 40 млн. лв. за последните пет години. Според КЗК нарушение е и липсата на критерии за оборудването на автобусите. Борисов възлага на заместника си Велизар Стоилов да внесе нов доклад за конкурса, в който критериите да бъдат съобразени със забележките на КЗК.


10.06.2008 г.

Булевард "Брюксел" пак ще се ремонтира
Златните пътища на България

Булевардът с многозначителното име "Брюксел", по който минава най-прекият път от центъра на София до летището, отново ще бъде ремонтиран основно. Само преди 4 години отсечката беше асфалтирана ударно срещу 2.4 млн. лв. Резултатът в момента е огромни дупки, по които се тръскат всички чужди делегации и обикновени пътници, както и заплашващ да се срути мост. За това, разбира се, никой няма да понесе отговорност, въпреки че общинска фирма е виновна за некачествената работа.


Планираният нов ремонт този път e на цена почти 14 млн. лв. и според обявената обществена поръчка ще се точи 14 месеца (предишният отне две седмици). Те могат и да се преглътнат, ако има гаранция, че реконструкцията няма да доведе до нова поне до пет години.
Странна схема обаче са измислили в Столичната община, обявявайки поръчка едновременно за проекта и строителните работи, като в същото време твърдят, че пари имат само за проектирането. За строителството щели да чакат пари от еврофондовете за пътища, но към момента не знаели какво ще последва, ако Брюксел не ги пусне.
Няма да е голям риск обзалагането, че поръчката ще си продължи с общински пари, тъй като вече е официално обявена, нищо, че за такъв проект не се споменава в столичния бюджет за 2008 г. Схемата за общинските и националните пътни ремонти впрочем е почти еднаква - там основно отиват парите от излишъците, с анекси към сключени вече договори цените се "актуализират" в движение, върви безконтролно доплащане, изпълнителите са все едни и същи и при фонд "Републиканска пътна инфраструктура", и в по-големите общини. Разликата е само, че някои от кметовете се правят на опозиция.

10.06.2008 г.Час по политика
от Олга Апостолова
Миналата пролет доста случайно попаднах на лекция на Училището за политика към Нов български университет. Лекторът, представител на Консервативната партия във Великобритания, сподели, че ако съпартийците му у дома научат, че в училището обучава не само сини, но и червени и всякакви други млади български политици, изключването му от партията е сигурно.
Помислих си, че това признание много точно определя уникалната мисия на Училището за политика - да събира под един покрив политическия creme de la creme (кметове, областни управители, общински съветници, дори депутати) за много повече от доброволно сверяване на часовниците.
Тази година имах златния шанс да попадна не на една, а на всички лекции - станах випускник на Училището за политика (в училището участват и представители на граждански организации). През 2007 г., когато "Горичка" започна да работи с Училището за политика, в прессъобщението написахме, че двете организации започват съвместна инициатива за създаване на зелено политическо пространство с цел да се ангажират политическите сили с реални стъпки в решаването на глобалните проблеми на околната среда.
Докато си стискахме ръцете, доволни от формулировката, никак не ми беше ясно как точно се прави зелено политическо пространство. Бях сигурна, че само със садене на дръвчета не става. Което не попречи тогавашният випуск да направи точно това. В "Горичка" не им се разсърдихме. Повечето хора започват така - включително ние самите.
С шестия випуск 2008 нещата вече стояха по-различно. Училището успя да вплете зелената тема много елегантно в курса на обучение. Ако някой западен политик беше попаднал сред нас, едва ли щеше да заподозре, че теми като възобновяеми енергийни източници, промени в климата и велотранспорт се появяват за първи път в курса на обучение на подобна организация. Но истинското постижение на випуск 2008 беше, че за двайсет разпръснати през годината дни успя да се разпише не само с ходене на лекции, но и с реални неща, направени за Велинград, мястото на провеждане на обучението.
Започна се със засаждането на фиданки в двора на дома за деца, лишени от родителска грижа, през април (няма мърдане, винаги с това се започва!) Късно садихме дръвчетата, но явно със сърце, защото през май отчетохме рекордно прихващане - 95%. На децата от дома им хареса да си имат овощна градина - редовно поливат дръвчетата и са ги стегнали с хубави колчета. На нас пък ни хареса, че проектът е не само екологичен, но и социален.
През май, по инициатива на Училището за политика сдружението "Велоеволюция" представи пред общинарите на Велинград план за развитие на велотранспорта в града. Следващите випуски ще следят за прилагането му и ако нещата потръгнат, нищо чудно Велинград да стане модел за подобно нещо.
В Деня на детето миналата седмица съчетахме полезното с приятното и със средства, събрани на благотворителна вечер, подарихме на децата от дома библиотека и художествено-творческо ателие - два отделни къта в сградата, където да развиват способностите си. Останаха ни средства и с тях се готвим да направим спортна площадка.
Вече ми е малко по-ясно как се създава зелено политическо пространство. За проблема просто трябва да започне да се говори. Тогава се оказва, че никой не е безразличен и че много хора само са чакали той да влезе в дневния ред. Когато випуск 2008 приложи наученото в училището в местната или централната власт и приоритизира не само еврофондовете, но и промените в климата (прогнозата ми е, че много скоро ще назначим заместник министър-председател, отговарящ за промените в климата), тогава отново ще имаме повод да си стиснем ръцете. Шансът това да стане е голям. Випуск 2008 може би не се научи да пише перфектно политики, но със сигурност се научи да ги прилага. А не ни ли куцаше точно това в България?


10.06.2008 г.

Строежи на блокове зариват Бояна в кал и мръсотии
Безобразното строителство на блокове в Бояна взема застрашителни размери и вече се строи в ската на планината върху бившата ски-писта и терени на някогашни дерета, алармираха по телефона възмутени граждани от китния тузарски софийски район. Вода и кал бликнаха вчера от изкопа за основите на нова жилищна сграда с подземни гаражи на улица 612 и и се натрупаха по малката уличка. Огромният кратер се намира почти в началото на някогашното малко селско шосе и местните са убедени, че това ще има лоши последствия след години. Още повече че новият изкоп подкопава основите на ограда на комшиите отзад. Репортерски екип на “Новинар” видя на място, че се прави изкоп на нова сграда.

“Кой ще плати за почистването на мръсотиите от този обект, стоварили се по уличното платно”, питаха възмутени граждани. За тях беше интересно и къде точно ще се отвеждат фекалните и канализационните води от новия блок. На подробна указателна табела пред оградения терен са пояснени параметрите на новото строителство, както и са описани всички законови разрешителни за това начинание. Възложител на градежа, т.е. собственикът, е Георги Цеков, а изпълнител фирмата “КИБИС”ООД. По телефона Цеков категорично обяви, че разполага с всички законови разрешения за своя строеж и те са съгласувани и издадени от общината в района. “Дайте ми дефиниция за дере”, заяви собственикът. Цеков отрече да строи върху дере и поясни, че около него има 4 урегулирани поземлени имота. Водата в изкопа според него е от дъждовете и даже каза, че е имал строежи в центъра с повече води при изкопаването на основите. Той беше категоричен, че от своя страна щял да пусне жалба срещу комшиите си от задната страна на обекта, които, без да го попитат и да вземат разрешение от него, са вдигнали ограждения от над 2,20 метра. Укрепленията, които пък сега той трябвало да направи, за да не им бутне оградите, щели да му струват над 15 000 лв. Георги Цеков увери, че е купил този терен преди 8 години. Разрешението му за строеж под №153 обаче е от 2 април 2008 година. Кметът на район Витоша, на чиято територия се намира Бояна, Любен Петров вчера разпореди незабавна проверка на своите подчинени на обекта. Категоричното му мнение обаче е, че е безумно нелепо да се строят високи – над два- и триетажни блокове в планината. Над сто са застроените пет- и шестетажни такива сгради само в Бояна. Поредицата на вестник “Новинар” за това как безумно и грозно строителство съсипва Витоша четете от утре. Всички граждани могат да алармират за грозно строителство на телефона на читателя 400 64 00.
10.06.2008 г.

Сашо Диков: Той е като „Кен ли"

Най-идиотското парче в „Мюзик айдъл" - „Кен ли", стана най-популярно нещо подобно ставай с то­зи фамозен Гамизов. Появил се от нищото, ус­пя да набута в публич­ното пространство, че ще гръмнат Станишев и че убитият човек, дясна ръка на Ковачки, е жер­тва на енергийната ма­фия. А това, дето се ви­ка, хваща публиката за гърлото.

Казах му „Ако вие не представите доказа­телство за подготвяно убийство срещу Станишев, ще смятам, че се слагате на премиера."

Гамизов го откара до­там, че Борисов наруша­ва конституцията, би­дейки неформален лидер на ГЕРБ.

Още по-смешно беше с президента Георги Първанов- обвини го,че КРС му е подопечен ор­ган. Струва ми се, че Га­мизов бърка КРС със СЕМ.10.06.2008 г.

ВОДОЛАЗИ ИЗВАДИХА ТРИМА В БУРГАС
Потоп заради бидон с туршия
АНТОНИЯ ЧОРЕВА

Бидон с туршия, пъл­ни и празни буркани, всякакви манджи, кук­ли и строителни отпа­дъци бяха намерени в каналите след падна­лия потоп. След на­водненията в София сега потопът затисна и другите градове, къде­то се премести силни­ят дъжд.

Улиците потънаха, ко­лите затънаха, хора бяха затиснати от водата в подлези, а екипи изва­диха какви ли не чудеса от шахтите. За послед­ния потоп у нас причина беше голямото количес­тво дъжд, но не може да се замълчи какви невиж­дани неща излязоха от шахтите, че могат да съ­берат очите на целия българския народ.

Само за последното

денонощие в Бургас паднаха 47 литра на квадратен метър дъжд. В София по време на по­топа се изсипа вода, колкото за един месец. Същото беше положе­нието и в останала част на Западна и Североза­падна България. В морс­кия град трима души бя­ха извадени от водолази от затънал във вода ав­томобил под моста на СОМ АТ в града. А специ­алисти по отводняване­то тръгнаха да отпушват и почистват шахтите.

Находки


От бургаската фирма "Титан" при последното почистване на канализа­цията са извадили не­виждани боклуци. В шахтите са се търкаляли шинел и възглавница, бидони със зеле, туршии и други видове зимнина, която е останала в дома­кинствата и се е разва­лила. Вместо да се изх­върлят отпадъците в контейнерите, хората нямат никакво възпита­ние и мятат ненужните вещи в шахтите, комен­тират специалистите.

Каналите често се полз­ват като кошчета за бок­лук, казват от столична­та "Софийска вода". В тях екипите им са нами­рали какво ли не - кукли, счупени играчки, бурка­ни, но най-много са стро­ителните отпадъци. В шахтите около кръчмите

пък често стават най-го­леми наводнения. При­чината - мазното олио и останалите манджи от кухнята отиват право в канала. Ако шахтата пречи пред входа, някои направо си я бетонират, други пък ги ползват за кош за боклук.
Снимка на две колони - Тече, всичко тече и потъва. Само в шахтата всичко е спокойно - там може някой да си пие ракия с търкалящите се бидони с туршия.

10.06.2008 г.От градския транспорт искат: 25% върху заплатата или стачка
Да се повиши с 25% ос­новната заплата на шо­фьорите в градския транс­порт на София настояват синдикалните организа­ции на КТ „Подкрепа" и КНСБ в общинските дру­жества „Автотранспорт" и „Електротранспорт".

Основната заплата на шофьорите сега е 600 лв., стана ясно по време на из­вънредно заседание на комисията по транспорт в Столичния общински съ­вет със синдикатите.

Транспортните работни­ци поискаха още да се из­градят постоянни тоалет­ни на всяка крайна спирка. Освен това настояха за твърди гаранции за работ­ните им места, ако след време общината отново обяви конкурса за отдава­не на автобусни линии на частни фирми, който беше спрян днес от кмета Бойко Борисов, Ако исканията на шофьорите не се удов­летворят, синдикатите заплашиха със стачка.


09.06.2008 г.

Мощен митинг за Княжевската гора
Целият квартал излезе с плакати „Не искаме хотели"
На протестен митинг в неделя цяло Княжево из­дигна лозунгите "Не ни от­немайте гората" и "Не искаме хотели". Над 200 души се събраха в Кня­жевската гора, за да й обе­щаят, че няма да я дадат на секачите и бетоновозите.

Публикации в НТ раз­криха скритите машина­ции с гората между бив­шия земеделски министър Мехмед Дикме и съпартиеца му от ДПС Ро­сен Владимиров, бивш областен управител на София-град. Те извадиха 194 дка борова гора до трамвай №5 от плана на столицата и я пратиха в... националния горски фонд!? Далаверата про­дължи, като сегашният областен Тодор Модев от БСП на 5 юни м. г. дори разреши строителство в нея.

Самият Модев обяви за НТ, че не си спомня да е подписвал такова нещо, но публикувахме доку­мент с подписа му.

Шокиращо е, че местни­те хора, на които спешно е реституирана гората през 2003 г., са в пълно неведе­ние какво им връщат. Да­же не са подавали молба за реституция. Чиновници от земеделското минис­терство и областната управа опекли сделката, при условие че после ще я продадат евтино на Йоаннис Гиофкос, шеф на строителна фирма. Така господинът получи 70 дка борова гора.

Кой стои зад 39-годишния Гиофкос? Той има под­крепата на Весела Лечева от ДАМС, на Стефка Ко­стадинова от БОК, на Агенцията по туризма... Те били възхитени от проекта да се изгради спортна база в гората, "вместо младите да се дру­сат". Калко патриотично!

Максим КАРАДЖОВ


10.06.2008 г.

Обжалват пак вота в Сандански?
Иванка ЛАЛЕВА, Светлана ВАСИЛЕВА

ГЕРБ и „Ред, законност и справедливост" (РЗС) ще внесат искане до Админи­стративния съд в Благоев­град за касиране на избори­те за общински съвет в Сандански. Това заяви вчера депутатът Яне Янев, лидер на (РЗС). Той се договорил с водача на ГЕРБ Бойко Бори­сов да атакуват заедно вота.

Ръководството на БСП в Сандански също обмисля дали да иска касиране, как­то настояват редовите пар­тийни членове. През целия ден вчера общинският съвет а БСП заседава, от София пристигна и секретарят на Изпълнителното бюро Ивелин Николов.

На повторния вот за общинари в Сандански най-много мандати взе коалиция­та „Бъдеще за община Сандански" - 8. Тя получи 5257 гласа.

По три мандата взеха коалиция „Движение На­пред" - ВМРО - ЛИДЕР (2115 гласа), „Отговорно за бъдещето на община Сандански", съставена от ДСБ и „Новото време" (1907 гласа), ГЕРБ (1883 гласа), ДПС (1683 гласа) и РЗС (1559 гласа).

По два мандата спечели­ха коалиция „Нашият град" (1305 гласа) и „Коалиция СДС -ДП" (1019 гласа). За управляващата БСП и ней­ния „Отбор на победата" гласуваха само 858 души, което й стигна за един ман­дат. Един съветник спече­ли и „Атака" с вота на 840 избиратели.

В повторния избор в събо­та са участвали 61,91% от имащите право на глас, или 23 425 души. Действителни­те бюлетини са 97,28%.

„Няма да допуснем една съмнителна коалиция, как­вато е „Бъдеще за община Сандански" да управлява общината", горещи се Яне Янев. Според него безпре­цедентната търговия на гла­сове е опорочила резулта­тите. В изборния ден поли­цията арестува петима ду­ши за алъш-вериш с вот, а за възложител на пазарува­нето бе обвинен и осъден собственикът на оранже­риите край града Никола Малчев. При разпитите пе­тимата признали, че са работили за „Бъдеще за Сан­дански".

Разразилият се скандал раздели хората в южния град - едни искат пак да се касират изборите, други твърдят, че това само ще удължи безвластието в об­щината. „Абе, всички пар­тии плащаха, ама само тотевите хора паднаха в капа­на. Скроиха им номер", убе­ден е 75-годишният Дими­тър Стоянов.

„Да му ядат ушите на Мал­чев - почтен човек, но го на­правиха на посмешище", казва кметът Андон Тотев. Той спечели през октомври втори мандат като независим. Тогава го подкрепиха ВМРО, БСП и НДСВ. В гра­да е известно, че кметът другарува с хора от всички партии и имал лоби във всички листи. Тотев не крие, че е приятел и с Никола Малчев. Водач на листата на „Бъдеще за община Сан­дански" е д-р Звездан Гацев, завеждащ-отделението по хемодиализа в болни­цата. Името му санданчани произнасят с уважение, но не пропускат да пояснят, че съпругата му работи в об­щината. Д-р Гацев категорично отрича, че хората му са купували гласове. Коали­цията е сформирана преди изборите, като е ползвала регистрацията на радикал­демократическата партия и на Земеделската народняшка партия „Никола Пет­ков".

Първите шестима в ли­стата - Звездан Гацев, Явор Аргиров, Димитър Кехайов, Петър Петканин и Николай Тотев, са участвали като не­зависими кандидати за об­щински съветници на избо­рите през есента.

Обединили се, за да „спрат депесарската и ци­ганската инвазия". Явор Аргиров е строителен консул­тант, Димитър Кехайов е ди­ректор на училището в с. Дамяница, Петър Петканин е от с. Катунци, бивш общин­ски съветник от БСП. Румен Пачов е собственик на фир­ма за автобусни превози, а Николай Тотев пък е соб­ственик на магазин с кафе­не. Той е племенник на кме­та Андон Тотев и заради не­го най-вече санданчани определят листата на коа­лицията като кметска.Опонентите на „Бъдеще за Сандански" твърдят, че хората от листата й били с леви убеждения и че са свързани с БСП.

В Сандански в деня на из­борите или преди това няма­ше партия, която да не паза­рува гласове, убедени са по­вечето от хората в града, с които екипът на „Труд" раз­говаря. Те разказват, че в ромската махала също се купували гласове - система­та на десятниците работела безотказно. Това твърдят и Яне Янев, както и депутатът от Борислав Ячев от ВМРО. Тарторите раздали парите още в четвъртък вечерта.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница