1 февруари 2011 г. Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата10.02.2018
Размер394.21 Kb.
  1   2   3
1 февруари 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕВ Оряхово не лекували, в Козлодуй нямали пътека, Плевен бил далече
Разнасят жена с инсулт 150 км между 3 болници

Болната пътува 10 часа, от „Спешна помощ" се оправдават с райониране
ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

85-годишна жена с инсулт от село в Северна България измина 150 км с линейка и бе прехвърляна между три болници, докато получи помощ. Накрая почина, разказа синът й Огнян Георгиев. Жената живеела сама в с. Горни Вадин на брега на Дунав. На 12 януари синът настоявал линейката да откара болната направо в Плевен, който е на 50 км, но от „Спешна помощ" обяснили, че има райониране. Закарали жената първо на 40 км в общинския център Оряхово, после на още 30 км до Козлодуй. И на двете места нямали пътека за инсулт. Накрая я прие ли в неврологията на Враца. Дотам карали още 80 км. Разкарването между болниците отнело над 10 часа. Звъниш ли на 112 в селото от джиесем, вдигали в Румъния, с българския телефон нямало връзка.

Линейката дошла в 19,30 ч. Лекарят прегледал болната и казал, че трябва да се транспортира до Оряхово. В спешното сложили система, направили й кардиограма. Изненадващо дежурните обяснили, че в оряховската болница не обслужват болни с инсулт, затова трябва да идат на 30 км до Козлодуй. Във втората болница направили скенер на главата и локализирали кръвоизлива, но и там се оправдали, че нямат клинична пътека за инсулт.

Освен това трябвало да се изчака линейка да дойде от Враца, за да откара старицата там, тъй като колите на Козлодуй нямали право да излизат извън общината. В полунощ потеглили към третата болница - на 80 км. В 3 ч болната била настанена в неврологичното отделение. “Приемащият лекар с учудване ми каза, че сме дошли много късно. Отговорих, че е така, защото пътуваме от Южна Румъния. Бяха минали 10 часа”, с горчива ирония казва Георгиев. 10 дни по-късно - на 22 януари, майка му умира. Синът не вини лекарите, а организацията на спешната помощ. Ами ако беше млад човек, пита Георгиев.

От здравното министерство ще проверят сигнала. “Може да е персонална грешка, но може да е и проблем на системата”, коментираха оттам. Според закона за лечебните заведения пациентът трябва да бъде закаран в болница, където може да му се окаже адекватна медицинска помощ.


Не лекуват наркомани под 18 г., законът ги пропуснал
ВАНЬО СТОИЛОВ

Заради пропуск в закона зависими от наркотици деца под 18 години сега няма къде да се лекуват. Това обяви вчера в Стара Загора зам.-председателят на постоянната здравна комисия в парламента Ваньо Шарков, депутат от СДС. Той ще поиска извънредно заседание на комисията, която да предложи промени в законодателството.

Шарков се готви да пита здравното министерство има ли анализ на смъртността от наркотична зависимост и колко души са потърсили спешна медицинска помощ заради наркотици. Депутатът смята, че няма такава статистика. Той ще предложи да бъде създаден и фонд за лечение и ресоциализация на зависимите от наркотици. Един от начините за неговото попълване бил да се отделя по 1% от събрания акциз за цигари и алкохол.


Нощем болница вместо джипи за половин Плевен
БУРЯНА БОЖИНОВА

71 джипита от общо 116 в Плевен предават на университетската болница нощните и празничните дежурства. От 1 февруари ги поема спешен център с 5 кабинета, обяви шефът на болницата доц. Димитър Стойков.

Личните лекари, които са сключили договор с болницата, ще предоставят 2 нови телефонни номера на здравно осигурените си пациенти. При неотложност тези болни ще търсят спешния център, а оттам ще ги проверяват в картотеката.

Няма да връщаме неосигурените, но те ще си плащат прегледите и изследванията, обясни доц. Стойков. Болницата отменя джипитата срещу 10 от 11 -те стотинки на пациент, които здравната каса им плаща за спешните случаи през нощта и по празниците.
Здравният министър влезе в открит конфликт с касата
Предстои тежка година за пациентите, предупреди НПО
Нели Чолашка

Здравният министър влезе в открит конфликт със здравната каса заради нейни решения, потърпевши от които са малките болници и техните пациенти. Днес д-р Стефан Константинов обвини Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), че е "държава в държавата" и заради действията й страда имиджът на цялото правителство.

"Ябълката на раздора" е новата методика, по която касата ще плаща на болниците тази година. Според министъра "където е имало много пари, ще се дадат пак, а където са давани малко, ще се дадат още по-малко".

Този проблем вече пролича при общинските болници, които няма да могат да лекуват диагнози като комоцио и херния и пациенти в тежко състояние ще са принудени да обикалят от град на град.

Министърът обвини НЗОК и че саботира реформата му, като отказва да финансира купуването на ноу-хау за въвеждане на диагностично свързаните групи, които да заместят сегашните клинични пътеки. "Няколко довода се изтъкваха, че, видите ли, плащанията на болниците били проблем на държавата, на политиката на държавата, но не и на здравната каса. Доста странно обяснение", коментира министърът.

"Предстои тежка година за пациентите, защото има хаос и неяснота на всички нива", коментира пред "Дневник" д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Концепцията за по-добро здравеопазване на министър Константинов, която беше приета от правителството през декември, предвижда от 2012 г. клиничните пътеки, по които сега НЗОК плаща на болниците, да бъдат заменени с диагностично свързани групи (ДСГ).

Според мнението на експерти и световния опит те са финансово по-справедливи и пестят пари на системата, защото пациентите не се лекуват поотделно от съпътстващите болести.

За въвеждането на ДСГ са нужни 3 млн. лв. за ноу-хау и софтуер, обучение и свързване на базата данни на общопрактикуващите лекари, лечебните заведения, НЗОК и министерството. За пациентите въвеждането им ще означава, че болниците няма ги изписват само защото е изтекъл срокът по клиничната пътека, а когато са излекувани напълно.

Вторият проблем между НЗОК и министерството вече "натрупа практика". Общинските болници няма да могат да сключат договор със здравната каса за много дейности, които са предлагали досега. Това беше причината и за първия сблъсък между Константинов и НЗОК. От касата обявиха, че проблемът е в медицинските стандарти, написани от здравното министерство, но после се оказа, че е в завишените изисквания в клиничните пътеки, договорени между касата и лекарския съюз и описани в Националния рамков договор за 2011 г.

В отговор на проблема касата написа указания, но още не е ясно дали те могат да се прилагат от болниците, ако противоречат на договора, който е по-висш документ. Спуснати са някакви указания, разписани от председателя на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов и от управителя на НЗОК д-р Нели Нешева, но няма яснота дали това решава проблема, коментира за "Дневник" д-р Динчо Генев, председател на Асоциацията на лекарите в болничната помощ и директор на общинската болница в Харманли.

Той съобщи, че се е появил и нов проблем - номерата на някои клинични пътеки са сменени и лекарите не могат да се отчетат, защото електронната система на касата не приема новите кодове. "Тъкмо тръгна нормално разплащане от страна на касата и сега отново ще започнат проблемите", каза д-р Генев.

Константинов призова касата да промени методиката, по която възнамерява да плаща на болниците тази година. По-малко пациенти ще имат достъп до болнична помощ, предупреди миналата седмица министърът. Той обяви, че новият подход с нищо не се различава от методиката, по която са определяни парите за лечебните заведения през 2010 г. и това е проблемът, защото които са получавали повече, през 2011 г. ще вземат още повече, а финансирането за "бедните" болници съвсем ще секне.

Според министъра е странно заложеното от касата разпределение на финансирането за четирите тримесечия - 30% : 30% : 30% : 10%, тъй като не е ясно какво ще се прави през последните два месеца на годината. Освен това в методиката е заложен буфер от 10%, който ще се разпределя по усмотрение на касата на определени болници.

Единственият коментар по тези проблеми дойде късно вчера от НЗОК - на въпрос на "Дневник" дали ще променят методиката, както искат министърът и болниците, от касата отговориха: "Надзорният съвет прие вчера проектометодиката с някои стилистични промени", без да коментират промените.

"Големият въпрос е, че имаме пътеки, които са повишени, примерно лъчетерапията. Какво значи това, че ако на същата болница се дадат същите пари като миналата година, ако цената е повишена три пъти, значи три пъти по-малко пациенти ще се лекуват.

Това е един от големите недостатъци на методиката и това минира в бъдеще работата на цялото здравеопазване", обясни министърът.

Война между здравното министерство и здравната каса няма, думите на министъра са неточни или извадени от контекста, а той вероятно е подведен от съветниците си, каза през уикенда управителят на НЗОК д-р Нели Нешева, без да отговори на критиките по същество.

"Контрата винаги е в пациентите и това, което не се плаща с публични средства, в крайна сметка се плаща от пациентите под различна форма - купуване на консумативи, избор на екип, избор на стая или дарение", напомни Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.


Конфликтът на интереси като "национална специфика"
Една от най-ярките характерни черти на българския национален характер е, че винаги сме знаели как да правим нещата "по-добре". Или както сладкодумно се изрази г-жа Дариткова, председател на комисията по здравеопазване към Народното събрание, в един дебат по радиото: "Всяка страна има право да прилага свои национални специфики."

В дебата стана въпрос как в бъдеще, след като се закрият звената за спешна медицинска помощ в по-малките населени места, българите ще я получават. Г-жа Дариткова заяви, че това ще става чрез посещения на личните лекари. На разумния въпрос на водещата, че законът и досега е бил такъв, но никой не го прави, г-жа Дариткова смело заяви, че се разчита на "моралната мотивация" на лекарите. И даже гласът й не трепна...

Моят въпрос към г-жа Дариткова: Какво става, ако някой лекар не е на моралната висота, която се очаква от него? Да допуснем, че има починал пациент, защото моралните устои на лекаря, от когото е зависело спасението, не са били особено стабилни. Г-жа Дариткова свободно борави с моралните категории. Несъмнено тя смята себе си и лекарите без изключение за хора с висок морален заряд. Същото си мислят и родителите на 4-годишната Гергана Илиева, която почина навръх Коледа. И много други потърпевши и техните близки...

Бих искал да обърна внимание и на новия закон за оптиките. Според първата му редакция те щяха да бъдат лицензирани само в случай, че се "ръководят от очен лекар". Какво означава това? Че хората, завършили оптика, които досега имаха право да притежават оптика, се изправят пред две алтернативи:

1. Закриват бизнеса си.

2. Продават на безценица фирмата си на някой очен лекар.

Новият закон се предлага с мотива за повишаване на качеството на обслужване на гражданите. Мислите ли, че някой ще напише, че това се прави, за да се присвои собственост, която принадлежи на друг? Че основната цел е да се създаде монопол за група хора с користни интереси? От кого идва предложението и формулировката? От Лъчезар Иванов, известен най-вече с високия си морал!

След реакцията на Асоциацията на оптиците законът беше редактиран в следния вид: "Оптиките ще бъдат лицензирани само ако имат "договор с очен лекар". Какъв именно договор не е дефинирано. Какво пречи едно от условията на въпросния лекар да бъде да получи 99% от дяловете на фирмата. Или заплата от 100 000 лв. месечно. Очевидно се разчита на факта, че българските медици имат изключително висок морал.

За пример – германските лекари очевидно не са толкова морални, тъй като в Германия е забранено лекари да притежават оптика или дял от оптика или да имат договор с оптика. Германците ясно разпознават наличието на конфликт на интереси, когато този, който изписва рецептата, продава и продукта. Това важи както за аптеки и оптики, така и за всяка друга икономическа дейност. В България това се нарича "национална специфика"...

Въпросният закон засяга пряко една сравнително малка част от българската икономика. Наистина кой го е грижа за 3-4 хиляди оптици, на които най-нагло с държавна благословия ще им експроприират собствеността. Българите си имат по-важни проблеми. Проблемът е именно "държавната благословия".

Защитата на законния бизнес е крайъгълният камък на капитализма, който страната възприе, след като се отказа да строи комунизма. Предполагам, че все още има хора в България, които си спомнят как е ставала национализацията в страната след 9 септември - приемат се редица закони, които правят невъзможно притежаването на собственост от отделните граждани. И тя преминава към държавата.

Сегашният закон прави невъзможна собствеността за определен кръг граждани и я предава на други граждани. Или я разрешава с форма на рекет. Той атакува основата на новата икономическа реалност, към която България декларира, че се стреми - защитата и стимулирането на законния бизнес. В полза на сенчести задкулисни структури. Този закон създава монополно положение за диригентите на този фарс. Монопол винаги означава две неща – по-високи цени и по-лошо обслужване.

Изглежда, борбата за преразпределение на собствеността в страната е навлязла в нова фаза. Не бива да се забравя, че независимо от разнообразието на средствата, с които една фирма може да завладее пазара, в крайна сметка всичко се свежда до два начина - законен и незаконен. Законният включва всички методи на конкуренция според правилата на свободния пазар. В България смазващо предимство има незаконният. И преди, и сега.

Бойчо Динев, Торонто, Канада

Текстът е част от отворено писмо, изпратено до президента Първанов и премиера Борисов, което можете да прочетете на dnevnik.bg


Редакционен коментар:

Конфликтът между здравната каса и министерството
А пациентите да палят свещи
От задочния сблъсък в медиите между здравния министър Стефан Константинов и ръководството на здравната каса (НЗОК) засега за пациентите са ясни следните неща:

- Общинските болници няма да получават средства от касата за аборти, пневмония, комоцио и по-тежки форми на херния.

Заради глупостта да не живеят в голям град хората в нужда от тези медицински услуги ще трябва да пътуват до такъв, което в някои от случаите може да усложни положението им. Но пък малките болници най-после могат да умрат по "естествен път" и да отърват касата от досадни сметки и разходи.

- Въвеждането на диагностично свързаните групи, които да заместят клиничните пътеки, се спъва от липсата на едни 3 млн. лв. С тях трябва да се купи софтуер, да се проведат обучения и да се свържат всички бази данни в системата. И тъй като нито министерството, нито касата искат да дадат въпросните пари (а и това да не са созополски църкви, че финансовият министър да развърже щедро кесията), болните ще продължат да бъдат изписвани по формален принцип.

Така ще продължи практиката приет примерно заради язва пациент, но страдащ и от тежко белодробно заболяване, да бъде изписван от коремното отделение като "здрав", вместо да бъде преместен в съответното отделение.

- По-малко пациенти ще имат достъп до болнична помощ, тъй като парите за болниците си остават същите, а цената на някои клинични пътеки, като лъчетерапията например, се повишава. Тоест можем да станем свидетели и на връщане на болни с обяснение, че лимитът е изчерпан - по същия начин, по който личните лекари в определен момент слагат на вратите си надписа "талоните свършиха", за да уведомят пациентите си, че за направления за специалисти трябва да дойдат идния месец.

- Номерата на някои клинични пътеки са сменени и лекарите не могат да се отчетат, защото електронната система не приема новите кодове, и така хаосът става пълен.

С една дума - пациентите наистина имат не по-малко шансове да опазят здравето и живота си, ако вместо на преглед ходят да палят свещи.
НЗОК и МЗ отявлено кръстосаха шпаги
Аида Ованес

В момента здравеопазването се управлява от указания, а не от закони и наредби, коментират експерти в здравеопазването. Според тях НЗОК и здравното министерство вече са кръстосали шпаги, макар официално и Стефан Константинов, и управителката на НЗОК Нели Нешева да отричат конфликт.

Множеството недомислия в Закона за лечебните заведения, в НРД, в медицинските стандарти и пр. се "поправят" с указания, издавани от НЗОК, коментира за ДУМА д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

На 20 януари д-р Константинов заяви, че Приложение 18 към НРД е било чернова и че държавата не била се намесила в процеса на договаряне между БЛС и здравната каса. Министърът заяви това в отговор на реплика на депутатката от КБ Мая Манолова, че 2011 г. може би ще е последната за много общински болници заради приложението. Припомняме, че именно в него са заложени изискванията към болниците за сключване на договор със здравната каса. Както ДУМА писа, ако бъдат изпълнени критериите от приложението, на практика половината общински болници би трябвало да фалират и да бъдат закрити. Сред тях е дори софийската Първа АГ "Св. София". За да сключи договор за гръдна хирургия, болницата трябва да се пререгистрира от специализирана в многопрофилна, а това е работа на собственика - Столичната община. Ако остане специализирана, болницата ще има право да сключи договор само за раждания и да закрие отделението по гръдна хирургия. "Очакваме договор с касата за тази дейност, увериха ни, че не е необходима пререгистрация", заяви вчера за ДУМА доц. Елиан Рачев, директор на болницата.

В четвъртък министър Константинов съобщи, че НЗОК отказала да плати закупуването на диагностично свързаните групи от Австралия. Два дни по-късно Нели Нешева отрече и обясни, че начинът на разплащане е въпрос на политика и тя ще се съобрази с решението. Според Константинов обаче парите можело да дойдат и от МЗ, но то трябва да разполага с цялата налична информация, а тя е в НЗОК. Касата не може да е държава в държавата, каза вчера министърът.

Вчера бе крайната дата за подаване на документи от болниците за сключване на договор със здравната каса.В едно от указанията на НЗОК, след като се пояснява какво е вирусологична лаборатория и какви са изискванията на медицинския стандарт, пише, че поради липса на лекар специалист по вирусология на територията на даден район и на основание становището на ст. н. с. II степен д-р Павел Теохаров, национален консултант по вирусология, в писмо с вх. номер 22-00-3/14.01.2011 г., е допустимо по целесъобразност лечебните заведения, сключили договор с НЗОК за изпълнение на пакет "Микробиология", да извършват изследвания по пакет "Вирусология". Т.е. правно основание за издаване на разпоредбата е писмо на ст.н.с., макар и национален консултант. Това указание на практика нарушава закона, а това води до отнемане на разрешението за дейност на лечебното заведение, коментират експерти


ЖЕНА „ОЗДРАВЯВА" ПРЕД ТЕЛК КОМИСИЯ
Млада жена от Хасково, която е трудоустроена, сигнализира, че хора като нея все по-често търсят различни начини, включително и с плащане на пари на ръка, за да умилостивят ТЕЛК, от която зависи процентът на инвалидност. Според нея в много случаи прегледът е повече от формален. Пенка Радева е с вродена луксация на лявата тазобедрена става и затова единият й крак е с над 3 сантиметра по-къс от другия. За да се движи нормално, към лявата й обувка е поставена допълнителна платформа. Въпреки че порокът й се вижда и с просто око, през две години тя се явява пред ТЕЛК. При последната си среща с комисията обаче жената разбира, че кракът й някак си сам се е удължил. Как е станало медицинското чудо, жената не може да си обясни, но признава, че дори и не е попитала лекарите от комисията, защото правилото било да не задаваш въпроси. "По принцип мълчиш. Майка ми беше трудоустроена и знам от нея още отпреди много години - влезеш ли там вътре, мълчиш, защото става лошо за теб", каза Пенка Радева. Задължителното преминаване през ТЕЛК през няколко години принуждава болните да търсят и други начини за въздействие върху комисията.


Вдигат парите на Спешна помощ
Заплатите на лекарите, които работят в Спешна помощ, трябва да се вдигнат, за да бъдат медиците мотивирани. Това заяви здравният министър Стефан Константинов. В момента там има незаети щатове, но кандидати - не, добави той.

Между МЗ и НЗОК не бива да има асинхрон, целите ни са едни и същи, каза още Константинов. Здравната каса не бива да бъде държава в държавата. Здравеопазването е едно цяло, ние сме малка страна и политиката трябва да бъде единна. "Не може НЗОК да се превръща в държава в държавата. Това, че не е държавна структура, не означава, че следва да води различна политика". Така Константинов коментира различията между ведомството и оперативното ръководство на касата за новата методика, по която през тази година ще се финансират болниците. "Парите са в касата, министерството прави политиката. Има ли проблем с НЗОК, има проблем и за министъра, и за правителството", посочи той. През миналата седмица членовете на Надзорния съвет на касата не приеха методиката, защото нямали време да се запознаят с нея. Константинов очаква ръководството на НЗОК да представи сериозна методика, в която ще се включат новите политики и резултатите от пререгистрирането на болниците.
ДИСКУСИЯ
Националната здравноосигурителна каса изпрати проекта на новата си методика за разплащане на болничните мениджъри. В интервю за "Стандарт" здравният министър Стефан Константинов изрази мнение, че този начин за разпределение на финансовите средства в болниците запазва старото статукво и "бетонира пилеенето на пари". Според него дори касата саботира излизането от статуквото. Не са взети предвид и нивата на компетентност - а именно какви специалисти и апаратура има всяка болница. "Стандарт" потърси мнението на директорите на лечебни заведения и на експертите в НЗОК.
Вдигнете парите на големите болници

Ще приемем новия начин на финансиране след обсъждане
Проф. Генчо Начев, шеф на "Св. Екатерина":

От здравната каса предоставиха на болничните мениджъри проекта на новата методика за финансиране на лечебните заведения. Хубавото е, че той не е окончателен, а подлежи на обсъждане и анализи. НЗОК взима за база годишните разходи, които са правили районните здравни каси за болничното лечение в региона на исторически принцип. За първи път оценката ще стъпи не само на направените разходи през предходната година, но и през 2009 г., което е положително. Всяка РЗОК ще трябва да разгледа какви клинични пътеки ще извършват болничните заведения на нейната територия според новите стандарти и определените нива на компетентност, получени при прелицензирането. Например инвазивна кардиология ще могат да извършват само отделенията с трето ниво на компетентност, а тези с второ и по-ниско ниво няма да имат право на такава дейност. Другото положително нещо е, че през 2011 г. финансовият лимит няма да е за един, а за три месеца. Това ще даде по-голяма свобода на болничните директори при планирането на своята дейност. Въпреки, че през тази година парите за болничното здравеопазване не са повече в сравнение с миналата година, новата методика ще даде повече сигурност на болниците и пациентите. Директорите на големите болници са на мнение, че трябва да има завишение на средствата с някакъв процент за структуроопределящите болници. Преди това обаче здравното министерство трябва да посочи кои са те.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница