19-ти май Европейски ден за борба със затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в БългарияДата08.02.2017
Размер27.06 Kb.
#14500
19-ти май - Европейски ден за борба със затлъстяването
Затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в България.

Всеки втори ученик не закусва редовно сутрин, не обядва - всеки трети. По-голямата част от учениците не консумират или рядко консумират прясно и кисело мляко, само 31% консумират риба веднъж седмично. Над 80% консумират бял хляб. Близо половината от децата консумират веднъж и по-често на ден тестени и мазни храни - понички, банички и др., почти всеки трети - пържени картофи /чипс/.


Една трета от първокласниците в България са с наднормено тегло.

Истинската профилактика на затлъстяването започва още от вътреутробното развитие на детето, затова бъдещата майка не трябва да увеличава теглото си по време на бременността с повече от 16 кг. Това обясни председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, проф. Светослав Ханджиев.
Все повече и все по-млади хора в света умират от затлъстяване.

Според проучване, една трета от хората в света страдат от обездвижване поради наднормено тегло. Хората, които не се движат, натрупват излишни килограми и умират по-рано. По данни от изследването, годишно умират средно 5 милиона затлъстели хора.

Около 10% от общо 57 милиона смъртни случаи през 2012 година се дължат на липсата на физическа активност и движение, казват учените.

Жените са по-уязвими към затлъстяване и обездвижване, отколкото мъжете, констатират учените. Данните, анализирани от тях, подкрепят това, което лекарите от години все повтарят: движението и физическата активност са изключително полезни за здравето. А активността на тялото може да се поддържа много лесно - дори само четвърт час разходка или каране на велосипед може да намалят рисковете от преждевременна смърт с 14%.

Мъжете, които доживяват до дълбока старост редовно се разхождат активно и рискът от смърт при тях се намалява с 30%, смятат американски учени.

Световната здравна организация препоръчва на всеки да отделя за разходки и други видове "лек" спорт поне по 150 минути седмично. Онзи, който е стигнал 70-те години и никога не е пушил, няма диабет, не страда от наднормено тегло и високо кръвно и прави редовни разходки, има над 50% шанс да живее до 90 години.
Правила за здравословно хранене при приготвяне на съответните ястия в домашни условия и в заведения за организирано хранене на подрастващите.

Разнообразие на хранителни продукти, като ежедневно се включва в менюто най-малко по един представител от следните групи храни: • хляб, хлебни и макаронени изделия, тестени изделия, ориз, жито и други зърнени храни и картофи;

 • зеленчуци;

 • плодове;

 • мляко и млечни продукти;

 • месо, птици, риба, яйца, бобови храни.

Здравословни кулинарни технологии при приготвянето на храната


 • Почистване и нарязване на хранителните продукти непосредствено преди топлинната обработка.

 • Приготвяне на зеленчуковите и плодовите салати непосредствено преди поднасянето им за консумация.

 • Влагане на замразените зеленчуци в ястията без предварително размразяване.

 • Използване на методи на кулинарна обработка, които съхраняват витамините и предотвратяват образуването на вредни за здравето вещества, предимно варене, варене на пара, задушаване или печене при умерена температура.

 • Размразяването на месото и рибата не се извършва при стайна температура, а в хладилник, студена вода или микровълнова печка.

 • Ограничаване на бяла рафинирана захар и готварска сол до минимум (до 2 гр. за възрастни/дневно; 1,5 гр. за деца/дневно).

 • Да се придържаме към препоръките на медицинските специалисти по хранене и диететика.

Издава: Д ПБПЗРЗИ – Бургас
Каталог: Zdravni%20temi
Zdravni%20temi -> Бесът е остро заразно заболяване, поразяващо централната нервна система. Човек се заразява при ухапване, одраскване или олигавяне със слюнката на животно, болно от бяс. Причинява се от вирус
Zdravni%20temi -> Роля на комарите като преносители на малария
Zdravni%20temi -> Лечение с природни продукти(билки) на паразитните инвазии Морков Основно действие
Zdravni%20temi -> Ехинококоза на латински: Echinococcosis, наричана още Кучешка тения
Zdravni%20temi -> Ентеробиоза
Zdravni%20temi -> Профилактика на остеопороза какво представлява остеопорозата?
Zdravni%20temi -> Генитален херпес
Zdravni%20temi -> Бластоцистис хоминис
Zdravni%20temi -> Семейно планиране и контрацепция


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница