Лечение с природни продукти(билки) на паразитните инвазии Морков Основно действиеДата09.09.2016
Размер70.4 Kb.
Лечение с природни продукти(билки) на паразитните инвазии
Морков
Основно действие: Богат източник на витамин А, противоглистно.
Експериментални и клинични данни: Свежите корени поради богатото им съдържание на витамини и особено на каротин, който представлява провитамин А, са много ценна храна. Високото съдържание на каротин обяснява лечебното действие на настърганите моркови, прилагани като лапа при изгаряния (включително и слънчеви) и за лечение на трудно заздравяващи язви. Също със съдържащия се в морковите провитамин А може да се обясни и благоприятното действие на сока от моркови при катарални възпаления на бронхите. Суровите моркови имат умерено глистогонно действие. Сокът от моркови, както и полученото от него етерично масло отначало възбуждат, а след това парализират мускулатурата на чревните глисти и по този начин облекчават изхвърлянето им. Сурови, най-добре настъргани моркови могат да се използват като противоглистно средство (но не винаги надеждно) — главно при ентеробиоза и аскаридоза. Лечението с моркови може да се опита главно при слаби деца, при които прилагането на по-ефикасните противоглистни лекарства може да е свързано с рискове от отравяне. Морковите са ценно средство в детската лечебна практика при нарушения на храненето, особено при кърмачета. На морковите се приписва и диуретично действие.
От семената на морковите е изолирана флавоноидна сума като лечебен препарат, наречен даукарин. Експериментално е установено, че даукаринът упражнява избирателно коронародилатиращо действие. Даукаринът се прилага при хронична коронарна недостатъчност  - без да отстранява стенокардиите пристъпи, той ги отслабва и разрежда.
Описание: Двугодишно тревисто растение с дебел, месест цилиндричен или конусовидей главен корен. През първата година развива приосновна листна розетка, листата сложноперести, на дръжки, през втората година - цветоносно стебло, 60 - 100 (180) см високо, в горната част слабо разклонено. Цветовете дребни, в сложни сенници. Венчелистчетата бели, зеленикави или червеникави. Плодът сух разпадлив на две половинки, на гърба с гребенести наращения. Цъфти юни - юли.
Разпространение: Отглеждано като зеленчуково растение в цялата страна. Диворастящите форми са разпространени из цялата страна и в цяла Европа.

Дрога: Пресни корени (Radix Dauci recens). Семена (Semen Dauci).
Състав: Корени - богати на каротиноиди; витамин Вь В2, С, пантотенова киселина, етерично масло, кумарини (умбелиферон), захари; семена - до 1,5% етерично масло, флавоноиди, тлъсто масло.
Начин на приложение: Сурови, най-добре настъргани моркови. Може да се използва и сок от свежи моркови. За външно приложение - каша от свежи моркови.
Обикновена тиква
Основно действие (на семената): използват се срещу тении.
Експериментални и клинични данни: Основно приложение в терапевтичната практика имат тиквените семена. Употребяват се срещу тении и оксиури. Емулсия от тиквени семки в продължение на 24 часа убива тениите. Приема се, че активното вещество е маслото на тиквените семки или че се съдържа в него. Извършени от българският учен Тодоров през 1954 г. експериментални изследвания на извлечено с етер от пресни семки масло, на обикновено тиквено масло, на сух и спиртно -воден екстракт, както и на остатъчния продукт, получен след извличане на маслото с етер, са показали, че най-мощно противоглистно действие има маслото, извлечено с етер. Но напоследък много добро действие са показали и препарати от обезмаслени тиквени семки. Изглежда, представите, че противоглистният фактор се съдържа главно в тънката зеленикавосивкава обвивка на тиквеното семе, са най-правдоподобни. Тиквените семки, както и всички изготвени от тях препарати са безвредни, понасят се добре от болните и не са познати противопоказания за приложението им. Лечението може да се провежда й домашна обстановка. Независимо от това, че тиквените семки по терапевтична активност отстъпват на съвременните тенифугни и антиоксиурни лекарства, предвид на липсата на токсичност те и днес са за предпочитане при деца до 3-годишна възраст, при бременни и кърмещи жени, при лица над 60-годишна възраст и при лица, прекарали тежки заболявания. Самата тиква има диуретично и леко очистително действие. Може да бъде добро лечебно-диетично средство при отоци и при някои заболявания на бъбреците и пикочоотделителните пътища, а също така и при запек.
Емпирични данни: Тиквата се използва и при чернодробни заболявания. С кашица от стрита сурова тиква лекуват екземи и изгаряния, като я нанасят върху засегнатите части на кожата. В Азербайджан за заздравяване на рани прилагат отвара от тиквен цвят. Ситно нарязана и стрита на каша сурова тиква се препоръчва като много добро средство за налагане на преуморени ходила. Също така тънки резенчета от сурова тиква се препоръчват за налагане (при често подменяне) върху фурункули и абсцеси — ускорява се узряването им. При хипертрофия на простатата се препоръчва отвара от счукани тиквени семки, която да се пие топла.
Описание: Едногодишно тревисто растение с разклонен тънък корен, стеблото стелещо се или катерливо с мустачета, 2 - 10 м дълго, с гъсти твърди шипчета. Листата на дълги дръжки много големи, петурата дълбоко изрязана, с 5 тъпи дяла. Цветовете еднополови еднодомни. Венчето звънчевидно, с 5 (4 - 7) дяла. Плодът голям до 20 кг тежък, с многобройни семена. Цъфти юни юли.
Разпространение: Отглежда се широко в низините на страната. Културен вид. Произхожда от Мексико и южните части на Северна Америка.
Дрога: Събраните, изчистени и изсушени при температура, не по-висока от 45°С, семена на узрелите тикви (Semina Cucurbitae).
Съдържание (на семките): Тлъсти масла (30 - 45%), протеини (около 25%), следи от етерични масла, кукурбитацин (епоксид), едестин, лецитин, захар, фитин, ензими (диастаза, уреаза, емулзин), смола, следи от салицилова киселина. В тиквените семки се съдържа и хетерозидът пепорезин, намиращ се в синкавозеленикавата обвивка на семката, с който някои автори свързват противоглистното действие.
Начин на приложение: При тении: 80 - 100 обелени тиквени семки да се изконсумират на няколко порции при добро сдъвкване и след около 1 час да се вземе 1 супена лъжица рициново масло. Обелените семки, добре счукани и стрити, могат да се вземат и под формата на каша, като се размесят с равно количество мляко.
Друг начин на приложение (според рецептата наТурова от 1974): Изсушени, очистени от твърдата люспа семки (при запазване на тънката сивкавозеленикава обвивка на семето) в количество 300 г (за възрастни) се стриват в хаванче, като семената се прибавят в хаванчето на малки порции. След това към стритите семена бавно се прибавя вода (по 10 - 15 капки), като продължава енергично стриване и разбъркване на семките с водата. Общото количество на прибавената вода не бива да превишава 50 - 60 мл. За подобряване на вкуса може да се прибави 1 супена лъжица мед или сладко. Приготвената каша се дава на болния на гладно по чаена лъжичка в продължение на 1 час. След 2 часа се дава магнезиев сулфат (15 - 30 г - за деца по-малко). От 1/2 до 1 час по-късно се прави очистителна клизма. Дозата тиквени семки за възрастни е 300 г, за деца на 10—12 години — 150 г, на 5— 7 години — 100 г, на 3—4 години — 75 г, на 2—3 години — 30—50 г.
През 1950г. Семенова предписва семките под форма на декокт, като болният изпива само течността.
При оксиури у деца всекидневно се дават по 10 — 15 обелени тиквени семки и след 1 час — 1 чаена лъжичка рициново масло.
Като диуретично средство се дава сурова тиква до 1/2 кг дневно, а още по- добре — сок от тиква по 1/2 чаша дневно. Като очистително също се препоръчва по 1/2 кг сурова тиква дневно.

Дехелминтизация при хименолепидоза /джуджешка тения/ с използване семена на тиква

Дехелминтизацията при хименолепидоза се провежда в три цикъла с 10-12 дневни почивки , за да се отделят новите партиди плоски тении, развиващи се от цистецеркоидите, разположени в чревните въси.

За 2 дни преди използването на семената от тиква се прави клизма сутрин и вечер и ежедневно се дава очистително.Диета бедна на целулоза.

Сутринта в деня на лечението на гладно се прави клизма и се дава тиквената смес, приготвена по следния начин: 300 г сурови тиквени семки се очистват от обвивката /остава зелената вътрешна обвивка/,на порции се стрива в хаванче ; хаванчето с последната порция се промива с 50 мл вода,която се изсипва в в чинийката съ c стритата маса; прибавят се 5-10 г мед или мармелад; разбърква се.Пациентът приема сместа в леглото на гладно, на малки порции в продължение на час.След 4 часа от последния прием се дава очистително и след 30 минути се прави клизма.Храна се дава след първата дефекация.На деца от 3 до 4 годишна възраст се дават 75 г семена, от 5 до 7 години-100г, 10 годишни-150 г.


Морски пелин

Основно действие: Противоглистно.


Експериментални и клинични данни: Билката морски пелин е ефикасно противоглистно средство, главно срещу аскаридите. Предизвиква възбуждане с ритмични конвулсии на паразитите, редуващи се с периоди на временна парализа и отпускане от мястото на залавянето им към чревната стена.
Описание: Многогодишно тревисто растение или полухраст с мощен корен. Стеблата тънки, в основата вдървенели, изправени или възходящи, до 80 см високи, разклонени. Приосновните листа на дръжки, средните и горните - приседнали, всички 2 - 3 пъти перести, гъсто влакнести. Цветните кошнички малоцветни с 1 (3 - 6) цвят, дребни, на къси дръжки, увиснали, единични в пазвите на най-горните почти прости листа, формиращи метличести съцветия по върховете на стебловите разклонения. Цветовете тръбести жълти. Цъфти август - октомври.
Разпространение: Расте по крайморските солени терени, песъкливи места и край солниците по Черноморското крайбрежие. Среща се и в Централна и Източна Европа.
Дрога: Цветни кошнички (Flores Artemisiae maritimae).
Съдържание: Около 1% етерично масло (предимно в цветните кошнички), богато на туйол; в неразпукналите се цветни кошнички се съдържа до 7% сантонин. След извличане на сантонина от дрогата е доказана промяна в състава на етеричното масло: частично изомеризиране на а-туйон до р-туйон; значително намаляване количеството на фенолите от 36 на 10 обемни %; промяна в съдържанието на киселините и алкохолите. Аналогично е съдържанието на сантонин и в ендемитния за Средна Азия вид Artemisia cina.
Нежелани ефекти: При предозиране настъпват повръщане, диария, потискане на дишането и сърдечната дейност, гърчове. Приложението на сантонина е противопоказано при нефрити, остри стомашно-чревни и чернодробни заболявания, фебрилни състояния, склонност към спонтанни аборти.
Начин на приложение: Използването на сантонина може да става само по лекарско предписание. За да се изхвърлят преминалите под въздействието на сантонина в дебелите черва глисти, след него трябва да се даде очистително (магнезиев или натриев сулфат, но не и рициново масло, което засилва токсичното действие на сантонина).
У нас се произвежда оригиналният български комбиниран препарат Santammon (комбинация от сантонин и синтетичното съединение нафтамон. Той е широкоспектърен противопаразитен препарат с много добър лечебен ефект срещу четирите вида най- разпространени глистни заболявания (аскаридоза, ентеробиоза, анкилостомидоза й некатороза). Наред с по-голямата му активност в сравнение със сантонина сантамонът има голямото преимущество, че засилва перисталтиката на червата и предизвиква спонтанен очистителен ефект, без да е необходимо допълнително приемане на очистително средство. И сантамонът се прилага само по лекарско предписание.
Каталог: Zdravni%20temi
Zdravni%20temi -> Бесът е остро заразно заболяване, поразяващо централната нервна система. Човек се заразява при ухапване, одраскване или олигавяне със слюнката на животно, болно от бяс. Причинява се от вирус
Zdravni%20temi -> Роля на комарите като преносители на малария
Zdravni%20temi -> Ехинококоза на латински: Echinococcosis, наричана още Кучешка тения
Zdravni%20temi -> Ентеробиоза
Zdravni%20temi -> Профилактика на остеопороза какво представлява остеопорозата?
Zdravni%20temi -> 19-ти май Европейски ден за борба със затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в България
Zdravni%20temi -> Генитален херпес
Zdravni%20temi -> Бластоцистис хоминис
Zdravni%20temi -> Семейно планиране и контрацепция


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница