29 ноември 2013 г. Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата15.10.2018
Размер238 Kb.
#87661
  1   2   3
29 ноември 2013 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕПак предлагат нови заболявания, при които не се уволнява
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Министерството на здравеопазването (МЗ) направи втори опит в рамките на една година да допълни списъка със заболявания, при които работниците се ползват със защита от уволнение или съкращение. В момента такава закрила имат българите с исхемична болест на сърцето, с туберкулоза, с диабет, с раково, професионално или психическо заболяване. Тези диагнози са изброени в Наредба №5 на МЗ от 1987 г., която не е променяна оттогава до днес.

Преди една година екипът на тогавашната здравна министърка Десислава Атанасова (ГЕРБ) също предложи промени в листата, но проектът не срещна одобрението на работодателите в Съвета за тристранно сътрудничество.

„Труд" пише по проблема от близо 3 г., когато 55 болни с множествена склероза поискаха от тогавашния премиер Бойко Борисов тяхното заболяване също да попадне в защитения списък.

Както според миналогодишния проект за промяна на наредбата, така и според качения на сайта на МЗ сега новите диагнози, които се добавят, са хронично протичащите неврологични заболявания с остатъчен дефицит като преживени мозъчно-съдови инциденти и дегенеративни заболявания на нервната система (т. е. множествена склероза, прогресивна мускулна дистрофия, миастенични синдроми).

Включва се болестта на Паркинсон (от нея страдат около 20 хил. души), епилепсия (среща се при близо 1 % от населението или около 70 хил. души), детската церебрална парализа (е тази диагноза са над 15 000 българи).

Не на последно място се добавят преживян полиомиелит, операция заради хидроцефалия, СПИН, извършена трансплантация, хемодиализа (на нея са поставени към 3000 души) и активните форми на хепатит В и С.


НОИ прави регистър на болничните
МИШЕЛ ГУТСУЗЯН

НОИ трябва да създаде електронен регистър на болничните до края на 2014 г. Целта е да се облекчи и ускори обмяната на информация между личните лекари, работодателите и НОИ, което да намали и злоупотребите.

Идеята е джипитата да подават по електронен път данни за издадените болнични в осигурителния институт. Работодателите също ще могат да попълват и изпращат необходимата информация по интернет и няма да е нужно да се редят на опашки, за да представят листовете в НОИ.

За момента не е осигурено финансиране за регистъра. Възможно е да го изградим и със собствени средства, каза шефът на НОИ Бисер Петков.
Зад граница лекарите са най-добре платени
С 310 лева просто няма как да живея, казва 29-годишния Петър от Хасково. Това е била офертата да започне работа в нов фитнес център в града. Само че след като пресметнал разходите си за транспорт до другия край на града и за джобни, сметката не излязла, въпреки че младежът няма кредити и живее в собствен апартамент. Реално като приспадна само тези разходи, ще ми останат не повече от 100 лева, а само сметката за ток е по-висока, обясни той. Затова Петър стяга куфари и до дни отлита за Мюнхен. Там има приятели, при които ще спи на първо време, а и те са му намерили работа в суши бар, въпреки че знае само 100-200 думи на немски. „Ще го уча заедно с японския", смее се бъдещият емигрант. Негова приятелка пък стиска палци да бъде одобрена по нова програма на Агенцията по заетостта за бране на ягоди в Испания. Обещаваният доход от 38 евро на ден след приспадане на данъци и осигуровки за нея звучи като богатство, което в България няма как да получи. Справка с базата данни на агенцията за подбор на персонал Jobtiger показва, че най-изгодните оферти за чужбина са за медици. Според данните от статистиката на фирмата през последните 6 месеца средният предлаган доход за лекари и медицински сестри зад граница е шокиращите 6208 лева. Никой друг бранш не е толкова конвертируем. Например средната оферта за специалисти по транспорт и логистика е наполовина - 3000 лв. месечен доход, а за домашните помощници се предлагат четворно по-малко пари -1456 лева.

Според данните на Jobtiger средната заплата в офертите за работа за последните 6 месеца за България е 1104 лева. Почти същото е и средното търсено възнаграждение от страна на работниците и служителите е - 1095 лв.

В столицата оферираните позиции са за заплати малко над средните в страната -1182 лв. За Бургас средното е 863 лева, в Пловдив - 803 лева, а за другите региони -средно 826 лева, което като съотношение съвпада до голяма степен с данните на Националния статистически институт. Средната оферта за работа в чужбина е 3638 лева, показват данните на агенцията за подбор на персонал.


Според доклад на МВР
Ал Кайда набира доброволци у нас
Седем коли бомби цъкат у съседите ни

Краста сред бежанците в България, ново огнище на детски паралич в Сирия

Ниво един допуснат пред границата за последното денонощие
КАТЯ ИЛИЕВА

Терористи от „Ал Кайда" набират доброволци у нас. Сигнал за това е получен в българските служби и в момента те го разследват, става ясно от доклад на МВР за проблемите с бежанците, с който „Телеграф" разполага.

Според източници от службите сигналът е за сириец - активист на терористичната групировка, който е влязъл у нас преди около година. Той е със статут на временно пребиваващ и започнал да набира доброволци, които да се бият на страната на опозицията в Сирия. Засега не е ясно дали е успял да привлече българи. На този етап няма такива данни, но за сметка на това има информация, че пропагандата вървяла с пълна сила в редиците на сънародниците му, които се намират в България.

Агитация


Обикновено на агитация-та за влизане в редиците на „Ал Кайда" откликвали араби, които дълго време са чакали да получат бежански статут, но все още не са успели. Любопитното е, че на фронтовата линия отивали дори такива, които са получили шанса да пребивават у нас за постоянно. „Там хем ще взимате пари, хем ще се грижите за семействата си в България", кандърдисвал ги сириецът. Преди да дойде у нас, той е воювал на страната на терористите и оттам е изградил контактите си с тях. Наскоро от въоръжената сирийска опозиция съобщиха, че вече са започнали да набират доброволци от цял свят без значение каква религия изповядват. Интересен е фактът, че някои от по-заможните представители на арабската държава в България пък започнали да набират огромни средства у нас, след което, без да се отчитат където и да е, ги изпращали на терористите в родината си. Други пък съдействали на свои сънародници, стигнали до Турция, да влязат нелегално на наша територия. По данни на службите ни за сигурност за всеки вкаран човек се плащало по 1200 евро. Половината отивали за организатора, а другата част се давала на ръка на каналджията.

Преди няколко дни вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви пред депутатите, че са хванати 7 нелегални имигранти, за които е било установено, че принадлежат към терористични групировки. Наскоро беше изнесена и информация от турското разузнаване, че около 500 граждани на югоизточната ни съседка вече са се присъединили към двете крила на „Ал Кайда" - действащата в Сирия „Ал Нусра" и тази в Ирак „Ислямска държава в Ирак и Леванта". Твърди се обаче, че реалният им брой е поне два пъти по-голям, като има категорични данни, че някои от тях са били обучени в лагери в Афганистан и Пакистан.

Опасност

В доклада на МВР е отчетено също така, че преди броени дни турското разузнаване е получило информация, че терористите готвят поредица от бомбени атентати на територията на югоизточната ни съседка. Идеята на терористите била да вдигнат във въздуха 7 коли бомби по границата със Сирия и във вътрешността на страната. Бандитската организация заплашила, че подобни адски машини ще бъдат, взривени в най-големите градове, включително Анкара и Истанбул. Предвиждало се колите да бъдат осигурени от Сирия и Гърция. В предупреждението на тайните служби се сочело, че две от возилата са бели, а едно от тях е ван с виолетов цвят. Целта на терористите била да отмъстят за убийствата на нейни активисти при акции на местната полиция. Именно за това се очаквало престъпната организация да се прицели конкретно в полицейските подразделения. За камикадзета пък се гласели хора със сериозни здравословни проблеми, които били обречени заради последен стадий на болестта. Заради заплахата турската полиция е подсилила присъствието си навсякъде, където може да се очаква подобна атака. Подобна кола бомба избухна в средата на февруари т. г. в град Рейханлъ на турско-сирийската граница. Тя отне живота на 9 души и рани други 30. Бомбеният атентат стана на паркинг за коли, доставящи хуманитарна помощ за арабската държава.Болести

В доклада на МВР се отчитат също така и заболяванията, от които страдат имигрантите, настанени в центровете за временно пребиваване. От данните става ясно, че в центъра в Любимец има огнище на краста, като вече са регистрирани в такива случая. В дома в София пък са засечени 2-ма чужденци с хепатит С. Медиците в Любимец, Елхово и столицата са попаднали на 4-ма души с епилепсия. Сред тези, стигнали до центъра в София, има 10 наркозависими. Повечето от оплакванията на имигрантите са свързани с високо кръвно, сърдечни проблем и диабет. Установени са единични случаи на личностно и дисоциативно разтройство. Един пък е направил опит да се самоубие. Няма установени случаи на хора, заразени с вируса на СПИН. Отчита се също така, че ново огнище на детски паралич е пламнало с пълна сила в Сирия, близо до границата с Турция. Сигналът за това е даден от Световната здравна организация, която още преди няколко месеца предупреди, че е възможно заради бежанската вълна полиомиелитът да се разпространи и в Европа. Така например от началото на вълната досега в Турция вече са установени 10 случая на сирийчета, болни от детски паралич. Засега у нас няма такива. От МВР отчитат също така, че за последното денонощие не е допуснато преминаването на нито едно лице през браздата с Турция. При ГКПП Елхово е имало опит за преминаване на общо 43 лица, но те са върнати в югоизточната ни съседка.


1781 бегълци са от Афганистан

317 имигранти - ислямисти от Мали

0т всички влезли у нас имигранти сирийците са болшинство - 6417 човека, което прави 57,5%. На второ място в класацията са афганистанците, което са близо 1790 души. В България в момента има 493 алжирци и още толкова палестинци - 478 души. Любопитното е, че сред големите групи имигранти са и хора от Мали. Те са общо 317 човека -все мъже ергени и от ислямистки организации, обясниха от МВР. Повечето 01 бегълците влизат през границата с Турция. Малък процент идват у нас от Македония, Гърция и Румъния. Тридесет бежанци са влезли по море.
4595 имигранти щъкат по улиците

119 са осъдени, 100 са в ареста

100 от всички 11155 нелегални имигранти, хванати на браздата, са в ареста на гранична полиция. Причината е, че са съмнителни -т.е. проверяват се за принадлежност към терористична групировка или са нарушили законите. Други 119 пък са осъдени за престъпления и вече са в затворите, се отчита в доклада. От него става ясно също така, че по-голямата част от нелегалните имигранти у нас живеят на външни адреси за собствена сметка. В центровете са 4188 имигранти, а 4595 обитават хостели, евтини квартири и общежития. Не е тайна, че някои от тях окупират изоставени и полусрутени къщи, за да не харчат пари за наем. Около 1200 бегълци има в домовете на дирекция „Миграция". Гранична полиция е върнала 237 човека веднага, без да се е стигнало до тяхното приютяване. Принудително са били изгонени 607 чужденци, а други 139 пък са си заминали за родината по своя воля.


МЗ дава дихателни апарати за болни от невромускулни заболявания
Аида Ованес

Да бъдат осигурени 40 дихателни апарата за пациенти с невромускулни заболявания над 18 г. се ангажира Максим Гайдев, директор на дирекция "Медицински дейности" в МЗ.

За деца с тези заболявания, които се нуждаят от дихателните апарати, те са осигурени, каза председателката на Българската асоциация за невромускулни заболявания (БАНМЗ) Виолета Антонова по време на пресконференция.

Около 6 хил. са децата с невромускулни заболявания. Проблем е рехабилитацията на тези пациенти - децата имат право годишно на 2 рехабилитационни курса, всеки по 10 дни. За навършилите 18 г. курсовете са 7-дневни, което е недостатъчно.

По отношение на лечението д-р Гайдев каза, че има разработена наредба за редките болести, в която има текстове за тази патология. Той пояснии, че МЗ организира експертни центрове в страната, които да поемат лечението. Засега те са само два - във Варна и в София, но се предвижда да се създадат и в останалите университетски градове.

Много малко от болните деца учат, тъй като почти нито едно училище не е пригодено за повдигане на инвалидни колички. Но дори и на външните стълби на училището да има рампа, вътре детето няма как да бъде пренесено по етажите.

От БАНМЗ започват информационни кампании, насочени към регионални власти и институции, в т.ч. учители и бизнесмени в Благоевград, Видин и Нова Загора. Кампаниите се провеждат по проект "Съпричастност към хората с невромускулни заболявания", финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".


Променят Закона за здравето заради възможността за лечение в чужбина
Гражданите на ЕС ще могат да се лекуват във всяка една от страните на съюза, без да е необходимо да се иска разрешение от здравните власти в родината за лечение. Здравните каси в родните им държави ще възстановяват разходите, но в съответствие със стойността на лечението в страната, е предвидено в европейска директива, която влезе в сила на 25 октомври т.г. С предложените от Министерския съвет промени в Закона за здравето се въвеждат изискванията на директивата. Директивата не се отнася за дългосрочни грижи, трансплантация на органи и публични програми за ваксинация.

Съгласно директивата осигуреният пациент има правото да избере държавата, в която желае да получи здравните услуги, да заплати за тях, след което той може да потърси възстановяване на средствата от НЗОК, съответно от МЗ. Това е валидно за здравните услуги, които са включени в пакета дейности, финансирани от бюджета на НЗОК, съответно от бюджета на МЗ.

Сумата, която ще бъде възстановена на пациента, се определя съгласно възприетия в директивата принцип, съгласно който разходите за трансгранично здравно обслужване се възстановяват на пациента до размера на разходите, които биха били поети от държавата членка по осигуряване, ако това здравно обслужване беше предоставено на нейна територия, без да се надхвърлят действителните разходи за предоставеното здравно обслужване.

Със законопроекта се предвижда създаването на Национален регистър на пациентите с редки заболявания. Предвижда се условията и редът за регистриране на редките заболявания да се определят с наредба на министъра на здравеопазването. Рядко заболяване е заболяване, което е с разпространение не повече от 5 на 10 000 души от населението на ЕС.

Директивата не засяга правата, които дава европейската здравноосигурителна карта за медицинска помощ в спешни случаи - те остават същите и са гарантирани.


По-агресивен щам в ХИВ върлува в Източна Европа
Нова форма на вируса на ХИВ е била идентифицирана в редица държави, сред които Румъния, България и Гърция. Тя води до много по-бързото развиване на СПИН от досегашните познати щамове. Новата форма е открита сред хомосексуални и наркотично зависими, които са поемали дрогата интервенозно.

Рекомбинираният вирус, появил се Португалия и Испания, бавно е мигрирал източната част на Стария континент, посочват специалисти. На планетата виреят над 60 различни епидемични щамове на HIV-1.
Прокуратурата погва здравната каса
Софийската градска прокуратура ще разглежда материалите срещу своеволия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Това заяви пред BNews Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Законовият срок за произнасяне на прокуратурата е един месец. На 28 октомври Българският лекарски съюз (БЛС) е изпратил сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е рекетирала, изнудвала и извършвала документни престъпления.

Ръководството на институцията е давало указания на болничните директори и управители да осчетоводяват само 80 на сто от своята дейност. "От НЗОК настояват за сортиране на 20 на сто от приетата дейност и оказват натиск за коригиране на вече представени финансово-отчетни документи за месец септември 2013 г.", пишат лекарите в своето писмо.

След този сигнал ръководството на "Пирогов" се оплака от рекета на НЗОК и обяви отказа си да преправя фактури за извършена дейност. По-късно от НЗОК започваха масирани проверки по болниците, за да проверят дали има нередности при изпълнението на медицински дейности, които се заплащат от касата по клинични пътеки.
Д-р Станимир Хасърджиев:
Новото лекарство срещу хепатит С може да стигне у нас през 2015 г.

Трябва да имаме ясна стратегия как да задържим лекарите в страната
Фани Чоджумова

Д-р Станимир Хасърджиев е роден на 17 октомври 1978 година в Сливен. Завършил е медицина през 2003 г. През 2005 г. основава Националното сдружение за борба с хепатита "Хепастист", а през 2009 г. е избран за председател на сдружението. Д-р Хасърджиев е председател на Националната пациентска организация. Той изцяло е посветил своята дейност на работата си в неправителствения сектор и на защита на правата на пациентите. Открихме д-р Хасърджиев в Брюксел, където участва в голям медицински форум.
- Доктор Хасърджиев, има ли светлина в тунела след новината, че Националната здравноосигурителна каса ще плаща животоспасяващия от рак на гърдата медикамент „Афинитор”, който е непосилен за пациентите?

- Това е една малка крачка към подобряване на доходите на пациентите в България за долечение. Надяваме се да не е еднократен акт поради обществения натиск, който беше упражнен. Бихме искали това да бъде пренасочена политика на цялото публично здравеопазване, а именно да се разширява достъпът на българските пациенти до терапии, защото само така можем да спестим пари в дългосрочен план и, разбира се, да спасяваме човешки животи. България изключително много изостава спрямо другите държави в Европа, а и дори спрямо другите съседни нам държави, които дори не са в Европейския съюз, но са по-напред от нас относно достъпът до здравеопазването. Така че има много, много сериозен път, който трябва да извървим и се надяваме тази крачка наистина да не е еднократен акт, продиктуван от обществения натиск, а да е системна политика.

- Вие от колко време воювате този медикамент да бъде плащан от здравната каса?

- Първите съобщения постъпиха в Националната пациентска организация преди повече от година и още тогава започнахме преговори с всички здравни институции във връзка с това конкретно лекарство. Така че борбата не е от вчера, но пак ще кажа, че това лекарство е само едно от всички, които трябва да бъдат достъпни за българските пациенти, защото лечението на болните не е самоцел. На първо място то спасява живот и на второ място спестява много пари на държавата в дългосрочен план от правилно провежданото лечение.

- Кажете какво всъщност представлява този медикамент и в кои случаи се употребява?

- В случая това лекарство се прилага при пациенти с рак на гърдата. То отдавна е на пазара за други заболявания, но медицината установи, че е ефективно и за лечение на пациенти с рак на гърдата, когато други лекарства не помагат. Така че това е шанс за онези пациенти, които са изчерпали всички други възможности, да живеят един нормален живот. За жалост ракът на гърдата засяга все по-млада възрастова група и наистина е необходимо да отговаряме адекватно на нуждите на пациентите, предвид факта, че имаме една застаряваща и изчезваща нация. Не можем да си позволим да не лекуваме хората, които са в активна възраст и могат да продължат да участват в правенето на икономиката на тази държава. Факт е, че броят на заболелите от рак на гърдата расте. Причините са няколко. От една страна броят на новодиагностицираните пациенти се увеличава, но от друга страна през последните години много се подобри лечението на тези хора и те все по-дълго живеят, поради което общият брой на нуждаещите се от терапия постоянно се увеличава. Това е повече от нормално. Това е статистика, която не трябва да ни плаши, а напротив, трябва да ни радва, защото благодарение на достиженията на медицината тези хора са живи и могат да работят и да водят нормален начин на живот.

- От аптекарските организации обаче се опасяват, че сега цената на „Афинитор” ще скочи рязко. Имат ли основание?

- Винаги има основания и притеснение за цените. Аз смятам, че ние като представители на пациентите трябва да сме най-загрижени за това, защото от цените на лекарствата зависи колко повече хора могат да бъдат лекувани, колко от лекарствата са достъпни за пациентите. Според мен у нас все още не са използвани всички механизми докрай за това да се предложат достатъчно гъвкави решения, така че фармацевтичните компании да предлагат добри отстъпки. Има иновации, които са широко употребявани в Европа, но в България по необясними за мен причини продължаваме да нямаме регулация и нормативна уредба, която да позволи на здравната каса и на фармацевтичната индустрия да се договарят за отстъпки.

- Какви още други лекарства би трябвало да отпаднат от джоба на пациентите?

- О, те са много! Нашата страна наистина има много да наваксва. От една страна медицината непрестанно напредва, появяват се нови и нови лекарства и ние трябва да намерим начини и механизми, чрез които българските граждани да не чакат средно по четири години, както показва статистиката. Четири години минават от европейската регистрация, докато лекарствата се появят у нас. През това време трябва много сериозно да си дадем сметка колко човешки живота губим, докато чакаме. Също така ние много изоставаме и в достъпа до лекарства, които са за масови заболявания. Дори например една хипертония или един повишен холестерол у нас се лекуват едва на двадесет и пет процента, което е изключително ниско на фона на огромната тежест, която тези заболявания имат за нашето здравеопазване. Знаете, че у нас продължава сърдечно-съдовата смъртност да бъде водеща и ние сме първенци в Европа. Така че, дори да увеличим достъпа на българските граждани до лечение на такива масови заболявания, каквито са хипертонията и хорестерола, ще бъде огромна крачка напред.

- Как стои въпросът с химиотерапията, тя също е много скъпа?

- Не само химиотерапията, но и за много други области и сфери се появяват скъпи лекарства. Ето, сега голямата медицинска новина в Европа от последните два дни е, че Европейската агенция по лекарствата регистрира ново лекарство за хепатит, при това при ускорената процедура. По простата причина, че това лекарство за първи път дава такава висока ефективност при лечението на това вирусно заболяване. Тоест за първи път в света ще имаме лекарство, което атакува директно вируса на хепатит С и въобще лечение на вирусно заболяване с такава висока ефективност.

- Това, което казвате, е наистина важна новина. Но кога в България ще можем да се възползваме от новото лекарство за лечение на хепатит С?

- За съжаление, това лекарство е изключително скъпо. Но аз силно се надявам, че ще се намерят и у нас механизми, чрез които то да достигне до пациентите. Тогава ще имаме много здрави и работоспособни хора.

- Вие кога прогнозирате, че може евентуално да стане това и то да бъде прилагано на български пациенти?

- Оптимистично бихме могли да се надяваме, че през 2015 година лекарството, чрез което се лекува хепатит С, би могло да дойде в България и пациентите да си възползват да се лекуват с него. Казвам това по простата причина, че все още предстоят процедури. В началото на 2014 година лекарството ще бъде одобрено за приложение в Европа. Предвид българската тромава административна система, в най-добрия вариант то ще бъде налично за българските пациенти през 2015 година. Но като познавам очакваната висока цена за лечение с това ново лекарство, за съжаление не съм оптимист.

- Каква ще бъде цената на лекарството горе-долу?

- Нямаме представа все още, но витаят слухове, които са доста обезпокоителни, за огромни суми от порядъка на над 100 000 лева на пациент.

- Вие сте млад лекар. Сега се обмисля обучението на бъдещите медици да се заплаща със средства от ЕС, това добре ли е?

- Разбира се, необходима е държавна политика за образованието на лекарите и то не еднократното до получаване на диплома. Лекарите се учат цял живот. Инвестицията в обучение в крайна сметка е от стратегическо значение в здравеопазването. Употребата на европейски пари за това е добре дошла, но ние трябва да мислим как да направим една система, която непрекъснато да инвестира в знанията на българските лекари. И не на последно място трябва да имаме ясна стратегия как да ги задържим в страната.


Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница