Акнето е най-честият проблем, характерен, но не само, за възрастта между 14 и 20 гДата09.12.2017
Размер53.28 Kb.
#36379
Акне
Акнето е най-честият проблем, характерен, но не само, за възрастта между 14 и 20 г.
Според дерматолозите много малко хора могат да се похвалят с абсолютно безпроблемна кожа. При някои тя е твърде суха, при други – твърде бледа, а при трети по-лесно се появяват бръчки.

Деликатното словосъчетание “проблемна кожа” най-често се използва за един много сериозен проблем, с който практически се е сблъсквал или всеки човек, или поне е чувал за него – акнето.

Акнето е едно от най-разпространените кожни заболявания. От него страдат 75 до 90% от младите хора (на възраст от 14 до 20 г.) и 40% от тези, които са над 25 г. Това е временно заболяване, преминаващо с възрастта, но като всяко друго заболяване то трябва да се лекува.

Акнето е заболяване на мастните жлези и затова пъпките се появяват на тези места, където има такива жлези - лицето, горната част на гърба и в по-слаба степен - горната част на гърдите.кнето се появява най-често в подрастваща възраст на фона на хормоналната пренастройка на организма, но понякога се среща и в зряла възраст. Причина за това са хормоните, под действието на които мастните жлези са свръхпродуктивни.

Стресът, нарушенията в работата на вътрешните органи и дисбактериозата на червата не допринасят за здравето на кожата, а самостоятелната “разправа” с неприятните пъпки води до увеличаване на кожното възпаление и често дори до инфектиране на нейните по-дълбоки слоеве.

Сред хората битуват редица заблуди, които всъщност нямат нищо общо с появата на пъпките: честото използване на козметика, мръсотията, злоупотребата със сладките неща, твърде активният или недостатъчният полов живот.

Последните изследвания доказват, че акнето е генетично обусловено. Ако родителите са страдали от акне, има голяма вероятност и детето да страда от това заболяване.

Съществуват и интересни данни за взаимната връзка между емоционалното натоварване на човека и състоянието на неговата кожа. Понякога дори болката от нанесена обида или гневът в отговор на това не ни напускат няколко дни и веднага се появяват проблеми с кожата.


Как да си върнем здравата кожа?

Някои дерматолози прилагат уникална методика за съвместяване на медикаментозно лечение с физиологични процедури, благодарение на което болестта бива победена много бързо.

Ако акнето е оставило своя отпечатък върху лицето, методът “Скраб” или дълбокият биологически пилинг успешно позволява решаването на този проблем. Само с две процедури специалистите освобождават кожата от горния слой, “украсен” от следите от акнето и разширените пори, а след седмица лицето възстановява своята предишна свежест и чистота. Този метод няма противопоказания и е подходящ за всяка възраст. Процедурата не дава странични ефекти и главното не изисква възстановителен период, като положителните резултати се забелязват веднага.(а)

01 Какво представлява акнето?

Акнето е заболяване, което често настъпва при склонна към омазняване кожа, резултат от повишена секреция на мастните жлези предимно в областта на лицето, гърдите и гърба.

Формите на акне са различни и включват:


 • комедони,

 • червени пъпки,

 • гнойни пъпки (пустули) и

 • уплътнени пъпки.

Тези форми могат да се срещнат самостоятелно, но по-често представляват последователни стадии на акнето.
Комедоните са два вида:

 • отворени - с черен връх , който се дължи на окислението на роговото вещесктво и примеса на прах

 • затворени - с бял връх, или така наречените милиуми. Червените пъпки съдържат белезникав секрет. Те могат да се инфектират от гноеродни бактерии ида оформят гнойни пъпки, с жълтеникав секрет.

Гнойната пъпка може да пробие кожната повърхност и да оформи круста или да увеличи своите размери и да образува уплътнена пъпка, която е силно болезнена. В последния случай възпалението е обхванало цялата мастсна жлеза и понякога космено-мастния фоликул. Сливането на няколко уплътнени пъпки оформя флегмонозната форма на възпалителния процес, когато се въвлича и подкожието.


Особена форма на акне е конглобатното акне - болезнени възли по лицето деколтето и гърба, които нагнояват, пробиват кожната повърхност (фистулизират), разязвяват и зарастват с ръбци (атрофични или хипертрофични цикатрикси - белези).
02 Какво причинява акне?
Причините са комплексни. Заболяването се явява през пубертета около 12- 13 години, по- рано при момичетата, но протича по-тежко при момчетата. По правилно е да се говори за фактори, които могат да се свържат с развитие на акне.

Вътрешни фактори: • Генетично унаследяване с различна степен на вариабилност

 • Хормонални – свързани с повишено отделяне през пубертета на андрогени

Външни Фактори: • Анаеробни бактерии в себорейните зони – основно Propionibacterium acnes.

 • Системно приемане или контакт с халогенни елементи: йод, хлор, бром.

 • Системно приемане на витамините В6, В12 и вит. Д, и кортикостероиди.

 • Контактни дразнители – масла катрани.

 • Психично натоварване – стрес.

Голямата част от факторите не се приемат като отделни самостоятелни причини за поява на акне. Такива са: наследсвеността, храната, стреса, хормоналните промени.


03 Какви грижи са необходими при акне?

Те съвпадат с грижите за мазна кожа с разширени пори и комедони. Използват се няколко стъпки, които могат да се прилагат при този начален стадий на акне.1. Почистване на порите и комедоните:

 • измиване на кожата един – два пъти дневно с мек сапун, който почиства кожата без да я дехидратира и изсушава. При наличие на папули и пустули кожата почти винаги е по- чуствителна. Това налага употреба на хипоалергични козметични препарати (сапуни, лосиони, кремове и други) - например продуктите на Еucerin за проблемна кожа/акне, Roc, Avene, Bioderma.

 • почистване на кожата със скраб или пилинг-маска с микрогранули: 1- 2 пъти седмично. За целта преди това порите трябва да се отворят, което се постига с парна баня или локално прилагане на 3% -кислородна вода.При наличие на папули и пистули първо трябва да се овладее възпалителния процес и едва след това да се използва скраб или пилинг маска. Мануалното премахване на папули, пустули и уплътнени пъпки е направилно и води до оформяне на белези.

 • прилагане на готови ексфолианти – трябва да става с особено внимание и под наблюдение на дерматолог / Retin A, Bactroban, Scinoren, Acnederm, Acnedasil и др./. Прилагат се при по- тежки форми на акне.


2. Редуциране на мастната секрецияантисеборейни препарати, разтворители на кожна мазнина. Като такива се използват 1-2% салицилов спирт и различни готови лосиони съдържащи гликолови или ± – хидрокси киселини. При необходимост от допълнителна употреба на суспензии или микстури, соъбразно мнението на дерматолог,разтворителите на кожна мазнина се прилагат преди нанасянето и след отстраняването на суспензията или микстурата. Микстурите, често се предписват при по – напреднал стадий на акне, като те се нанасят вечер и остатъците се почистват сутрин. В тях се съдържат антисеборейни и антибактериални съставки.
3. Антибактериални препарати – гелове, кремове, лосиони, микстури са подходящи форми за мазна кожа. Готови такива препарати са Dalacin T, Acnerin, лосиони, съдържащи еритромицин. Антибактериални съставки, освен локалните антибиотици в различните микстури са: бензоил – пероксид, резорцин и сяра.
04 Какви други процедури са полезни при акне?
Ежемесечно почистване на кожата от козметолог след овладяване на възпалителния процес.


 • Физоитерапевтични процедури в козметични салони:

 • кварцови облъчвания,

 • д`Арсонвализация със сулфатиацол,

 • дезинкрустация с физиологичен разтвор,

 • йонофореза с ихтиол и витамин С,

 • лечебни масажи (само при процеси, които не са свързани с насложена инфекция),

При келоиди след акне се използва течен азот или специален апарат Щройс.


Назначения и препоръки, които може да даде дерматологът:

 • локално приложение на антибактериални препарати, съдържащи еритромицин, клиндамицин и др.

 • локално приложение на силни ексфолианти от групата на ретиноидите

 • перорален прием на антибиотици – най- често клиндамицин, тетрациклин.

 • кортизон при уплътнени икистични форми на Акне

Назначения, които може да даде акушергинекологът:Хормонална терапия: съвременни контрацептиви (Орто Трициклин, Диане 35) са ефективни при лечение на Акне
Каталог: zabol -> kojni
zabol -> 9. спешни състояния в педиатрията кардиопулмонална реанимация остри отравяния
zabol -> Карцином на хранопровода На латински език: Carcinoma oesophagi. На английски език: Esophageal cancer. Синоними
zabol -> Запек при бебето
zabol -> Вроден сифилис А50. 3 Късно вродено сифилитично увреждане на очите
zabol -> 01 Кои кости влизат в състава на долния крайник и как са свързани те помежду си?
kojni -> Рак на кожата 01 Каква е структурата на човешката кожа?
kojni -> Акнето въпроси и отговори
kojni -> Уртикария Определение Уртикарията е алергична кожна реакция, която се манифестира с еритем (зачервяване), папулоеритемен обрив (с надигане над околната кожа и зачервяване) и сърбеж. Класификация
kojni -> Какво представлява меланомът?
kojni -> Бенките – бомба със закъснител


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница