Ако сте с увреждания или с ограничена подвижност имате право на специална безплатна помощДата24.07.2016
Размер43.66 Kb.

Ако сте с увреждания или с ограничена подвижност имате право на специална безплатна помощ, както на пристанищните терминали, така и на борда на корабите, и финансово обезщетение за Вашето изгубено или повредено оборудване за придвижване, при условие че информирате превозвача предварително, най-късно 48 часа преди пътуването, за необходимата помощ. Вашият придружител пътува безплатно.

Превозвачите, туристическите агенти и туроператорите не могат да откажат да приемат резервация, да издадат или да предоставят по друг начин билет или да качат на борда лице на основание увреждане или намалена подвижност на лицето като такива.


Резервациите и билетите се предлагат на лица с увреждания и лица с намалена подвижност без надценка и при условията,които се прилагат по отношение на другите пътници.
Изисквания за безопасност към пътнически кораби и високоскоростни пътнически плавателни съдове по отношение на лицата с ограничена подвижност:
Достъп до кораба

Корабите трябва да бъдат конструирани и оборудвани по такъв начин, че лицата с намалена подвижност да се качват на борда и да слизат от него лесно и безопасно, да могат да се придвижват между палубите без помощ или посредством рампи, елеватори или асансьори. Указания за този достъп трябва да бъдат поставени на подходящи места на кораба.


Обозначения

Обозначенията на кораба за подпомагане на пътниците, трябва да бъдат достъпни и лесни за четене от лица с намалена подвижност (включително лица със сетивни увреждания) и да бъдат разположени на леснодостъпни места.


Средства за предаване на съобщения

Плавателните съдове трябва да са оборудвани с визуални и вербални средства за предаване на съобщения като тези, отнасящи се до закъснения, промени на разписанието и услуги на борда, които операторът да предава на лица с различни форми на намалена подвижност.


Аларма

Алармената система и бутоните за подаване на аларма трябва да бъдат проектирани така, че до тях да имат достъп всички лица с намалена подвижност, най-вече лицата със сетивни увреждания и лицата със забавено умствено развитие.


Допълнителни изисквания за осигуряване на придвижването вътре в кораба

Перилата, коридорите и проходите, входовете и вратите трябва да са удобни за движение на лицата, ползващи инвалидни колички. Елеваторите, местата за превозни средства, пътническите салони, помещенията и умивалните трябва да бъдат проектирани така, че да бъдат достъпни по разумен и пропорционален начин за лица с намалена подвижност.


Горепосочените права не се прилагат за пътници, пътуващи на кораби, сертифицирани да превозват максимум 12 пътника, за кораби с оперативен екипаж не по-голям от трима души, или когато общата услуга е за разстояние по-малко от 500 метра в едната посока, за пътувания с екскурзионна и туристическа цел или за кораби, задвижвани с автоматични средства.

Всички пътници, ползващи воден транспорт, които:


  • се качват на кораба от пристанище на държава-членка на Европейския съюз (ЕС) и ползват пътническите услуги;

  • се качват на кораба от пристанище извън територията на държава-членка на ЕС, а пристанището на слизане от борда е на територията на държава-членка на ЕС, при условие че превозвач от ЕС предоставя услугите; или

  • участват в круиз, когато пристанището на качване на кораба се намира на територията на държава-членка на ЕС,

имат следните права:

В случай на отмяна на пътуването или закъснение при заминаването в рамките на пътническа услуга или круиз превозвачът или, когато е уместно, операторът на терминала уведомява пътниците, заминаващи от пристанищните терминали, или, ако е възможно, пътниците, заминаващи от пристанищата, относно създалата се ситуация възможно най-бързо и във всеки случай не по-късно от 30 минути след определения по разписание час на заминаване, като освен това им съобщават очакваното време на заминаване и на пристигане веднага щом получат тази информация.
В случай на отменяне на пътуване или закъснение с повече от 90 минути при заминаване: гарантирано възстановяване на стойността на билетите или превоз по друг маршрут и адекватна помощ (например закуски, ястия и напитки, и до три нощувки в хотел, когато е необходимо, с финансовото покритие в размер до 80 EUR за нощ). Това право на настаняване не се прилага, ако забавянето или отмяната е причинена от лошо време. По същия начин не се изплаща обезщетение за късното пристигане, ако метеорологични условия или извънредни обстоятелства са попречили на изпълнението на услугата.
В случай на закъснение при пристигане или отменяне на пътуване: обезщетение в размер на 25 %—50 % от цената на билета.
На всички пътници преди и по време на пътуването се предоставя минималната необходима информация в общодостъпна форма и на същите езици, на които обичайно се предоставя информация на всички пътници, както и информация за техните права на терминалите и на борда на корабите. Специално внимание се отделя на потребностите на лицата с увреждания и лицата с намалена подвижност.
Всеки пътник, който иска да подаде жалба до превозвача или оператора на терминал, трябва да я подаде в рамките на два месеца от датата на извършване на услугата или от датата, на която услугата е трябвало да бъде извършена.

В рамките на един месец от получаване на жалбата превозвачът или операторът на терминал уведомява пътника дали неговата жалба е основателна, дали е отхвърлена или все още е в процес на разглеждане.Срокът за предоставяне на окончателен отговор не надвишава два месеца от получаването на жалбата.
Националният орган1 по прилагане на Регламент (ЕО) № 1177/2010 на Европейския парламент и на Съвета от 24 ноември 2010 г. относно правата на пътниците, пътуващи по море или по вътрешни водни пътища, и за изменение на Регламент (ЕО) № 2006/2004 за Република България е Изпълнителна агенция „Морска администрация“, адрес: гр. София – 1000, ул. „Дякон Игнатий“ № 9, e-mail: bma@marad.bg, тел: 02/9300910.


1 Изпълнителна агенция „Морска администрация“ все още не е национален орган по прилагане на Регламент (ЕО) № 1177/2010. За целта трябва да бъде обнародван Закона за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване, с който се въвеждат разпоредбите на Регламент (ЕО) № 1177/2010 на Европейския парламент и на Съвета от 24 ноември 2010 г. относно правата на пътниците, пътуващи по море или по вътрешни водни пътища, и за изменение на Регламент (ЕО) № 2006/2004. Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Каталог: upload -> docs
docs -> Задание за техническа поддръжка на информационни дейности, свързани с държавните зрелостни изпити (дзи) – учебна година 2012/2013
docs -> Наредба №2 от 10. 01. 2003 г за измерване на кораби, плаващи по вътрешните водни пътища
docs -> Наредба №15 от 28 септември 2004 Г. За предаване и приемане на отпадъци резултат от корабоплавателна дейност, и на остатъци от корабни товари
docs -> Общи положения
docs -> І. Административна услуга: Издаване на удостоверение за експлоатационна годност (уег) на пристанище или пристанищен терминал ІІ. Основание
docs -> I. Общи разпоредби Ч
docs -> Закон за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България
docs -> Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси
docs -> Наредба за системите за движение, докладване и управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването в морските пространства на република българия


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница