Ананиев: За всички заболявания има най-модерните лекарствастраница1/5
Дата04.01.2018
Размер0.54 Mb.
  1   2   3   4   5Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”

10.12.2017
Национални вестнициАнаниев: За всички заболявания има най-модерните лекарства


Министърът подозира бизнесинтереси зад отпора на мораториума

24 часа  стр. 5  

"Нашият позитивен лекарствен списък е с една от най-широките гами лекарства. Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните в света медикаменти." Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг по повод ветото на президента върху мораториума за въвеждането на нови молекули във фармацията.

Той нарече мотивите на президентското вето несериозни, а тези, които са ги писали, не били добре запознати с темата. Населението ни се лекува с най-качествените лекарства с доказан терапевтичен ефект, цитира Ананиев червения проф. Радослав Гайдарски. Нали не смятате, че той обича правителството, попита министърът. (Виж долу какво още каза Гайдарски.)

30% от разходите на НЗОК са за лекарства, докато в страните от ЕС са 15-20%, посочи Ананиев.

Голяма част от тези молекули не фигурират в българското фармакотехнологично производство. И се иска плащане по клинична пътека, без да има алгоритъм за нейното извършване, обясни министърът.

В началото говорехме за 17 нови молекули, после за 22, а сега вече са 37, каза Ананиев. Те изискват около 40 милиона и още 20 милиона за догодина - общо 60 млн. над преразхода за 2017 г., който е рекордните 100 млн. лева.

Ананиев разказа, че на срещата на здравните министри на страните от ЕС в Брюксел повечето от колегите му споделили притесненията си от натиска на фармаиндустрията за бързо вкарване на новите молекули, за да си върне инвестициите, независимо че не е минал периодът на изследване и не е доказан терапевтичният им ефект. Една от основните теми на председателството ни щяла да е именно за лекарствата.

С плакати "Никой не избира от какво да се разболее", "Не налагайте вето върху здравето" и "Болестта не може да чака" по-рано вчера пациенти се събраха на протест срещу мораториума пред Народното събрание. Към него се присъедини омбудсманът Мая Манолова, която предупреди преди дни, че ще даде забраната да се реимбурсират иновативни терапии на КС. Както е известно, самата тя мина през онколечение, а забраната засяга главно пациенти с онкозаболявания.

"Извършва се огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват определени корпоративни интереси", смята обаче Ананиев. Зад тези хора стоят бизнесинтере-си, не мога да кажа политически, сигурно е свързано със самата индустрия, допълни той.
Проф. Гайдарски:

Посъветвали са лошо президента


24 часа  стр. 5  

В България използваме иновативни лекарства повече от всяка друга страна в Европа. При мораториума става дума за такива, които не се използват в България в момента, а и в голяма част от европейските страни. Това обяви бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски, който в момента е член на Изпълнителното бюро на БСП, пред bTV.

Няма такова нещо, че ще стане криза или че ако има изключително добро лекарство, независимо от мораториума, ние няма да го вкараме в България, каза Гайдарски. Запитан защо президентът налага вето, бившият министър отговори: "Явно не му е обяснено добре".


Здравният министър Кирил Ананиев:

Модерни лекарства има за всяко заболяване


Граждани, пациенти и лекари на протест заради мораториума

Труд  стр. 4  

Граждани, лекари и пациенти излязоха на протест пред Народното събрание с искане да бъде отменен мораториумът върху нови лекарства. Според протестиращите решението на парламента ги обрича на смърт. В същото време здравният министър Кирил Ананиев заяви, че няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните медикаменти.

В Закона за бюджета е записано, че здравната каса няма да плаща нови за българския пазар лекарства, с изключение на генеричните и това предизвика реакцията, както на експерти, така и на пациенти. В петък президентът Румен Радев наложи вето върху тези текстове и върна за ново обсъждане част от бюджета на НЗОК.

Кристина, която беше с децата си, обясни, че е на протеста, защото решението, което се взема, е меко казано несправедливо и всички трябва да се обединим срещу такива очевидно посегателства срещу човешките права. "Никой не избира от какво да се разболее и трябва да разчита на адекватна терапия. Освен, че някои хора са жестоки и малоумни, нямам друго обяснение за това решение", посочи жената.

На извънреден брифинг в здравното министерство заради протеста и ветото министър Ананиев посочи, че се извършва огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват корпоративни интереси. По думите му на протеста е забелязал, "че от тези малко хора, една значителна част, бяха хора, които виждаме непрекъснато по разни протести, независимо от темата, която се дебатира". Това показва организираният характер на този протест, допълни той.

Според министъра нашият позитивен лекарствен списък е с най-широките гами лекарства с доказан терапевтичен ефект.

"Много внимателно трябва да разсъждаваме по темата за новите молекули", настоя Ананиев. Той се обърна към президента Радев, като разкритикува неговия мотив, че ако ги няма тези нови молекули, няма да бъдат гарантирани конституционните права на българските граждани и посочи, че те са "най-малко несериозни". "Тези хора, които пишат мотивите на президента, трябва да бъдат по-добре запознати с материята, за която пишат", отсече Ананиев.Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница