Болниците с рамо за Андреевастраница1/3
Дата27.10.2018
Размер416 Kb.
#101261
  1   2   3
Прес клипинг „Здравеопазване”
02.06.2014
Болниците с рамо за Андреева

Решават за здравния шеф в 12 без 5
Една от най-оспорваните кадрови промени в кабинета е тази на здравния министър. Решението за Таня Андреева ще дойде в 12 без 5, научи "Стандарт". Тя има подкрепата на соцлидера Сергей Станишев, а вече и на Асоциацията на университетските болници. В декларация здравните заведения се обявиха срещу смяната на министъра и дори заплашиха с протест, ако това стане. Те поискаха оставката на шефа на НЗОК Румяна Тодорова. В открито писмо до медиите асоциацията се противопостави на искането за смяна на здравния министър заради уволнението на директора на "Спешна помощ" д-р Георги Гелев. "Недопустимо е здравният министър да става заложник на интересите на един лекар", се казва в декларацията. От асоциацията припомнят, че министерството до момента е предприело редица положителни мерки като разработване на стратегия за развитие на спешната медицинска помощ, 10% ръст на заплатите от началото на т.г., криминализиране на нападението над медицински лица. От Българския лекарски съюз също не искат оставката й. Преди месец смяната на Андреева изглеждаше почти сигурна заради пакет със законодателни мерки, срещу които депутати от мнозинството се разбунтуваха. Недоволни бяха и частните болници, фармацевтичните компании и Лекарският съюз. За сметка на това преди вота подкрепа имаше към шефа на здравната каса д-р Румяна Тодорова, сестра на червената фурия Илияна Йотова. Ситуацията обаче се обърна неочаквано. Повод за това стана очакваният дефицит от близо 400 млн. лв. в бюджета на здравната каса за болници, който бе заложен изначално още в края на миналата година с парите, които се дадоха на фонда. Здравният министър спечели и ДПС с няколко персонални промени. А на нейна страна застанаха и държавните болници, както и общинските, които получиха 6 млн. лв. допълнителни субсидии. Запознати допускат, че е възможно засега да няма уволнение нито в МЗ, нито в НЗОК.
Сергей искал да бъде премиер

Идеята предизвикала искри и с Орешарски, и с ДПС
БСП бави ремонта на кабинета. Преди пленума на социалистите в събота не чакайте каквито и да било рокади, казаха вчера за "Стандарт" висши социалисти. В следващите 10 дни няма да се случи нищо, още по-краен бе шеф на комисия в Народното събрание. Причината е, че преди това социалистите искат да решат вътрешните си проблеми. Както и да постигнат по-голяма власт за БСП при рокадите.

ДПС е против забавянето, научи "Стандарт". Според движението всяко протакане е пагубно за държавата. Бизнесът не знае какво да очаква, министрите работят под стрес, аргументират се от ДПС. Няма за къде да се бавим, коментира вчера източник от Министерски съвет.

Желание на Сергей Станишев да стане премиер, за да покаже на социалистите по места, че кабинетът е на БСП, била една от причините за обтягане на отношенията с ДПС, довериха от "Позитано" 20. Идеята хрумнала на соцръководството преди изборите. Това било причината ДПС ясно да заяви в края на миналата седмица, че няма да подкрепи друг премиер освен Пламен Орешарски. Да, обсъждахме вариант Станишев да стане премиер, но само ако БСП е първа сила на евровота, призна член на соцръководството. Негов колега допълни, че вариантът "вече не е актуален". Въпреки това сценарият предизвикал напрежение и между БСП и премиера Пламен Орешарски.

Ден и час за отчет на правителството чака министър-председателят от шефа на НС Михаил Миков. Депутат номер 1 обаче също бави топката. Решението ще се вземе на председателски съвет във вторник, лаконично обясниха от администрацията на НС.

Готови сме с отчет и анализ за една година власт, както и с нови приоритети, казаха от "Дондуков" 1. Не е изключено при отчета си Орешарски да загатне и в кои сфери не е доволен и възнамерява да прави персонални промени, допълниха запознати с намеренията му. Той вече веднъж изненада БСП, като каза преди "Позитано", че ремонт на кабинета е наложителен.

Една от най-обсъжданите рокади в коридорите на властта е на строителния министър Десислава Терзиева. За мястото й се споменава шефът на АПИ инж. Стефан Чайков. В същото време най-вероятно поста си ще запази досегашният министър на инвестиционното проектиране Иван Данов. Причината е, че много кметове на големите градове работят добре с него по устройствените планове и големите си инфраструктурни проекти. Спорно е и дали ще се стигне до смята на земеделския министър Димитър Греков, зад когото стои голяма част от агробранша. Все повече се налага тезата, че е възможно отделни министри да сменят местата си в кабинета. Заговори се, че образователната министърка Анелия Клисарова може да смени здравната си колежка Таня Андреева. Аргументи срещу това обаче дават университетските болници, които заплашиха, че ще започват стачка, ако тя бъде сменена.

Късно снощи се завъртя слухът, че тече среща на върха между БСП и ДПС, но двете централи не потвърдиха това. Очаква се днес да има разговори на по-ниско ниво.
Защо умира Бърза помощ

Д-р Десислава КАТЕЛИЕВА
Смъртта на 40-годишната Елизабет, която издъхна на улицата, без да дочака линейка, буквално взриви спешната помощ. Проблемите там се трупат от години наред с концепциите за спасяването й, които остават на хартия. И сега казусът "Елизабет" просто отвори кутията на Пандора. Спешните медици излязоха на национален протест, започнаха подписка и са готови с искания към здравния министър д-р Таня Андреева и депутатите. Как Бърза помощ може да излезе от "кома"? "Стандарт" попита д-р Десислава Кателиева, шеф на Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ.

Ние, работещите в Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), считаме, че проблемите ни се решават частично, персонифицират се пропуските и така се избягва системният анализ и дефинитивното им решаване с конкретни действия и нормативни промени. Безсмисленото писане на концепции, даването на празни обещания и частичните действия само задълбочават проблемите ни, които се изразяват в:

1. Влошаване на качеството и бързината на оказваната от нас помощ поради липса на алгоритми за триажиране и изпълнение на повикванията. Недостиг на екипи поради кадрови дефицит и ангажирането им с несвойствена дейност. Забавяне и допускане на грешки от двете комуникационни системи.

2. Растящ кадрови дефицит в системата поради хаос, стрес и агресия в работата ни. Липса на перспективи за работещите в системата и незадоволително заплащане.

Настояваме за назабавно изработване и въвеждане от Министерството на здравеопазването (МЗ) на нормативни промени, визиращи:

1. Определяне предмета на дейност на ЦСМП, въвеждане на алгоритми за определяне спешността на повикването и оказване на спешна помощ, което ще гарантира предимство на спешния пациент пред всички останали и юридическа защита на екипите.

2. Определяне статута ни, въвеждане на "лекарски асистент" в регистъра на професиите, определяне мястото и ролята на парамедиците в спешната помощ. Настояваме за нормални и безопасни условия на труд, единна комуникационна система за осигуряване на бърза и навременна спешна медицинска помощ, достойно заплащане и пенсиониране, възможности за повишаване на квалификацията.

Категорично заявяваме, че протестът ни е спонтанен и е породен от натрупаните с годините нерешени проблеми на спешната помощ и не ни е оказван натиск от никоя политическа сила. От години алармираме, че спешната помощ у нас умира, но страшното е, че сега вече е безсилна да спасява спешните си пациенти. Помогнете ни да продължим да бъдем спешни медици и да спрат фаталните загуби на пациенти, жертви на хаоса в системата.

Нормативните промени не струват пари, но ще ни превърнат от буфер в системата, в истинска спешна помощ - и останалите структури в здравеопазването ще трябва да си гледат пациентите според договорите, които са подписали с НЗОК. Определи ли се нормативно обектът и статутът на работещите в Спешна помощ, екипите ще стигат, а и ще се регламентира навлизането на лекарски асистенти и парамедици в системата, с възможността за специализация ще се привлекат младите лекари.

Ако се създаде единна комуникационна система с тел. 112, ще заработим по-бързо и по-качествено. Няма как да премахнем тел. 112, той е европейски спешен телефон, но може да заработи заедно със спешния медицински телефон, а не да ни дублира, бави и обърква. Заплащането няма как да се повиши по-рано от догодина. Но повярвайте, ако хората видят реални промени, а не празни концепции, "пироговчета", обещания, ще се успокоят и ще заработят по-качествено. А започнат ли да получават истинска спешна помощ, и пациентите ще са доволни. Донякъде урегулирането на спешната помощ може да урегулира и пропуските в болничната и доболничната. А ако касата затегне разхода на пари и контролира кой, как и колко часа в денонощието си гледа болния, ще оцелее и НЗОК.


БСП загуби, защото само бранеше сатанизираното управление

Засега стоим зад Орешарски, няма нужда Сергей да става премиер, смята Антон Кутев

Биляна ВЕСЕЛИНОВА
Защо БСП се сгромоляса на изборите? Не разбраха ли избирателите посланията на левицата? Длъжник ли е кабинетът на БСП и "плаче" ли за ремонт? Страхуват ли се на "Позитано" от предсрочни избори? И на дневен ред ли е оставката на ръководството на левицата? "Стандарт" разговаря с медийния секретар на БСП Антон Кутев.

- Г-н Кутев, накъде върви БСП - към промени в правителството, предсрочни избори, на Изпълнителното бюро?

- Промени в правителството сигурно ще има. Най-малкото те се налагат от това, че част от министрите, един министър, вече стана евродепутат. И като се прави за един, ще има и други. Още повече, за една година има достатъчно време, за да се види къде се изпълняват програмите на правителството и на БСП и къде трябва да се направят някакви промени. Не мога да кажа какви ще бъдат, но със сигурност в близките месеци може да ги очакваме. Колко и какви - е въпрос на следващи решения. Говореше се на бюрото, за това, че трябва да се създаде една съвместна група с ДПС, която да реши какъв да е обемът и кои да са хората.- Без да персонализирате, кои са слабите и силните страни на това правителство, в кои сектори бихте желали да има промени и в кои, респективно, нещата да продължат в същия дух?

- Това, което си направихме като извод от изборите е, че очевидно БСП не разпознава правителството като свое, защото иначе нямам обяснение за тази пасивност на избирателите. И да кажем сега, че ГЕРБ спечели тези избори, според мен би било пресилено, защото те също извадиха около 670-680 хиляди гласа, което изобщо не е достатъчно, това е по-малко от 10% от населението, за да правят заявките, които те правят. По-важното е, че ние загубихме, защото и имаме 400 и няколко хиляди, което вече е драматично.- Как ще им покажете, че това е правителство на БСП?

- Тепърва трябва да се мисли как. Със сигурност смяната на министри трябва да формулира по някакъв начин, че сме разбрали сигнала. Свършихме доста неща, което някак си в тази кампания и в разбирането на хората остана на заден план, а това не е правилно. Ние сме си изкарали отново Швейцарското правило, задържахме покачването на възрастта за пенсиониране, дадохме коледните и великденските добавки. А всъщност доведе до там, че 200 хиляди пенсионери от 2,5 млн. гласуваха за БСП. Т.е. очевидно тези чисто социални мерки са първо недостатъчни, и второ - не мотивират в достатъчна степен. А това е важният анализ, защо социалните мерки, които преди това бяха абсолютно забравени, а сега са реалност, всъщност не мотивират хората за гласуване и за подкрепа. Трябва да продължим много по-ясно социалните политики и да намерим начин да ги разкажем по начин, по който хората да ги разберат.- А идеята за предсрочни избори на заден план ли оставяте?

- Категорично не. Предсрочните избори са абсолютно възможен вариант, включително и през есента, включително и през пролетта. Ако това правителство е в състояние да си изпълнява функциите и да даде на хората това, което искат, ще остане. Ако се окаже, че не е, няма да остане. Не сме поставили на заден план в момента идеята за предсрочни избори, напротив, считаме ги за напълно възможни, но считаме, че трябва да се даде още един шанс на кабинета да свърши всичко, което досега не е свършил.- Във времето този шанс как може да бъде измерен, в месеци, в какъв период?

- Ако до есента не се появят никакви резултати, също толкова логично е, че промени може да станат още тогава. Не е изключено още наесен да има избори. Трябва да видим просто какво ще направи правителството и дали ще бъдат адекватни мерките. А те трябва да бъдат със сигурност социални и със сигурност трябва да се даде тласък на икономиката. Относно безработицата - имаме само леки, плахи сигнали, че я обръщаме обратно, а тя трябва да се обърне със сериозни темпове. Просто има много работа за вършене от това правителство.- Да разбираме, че забележките са към социалното министерство, което пък респективно се държи от министър на ДПС?

- Не, забележките не са само в тази посока. Това, което виждаме, е, че икономиката, въпреки всички усилия, все още не е задвижила така, че да може да осигурява работните места. Така че в икономиката също има неща, които трябва да се направят. Безспорно и здравеопазването, виждаме кризата в бързата помощ. Виждаме оценката и на хората, и на лекарите, че реформата не се е състояла. Т.е. има много сектори, в които трябва да се мисли, не навсякъде трябва да се решава чрез смяна на министри, разбира се. Единият възможен начин е смяната на министри, но не е единственият.- В този смисъл вие бихте ли подкрепили например промяна в здравното министерство? Има упреци към д-р Таня Андреева, към министър Греков, към министър Терзиева?

- Лично моето усещане за упреците към д-р Таня Андреева е, че те често са от корпоративен характер. Тук се опасявам, че става дума за преки въздействия от страна на фармацевтични компании. И смятам, че не навсякъде трябва да се съобразяваме с имиджа, който се създава, по някой път чисто умишлено. Това е мое лично мнение, аз не съм човекът, който трябва да дава оценка за здравеопазването. Казвам обаче, че трябва много фино и внимателно да се направи това разграничение, за да не се окаже, че с уволнението на един или друг министър всъщност сме обслужили интереси на големите корпорации в ущърб на хората.- Един слух върви по жълтите павета - че Сергей Станишев трябва да стане премиер, за да поеме политическата отговорност, за да бъде облечено правителството. Така ли е?

- Според мен не е така. Сергей Станишев, ако искаше да става премиер - щеше да го е направил отдавна. Напротив, логиката все пак е да се търси нещо обединяващо. Експертният кабинет е не просто да излезем извън политическата формула, а и да разширим основата. Според мен този анонс, че Сергей щял да става министър-председател, се появи в резултат на нашето съобщение, че избирателите на БСП не разпознават в достатъчна степен кабинета като свой. Но не е задължително, за да разпознаете кабинета като партиен като стане председателят премиер. Ние засега стоим зад Орешарски и не виждам основание в момента да се подлага под съмнение лидерството му в кабинета.- Ако е вярно това, че Станишев е направил забележка на Изпълнителното бюро по отношение на медийната политика на правителството, какви са забележките към медийната политика на кабинета от ваша страна?

- Да, стана дума за това. Факт е, че кабинетът в недостатъчна степен в последните месеци излизаше на преден план. Някак си се получи, че през цялата година атаки, БСП беше основната политическа сила, която поемаше негативите от тях. Защитаваше непрекъснато кабинета и резултатът се видя и на изборите. Не казвам, че това е единствената причина, но е повлияло на голяма част от хората да кажат, че няма да подкрепят БСП, при положение, че управлението беше сатанизирано истински през последните 10-12 месеца. Според мен много по-правилно бе защитата на кабинета да бъде поета от министрите и премиера, а не от БСП. Защо иначе виждаме резултата от изборите.- Идната събота най-вероятно ще има заседание на Националния съвет на БСП. Какво очаквате да се случи на него? Говори се, че Сергей Станишев ще предложи промени в Изпълнителното бюро. Обсъждани ли са вече те?

- На заседанието на бюрото (ИБ) масовото становище бе, че председателят трябва сам да прецени какви промени да направи. Обсъждаха се и варианти с цялостна оставка на ИБ. Но, в крайна сметка, се реши, че това е ход, който ще даде и странични сигнали и не е необходим. И е напълно безспорно, че промени ще има и, че те ще бъдат подкрепени от бюрото, независимо от това, че част от нас сигурно после няма да са в новия състав. В края на краищата, в политиката е така. Демокрацията е такова нещо, в което хората се сменят и, слава Богу, не заемат дълго едни и същи позиции. А що се отнася до пленума - по-скоро очаквам всички ние, от долу до горе, да си направим достатъчно ясна сметка къде сбъркахме и какво трябва да направим с много ускорени темпове. Да вземем мерки за това организацията на следващите избори да не протече така, както на тези, защото за мен основният проблем в тези избори беше организационен.- А остава ли актуално искането на Илияна Йотова и Янаки Стоилов за пълен цикъл отчетно-изборни събрания в БСП и респективно конгрес за избор на ново ръководство?

- Такова предложение аз от Янаки не съм чувал, чух го само от Илияна Йотова. На бюрото, на което тя присъства, отново го предложи, но то нито срещна подкрепа, нито пък останах с впечатление, че тя самата държи на него оттук-нататък. Аз не вярвам, че пълен цикъл отчети и избори ще подобри ситуацията в партията. Пак казвам, проблемът не е в това, че един или двама човека нещо са сбъркали или пет, или десет. Проблемът е, че систематично едни и същи грешки се повтарят вече години наред.- Депутатът Мартин Захариев коментира пред bTV, че не е изключено "жена да бъде лидер на БСП, че в БСП има и други жени, освен Мая Манолова". Как разчитате тези негови думи?

- Мартин Захариев е дълбоко уважаван от мен човек, който има добра обща култура, добро присъствие, но не е партиен. Няма лошо в това партия да има жена-лидер. И от гледна точка на такъв външен за БСП човек, това сигурно звучи интересно, екзотично. Кой ще бъде председател на партията зависи от едни по-дълги процеси, те няма да се развият за месец-два и затова си мисля, че в момента да анонсираме ново лидерство, от какъвто и да е вид, дали по полов или по друг признак, е доста пресилено.

На всеки лекар по един чиновник

99 лекари издържат 100 души администрация в столичната Спешна помощ
На всеки лекар в Спешна помощ в София се пада по един чиновник. А чистачките са вземали в пъти повече от доктор. Според справка, с която "Труд" разполага, в центъра има назначени на щат 100 души администрация, в т.ч. чистачки, диспечери, технически персонал и 18 души охранители. Докторите са 99, медсестрите и фелдшерите - 96, а шофьорите - 135.

Уволненият шеф на Спешна помощ д-р Георги Гелев не коментира вчера дали немедицинският щат е раздут. Само подчерта: "Ако искате линейката да идва толкова бързо, колкото такси, трябва да имаме поне 320 лекари."Хигиенист взема повече от лекар

От справка за периода от 1 януари 2013 г. до 31 март 2013 г., с която "Труд" разполага, става ясно, че възнаграждението на един от хигиенистите в Спешна помощ е 2062 лв. (сумата влиза основната заплата и допълнителни възнаграждения - б.а.). На охранител са начислени 2267 лв. за същите месеци.

В същото време за този период част от лекарите са получили между 965 и 1677 лв. Има и медици, на които са начислени и над 5000 лева възнаграждения, но тези случаи са единични.

За същото време д-р Гелев се е разписал срещу общо 6253 лв., а началникът на отдел "Медицински дейности" д-р Ангел Ангелов срещу 6460 лв. Възнаграждението на главния счетоводител е по-голямо - 7193 лв.

Според д-р Гелев сумите нараствали заради допълнителни дежурства на медиците. Не става дума за един месец, основните заплати на лекарите са много по-ниски, каза той. Във въпросната справка за тримесечния период спешните лекари са получавали основно възнаграждение между 880 и 3348 лева.

Едно от исканията на доктори, които протестират срещу уволнението на Гелев и искат оставката на министър д-р Таня Андреева, е стартовата заплата да е 1500 лв.Подправеният протокол за Елизабет

"Линейката е пристигнала за 19 мин. Джипиесът е показал същото. В протокола е поправена техническа грешка", заяви и вчера д-р Гелев. В документа часовете на тръгване и на пристигане на линейката при Елизабет Димитрова са били подправени. Миналата седмица 40-годишната фотографка почина на улицата, след като не дочака линейка.

В протокола личи как цифрите са поправени с химикалка. Според писменото обяснение на д-р Ангел Ангелов- началник на отдел "Медицински дейности" в Спешна помощ в София, сигналът е подаден в 20,31 ч, а линейката е пристигнала на място в.20,49 ч. Близки на починалата твърдят, че чакали спешната помощ близо 55 мин.

Според източници на "Труд" доста често джипиесите на линейките не работят. Причината била, че те работели "на черно" като таксита и превозвали болни от една клиника в друга.

Преди месеци във фейсбук се появи снимка, на която ясно личеше как с линейка се пренасят мебели.

Д-р Гелев управляваше Спешна помощ в София повече от десет години. До този момент в здравното ведомство нямало документ за искани от него промени в работата на системата. Той не е настоявал и за среща с д-р Андреева, твърдят от ведомството. Оттам уточниха, че ако спешните лекари напуснат работа, дейността им ще се поеме от колегите им от ВМА, "Св. Анна" (бивша Окръжна) и "Пирогов".

ПОЗИЦИЯ

Асоциацията на университетските болници изпрати декларация, в която категорично се противопоставя срещу идеите за "перманентна смяна на здравния министър при всеки възникнал проблем". Според организацията е недопустимо министърът да става заложник на всеки нерешен проблем. Трябвало и да се отчетат усилията на д-р Таня Андреева за реформи в системата. В декларацията се напомня, че до момента е разработена Стратегия За развитието на Спешната медицинска помощ (документът е внесен в парламента). Увеличени са и заплатите с 10% от 1 януари т.г., както и е стартирала програма за ремонти в спешните центрове. За първи път от 2 г. е подписан и национален рамков договор, се казва в документа.


В цялата страна масово се жалват от Спешното
Тодор Костадинов от Добрич: На 29 март 2013 г. подадох в 7,35 ч сигнал до Спешна помощ за паднала в безсъзнание пациентка на адрес жк "Балчик", бл 69. Линейката пристигна в 7,59 ч, но на адрес жк "Балчик", бл. 68. Пак звъняхме до центъра, за да кажем, че колата е объркала адреса. Дойде след още 6 минути, но жената вече беше починала.

Николай Банабаков от Лясковец: На 29 юни баща ми Христо Банабаков си счупи ръката. Прехвърляха ни през няколко спешни центъра. В спешното на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" чакахме няколко часа да направят рентген, а след това и лекар, който да гипсира ръката. Накрая ни казаха, че той е в операция и да дойдем на другия ден.

Павлета Каменова, Ихтиман: Детето ми на 1,3 г. си счупи крачето. Чакахме дълго хирург в Спешна помощ. Тръгнахме си и отидохме да търсим друг лекар.

Даниела Караминчева, Русе: Синът ми вдигна температура 39,6 градуса. От Бърза помощ отказаха да го прегледат. Температурата му стигна 42 градуса и колабира. Едва тогава решиха да ни насочат към Инфекциозна болница. Това що за отношение е?


Франция плаща по € 100 000 годишно за наши кардиолози

Германия и Великобритания търсят български медицински сестри и болногледачи, Испания - шофьори

Мишел Гутсузян
Германия, Франция и Великобритания търсят спешно български лекари, медицински сестри и болногледачи, които са дефицитни и у нас. Испания и Холандия набират шофьори на камиони. Обявите са публикувани в сайта на Агенцията по заетостта www.az.government.bg в рубриката "Работа в Европа". Френска агенция за подбор на кадри търси кардиолози, анестезиолози, физиотерапевти, ендокринолози и педиатри. Кандидатите трябва да имат минимум 1 година опит по специалността. Най-високо е заплащането за кардиолози - между 70 000 и 100 000 евро на година. Кандидатите трябва да изпратят диплома, сертификат за специалност и CV на френски език на sandrine.vilcot@cooptalis.com.

Германска компания търси 20 медицински сестри за работа с постоянен договор на пълен работен ден в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Желаещите трябва да владеят немски език поне на основно ниво. Работодателят оказва съдействие за намиране на квартира и помощ при признаване на дипломите на кандидатите в Германия. Работа се започва от 1 август. Кандидатства се с документи на немски език на адрес info@medicjobline.com.

Великобритания предлага няколкостотин места за български медицински сестри и болногледачи в домашни условия. Заплащането е между 1200 и 1500 паунда на месец. Това е под средното възнаграждение за Острова.

Родните шофьори на камиони имат добри шансове да намерят по-добро заплащане в Испания. Местна компания търси 20 професионалисти за курсове в Европа. Кандидатства се до 15 юни с шофьорска книжка категория С+Е, дигитална карта за тахограф, квалификационна карта на водача, актуална снимка. Документите трябва да са на английски или испански. Брутното заплащане е между 1750 и 2750 евро на месец.

Холандска компания също търси опитни тираджии за курсове в Германия, Белгия, Люксембург, франция, Холандия, Швейцария и Италия.

Чешка компания набира 50 души за месопреработвателно предприятие в близост до Прага. Работи се по 40 часа на седмица. Заплащането е около 14 000 крони на месец (около 500 евро), което е под средното за страната. Условията на труд са доста тежки. През цялата смяна се работи на крака при ниски температури.Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница