Днес Европейската комисия прие пакет от мерки в отговор на продължаващия неустойчив улов на херинга от страна на Фарьорските островиДата06.02.2018
Размер20.9 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 20 август 2013 г.Комисията приема търговски мерки спрямо Фарьорските острови, за да защити запасите от атлантическо-скандинавска херинга

Днес Европейската комисия прие пакет от мерки в отговор на продължаващия неустойчив улов на херинга от страна на Фарьорските острови. Мерките включват забрана за вноса на херинга и скумрия от атлантическо-скандинавските запаси, уловени в контролирани от Фарьорските острови води, както и за вноса на рибни продукти, съдържащи или произведени от тези видове риба. Те предвиждат и ограничения за използването на пристанища на ЕС от плавателни съдове, извършващи улов на херинга и скумрия и плаващи под флага на Фарьорските острови. Това означава, че някои плавателни съдове от Фарьорските острови няма да имат право да акостират в пристанища на ЕС, освен в извънредни случаи.

Европейският комисар по въпросите на морското дело и рибарството Мария Даманаки каза: „Подобни мерки се налагат винаги в краен случай. Фарьорските острови можеха да спрат неустойчивия си улов на риба, но не го направиха. Вече на всички е ясно, че ЕС е твърдо решен да използва всички средства, с които разполага, за да защити дългосрочната устойчивост на запасите“.

Мерките ще влязат в сила 7 дни след публикуването им в Официален вестник.

До 2013 г. запасите от атлантическо-скандинавска херинга се управляваха съвместно от Норвегия, Русия, Исландия, Фарьорските острови и ЕС чрез план за дългосрочно управление, за който бе постигната договореност, и чрез предварително определени квоти за общ допустим улов. През 2013 г. обаче Фарьорските острови едностранно решиха да напуснат това споразумение и определиха собствена квота, която превишаваше повече от три пъти предишната.

Въпреки настойчивите усилия на Комисията за намиране на решение чрез преговори и нейните неколкократни предупреждения, че могат да бъдат предприети мерки във връзка с това решение, Фарьорските острови отказаха да прекратят неустойчивия улов на тези рибни запаси. След като изчерпа всички други възможности, Комисията реши да използва дадените ѝ от търговския инструмент правомощия, за да насърчи Фарьорските острови да допринесат за опазването на рибните запаси. Горепосочените мерки бяха категорично подкрепени от страните членки в Комитета по рибарство и аквакултури на 31 юли 2013 г.

Въпреки че съществува подобен спор с Исландия относно управлението на запасите от скумрия в североизточната част на Атлантическия океан, Комисията все още не е предприела мерки по този въпрос. В момента обаче тя прави първи стъпки към прилагане на търговския инструмент и в този случай.

За повече информация:

През октомври 2012 г. Съветът и Европейският парламент приеха търговския инструмент (Регламент (ЕС) № 1026/2012), даващ правомощия на Комисията да предприема мерки срещу страни, позволяващи неустойчив риболов.За контакти:

Oliver Drewes (+32 2 299 24 21)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)IP/13/785

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница