Европейски съюз представителство на Европейската комисия в България Отдел "Информация и комуникация" Информационни центрове „Европа Директно” България Събития по повод Деня на Европа – 9 май 2008Дата26.09.2018
Размер102.5 Kb.
#82831
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Представителство на Европейската комисия в България


Отдел "Информация и комуникация"


Информационни центрове „Европа Директно” България - Събития по повод Деня на Европа – 9 май 2008


9May2008 BG


EUROPE DIRECT информационни центрове в България

Събития по повод Деня на Европа – 9 Май

Европа Директно” в Благоевград

1) От 25 април до 6 юни - информационни дни на центъра "Европа Директно" в 14 общини. Всяко информационно събитие ще бъде придружено от културно събитие, посветено на годината на междукултурния диалог, и видео клип ще бъде направен по време на всяко от събитията.
2) По повод Деня на Европа, в Благоевград, на 12 май - съвместна кръгла маса с Европейския документационен център на тема "Разширяването на ЕС - европейската перспектива пред Западните Балкани". Участници: университетски преподаватели, студенти, представители на НПО, местната власт.

Европа Директно” в Смолян

1) Kонкурс за рисунка на тема "Слънцето грее еднакво за всички" в две училища (едното в Смолян, а другото в Търън). На 9 май ще бъдат наградени по 9 ученика от всяко училище. Спечелилите рисунки ще бъдат трансформирани в пътуваща изложба и ще бъдат показани във всички центрове "Европа Директно" в България.
2) Беседи с учениците в двете училища на същата тема. След беседата в смолянското училище, Europe Direct заедно с учениците, ще засадят дръвчета, а с учениците от търънското училище ще бъде направен поход в планината, на финала на който ще се яде курбан. Две медии засега са потвърдили, че ще направят репортажи за събитията.
3) На 9 май - старт на първите ТВ и радио предавания по проекта на "Европа Директно"-Смолян, които са посветени на междукултурния диалог

Европа Директно” в Русе

1) На 9 май - Happening. Европейски информационен център „Европа Директно" е партньор на клуб „Европеист” към специалност „Европеистика” на Русенски Университет. Празникът е посветен на Деня на Европа и на 15 годишнината от създаването на катедра "Европеистика" в Русенски Университет. Събитието е предвидено за 9 май в двора на Русенски университет „Ангел Кънчев” и е насочено към студенти и преподаватели.
2) Фотоизложба на тема „Под пъстрата дъга на Европа” с работи на членове на фотоклуба към Общински младежки дом. Изложбата ще се открие на 9 май в Европейския информационен център „Европа Директно”.Събитието е насочено към младежи и любители на фотографията. Партньор: Общински младежки дом Русе
3) На 9 май - награждаване на авторите на най-добрите есета от конкурса „Под пъстрата дъга на Европа”. Всеки от тях ще получи грамота и книги на европейска тематика. Всички есета ще бъдат публикувани на сайта на Европейския информационен център „Европа Директно” Русе www.europedirect-ruse.eu. Най-добрите есета ще бъдат отпечатани, до края на май, в специално издание с тираж 500 броя, което ще бъде разпространено в мрежата „Европа Директно” в България и средните училища в област Русе, Разград и Силистра.
4) На 12 май, във връзка с 125 години от основаването на Deutsche Schule „Фридрих Шилер” в Русе и по повод Деня на Европа ще бъде открита изложба с архивни и информационни материали на училището. На откриването ще присъстват министъра на външните работи на България г-н Ивайло Калфин, официални гости от Посолството на Република Германия в България, кмета на община Русе, областния управител на област Русе.

Европа Директно” в Габрово

1) В рамките на програмата за 9 май събитието, посветено на интеркултурния диалог е рок дискотека заедно с побратимения град Легионово от Полша. Засаждането на дървото на Европа ще постави началото на Алея на Европа, където ще има дръвче на всички побратимени градове. Всеки един град ще има отделен растителен вид дърво. Алеята ще бъде символ на единството в разнообразието. Срещата на Биляна Раева с младите хора е другото мероприятие, посветено на интеркултурния диалог, под надслов "Младежта - бъдещето на Европа".
2) Обявяване на резултати от международния конкурс за есе „Младите хора в Европа” и награждаване – община Севлиево
Домът на хумора и сатирата призовава: „Усмихни се на съседа!” Под това мото ще преминат II-те Европейски срещи на хумористичното изкуство „Изток – Запад” – Габрово 2008, чийто организатор е Домът на хумора и сатирата. Международната изява е посветена на Европейската година на междукултурния диалог и ще срещне представители на различни нации и култури в българската столица на хумора. В рамките на традиционния Международен фестивал на хумора в Габрово гости на Веселата къща ще бъдат 8 творци-художници от 7 европейски страни: Лудо Годерис /Белгия/, Марие Плотена /Чехия/, Жан-Морис Боск /Франция/, представен от Ален Даман, Владимирас Березньовас /Литва/, Вангелис Павлидис /Гърция/, Никола Ангелкоски и Йордан Поп-Илиев /Македония/, Ивайло Цветков /България/.
След обявяването на 2008 г. за Европейска година на междукултурния диалог, всяка една от 27-те страни-членки на ЕС подготви свой оригинален проект за нейното отбелязване. Националният проект на България е наречен „Къща” – като символ на обединение, традиции и национални ценности, на толерантност и стремеж към диалог, на присъединяването и приноса на България към европейската традиция. Той се координира от Министерството на културата, финансиран е от Европейската комисия и предвижда провеждането на редица международни прояви, обединяващи участници от различни страни. Дейностите са разделени тематично според помещенията в традиционната българска къща. В „кухнята” ще се демонстрират и дегустират типични ястия от националните кухни; в „работния кабинет” ще се провеждат творчески ателиета, срещи и анкети; в „музикалната стая” ще се изнасят концерти; в „библиотеката” на почит ще са изданията и медиите; в „дневната стая” около кръглата маса ще се правят срещи и дебати; в „гостната” ще бъдат подредени изложби на художници и фотографи; в „двора” на къщата ще се изнасят представления и артистични програми.
Европейските срещи на хумористичното изкуство ще бъдат открити на 16 май с кръгла маса на тема: „Междукултурният диалог като фактор за подобряване на съжителството и взаимното разбирателство между народите и ролята на хумора за по-лесно възприемане на различията”. След дискусията се предвижда пресконференция за медиите с творците-участници. На 17 май от 10.30 ч. в Парка на смеха ще се проведе атрактивна арт-акция на открито, където художниците ще рисуват на живо, музиканти ще изпълняват характерни мелодии за всяка представена европейска страна, а млади кулинари ще почерпят с приготвени от тях типични национални ястия. После празникът ще се пренесе в „гостната” на Дома на хумора, където в 11.30 ч. ще бъде открита сборната изложба на 8-те гостуващи художници-карикатуристи „Културното разнообразие – европейско богатство”.
Участниците във II-те Европейски срещи на хумористичното изкуство „Изток – Запад” ще бъдат гости на празничните прояви в Деня на Габрово и на веселия габровски карнавал, който тази година ще премине под мотото „Лев година храни”.

Европа Директно” във Велико Търново

1) Парад на знамената - Парад от ул. „ В. Левски” до Община В. Търново – духова музика, знаменосци със знамена на страните членки на ЕС, аниматор с европейската звезда, деца от детските градини на Велико Търново
2) -Издигане на знамената на Р България, Европейския съюз и Велико Търново
-приветствие на д-р Румен Рашев-кмет на Община Велико Търново
-поздрав от мажоретен състав на Детска градина „Соня” гр. Велико Търново
3) „Принцесата и свинарят” - Театрална постановка за децата от детските градини в гр. Велико Търново
4) Пърформанс „Една година в ЕС” - На табло пред Общината всеки преминаващ гражданин се приканва да напише и залепи своето мнение по поставената тема. Младежи раздават рекламни материали за Europe Direct. По време на Пърформанса ще се раздават парчета от специално изработената торта със знамето на ЕС.
5) Откриване на изложба на Сашо Филев в Регионална библиотека „П. Р. Славейков” - „Едно пътуване в Европа” и изложба на плакати и документи – „Европейски парламент” /музикален поздрав от ученици на СОУ „Е. Станев”, откриване на изложбите, празнична наздравица, раздаване на книги и рекламни материали/

Европа Директно” в Сливен

1) на 5 май, 10:00, с. Бяла - спортен празник „Дни на Европа в Сливенския край 2008”;
2) На 8 май, 16:00, читалище "Христо Ботев" гр. Бяла - информационна среща и дискусия „Младите хора на Европа – права и задължения”;
3) На 9 май, 12:00, в центъра "Европа Директно" - кулинарна изложба „Да опознаем другите чрез тяхната кухня” - ще бъдат показани традиционни ястия на различни етнически групи от град Сливен и общината.
4) На 9 май, 17:00ч., спортна зала "Васил Левски" - Сливен - Детски спортен празник “Малките звездички на Европа”;
5) На 12 май, 12:00ч., Зала "Май"-Сливен - Театрално шоу на ученици “Пътуване из Европа”;
6) На 23 май, в 18:00, читалище "Искра" в с. Крушаре - Информационна среща за популяризиране на службата Europe Direct - Сливен;
7) На 23 май, от 10:00 - 17:00ч., в с.Крушаре - Фолклорен празник “Дни на Европа в Сливенския край 2008”;
8) От 25 април до 12 май - Конкурс за рисунка на тема: “Човешката дейност и климатичните промени”, награждаването ще се проведе на 12 май в Зала "Май" - Сливен.
9) От 25 април до 12 май - Конкурс за есе на тема: “Климатичните промени – осъзната заплаха или мит от новините”, награждаването ще се проведе на 12 май в центъра "Европа Директно" - Сливен.

Европа Директно” в Добрич

Ще бъдат организирани две събития по повод 9 май: 1) първото събитие се организира заедно с основно училище от Добрич. Учениците са подготвили собственоръчно знаменца на държавите от ЕС, есе и стихотворение на европейска тема и ще пускат сини балони с хелий. След това, центърът "Европа Директно" ще направи забавен урок по география (за страните от ЕС) и столиците, с играта "Пътуване в Европа".
2) На 9 май, съвместно с регионалната библиотека ще се проведат 2 презентации в залата на библиотеката пред ученици от горен курс и граждани. Едната презентация ще бъде изготвена от библиотеката (тема: за Европа), а другата ще бъде представена от центъра за проекта „Европа Директно”.

Европа Директно” в София

На 9 май, от 11 часа, Европейският информационен офис "Европа Директно" – София организира съвместно със Синдиката на българските учители официално честване на Деня на Европа. Гости на събитието, което ще бъде предавано и онлайн, ще бъдат  ученици от 10 клас от столично училище. Екипът на "Европа Директно" - София ще изнесе лекция и ще запознае учениците с биографията и дейността на Робърт Шуман. Събитието ще се проведе в центъра "Европа Директно" в София.

Европа Директно” в Пловдив

1) На 9 май - голям концерт в рамките на 3-4 часа на открита сцена на площада пред Община Пловдив. Ще участват вокални групи, танцови и музикални състави , театрални трупи от училищата в гр.Пловдив.
2) На 9 май - открит урок по рисуване на Деня на Европа, които ще се проведе паралелно с тържествения концерт на площада.
3) Ще бъдат раздадени 500 картички, на които децата могат да отправят своите пожелания за Деня на Европа.

Европа Директно” в Бургас

1) На 9 май, от 11.00ч. на площад ‘Тройката’ в Бургас - градско състезание за рисунка на асфалт – участници са ученици между 7 – 16 години от 5 училища, с интензивно изучаване на изобразително изкуство. Партньор е община Бургас.
2) На 9 май, от 14.30ч., в залата на Демократичния съюз на жените, центърът "Европа Директно"-Бургас организира съвместно с Демократичния съюз на жените кръгла маса на тема: ‘Символите на Европа – историческо значение и бъдещото им звучене’.

Европа Директно” в Шумен

1) На 7 май, 18:00ч., Обединено училище за художествени изкуства в гр. Шумен - Концерт „Музикално пътешествие из Европа” - Деца от класа по електронни инструменти ще представят музикални произведения от различни държави – членки на ЕС, консултанти от Европейския информационен център ще представят мултимедийна презентация на тези страни
2) На 9 май, 11:00ч., информационен център "Европа Директно" - Шумен - Конкурс за детска рисунка „Европа в детските очи”
3) На 9 май, от 11:00ч., читалище Пробуда в Каспичан - Детски спортен празник
4) на 9 май, 18:30ч., Арт Галерия "Елена Карамихайлова", Шумен - Симфоничен концерт „Музикален албум на Обединена Европа”
5) На 10 май, от 16:00ч., с. Хитрино, Ентофестивал „Различни сме, но сме заедно”

Европа Директно” в Долна Митрополия

1) На 9 май от 12:30ч. до 13:30ч., в Държавна финансово-стопанска гимназия "Интелект" гр. Плевен, ще бъде направена презентация на центъра "Европа Директно"-Долна Митрополия пред ученици от 11 клас, които участват в клуб "Европа" в своето училище. Темата на събитието е представяне на Деня на Европа, както и на работата и услугите, които предлагат Europe Direct центровете. Предвидено е създаването на кът на Европа в библиотеката на училището.


Информация за събитията, които Представителство на ЕК в България организира по повод Деня на Европа:
http://ec.europa.eu/bulgaria/press_corner/news/300408-news9_may_bg.htm

Информация и КомуникацияТел: 02/933 52 52
Каталог: content
content -> Сценарий по време на 77-мото издание на Наградите на филмовата академия на сащ заедно с Мишел Гондри и Чарли Кофман за филма "Блясъкът на чистия ум"
content -> Книга на бск категория носители описание
content -> Литература на народите на Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия
content -> Програма „Околна среда 2007-2013г. Bg161PO005/10 11/03/19
content -> Дипломна работа за придобиване на образователно-квалификационна степен " "
content -> Рентгенографски и други изследвания на полиестери, техни смеси и желатин’’ за получаване на научната степен „Доктор на науките”
content -> Св. Климент Охридски
content -> 1Уводни разпоредби 1Цел
content -> Акад. Илчо иванов димитров (1931 – 2002) фонд 20 опис 1


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница