Г., с. 5 Мбал „Пълмед е Сграда на годината 2014



Дата02.06.2018
Размер168.92 Kb.
#71082


12.12.2014 г., с. 5
МБАЛ „Пълмед" е Сграда на годината 2014
Многопрофилната-пловдивска болница „Пълмед" спечели престижното отличие „Сграда на годината 2014". Лечебното заведение бе наградено в категорията „Сгради здравеопазване" за новоизградените си два корпуса, които , бяха открити през май 2014 г. Болничният комплекс се отличи с новаторското съчетаване на социално предназначение, съвременна архитектура и високотехнологично оборудване.

С инвестицията си в разширението през последните месеци МБАЛ "Пълмед" е увеличила цели три пъти своята площ и днес медицинският комплекс, който включва ДКЦ и собствен паркинг, се разполага на близо 18 000 кв. м. Вложените в проекта средства на стойност 30 млн. лева са най-голямата частна инвестиция в българското здравеопазване към момента, а Никола Тиков, член на управителния съвет на инвеститора в проекта "Булфарма" и управител на изпълнителя на обекта "Заводски строежи-ПС" АД, Пазарджик, коментира, че именно затова наградата може да се нарече заслужена.

"Благодарение на разширяването на МБАЛ "Пълмед" и откриването на новите два медицински корпуса, на територията на медицинския комплекс бяха разкрити цели 5 нови отделения и операционен блок, изградени и оборудвани според най-модерните световни стандарти. По този начин хиляди пациенти получиха достъп до качествени медицински услуги от топ специалисти по почти всички медицински направления. По отношение на строителството на новите корпуси спазихме всички съвременни европейски стандарти и изисквания за проектиране, и изграждане на болнични заведения и така създадохме модерна и съвременна обстановка, предлагаща максимален комфорт при провеждането на лечението на пациентите. Всичко това ме кара да бъда особено удовлетворен от наградата, тъй като инвестицията в проекта беше огромна - над 30 милиона лева, но нейната възвръщаемост вече се вижда по най-добрия и смислен начин - в по-доброто здраве на хората, в повече излекувани пациенти."

Тази година в надпреварата в категорията "Сгради здравеопазване" МБАЛ "Пълмед" имаше достойна конкуренция в лицето на още 4 лечебни заведения. Сред тях беше и носителят на наградата в същата категория за 2012 г. УМБАЛ "Софиямед". Нейният инвеститор -„Булфарма", изпълнител - "Заводски строежи ПС"АД и проектант - архитектурно бюро "ТопАрх"с управител арх. Иван Моев, са и тези на пловдивската болница "Пълмед", както и на другия участник в конкурса тази година, в категорията "Сгради със специално предназначение" - автогара Пазарджик.

Тази година "Булфарма" ще се бори и за големия приз в конкурса "Инвеститор на годината", организиран от Българска агенция за инвестиции (БАИ) към Министерство на икономиката и енергетиката, отличаващ фирми, направили значима стъпка в развитието си чрез устойчиви и ефективни инвестиции, разкрили нови работни места и заложили на внедряването на високи технологии, които са в съответствие със стремежа за интелигентен и устойчив икономически растеж на страната.

Конкурсът "Сграда на годината" се организира за 13-а поредна година под патронажа на Министерство на регионалното развитие и благоустройство със съдействието на браншовите организации в архитектурата, инвестиционното проектиране и строителството.





12.12.2014г., с. 18
Д-р Ангел Кунчев, главен държавен инспектор:
Трябва по-строг контрол върху хранителните добавки
Информационна система ще показва къде има антени на мобилни оператори и с каква сила излъчват
АННА БОТИНОВА

- Д-р кунчев, значението на общественото здравеопазване беше подчертано за пореден път около първия случай на съмнение за ебола у нас преди дни. В каква степен то може да посрещне удара при реално изпитание с опасна зараза?

- Системата за надзор на заразните болести се справи добре. Тя е изградена и добре работеща от години, но заради липса на финансиране се обезкръвява. Ако продължава така, след 5-6 г. няма да я имаме и ще се сетим за нея при първата заплаха. Младите лекари нямат интерес към епидемиология, хигиена, вирусология, микробиология и как да е различно при средна заплата 500 лв. в Националния център по заразни и паразитни болести? Това е единствената институция, в която има 16 потвърдителни лаборатории и е с пряко отношение към националната сигурност. Преди 10 г. в системата на общественото здраве работеха 4500 души, сега са около 2800. Те се занимават с всичко: контрол на обществено опасни средства, рентгенови апарати, детското здраве, паразитология, вирусология, епидемични взривове, граничен здравен контрол.

- Подготвените промени в Закона за здравето отново са на път да се реализират, след като не стигна времето за тях при предишния парламент. С какво са важни те за населението?

- В няколко направления са. Първото е допълнение към закона, свързано с нейонизиращите лъчения и се надявам, че е само въпрос на време и политическа воля да бъде прието. То ще даде възможност за много по-ясен контрол при изграждането и въвеждането в действие на източници на нейонизиращи лъчения - най-известни са антените на мобилните оператори, но и станциите на цифровата телевизия например са такива. Няма доказателства, че излъчвателите вредят - досегашните проучвания не могат да докажат непосредствена връзка между някои патологични състояния и излагането на нейонизиращи лъчения. Обаче много страни са въвели като предпазна мярка различни ограничения като пределно допустими натоварвания. България също има такива, но сега работим така: фирмата подава документи какво има намерение да постави, компетентната служба изчислява мощността и няма последващ контрол. Щом има опасения, хората имат право да знаят съществува ли риск за територията, на която живеят, и трябва да има такъв контрол. Искаме при обсъждането в парламента да видим, където да има още по-строги норми. Повечето страни в ЕС са въвели тази мярка. Нещо повече: страни като Швеция и Израел са приели, че има медицинско страдание с названието „повишена чувствителност към електромагнитни лъчения". Дори и да няма преки доказателства, нищо не пречи да се вземат предпазни мерки, за да се отговори на страховете на населението. От една страна, е абсурдно да се твърди, че всичко, което се случва със здравето ни, се дължи на тези антени, но, от друга, трябва да има гаранции, че те работят с разрешената мощност.

- Какво ще стане с излъчвателите в заварено положение?

- Те също трябва да отговарят на изискванията. Не затягаме много мерките, просто това е на практика нерегулирана сфера и искаме да стане регулирана. Всяка страна е въвела различни мерки за последващ контрол. Някои са приели, че ще изследват 10% от съоръженията за 1 г. Други го правят на случаен принцип в отделни населени места, трети имат проверки на 25% от съоръженията.

- У нас на какъв принцип се проверява?

- В момента е само по сигнал, искане на някоя от страните - граждани, общини. Проверките не са малко, но няма системност на контрола. Задължително е да има и информационна кампания по тези въпроси,

защото страховете са повече от необходимото. Искаме да изградим и информационна система, която да ориентира всеки гражданин преди покупка или строеж на имот какви излъчватели има наоколо, с каква мощност, в какъв сектор излъчват и данни за чувствителни обекти - детски заведения, болници, жилищни зони, защото нормите не са едни и същи за работно място и жилище. Това трябва да е достатъчна информация, а не гражданите да я търсят със запитвания и молби по институциите.

Няма разлика между йонизиращи и нейонизиращи лъчения, тя е само в енергийното натоварване. Щом едните влияят, и другите влияят. Колкото и да е ниска дозата, ако експозицията е трайна, има ефект на натрупване.

- Какво е въздействието на излъчвателите - обикновено се притесняват живеещите в блоковете, на чиито покриви са монтирани?

- Точно за тях няма никакъв риск. Излъчването е за съседните сгради под формата на фуния, в определен сектор, и според мощността - на определено разстояние. Тези 2 фактора са водещи.

- Докъде стигна контролът на забраната за пушене на обществени места? Режимът видимо е разхлабен.

- Хората усетиха, че въведените правила имат ефект, но дискусията се отваря периодично и след двусмислената реакция на по-предишния екип на МЗ се получи демотивация. Собствениците на заведения придобиха смелост да нарушават закона и в момента имаме закон, който не се спазва и от който всички са недоволни. Така няма смисъл. Според мен в закона има неща, които могат да се пипнат - очевидно невъзможно е да работи забраната за пушене на стадиони например. Може да се помисли и за специфични заведения като барове и дискотеки, за които да има друг режим след полунощ, макар че разликата е много тънка и всички ще се направят, че са нощни заведения. В тези заведения обаче човек преценява дали да влезе, не отива с децата си и т.н., докато в заведенията за хранене е недопустимо да се пуши.

Сблъскваме се с невъобразими съдебни практики, при които наложените санкции падат с аргумента, че не било сигурно дали човекът пуши тютюн, можело друго да пуши. Или дали не ставало дума за пушека от специалните ефекти в дискотеката. .. Всеки може да си представи на какъв стрес подлагаме жени, експертите на РЗИ, които отиват на проверка и се сблъскват с унизително отношение в заведенията. Това е неприемливо и държавата трябва ясно да заяви стои ли зад този закон, ако трябва да го коригира, да го направи, но да се спазва. В Турция въведоха такава забрана и ангажираха полицията по спазването й, въведоха и много високи глоби. Днес не можеш да видиш пушещ човек навън. В Гърция законът е приет, но се пуши навсякъде и все едно няма такъв закон. България е тръгнала към втория модел.

- Обсъждат се и законови промени за хранителните добавки. Какво ги налага?

- Налице е противоречие, заложено още с буквалния превод на термина от английски -наречени са хранителни добавки и влияят върху здравето. Второ, в огромния си брой съдържат същите лекарствени вещества, както и медикаментите, но в намалена концентрация. Трето, повечето претендират за страхотен ефект върху здравето и, четвърто, те се продават в аптеките. При тази ситуация да кажеш, че това е храна и да възложиш контрола на Агенцията по храните, където работят основно ветеринарни лекари, няма логика. Голяма грешка е също, че е забранена рекламата на лекарства, а е либерализирана рекламата на хранителни добавки. В резултат хората купуват това, което виждат и чуват всеки ден и за 2013 г. обемът продажби на добавките е равен и изпреварва този на лекарствата. Хранителните добавки имат своето място, но не могат да лекуват и е безумно да правим така, че народът да дава повече пари за такива средства, отколкото за реално лечение.

- Какво предлагате за контрола на добавките?

- Трябва да бъде подобен на този върху лекарствата. Сега няма разрешителен, нито регистрационен режим, той е уведомителен-само пращат писмо на РЗИ, че пускат дадена добавка.

Оттам го пращат към МЗ, за да се види дали етикетът отговаря на изискванията и ако не, връщаме етикета на Агенцията по храните да осъществи контрол. Неизвестно какъв обаче.

- Как се контролира съставът на хранителните добавки?

- Декларира се, но често се сблъскваме с факта, че има минимални разлики между съставките на лекарства, които минават през драконовските мерки на ИАЛ, за да излязат на пазара, и тези на добавките, за които няма никакъв режим. Европейската агенция по лекарствата има списък със съставките, които имат ефект, и сравняваме с него.


12-18.12.2014г., с. 17
А кой ще се пребори с „бялата мафия"?
ЦВЕТЕЛИН КЪНЧЕВ, ЛИДЕР НА „ЕВРОРОМА"

Всичко ври и кипи в ромските махали в пялата страна. Хората са много възмутени, защото се чувстват поставени под общ знаменател. Така не бива да се говори. Не бива хората да се чувстват като престъпници, без да са сторили нещо лошо.

Можем да гарантираме, че там, където имаме структури, повече няма да има никакви проблеми с екипите на спешната медицинска помощ. В същото време обаче искаме да попитаме здравното министерство дали то може да гарантира няколко неща, за които ние настояваме. Че повече нито една линейка няма да закъснява, когато е била повикана на адрес. Това не се отнася само за ромските махали. Освен това може ли да гарантира, че в спешните медицински центрове на нуждаещите се ще се обръща достатъчно внимание, без значение дали са българи или роми. Защото, повярвайте ми, много българи се оплакват от отношението и условията в тези центрове. Третото, за което настояваме, е да спре източването на здравната каса и болниците в страната. Може ли да дадат виновните за това на прокуратурата? Ще се преборят ли с „бялата мафия", благодарение на която няма достатъчно лекарства за онкоболните, както и за всички останали?

Да, има виновни за последното нападение срещу медици в село Врачеш, но в него са се включили двама цигани и един българин. На тях трябва да им се потърси отговорност, а не и на невинните. Виновните да си понесат наказанията и всички право-охранителни органи да се включат в това.

В интерес на истината няма полиция по света, която да може да гарантира нещо на 100%. Няма такава. Освен това не само полицията трябва да участва в опазването на лекарите. Това е работа на цялото общество. Всички трябва да се хванем ръце за ръце обаче, за да кажем „не" на всички порочни практики. „Не" и на нападенията над лекари, „не" и на корумпираните медици. Много от тях се държат безобразно с пациентите и го правят не само спрямо ромите, а спрямо всички.

Там, където имаме структури, вече е издадено нареждане медиаторите да следят всички потенциално агресивни лица. Предупредени са всички, които смятат, че с насилие могат да постигнат нещо. На някои места медиаторите действително си вършат много добре работата, но има и такива, които нямат абсолютно никакъв авторитет в махалите. Обикновено са подбрани по симпатия и съответно не вършат никаква работа. Ефектът от тях е нулев.


12.12.2014г., с. 5
Край на дарителските сметки за болни
Пада лимитът от 180 бона за лечение в чужбина
НЗОК преговаря за солидни отстъпки за лекарствата
Силвия Николова

Да отпадне лимитът за лечение на българи в чужбина. Това предвиждат поправки в наредба №12, публикувани на сайта на МЗ. Сега на болните се възстановяват разходи от НЗОК до 180 000 лв. Отпадането на ограничението се отнася за пълнолетни пациенти, тъй като децата и юношите се изпращат за лечение в чужбина от специализирания фонд.

По данни на МЗ от 2012 година досега от всички 179 платени лечения на българи зад граница в 10 заявления, най-вече за трансплантация на органи, офертите на чуждестранните болници превишават значително разрешените към момента 180 000 лв. Разликата пък се доплащала от самите пациенти най-често чрез събиране на дарения, благотворителни балове, концерти, търгове и спортни турнири. Така след отпадането на ограничението вече няма да се налага на близките да откриват фондонабирателни сметки. Освен това ще бъдат прекратени измамите със събиране на пари за мними болни преди големи празници като Коледа и Нова година.

Събирането на средства за доплащане от близките често отлага операциите в чужбина до набавянето на необходимата сума, което пък влошава още повече здравето на пациентите, коментираха лекари. Решението на МЗ за отпадането на лимита е в интерес на българските пациенти. Така на болните се гарантира достъп, своевременност и качество на медицински дейности, коментираха от ведомството.

НЗОК ще иска задължителни отстъпки за всички медикаменти, за които плаща. Такава промяна се обсъжда в момента, съобщиха още от МЗ. Тя ще се въведе, за да се ограничат харчовете на касата за медикаменти, които сега растат непрекъснато. 719 млн. лв. са предвидени в бюджета на НЗОК за лекарства през 2015 година. От тях 544 млн. лв. са за домашно лечение.

За медикаменти за болниците пък са предвидени 175 млн. лв.

Повече пари за трансплантации предвижда проект на МЗ за промяна на друга наредба. С тях се дава възможност за възстановяване на разходи на болниците до 30 хил. лв., ако те присаждат клетки от друга държава.


12.12.2014г., с. 14-15
ПЛАМЕН ТАУШАНОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ПАЦИЕНТИТЕ:
Болниците надписват 30% от клиничните пътеки
НЗОК ще има пари, когато плаща за добра работа
Силвия Николова

- Господин Таушанов, периодично се повдига въпросът, че подобряването на здравеопазването може да се осъществи само с демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като се даде възможност на частните фондове да поемат тази функция изцяло или да се въведе втори задължителен стълб на осигуряване в тях така, както е при пенсионното. Според вас ще бъде ли работеща такава схема?

- Към частните фондове сега няма голям интерес. От създаването им преди десетина години досега клиентите им не нарастват, тъй като не се промени нищо в предлаганите от тях услуги по отношение на това, което предлага самата каса. В общи линии те се дублират, а не надграждат, например не изплащат медицинските изделия. Те не изплащат и допълнителни услуги, като транспорт на хемодиализираните до центровете за хемодиализа, както е в Европа. Случи се това, че тези фондове се вляха в застрахователни дружества, от 20 останаха 8 - 9. Същият брой лица, около 200 000, са застраховани корпоративно в тях. Това не влияе върху разходите на НЗОК.

За да не се дублират услугите им с тези на касата, би трябвало, когато пациент влезе в болница, представител на съответния фонд да разяснява на какво има право и на какво не, да се пояснява на хората кои медицински услуги се поемат и кои не. Сега след изписването той получава фактура, която впоследствие от фонда не желаят да му изплатят. В чужбина, например във Франция, фондовете също не посрещат с радост всички направени разходи от своите клиенти. Например ако там искаш да си сам в стая, плащаш 50 евро. Те плащат медицински риск, но дали той е свързан с прегледи, лечение, операции... Най-важното е, независимо дали болният е само здравноосигурен в НЗОК, или е застрахован във фонд, когато отиде в лечебно заведение, да му бъдат разяснени стъпките на лечението и той да подпише декларация за информирано съгласие, като копие от нея да остане у него, за да следи как го лекуват стъпка по стъпка. Болният и сега подписва информирано съгласие, но не всичко му е ясно, не му се дава копие и той не знае и не може да следи какво се случва и какво не в процеса на неговата терапия. Това сега не се прави нито по линия на касата, нито по линия на фондовете. Ако обаче имаше такава практика, едва ли някой би си позволил да отчита манипулации, които никога не са правени на човека, с цел да вземе повече пари от НЗОК.

- За 2015 г. проектобюджетът на НЗОК, който вече е приет на първо четене в парламента, предвижда 3,155 млрд. лв. Това е с 252 млн. лева повече. Според вас тази сума ще покрие ли всички нужди догодина?

- Повече от ясно е, че в болниците се надписват дейности. Надписват се около 10 - 30 процента от клиничните пътеки. Тази практика може да се прекрати, като в лечебните заведения от догодина се въведе чекиране на пациента с личната карта. Така ще се знае какви манипулации се прилагат на болния. Това беше предложено от Българската асоциация за закрила на пациентите още преди две години. Най-важният въпрос е, че не се следи структурата на разходите в НЗОК. Процентите средства за болнична и доболнична помощ стоят едни и същи от години. В здравната стратегия профилактиката е залегнала като приоритет, но финансирането е същото.

Парите за лекарства също няма да стигнат. От момента, в който касата, а не Министерството на здравеопазването, започна да плаща лекарствата на болниците, включително и за онкоболните, разходите продължават да нарастват. Същевременно никой не отчита дали се е подобрило качеството на лечението, не се повдига и въпросът защо. Редно е, след като се плаща, да се изисква и процент успеваемост, както и да се заложи риск. Сега има ли фактура, касата плаща, без да пита. Докато тази практика не се прекрати, качеството на здравеопазването ни ще си е същото. И все така около 20 млн. евро ще изтичат от България всяка година към болницата „Джон Хопкинс” в Турция за лечение с кибернож и химиотерапия. В това число не влизат хората, които заминават на лечение в Европа. Затова медицинските дружества и Българският лекарски съюз трябва да помогнат на самата каса, да се въведат критерии и алгоритъм за поведение като в Европейския съюз, за да няма преразход на средства. Такъв алгоритъм описва всички действия и възможните рискове.

От десет години, като се появи проблем, някои започват да развиват теорията, че НЗОК трябва да се демонополизира, допълнителните фондове да поемат втори стълб осигуряване или равностойно на нея да осигуряват хората. Това е политическо решение, по-важно сега е да се сложат проблемите на касата на масата, управляващите да ги обсъдят и да кажат какво да се прави.

- Само надписването на услуги ли е причина на касата все да не й стигат парите?

- Не само. От пет години вътрешното разпределение на бюджета не се е променило. Процентът за лечебните заведения и за лекарства е най-висок и много по-малък от този за доболнична помощ. Не се дават достатъчно средства и за профилактика, за да се намали напливът към болниците. Дори когато надзорният съвет се опита да освободи ограниченията в направленията за изследване – образна диагностика, кръвна картина и т.н., желаният резултат не беше постигнат. Хората продължават да бъдат хоспитализирани излишно, за да им се направят изследвания. Например при множествена склероза пациентите трябва да правят образно изследване на всеки три месеца. Тъй като обаче или няма направление, или има друга някаква причина, за да не чакат още три месеца, ги приемат по клинична пътека за три до пет дни в болница, за да бъдат изследвани. Така вместо да струва 200, 300 или 400 лв. то излиза 600 - 700 лева, дори повече. Така постоянно се практикуват надлъгвания със системата. Докато тази практика съществува, парите на НЗОК никога няма да стигнат. От пет години вече в Европа половината от пациентите се насочват за еднодневна хирургия, у нас тя представлява под 10 на сто. Това са случаи, в които човекът влиза в болница, оперират го и на следващия ден си тръгва.

Например у нас за операция на нос държат пациента три, че и пет дни вместо един, което е абсолютно излишно. Тенденцията в ЕС е болният да бъде максимално дълго време вкъщи на лечение.

Оттук обаче в наши условия възникват редица проблеми. Първият е доколко предварителните изследвания преди хоспитализация се заплащат от НЗОК, а не са включени в цената на клиничната пътека. Има и вариант, в който те са в пътеката, но хората трябва да си вземат направление от джипито и да си ги направят навън, но болницата си ги отчита като направени в нея.

Ето затова трябва да се направи ново преразпределение на сумите в бюджета на касата за болнично лечение, за доболнична помощ и за лекарства. Ако това се направи, напълно възможно е около 40% от средствата за лечебните заведения да не се гълтат от болниците, а да отидат за доболничната помощ. Така ще се намали и свръххоспитализацията.

- Наистина ли никакъв контрол не се осъществява сега по отношение на хоспитализацията?

- Сега лимит за хоспитализация няма, има индикация. НЗОК глобява от време на време някоя болница. За лечебните заведения е много по-лесно да приемат болния на легло, отколкото да му организират един ядрено-магнитен резонанс например и консултация със специалист.

Тезата за системното хронично недофинансиране на здравеопазването, която се лансира постоянно, е несъстоятелна, тъй като длъжник всъщност е държавата, която не си изпълнява задълженията. Тя внася половината (4%) от здравната осигуровка за осем категории лица, сред които държавни служители, социално слаби и дори бежанци. Ето затова не достигат парите за касата, не достигат и едни 20 млн. лв. за медицински изделия. Същевременно държавата пренасочи 2 млрд. лв. от парите на касата към други фондове в рамките на няколко години.

Касата трябва да отчита качеството на медицинската услуга, а не да чака това да го прави медицинският одит, който е структура с 50-ина човека. При проверките сега инспекторите се хващат за дребни неща, като например за дребни грешки отрязват болниците от клинични пътеки, като твърдят, че не е изпълнен алгоритъмът за лечение. Освен че не им дават парите по клиничната пътека, ги глобяват. Всичко това се прави само по документи, без да е ясно дали пациентът е изписан с подобрение или се е влошил – тези неща не повлияват на плащанията. Например един ендокринолог, който наблюдава 50 души, не е проверяван дали действително проследява лечението на своите пациенти. Така някои от тях увеличават единиците кръвна захар, настъпва полиневропатия, увреждания в шест органа, но никой не го взима под внимание. Ендокринологът си получава парите. Сега се говори за медицински стандарти, за стратегии и прочие. Нека да се заемем първо с простичките неща, като например да знаем колко пациенти са починали в болниците от белодробна тромбемболия, каквото питане направихме. Нито касата, нито МЗ можаха да ни отговорят, просто никой няма такава статистика, още по-малко анализ защо се е случило. Аз поисках тази информация, защото има случаи на починали, на които не е правена профилактика. У нас няма елементарни неща, като да речем най-обикновени стягащи чорапи, които носи пациентът, подлежащ на операция. Те се слагат и се носят, докато отпадне опасността да тръгнат тромби от краката. Същевременно се слага и инжекция, която струва 5 лева. Такова нещо на българските здравноосигурени граждани не се осигурява. Ние от Българската асоциация за закрила на пациентите настояваме осигуряването на тези чорапи, защото вече водихме дело за починал болен. Резултатът е, че и съдът, и Върховният касационен съд оправдаха доктора от ортопедичната болница в Горна баня. За да се излъже системата, човекът е държан осем дни в болница, макар и да е бил за малка операция. Обяснение защо е бил толкова време, защо не му е направена профилактика никой не дава, но болницата си е получила 2370 лева. Дори от там се опитват да ни уверят, че те не са настоявали, но той искал да остане в болницата. Нещо повече, заявиха ни, че е починал в резултат на превъзбуда от радост, че е изписан.

Докато у нас се случват такива неща, пациентите няма да имат доверие в здравната система. Ще продължаваме да имаме 2 млн. души здравно неосигурени, от които поне половината могат да се осигуряват, но не го правят, защото не вярват на българското здравеопазване. Редно е правителството да излезе с конкретен план за намаляване на броя на неосигурените. Сега те са като мъртвите души сред избирателите – знаем, че има едни 600 000 - 700 000 такива мъртви души, но не правим нищо, само се вайкаме.

- В последните дни системата на спешната помощ се тресе от всякакви екстравагантни предложения. Редно ли е с линейките в ромските квартали да пътуват и полицейски патрулки, ако са на адрес, за който се знае, че може да възникне проблем?

- Това е политически въпрос. Ние, пациентите, не можем да предлагаме решения. Не сме сигурни обаче, че министърът на здравеопазването трябва да се споразумява с ромските лидери. По-важното е, че през последните десет години за ромската общност са употребени над 600 млн. лв. от европейски и световни организации. Тези пари са потънали при ромските лидери, а не в общността. Аз съм ходил с медиатори в гетата. Хората там не са променили здравния си статус, независимо колко пари се наливат. За лицата, живеещи при крайно мизерни условия, трябва да се направи нещо устойчиво по отношение на медицинските им грижи, а не само да им се раздават кебапчета преди избори. Проблемът е, че за тях не се прави нищо, но който държи тази общност, печели изборите.


ВИЗИТКА:

Роден е на 31 януари 1955 г.

Завършил е спортен мениджмънт, педагогика и право в УНСС

Работил е в областта на спорта, бил е преподавател в НСА

През 2002 г. е бил председател на съвета на директорите на Националната спортна база

От 2002 г. е председател на Българската асоциация за закрила на пациентите



Бил е дългогодишен член на надзорния съвет на НЗОК

В момента е адвокат
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница