Изх.№ София 2014г



Дата13.10.2018
Размер31.72 Kb.
#86122

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО



Пл. ”Св. Неделя № 5, София 1000 mail@mh.government.bg

тел.: (+359 2) 9301 312 www.mh.government.bg

факс:(+359 2) 988 1716



Изх.№ __________________

София ____________2014г.




ЧРЕЗ

Г-Н МИХАИЛ МИКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
ДО

Г-ЖА ПЕТЯ АВРАМОВА И ТОТЮ МЛАДЕНОВ

НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ

ОТ ПГ НА ГЕРБ

О Т Г О В О Р

НА

АКТУАЛЕН ВЪПРОС
Относно: Ограничението в броя на леглата за диагностичен и лечебен престой в Центровете за кожно-венерически заболявания, съгласно Закона за лечебните заведения.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИКОВ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО АВРАМОВА И Г-Н МЛАДЕНОВ,
Във връзка с поставения от Вас въпрос, относно ограничението в броя на леглата за диагностичен и лечебен престой в Центровете за кожно-венерически заболявания, съгласно Закона за лечебните заведения, Ви уведомям следното:

Тези промени в Закона за лечебните заведения бяха приети през 2010г. (ДВ, бр. 59 от 2010г., в сила от 31.07.2010г.)

До края на 2009г. най-голям дял от легловата база на дерматовенерологичната помощ у нас е била отговорност на диспансерите по кожно венерически заболявания. С тяхното преобразуване тази тенденция се променя поради ограничаването броя на леглата в центровете по кожно-венерически заболявания. Към настоящият момент в отделенията към лечебните заведения за болнична помощ има най много легла за дерматовенерологична помощ. Тенденцията за трайно намаляване на леглата и при тях е запазена през последните три години.

Основната цел на центровете за кожновенеричски заболявания е да оказват високо квалифицирана и специализирана дерматовенерологична помощ на населението и да извършват промоция, превенция и подобряване на сексуалното здраве на пациентите включително и обслужване на рисковите контингенти – проститутки, затворници, наркомани, както и пълна серологична и клинична диагностика на болните от венерологични заболявания от социално значими заведения, болници и институции.

Те задоволяват нуждата от специализирана извънболнична медицинска помощ за активно издирване, диагностика, лечение на полово предавани болести, а също и като специализирани центрове за дерматовенерологични услуги.

Заболеваемостта от сифилис и други полово предавани болести не се поддава на прогноза и не зависи от социално-икономическото състояние на страната. Те имат цикличен характер и на периоди се повишават. Приблизително на всеки 10 години има пик на заболеваемостта от сифилис, за сметка на новооткритите и латентни форми. Застрашително нарастват и случаите с вроден сифилис (до 52 случая годишно), което кореспондира с общата заболеваемост.

Здравно неосигурени болни със сифилис и пациенти от малцинствата, които по принцип не се лекуват, се хоспитализираха от центровете за кожно венерически заболявания и по този начин се прекъсва възможността от разпространение на това опасно заболяване.

Центровете за кожно венерически заболявания обслужват и лекуват пациенти от домове за деца в неравностойно състояние, старчески домове и различни рискови групи (скитници, клошари, проституиращи и т.н.).

Центровете за кожно венерически заболявания са общински структури.

Основния проблем след преобразуването на Диспансерите в Центрове за кожно венерически заболявания е заплащането, тъй като НЗОК не сключва договор за извънболничната помощ с тях и остава финансиране само по Методиката за диспансерното наблюдение от МЗ. Министерство на здравеопазването смята, че ограничението в броя на леглата при регистрацията на центровете за кожно венерически заболявания e довело до ликвидирането на четири Центъра за кожно венерически заболявания в страната, благодарение на законодателните решения приети от Вас. Останалите седем Центъра работят благодарение на финансиране на Общините на територията, на която са разкрити тези Центровете за кожно венерически заболявания. Всичко това води до нарушаване на диспансеризацията и активното издирване на полово предавани заболявания.



От горе изложено се очертава необходимостта от съществуването на центровете за кожно венерически заболявания, но следва да се променят механизмите на финансирането им и отпадане на законодателните ограничения в броя на леглата.
МИНИСТЪР:

Д-Р ТАНЯ АНДРЕЕВА


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница