Каквито и спорни въпроси да има, те трябва да се решават по цивилизован начин, без да се подвежда обществеността и да се създават настроения, подобни на тези, на които сме свидетели в този моментДата11.06.2018
Размер26.48 Kb.
#73258българска академия на науките

ИНСТИТУТ ПО БИОРАЗНООБРАЗИЕ И ЕКОСИСТЕМНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

1113, София, ул. Ю. Гагарин № 2 ( (02) 8736137 факс: (02) 8705498, iber@iber.bas.bg; www.iber.bas.bg
ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАЛРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО,

МЛАДЕЖТА И НАУКАТА

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ИНСТИТУТА ПО БИОРАЗНООБРАЗИЕ И ЕКОСИСТЕМНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ - БАН

ОТНОСНО: Университетска ботаническа градина-Балчик

Уважаеми Г-н Министър-Председател

Уважаеми Господа Министри,

По повод отново възникналото напрежение между Министерството на културата, СУ “Св. Кл. Охридски” и ръководството на Университетската ботаническа градина в Балчик, Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания, БАН изразява загриженост и притеснение за случващото се и възбудения несъстоятелен “обществен дебат” кой е по-собственик и стопанин и кой повече има право да ползва градината. Жалко е, че нституциите, които би трябвало да бъдат стожери на културата и образованието в България, започват отново спорове за един национален обект с международна известност, поддържащ уникален растителен генофонд.

Каквито и спорни въпроси да има, те трябва да се решават по цивилизован начин, без да се подвежда обществеността и да се създават настроения, подобни на тези, на които сме свидетели в този момент. Учените и служителите в градината не просто “копаят”, “градинарстват” и “местят сандъци с кактуси”. Дори бегло запознатите с предназначението на една ботаническа градина знаят, че нейната роля е образователна и научна, изразяващо се в провеждането на екологични образователни програми за деца, ученици, студенти и любители на природата. Не случайно Ботаническата градина е носител на орден “Св.Св. Кирил и Методий” – II степен за принос в науката и образованието. УБГ-Балчик е член на Световния съвет на Ботаническите градини (BGCI) в Лондон. Приносът за поддържане нивото на високите постижения и развитието на българската ботаническа наука се изразява в изграждането и развитието на колекции и сбирки растения от българската и чуждоземна флора, семенна банка за съхраняване на уникалния растителен генофонд, хербариум на регионалната флора, интродукция на екзотични видове.

Приоритет и задължение е опазването на застрашени видове от българската и чуждоземната флора ex situ, както и опазването на генетичните ресурси и разнообразието на растителни видове извън естествената им среда. В тази връзка УБГ-Балчик е определена за единствен национален спасителен център за конфискувани на границите застрашени видове растения за Източна България по Вашингтонската конвенция за защита на видове от дивата флора и фауна чрез регламентиране на търговията с тях (CITES).

Да се поставя въпросът за свободен достъп до градината е най-малкото странен. Това не е обществен парк за разходка. По силата на това искане на жителите на Балчик, трябва ли да се очаква, че жителите на всички градове в България, в които има музеи, градини и др. подобни обекти, могат безплатно да влизат в тях. Не е коректно спрямо българското общество да се спекулира с настроенията на местните жители и да се поощряват искания, които не лежат на общоприети правила и нормативни документи.

Заставайки зад колегите от Университетската ботаническа градина в Балчик, отправяме апел към разумен и добронамерен подход при решаване на възникналите спорове.

17. 05. 2012 год. Директор на ИБЕИ-БАН:

София


(доц. д-р Вълко Бисерков)
Каталог: index.php -> bul -> content -> download
download -> Литература на народите на Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия
download -> Дипломна работа за придобиване на образователно-квалификационна степен " "
download -> Рентгенографски и други изследвания на полиестери, техни смеси и желатин’’ за получаване на научната степен „Доктор на науките”
download -> Св. Климент Охридски
download -> Акад. Илчо иванов димитров (1931 – 2002) фонд 20 опис 1
download -> Азбучен списък на преподавателите
download -> Климент охридски” университетски архив
download -> График за провеждане на семтемврийската (поправителна) изпитна сесия на магистърска програма „политическа социология учебна 2014/2015 г. Поправителна сесия от 24 август до 11 септември 2015 г
download -> Обявява прием на студенти


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница