Младежи ще маркират екопътека днес в Източните РодопиДата27.10.2018
Размер23.77 Kb.


Младежи ще маркират екопътека днес в Източните Родопи

28 август 2011


Млади кърджалийски екоактивисти ще маркират днес в Източните Родопи нова екопътека от Маджарово до с. Черничино. Ще им помагат двамата посланици на благотворителността на Холандската пощенска лотария Рикус и Саймън, които са в района, за да се запознаят с постиженията по проекта „Новото тракийско злато“, подпомаган от Лотарията.
Дължината на пътеката е приблизително пет километра и ще е маркирана в бяло и жълто, тъй като граничи със защитена местност „Момина скала“. Пътеката ще е подходяща както за пешеходен туризъм, така и за планинско колоездене.
Досега по проекта „Новото тракийско злато“ са поставени информационни табла на екопътеката от с. Болярци към Перперикон, при Центъра на лешоядите в Маджарово и в с. Горно поле.
До края на годината се планира поставянето на информационни табла пред музеите в Кърджали и Ивайловград, в село Главатарци - яз. "Кърджали", в центъра на село Пелевун, пред бистро “Студена” - с. Студен кладенец и в Ловно стопанство “Студен кладенец“.

Към края на годината се предвижда да бъде издадена малка карта с всички маркирани екопътеки, с местата с информационните табла и описание на териториите и забележителностите в тях, през които преминават пътеките. Догодина маркираните екопътеки ще бъдат свързани в общ маршрут, преминаващ през целите Източни Родопи.


През февруари тази година проектът издаде първата най-подробна туристическа карта за Източните Родопи (на български и английски). Екипът работи по първия пътеводител за Източните Родопи, който се предвижда да излезе в началото на 2012 година.
Проектът „Новото тракийско злато”:

„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, изпълняван от холандските природозащитни организации АРК и Авалон, които имат голям международен опит в проекти за опазване на околната среда и биоземеделието. Проектът е финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия.„Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм. Според екипа на проекта, опазването и възстановяването на дивата природа в Източни Родопи и запазването на типичния мозаечен ландшафт чрез природосъобразно пашуване, създава база за развитието на нова зелена икономика в района. Източните Родопи имат всички предпоставки да се превърнат в център за екотуризъм – уникална природа, изключително разнообразие на флора и фауна, богато културно наследство. Съчетано с екотуризма биологичното земеделие не само предлага качествена храна, но създава работни места, повишава жизнения стандарт на местните хора и намалява обезлюдяването на района.


Вижте повече на: www.newthraciangold.eu
За медиите:

Пресконференцията с Рикус и Саймен, както и с членове на екипа на проекта „Новото тракийско злато” е предвидена за 31 август (сряда) от 11.00 часа, в офиса на проекта в Кърджали (бул. „България” 47).

Можете да се свържете с нас за специални интервюта и ексклузивни репортажи.Каталог: cms -> folders -> Press%20Releases
Press%20Releases -> Орхидеята Dactylorhiza romana
Press%20Releases -> Традиционно среднозимно преброяване на водолюбивите птици в Източните Родопи 21 Януари 2014 г
Press%20Releases -> Нов вид чапла в чапловата колония в Кърджали
Press%20Releases -> Ново находище сиви чапли в долината на Арда 14 януари 2013
Press%20Releases -> Заселване на зубри в Източните Родопи
Press%20Releases -> Първо по рода си Ателие за вълна се организира в къщата за гости „Дивата ферма
Press%20Releases -> Първите български тарпани (диви коне) ще бъдат реинтродуцирани в Източните Родопи
Press%20Releases -> Биопроизводители в Източните Родопи се отварят за посетители и туристи
Press%20Releases -> Представление на открито на спектакъла „Зеленодиво“ в Дните на тарпана
Press%20Releases -> В източните Родопи се родиха първите тарпанчета (диви коне)


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница