Отворено писмо До: Бойко Борисов

Министър на финансите
Уважаеми господин Министър-председател,

Уважаеми господа министри,

Обръщам се към вас от името на Български дарителски форум (БДФ) – единствената в България организация на големи дарители, която обединява 45 компании и благотворителни фондации, инвестиращи във важни общественозначими каузи и инициативи.
Поводът за нашето писмо е решението на Министерски съвет (МС) от 21 юни т.г. да отдели 560 хил. лв. от държавния бюджет за възстановяване и ремонтиране на 51 паметника на военни части и на загинали герои в Балканските войни. Тези средства ще бъдат отпуснати на новоучредената фондация „Българска военна памет" с председател проф. Божидар Димитров, която след това ще ги разпределя по предназначение. Мотивът за този избор, по думите на Министър Цветан Цветанов, който е и председател на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Балканската война, е че "фондацията е с достатъчно патриотична насоченост".
Само по себе си решението да се отдаде почит на събития от миналото ни, емблематични за нашата история и памет, заслужава уважение.

Притеснителното в решението на Министерски съвет e начинът, по който е избрана фондация „Българска военна памет" за основен разпределител на държавните средства – без конкурс, без ясни правила и критерии, и без достатъчно убедителни аргументи.

Членовете на БДФ са едни от най-големите дарители в държавата и всички те непрестанно разпределят средства за каузите, които подкрепят. Това става при ясни правила, с конкурс или при прозрачни и публично оповестени механизми.
Вече близо половин година експертна група от представители на неправителствени организации по инициатива на министър Томислав Дончев, работят сериозно по процедури за създаване на прозрачен механизъм за финансиране на гражданския сектор в България и настояват за публикуване на интернет страниците на разпоредителите с бюджетни кредити на изчерпателна и структурирана информация за предоставеното финансиране на гражданските организации и постигнатите от тях резултати. Всичко това е заложено в Проект на стратегия за подкрепа на развитието на гражданските организации (2012-2015).
Решението на МС да отпусне сумата на фондация „Българска военна памет” създава и двойни стандарти при разпределянето на пари от държавния бюджет и то точно в годината, когато средствата за неправителствени организации, разпределяни на конкурсен принцип, бяха спрени. Това решение не кореспондира с нито един от принципите, заложени в Проекта на цитираната стратегия и обезсмисля усилията на НПО сектора да наложи ясни принципи за разпределяне на държавните субсидии, което води и до по-голямо недоверие в обществото, че парите му подкрепят смислени начинания, каузи и организации.
Обръщаме се към вас с искане МС да преразгледа решението си и да обяви конкурс с ясни правила, който да бъде достъпен за граждански организации, така че да гарантира максимална ефективност в използването на публични средства
Готови сме да ви помогнем в структурирането на правила, по които да се проведе този конкурс.

С уважение,

Красимира Величкова

Български дарителски форум

Каталог: wp-content -> uploads -> 2012