Пресклипинг 24 юли 2017



Дата05.12.2018
Размер26.46 Kb.
#107056

Page |


ПРЕСКЛИПИНГ

24 юли 2017

www.news.bg, 23.07.2017 г.

https://news.bg/health/zdravniyat-ministar-smeni-rakovodstvoto-na-pirogov.html
Здравният министър смени ръководството на "Пирогов"
Здравният министър Николай Петров е сменил борда на директорите на УМБАЛ "Пирогов", съобщи БНР.

Уволнени са част от членовете на борда, като бордът ще остане само с трима членове - директорът на спешния институт, представител на министерството и едни лекар от "Пирогов".

От министерството на здравеопазването и от болницата отказаха коментар.

Припомняме, за месец май "Пирогов" бяха с надлимитна дейност в размер на половин милион. Това беше причината през юни от болницата да уверят, че "всички пациенти, които потърсят помощ, ще бъдат обслужени и съмнение в това не трябва да има".

През февруари от Института за спешна медицинска помощ бяха уволнили д-р Десислава Кателиева, която има 22-годишен стаж в спешната медицина. Според нея, причина за уволнението й е, че е излязла на протест в подкрепа на д-р Атанас Кацаров - началник на Детскатата травматология, който обяви, че подава оставка.


24.07.2017 г., с. 7
Румъния официално поиска Европейската агенция по лекарствата
Румъния официално заяви желанието си да бъде домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), която в момента се намира в Лондон и след Брекзит трябва да бъде преместена, съобщи електронното издание Романия инсайдер. Днес висши румънски представители, сред които и министърът на здравеопазването Флориан Бодог, отиват на визита в ЕАЛ в Лондон. "Привличането на агенция на ЕС ще помогне да се увеличат ролята и влиянието на Румъния. Имаме добро предложение, а и страната ни има значителен опит в медицинския сектор", обясни премиерът на страната Михай Тудосе.

Холандия преди дни също представи кандидатурата на Амстердам за град домакин на ЕАЛ. Властите са готови да похарчат 2 млн. евро за това, писа електронното издание ИЮ Обзървър. Ако бъде решено ЕАЛ да се премести от Лондон в Амстердам, холандските власти ще построят съвсем нова сграда за нея в Амстердам, който е готов да инвестира между 250 млн. и 300 млн. евро в изграждането й.

България също изяви желание да е домакин на ЕАЛ и на Европейския банков орган, който в момента също се намира в Лондон и след Брекзит ще трябва да бъде преместен. Решението къде да бъдат преместени Европейската агенция по лекарствата и Европейският банков орган се очаква да бъде взето през ноември.

www.btv.bg, 22.07.2017 г.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/stotici-pokoseni-ot-letni-virusi-po-moreto.html
Бум на летните вируси по морето
Източникът на вирусите са лошата храна и занижената хигиена, докато сме на плаж
В сезона на летните вируси, стотици са покосени по морето от стомашно-чревни разстройства. На какво се дължат те и как да се предпазим от здравословни проблеми, докато почиваме на плажа.

На Офицерския плаж във Варна почти всяка година има проблеми с чистотата на водата и често е затворен. През това лято обаче показателите му са задоволителни.

Проблеми от това естество досега не са регистрирани никъде по родното Черноморие.

Въпреки това, броят на хората, покосени от летни вируси, расте, защото източникът им не е морската вода.

Висока температура, повръщане и диария. Това са трите основни симптома на летните чревни инфекции. Съветът на лекарите е при появяването им веднага да се потърси медицинска помощ, тъй като бързо може да се стигне до обезводняване.

Основните причини за летните вируси по морето са лоша храна и занижена хигиена, докато сме на плаж.

Най-уязвими от вируси са малките деца.

Плажът може да бъде източник на чревни инфекции и просто заради струпването на много хора, тъй като летните вируси се разпространяват по въздушно-капков път.



Само от началото на този месец досега регистрираните случаи на чревни заболявания по морето са над 200.


Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница