Пресклипинг 30 юни 2017



Дата19.01.2018
Размер140.63 Kb.
#48320

Page |


ПРЕСКЛИПИНГ

30 юни 2017

https://clinica.bg/2555-%D0%A4%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B1%D0%B0



Фармацията като съдба

„Няма по-голяма отплата от това да направиш добро на човек и да видиш това, което излъчват очите му". Това верую бележи целия съзнателен живот на магистър-фармацевта Христо Бургазлиев – още от бурните 18 години, когато изненадващо решава да направи обратен завой и да се откаже от леката атлетика, до зрелите 50 години, когато за всичките си професионални успехи получава почетния плакет „Фармацевт на годината" за Бургас.

„Да гласуват за теб твоите колеги и да те изберат за „Фармацевт на годината” за Бургас, това е най-високата награда за мен и признание за това, което съм постигнал през годините”, споделя с благодарност магистър-фармацевтът. „Обичам да помагам на хората”, е ключът към всичките му по-големи постижения, а това, към което винаги се е стремял, е било да бъде забележим. „Защото само, когато се отличаваш, можеш да помогнеш по най-правилния начин”, споделя лаконично Бургазлиев.

Съдбата го свързва с фармацията малко изненадващо и

в пълен контраст с намеренията му да се посвети на професионалния спорт

„По онова време баща ми беше дълги години председател на Българския футболен съюз в града и всички усилия на семейството ми бяха съсредоточени да вляза в тогавашния Висш институт по физкултура (ВИФ)”, разказва Бургазлиев. Везните обаче се накланят в друга посока, донякъде под влияние на по-голямата му сестра, която успешно се реализира като лекар. „Може би щях да се насоча към леката атлетика, но съдбата така реши – да стана фармацевт”, обобщава той.

Всъщност съдбата го прави не само фармацевт, а и жив участник в цялостното развитие на сектора в България от 1989 г. до днес. Тогавашната система за разпределение на завършващите студенти го изпраща първо в Обзор, а след това и в Слънчев Бряг, където работи в т. нар. аптечни пунктове. В последствие започва работа в денонощна аптека в Бургас, а не след дълго става един от основателите на първите частни аптечни складове в града. Само седем години след завършването си вече е управител на „Общински аптеки” – Бургас, които ръководи в продължение на 13 години, а

след 2008 г. се посвещава на частния бизнес

и отваря собствена аптека. Понастоящем е управител на аптечен склад в Бургас, а до неотдавна, в продъжение на два последователни мандата, е бил председател и на Регионалната фармацевтична колегия (РФК) в града. Освен това е преподавател по „Социална медицина и фармацевтично законодателство” в Университета „Проф. Асен Златаров” в Бургас и член на Комисията по качество към Българския фармацевтичен съюз (БФС), където основната му задача е продължаващото обучение на магистър-фармацевтите.

 „Едно от най-големите предизвикателства за мен беше приемането на „европейския” закон през 1995 г., който даваше право на общините да разкриват общински аптеки. Тогава в Бургас 18-20 обекта трябваше да преминат в съвършено различна структура, да бъде изградено самостоятелно предприятие, което да снабдява поликлиниките и болницата в града. Помня тези години, защото тогава нямаше никакви финанси, а предприятието трябваше да бъде както социално, така и на печалба. Но все пак успяхме да излезем от страшния обръч и благодарение на нас снабдяването с лекарства в Бургас нито за един ден не беше прекъснато”, спомня си Бургазлиев.


Десет години по-късно следва нов обрат

– въвеждането на прословутия чл. 222 в Закона за лекарствата, който дава право на всяко физическо и юридическо лице да разкрива аптека. Той слага край на модела „един фармацевт – една аптека” и поставя началото на период без всякакви регулации в сектора. Последствията остават нерешени и до днес – свръхконцентрация на аптеки в големите градове, недостиг в малките населени места, вертикална интеграция между производители и доставчици на лекарства, вериги от аптеки и убийствена конкуренция. „В резултат на всичко това фармацията днес не принадлежи на фармацевтите”, категоричен е Бургазлиев. „Личното ми мнение е, че създаването на все повече вериги за сметка на по-етичния модел „един фармацевт – една аптека” (независимо, че и сега по закон един магистър-фармацевт може да работи само в една аптека), нарушава съпричастността към този бизнес. Ставам свидетел на това как колегите, включително младите, работят по година-две при един работодател, след което се преместват. Има хора, които над 10 пъти са сменили работното си място, което не бих казал, че създава същия професионализъм и подхранва желание за бъдещо развитие”, коментира експертът.

Променят се безвъзвратно и интересите на студентите в специалност „Фармация”.

На повечето от тях вече не им се работи в аптека 

и се ориентират към клиничните проучвания и търговското представителство. „Голяма част от завършващите младежи преди 15 години бяха деца или роднини на магистър-фармацевти, които искаха да се реализират в тази сфера и да работят в собствена аптека или в тази на своите роднини. Напоследък обаче болшинството се опитват да получат бялата престилка, без да полагат много усилия и да демонстрират знания”, оплаква се Бургазлиев. Добрата новина е, че младите фармацевти не напускат страната, но лошата е, че все по-малка част от тях успяват да отговорят на разстящите изисквания към тях – всеки ден да научават по нещо ново за съвременните терапии и иновативните медикаменти. „За да имаме модерна аптечна практика, е нужно да се повиши лекарствената безопасност и достъпността до медикаменти. И точно това е ролята на фармацевта – да консултира за правилното използване на продуктите, за да няма нежелани лекарствени реакции и терапията да доведе до подобряване в състоянието на пациентите”, съветва Бургазлиев.

По думите му, фармацевтите могат да играят ключова роля за ранното поставяне на различни диагнози, защото могат да насочат пациентите към съответния специалист или изследване. Могат да участват също така в изпълнението на различни скринингови програми за профилактика на социално значимите заболявания, особено хипертония и диабет, като предлагат безплатно измерване на кръвно налягане или кръвна захар. Не на последно място аптеката е един от най-богатите източници на информация, която в днешно време е изключително важна за пациентите. „Винаги казвам на студентите си, че

щом веднъж облекат бялата престилка, трябва да са готови

да се срещнат с всякакви хора и да отговорят на всички въпроси, които те им поставят. Защото са най-достъпните медицински специалисти”, споделя университетският преподавател.

В момента Бургазлиев довършва своята дисертация, която до края на годината ще му донесе докторска степен по социална медицина. Трудът му представлява правен анализ на всички закони и законодателни документи от 1903 г. до днес. Находката, на която се натъква, е, че още в най-стария санитарен закон от 1903 г., считан за първия норматив, касаещ аптечната дейност, са въведени регулативни стандарти, за които съсловието не може да се пребори днес. Става дума за критериите каква част от населението да се обслужва от една аптека и как да се уреди функционирането на курортните. Любопитен факт е, че само преди век една българска аптека е обслужвала по 8 000 души, а аптеките по Черноморието и планинските курорти са работели от 1 май до 15 септември. В съвременната нормативна база, касаеща обектите, подобни регулации липсват.

„През последните години аптеките придобиха съвсем друг облик. По-големите от тях се разгърнаха на площ от 150-200 квадрата и започнаха да предлагат не само лекарства със и без рецепта, но също хранителни добавки и козметика. По този начин буквално убиват конкуренцията, защото в днешно време маржовете са много ниски, а ценовата война е убийствена. За да се задържи на пазара една аптека, има нужда от нелекарствените средства, защото те й носят много по-голяма печалба от това, което получават от НЗОК”, споделя експертът една от най-негативните тенденции на българския пазар.  

Цялата история на фармацевтичния пазар в България, и по-конкретно в Бургас, Бургазлиев вече е описал в книга.

Трудът му е безценен спомен

за развитието на аптечната система след 1878 – 1879 г., когато възниква първата аптека в Бургаска област.     

Това е и оновната причина да не прекъсва връзката си с университета. След докторската степен планира да защити доцентура, след което да се посвети на преподавателска дейност. „Пред аптеките има много предизвикателства, много неща тепърва ще се променят и ние трябва много правилно да ги обясняваме на студентите”, категоричен е „Фармацевтът на годината”.
www.investor.bg, 29.06.2017 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/paralelniiat-iznos-na-lekarstva-ostava-v-dnevniia-red-na-zdravniia-ministyr-242128/
Паралелният износ на лекарства остава в дневния ред на здравния министър
Проблемната величина в разходите на НЗОК са лекарствата, заяви министър Николай Петров
Мерки за ограничаване на паралелния износ на лекарства, курс към прогенерична политика и кандидатурата на България за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) са обсъдили министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов на среща в четвъртък.

Важна тема на срещата е била необходимостта от нормативно разписване на мерки за ограничаване на реекспорта на лекарствени продукти, както и разходите на публичния фонд за лекарства.

Министърът е подчертал проблемът с преразхода за медикаменти.

“Като погледнеш бюджета на касата и видиш разходите, установяваш, че проблемната величина са лекарствата”, посочва министърът, цитиран от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

От своя страна проф. Илко Гетов е декларирал подкрепа за всички усилия на министерството за ограничаване на паралелния износ на лекарствени продукти и за повече регулация и яснота в това, кой и как прави фармацевтичния бизнес.

За нас е важно държавата да не се отдръпва от този жизнено важен сектор, е посочил проф. Гетов.

Здравният министър е потвърдил позицията си за публичност, откритост и масовост, а не еднолични решения.

„За мен е важно да чуя какво мислят всички и след това да излезем с решения, за които ще поема отговорността“, е заявил проф. Петров.



По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов
sega-1

30.06.2017 г., с. 4
Паралелният износ на лекарства намалява леко
Ана Атанасова

Лек спад в паралелния износ на медикаменти сочат данните на Изпълнителната агенция по лекарствата, цитирани от clinica.bg. 644 са били търговските марки на лекарствата, които са станали обект на легален паралелен износ у нас през миналата година. За тази броят им е 520. Намаление има и при уведомленията за износ, които търговците на едро са подали - през 2016 г. те са били 566, а до момента броят им е 244. Намаление има и при заявените количества, които биха могли да се изнесат. За миналата година заявените количества стигат до 244 678 570 опаковки, а през тази година те са намалели няколко пъти до 56 967 522.

Данните обаче не отразяват реалния реекспорт, а намеренията на търговците, които биха могли и да са завишени. Освен това те се отнасят само за официалния износ на вече внесени у нас медикаменти, но не и за нелегалния, който също формира немалък пазар. Тъй като цените на доста лекарства преди облагане с ДДС у нас са по-евтини, отколкото в ЕС, търговците на едро изнасят на Запад количества, внесени у нас и регистрирани с цени за България. Въпреки че това води до липси на животоподдържащи лекарства у нас, процесът не може да бъде спрян, тъй като противоречи на директивите за свободно движение на стоки. У нас няма обаче и никакъв контрол - ИАЛ може само да регистрира износ, но не и да го ограничава при, например, незадоволени потребности у нас. От началото на годината обаче започнаха засилени проверки за нелегален износ и се смята, че те са причината за намалението на реекспорта.
СТАТИСТИКА

Най-голям е реекспортът на 80 лекарства, показват още данните на ИАЛ. На първо място за 2016 г. е бил заявеният износ на продукта Seretide diskus за астма и белодробни проблеми - 7.1 млн. опаковки, срещу 1.8 млн. за първите близо шест месеца на тази. На второ място се нареждат капките за очи Tobradex - 5.1 млн. опаковки за 2016 г., срещу 1.4 млн. за тази. На трето място по намерения за износ за 2016 г. е бил Cavinton за нарушения за мозъчното кръвообращение с 4.5 млн. и 1.2 млн. опаковки досега.


VINF 14:39:31 29-06-2017

MH1438VI.011

столична колегия - лекарски съюз - позиция

Противозаконно е едностранно Здравната каса да променя текстове

от действащия Национален рамков договор

според столичната колегия на лекарите

София, 29 юни /Десислава Пеева, БТА/

Противозаконно е едностранно Надзорния съвет на НЗОК да променя текстове от действащия Национален рамков договор за тази година без нов договорен процес. Това се казва в декларация, изпратена от Столичната лекарска колегия по повод промяна в месечните индикативни стойности на болниците. Като "престъпно" определят от столичната колегия "да се въвеждат лимити, засягащи онкоболни, родилки, болни на хемодиализа и пациенти, нуждаещи се от интензивни медицински грижи".

Управителният съвет на столичната колегия изразява подкрепата си към становището на Управителния съвет на Българския лекарски съюз относно лимитирането на дейностите в болничната медицинска помощ, според което съсловната организация изразява недоволството си от въведените лимити и отказва да одобри анекс към договорите с болниците.


/МХ/

VINF 14:59:31 29-06-2017

MH1458VI.015

пациенти - конгрес



България отново получава препоръки от Европейската комисия за подобряване на системата на здравеопазване

София, 29 юни /Десислава Пеева, БТА/

За трети път България получава препоръки от Европейската комисия за подобряване на системата на здравеопазване, каза представителят на Европейската комисия от Генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" Филип Домански. Той участва в шестия Национален конгрес на пациентските организации.

Необходимо е да се подобри моделът на здравното осигуряване, да се намали нивото на преките плащания и да се преодолее недостига на медицински специалисти, посочи Домански препоръките от последния доклад.

Продължителността на живота в България е една от най-ниските в Европа, нивата на детска смъртност, на смъртност от предотвратими заболявания, на преждевременна смърт са два пъти по-високи в сравнение с европейските показатели, допълни още Домански. Той засегна и темата за достъпа до здравеопазване, като уточни, че той е ключът към намаляване на неравенството сред различни групи от населението.

Трябва да се търси възможност за усъвършенстване на здравноосигурителния модел, каза Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. По думите й възможностите на солидарния модел не са безкрайни, а демонополизация на НЗОК ще допринесе за предвидимост в системата. Тя припомни ангажимента на правителството до две години да има изградена единна здравна информационна система и реформа в спешната помощ.

В България липсва ефективна оценка на разходите в здравеопазването, отбеляза депутатът Георги Михайлов.

/МХ/


www.clinica.bg, 29.06.2017 г.

https://clinica.bg/2563-
Две нови лекарства за хепатит С
Две нови лекарства за хепатит СЕМА предлага да получат по-бързо одобрение за употреба заради ефикасността им

Две нови терапии за Хепатит С са на финалната права, за да получат одобрение за употреба в Европейския съюз (ЕС). Тази седмица Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча те да бъдат пуснати на пазара по бързата процедура. Тя отнема 150 вместо 210 дни. За да се задейства процедурата обаче, трябва да се получи одобрение и от Европейската комисия (ЕК).

Новите медикаменти са Maviret и Vosevi. Те са съответно на фармацевтичните компании Абви и Гилеад, които вече пуснаха на пазара революционни безинтерферонови терапии за Хепатит С. Благодарение на тях инфекциозното заболяване се оказа лечимо за много хора в рамките на няколко месеца. Досегашните терапии на двете компании се реимбурсират и у нас, въпреки високите им цени.

Новите медикаменти би трябвало да са още по-ефикасни.

Те са активни срещу всички генотипове

на опасния вирус и могат да помогнат дори на пациенти, при които досегашните лекарства са се оказали безпомощни, обясняват от ЕМА.

Медикаментите блокират действието на протеини, които са ключови за възпроизводството на вируса на Хепатит С. Употребата им не се нуждае от комбинирането с интерферонова терапия, която има повече нежелани странични ефекти, допълват от ЕМА.

Maviret съдържа две антивирусни агенти - glecaprevir, инхибитор на HCV NS3/4A protease, и pibrentasvir, инхибитор на HCV NS5A. Ефектът му е бил изследван сред 2 376 пациенти, като

над 90% от тях в рамките нa 12 седмици са оздравели

Vosevi се състои от вече познатите sofosbuvir и velpatasvi, както и от новата съставка voxilaprevir – пангенотипен инхибитор на HCV NS3/4A. Ефектът от неего е бил приучен върху 1 700 пациенти, като отново над 90% от тях са оздравели в рамките на 12 седмици.

Хепатит С е сериозен проблем за обществото. Вирусът засяга между 0.4% и 3.5% от хората в различните европейски страни, отчитат от ЕМА. Заболяването е основната причина за нуждата от чернодробни трансплантации. Средно 15 милиона души са инфектирани с вируса в Европа, допълват от ЕМА. Затова от агенцията смятат, че новите медикаменти трябва да се разрешат възможно по-бързо за употреба на централно ниво.

Най-вероятно това ще стане до края на тази година

Оттам-нататък достигането им до пациентите зависи от правилата на всяка държава. У нас това няма как да стане по-рано от 2019 г. тъй като те трябва да получат цена и оценка на здравните технологии, за да може да ги реимбурсира касата. Всичко това ще отнеме поне една година.
www.dir.bg, 29.06.2017 г.

http://dnes.dir.bg/news/voda-haskovo-rzi-25983404?nt=10
РЗИ: Водата в Хасково вече е годна за пиене и готвене
Съществуващите ограничения за ползването на вода от ВиК мрежата в Хасково за питейни нужди и за готвене отпадат, съобщи пресслужбата на местната администрация.

Със свое писмо от днес РЗИ-Хасково е връчила заповед на водното дружество, с която се отменя досегашната забрана, предаде БТА.

Здравната инспекция се е позовала на експертна оценка на Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Ограничението бе въведено в средата на месец април когато се оказа, че водата в част от мрежата на ВиК е със завишени показатели "естествен уран" и "алфа активност".

С писмото си от днес РЗИ отменя и предписанието, което задължава общината да осигурява бутилирана вода за питейни нужди и приготвяне на храна в детските градини и ясли, училищата, социалните и лечебни заведения, се казва още в съобщението.

Писмото на РЗИ е в отговор на запитване от общината дали е необходимо да се продължава изпълнението на предписанието за осигуряване на бутилирана вода при условие, че Здравното министерство преди дни вече е оповестило, че водата на Хасково вече е в допустимите стойности.


telegraf

30.06.2017 г., с. 2
Марешки си даде имунитета
Лидерът на „Воля" Веселин Марешки се отказа от депутатския си имунитет заради искане на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде разследван за натиск и изнудване на собственици на аптеки, съобщи вчера шефът на парламента Димитър Главчев. От депутатската си защита се е отказала и народната представителка от „Воля" Крьстина Таскова, която заедно с колегата й от групата на „Воля" Пламен Христов са разследвани за това, че са помагали на Марешки в престъплението. Христов също даде да се разбере, че ще се откаже от имунитета си. Лидерът на „Воля" остава без имунитет за втори път, след като се отказа от него и заради разследване за заплаха и побой.
24hours

30.06.2017 г., с. 32
Д-р Марияна Радева, специалист по микробиология и вирусология в МОБАЛ - Велико Търново:
Резистентността към антибиотици е проблем, по-страшен от СПИН
Предписването да става само при клинични и лабораторни данни за инфекция
Антибиотичната резистентност е все по-често срещана при бактерии, причиняващи сериозни инфекции като сепсис, диария, пневмония, уроинфекции и пр.

В същото време в последните 35 години липсва напредък в създаването на нови ефикасни антибиотици. Все по-често се коментира възможността от настъпването на т.нар. постантибиотична ера, когато банални инфекции и леки наранявания биха могли да доведат до фатален изход.

„Резистентността е проблем, по-страшен от СПИН, коментиран предимно в медицинските среди и затова обществеността подценява важността на препоръката антибиотици да се приемат само когато са предписани от лекар на база клинични и лабораторни данни за инфекция", категоричен е началникът на микробиологичната и вирусологичната лаборатория в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" д-р Марияна Радева.

Тя е сред малцината лекари с призната специалност по микробиология и вирусология едновременно в България и единственият медик от Великотърновска област, който участва в последния XXVII Европейски конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести във Виена, събрал над 12 000 участници от цял свят.

По време на престижния форум тя разбира, че поверената й след конкурс от 2016 г. лаборатория в търновската болница вече разполага с апаратурата, препоръчвана за работа в стационарите в световен мащаб.

„Макар и с 32-годишен стаж в професията нито аз, нито колегите ми в лабораторията бихме били така прецизни в работата си без медицинска апаратура на най-високо ниво, каквато ръководството на болницата ни осигури", пояснява д-р Радева.

Всичко това отрежда на най-голямата лаборатория по микробиология, вирусология и инфекциозна патология в региона II ниво на компетентност, което според стандартите защитават само МОБАЛ.

„Първенец" сред апаратурата е „Вайтек 2 компакт" за микробиологична идентификация и направа на антибиограма на всички микроби, които съществуват.

С него изследват всеки пациент, а думата на микробиолога определя терапията на всички болни в детско, гастро, хирургия, инфекции, ортопедия, гинекология, неонатология, урология, хемодиализа и ОАИЛ.

Друг апарат (бактарелт) извършва автоматично култивиране на хемокултури на всички по-тежки случаи и работи поне по 100-130 пъти месечно.

Към апаратурата се причислява и такава („Мина Видас") за диагностика на вирусологични маркери и инфекциозна серология, например лаймска болест, инфекциозна мононуклеоза, всички вирусни хепатити и СПИН.

„Заслуга на ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" от 2016 г. и огромно улеснение за всички медици е въвеждането на специална електронна система за обработка на резултатите в стационара", разказва още д-р Радева.

Такава система имат само няколко големи болници в България.

По думите й областната болница във Велико Търново ежедневно и в реално време се бори срещу резистентността и недопускането на тежки усложнения сред пациентите, която пък е най-сигурният начин да се спестят медицински разходи.




Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница