Пресклипинг 7 август 2017



Дата19.10.2018
Размер128.23 Kb.
#91048

Page |


ПРЕСКЛИПИНГ

7 август 2017

www.bnt.bg, 04.08.2017 г.

http://news.bnt.bg/bg/a/povdignakha-obvinenie-na-direktora-na-stolichnata-zdravnoosiguritelna-kasa
Прокуратурата повдигна обвинение на шефа на Столичната здравна каса
Специализираното звено „Антикорупция” при Софийска градска прокуратура привлече днес в качеството на обвиняема Биляна Пенева-Стоянова, която е директор на Столичната здравноосигурителна каса за три случая, в които е упражнила принуда спрямо служители касата.

Стоянова е обвинена за това, че на 15 май 2016 г. в София, като директор на СЗОК е принудила свой служител по повод изпълнение на службата си да извърши нещо противно на волята му, а именно да завиши или отнеме броя на точките на определени индикатори и по този начин да се завиши бройката на леглата на лечебното заведение.

Като е злоупотребила с властта си, Стоянова е заповядала на служителя да изготви нов протокол, като лично е диктувала точките по съответните индикатори и е казала, че така трябва да се изготви протокола и не му е дала възможност да отрази в протокола резултатите от извършена преди това от него проверка, отразяващи действителното положение в Университетска МБАЛ „СОФИЯМЕД“ ООД.

На 19 октомври 2016 г. в София, като директор на СЗОК е принудила друг свой служител по повод изпълнение на службата да извърши нещо противно на волята му. Вместо отразеното от служителя в резултат на извършена от него проверка, че в МБАЛ „Сердика“ ЕООД има увеличени хоспитализации на 7 човека, злоупотребявайки с властта си Стоянова му е заповядала да състави нов протокол със същия номер, с дата 20.10.2016 г., в който да отрази неверни обстоятелства, а именно, че в болницата само 2 човека са надвишили бройката от 12 хоспитализации. Съгласно алгоритъма на КП№ 298, НЗОК заплащат само 12 хоспитализации.

Стоянова е изтъкнала обстоятелството, че няма как от лечебното заведение да знаят за превишените хоспитализации, игнорирайки факта, че всеки пациент има досие и не е дала възможност на служителя да отрази в протокола от проверката действителното положение в МБАЛ „Сердика“ ЕООД.

За трети път, на 07 юни 2017 г., Стоянова като директор на СЗОК е принудила свой служител по повод изпълнение на службата, да извърши нещо противно на волята му. Вместо отразеното от служителя след извършена от него проверка, че в „Специализирани болници за рехабилитация-Национален комплекс“ ЕАД-филиал Банкя, са нарушени условията и реда за оказване на болнична помощ по чл. 55, ал.2, т. 2 от ЗЗО и изискванията определени в чл. 278, ал.1, т.1 и т.3 от НРД за МД2017 чл.286, ал. 5 и ал. 6 от НРД за МД 2017 и Наредба за осъществяването на правото на достъп по чл. 22, ал. 1, ал.4, ал.5, да състави нов протокол със същия номер и дата, в който да отрази неверни обстоятелства, а именно, че резервационната система е същата като лист на чакащи.

Като е злоупотребила с властта си Стоянова е заповядала на служителя да изготви нов протокол, като лично е диктувала съдържанието му и използвайки неговата професионална неопитност е казала, че така трябва да се изготви протокола и не е му дала възможност, да отрази в протокола от проверката действителното положение в „Специализирани болници за рехабилитация-Национален комплекс“ ЕАД-филиал Банкя.

За всяко едно от престъпленията е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до 6 години. Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение „Подписка“.


www.bnt.bg, 04.08.2017 г.

http://news.bnt.bg/bg/a/predvizhda-se-defitsitt-v-byudzheta-na-nzok-da-e-okolo-134-miliona-leva
Предвижда се дефицитът в бюджета на НЗОК да е около 134 милиона лева
Дефицитът в бюджета на НЗОК за тази година вероятно ще бъде около 134 млн. лв. Това се посочва в стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Членовете на надзора отбелязват, че най-големият разход в бюджета на НЗОК и тази година е заради плащането на лекарства.

Представителят на КНСБ в Надзорния съвет Иван Кокалов настоява, когато се прави бюджета на НЗОК за следващата година да се обърне специално внимание на лекарствената политика и да се направят консултации с Министерството на здравеопазването.

По време на заседанието на Надзорния съвет е била обсъждана и темата за осигуряването на безплатни зъбни протези за възрастните хора, което трябваше да започне поетапно от 1 юли тази година.

Членовете на Надзорния съвет още веднъж потвърждават липсата на средства за осигуряването на тази безплатна дейност и се обединяват около идеята да се изпрати писмо до министъра на здравеопазването с настояване тя да се отложи за 1 януари следващата година.
www.clinica.bg, 04.08.2017 г.

https://clinica.bg/2805-
СПИСЪЦИТЕ НЯМА ДА РЕШАТ ПРОБЛЕМА С РЕЕКСПОРТА
Правителството публикува програмата си за управление до 2020 г. Част от здравните приоритети в нея са свързани с ограничаването на недостига на лекарства, който генерира паралелната тръговия. Мерките ще се заложат в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Clinica.bg вече представи идеите за промени на здравните власти. Доколко удачни са те попитахме Българската асоциация за развитие на паралелната търговия (БАРПТ). В нея членуват трима от най-големите дистрибутори в този сегмент. Тя е част и от Европейската асоциация по паралелна търговия, където има около 80 търговци на едро.

Каквито и списъци да се предлагат за регулиране на паралелната търговия, те няма да сработят и пациентите отново ще се оплакват със и без основания от липсата на медикаменти. Защото не е тайна, че сега понякога се генерират сигнали за фалшив недостиг на лекарства, който е проблем на логистика или на опити за ограничаване на изкупуването им от аптеки. Защото, когато се направи подобен опит, реакцията е „ти не ми даваш и ми нарушаваш интереса, но аз имам средствата и начина, по които да ти въздействам". Затова крайният ефект от предлаганите промени е, че ще страдат търговците на едро, които работят легално. Защото количествата изчезват от мрежата не на ниво дистрибуция, а на ниво аптека.

За да няма проблеми, държавата трябва да си свърши работата

в сферата на контрола. А това може да стане само чрез въвеждането на електронна система, с която да се вижда какво се случва в системата. Това е единственият обективен и работещ вариант на контрол. Във всички останали случаи се засягат интересите единствено и само на легално работещите търговци на едро, които и в момента спазват законовите правила. Доказателство за това е и членството в Европейската асоциация на паралелните търговци, където съществуват строги механизми за контрол и гарантиране сигурността на пациентите.

Правилата се въвеждат още през 2007 г., защото тогава зачестяват случаите на фалшиви лекарства. В отговор на този проблем европейската асоциация създава два инструмента - платформа за ранно оповестяване и правила за добра дистрибуторска практика, които трябва да спазва всеки нейн член.

С правилата се въвежда изискване, че всеки член на асоциацията

трябва да премине външен одит, който да покаже, че фирмата може да изпълнява дейността и да се предпазва купуването на фалшифицирани лекарства. Ако един дистрибутор е преминал през него, през процеса на структуриране и лицензиране, това ще е доказателство, че има сиситема, която не му позволява да се снабдява с медикаменти от случайни доставчици. Одититте са задължителни за всеки нов член на асоциацията, след това се правят периодично. Трите български фирми, които са членове на европейската асоциация, вече са преминали през такава проверка. Освен това самите им европейски партньори ги проверяват, за да са сигурни, че няма да имат проблеми с лекарствата, които купуват.

Платформата за ранното предупреждение е другата предпазна мярка,

която спазват членовете ни. При нея, ако търговецът получи някакво отклонение от обичайната информация за лекарства – опаковка, цени, условия за доставка, изпраща сигнал до европейската асоциация, която веднага го проверява. Това се прави съвместно със самите институции и производители. Едва след приключване на проверката се взема решение за това дали медикаментите ще се пуснат по веригата. Така отново се гарантира безопасността на пациентите.

VINF 13:59:01 04-08-2017

RM1358VI.027

БСК - Европейската агенция по лекарствата - коментар



БСК определя като недопустим начина на представяне на кандидатурата на България за домакин на Европейската агенция по лекарствата

София, 4 август /Екатерина Тотева, БТА/

Българската стопанска камара /БСК/ определя начина на представянето на кандидатурата на България за домакин на Европейската агенция по лекарствата като недопустим, като се има предвид, че времето за нейната подготовка е било достатъчно.

Инициативата за това България да кандидатства за домакин на Агенцията е на Камара и датира от септември 2016 г., напомня в прессъобщение БСК. Тогава единствен конкурент на страната ни е била Швеция. Към днешна дата конкурентите са 18, при това кандидатурите им са професионално подготвени и лесно могат да бъдат сравнени с нашата, отбелязват БСК и изтъкват, че България е единственият кандидат, който няма специален сайт за кандидатурата си, което според работодателската организация е важен елемент от имиджова гледна точка.

Деветнадесет държави, сред които и България, кандидатстват за домакинството на Европейската агенция по лекарствата, напомнят от БСК. Преместването на седалището на агенцията се наложи, поради излизането на Великобритания от Европейския съюз. Решението за българската кандидатура бе взето на последното заседание на правителството, на 31 юли т.г., а премиерът Бойко Борисов информира за решението председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер чрез официално писмо.

До 30 септември Европейската комисия ще прегледа на внесените кандидатури. Решението за релокация на Агенцията трябва да бъде взето през ноември 2017 г.

/РУМ/


www.zdrave.net, 04.08.2017 г.

http://www.zdrave.net/-/n3570
Е-търгът за лекарства - по-ниски цени, равнопоставеност на болниците и край на „бумащината“
По-ниски цени на лекарствата, равнопоставеност на болниците, намаляване на „бумащината“ и тежките административни процедури – това ще са основните ползи от централизирания търг за лекарства, увериха представители на фирмата „Контракс“, разработила и електронната платформа, която вече се ползва от МЗ. Подробности за нея бяха дадени в ефира на Дарик от Маргарита Митова, бизнес аналитик в областта на здравните системи, и Драгомир Манов, директор „Развойна дейност”.

Манов припомни, че чрез платформата централизирано ще се провеждат търгове, които до момента са се провеждали от отделните болници. „Когато болницата провежда търг сама за себе си, тя не се контролира. Това води до ситуации, че различни болници купуват едни и същи лекарства, понякога над пределните цени“, посочи той. Манов допълни, че при сегашната уредба се създават трудности за по-малките болници, защото никой не се явява на обявените от тях търгове.

Представителите на фирмата припомниха и прогнозите на Министерство на здравеопазването за очакваните намаления на цени на медикаментите с между 5 и 20%, като посочиха, че това ще се постигне чрез окрупняването на заявките на болниците. За пример те дадоха общата заявка на болниците за 1,3 млн. литра глюкоза или 2,6 млн. банки, която вече е подадена чрез платформата.

Те обясниха и как точно работи платформата - след като се съберат всички заявки от болниците за медикаменти, се обявява тръжна процедура за сключване на рамково споразумение. След това всички търговци на едро подават своите оферти и на класираните на първите места се предлага споразумение. На следващия етап самите болници провеждат минитърг именно с тези фирми, от които печели един, предложил най-ниската цена. Основното в платформата е, че тя ще следи фирмите да не подават цени над референтната в позитивния лекарствен списък, разясниха представителите на фирмата.

Те коментираха и отпадането на системата за пръстова идентификация в болниците и връщането към регистрацията с лична карта, като засегнаха и въпроса за евентуалното чекиране с копия, изтъквайки, че това по същество представлява документна измама.

„Когато се прави такава регистрация, администраторът на болницата, който приема личната карта, удостоверява със своя електронен подпис, че всъщност е взел лична карта и я прекарал през четеца“, обясни Манов. Според Митова решение в тази насока биха могли да бъдат скенери, които обаче биха натоварили значително болниците с допълнителни разходи.


www.investor.bg, 04.08.2017 г.

http://www.investor.bg/analizi/85/a/demonopolizaciiata-na-nzok-i-e-zdraveopazvaneto-sa-prioriteti-za-kabineta-244309/
Демонополизацията на НЗОК и е-здравеопазването са приоритети за кабинета
Генерично заместване на медикаменти и заплащане според качеството предвижда управленската програма на кабинета за периода 2017-2021 г. за здравеопазването
Осигуряване на финансова стабилност и обезпеченост на здравната система. Стабилизиране на здравноосигурителния модел. Започване на поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), развитие на електронното здравеопазване, създаване на регистър на медицинските изделия, заплащани с обществени средства, ограничаване на износа на някои лекарства, промени в реимбурсната политика.

Това са част от мерките в сектор „Здравеопазване“, записани в управленската програма на кабинета за периода 2017-2021 година, която беше приета от Министерския съвет.

Демонополизация на НЗОК е сред първите приоритети, разписани в документа. Това беше и сред ангажиментите в предизборната им кампания. Без да се дават повече подробности се посочва, че управляващите ще инициират обществен дебат за демонополизацията на НЗОК, за да се формулират моделите и източниците на средства за постигане на тази цел.

Разписана е и подкрепа на политики за увеличаване на събираемостта на здравноосигурителните вноски, както и подкрепа на информационни кампании за повишаване на доброволното изпълнение на задълженията за здравноосигурителни вноски.

Концепцията залага още Националната здравна карта да развие механизми за осъществяване на селективен подбор при избора на изпълнители на медицински услуги, финансирани от касата.

Залагат се и промени в пакета болнични дейности, които се финансират от НЗОК, с цел извеждане на дейности в извънболничната помощ, както и усъвършенстване на механизмите на остойностяване на медицинските дейности, отчитащи всички компоненти, включително и труда на медицинските специалисти.

Предвижда се и извеждането на редките болести от Здравната каса в специален фонд, защото са много скъпи, а засягат малко хора и не би трябвало да са предмет на солидарния осигурителен модел.

Развитие на електронното здравеопазване, за което наскоро Сметната палата констатира провал в усилията на управляващите през последните 10 години, е друг приоритет в програмата.

Управляващите планират създаване на интегрирана информационна система, което да свърже в реално време информационните системи на МЗ, НЗОК, НОИ, НАП, болниците, практиките в извънболничната помощ и аптеките, както и прехвърляне на целия документооборот в електронен вид. Планира се и изграждане на електронен здравен запис, електронна рецепта и електронно направление. Управляващите ще работят и за национално внедряване на единен пациентски идентификатор.

Планират се мерки за наблюдение на лекарствените продукти и при необходимост ограничаване на реекспорта им с цел осигуряване своевременен достъп на българските пациенти до лекарствена терапии. За целта ще бъде създаден списък на медикаменти, чиито износ може да бъде ограничаван, и списък на наблюдавани лекарствени продукти, за които през последните три месеца са постъпили уведомления за предстоящ износ.

Предвижда се и усъвършенстване на реимбурсната и ценова политика в областта на лекарствените продукти чрез въвеждане на ясни правила за участниците на фармацевтичния пазар с цел проследяване на ефекта от новите медикаменти, включени в Позитивния лекарствен списък, разработване на фармако-терапевтични ръководства по всички клинични специалности.

Предлага се и старата идея за генерично заместване. Така фармацевтите ще могат да заменят дадена търговска марка в аптеката, която е била изписана от лекар.

Правителството предлага и стимули за разкриване на аптеки в малки населени места без аптеки и за разкриване на денонощни обекти.

Предвижда се да се обвърже заплащането на дейностите от Касата с качеството, да се развие селективното договаряне, да се заменят пътеките като метод на плащане с диагностично-свързани групи и да се остойностят медицинските дейности.

Споменава се и за централен орган за възлагане на обществени поръчки в сектора, който да организира обществените поръчки за медикаментите в болниците.

Обмисля се създаването на Национален регистър на медицинските изделия, заплащани с обществени средства. Целта е по-висока ефективност и контрол.

Очаква се да бъде разработен нов модел за заплащане на работещите в системата на здравеопазването. Той трябва да е обвързан с образователно-квалификационната степен, но и с постигнатите резултати.

Планира се и поетапно увеличение на възнагражденията в центровете за спешна медицинска помощ със средства от държавния бюджет.

Сред целите е преодоляване на регионалните дисбаланси в системата на здравеопазването чрез прилагането на Националната здравна карта. В момента тя е обжалвана пред съда, като се чака окончателното становище на ВАС.

В програмата е разписано още и разширяване на обхвата на специализираната извънболнична помощ, както и стимулиране на обединението на лечебните заведения за болнична помощ на регионален принцип за по-ефективна комбинация на предлаганите дейности и осигуряване на комплексно обслужване на пациентите.



По статията работи: Евгения Маринова


06.08.2017 г., с. 4
За преместването от Лондон заради Брекзит
София се състезава с 18 града за евроагенцията по лекарствата
Само България кандидатства с 4 страници, всички останали са изпратили дълги презентации и видеа и са създали специални сайтове
Букурещ се рекламира в 128 страниц
С18 европейски града се конкурира София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), която ще се премести от Лондон след щщ Брекзит. Това

сочи справка в регистъра на кандидатурите на Европейската комисия. Заявка са подали Амстердам, Атина, Барселона, Бон, Братислава, Брюксел, Букурещ, Копенхаген, Дъблин, Хелзинки, Лил, Малта, Милано, Порто, Стокхолм, Виена, Варшава, Загреб.

Българският Министерски съвет взе решение за издигане на София в последния възможен момент - на 31 юли, при срок до 1 август.

Всички градове кандидати освен София са създали специални сайтове или промо видеа за кампаниите си да привлекат на своя територия заможните еврочиновници. Българското представяне е и най-кратко - 4 страници.

За сравнение Букурещ е с презентация от 128 страници плюс интернет страница, Атина - 44 страници и сайт, Варшава - 12 страници и четириминутен клип, Загреб - 32 страници и сайт.

Към българската оферта има само писмо от 2 страници от премиера Бойко Борисов до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Еврокомисията ще преглежда кандидатурите до 30 септември, а решението за релокация на ЕАЛ трябва да бъде взето през ноември.

Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency) е институцията на ЕС, която извършва оценка и надзор върху лекарствата в Съюза. Създадена е през 1995 г. и има персонал от близо 900 служители.




07.08.2017 г., с. 8
Пуснаха аптекарите с дрогата без мярка
Захари Белчев

Софийският градски съд освободи задържаните в софийска аптека заради вземане на лекарства без зелена рецепта.

Според магистратите няма обосновано предположение, че те са извършители на престъпление. Освен това не е изследвано колко са рискови лекарствата, които са си закупили. На 3 август полицаи нахлуха в аптека на столичната ул. „Габрово" след

сигнал, че там се продават лекарства, които са наркотични и задължително трябва да са с рецепта. Ченгетата задържаха собствениците - бившия техен колега Далин Дилов, жена му Атанаска и двама клиенти - Владимир Бонев и Валери Атанасов. Според разследващите те са търгували с кнанакс, морфин, лексотан и ривотрил. Купувачите били предимно наркомани, които се дрогирали още в района на аптеката.





Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница