Програма за контрол на рака, те искат и скринингови програми за рака на млечната жлеза, на правото и дебелото черво и маточната шийкаДата04.01.2018
Размер330.3 Kb.
ТипПрограма
27 април 2009 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


180 плевенчани на преглед за сърце
180 плевенчани безплатно прегледаха сърцата си. Инициативата бе по повод Великден и бе организирана от Българския кардиологичен институт и СБАЛ по кардиология в Плевен. На желаещите се измерваше кръвното налягане, а след това преминаваха през тест, който оценява риска от сърдечна болест. Основната възрастова група, обхваната с прегледи, бе от 40 до 69 години. Резултатите ще са готови в понеделник. При наличие на проблем те ще бъдат насочвани към болницата по кардиология.


До 11 години

Рак ще разяжда 50% повече хора
Злокачествените заболявания ще засягат все повече хора и до 2020 година случаите ще се увеличат с 50%.

Това прогнозира началникът на националния раков регистър доц. Здравка Валерианова в Шумен. По думите й основната причина ще е тютюнопушенето, нездравословното хранене и обездвижването.

Годишно у нас се откриват по 33 000-34 000 нови болни. Тенденцията е те да се увеличат до 35 000. Смъртността също расте. Всяка година погребваме по 16 000 болни.

В раковия регистър има 300 000 души, съобщи доц. Валерианова. Мъжете най-често са болни от рак на белите дробове, а жените - на гърдата.

Специалистите настояват правителството да приеме и финансира национална програма за контрол на рака, те искат и скринингови програми за рака на млечната жлеза, на правото и дебелото черво и маточната шийка.


1,2 млн. българи в депресия
1,2 млн. българи страдат от депресия. 300 000 се лекуват.

Информацията бе представена на симпозиум вчера. Според чл. кор. Мила Власковска депресията ще стане основно заболяване за развитите страни през следващите десетилетия.

В 90% от случаите сред симптомите е тревожност, между 34 и 70 на сто изпитват ужас от общуването, а 30-65% имат паническо разстройство. При 48% проблемите са след преживяна травма. Характерни са и лошо настроение, нежелание за работа, безсъние, постоянна умора, мисли за самоубийство.

Депресията може да е наследствена или следствие от стрес, смърт на близък, развод, уволнение. Отключват я и алкохол и лекарства.

Жените са по-податливи от мъжете, сочи статистиката. Депресивни периоди могат да настъпват по няколко пъти в живота и ако човек не се лекува, тя може да се задълбочи и продължи с години. Жените са по-податливи на депресия.


СЗО предупреди за пандемия
Шефът на Световната здравна организация Маргарет Чан пристигна вчера в Женева за спешна среща на експерти заради случая в Мексико. Опасенията са за пандемия. Чан отложи визита до Вашингтон и се върна в централата на СЗО, за да се обмислят незабавни предпазни мерки. Специалистите препоръчват хората да са нащрек за грипни симптоми. За "Телеграф" д-р Ангел Кунчев - шеф на отдел "Противоепидемичен" към Министерството на здравеопазването, заяви, че е важно да се спазва хигиена и да се носят предпазни маски като защитна мярка от зараза. Д-р Кунчев обаче отбеляза, че грипът не е вирус, който лесно може да се спре с рестриктивни мерки за пътуване. Специалистът не предвижда скоро да има пандемия, но всичко зависи от това да се наблюдава развитието на вируса през следващите няколко седмици. Вирусът обаче е несрещан досега, което би тревога у експертите. Според д-р Кунчев в момента се провеждат изследвания върху щама, но евентуална ваксина ще се появи най-рано до половин година. Засега няма пряка опасност за България, бе категоричен д-р Кунчев.


Брюксел: В Европа няма болни
СВИНСКИЯТ ГРИП НАПУСНА АМЕРИКА
Новини за нови огнища на свински грип в САЩ, Нова Зеландия и дори в Европа вцепениха света вчера. Някои от тях по-късно бяха опровергани.

Министърът на здравеопазването Тони Раял съобщи вчера, че от 22-ма изследвани ученици 10 са дали положителни проби. Гимназистите били наскоро в Мексико. Според него "вероятно" става дума за свински грип. Нито един от пациентите обаче не е тежко болен и всички те се възстановяват.

Смята се, че в Мексико починалите са вече 81 души, а над 1300 са заразените. В САЩ са регистрирани 19 случая на свински грип. 9 от изследваните онзи ден ученици от "Ку-инс" в Ню Йорк са дали положителна проба за новия вирус. Другите 9 заболели са от щатите Канзас, Тексас и Калифорния. Фактът, че смъртоносният щам Н1 №1 е изолиран независимо в западен, централен и източен щат, е изключително обезпокоителен, коментират специалисти.

ЕК успокоява

Европейската комисия обяви вчера, че досега в Европа няма регистрирани случаи на заразяване с новия вид вирус на свински грип, предаде Ройтерс. "Досега не са регистрирани случаи в Европа. Ние следим отблизо развитието на ситуацията", заяви говорител на ЕС.

"Установени са постоянни връзки между Европейския център за контрол върху болестите, САЩ, Мексико, Световната здравна организация и страните членки и ние правим оценка на информацията, с която разполагаме", допълни говорителят. Междувременно се появиха съмнения, че британски гражданин, стюард на самолет на "Бритиш еъруейз", летял по линията Мексико - Лондон, се е заразил с новия вирус. Те обаче отпаднаха - щамът на свинския грип не бе открит у пациента. Мъжът бе хоспитализиран в болницата на летище "Хийтроу" в събота следобед. Според докторите той вероятно страда от "въздушна болест".

Обама застрашен

Изненадваща новина тръгна по американските медии вчера. Оказва се, че преди 2 седмици, по време на официална визита, президентът на САЩ Барак Обама се е ръкувал със заразен мексиканец. Става въпрос за директора на археологическия музей в Мексико Фелип Сеоли, който ден по-късно починал от свински грип. Пресслужбата на Белия дом побърза да заяви, че Обама е напълно здрав.Мерки

Всички масови мероприятия в Мексико са отменени до 6 май. Обществените институции са затворени. Жителите на страната са запасени с маски за предпазване на дихателните пътища.

Президентът Фелипе Калдерон издаде указ, с който предоставя извънредни правомощия на правителството да прави изследвания на хора, заразени с опасния вирус, и да ги поставя под карантина, за да предотврати задълбочаването на кризата, отбеляза Ройтерс.

Мерки за безопасност вече се взимат не само в Северна Америка. В Русия по летищата от вчера се въвеждат специални мерки за контрол на пристигащите от Северна Америка и преди всичко от Мексико. Руската служба за ветеринарен и санитарен контрол ограничи вноса на животинска продукция от Мексико, от няколко американски щата и от страни от Карибския басейн.Опасения

Представители на Световната здравна организация изразиха опасения, че епидемията от свински грип в Мексико може да прерасне в пандемия. Според наличните информации вирусът се предава от човек на човек. Лекарства засега няма, но големите фармацевтични компании вече активно работят за създаването на ваксина. Засега настанените в болница с подозрение за свински грип се лекуват с медикаменти срещу известни вирусни заболявания.
Здравното министерство: Вземаме проби
Спешни мерки за предпазване от свинския грип ще вземе още от днес здравното министерство, съобщи д-р Ангел Кунчев, шеф на отдел "Надзор на заразните болести във ведомството". Препоръката на Световната здравна организация по повод новия щам гласи във всички страни членки да се увеличи бдителността за случаи на заразени. Една от предпазните мерки ще е да се съберат проби от различни хора у нас. Те ще бъдат изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести. Също ще се направят общи указания за хората, които пътуват в заразните региони или се връщат оттам.

Засега България не е застрашена от свински грип, успокоиха от здравното министерство. Страната ни поддържа постоянна връзка със СЗО и Европейския център за контрол на заболяването в Стокхолм. Така във всеки момент знаем как се развива заболяването. Засега никъде в света няма ограничаване на пътуваниятаФелдшери съдят държавата
Фелдшери съдят България в Страсбург, съобщи шефът на сдружението им Александър Александров.

Проблемът е, че няма законова уредба за професията им и на практика работят незаконно. Ако спрат да работят, ще блокират спешните центрове, където те съставят половината персонал.

У нас има 3500 фелдшери, още толкова работят в чужбина. Според Александров професията е на изчезване тук, а например в Италия се търсели много, отношението и заплащането било адекватно на труда.

В Страсбург ще настояваме за реабилитация на професията и поемане на отговорност от управляващите, каза Александров. Необходими били промени в Закона за здравето и създаването на нова професия - вместо фелдшер личен асистент.
- Доц. Мира Kожухарова, национален консултант по епидемиалогия:
СВИНСКИЯТ ГРИП УДРЯ С ПНЕВМОНИЯ

Още търсим лечение
ДЕЯНА ПАВЛОВА
Това е тя:

Завършва медицина и започва работа по епидемиология в Mедицинския факултет на МУ - София, като стажант-асистент. До 1995 година преподава епидемиология на студенти

Национален консултант по епидемиолозия

Заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести

- Завежда отдел "Епидемиологичен надзор и ранно оповестяване" към Националния център по заразни и паразитни болести
- Доц. Кожухарова, вчера (бел. а. - в събота) световните агенции съобщиха за смъртоносен свински грип, който върлува в Мексико. Само в деня, в който бе открит, загинаха 68 души, над 1000 са заразени. Какво представлява този грип?

- Това е грипен вирус, който може да зарази освен хората и някои животни. Свинете също са чувствителни към тях. Самите вируси имат особености, които ги отличават, и по тях се разбира дали са човешки или животински. Възможно е предаването на вируса от животни на човек. В случая обаче не това е проблемът. В началото за нас беше важно да се разбере дали той може да се предаде от човек на човек. Той вече е доста добре изследван в Съединените щати и Канада. Оказа се, че има белезите на свински грипен вирус, а също и на птичи грипни вируси, които преди това са циркулирали, и че може да се предава от човек на човек. Именно това причини тревогата ни.

- Как са се комбинирали тези три щама -човешки, птичи и свински?

- Това е характерно за грипния вирус. Той има механизъм за непрекъсната изменчивост. Когато човек или животно се зарази и попаднат няколко различни грипни вируси, те могат да комбинират помежду си генетичния си материал и така се получава нов

вид.

- Тоест това е напълно нов вирус, непознат досега?- Нов е. Този вирус е в резултат на

рекомбинация на различни видове грипни вируси. Досега не е циркулирал такъв.

- Какви са симптомите му?

- В момента, ако става въпрос за хората в България, нямаме основание да се безпокоим.И за Европа заключението е, че още няма случаи на този грип. Но ако някой е пътувал до Мексико или Съединените щати, където вече има няколко случая на свински грип, трябва да отиде при личния си лекар,.

Симптомите не се отличават от тези на обикновения грип. Трябва да отиде на лекар българин, който е пътувал и в рамките на седем дни след завръщането му се появят главоболие, хрема, кашлица, общо неразположение, въобще симптоми на дихателна инфекция.

- Ще се дадат ли инструкции на джипитата у нас как да разпознават свинския грип и да търсят неговите симптоми?

- По симптоми той не може да се разпознае и веднага да се каже дали става въпрос за свинския грип. За точна диагноза трябва да се направи изследване. Това е основният начин за диагностициране. Проблемът е, че доста от заразените хора развиват и

пневмония. Обезпокоително е, че при тях тя протича много тежко. В Съединените щати обаче регистрираните случаи не са били тежки и хората са оздравели. Така че важно е, ако човек е пътувал, да има едно наум и да се обърне за помощ към лекаря. Джипито от своя страна, след като прецени всички данни, включително и тези за пътуването, трябва да изпрати пациента при специалист по инфекциозни болести.

- Колко и какви изследвания се правят при риск от свински грип?

- Правят се стандартни изследвания за изолиране на вируса. След това те се изпращат в съответната регионална лаборатория на Световната здравна организация.

- Кои хора са най-застрашени от грипа? В Мексико той е бил открит основно сред по-млади.

- В Мексико случаите са много. Там са били заразени не малки деца, а вече пораснали хора в млада възраст. При поява на нов вирус е възможно да се направи такова заключение, но все още случаите са много малко, за да се направи такова по възрастови групи.

- На какво се дължи устойчивостта на американците?

- Не може да се каже, че са резистентни. Там просто са открити по-малко случаи. А и в началото, когато се появи един вирус, клиничната

картина е по-лека от тази в по-късен етап. В Мексико случаите са много.

- Как можем да се предпазим?

- При дихателните инфекции, каквато е в случая, възможностите за предпазване не са много. Общо взето, трябва да се избягват контакти с хора, които имат симптоми на такава инфекция - хрема, кашлица, кихане и така нататък. Ако някой е бил на място със заразени, трябва да потърси лекарска помощ, а не да се лекува сам.

- Има ли поне с какво да се излекуваме?

- В момента се провеждат проучвания доколко ваксината, която използвахме в началото на тазгодишния сезон навсякъде по света, осигурява някакъв, дори минимален защитен ефект. Не мога да отговоря на въпроса, защото сега се правят изследвания в Съединените щати и Канада. Там се опитват да установят доколко ваксината за тазгодишния сезон е ефективна. Тя всъщност съдържа защита срещу подобен на свинския вирус - щам Н1 №1. Може и да има някакъв имунитет, но докато няма други доказателства, не мога да го коментирам.

- Добре ли е да ограничим пътуванията към някои страни?

- В момента няма такива препоръки. Заключението на Световната здравна организация е, че няма данни, които да водят до препоръка за намаляване или забрана на пътуванията. Има такава единствено за самонаблюдение. Ако някой е бил в Мексико или САЩ и развие такава симптоматика.

- Има ли случаи на

4 Бягайте от кихащи и кашлящи

такъв грип извън Мексико и САЩ?

-Не.

- С каква скорост може да се разпространи?- Това за съжаление също не мога да ви кажа. В момента нямаме притеснения, но това е, защото нямаме случаи на заразени. Иначе Европейската комисия с всичките си структури е в много голяма активност през последните два дни. Непрекъснато поддържаме контакт, така че в момента, в който имаме новина -добра или лоша, българското общество ще я разбере.


Свински грип убива и хора

Морът удря главно между 25 и 45-годишните
Свински грип тръгна по хората, гръмнаха световните агенции. Непознатият мор разболя над 1000 души в Мексико, 70 от които вече са починали. Болни са регистрирани и в САЩ. Заразата още не е стигнала до Европа, успокои д-р Ангел Кунчев, шеф на отдел "Контрол на заразните болести" в здравното министерство.

Вирусът съдържа уникална смесица от ДНК на свински, човешки и птичи вируси. Експертите са обезпокоени от факта, че повечето от заразените не са имали директен контакт с прасета, което доказва, че заразата върви от човек на човек. Разболяват се предимно хора между 25 и 45 години, подчерта д-р Кунчев.

Спешен кризисен щаб сформира в Женева Световната здравна организация. Генералният директор на СЗО Маргарет Чан прекъсна вчера посещението си в САЩ, за да ръководи лично заседанието.

Петя Бояджиева

Румяна Милева


Не е изключено да стигнем до пандемия
Д-р Ангел Кунчев, шеф на отдел "Контрол на заразните болести" в здравното министерство
- Д-р Кунчев, Световната здравна организация свика днес (вчера - б. а.) спешно заседание в Женева заради новата опасност - свинския грип.

Има ли риск и за България?

- Основания за притеснения определено има, тъй като тези случаи със свинския грип отговарят на формулировката на СЗО кога едно явление представлява заплаха за общественото здраве в международен мащаб. Първото условие е явлението да е необичайно, второ - да засяга по необичаен начин хората, и трето - да има възможност да бъде разпространено в повече от една страна.

- Какво се знае за този нов вирус?

- Това е съвсем нов вирус, който до момента не е бил засичан при хората. Няма го и в банката данни за щамовете, които циркулират сред прасетата. По принцип грипните вируси мутират много бързо и са непредвидими.

- А защо идва от прасетата?

- Това не е изненада. Прасетата са естествени резервоари, при които става смесването на нови вирусни генетични типове. Обикновено и човешките грипни вируси, и птичите грипни се съхраняват в популацията на прасетата. Експертите очакваха, че именно там може да се създаде нов вирулентен щам, който ще се предава бързо и лесно. Това, което прави по-особен свинският грип, е, че хората никога не са се срещали с него.

- Заразяването с птичи грип става при контакт със заразена птица. Експертите на СЗО обаче алармират, че свинският вирус върви от човек на човек.

- Да, свинският грип се предава по въздушнокапков път. Птичият грип също може да се предава от човек на човек, но много по-трудно чрез кръв или биологични течности. Именно затова в Китай повечето от заразените бяха медицински лица.

- Имало ли е преди случаи на хора, заразени със свински грип?

- Това е рядко явление, но се е случвало и преди. В края на 2008 г. имаше отделни пациенти със свински тип грип в Испания, но той протичаше много леко.

- Защо са застрашени предимно млади хора?

- Няма обяснение, но и при руския грип, който предизвика пандемия през 1974-а, и при пандемията от испанския грип през 1918 г. потърпевшите са предимно хора в работоспособна възраст. При обикновения грип е тъкмо обратното - той атакува децата и възрастните хора с хронични заболявания.

- От СЗО предупредиха за опасност от нова пандемия

- Не е изключено. Пандемиите се появяват средно на 40-45 години. Експерти очакваха птичият грип да причини пандемия, а може да се окаже, че ще бъде свинският.

Румяна Милева


Нова мода - БГ лекарите поемат към пустинята

Шейхове дават 26 бона за родния д-р Хаус
В Кувейт искат неврохирурзи и педиатри, в ОАЕ - физиотерапевти

В Кувейт заплата от 25 бона на месец не е химера
Шейховете търсят д-р Хаус у нас. Кувейт дава над 25 бона месечна заплата на талантливи БГ доктори. Лекарите ни трябва да имат поне 10 години опит като неврохирурзи, невролози или педиатри, за да се сдобият с атрактивната работа в Близкия изток. В Ibn Sina Hospital търсят родни медици, достатъчно талантливи, за да разплитат сложни случаи, подчертават от здравното министерство в Кувейт. Възнаграждението обаче е космическо - между 3000 и 5000 кувейтски динара. Или на български - между 16 хиляди и 26 хиляди лева на месец.

Нашите "д-р хаусовци" могат да заминат със семействата си за пустинята. От болницата осигуряват дори самолетните билети. Лекарите ни могат да тръгнат със съпрузите си и да водят със себе си 3 деца под 20 години. Спецовете, които искат работа в Близкия изток, трябва да подадат документите си в посолството на Кувейт в столицата.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) също се оглеждат за наши медици. Лекари, физиотерапевти и сестри са добре дошли в Близкия изток, стига да имат поне 4-5 години опит и да говорят перфектен английски. Арабските шефове обещават заплати между $7800 и $12 900 чисто на месец - според квалификацията. БГ докторите нямат разходи за квартира, напротив, получават годишни бонуси за обзавеждане. На лекарите ни се полага и по един безплатен самолет до родината по време на отпуската. При приключване на договора пък шейховете обещават на нашенците по една месечна заплата за всяка изработена година.

БГ медиците, които не искат да се преселват в пустинята, но са изкушени от високи заплати, имат възможност да се пробват в Германия. Немски клиники масово търсят наши лекари - със и без специалност. Младите медици без опит стартират с около 3000 евро чиста заплата. А немските работодатели се ангажират да им сътрудничат за придобиването на специалност. Гинеколозите, психиатрите и рентгенолозите пък ще печелят по 5000 евро на месец. С хилядарка повече се предлага на БГ фармацевтите, които се решат да работят във Великобритания. Англичаните искат аптекари с перфектен английски и поне 2-3 години опит. Заплатата е 34 хиляди паунда на година, или 12 хиляди лева на месец. Българските фармацевти получават и безплатен самолетен билет до Острова, както и съдействие при намирането на квартира. Нашенците трябва да работят по 40 часа седмично и могат да ползват едномесечен платен отпуск. Атрактивни предложения има и за медицинските ни сестри. Дамите в бяло могат да се хванат на работа в частни клиники в Кипър. Заплатата се движи между 1000 и 3000 евро в зависимост от опита и квалификацията на медицинските ни сестри.Лора Симеонова


Слънчев бряг им дават 2 бона
В Слънчев бряг медиците ни лекуват туристи за 2 хилядарки на месец

Фото Красимир СвраковЛекарите, които не искат да заминават за чужбина, се надяват да заработят допълнително, хукват към морето. В курортите вече масово се търсят медици за сезона. Лекарите работят между юни и август, като шефовете им осигуряват безплатни квартира и храна. Заплатите за медиците в Слънчев бряг, Поморие и Златни пясъци се движат между 1200 и 2000 лв. Възнаграждението не зависи от опита или специалността, а от владеенето на чужди езици. Лекарите, които говорят само руски или английски, се подписват срещу 1200 лв. За специалистите с два езика обаче заплатата скача до 2 бона чисто.
Медиците в Норвегия вадят 200 бона годишно
Северните страни разтвориха широко вратите за наши медици. Дания и Норвегия се надпреварват да предлагат атрактивни оферти за лекари от различни специалности.

Страната на Андерсен набира наши ревматолози и рентгенолози до 43-годишна възраст. Заплатата, която получават специалистите, е над 6000 евро месечно. Първоначално всички започват съгласно местната система като младши лекар, а по-късно биват повишени в старши, след което и заплатата им скача на 7500 евро. Допълнителните часове и дежурства се заплащат отделно, също както и работата на повикване. Освен това работодателят плаща и курсове по датски език на медиците. При заминаването от тях се иска да владеят само английски, но на много добро ниво. Квартирата обаче не се заплаща от шефовете, но държавата оказва съдействие при настаняването. Освен това се ползват 30 дни платен отпуск годишно.

Норвегия пък е пуснала оферти за медици от почти всички сфери - тя набира невролози, кардиолози, спецове по вътрешни болести и психиатри. Първите шест месеца заплатата на специалистите е 6800 евро бруто, като този период се води изпитателен срок. Веднага след това доходът скача с 5600 евро. Норвегия осигурява допълнително заплащане на часове, надхвърлящи държавно регламентираните 44 седмично. Освен това се отпускат пет седмици годишен отпуск и още 4 седмици отпуска за повишаване на квалификацията, които трябва да се използват в рамките на пет години. Особено атрактивен е фактът, че здравните осигуровки се плащат не от работещия, а от държавата, която поема и част от вноските за пенсионно осигуряване.

Либия пък отново търси български лекари, като набляга на педиатрите. Доходът, който им се предлага, е чисти 50 000 евро годишно, като се работи на ротационен принцип - известно време в Джамахирията, след това за по-кратък период в България. Всички разходи по транспорта, настаняването и храната се осигуряват от работодателя. От кандидатите се иска отличен английски и работа като педиатър минимум 5 години.Стела Стоянова

Искат акредитация на болниците, лекуващи рак
ВЕНЦИ ВЕНКОВ

Лечебните заведения в страната да по­лучават акредитация за диагностиката и лечението на онкологичните заболява­ния, пискаха над 300 делегати на нацио­налната конференция по онкохирургия в Шумен.

Според специалистите е абсурд във вся­ка от 360.-те болници в страната да се лекуват Такива сложни заболявания. Имало парадоксални случаи, когато акушер-гинеколози се опитват да правят опе­рации при рак на гърдата.

Директорът на Националния раков ре­гистър Здравка Валерианова заяви, че са­мо през 2006 г. със злокачествени заболя­вания са диагностицирани 32 463 души, с 552 повече от 2005 г. Всички болни от рак в края на 2006 г. са 248 хил. души. 13,6% от тях са с карцином на дебелото черво. Над една трета от случаите се откривали в последния - четвърти, стадий на болестта.
В „Пирогов" - болницата на бедния, не лекуваме според ланците
Не се опитвайте да разбирате лекаря, а да му вярвате, иначе рискът да не ви помогне е 50%
АННА БОТИНОВА

- Доц. Раденовски, в " Пи­рогов" се виждат мащабни ремонти за над 11 млн. лв. Не е ли опасно при криза, която тепърва ще се отра­зи на болниците?

- "Пирогов" може да рух­не, само ако под него има епицентър на земетресе­ние. Проблемите идват, ако не знаеш какви са прио­ритетите. В здравеопазва­нето спешната помощ наи­стина е приоритет на дър­жавата. Болниците, които ги изисква животът и са се доказали, ще оцелеят във всяка криза. "Пирогов" е едно от най-сигурните ме­ста - работи денонощно и ще ти помогнат, без да ти гледат ланците и обувките

от крокодилска кожа.

Виждат те просто като по­страдал. Затова в повечето болници може да се чуе: " А, тоя е скитник - да ходи в "Пирогов". Да, това е бол­ницата на бедните, малцин­ствата, неосигурените, на всички българи. Тук се на­блюдава явлението сгъсте­на социална среда. Броят лекувани се увеличава с притока желаещи да ра­ботят в София, а това са млади хора и проблемите им са основно травми. Сто­лицата бе строена за 600 000, сега сме към 3 млн. ду­ши. Ясно е, че ако си от друг край на страната, тук вина­ги ще търсиш "Пирогов". И нашите хора, колкото и да са "лоши", ще решат проблема.

Спешната медицина не е оная подредена, красива, с много индустрия специал­ност като кардиологията или кардиохирургията. При нас идва перитонит и той не може да бъде кра­сив. Неслучайно се казва: " Хирурга го е страх от Гос­под и от перитонит". По-рано този процес е бил по­чти нелечим. Сега имаме мощни средства, които водят до оздравяване.

- Приемате ли сравне­нието, че управлявате по правилата на военната нау­ка?

- Е, не е чак така. Но ако няма критерии, ред и дис­циплина, трудно могат да се видят резултати. На фо­на на пълна разруха трябва да създадеш правила, ина­че нямаш основание да ка­жеш на някого, че не си е свършил работата. Това не е само военно мислене. Тук винаги е имало правила, но с вълнообразна крива на процента спазване.

- Тези дни отново започ­на дискусия за "богатите" и останалите в медицината според заплащането на здравната каса. Вие сърдите ли се, че някои получа­ват повече?

- Български синдром е да гледаш в паницата на дру­гия. Аз съм за това, лекари­те да бъдат платени според извършената дейност. Ако тя е оценена като високок­валифицирана и се форми­ра голяма заплата, значи трябва да е така. Явно тези, които поставят въпроса, не са участвали в оценяването на собствената им дейност преди години. Като се съ­здаваха клиничните пъте­ки - и аз участвах - мнозина не разбираха как точно да се остойности всяка мани­пулация. Винаги ни се на­лага, че имаме ограничен финансов ресурс. Но не мо­же да искаш качество и да допускаш недофинансиране. Рано или късно ще се подредят нещата като в ЕС, не можем дълго да бъ­дем различни.

- Откъде са основните приходи на "Пирогов"?

- От спешната помощ, плановите операции са са­мо 30%. Всички звена уве­личиха работата. Уроло­гията, за която ни съветва­ха да я затворим преди 3 г., днес също носи приходи. През март 2007 г. тя имаше 90 000 лв. на месец, днес прави 390 000 лв. Същото и при изгарянията, неврохи­рургията, детската хирур­гия. Усеща се подем на дей­ността. Хората знаят, че всичко, което заработят, ще им бъде разпределено

и платено. Първо трябва­ше да решим проблема с дълга, защото при просро­чени задължения не мо­жеш да вдигаш заплатите. Разходите за лекарства и консумативи паднаха от 20 млн. лв. през 2006 г. на 11 млн. лв. миналата година. Със спестените 9 млн. лв. можем да си купим 2 скене­ра и 1 ядрено-магнитен ре­зонанс. От инвестициите 60% са от здравното минис­терство, останалото пла­щаме от собствена дей­ност. За доходите все още не съм направил всичко. Просто провокирах систе­мата, за да може носещите етажи във всяка структура да получат възнагражде­нието, което им отива и са заработили. Мнозина не разбират, че пациентът ид­ва не заради санитаря Пен­чо или шефа, а заради един добър хирург, който може и да не е хабилитиран.

- Идва заради хирурга, обаче няма да се върне за­ради някоя зла сестра.

- И това е така понякога. Дали сестрата е зла, е правопропорционално на въз­растта. И не е до заплата. Колкото е по-млада, тол­кова по-малко говори за пари. Същото вероятно е и за лекарите. Дали ще взе­маш 100 или 110 лв., не ре­шава проблема как ще жи­вееш и каква пенсия те ча­ка. Здравето на нацията е монопол на държавата и онези, които се грижат за него, трябва да бъдат до­бре платени. За да изклю­чат своето аз и да се отда­дат на пациента. Вярно, има и работещи за идеята, но всички живеем с доходи. Ако в Холандия има 40 болници, във Франция -100, тук са 400. Сметнете какъв човешки ресурс е за­ет в тая система. Ако го доведем в нужните грани­ци, всичко ще си дойде на мястото.

- Пациентът и лекарят кога станаха врагове?

- Проблемът се създава изкуствено от разни обще­ства, които искат да по­ставят интересите на една група болни най-отгоре. Кой е заинтересован от противопоставяне? Този, който иска да се работи на лринципа "разделяй и вла­дей ". В дъното трябва да се търси цел, свързана с па­ри.

- Ако лекарят и болният са от един лагер, защо все по-малко се разбират?

- Болният не е длъжен да разбира лекаря, просто трябва да му има доверие. Ако отиваш на лекар с предубеждението, че няма да ти се помогне, рискът от неуспех става 50%.

- В повечето случаи ще ти се помогне, но като си платиш. Защо?

- Проблемът не е в дреб­ната, нискодебитната ко­рупция. Преди няколко месеца стана скандал с ле­кар в урологията, който бил взел 60 лв. Говорих дълго по една телевизия какво социално харакири си е направил този човек. Знаете ли какво стана? След като го бях освобо­дил от работа, дойде наре­ждане от съда, че престъ­пление не е консумирано и съм длъжен да го върна! После го уволних за уронване престижа на болницата, без да се съобразявам с ня­какви неадекватни реше­ния на съда, от който очак­ваме подкрепа срещу ко­рупцията. Големият про­блем обаче е голямата ко­рупция в управлението, която отключва целия про­цес надолу. И сме като в мита за Сизиф - бутаме ка­мъка, бутаме го и аха да го избутаме, някой те дръпне и всичко се срива.

- Защо отлични лекари очернят името си с коруп­ция?

- Проблемът е генетичен според мен. Човек, ако е бил беден в началото, си остава беден цял живот. Не всеки може да преодолее тежестта на парите и не все­ки може да носи пари в себе си. Има хора болни, които, като видят 5 лева, им затреперват ръцете. Зависимост - за едни е алкохолизъм, за други дрога, хазарт и др.

- Наблюдавате ли увели­чение на болните заради всекидневния стрес, в кой­то живеем?

- Държавата има серио­зен проблем. Наблюдавам го, като пътувам особено в малки селища. Много хора имат проблеми не само с физическото си здраве, но и с психиката. Избуяват не­ща, които преди някак се контролираха. Виждам го и в болницата. Има 1-2% от персонала, които имат пси­хични проблеми и не мо­жеш да ги уволниш. По-рано сме имали и 1-2-ма лека­ри с шизофрения.

Стресът влияе различно. При жените води до вдига­не на нивото на мъжките полови хормони: стават аг­ресивни, мощни, скандалджийки, а мъжете - пухка­ви, нежни. Чиста химия, са­мо че някъде реакцията се катализира в една посока, при друг - в противополож­ната. Проблемът на мъжа е между ушите. Той може да бъде мъжествен само в определен период от живо­та си. За всеки е различно -някои стават бащи и на 80.
Плащаме данък за доходите още 4 дни
Остават 4 дни за деклариране и плащане на данъка за доходи, заработени през 2008 г., припомнят от Националната агенция за приходи­те.

От тази година вече няма необлагаем минимум, а ставката за всички облагаеми доходи е една -10%. Срокът за подаване на данъчните декларации и за плащането на данъка без

наказателни лихви изтича на 30 април.

Данъчните декларации могат Да разпечатат от интернет страницата на приходната аген­ция. Всеки, който подава документа, попълва само общата част на декларацията и онези приложения, Е по които има получени доходи.

Например доходи от труд се попълват в приложение 1, доходи от свободни професии - в приложение 3, и т.н.

При изчисляването на данъка не трябва да се забравя облагаемият доход да се намали с вноските за пенсионно и здравно осигуряване и с направени дарения, ако има таки­ва. Трябва да се знае обаче, че даре­ната сума не може да надхвърля 5% от годишния облагаем доход.

Според експертите на приходна­та агенция тази година повечето хора няма да имат данък за довнасяне, защото годишният размер на данъка е еднакъв с авансовия -10%.

Подаването на данъчните декла­рации може да се направи на място в офиса на НАП или през пощата. В определени пощенски станции и тази година има специални гишета, на които направо се дава входящ номер на декларацията.

Плащането на дължимия данък може да стане по интернет, с по­щенски запис и с банков превод. За издължаване по интернет обаче трябва електронен подпис. При плащане с банков превод се събира такса, ако плащането се прави през друга банка, а не в тази, която обс­лужва съответния офис на НАП.

Важно е да се знае обаче, че на гишетата на приходната агенция не се приемат плащания, защото е забранено.
Ще патим 150 г. от „Чернобил"
Последствията от ава­рията в чернобилската АЕЦ ще се усещат още 150 г., прогнозира руският еко­лог Алексей Яблоков. Вче­ра се навършиха 23 г. от трагедията.

Властите мълчат за по­следствията от взрива, не се публикуват научни дан­ни. А реалната картина според Яблоков е много тревожна, предаде Нюзру.

Според еколога незави­сими експерти откриват последствия от аварията в различни точки на света, не само в Берарус, Русия и Украйна. В Швеция и Ве­ликобритания и сега има места, където е забранено да се употребява месо. В някои гори тичат радиоак­тивни глигани, ако ги отстреляте и изядете, ще по­лучите солидна доза радиация, смята Яблоков.

Според официалните данни над 25 000 „ликвида­тори", които участваха в почистването на мястото, са починали от радиацията. Според еколози обаче по­вече от 9 млн. души са по­страдали в различни стра­ни. За борба с последствия­та от аварията по света са дадени $ 500 млрд.След стреса от прехода и кризата

Депресия налегна 1 200 000 българи

Всеки 6-и с проблеми в леглото, всеки трети дебел от нерви

СИЛВИЯ Николова
Над 1 млн. 200 хил. българи се тресат от нерви и изпадат в тежки депресии. Това представлява една шеста от население на страната ни. Едва 300 хил. се лекуват, останалите не ходят на психолог от неудобство. Голяма част от тях обаче дори не осъзнават, че имат проблем. Това съобщи член-кореспондентът на БАН Мила Власковска по време на Третата национална конференция на Асоциацията на частно практикуващите психиатри в България.

Безпомощност в леглото при мъжете и трупане на килограми при жените са реалната развръзка на дълго потисканите нерви, коментираха психиатри.

На практика се оказва, че всеки шести българин страда от потискани нерви. Нелекуването им обаче докарва до тежки депресивни разстройства. В 90% от случаите се откриват и симптоми на тревожност, което означава, че са на една крачка от полудяването. По този показател България е на водещо място в Европа. Други 34-70 на сто от пациентите с такова състояние са и със социална фобия. Това означава, че те губят желанието си за контакт с хората, постепенно се изолират, докато съвсем се затворят в себе си. Една част от българите с депресия, 30-65 процента, имат паническо, а 48 на сто посттравматично разстройство.

Често пъти изпадналите в депресия са с генетична предразположеност. Болестта обаче може да се провокира и от тежки събития в живота като стрес, смърт на близък, развод или загуба на работа. Приемането на някои медикаменти и алкохол също могат да отключат такова състояние.

Много често хората злоупотребяват с психоактивни вещества като вариант на самолечение на стреса и бягство от натиска на проблемите, съобщиха психиатри.

Лошо настроение, намаляване на желанието и работоспособността, безсъние, силен апетит при жените и липса на желание за хранене при мъжете, никакво удоволствие от всекидневните дейности, повишена тревожност, постоянна умора и тъга и дори мисли за самоубийство са характерните признаци на депресията. Тя се проявява във всички възрасти и социални прослойки, но статистиките показват, че жените боледуват два пъти по-често от мъжете. Такива периоди могат да настъпят няколко пъти в живота и ако не се лекуват, състоянието може да се влоши и вкара човек в лудница.
Аптекарите излизат на символичен протест

На 29 и 30 април ще се проведе символичен протест на аптекарите в цялата страна. Това съобщи вчера председателят на Столичната регионална фармацевтична колегия Венелин Сапунаров. В големите градове като София и Пловдив от 14.00 до 14.10 часа фармацевтите ще излязат пред аптеките и ще пият студена вода. В по-малките регионални колегии ще затворят за един час аптеките си. Идеята на акцията е докато пият студена вода, работещите в аптеките да обяснят на хората, които минават, защо протестират. „Идеята е докато стоят с чаша вода пред аптеките, да кажат, че има проблем, да обяснят на пациентите за какво става въпрос.
Най-трагични са пораженията от катастрофата върху хората

Украйна отбелязва 23 години от аварията в Чернобил

Странни изродени животни кръстосват радиоактивния район, гори са погребани под тонове пръст
Украйна отдаде почит по-миналата нощ към жертвите на ядрената катастрофа в Чернобил 23 години след най-тежкия инцидент с атомна електроцентрала в историята, предаде Франс прес. "Днес ние отдаваме почит, изпитвайки дълбока тъга към героите, които пожертваха живота си за нас и децата ни", заяви президентът на Украйна Виктор Юшченко в изявление, разпространено от неговата пресслужба.

Стотина украинци, сред които държавният глава и други високопоставени лица, положиха цветя пред паметника на жертвите от Чернобил в Киев и запалиха свещи за помен, отслужен в памет на загиналите при тази трагедия. "Ликвидаторите" - хората, които участваха в почистването на мястото на аварията, положиха дълга гирлянда от смърчови клонки около паметника. Мнозина не можаха да сдържат сълзите си, отбелязва Франс прес. Над 25 000 "ликвидатори" на катастрофата, предимно руснаци, украинци и беларуси, извършващи различни дейности, една от която бе изграждането на саркофаг около реактора, са починали, сочат официалните данни.

На 26 април 1986 г. в 1,23 часа местно време в реактор номер 4 на централата в Чернобил в Северна Украйна, близо до руската и беларуската граница, избухна пожар, който доведе до авария, при която бе заразена голяма част от Европа, но най-силно тези три страни, тогава републики на бившия СССР, припомня Франс прес. Официално само в Украйна 2,3 милиона души, сред които 220 000 "ликвидатори", се водят за "пострадали от катастрофата" в Чернобил.

Украинците запалиха свещи за жертвите от Чернобил. Поклониха се и пред загиналите "ликвидатори" - хората, които почистваха мястото на аварията.

Ядрената централа в Чернобил, чийто последен реактор продължаваше да произвежда електроенергия, бе затворена през декември 2000 г., но тъй като нейният саркофаг, който покрива близо 200 тона радиоактивна магма, е напукан, тя продължава да бъде постоянна заплаха, отбелязва АФП.

На 26 април всяка година човечеството си припомня за катастрофата, станала в ядрената електроцентрала "Чернобил". И до днес ни потрисат тъжните факти от трагедията, и до днес се наблюдават тежките й последствия за хората и природата.

След станалата тежка авария в чернобилската централа "Ленин" в 1 часа и 23 минути на 26 април 1986 г. пострадалият блок бива покрит с бетонен саркофаг, чиито живот е с максимална продължителност 30 години. Според мнението на експертите обаче той вече е остарял и на места се е пропукал, което увеличава възможността да изпуска радиация. Ако този покрив от бетон пропадне, това би довело до разпръскване на радиоактивен прах в атмосферата в радиус от хиляди километри разстояние и би предизвикало нова екологична катастрофа. По мнението на учените от Института по радиоекология в Москва, са регистрирани странни парадокси.

Върху териториите, изложени на радиации,

се появяват отново редки видове животни

или такива, които са били в процес на изчезване. Констатирано е обогатяване и подобряване на естествените екологични системи в тяхната съвкупност. Поразяващите ефекти от радиацията продължили сравнително кратко време. За две или три години след аварията се наблюдавало значимо възстановяване на екологичната система в района, но по-друга - по-приспособена към радиацията.

Фактите не закъсняват. В зона от около 2000 хектара около авариралия атомен реактор властват странни диви животни, твърдят руски и украински учени, наблюдаващи резултатите от катастрофата, довели до объркване на флората и фауната в областта. Опасенията на изследователите са, че когато се роди дадено животно с вроден недъг, то бива изяждано скоро от други зверове по хранителната верига и така деформираният генетичен код се предава и на тях. Още преди години се заговори за странни деформации на животинските видове, обитаващи тези места и за странни изродени животни, кръстосващи замърсените с радиоактивност гори около Чернобил -

гигантски плъхове, двуглави глигани, телета с по 6 крака

и други подобни, като някои от тези екземпляри се съхраняват в музея "Предупреждението" в Русия.

Учените не спират своите наблюдения върху екологичния фон на засегнатия от радиация район. Непосредствено след експлозията, преди да напуснат областта, хората са убили повечето от домашните си животни, дори кучета и котки, водени от страха да не побеснеят, ако биват изоставени тук. В резултат на това епидемии не са се появили, което и до днес си остава странна загадка за биолозите. Все пак когато по-големи кучета били изоставени и започнали да се скитат на глутници из горите през първата седмица след аварията, броят на гризачите значително намалял. През следващата година обаче техният брой започнал значително да се увеличава. Било регистрирано и масово прииждане на гризачи от съседните области - това било потвърдено от по-ниските нива на концентрации на радиоизотопи в тях. Повечето от регистрираните нашественици прииждали от съседните райони. През 1987 г. те плъзнали навсякъде и до такава степен, че нощно време налитали даже на заспали пазачи, позиционирани на по-далечни постове от мястото на аварията, поставени да не допускат хора в близост. Плъховете се придвижвали на пълчища по запустелите улици, на някои места броят им надвишавал 1000 на хектар. Регистрираният огромен брой гризачи стигнал своя пик през 1988 г., после изчезнал рязко поради изчерпване на всички възможни източници за прехрана - смятат специалистите.

Странно поведение се наблюдава и при други видове животни. Лисиците например, възползвайки се от плячката, която представлявали гризачите, се размножили извънредно много. Същото се получило с вълците, с поровете и с елените. Увеличил се многократно и броят на патиците и на другите водни птици, масово заселили се в стотиците баражи, изградени след аварията. Някои видове от тях, смятани за изчезващи, са се завърнали отново по тези места и броят им значително се увеличил. Такива са белият лебед и черният щъркел, както и други, по-малки видове птици.

Флората също била силно повлияна от случилото се

тук преди 23 години. Още в деня на аварията иглолистните гори загубили всичките си иглички и изсъхнали. Това довело до големи рискове от гигантски пожари и опасност от избухването на авариралия 4-ти блок на атомната електроцентрала и възобновяване изтичането на радиацията. За да не се случи подобно нещо, гората бива погребана с тонове пръст. Но и до днес тук-там се срещат мъртви дървета, наред с поникналите живи изродени. Тревата отново започнала да пониква, брезите да пускат филизи напролет, но с по-малко хромозоми, което ги прави вече по-неуязвими на радиацията. Година след година гората наоколо малко по малко започнала да се възстановява, макар и не в предишния си вид и качество.

Така лека-полека, природата се опитва да преодолее екологичната промяна, настъпила в засегнатата област. И не случайно й дават името "Смрадливката", заради истинската екологична катастрофа. По повърхността на почвения слой радиоактивното замърсяване е в колосални концентрации и е овъглило всички видове безгръбначни. Дори насекомите, устойчиви спрямо радиоактивността, като например мравките, са унищожени напълно.

Но най-трагични са пораженията от Чернобил върху хората, решили да се върнат след изселването им по родните си места, пък макар и в по-периферни, спрямо ядрената експлозия, райони. Според учени от Института по биохимия и медицина в Киев те носят последствията от радиоактивното облъчване.

Техните потомци са по-малко на брой и живеят по-кратко време,

обременени още от раждането си с неизлечими форми на тежки болести, поразяващи или напълно унищожаващи имунната им система. Наблюдават се и модификации в ДНК-то им, които все още не са изяснени напълно. Повече от 20 години след трагедията активността на най-вредните радиоизотопи в засегнатата от аварията област продължава. И така ще е още десетки години, неизвестно точно колко. Защото периодът на полуразпадане на стронций-90 е 28 години, а този на цезий-137 - 30. Още колко десетилетия трябва да минат, за да се възстанови напълно цялата природа наоколо, без всякаква следа от радиация? Това е напълно непредсказуемо, дори за учените. Но е ясно, че хората не могат да се завърнат спокойно отново по тези места, преди да са изминали най-малко сто години. А после още колко, никой не знае!


БОЛНИ СМЕ ОТ САМОЛЕЧЕНИЕ

Българите са единствени в Европа, които пият лекарства с шепи дори без да са им предписани от лекаря. Американците са другата нация в света, която като нас се тъпче с таблетки, показва проучване на Световната здравна организация.

Експертите є дори твърдят, че съществуват лекарствени алергии, които не се проявяват с остри реакции, но отключват други, от които спасение впоследстивие няма.

Всеки химичен препарат, какъвто са антибиотиците, когато е предозиран, предизвика алергия. Лекарите алерголози имат своя "черен" списък за опасните лекарствени вещества. В повечето случаи това са най-вече аналгетиците, нестероидните препарати, противовъзпалителните и антибиотиците. Изключително тежки алергични реакции се развиват при прием на сулфаниламиди. Алергия могат да провокират хипотензивните препарати и дори витамините - особено тези от група В.

През последните години най-често с алергични припадъци в болниците попадат хора, които прекаляват с хранителните добавки.


Как да четем етикетите

Гледайте буквите върху опаковките! Те са важни
Леонора ЛЕКОВА

Какво всъщност ядем и пием? Как да се оправим в лабиринта от цифри и означения върху опаковките на напитките и храните? Според действащата нормативна уредба в ЕС производителите са длъжни да посочат всички съставки на хранителните продукти, затова през последните години етикетите заприличаха на цели фермани. Повечето от нас обаче не знаят нищо за някои от кодовите названия, а всъщност те са изключително важни.

Индексите от Е182 до Е199 например, които виждаме върху опаковките, означават, че в продукта има наличие на оцветители, а от Е200 до Е299 - на консерванти. Натриевият бензоат пък е под номер Е 211. Той има гастрогенно действие, т.е. - хората със стомашно-чревни проблеми трябва да го избягват. Напитки, в които има хинин, не трябва да се дават на бременни и деца. Всъщност Е-тата са хранителни добавки от натурален или изкуствен произход - подсладители, консерванти, оцветители, емулгатори, ароматизанти и др. През последните години използването им се разширява. По-строг уж става и контролът...

Разработването на критерии за оценка на безопасността на добавките в Европа започва през 1955 г., когато е взето решение за създаване на Обща експертна комисия по добавките в храните JECFA) към Организацията по прехрана и земеделие (FАО) и Световната здравна организация WHO). След 2002 г. европейският орган по безопасност на храните (EFSA) извършва оценка на приложимостта на добавките, преди те да бъдат разрешени за използване.

Наред с това е разработена единна международна система за номериране на тези съставки. Така всяко вещество, което е одобрено за използване, е с определен номер и се предшества от буквата Е.

Надали някой може да запомни всички означения. Но за хората е важно те да бъдат посочени върху опаковката, коментира председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки Милчо Бошев. Така, ако сте алергичен към подсладителя аспартам (Е951), не трябва да купувате храни, върху чиято опаковка виждате означението (Виж карето по-долу). Мнозина избягват да дават на малки деца напитки с оцветители и консерванти. За тях са подходящи 100% натуралните сокове, в които не трябва да има добавки. Те се правят по специална технология, затова цената им е по-солена.

В момента производителите се оплакват, че трудно събират цялата задължителна информация за съдържанието на продуктите върху техните етикети. Но това е в интерес на потребителя, категоричен е Бошев. Бъдете внимателни, когато купувате продукти, върху които не пише нищо, съветва още браншовият лидер.


ТРУД –ият български език

О, боже! – ЕРБОЖ (?)
Проф. д-р Стефан БРЕЗИНСКИ

Едвали ще се намерят десетина българи да разсекретят какво е това ЕРБОЖ. Съобщава ни го сериозен всекидневник: .....директор на ЕРБОЖ - Сливница при БАН". Както се вижда, в изречението лъсват дори две абревиатури (съкратено изписване на сложни названия).

Сигурно десетки езикови бележки (сериозни и ехидни) са били посвещавай и на тези любими чиновнически рожби - особено на юристи, напр. ЗАТУРБ, ЗОП, ЗВСВОНИ, ЗППДОбП, ДОПК, ОЛП, ЦОП, БОП, ПОК и какви ли не още чудновати съкращения, неясно кой ги е измислил и наложил . В последните 2-3 години, когато уж стремглаво се вихреха реформи в здравното ни дело, като че ли самозвани корифеи на родния ни език се съсипват да измислят десетки подобни ребуси. От тях незнайно какво ще разбере човечецът, който попадне - не дай си боже! - от ръцете на джипита (наречени още ОПЛ), та чак до някоя МБАЛ - и какви ли още не „реформирани" лечебни заведения, например ИМП, ПИМП, ОА-РИЛ, УМБАЛ, УНСБАЛ, СВАЛББ, СВАЛТБ -това не успяхме да развържем, но СВАЛНП научихме, че е било „Специализирана болница за активно лечение по неврология и психиатрия"...

За да се възхитим на интелигентния администратор, който така умело е излюпил десетки и десетки ребуси.

Сякаш той се е съревновавал с онези юристи, които безогледно създават, сами използват и нас карат да се чудим какво ли значат (справка по-горе в този текст). Авторка в. „Труд" се мъчи да ни помогне, като пише за правилника на Н ЕК (Националната електрическа компания), който се наричал ПРУПДТДДУК (о, боже! - б. м.). И го иронизира „правилника с онова име (ПР...ДУК, за краткост)". Иронията е уместна, обаче чиновническата убога мисъл постоянно ражда такива ПРоДУКти!... Например названия на дирекция в митниците ПК и фСДУС - така са се подписали хора от тези дирекции, като отбелязват някаква годишнина. Нека добавим и една като че ли нова абревиатура в израз от регионален вестник: „Бяха приети нови членове на АТСРСБ"...

Прав е бил акад. А. Т.-Балан, като пише, че всяка акция в езика (в случая против тези неясни образувания) се последва от по-силна реакция (както е според физическите закони). Сиреч авторите на такива антиинформиращи КУИППД, БАХПИ и пр. стават по-нагли и още по-изобретателни - не може да им се отрече.


zdrave.net

Д-р Цветан Райчинов даде на съд правилата на НЗОК за 2009 г.


Д-р Цветан Райчинов, управител на ДКЦ 1 в Русе и заместник-председател на БЛС, оспорва пред Върховния административен съд решението на НЗОК от 20 януари, с което се определят правилата за работа през 2009 г., научи Zdrave.net. „Завеждам дело като пациент и като управител на ДКЦ”, обясни д-р Райчинов. Той атакува в съда отделни текстове от решението, които според него по същество променят Националния рамков договор. Сред тях са текстовете, засягащи регулативните стандарти, работното време на лекарите, забраната да се работи по повече от един трудов договор с болница, въведеното изискване за акредитация на всички структурни звена в лечебните заведения.

През декември 2008 г. Върховният административен съд провъзгласи за нищожни 23 текста от решението на касата, което определяше правилата за работа през миналата година. Аргументите на съда обаче засягаха самата процедура по приемането на решението, а не конкретните текстове в него, затова през 2009 г. те бяха вписани отново. Д-р Райчинов се надява тази година съдът да се произнесе преди края на календарната година, за да може решението му да породи конкретни правни последствия. По думите му, много лекари от страната са поискали да се запознаят с документите по делото, за да се присъединят към него.


ДНЕС РОЖДЕН ДЕН ИМАТ
Цветан Ценков, лекар, депутат в 39-ото НСПоделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница