Реформата тръгва от юли догодина в пенсия само по желание Затягат режима за всички обезщетениястраница1/3
Дата22.10.2018
Размер422.5 Kb.
#92986
  1   2   3
13 юли 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕРеформата тръгва от юли догодина
В пенсия само по желание

Затягат режима за всички обезщетения
Лилияна Фипилова

Българинът вече ще се пенсионира само ако иска. Шефът няма да може да го освободи, защото е навършил задължителните 63 г. за мъжете и 60 за жените. Закрилата обаче отпада автоматично, ако човек подаде документи в НОИ.

С тази революционна промяна в осигурителния и трудовия кодекс ще стартира пенсионната реформа от юли догодина. Задължителният осигурителен стаж се вдига с 3 г., а пенсията ще расте по 3 нови схеми.

Вече не само майчинските, но и болничните, парите за безработица и трудоустрояване ще са според стажа и заплатата 12 месеца назад.
Тошко от Разград” фаворит за най-важния пост на Лъчо

Сигурно: Андрей Иванов партиен шеф в столицата
ПИЛИ КЛИСУРОВА

Мъж юрист ще наследи Лъчезар Иванов на зам.-шефския пост в парламента. Това е единственото, в което бяха сигурни депутатите от ГЕРБ вчера, ден преди заседанието на Изпълнителната комисия.

Решението ще бъде лично на Бойко Борисов, твърдят те. Наддаването кой ще наследи Иванов тръгна, след като той подаде оставка заради опита да спре репортаж по Нова тв за близък митничар.

Засега фаворит е съпредседателят на ПГ Тодор Димитров, той не се е компрометирал, казват едни. Според други той е преклено неуверен в изявите си пред медиите, което било минус за пред премиера. Депутати дори напомнят първото заседание на групата, в което Борисов забрави името му и го обяви просто като "Тошко рт Разград". Димитър Лазаров също имал шансове, но пък бил много зает като дясна ръка на Искра Фидосова в правната комисия.

От вчера насам се лансира и името на Румен Иванов, след като се справи много добре във временната комисия по скандала с наркопоправката. Той обаче е член на Изпълнителната комисия, а Борисов едва ли ще иска да съсредоточава много власт в ръцете на едно лице, казват депутати. Със същия аргумент те отхвърлят и името на друг член на ръководството на ГЕРБ - Павел Димитров.

Жена пък ще седне в овакантения шефски стол на здравната комисия. С най-големи шансове е Даниела Дариткова. Доктор-ката от Смолян разбира от здравен мениджмънт и макар в сянка, е двигателят на здравната реформа, твърдят колегите й. Друга

дама - Десислава Атанасова, пък се спряга за зам.-шефското място на комисията, което Пламен Цеков трябва да освободи заради скандала с наркопоправката. Шансове за шефски пост в здравната комисия имали още Геновева Алексиева и Красимир Петров.

Засега сигурно май е, че шефът на СОС Андрей Иванов ще наследи Лъчезар Иванов на председателското място в софийската организация.
Забраняват на шефа да гони в пенсия насила

Болничните на ЕТ и нотариуси ще се смятат върху минималния доход
Шефът вече няма да може да ни пенсионира, когато навършим законовата възраст и навъртим нужния стаж. Това предвиждат поправки в осигурителния и в трудовия кодекс, предложени от социалния министър Тотю Младенов. Всеки ще може да работи допълнително колкото иска, като всяка година стаж отгоре ще увеличава бъдещата му пенсия с 3%. Закрилата отпада, когато човек подаде документи в НОИ.

Принудително на 65 г. ще се пенсионират само професорите и доцентите.

За всички останали в държавата пенсионната възраст остава 63 г. за мъжете и 60 г. за жените. Задължителният осигурителен стаж се вдига с 3 г. - за мъжете вече ще е 40 вместо 37 г., а за жените - 37 вместо 34. Новият ред влиза в сила от 1 юли 2011 г. Запазва се възможността навършилите 65 г. да вземат социална пенсия, ако са работили поне 15 г.

Навършилите пенсионна възраст, на които не им стигат 36 месеца стаж, могат да излязат в пенсия, но с по-малко пари. За всеки недостигащ месец редукцията ще е 0,2%.

Миньори, летци, химици, които са в I и II категория, запазват правото си на ранна пенсия до 31 декември 2014 г. включително. И за тях стажът се вдига съответно на 37 и 40 г.

Човек ще може да си купи само 2 недостигащи години вместо 5. Целта е пенсията да се обвърже с реално отработеното време. Отпада опцията за разсрочено плащане.

Занапред болничните и майчинските на ЕТ, нотариуси и всички самоосигуряващи се ще се смятат от минималния осигурителен доход за страната, а впоследствие сумите ще се коригират въз основа на годишната данъчна декларация и внесените осигуровки. Осигуряването на тази група ще е също на база на минималния доход авансово, а след това ще се доплаща върху разликата с реалния доход.
Вдигат парите за старост по 3 нови схеми

Пенсиите, отпуснати до 31 декември предходната година, ще се осъвременяват всяка година от 1 юли по една от 3 възможни схеми, предвиждат поправките в Кодекса за социално осигуряване, с които стартира пенсионната реформа.

В първия вариант ще се вдигат със 100% от ръста на инфлацията при реален скок на БВП за предходната година под 3%. Във втория увеличението ще е със 70% от инфлацията + 30% от осигурителния доход при ръст на БВП между 3 и 4,9%.

Третата схема предвижда увеличение с 50% от инфлацията за предходната година + 50% от осигурителния доход при повишение на БВП 5% или повече.

140 социални трапезарии за бедни ще работят от октомври до декември благодарение на грант за 1,3 млн. лв. от "Отворено общество". За зимните месеци догодина финансирането ще е от държавата.
Връщаме борч на НОИ без лихва до юли 2011-а?

Предлагаме всеки, който плати на НОИ дължими осигуровки или върне неправомерно взети майчински или пенсия до юли 2011 г., да бъде освободен от лихва, съобщи вчера социалният министър Тотю Младенов. Сега санкцията е ОЛП + 20%.

Според него не е редно майките, вземали пари от държавата, докато децата им са били в ясла, да бъдат освободени от плащане съвсем, тъй като законите трябва да се спазват. Той уточни, че става дума за 900 случая в страната, заради които не трябва да се ощетяват коректните 1,1 млн.

Всички обезщетения - за бременност и раждане, безработица, болнични, трудоустрояване, вече ще се смятат на база на последните 12 месеца стаж.

Премахва се таванът за сумата за безработица, който сега е 60% от последната заплата. Вече ще се дава половин обезщетение, ако човек е работил на половин ден.


МВР болница и “Фармахим” работели за българския СМЕРШ*
Жертвите на отдела за остри мероприятия трябвало да бъдат приспивани, упоявани и тровени. За разработването на някои от средствата помагали няколко държавни институции и предприятия, сред които болницата на МВР и държавната "Фармахим". Това показват плановете и докладите на тайното звено от края на 60-те и началото на 70-те години.

Един от първите документи, в които се споменават средствата за извършване на острите мероприятия, е планът за материално-техническа база за 1964 г. В него е записано да се постави задача на Четвърто управление за разработване на химикали, които в ограничени количества могат да причинят отравяния или други по-леки заболявания.

Средствата, с които ще се извършват острите мероприятия, са сред най-обсъжданите теми с представителя на КГБ при гостуването му в България през юни и юли 1965 г., става ясно от въпросника, подготвен за срещата.

Съществува ли отрова без вкус, цвят и мирис, действаща със закъснение? Има ли упойващо вещество, което и при по-голяма доза не умъртвява?

Създадено ли е химическо средство, чиито изпарения са без цвят и мирис и отравят? Има ли химическо средство на прах, което в съприкосновение с въздуха или смесено с друго, след продължително време се самозапалва или избухва?

Съществува ли химическа субстанция, която да парира обонянието на обучено да следи куче? Това са само част от въпросите, за които се допитваме до пратеника на Москва.

"Изучени са техническите възможности на заводите за специално производство: Завод 10 - Казанлък, Завод 11 - Сопот. Изучени са възможностите на химическата секция към военнонаучен институт при МНО за изработване на запалителни средства (смеси). Установени са взривните средства и механизми за взривяване, използвани в МНО. Установен е редът за възлагане на задачи за изработване на взривни и запалителни средства. Изучени са техническите възможности на ХТИ (Химикотехнологичен институт - бел. авт.) в Бургас и ДСП (държавно стопанско предприятие - бел. авт.) "Дунарит" - Русе", пише в отчет за работата на спецзвеното през 1969 г.

От него става ясно още, че през 1970 г. трябва да се създаде работна група от НОР (нещатни оперативни работници - бел. авт.), която да се занимава с експериментирането и произвеждането на взривни, запалителни и др. средства, а също и че ще бъде организирано доставянето на необходимите материали от западен произход.

Изучени били "всички описани в българската литература упойващи, приспивателни и отровни средства с цел тяхното приложение в оперативната практик”, пише в документа.

Била проучена най-новата чуждестранна медицинска литература за приложението на тези средства, както и телепатията, внушението и хипнозата. В процес на превод била книгата "Лекарства и фантазия" от английски автори, описваща приложението им.

Според документа бил осъществен контакт с химическата лаборатория на милицията, болницата на МВР, факултета по фармация и "Фармахим" за евентуално съдействие "при необходимост".

С помощта на МВР болница например били приготвени препаратите, необходими в една от операциите - "Либерто" (за акцията четете долу - бел. авт.).

Изучавали се и се подготвяли за сътрудничество "фармаколози, анестезиолози и химици", които през 1970 г. да бъдат ползвани "по набавянето и експериментирането на специалните средства", пише в отчета. За по-голяма конспирация за думите "запалителни", "взривяване", "упойващи", "приспивателни", "отровни" са оставени свободни места и те са допълнени на ръка.

В друг документ се планира до 1 април 1970 г. да се доставят "за евентуално ползване известните класически средства за приспиване, упойване и отравяне".

За да се прецени каква е възможността за употреба в оперативната практика, трябвало до 15 май 1970 г. да бъдат привлечени 4-ма специалисти, коиото да извършат опити с ЛСД, сернил и псилоцибин, които имат психозомиметично действие.

Едни от методите, които се експериментират, били внушението и хипнозата.

В плана за 1971-1975г. било предвидено да се търси и помощта на Комитета за наука и технически прогрес за "разработването и произвеждането на диверсионни средства".

Част от фармакологичните средства били доставяни от чужбина. "Произвеждането на минновзривни и запалителни средства" обаче сеоказал "труден за решаване проблем". Средствата не можело да бъдат поръчани у нас или внесени във вида, в който са необходими на оперативните работници, а създаването на "специална база със съответен щат, полигон и помещения" щяло да струва много скъпо.

"Поради това смятаме за целесъобразно да се потърси помощта на братските разведки и особено на КГБ - пише в доклада.

Няколко страници след това задачата е формулирана така: - Като се има предвид недостатъчният опит на нашето направление, особено необходимо и изключително полезно ще бъде организирането на обмен на опит със съветските другари."

През октомври 1972 г. тайното спецзвено пита чешките служби дали разполагат с миниатюрни пистолети със заглушител западен образец, бързодействащи отрови, прибори, с които може да се вкара внезапно отрова в тялото, както и дали имат информация за "самовзривяващи се писма".

*Абревиатура, която означава "Смерть шпионам". Така са се наричали контраразузнавателните отдели на Червената армия, създадени с цел да осигуряват операции чрез разследване, арестуване и неутрализиране на предателите, антисъветските и криминалните елементи.
Сергей Игнатов: СУ обучава медицински сестри нелегално
В България не само има недостиг на медицински сестри, но се оказа, че СУ ги обучава нелегално. Това обяви вчера образователният министър Сергей Игнатов. Той беше категоричен, че висшето училище няма акредитация да провежда обучението, и се надява проблемът да бъда решен до няколко месеца.

След протеста на студентите по медицина в СУ заради високите такси заради техническа грешка министърът на образованието обясни, че след като бъде извършена корекция, бъдещите лекари ще плащат по 925 лв., а медицинските сестри - 725 лв.


Дебелянов, Вазов и Пенчо Славейков се паднаха на изпита по литература

Кандидат-студентите в СУ можеха да избират между две теми на изпита по български и литература вчера. Първата беше „Трагизъм и просветление в поезията на Димчо Дебелянов“, а при втората трябваше да се съпоставят два цитата - „Къде вървим, не мислим твърде, посока няма в наший път“ от „Линее нашто поколение“ на Иван Вазов и „Пустиня е сърце без идеал“ от „Сърце на сърцата“ от Пенчо Славейков.


ГЕРБ иска имунитета на народните представители Светлин Танчев и Пламен Цеков
ГЕРБ ще поиска депутатския имунитет на избраните с тяхната листа народни представители Светлин Танчев и Пламен Цеков. Повод за това е скандалът с нелегитимната поправка в закона за наркотичните вещества. Това обяви вчера шефът на комисията за разследване на случая Румен Иванов. Той обясни, че вече е предал материалите по случая на прокуратурата.

Сам ще поискам сваляне на депутатския си имунитет, нямам какво да крия, коментира за „Класа“ Светлин Танчев вчера. Той обясни, че още преди две седмици е бил викан в прокуратурата на разпит по повод поправките в закона.

Лъчезар Иванов, който миналата седмица подаде оставка от зам. шефското място в НС пък, обяви пред „Класа“, че няма намерение да се отказва и от депутатското място в парламента. „Мисля, че зам. председателското място, това в здравната комисия и шефският пост в ГЕРБ-София са достатъчни за едно провинение“,обясни Иванов.


Режат 20% от чиновниците в болниците
С 20% ще бъде съкратена администрацията в Министерството на здравеопазването и в болниците. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова по време на посещението си в Смолян вчера. По думите є след влизането в сила на новия Закон за лечебните заведения ще се направи и оптимизация на болниците и диспансерите в страната. Според здравния министър Борисова администрацията в тях е твърде раздута. В подкрепа на думите си тя посочи диспансер с 30 легла и 67 души персонал, като заетостта на самите легла е само две трети. Диспансерното отделение за белодробни заболявания в Кърджали се преобразува в болница за долекуване и продължително лечение на хронични болести. Тя ще разполага с 40 легла по 4 специалности, стана ясно вчера. Реформата трябва да се направи много задълбочено, подчерта д-р Борисова. Тя каза това в отговор на въпрос как здравното ведомство ще запази лекарите тук. „Проблемът с лекарите е проблем за цялата държава, навсякъде има дефицит. Ние знаем, че всеки ден един лекар напуска България и това са млади медици и добри специалисти”, уточни министър Борисова. Според нея ако се подобрят условията на работа и медиците бъдат удовлетворени, те ще останат в България. Само от Кърджалийска област през последните 2 години 50 лекари са напуснали работата си и са заминали в странство.


Прокуратурата вече разследва лобисткия наркозакон
Наделина Анева

Прокуратурата е започнала разследване по скандала с незаконната поправка в закона за наркотичните вещества и разпитва замесените депутати и служители, научи "Сега". Шефът на временната анкетна комисия Румен Иванов съобщи, че е изпратил в прокуратурата всички материали - стенограми, аудиозаписи, листчето на Светлин Танчев, писмените обяснения на чиновниците в НС. Днес комисията трябва да приеме окончателно и доклада си, който също ще замине при обвинението.

Замесени в случая са депутатите Пламен Цеков и Светлин Танчев, чиито оставки като зам.-председател на здравната комисия и шеф на еврокомисията са поискани в проекта на доклад. Очаква се тази вечер те да ги обявят пред ПГ на ГЕРБ. Веднага след това се събира изпълнителната комисия на партията, която трябва да определи техните заместници. Ще се гласува и нов зам.-шеф на парламента от квотата на ГЕРБ и нов областен лидер за София-град след напускането на Лъчезар Иванов.

На 15 юни в НС пристигна писмо от зам. главния прокурор Валери Първанов, в което той съобщава, че в Софийската градска прокуратура вече е образувана преписка по случая с наркопоправката. За разлика от временната комисия, която е с ограничени правомощия, прокуратурата най-вероятно ще се опита да изясни и някои несъответствия в имотното състояние на замесените. За Лъчезар Иванов не бе открита никаква улика, но чиновници твърдят, че промяната е минала с неговата протекция. Иванов внезапно се сдоби с къща в Банкя и солидни спестявания.

Светлин Танчев също е декларирал странни неща пред Сметната палата. Той си е купил къща в Испания за 337 120 лв. още през 1997 г., когато е едва 19-годишен. В графата произход на средствата е посочил "от заплата".

Пламен Цеков пък е забравил да декларира дял във фирма "Артанес". Тя се занимава с внос и търговия с лекарства и лекарствени средства, медицинска апаратура и др. Според Търговския регистър до края на м.г. депутатът е имал дял във фирмата. "Дори не знам, че тази фирма съществува, нямам никаква дейност в нея, но сега ми напомняте, че трябва да изляза и по официалния път от нея", обясни Цеков пред "Сега".
В Кърджалийско Борисова откри болница и закри диспансер
Ана Атанасова

"В Кърджали току-що създадохме нова болница за долекуване. Открити са 40 легла в областта на 4 специалности", обяви здравният министър Анна-Мария Борисова, цитирана от Дарик радио. Тя продължава обиколката в страната за съставянето на здравната карта, която ще определи къде, колко и какви легла следва да съществуват.

Тъй като районът е планински и редица населени места имат труден достъп до по-големи градове, сега съществуващите общински болници няма да се закриват, стана ясно при посещението на министъра. В началото на годината обаче вече беше затворена болницата в Ивайловград заради липса на достатъчно лекари. Подобен проблем има и в Ардино.

Паралелно с това обаче се предвижда тубдиспансерът в Кърджали да престане да съществува самостоятелно и да стане структура на областната болница в града.

Ден преди това в Стара Загора реформата повели да се слеят двете големи болници - многопрофилната и университетската. "Ако сливането не се състои, няма да дам и една стотинка на Стара Загора. Ако обаче това стане, ще наградя решението с няколко милиона лева", заяви Борисова, отново цитирана от Дарик. "Не може да има две хирургии, две ортопедии, всичко по две, икономическо неизгодно е. Това е една структура, която трябва да се оптимизира, за да живее добре", поясни министърът.


Министърът на просветата опрости закононарушение на СУ
Алма матер приема медицински сестри, без да има право
ТАНЯ ПЕТРОВА

Внезапен жест на колегиалност реши да прояви към Софийския университет просветният министър Сергей Игнатов. С аргумента, че някога е работил в СУ, министърът е решил да не предприема мерки за извършено от университета закононарушение - прием на студенти в неакредитирана регулирана специалност за медицински сестри. Това се разбра след среща на Игнатов със студенти, които протестираха срещу високите такси в медицинския факултет на СУ. Тази година висшето училище поиска и кабинетът одобри над два пъти по-високи такси за обучение в специалност "медицина" - 2713 лв. на година срещу 1096 м.г. Високата такса се оказа техническа грешка на университета, а след ревизия тя ще бъде намалена на 925 лв.

Вчера не стана ясно дали министърът е разбрал за незаконното обучение в специалност "медицинска сестра" от самите студенти. "Сега" обаче научи, че министерството спешно е изискало от националната агенция за оценяване и акредитация справка акредитирана ли е тази специалност. След срещата си с протестиращите Игнатов обяви категорично, че обучението, започнало миналата година, е нелегално. "Обучението по неакредитирана специалност е сериозно нарушение и по закон може да се иска отменяне на акредитацията по всички специалности", обясни Игнатов. Той обаче получил уверение от ректора на СУ, че процедурата по акредитация е задействана и решението се очаква наесен. "Ние искаме да мине тази акредитация, защото другият вариант е да местим студентите в други университети, няма смисъл", обясни министърът. И определи отношението си като колегиално към университета, в който някога е работил.

Приемът за медицински сестри бе обявен от СУ през септември 2009 г. Университетът отпусна за целта 25 места. С това вузът е извършил серия от нарушения. По закон приемът в неакредитирани професионални направления, в случая - по регулирана специалност, при която изискванията са по-високи, е забранен. Университетът няма право да издаде дипломи на тези студенти, няма право да получава субсидия за тях от бюджета и няма законово основание да им прибира такси. Нарушено е и постановлението за определяне на местата за прием през 2009 г., където такава специалност липсва.


ЗАПЛИТАНЕ

Според експерти може да се твърди, че и обявеният тази година прием е незаконен, въпреки че университетът е стартирал процедура по одобряване на проект за специалност "медицинска сестра". Това е станало с искане от 25 февруари 2010 г., а самата процедура е тръгнала след 1 април, обясниха от агенцията по акредитация. При положителна оценка на проекта университетът има право да приема студенти до получаване на същинска акредитация, но в случая това още не е факт. Висящата процедура не е попречила на самото министерство да пусне такса за специалността за учебната 2010-2011 г. от 1443 лв., която също ще бъде намалена.


Голяма загадка остава защо България членува в ЕС
Българските представители в европейските ръководни органи пазят в тайна от обществото позициите на страната и обикновено подкрепят чужди решения
Светослав Терзиев

Знаете ли защо България членува в Европейския съюз? Така си мислите... Ако знаехте, щяхте да имате поне малка представа какво тя прави там. Но едва ли са повече от дузина запознатите как България гласува за изработването на общата европейска политика, кои решения подкрепя, срещу кои е против, каква позиция заема и дали са отчетени националните ни интереси.

За нашите евродепутати от време на време се чува какво правят, защото си изработиха навик да контактуват с медиите и обществото. Миналия петък 12 от тях публично отчетоха по какви приоритети са работили през първата година от новия Европарламент. Общото впечатление е, че всеки си е избрал европейски образ, като е фокусирал вниманието си върху определени проблеми, които могат да интересуват българските граждани. Андрей Ковачев (ГЕРБ) се вълнува от участието на България в общата външна политика на ЕС, Ивайло Калфин (БСП) - от бюджетната политика на ЕС, Владимир Уручев (ГЕРБ) - от енергетиката, Филиз Хюсменова (ДПС) - от регионалните фондове, Илиана Йотова (БСП) - от социалната политика, Антония Първанова (НДСВ) - от здравеопазването и пр. Евродепутатите обаче не са изразители на обща национална позиция, защото в ЕП разделението е според политически семейства, а не по национални делегации.

Законите в ЕС се формират по две направления:

освен чрез Европарламента, който е носител на доминиращата политическа и гражданска воля в ЕС, важна роля има и Съветът на ЕС (съветът на министрите в неговите девет формата), чиито решения показват каква е преобладаващата национална и правителствена воля на държавите членки. Най-важните актове, които се прилагат незабавно във всички държави със силата на национални закони, се приемат само след съгласие между ЕП и Съвета на ЕС и по инициатива на Еврокомисията. Това означава, че евродепутатите поне трябва да знаят какво мислят правителствата.

На въпрос на в. "Сега" дали българските евродепутати са запознати какви позиции изразяват българските министри в Съвета на ЕС всички потвърдиха, че няма система за тяхното информиране. Даже постоянното представителство на България в ЕС се държи загадъчно и не им казва нито как гласуват българските министри, нито какви въпроси поставят пред другите държави, нито каква подкрепа търсят в защита на едни или други национални интереси.

"Нямаме информация от заседанията на Съвета. За една година само двама министри са искали среща с евродепутати - Николай Младенов (МВнР) и Томислав Дончев (еврофондовете). Когато човек се опита да се добере до такава информация, не се гледа с добро око на нашето любопитство", каза Илиана Йотова. Димитър Стоянов от "Атака" добави, че "ако от сегашното правителство двама министри са се срещнали с евродепутати, от предишното не е имало нито един". Думите му възмутиха бившата министърка по европейските въпроси Гергана Паси, която напомни, че редовно е запознавала евродепутатите от всички политически групи с решенията на Съвета по европейски въпроси (СЕВ) към Министерския съвет. Друг евродепутат, пожелал анонимност, каза на "Сега": "Не само ние не знаем какви позиции защитават българските министри. Навярно и те не знаят, защото редовно изпращат на заседанията на Съвета своите заместници, които присъстват като фигуранти".

Ето че България членува в ЕС, без да каже нито чрез своите евродепутати, нито дори чрез министрите си какви свои приоритети изразява и каква насока желае да даде с гласа си на общата европейска политика. А нейният глас съвсем не е за пренебрегване, защото в Съвета на ЕС

има тежест колкото Австрия и Швеция

Ако в Европарламента ни се полагат 17 от 736 места (2.5%), в Съвета имаме право на 10 гласа от общо 255, или на 4%. Не е много, но при достатъчно дипломатически умения България би могла да си поставя цели и да ги постига чрез гъвкави вътрешни съюзи с едни или други държави. Тя трябва да знае какви последици могат да настъпят за нея от определени общи решения, как да ги приложи във вътрешното си законодателство, за да не попадне под санкции, да предвижда отрано с кого може да съгласува действията си. При това трябва да има съюзници не само сред чуждите министри, но и сред евродепутатите, защото европейското законодателство минава през врата с два ключа.

По принцип държавата има структури точно за тази работа. Механизмът на вземане на решения по европейските въпроси е тристепенен. Първата степен са 31 работни групи към Съвета за европейска интеграция, където се подготвят проектите на съответните документи. Следващото равнище е самият Съвет по европейските въпроси. Негови членове са основно заместник-министрите по европейските въпроси в различните министерства и ръководителите на работните групи към СЕВ. Той заседава в понеделник, но може да се събира и извънредно. Изготвените от него документи се внасят на редовните заседания в сряда на Министерския съвет, който е третата степен в механизма за формиране на българската политика по европейските въпроси. Само най-важните и политическите въпроси се решават на това ниво, като стремежът е другите да приключват с решения още в работните групи и СЕВ. Препоръчаните от тях позиции се използват при подготовката на заседанията на КОРЕПЕР - работния орган на дипломатическите представители в Брюксел на страните членки.

Координацията по европейските въпроси

е разделена условно на вътрешна и външна. Вътрешната е с ресорните министерства и ведомства в България, като се осъществява от дирекция "Координация по въпросите на ЕС и международните финансови институции" в администрацията на МС. Външната координация е с Постоянното представителство на България към ЕС и с посолствата на държавите - членки на ЕС, като се осъществява от дирекция "Европейски съюз" в МВнР.

Главното външно звено в механизма по европейските въпроси е Постоянното представителство на България към ЕС. Висшите дипломати обаче не могат да бъдат компетентни по всички въпроси и затова разчитат на документите, подготвени от "шерпите" (специалистите) в 250-те работни групи и комисии към Съвета на ЕС. В тях участват експерти от държавите членки и дипломати от постоянните представителства в Брюксел. Там кипи основната работа, там става сблъсъкът на мнения и се оформят доминиращите позиции и компромиси.

Как обществото би могло да следи

какво се решава от негово име и за негова сметка? Формално - много лесно. На електронната страница на правителството има рубрика "Координация по въпросите на ЕС". Там се публикуват съобщения от СЕВ - каква позиция ще изразят българските пратеници на предстоящите заседания на Съвета на ЕС. Текстовете обикновено са образци на чиновническата стилистика и съдържат малко полезна информация за неспециалисти. Например на 5 юли бе решено, че на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси на 13 юли ще бъде изразена следната позиция: "България подкрепя засиленото внимание на Европейската комисия върху националните фискални рамки в рамките на превантивната роля на Пакта за стабилност и растеж, както и предложението за стартиране на процедура по свръхдефицит само при нарушение на критерия за публичния дълг." С други думи, тя не е съгласна да бъде подлагана на такава процедура само заради надвишаването с 0.8% на пределния бюджетен дефицит от 3%, защото по другия показател - дела на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт, е много под пределното равнище от 60%. Наказателната процедура обаче е стартирала.

Дебатите в Съвета могат да се наблюдават

на неговата електронна страница, а как България е гласувала, става ясно от рубриките Документи/Прозрачност на законодателния процес/Явно гласуване. Там по години и по заседания може да се установи, че правителството почти винаги е подкрепяло предлаганите решения, гласувани с квалифицирано мнозинство. Щом е така, защо трябва да има такъв сложен механизъм за изработване на собствена държавна позиция?

"Прилагаме принципа решенията да се съгласуват на възможно най-ниско равнище", обясни на "Сега" компетентен по европейските въпроси източник във външното министерство. Целта е общата позиция да бъде изработена още от "шерпите", а началниците да й придадат официална сила. Изследване на Университета Комениус в Братислава (Словакия), огласено в Брюксел на 1 юни, потвърждава, че така постъпват в повечето случаи почти всички държави в ЕС. Поразително е, че откакто членува в ЕС, България повтаря много точно сумарните резултати от гласуванията на Франция: през 2007 г. - 100% подкрепа за решенията в Съвета, през 2008 г. - 99.7%, през 2009 г. - 100%. Когато е имало спорни въпроси, пак се получава съвпадение - 100% през 2007 г., 98.1% през 2008 г. и 100% през 2009 г. Трудно е да се намери обяснение, защото интересите на България и Франция не винаги съвпадат. Но все пак имаме общ знаменател - нали сме все франкофони. Същото съвпадение се наблюдава и с Чехия, но с нея пък сме бивши "братски страни"...
Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница