Семерджиев: Две поколения са изпуснати без ваксиниДата22.10.2018
Размер228.5 Kb.Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
05.02.2017

Национални вестници

Семерджиев: Две поколения са изпуснати без ваксини


Труд  2 

Две поколения са изпуснати и въобще не са ваксинирани с определените ваксини, заяви служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

По отношение на търга с ваксините, обявен в последния ден от мандата на правителството на Бойко Борисов, той обясни, че е трябвало да бъде проведен още през октомври 2016 г.

"Няма да спирам този търг, напротив, ние сме изчерпали всички лимити на време. Ще се постарая да рационализирам по такъв начин преговорния процес, че ваксините да бъдат осигурени не само за тази година, но и да постигнем рамково споразумение за следващите две години", коментира д-р Семерджиев.


Корнелия Нинова закрива паралелната държава


Павлина ЖИВКОВА 

Труд  стр. 4  

Живеем в две Българин - виртуална и реална. Паралелната държава струва 10 млрд. лева годишно на българите. Това означава, че всяко семейство средно плаща по 400 лв. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при представянето на предизборната платформа на партията пред 49-ия конгрес, който заседава в зала 1 на НДК.

"Плащаме от джоба си над 2 млрд. лв годишно нерегламентирано за здраве, над 1 млрд. за образование, над 3 млрд. за завишените цени на монополи и картели, над 1 млрд. подкупи за административни услуги, над 2 млрд. губим от нагласени обществени поръчки", обяви Нинова, която каза, че тези данни са от проучване, което БСП поръчало преди конгреса. Целта била да се разбере докъде стигат пипалата на паралелната държава на мафията, корупцията и сгрешения модел на прехода.

"Ние ще закрием тази паралелна държава", обеща

Нинова. Тя обяви, че левицата тръгва на битка срещу мафията и корупцията, които са в основата на паралелната държава. Лидерът на БСП обеща пълна промяна във всички сектори.

"В света вече промяната започна. Хората поискаха справедливост и се обявиха против малцината, които притежават 97% от богатството в света. Срещу тези, които разпределят икономическа власт, но гледат малодушно на хората в нищета. Хората въстанаха срещу статуквото и поискаха водачи, които да им върнат достойнството, а не да го продават за пари и власт", заяви Нинова.

Тя посочи, че БСП е сложило началото на такава промяна с избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. "Благодаря ви и поклон за мъдростта ви и труда ви. Вие направихте възможна тази победа - вие и хилядите социалисти, които представлявате днес в залата. Нека покажем уважение и към онези 2 млн. българи, които ни повярваха и последваха", обърна се председателят на БСП към делегатите. Нинова не спести и критики към основния опонент на БСБ - ГЕРБ. Тя показа на екран твърдения на Борисов за постигнати успехи в образованието, здравеопазването и битката с корупцията и престъпността. Опроверга успехите на ГЕРБ с данни от проучвания на Евростат и на международни агенции.
***

Курс към плавно отпадане на плоския данък поема БСП. "Предлагаме промяна в данъчното облагане. Доходи над 10 000 лв. месечно да бъдат облагани с 20 % данък", посочи Нинова.

Тя обеща да има и преизчисляване на пенсиите.

"Пристъпваме и към първи стъпки за семейно подоходно облагане", каза лидерът на столетницата. В платформата на БСП е записано работещите млади семейства да получават по 50 лв. отстъпка от данъка на дете.

БСП предвижда да разшири и обхвата на помощите.

"Всеки, който има здравни осигуровки, ще има безплатен достъп до здравеопазване. Ще бъдат премахнати всички доплащания", обеща Нинова. Тя пое ангажимент и за модернизиране на Спешната помощ, на държавните и общинските болници.10 млрд. лв. годишно струва паралелната държава на мафията


Две Българии, два свята, а между тях пропаст. Или Национален план за България, или доктрината "Борисов" - хората да изберат, призова лидерката 

24 часа  стр. 2   

БСП тръгва на битка срещу мафията, организираната престъпност и корупцията, които си имат своя паралелна държава. Тази държава струва 10 млрд. лева годишно на хората, или по 400 лв. средно на семейство. Това обяви соцлидерът Корнелия Нинова при представянето на предизборната платформа на партията пред червения конгрес, който заседава през уикенда в зала 1 на НДК.

Нинова разказа, че при подготвянето на платформата си от "Позитано" 20 поръчали проучване докъде стигат пипалата на паралелната държава на мафията, корупцията и сгрешения модел на прехода. И цитира резултатите: "Плащаме от джоба си, извън данъци, осигуровки и такси неофициално над 2 млрд. лв. годишно за здраве, над 1 млрд. за образование, над 3 млрд. от завишените цени на монополи и картели, над 1 млрд. подкупи за административни услуги, над 2 млрд. губим от нагласени обществени поръчки." Това е резултатът от прехода. Ние ще закрием тази паралелна държава и ще положим основите на друга, в която държавата има роля в икономиката, зарече се Нинова. БСП сложи началото на такава промяна с избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент, подчерта НинОва. Тя се поклони пред социалистите, направили тази победа възможна, и на 2-та млн. българи, които повярвали на БСП. И призова червените да убедят и останалите избиратели, че промяната е започнала и именно БСП може да я доведе докрай. Хората въстанаха срещу статуквото и поискаха водачи, които да им върнат достойнството, а не да го продават за пари и власт, каза лидерката.

Промяната днес е задължителна, защото живеем в две Българии -официална и паралелна, виртуална и реална, каза Нинова. Тя показа със слаидове разликата между "илюзията, създадена от ГЕРБ", и реалността. На големия екран над нея вървяха снимки и цитати от Бойко Борисов и оборващи ги реални факти, доказани от международни изследвания в основните сфери - корупция и престъпност, образование, здравеопазване, бедност, доходи и др.

Две Българии, два свята, а между тях - пропаст, обобщи Нинова и оптимистично заяви, че народът ще направи мъдър избор на 26 март.

"Но и ние трябва да решаваме мъдро ще бъдем ли тези водачи, ще отговорим ли на очакванията и желанията за промяна. Или ще бъдем част от политическа класа, която си заравя главата в пясъка, изчаквайки бурята да премине. Този път няма да отмине", предупреди тя. И обясни, че с предложенията в устава се предлага промяна, която да покаже, че БСП е разбрала какво очакват хората от нея.

Нинова отново постави пред БСП целта - 8 милиона българи и нито един беден. "Такава цел може да обедини всички политици и народа, да го съхраним от изчезване. Но уви, политическото късогледство надделя над държавническото мислене. Хора, които мислят с хоризонт от 4 г., не могат да бъдат водачи на народа. Те могат да бъдат политици и председатели на партия, но не и водачи, защото не дават перспектива за следващите 30-50 г.", обясни тя. И даде пример: БСП предлага Национален план за България, а основният и опонент - "доктрината ГЕРБ", "доктрината Борисов". "От едната страна България, от другата - една партия и един човек, който има самочувствие, че сам по себе си може да бъде национална доктрина", заяви Нинова. И обяви, че докато целта на БСП е да съхрани народа от изчезване и българщината, целта на ГЕРБ била да спечели 1 милион гласа на изборите. Народ или гласове, хората да изберат, призова тя.

С внушителното мнозинство от 472 гласа "за" 7 "против" и 4-ма "въздържали се" червените делегати приеха предизборната платформа.


Параолимпиецът Михаил Христов: Само БСП може да направи промяната


Лиляна КЛИСУРОВА 

24 часа  стр. 3  

Една от изненадите на червения конгрес бе присъствието като гост на параолимпиеца лекоатлет Михаил Христов, двукратен световен шампион от игрите за хора с увреждания.

"Искам промяна и виждам предложения, които са напълно реалистични. Познавам хората, които стоят зад платформата на БСП. Те ще се борят докрай за реализирането й. Искам държавата да подкрепя младите и инициативни хора да успяват тук и сега", каза Христов.

"Знам колко българи са разочаровани от политиката, която се води в момента в България. Не изключвам и себе си. Водил съм битки с институции и безхаберие, с абсурди", каза той. "Заставам пред вас не само като коментатор, а като човек, част от политическите решения. Искам да се боря за нови каузи", даде знак параолимпиецът, че е готов да влезе в политиката с БСП. И посочи за своя кауза подобряване на работата на фонда за лечение на деца в чужбина и двойно увеличаване на средствата за него. "Човек с увреждане в България означава човек без бъдеще, но през последните Юг. опитвах да опровергая това. Имам 10-годишна виза за Америка, но избрах да гоня мечтите си в България", каза той.Нинова: Ще закрием паралелната държава


Тя краде 10 милиарда годишно от хората, обяви соцлидерът 

Стандарт  стр. 1   

БСП тръгва на битка срещу паралелната държава, която са си направили мафията, организираната престъпност, корупцията и сгрешеният модел на прехода. Тази държава струва 10 млрд. лева годишно на хората, или по 400 лв. средно на семейство. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в доклада си пред 49-ия конгрес на партията. При подготовката на Националния план за България, с който социалистите ще се явят на изборите, от "Позитано" 20 поръчали проучване докъде стигат "пипалата на паралелната държава". "Плащаме от джоба си, извън данъци, осигуровки и такси, неофициално - над 2 млрд. лв. годишно за здраве, над 1,5 млрд. за образование, над 3 млрд. от завишените цени на монополи и картели, над 1 млрд. подкупи за административни услуги, над 2 млрд. губим от нагласени обществени поръчки", съобщи Нинова. И се зарече: "Ние ще закрием тази паралелна държава".


0% данък печалба за млади бизнесмени


Помощи за учениците от първи до пети клас е заложено в платформата 

Стандарт  стр. 3   

"Национален план за България" представи Корнелия Нинова на конгреса. В него по сектори са разписани конкретните управленски политики на БСП. От предварително заявените намерения на партията е отпаднало само едно - освобождаването от лихви за кредит по жилище до 100 000 лв. за млади семейства.

ИКОНОМИКА

* Създаване фонд "Индустрия" и фонд "Иновации" със 150 млн. лв. за подкрепа на млади български инженери и специалисти, които да основават свои фирми и да развиват свои марки

* Запазване на мажоритарен дял в националния гаранционен фонд, но привличане на допълнителен ресурс, давайки възможност на банки, инвестиционни фондове, застрахователи да участват през фонда във финансиране и подкрепа на малки фирми

* 0% данък печалба при годишен оборот от търговска дейност до 150 000 лева на стартиращо предприятие, създадено от млад предприемач - до 35 години, който в рамките на 24 месеца да открие минимум 5 работни места

ЕНЕРГЕТИКА

* Стабилизиране на енергетиката и внимание, насочено към развитие на енергийната инфраструктурата чрез търсене на инвеститори

* Удвояване на обхвата на домакинствата, които получават енергийни помощи от 250 000 лева на 500 семейства

ТРАНСПОРТ

* Спиране на концесията на летище София и развитието му като стратегическа инфраструктура с държавно управление

* Спешни действия за оздравяване на БДЖ чрез двегодишна държавна гаранция за изплащане на задълженията към кредиторите и последващи действия за рефинансиране на дълга

ЗЕМЕДЕЛИЕ

* Приемане на закон за храните, за насърчаване на българските производители, чрез наименование "Българско"

* Търговските вериги с годишен оборот от над 2 млн. лв. задължително ще въведат прагове за произведени в България продукти - 51% РЕГИОНИ

* Специален план за Северозападна България, Родопите, Странджа, Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити региони

* Децентрализация по правила и край на прехвърлянето на отговорности от държавния бюджет към общините

ОБРАЗОВАНИЕ

* Публични финанси само за държавните и общинските училища

* Един учебник на предмет, но с неограничен брой помагала

* Създаваме Национална карта - Образование и икономика, изработена от държавата, общините и бизнеса, в която се прогнозира и планира икономическото развитие.

* Утвърждаване на държавна поръчка в университетите, основана на планирането на нуждите на икономиката

* Стартовата заплата за млад учен - не по-ниска от две минимални работни заплати

КУЛТУРА И ДУХОВНОСТ

* Постигане на 1% от БВП от държавния бюджет за култура

* Усъвършенстване на финансирането със специална подкрепа към съвременното българско изкуство, културно-историческото ни наследство, развитие на българското киноизкуство

СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

* Отглеждането на дете от една до двегодишна възраст да следва размера на МРЗ

* Помощи в началото на учебната година освен върху първи, а и върху втори, трети и четвърти клас

ДАНЪЦИ


* Доходи над 10 000 лева на месец да бъдат облагани с 20% данък

* Семейно подоходно облагане - работещите млади семейства ще получават отстъпка от данъка, който дължат с по 50 лева месечно за едно дете

* Преизчисляване на пенсиите

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

* Премахване на пръстовия отпечатък

* Здравен кабинет във всяко училище

* Специален социален фонд за социално слабите

ВЪНШНА ПОЛИТИКА

* Пълноценно членство на България в ЕС и НАТО - Стъпки за отпадане на санкциите от ЕС срещу Русия

* Преразглеждане на Дъблниското споразумение

ОТБРАНА

* Изработване на изцяло нова Стратегия за национална сигурност* Работа на българските отбранителни предприятия

* Отмяна на мигрантската наредба за настаняване на бежанци в страната

СИГУРНОСТ

* Активни действия за връщане на мигранти, които не са бежанци от война

* Нова полицейска карта, с която в районите на селата се създават нови участъци, постове с постоянен жандармерийски състав и транспортна техника, като постоянният пост отговаря за до три села

* Пълно обезпечаване на Криминална полиция с модерна техника и експерти

ПРАВОСЪДИЕ

* Промени в НПК, които ограничават възможностите за връщане на делата от съда на прокуратурата

* Въвеждане на стриктни срокове, както и на жалба за бавност в наказателния процес, като средство - реакция за защита на бавенето му

* Отпадане на непредпазливостта, като форма на вина, при транспортните престъпления, извършени след употреба на алкохол и наркотични вещества.


Наше кисело мляко стана №1 в Америка


US класация го посочи като най-здравословната храна 

Стандарт  стр. 7   

Българско кисело мляко бе избрано за номер 1 в американска класация за нови млечни продукти и здравословно хранене. "Тази класация означава популярност, защото американският потребител не е запознат с българското кисело мляко. Много хора обаче вече знаят, че съществува такъв вид българско мляко", каза пред bTV Атанас Вълев, собственик на марката, която проби пазара. По думите му единствената разлика между гръцкото мляко и нашето е, че тяхното е изцедено. Слоганът гласи "нека гърците да имат техните философи, млякото оставете на нас". "Самите гърци също го приемат от сърце и се смеят", разказа производителят. По думите му те самите казват, че това е истинското мляко.

Консуматорите, които искат здравословно хранене, все повече се обръщат към нашето кисело мляко, защото е с ниско съдържание на захар и този кисел вкус започва все повече да им допада, добави бизнесменът. По думите му не е нужно бактерията да вирее, тя е вече създадена и промишлено се продава в прахове, които могат да се използват навсякъде. "Важното е суровината, а ние използваме много качествено прясно мляко, което идва от крави, които пасат в планините в северната част на Ню Йорк.

Там го произвеждаме. Много е важна комбинацията от щамовете на бактерията", обясни Атанас Вълев. Той живее от много години в САЩ. Първоначално е свирил на китара, работил е и в строителството. "Това, което правим в Америка, е някакъв вид революция. Новото е връщане на старото - истинското автентично кисело мляко. В България също е възможно, но е необходим контрол, за да сме сигурни, че е истинско", каза производителят.


Русия спря вноса на БГ месо заради птичи грип


Стандарт  стр. 9   

Русия ограничава вноса на птиче месо и яйца от страни от ЕС, където има регистрирани случаи на птичи грип, съобщи "Росселхознадзор" на сайта си. България също попада в списъка с държавите.

Решението е във връзка с разпространението на високопатогенен птичи грип на територията на Европа. Организацията отбелязва, че към момента в 22 държави на Стария континент са регистрирани случаи на птичи грип. Новите рестрикции обхващат Австрия, Великобритания, Унгария, България, Гърция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Франция, Хърватия, Чехия и Швеция.

Две поколения българи не са ваксинирани


Телеграф  стр. 5   

Две поколения са изпуснати и не са ваксинирани с определените ваксини.

Това заяви служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев. Причините за това са проблемите с търговете. "Ще се постарая да рационализирам по такъв начин преговорния процес, че ваксините да бъдат осигурени не само за тази година, но и да постигнем рамково споразумение за следващите две години", каза Семерджиев пред Нова тв.

"Ние поради административни проблеми имаме вече две поколения неваксинирани деца с определени ваксини. Трябва да наваксаме този проблем, тази година ще го направим", увери той. По отношение на въведените лимити за болнична помощ здравният министър заяви, че без законодателен орган няма как да бъдат променени. Той ги определи като "блокиращо поведение" за управителите на болниците.Русия спря вноса на БГ яйца и пилета


Телеграф  стр. 6   

Русия забрани вноса на български яйца и пилета, съобщи Интерфакс, цитирайки руска та служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол "Росселхознадзор".

Причината за забраната е заразата по пернатите, която е обхванала повече от 11 области в страната. От руската ветеринарна служба уточняват, че не се допуска внос само от три области в България. Районите с ограниче ния за доставката на птици и яйца са Пловдивска, Софийска и Видинска област. Заради заболяването по птиците у нас бяха унищожени около половин милион пернати.

Ветеринарните власти на Русия са забранили вноса на птици и яйца от три области в Германия - провинциите Бавария, Тюрингия и Бранденбург. Причината отново са засечени случаи на птичи грип.


04.02.2017
Национални телевизии

Нова телевизия  Събуди се 
Разговор с д-р Илко Семерджиев, служебен министър на здравеопазванетоТема: Проблемите в родното здравеопазване

Гост: д-р Илко Семерджиев, служебен министър на здравеопазването
Водещ: А следващият ни гост, предстои ни много важен разговор, ви представяме сега.

ВИЗИТКА: Илко Семерджиев е известен като създателя на НЗОК. Наричат го бащата на здравната реформа у нас. Започва я по време на правителството на Иван Костов през ’99-а г., в което е министър на здравеопазването. Неведнъж критикува предшественика си Петър Москов най-вече за пръстовите отпечатъци.

Д-р Илко Семерджиев: Вероятно другата година ще иска да сканират ретингата ни, по-другата година най-вероятно ще има ДНК. На вас няма да ви остане лично пространство. Това са досиета, с каквито дори ДС не разполагаше. Това са пълни глупости.

Накъде ще поеме реформата в здравеопазването от 27 януари, отговорът на този въпрос вече ще търси служебният министър Илко Семерджиев.Водещ: Д-р Семерджиев вече е в студиото ни. Добро утро, добре дошли.

Д-р Илко Семерджиев: Добро утро.

Водещ: Ще говорим конкретно за вашите намерения. Кажете ни обаче в началото, чувствате ли се малко като нечакания, непоканения гост на партито, който влиза и сменя музиката – рязко и изведнъж, д-р Семерджиев?

Д-р Илко Семерджиев: Ако искате и така го наричайте. Но когато се влиза в една институция, първо се прави констатация на завареното. Няма как да не направите това.

Водещ: Имате обаче заявка за много сериозни промени.

Д-р Илко Семерджиев: И тези констатации са следните, ако позволите да ги изредя с няколко изречения. На първо място, 33 оспорени във ВАС административни актове на министър Москов за последните 18 месеца, 23 неиздадени нормативни актове, подзаконови при това, 9 забавени нормативни актове. Това са общо 81 броя. Нормативният хаос в системата е незапомнен от много време насам.

Водещ: Това ли е най-страшното, което видяхте, като надникнахте вече отблизо в системата – нормативен хаос?

Д-р Илко Семерджиев: Това създава хаос в системата, това създава проблеми в обслужването на пациентите, това създава среда, в която лекарите не могат да работят нормално. Това, което изброих обаче, касае подзаконови нормативни актове. Вие виждате, че министър Москов беше санкциониран по Закона за здравното осигуряване и в Конституционен съд. Тоест ние имаме една среда, в която на практика няма правила.

Водещ: Добре. Дайте да видим обаче стъпка по стъпка вие какво имате намерение да променяте. Първо, всички знаем вашето отношение към т.нар. пръстов отпечатък, пръстовия идентификатор. Чухме и във визитката, която колегите ви бяха направили. Вие смятате, че това е някакво едва ли не демонично дело, надничане в личните ни данни, че утре ще искат ретината ни да сканират и т.н. Остават ли обаче пръстовите отпечатъци в крайна сметка в момента или не? Вие като служебен министър, понеже говорите за електронна здравна карта, ще задействате ли процедурата за нейното въвеждане? И въобще какво ще се случи в най-близко време, ни кажете?

Д-р Илко Семерджиев: Първият отговор на този въпрос го даде отново 3-членен състав на ВАС. Този 3-членен състав обяви пръстовия отпечатък за нищожен нормативен акт, тоест министърът е самоуправствал с власт, без да има законова делегация...

Водещ: Но остава. Но все пак остава, нали така?

Д-р Илко Семерджиев: Нека довърша. Без да има законова делегация, това е приложено. Тоест остава приложението до обжалването и резултата от решението на 5-членния състав. Нищо повече от това. 3-членният състав обаче, още веднъж повтарям, е дал най-тежката санкция – обявил е акта за нищожен.

Водещ: Вие можете ли да кажете сега – край с тези пръстови отпечатъци? От утре не се влиза в болница така, нито в аптека, нито при личен лекар, никъде.

Д-р Илко Семерджиев: Аз не съм Петър Москов, аз не командвам. Това, което предстои да стане, е обсъждане на правни технологии как ще се продължи напред.

Водещ: Ще тупате топката два месеца, за да не поемете отговорност за това, така ли?

Д-р Илко Семерджиев: Не, не. Чуйте ме добре. Казах – другата седмица събирам шестте конституирани страни в това дело, за да видим можем ли да постигнем консенсус за начина на действие. И след това ще ви кажа как ще направим точно нещата. За това са ни необходими още една седмица. Но освен правното нищо, този нормативен акт на министър Москов е и икономическа нула. Той е и икономическо нищо. И ако ми позволите, ще цитирам точни числа, които са извлечени от НЗОК и от Министерство на финансите. През месец октомври, когато, това е месецът преди въвеждане на пръстовите отпечатъци, разходите на Касата са 137,856 млн. лв. През месец ноември, когато се въвежда пръстовият отпечатък и министър Москов каза, че всеки ден се спестява около 1 млн....

Водещ: Така каза.

Д-р Илко Семерджиев: ... за първите 15 дни, 15 млн. по-малко, забележете – разходите са се увеличи със 112 927 лв.

Водещ: Със 112 хил. и нагоре.

Д-р Илко Семерджиев: И са станали 137,969 млн.

Водещ: Добре, не е ли твърде кратък срок обаче, за да правите изводи за това как пръстовият идентификатор да действа изобщо върху системата.

Д-р Илко Семерджиев: Затова ще продължава с януари и с февруари. През декември, за да не отчете нарасналите разходи, точно обратното на това, което твърди, Надзора на НЗОК под натиска на министър Москов е приел да намали бюджетните лимити, за да отчете по-ниски разходи. Но в януари, забележете, са платени допълнително 52 млн. лв. отложени плащания от 2016 г.

Водещ: И пак три-четири месеца не са ли малко време? Този идентификатор е от кога, от ноември, точно така от ноември. Не е ли твърде малко време, за да се прецени какъв е ефектът всъщност?

Д-р Илко Семерджиев: За това твърде малко време имаме 50 млн. свръхразходи за първия месец, януари.

Водещ: Те едва ли са от идентификатора.

Д-р Илко Семерджиев: Чуйте ме добре.

Водещ: Защо да са ...

Д-р Илко Семерджиев: Защото са отложени плащания от 2016 г. Не са само от него, разбира се. Но това опровергава твърденията на министър Москов, че на ден се спестяват по 1 млн. лв. Това би означавало за следващата година, тоест за 2017 г. бюджетът на болниците да бъде с 365 млн. по-малко. Той не е такъв. Нека да продължа с февруари. През февруари ще бъдат платени допълнителни над текущите около 140 млн. месечно, още 20 млн. И това са т.нар. надлимитни разходи, които са направени от болниците. Тоест заради някакви фалшиви икономически обосновки на пръстовия отпечатък, ние влизаме с минус 72 млн. лв. още в началото на 2017 г. И ще добавя още нещо, пълният анализ на бюджета на НЗОК, който направихме двамата с министър Ананиев, министъра на финансите, показва, че най-вероятно през тази година дефицитът на Касата ще достигне 250 млн. лв. Нещо, което досега не се е случвало в историята на Касата.

Водещ: Със сигурност причината за това не е пръстовият идентификатор, или поне не само. Мисля, че всички сме съгласни за това...

Д-р Илко Семерджиев: Да. Това са другите недоумици, за които говорим. И това са т.нар. задължителни лимити, които ...

Водещ: Ще отидем и при лимитите. Понеже чух вчера от бившия министър Москов едно много тежко обвинение към вас. Той каза така – всъщност целта на Семерджиев е в много кратки срокове да блокира всички механизми за контрол в системата, един от които механизми е пръстовият отпечатък, които ние въведохме. Как отговаряте на ето това обвинение?Д-р Илко Семерджиев: Аз отговорих с числа. Икономическият механизъм, който той смята, че прилага, че пръстовият отпечатък, който той смята, че прилага като икономически механизъм на контрол, всъщност води до увеличени разходи. Нищо не е ...

Водещ: Не работи. Не работи като механизъм за контрол.

Д-р Илко Семерджиев: Не само не работи. Предизвиква Надзора да взема решения, които да фалшифицират икономическите отчети на НЗОК. Това казвам. Той обича да говори празни приказки в публичното пространство. Но това, което аз казвам, са данни на НЗОК и данни на Министерство на финансите. И ако искате, поискайте от Касата и от Министерство на финансите потвърждение или отхвърляне ...

Водещ: Кажете обаче за тази електронна здравна карта, за която сме говорили мисля неведнъж с вас. Каква ще бъде разликата? Ето Москов казва – пръстовият идентификатор струваше 600 хил. лв. Сега за тази електронна здравна карта, първо, че 18 лв. било на карта, второ, изчисли мисля 250 млн. от бюджета, че ще трябва да се дадат за това нещо. Какви толкова са възможностите на електронната здравна карта? Каква е гаранцията...Д-р Илко Семерджиев: Това са поредните празни ...

Водещ: ..., че ще бъде по-добре?

Д-р Илко Семерджиев: Вчера в 5 часа той започна със 70 млн., в 8 часа ги докара до 250 млн. Но нека да кажем за какво става дума.

Водещ: Колко струва това нещо?

Д-р Илко Семерджиев: Нека да кажем за какво става дума, първо. Вашият пръст не носи здравна информация, здравната ви информация е набор от лични данни, ако имате електронна здравна карта в нея вие може да имате частично или пълно електронно здравно досие, което си е ваше....

Водещ: Тоест от тази здравна карта ще стане ли ясно...

Д-р Илко Семерджиев: Моля ви, чуйте ме добре...

Водещ: ... аз какви пари имам...

Д-р Илко Семерджиев: Моля ви, чуйте ме добре. От тази здравна карта, електронна здравна карта ще бъде ясно вие от какво боледувате, какви изследвания са ви направили, каква основна медицинска информация носите със себе си, така че да не се повтарят изследванията по веригата от извънболничната помощ в болничната помощ, в първичната медицинска помощ, тоест това ще спести разходи. Второ, няма механизъм вие да отидете в ЕС, да си покажете пръста и някой да ви обърне внимание, няма как, там работят с телефонни здравни карти. Няма как чужденец да дойде в България, да си извади електронната здравна карта и те да му кажат – ние само с пръсти работим, вашата карта не ни трябва. ЕС има четири основни свободии, които предоставя на своите граждани, ние сме страна-членка, свободно движение на хора, стоки, капитал и услуги, министър Москов с пръстовия отпечатък блокира трансграничното движене на медицинска информация и възможността да получавате медицинска помощ и то спешна и неотложна в страни-членки на ЕС, както и на граждани на ЕС да получават това в България.

Водещ: Доктор София Ангелова, която беше гост по друга тема преди малко в предаването, каза да ви попитам: Тази електронна здравна карта ще дава ли информация кой какви пари има, какъв е приносът му към системата и на какво може да разчита?

Д-р Илко Семерджиев: Не, тя има медицински характер, а не финансов.

Водещ: Чисто и само медицински характер?

Д-р Илко Семерджиев: Естествено, тя има само медицински характер, не финансов характер, ако някой ден националната каса реши да актуализира там данни за осигурителните вноски това може да бъде направено, то и в момента съществува... Вие можете да направите пълна справка за това как сте осигурен и на сайта на касата и на сайта на НОИ. Тези данни разбира се могат да бъдат интегрирани в един електронен носител, така че освен електронното здравно досие вие да имате и електронна информация за това какви вноски сте внесли и колко сте коректен здравноосигурителен платец. Нещо повече обаче...

Водещ: Но по отношения на контрола тя каква работа може да свърши, освен да не повтаряме изследвания, които вече...

Д-р Илко Семерджиев: Тя единствено може да свърши работа в контрола и ще ви кажа как. Ако вие отидете на лекар и той нанесе своите медицински находки във вашето електронно здравно досие, в електронната ви здравна карта, касата ще може да провери дали това съществува в картата ви и да верифицира, че нещо е извършено. Ако някой обаче декларира по компютърен път, че ви е направил нещо, а то не е отразено в електронната ви здравна карта, защото вие не сте били на преглед или не сте лежали в съответната болница, касата няма да намери това в електронната ви здравна карта. Какъв по-ефективен контрол, веднага ще установи кой е измамника.

Водещ: Добре, хубаво, мисля че толкова по тази тема. А колко ще струва това нещо, понеже започнахме тази тема?

Д-р Илко Семерджиев: Не зная, защото аз казах следното: Следващата седмица ние ще вземем решение за правната технология за това как ще процедираме по отношение на това дело във ВАС и по отношение на пръстовия отпечатък...

Водещ: Да не се окаже, че наистина е много скъпо?

Д-р Илко Семерджиев: ...А това, което след това ще направим е да създадем работна група между хора от МЗ и НЗОК, за да направим концепция, която да е такава, че да съответства на страните-членки на ЕС и ние да бъдем също като тях. Тогава ще се правят такива изчисления. Празни приказки и виртуални числа в публичното пространство аз няма да си позволя да хвърля, това не е в мой стил.

Водещ: Принципно възможно ли е в края на вашия мандат всички вече да сме с електронни здравни карти?

Д-р Илко Семерджиев: Това е абсурдно...

Водещ: Няма как да стане.

Д-р Илко Семерджиев: ...за такова нещо се изисква доста време, но ние ще започнем да създаваме концепцията за това.

Водещ: Добре, дайте сега да погледнем спешната помощ...

Д-р Илко Семерджиев: Искам само да ви допълня, че по отношение на здравните карти ЕС има създадени над 15 стандарта, които трябва да бъдат изпълнени, тоест ние трябва да започнем с анализа на стандарта.

Водещ: Трябва да се съобразим и с тях, добре. Спешна помощ отвътре, пациенти чакат с часове за спешна помощ. Мисля, че и вие видяхте част от разследването на Генка Шикерова в неговата пълнота ще излъчим утре вечер след новините в 19, записи обаче, от които става ясно как на практика системата работи изключително трудно, как диспечери подават грешни адреси, как шофьори се лутат из кварталите, защото нямат джипиеси, как се пренасочват екипи от адрес на адрес. Сега, минута от Генка и след това ще поставим пак въпроса – в рамките на два месеца какво може да направите вие?
РЕПОРТАЖ

„Улицата не е „Пчела”, а „Слънце”... чувате ли ме доктор Йорданов?”Д-р Георги Гелев, директор на „Спешна помощ”: Нашите водачи, когато ги назначаваме, трябва да ви кажа, че минават един тест, не дали е правоспособен да кара, а дали познава София, дали познава кварталите, дали може да се ориентира бързо по карта...

„Я обясни тука на шофьора къде е метростанция „Сливница”. Как се стига до там.”

„Абе, един ден ще го возя по всички линии на метрото, трябва да ги знае”

Според правилата адресите би трябвало да се разделят по приоритет, а времето за реакция е от 8 до 120 минути. Често обаче пациентите чакат с часове.

„10 часа приет, за теб 12.48. 15.19 часа приет, 15.00 часа за вас.”

„Тези закъснения се получават заради това, защото няма триажиране. Абсолютно никаква преценка на адресите за спешност, ама абсолютно никаква, това е благодарение на нашия шеф ръководител.”Д-р Георги Гелев, директор на „Спешна помощ”: Сигналите се приемат, тъй като много пъти зад едно оплакване може да се крие много сериозна болест.

В столичната „Спешна помощ” е едно от основните условия, за да стигнат екипите навреме е да тръгне линейката.

„Майче, проблем голем с колата.”

„Най-големият проблем, който ни принуди да откажем адреса, още не бяхме тръгнали, не може да се запали колата например...”

„Линейката, която сте ми изпратили няма светлини, няма навигация, лампите горе не работят... Ще правим, каквото можем, това е...”

Д-р Георги Гелев, директор на „Спешна помощ”: Не може да бъде така по простата причина, че всеки един автомобил преди да тръгне на... преди да бъде изведен за смяна е прегледан от механик, който е дежурен заедно със смяната.

„Бурканите не работят, от няколко дене те го знаят, механикът го знае.”

Другото важно условие е екипите да знаят къде отиват, като този, изпратен на адрес на столичния булевард „Фри дю Фнансин”, който би трябвало да е „Фритюф Нансен” и отбелязан като много спешен.

„Какво правим сега?


Водещ: Да, докато някой търси булевард „Фри дю Фнансин” друг има от помощ и то спешна. Кажете, доктор Семерджиев, има ли една, две, три мерки, които може да вземете сега спешно на момента, говорили сме хиляди пъти за проблемите в спешната помощ, те сега някак си станаха видими от записи отвътре, в смисъл чуваш и виждаш цялото безумие, което очевидно цари на моменти?

Д-р Илко Семерджиев: Единственото, което може да се направи е да се раздвижи този проект, който две години цикли на едно и също място.

Водещ: Проект за...?

Д-р Илко Семерджиев: Проект за инвестиции в спешната помощ. Те са средства осигурени от ЕС, налични са, но поради факта, че проектът не е движен административно компетентно и достатъчно бързо той все още не е въведен в изпълнение.

Водещ: Има ги парите просто никой не се е протегнал да ги вземе, така ли?

Д-р Илко Семерджиев: Да, точно така. Говореше се в продължение на две години, но действията, които са били предприети не са достатъчно ефективни.

Водещ: За колко пари става дума и може ли да се задейства сега на секундата, така че бързо да имаме ние някакви резултати? Линейките да са с лампи, да има джипиеси...

Д-р Илко Семерджиев: Става въпрос за около 80 милиона евро, което означава, че върху спешната помощ ще бъде оказана една изключително голяма помощ както по отношение на линейки, така по отношение на медицинска техника и апаратура, обучение на персонала и съответно нов стандарт на поведение....

Водещ: Само проблем с парите ли е...

Д-р Илко Семерджиев: Не, точно на този въпрос не мога да ви кажа.

Водещ: ...или с управлението, начина, по който се ръководи тази система?

Д-р Илко Семерджиев: Ако си спомняте в 1997-2001 година моят екип и аз създадохме настоящия дизайн на Спешната помощ, тогава създадохме 28 центъра за Спешна медицинска помощ със заем от Световна банка и 189 филиала. Знаете ли колко са филиалите 15 години по-късно?

Водещ: Колко са?

Д-р Илко Семерджиев: С 9 повече.

Водещ: Тоест?

Д-р Илко Семерджиев: Тоест, за четири години създадохме 28 центъра и 189 филиала, за 15 години – 9 филиала.

Водещ: Добре, но въпросът е и на управление... Ето, чух Генка да казва примерно...

Д-р Илко Семерджиев: Кое управление?

Водещ: ...по отношение на елементарни неща. 800 хиляди за миналата година били дадени за ремонт на колите, при положение че с тези пари могат да се купят две-три... не знам колко много нови автомобила. Там ще погледнете ли по-отвътре начинът, по който се управлява, по-отблизо, ще поразровите ли да видите какво се случва всъщност?

Д-р Илко Семерджиев: Това правим непрекъснато от петте дни, откакто сме във функция. Само за пет дни ние направихме пълен преглед на цялата система в здравеопазване и аз вчера дадох пресконференция, в която показах основните системни показатели. Следващата седмица ще започнем да гледаме институция по институция в здравния сектор, не само болници разбира се, спешни центрове, национални центрове, извънболничен сектор. Но най-важното, заради което бих искал да кажа, че нещо може да се постигне, е възстановяването на договорното начало между НЗОК и БЛС и в срок до 1 април да постигнем подобрение на това как функционира системата...

Водещ: Какво конкретно, бъдете конкретен – възстановяване на договорното начало звучи добре, но конкретно какво би се променило?

Д-р Илко Семерджиев: Това не е моят въпрос. Това беше стилът на административния диктат, който се упражняваше от предишното ръководство на МЗ, а законът казва следното: Националните рамкови договори /НРД/ се водят между две заинтересовани страни, между НЗОК и БЛС, тоест цялото лекарско съсловие поставя своите проблеми пред тези, които финансират медицинската помощ и в полза на пациентите и балансирайки взаимно интересите си намират добрите решения.

Водещ: Добре, а лимитите, знам, че сте противник, там нещо може ли да промените. Лимитите са част от закона, нали така?

Д-р Илко Семерджиев: За съжаление...

Водещ: Без парламент, вие сте с абсолютно вързани ръце, какво може да направите?

Д-р Илко Семерджиев: Без законодателен орган, без да се промени така наречената „Задължителна здравна карта”, която въведе лимити до ниво „легло” и блокира оперативния мениджмънт на болничните управители до ниво „отделение”, блокиращо поведение е това. Тези лимити не могат да бъдат преодолени, защото са наистина закон. Трябва ни законодателен орган, за да отворим малко тази врата. Сега е нарушен достъпът до здравеопазване и поради този факт за първи път миналата година в България се появи Централизирана листа на чакащите в НЗОК.Водещ: Колко са чакащите в момента?

Д-р Илко Семерджиев: Над 3 500 са в момента.

Водещ: И това не са хора с планови операции, хора, които могат наистина да изчакат, така ли е?

Д-р Илко Семерджиев: Това е разлика, това са хора, които търсят неизчерпаните лимити по болниците и свободните легла.

Водещ: Добре, кажете с търговете за ваксини какво става, ще има ли ваксини през следващата година? Този търг беше обявен в последните дни, или последния ден буквално от мандата на министър Москов. Там търгът върви ли, както беше обявен ли върви, и ще има ли ваксини през 2017 година?

Д-р Илко Семерджиев: Позволете ми да кажа, че този търг е трябвало да бъде обявен през месец октомври миналата година.

Водещ: Забавили са се.

Д-р Илко Семерджиев: Октомври, ноември, декември, януари... краят на януари, последния ден на мандата. Няма да спирам този търг, напротив. Ние сме изчерпали всички лимити навреме, но ще се постарая да рационализирам по такъв начин в преговорния процес нещата, че ваксините да бъдат осигурени не само за тази година, но и да постигнем рамково споразумение, не доставки – рамково споразумение за следващите две години, така че този процес да не се повтори следващата година и по-следващата година. Ние, забележете, поради този административен проблем имаме вече две поколения неваксинирани деца с определени ваксини. Трябва да наваксаме това, тази година ще го направим. По отношение на заявките за производителите там са нужди между 24 и 36 месеца, ще постъпим...

Водещ: Две поколения неваксинирани деца?

Д-р Илко Семерджиев: Да.

Водещ: Аз често чувам за проблеми с ваксините, но те като че ли по един или друг начин в крачка се решават... Две поколения, казвате вие? Сигурно ли е това?

Д-р Илко Семерджиев: Решават се част от проблемите, други проблеми се изпускат въобще. Тази година обаче аз ви гарантирам, че ние ще компенсираме това и не само, ще помогнем и следващото правителство, и по-следващото, ако трябва, ако е достатъчно кратък мандата на следващото, да има сигурност за ваксините.

Водещ: Добре, няколко кадрови рокади, които направиха впечатления. Вие няколко пъти в този разговор обвинявате доктор Москов в командноадминистративен подход, в тоталитарен подход...

Д-р Илко Семерджиев: Не, констатирам, не обвинявам, извинявайте... Нека да бъдем точни с думите. Аз констатирам това и то е доказуемо и видно от поведението...

Водещ: Въпросът, прави впечатление освобождаването на Иванка Кръстева като подуправител на касата и затова моят въпрос е – всеки ли, който е бил съгласен с политиката на Москов ще си отива от системата през следващите два месеца и всеки ли, който има какво лошо да каже за Москов е добре дошъл в системата? Кажете какъв ще бъде вашия подход?

Д-р Илко Семерджиев: С този въпрос знаете ли какво доказвате?

Водещ: Кажете.

Д-р Илко Семерджиев: Командноадминистративният подход на Москов. Той принуди...

Водещ: В какъв смисъл?

Д-р Илко Семерджиев: ...Той принуди доктор Петров да подаде оставка и назначи собственият си съветник в политическия кабинет...

Водещ: И сега става обратно.

Д-р Илко Семерджиев: ...за подуправител. Не, аз казах друго, чуйте ме добре, чуйте ме много внимателно. Аз не се бъркам в работата на НЗОК, това е работа на управителя, който е избран от парламента. Той е уволнил госпожа Кръстева...

Водещ: Нямате пръст в това, нито отпечатък, ни пръстов отпечатък... нямате общо с това решение?

Д-р Илко Семерджиев: Ни най-малко, но ще ви кажа с какво ще имам общо следващата седмица. Това, което имам като правомощия е да предложа нов състав на държавната квота от страна на здравеопазването в Надзорния съвет, така че ще сменя тези, които не са вече зам.-министри и нямат право да бъдат държавна квота в надзора на касата.

Водещ: Ще действате с размах, виждам и по отношение на кадровите, и по отношение на философията въобще на здравната реформа. Не се ли притеснявате, че вашите виждания в здравеопазването някак не са минали през ситото на избирателите...

Д-р Илко Семерджиев: Напротив.

Водещ: ...че нямате мандат, че не сте бил на избори с тази програма, с всичко, което правите...

Д-р Илко Семерджиев: Напротив.

Водещ: ...не ви ли тревожи това?

Д-р Илко Семерджиев: Тези реформи, които аз защитавам, бяха проведени през 1997-2001 година с редовен мандат от избрано народно събрание.

Водещ: Сега сме 2017 година.

Д-р Илко Семерджиев: Точно така. И до 2014 година включително тази посока беше следвана от всички останали правителства и от всички останали народни събрания. Единствено Петър Москов си позволи да обърне посоката и днес аз казвам – тази посока е грешна.

Водещ: Добре, доктор Семерджиев, ако вашата посока е вярна и ще бъде по-добре и за пациентите, и за лекарите, и за цялата система – аз ви желая успех през следващите два месеца. Бихте ли приел, между другото, поста в редовно правителство, не като служебен министър?

Д-р Илко Семерджиев: Не отговарям на въпроси, които започват с „ако”.

Водещ: Добре, оставяте си вратичка. Благодаря ви, успех.

Незапомнен хаос и липса на правила в здравеопазването


Нова телевизия,  Новини 12 ч.

Незапомнен хаос и липса на правила в здравеопазването. Така служебният здравен министър Илко Семерджиев определи реформите на предшественика си Петър Москов. В студиото на Събуди се новият министър потвърди, че се върви към премахване на системата за пръстови отпечатъци. Според него, тя е довела до свръхразходи за болниците. На нейно място ще бъде въведена система с електронни здравни карти. Семерджиев обеща и отпускане на повече пари за Спешната помощ. Няма да бъде спиран и търгът за ваксините, обявен в последните дни на кабинета Борисов 2.Д-р Илко Семерджиев: Този търг е трябвало да бъде обявен през месец октомври миналата година. Няма да спирам този търг. Напротив, ние сме изчерпали всички лимити на време. Но ще се постарая да рационализирам по такъв начин в преговорния процес нещата, че ваксините да бъдат осигурени не само за тази година, но и да постигнем рамково споразумение. Не доставки, рамково споразумение за следващите две години. Поради този административен проблем, имаме вече две поколения неваксинирани деца с определени ваксини.

Отбелязваме Световния ден за борба с рака


bTV  Новини 19 ч.

Отбелязваме Световния ден за борба с рака. Онкологичните заболявания са сред водещите фактори за смъртността в световен мащаб. Годишно над 8 млн. души са засегнати фатално от болестта. Още по темата от Кристина Газиева. Здравей, Криси.Кристина Газиева: Добър вечер. Световната статистика показва, че всяка година 14 млн. души чуват тежката диагноза рак. Прогнозите обаче са, че до 2030 г. заболелите всяка година ще бъдат 22 млн. Смъртните случаи пък до 2030 г. ще скочат до 13 млн. Каква е ситуацията у нас? През 2015 г. са регистрирани над 30 хил. души, които са чули тежката диагноза, а смъртните случаи са близо 18 хил. Най-честите онкологични заболявания в България – това са рак на белите дробове, на стомаха и на гърдата. Има обаче и добра новина. А тя е, че броят на излекуваните расте.

Срещаме Евгения в център за немедицинска грижа – едно от малкото места у нас, където онкоболните получават психологична подкрепа. Центърът е идея на Евгения. Защото тя самата имала нужда от рамо, когато получила диагнозата рак на гърдата.Евгения Адърска: Моята лична формула беше – добре, предавам се. Какво мога да направя, ако така е предопределено?

Но за Евгения било предопределено да живее. И да победи рака. Пътят обаче бил тежък.Евгения Адърска: Аз се върнах на работа преди да са изтекли шестте месеца и последната химиотерапия си я направих в обедната почивка. И не беше изтекъл месец, мениджърът на компанията, в която работих, ме извика и ме освободи от работа. В този момент разбрах защо хората се страхуват от рака – ето, обществото не ме иска. Аз бях на 36.

Ето защо откакто е здрава, Евгения помага на други хора със същата съдба.Евгения Адърска: За мен ракът беше един добър учител.

В последните години все повече хора в България имат късмета на Евгения.Проф. Асен Дудов: Излекуваните болни се увеличават. Така че тук имаме и така една светлина, която ни радва всички нас, които се грижим за тези болни. Най-важно е да не подценяваме симптомите.

Проф. Асен Дудов: По-лошото при българина е, че той е горд, че да кажем има болки от една година и казва – ей, цяла година ме боли, нали, сега отидох на лекар. Това не е гордост. Защото често пъти тогава заболяването е доста напреднало.

Статистиката показва, че българските жени се разболяват най-чест от рак на гърдата, а мъжете – от рак на белия дроб.Кристина Газиева: И съветите на националния консултант по онкология как да се предпазим от болестта. Задължително трябва да се движим по-активно, да приемаме повече храни, богати на фибри, да изключим от менюто си колбасите, и разбира се, да спрем тютюнопушенето.

Водещ: Кристина Газиева в деня за борба с рака. Благодарим ти, Криси.
Национални радиа

Предизборната платформа на БСП предвижда отпадане на пръстовите отпечатъци в болниците


БНР  Новини

Предизборната платформа на БСП предвижда отпадане на пръстовите отпечатъци в болниците, увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст от 340 на 460 лв. и облагане с данък от 20% на хората с доходи над 10 хил. лв. на месец. Документът беше представен от председателя на партията Корнелия Нинова на заседание на Конгреса на БСП в НДК. Тя заяви, че целта, която партията си поставя, е 8 млн. българи и нито един на и под прага на бедността.Корнелия Нинова: Но сега стои главният въпрос – от къде пари и популизъм ли е това, което предлагаме. Пари има, стига да се харчат разумно и да не се крадат. Правим реални бюджети, залагаме реални приходи и залагаме тези разходи, които смятаме, че трябва да бъдат приоритетни в политиката на държавата.

Zdrave.net

София, бул. Др. Цанков” 31 Б, офис 10; Тел.: 0893 33 53 07Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница