Sopharma business towersДата19.02.2017
Размер72.72 Kb.
SOPHARMA BUSINESS TOWERS

Зелена архитектура

+ “умно” управление на системите

= 100% гарантиран успехSOPHARMA BUSINESS TOWERS е нов символ на София, нов дом за престижния бизнес в града, нов измерител на успеха. Кулите в непосредствена близост до станция 10 на метрото и до КАТ са мечтано място за работа, пазаруване и развлечения за всички, които желаят да живеят в естетизирана, високо енергийно ефективна среда, на място, където всеки детайл е внимателно обмислен и реализиран с висок професионализъм. SOPHARMA BUSINESS TOWERS е пример

за “зелена архитектура”, за управление на всички системи и за великолепно реализирана инвестиция. Инвеститорът “Софарма имоти” АДСИЦ влага над 50 млн. евро в комплекса клас А, не само, за да спечели, но и да промени облика на столицата, създавайки истински шедьовър на архитектурно-строителната мисъл. Със сигурност този комплекс ще бъде гордост за София и гражданите й и тепърва качествата му ще бъдат оценявани високо.
Стремежът за строителство в хармония с околната среда, амбицията да се създават “зелени” сгради, да се твори устойчива архитектура – това е трендът в съвременното строителство през последните години. Строителната индустрия е основен генератор на въглеродни емисии, затова е логично и да се търсят нови устойчиви решения, които да ги намалят максимално. Защо това са първите истински “зелени сграда” в България? Фасадата, осветлението, климатизацията и вентилацията, системата за сградно управление (BMS), зеленият покрив - всичко е творено с мисъл за максимална енергийна ефективност, намаляване до минимум на вредните емисии за опазване на околната среда.
SOPHARMA BUSINESS TOWERS е уникален по мащабите и реализацията си проект за Източна Европа.

Архитектурният шедьовър е с разгъната застроена площ 51 000 кв. Освен бизнес офиси, разположени в две кули, комплексът включва двуетажен търговско-развлекателен комплекс с разгъната застроена площ 11 000 кв.м. и голям, озеленен покрив. Сградите са клас А, най-високия клас според европейските и световни класификации за търговски и офис площи.

Конструкцията

В Германия има архитектурна школа, основана на т.нар. концепция на „двойната кожа”. Нейният лидер д-р Хелмут Кьостер създава тънка двойно остъклена фасада, в която премахва всичко излишно и неработещо и повишава до максимум ефективността на системите за управление.

Конструкцията е изградена от леки ребрести стоманобетонни плочи, много по-икономични от традиционните. Върху тази стоманобетонна конструкция е разположен повдигнатият под на етажите, където са всички комуникационни канали и връзки. Сградите имат и функцията да запазват и отдават акумулираната топлина. Леката конструкция изисква изтъняване във височина, за да се облекчи натоварването и намали вибрацията на високото тяло.

Сградите са с децентрализирана отоплителна система с разположени по периметъра конвектори. Те работят само когато е необходимо, през по-голямата част от годината дори не се налага да работят.

Всичко е подчинено на амбицията да се пести до 50 % от обичайно използваната във всяка сграда енергия.
Фасадата на сградата е специално разработена по системата double skin (“двойна кожа”) – във фугата между двете стъкла на фасадата са разположени специални автоматизирани слънцезащитни „щори”. Двете „стъкла” на фасадата не са обикновени. Вътрешният композит е традиционният бял стъклопакет. Външният композит е единично закалено кристално стъкло. Ролята на щорите, които имат микрогребеновидно покритие, е да отразяват радиационния спектър на слънчевата светлина и пропускат останалата. Така не се получава „натрупване” на температура вътре във фасадата, а и сградите “се преобличат” в рамките на деня, което допринася за уникалния им външен вид.

Щорите се управляват от системата за сградна автоматизация, която управлява всички компоненти. Системата следи разположението на слънцето и настройва щорите така, че да предпазват максимално вътрешното пространство от пряка слънчева светлина. Това води до значителни икономии на електроенергия – намалява необходимостта от използване на изкуствено осветление, ефективно се използва дневната светлина. През зимата щорите няма да пропускат навън вътрешната топлинна енергия. В комбинация с ефективното използване на слънчевата лъчиста енергия това ще доведе до по-голям и гарантиран комфорт за служителите и посетителите на сградите. Необходимостта от отопление ще бъде намалена до минимум.

Фасадата има още едно предимство - прозорците се отварят за проникване на свеж и чист въздух в помещенията.

За създаването на тази уникална фасадата бе създаден консорциум от няколко фирми – „Рейнърс”, „Ретро солар”, „Кристиян Нейко” и „Алдо”. Те вложиха целия си професионализъм и умения, за да създадат единен продукт с уникални качества.


Зеленият покрив е върху ниското тяло, обхващащо целия комплекс. Това е най-големият реализиран проект в България за озеленяване на покривно пространство - 7 дка. Зеленият покрив ще осигурява по-ниска температура през лятото, по-чист въздух, пречистване на дъждовните води и т.н. Част от него е остъклена, за да пресъздаде усещането за покрита търговска улица сред посетителите на търговския комплекс.

Той допринася значително за подобряване качеството на въздуха в района на комплекса. Зеленият цвят успокоява и носи радост на всички обитатели, които го виждат. Едно от предимствата на озеленените покриви е, че те задържат дъждовната вода в растителния и дренажния си слой. При последващото си нагряване от слънцето тя се изпарява и така намалява количеството, постъпващо във външната канализация. Озеленените покриви увеличават биоразнообразието в градската среда, спомагат за свързване на прашните частици във въздуха и играят роля на звукова бариера.


Осветлението на сградата е система от висящи осветителни тела. Те използват максимално ефективно интензитета на светлината. Както и останалата част от сградната инсталация, осветлението е свързано с BMS, която позволява автоматичното му управление.
Системата за сградно управление (BMS) осигурява надеждното управление на сградните инсталации. Те също така допринасят за по-високия комфорт на обитателите на сградите, повишаване нивото на енергийна ефективност чрез оптимизация на топлинната и студовата енергия. BMS на Софарма Бизнес Тауърс включва: наблюдение и контрол на eлектрическата енергия, наблюдение и контрол на осветлението, UPS системи, управление на ОВиК системата, управление и наблюдение на ВиК система, системи за сигурност и достъп, видеонаблюдение, наблюдение и управление на пожароизвестяване и пожарогасене, асансьорен контрол, автоматизиране на паркинги и гаражи и др.

Светлина, удобство, фантастична локация, съвременен дизайн - всички тези предимства правят неустоимо предложението за разполагане на бизнеса точно на това място. Според експертите инвестиция от този род се изплаща за период от 7 до 10 г. И наистина си струва. Защото това е инвестиция във висококачествен професионален и личен живот през 21-ви век.
ХАРАКТЕРИСТИКИ

Размер на земята:

9 200 кв. мПланирана РЗП:

50 977 кв. мРЗП над терена:

34 253 кв. мОфисни площи:

24 440 кв. мГолемина на офисите:

от 150 до 600 кв. мТърговски площи:

9 813 кв. мПодземен паркинг:

440 паркоместаОткрити паркинг:

32 паркоместа


ПАСПОРТ

Обект: Административно-търговски комплекс „Софарма Бизнес Тауърс”

Инвеститор: „Софарма имоти“ АДСИЦ

Инвестиция: 50 млн. евро.

Консултант: Köster Lichtplanung, Германия

Фасадно решение: Köster Lichtplanung, арх. Хелмут Кьостер, Германия –

идея за двойната фасадаАрхитектурен проект: „Архитектоника студио”

Главен изпълнител: „Телекомплект"

Консултант по строителния надзор: „Нормис".

Изпълнители на фасадната система: „Рейнърс”, „Ретро солар”, „Кристиян Нейко” и „Алдо”
РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ:

Подземни нива:

Ниво -2 - паркоместа и складове

Ниво -1 - паркоместа, складове и абонатни станции

Търговски център:

Партер - магазини, банков клон, супермаркет, заведение Bar & Diner, приемно фоайе;

Мецанин - зона за бързо хранене, фитнес център, студио за красота, магазини;

Високи тела:

Блок А


трети и четвърти етажи - конферентни зали и обслужващи помещения, от пети до двадесет и първи етаж - офиси, двадесет и втори - технически етаж

Блок Б


трети и четвърти етажи - конферентни зали и обслужващи помещения, от пети до осемнадесети етаж - офиси, деветнадесети - технически етаж

Височината на първата кула е 82 м, което я прави шеста в класацията на най-високите сгради в страната.

Втората кула е висока 72 м.

За инвеститора
“Софарма имоти" е акционерно дружество със специална инвестиционна цел за секюритизиране на недвижими имоти по смисъла на Закона за дружествата със специална инвестиционна цел. Дружеството е учредено на 20.03.2006 г. и е вписано в търговския регистър с решение № 1 от 24.03.2006 г. по Ф.Д. 3548/2006 на СГС за неопределен срок. Регистрираният капитал в размер на 11 700 000 лв. и е разпределен в 11 700 000 броя безналични поименни акции с номинал 1 лев всяка.

През 2008 г. дружеството получава наградата на в."Дневник 100" за най-добър АДСИЦ.

През 2007 г. Българската търговско-промишлена палата награждава “Софарма имоти” за първо място по приходи от продажби в категорията до 19 500 хил. лв.


ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Използвани са 18 000 кв. м. стъкло

Изляти са 35 000 куб. м бетон

Изкопани са 78 000 куб. м пръст

Building system 30 000 точки на управление

Използвани са 12 000 кв.м.въздуховоди

Използвана е 4 500 т. арматура

Работили са 300 души на ден

Използвани са 420 км. кабелиАсансьорът 3.5 м/сек. скорост


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница