Според Вас, функцията „ръководене“ в кое йерархично ниво на мениджърите се изпълнява най-често в организациите? Обосновете отговора систраница1/2
Дата16.09.2023
Размер19.74 Kb.
#118674
  1   2
Въпроси рецензия
Свързани:
Въпроси, Офшорния бизнес - Бахрейн, СТРАТЕГИЧЕСКИ ПЛАН (1), 2 глава, Kursovi raboti po Upravlensko schetovodstvo (1), planirane-na-prodajbite Ardes, 1, казÑ Ñ Corel, MARTIN, 6.1-10, СЕМЕСТРИАЛЕН КАЗУС по Данъчна политика, Цени и ценова политика, SSRN-id2924003, D LLMSDOCS COURSES 40866 FILES 198638 ТЕМА СЕДМА ОСМА И ДЕВЕТА

 1. Според Вас, функцията „ръководене“ в кое йерархично ниво на мениджърите се изпълнява най-често в организациите? Обосновете отговора си.

Функцията "ръководене" в организацията се изпълнява на всички нива на мениджмънта, но нейната интензивност и характер могат да варират в зависимост от конкретната роля и състоянието на мениджмънта в организацията. Ето как тази функция се разглежда на всички нива на мениджмънта и защо се изпълнява най-често на тях:

 1. Стратегическо ниво:

  • На стратегическото ниво, като включва топ мениджмънта и изпълнителния директор, функцията "ръководене" се изразява във формулирането на стратегическата цел и посоки за организацията.

  • Тук се определят стратегическите приоритети и се вземат ключови решения, които са дългосрочни и сложни в организацията.

 2. Управленско ниво:

  • На управленското ниво, което включва отделни мениджъри и ръководители на отдели, функцията "ръководене" се изразява в организирането и управлението на оперативните процеси.

  • Мениджърите на това ниво ръководят екипите си, установяват работни задачи и контролират изпълнението на задачите.

 3. Оперативно ниво:

  • На оперативното ниво, като се използват надзиратели и старши служители, функцията "ръководене" се изразява в директното наблюдение и управление на дневните операции на работниците.

  • Тук ръководителите могат да дават инструкции, да разрешават проблеми и да управляват ресурсите на дадения отдел.

Функцията "ръководене" е интегрална част от ролята на всеки мениджър в организацията, независимо от всяко му. Тя се изпълнява най-често на оперативното ниво, тъй като там се ръководят ежедневните дейности на работниците. Въпреки това, всяко ниво на мениджмънт има своите уникални аспекти на функцията "ръководене", които са важни за успеха и ефективността на организацията като цяло.
Функцията "ръководене" се изпълнява най-често на оперативното ниво в организациите:

 • Близост до работниците: На оперативното ниво мениджърите са по-близо до работниците и могат да се свържат с тях по-непосредствено. Това им позволява да наблюдават и взаимодействат с екипите си всеки ден, което е от съществено значение за ефективното ръководене и мотивацията на персонала.

 • Изпълнение на операциите: На оперативното ниво мениджърите се грижат за изпълнението на конкретни операции и процеси. Те трябва да осигурят, че работниците разбират и изпълняват задачите си правилно, което изисква постоянна ръководителска активност.

 • Управление на конфликти и решаване на проблеми: В работата на оперативното ниво могат да възникнат конфликти и проблеми, които изискват бързо и ефективно решение. Мениджърите на този ниво трябва да бъдат готови да се справят с такива ситуации и да предоставят на работниците необходимата подкрепа и насоки.

 • Оценка и обратна връзка: Оценяването на работната продуктивност и предоставянето на обратна връзка са съществени части от функцията "ръководене". Мениджърите на оперативното ниво трябва да провеждат редовни оценки и да осигуряват информация за подобрения и развитие.

 • Процес на обучение и развитие: Оперативният мениджър играе ключова роля при наемането и обучението на нови служители. Те трябва да осигурят, че работниците разполагат с необходимите умения и знания за успешното изпълнение на работата си.

Функцията "ръководене" е важна на всички нива на мениджмънт, но се изпълнява най-често на оперативното ниво поради неговата близост до работниците и постоянната необходимост от управление на ежедневните операции и предизвикателствата, свързани с тях. Ръководенето на оперативното ниво има ключово значение за постигането на целите и успеха на организацията като цяло.
Сподели с приятели:
  1   2
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница