За ноември 2013 4 ноември 2013 (понеделник), 18. 00 ч. Галерия на съюза на художниците в полшаДата15.10.2018
Размер98.36 Kb.
ТипПрограма

ПРОГРАМА

на Българския културен институт

за ноември 2013

4 ноември 2013 (понеделник), 18.00 ч.

ГАЛЕРИЯ НА СЪЮЗА НА ХУДОЖНИЦИТЕ В ПОЛША

Ул. „Мазовецка” 11a, Варшава
ОТРКИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА
ПОСЛАНИЦИ НА ИЗКУСТВОТО”

В ГАЛЕРИИТЕ НА СЪЮЗА НА ХУДОЖНИЦИТЕ В ПОЛША
Най-новия проект на Съюза на художниците в Полша е изложбата „Посланици на изкуството”. Това е събитие с международен характер. Участие в изложбата ще вземат творци от различни страни в Европа и хора на изкуството от областните отдели на Съюза на художниците в Полша.
По време на експозицията ще бъде изложена работа на българския художник Тодор Овчаров. Той е завършил Държавната художествена академия. Твори в областта на графиката. Взел е участие в многобройни изложби в много от европейските столици, негови творби са излагани в Китай.


5 ноември 2013 (вторник), 18.00 ч.

БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

бул. „Уяздовске” 33/35, Варшава

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА И ПЕРФОРМЪНС НА

АНТОНИЯ ДУЕНДЕ
САКРАЛНИ ЗНАЦИ
Антония Дуенде е българска художничка, Завършила е Държавната художествена академия в София. Следвала е в Берлин. Водила е творчески работилници в Германия, Полша, Франция, Испания, Тайланд, Индия и България. Понастоящем се занимава с изкуството в контекст.

Художничката има зад себе си много индивидуални и колективни изложби. Антония Дуенде тематизира азбуката глаголица от първата си самостоятелна изложба в Берлин „Слово”, през 1995г. Цикълът от картини „Глаголически следи” възниква от 2005 г. насам на базата на фротажи, снети върху китайска хартия от така наречената плоча Башка /около 1100г./ с текстове на хърватска глаголица /т.н. ъглеста глаголица/. Копие на плочата се съхранява в държавната библиотека в Берлин.

Всяка работа от експозицията „Сакрални знаци” представлява фротаж от Башката плоча. Чрез многослойна обработка на листовете с акварел, както и с добавянето на допълнителни кодови системи, като например нотни партитури, текстове на други азбуки и сакрални символи, художничката инициира диалог между различните културни пластове. По този начин тя се стреми да постави глаголическите писмени знаци в един глобален контекст чрез собствен художествен език.
ПЪРФОРМЪНС НА АНТОНИЯ ДУЕНДЕ „САКРАЛНИ ЗНАЦИ”
Пърформансът представлява диалог между популярната българска песен “Хубава си, моя горо“, написана през 1875 г. от Любен Каравелов - възпяваща красотата на българската природа и изконния копнеж на човека да се слее с нея и източноазиатската калиграфска традицията, при която чрез концентрирано изписване на буквени знаци, калиграфът осъществява връзка с божественото. Докато изпълнява песента, авторката ще изпише с четка и туш върху оризова хартия с глаголически букви името на песента „Хубава си, моя горо“.

22-24 ноември 2013 (петък-неделя)

ГАЛЕРИЯ НА УЛ. „ПЬОТРКОВСКА” 102

КИНО „ЧАРЛИ” НА УЛ. „ПЬОТРКОВСКА” 203/205

БЪЛГАРСКИ РЕСТОРАТНТ „69” НА УЛ. „ПЬОТРКОВСКА” 69

Лодз
БЪЛГАРСКИ ДНИ В ЛОДЗ

КУЛТУРА И ВКУСОВЕ
22 ноември 2013 (петък)
18:00 Откриване на изложбата България – страната на древните цивилизации с автори Иван Маразов и Иво Хаджимишев (Галерия на ул. „Пьотрковска” 102)
Изложбата представя най-значителните следи от тракийската цивилизация на територията на България.
„Територията на днешна България лежи на много важния в древността кръстопът, свързващ слаборазвитата културно Европа с процъфтяващата цивилизация на Мала Азия.

От тук минавали походите на народите от бедния Север към богатия Юг като по този начин прониквали различни културни влияния. Заедно с настъпването на бронзовата епоха започнал и нов етап в развитието на древната мисъл. В края на тази епоха на Балканите дошли траките, вторият по многочисленост народ след индийците. Своето присъствие отбелязали с останалите след тях многобройни и богато обзаведени гробове. Съкровищата, намерени в тракийските гробища са сред най-великолепните в Европа. Много красиви предмети са се запазили до наши дни благодарение на обичая да се погребват съкровища.

Въпреки многобройните външни влияния траките са успяли да съхранят своята културна идентичност. Релефът на галопиращ на кон тракийски ездач е вечния символ на смелостта на хората, които са постигнали безсмъртие по този начин.

проф. Иван Маразов
Едва видял богатството на тази колекция, разпръсната по цяла България разбрах, че това което успях да фотографирам за целите на тази пътуваща изложба е само „върхът на айсберга”, само скица на изображението, което непрекъснато се обогатява с нови открития.

Експонатите, събрани в постоянните изложби на нашите музеи са неизчерпаем източник за сравнителни изследвания и проучвания. Те ни позволяват да се свържем с културното наследство на България, люлка на древни цивилизации.Иво Хаджимишев

Прожекции на документални филми20:00 „Корабите са пълни” (Кино „Чарли” на ул. Пьотрковска 203/205)


Режисьор Костадин Бонев, Сценарист: Влади Киров

Този разказ възстановява едно необичайно пътуване по суша и по вода.  Пътуване, изпълнено с опасности за няколко хиляди деца, изтръгнати от смъртта. В годините на Втората световна война хиляди еврейски деца, бягащи от призрака на войната, са преминали през територията на България и са стигнали до обетованата земя - Палестина. За да се осъществи това уникално пътуване са помогнали много хора - дипломати, политици и обикновени авантюристи. Защо са го направили, могли ли са да постъпят иначе? И още - какво мислят за тези събития оцелелите? Можем ли днес да потърсим проекциите на тази любопитна, изпълнена с изненади случка?


23 ноември 2013 (събота)
12:30 Кулинарно училище (Български ресторант „69” на ул. „Пьотрковска 69)
Прожекции на документални филми

16.00 Вършец. Градът на жените баданте(Кино „Чарли” на ул. Пьотрковска 203/205)Режисьор: Стефан Командарев, сценарист: Диана Иванова

Стефан Командарев ни изненадва приятно със завръщането към любимия си документален жанр. Новата му творба „Градът на жените баданте” е разтърсващ, емоционален разказ за нелеката съдба на „италианските” майки от Вършец, тръгнали на гурбет за Италия и оставили у дома своите мъже да се грижат за децата им. Това е филм и за мъжките сълзи на съпрузите им в самотните вечери. Филм за вечната борба между материалното и духовното, за дилемата да останеш тук с „богатството” на семейството, близостта и общуването, но без перспектива за съществуване или да избереш тежката съдба на жена-баданте (баданте е италианска дума и означава професия на жена, грижеща за стари, болни и умиращи хора срещу заплащане и живееща 24 часа в денонощието в дома им), за да осигуриш материалното благополучие на близките си.

Прожекции на документални филми

18.00 „Имигранти” (Кино „Чарли” на ул. Пьотрковка 203/205)Режисьор, сценарист: Андрей Алтъпармаков

Имигранти проследява живота на няколко български семейства, решили се да експериментират с бъдещето си и да прекратят досегашния си начин на живот. Въпреки трудностите, тези хора предпочитат неизвестността, съпътстваща имигранта, отколкото трудното всекидневие в годините на прехода у нас.

20.00 Среща със съвременната българска литература (Галерия на ул. „Пьотрковска” 102)

Студенти по българска филология от Университета в гр. Лодз ще четат избрани фрагменти от текстове на съвременни български автори – Георги Господинов, Силвия Чолева, Калин Терзийски. Текстовете са превеждани от студенти.


24 ноември 2013 (неделя)
12:00 Училище по български фолклорни танци и песни (Галерия на ул. „Пьотрковска” 102)
14:00 Вкусовете на България – дегустация на типични за България ястия
(Български ресторант „69” на ул. „Пьотрковска 69)

Прожекции на документални филми

16.00 „Европолис” (Кино „Чарли” на ул. Пьотрковка 203/205)
Режисьор: Константин Бонев, сценарист: Влади Киров

"Европолис" е българо-австрийска продукция за някогашното голямо пристанище на края на Дунава. Днес това място е забравено от бога и неговите жители, останали по-малко от 4000, се надяват на Европа за да тръгне бизнеса. Филмът е мозайка от случки описващи историята на Сулина, размисли за живота и миналото изказани от самите хора. Най-възрастният герой  е над 80, а  най-малкото момче на 12 години.


Прожекции на документални филми

18.00 „Коридор № 8” (Кино „Чарли” на ул. Пьотрковка 203/205)


Режисьор, сценарист: Борис Десподов
Пътят извън пътя. Географска приказка за живота по несъществуващия „Коридор №8”. Борис Десподов пътува с мислите и чувствата на хората от Черно до Адриатическо море. "С ръка на рамото и с нож зад гърба". Кой би могъл да устои на очарованието на един филм, който толкова радушно приема човешките недостатъци. По думите на автора това е „пътуващ филм” по път, който не съществува”. Планиран, но нереализиран проект за връзка между народи, политически разделени от поколения. "Коридор №8" е инфраструктурен проект на ЕС за връзка между Черно море и Адриатическо море - през България, Македония и Албания - вече 10 години в застой! Но какво знаят за това и как живеят съседите на Балканите?...
20.00 Вечер с българска поезия (Галерия на ул. „Пьотрковска” 102)
Дните на България в Лодз са под почетния патронаж на кмета на града г-жа Хана Здановска.
Организатори: Fundacja Open Europe Foundation, Български ресторант 69, БКИ-Варшава
Медиен патронаж Еврейско слово.28-29 ноември 2013 (четвъртък-петък),

МЛАДЕЖКИ КУЛТУРЕН ДОМ

ул. „Пшедзамче” 11/15, Торун
ДНИ НА БЪЛГАРИЯ В ТОРУН
28 ноември 2013, 11.00-13.30 ч.

Главна зала на Младежкия културен дом


Презентация на студентите от Университет „Николай Коперник” – „Какво трябва да знаем за България?”
Прожекция на филма „Открий на ново България”– (http://www.bulgariaonline.pl/)
Финал на конкурса (викторината) на тема „България” за юноши
16.00 – 17.30 ч.

Зала 203 на Младежкия културен дом


Мултимедийна презентация на студентите от Университет „Николай Коперник” от пътуванията им из България
29 ноември 2013, 16.00 – 18.00 ч.

Работилница на Младежкия културен дом, партер зала № 6


Семейна творческа работилница – изработка на мартеници
18.00-19.10 ч.

Главна зала на Младежкия културен дом


Прожекция на документални филми

Полските следи в България” (2007, 25 мин.)

Реж. Божидар Славов,

Исторически филм за съдбите на поляците в България. Разказва за Владислав Варненчик, за участието на поляци в Руско-турската освободителна война и за съдбата на въстаниците след Пролетта на народите.
През София към свободата” (2008, 30 мин.)

Сценарий и реализация: Барбара Рогалска  


Малко позната част от полско-българската история по време на Втората световна война. Дипломати от Полското посолство в София учредяват конспиративната група „Б” през 1939 г. Тя превозва нелегални документи, снимки и пари по маршрута София-Букурещ- Берлин-Варшава. Благодарение на тази дейност светът за първи път вижда снимки от окупирана Варшава.
19.15 ч.

Откриване на фотографската изложба „България, моя любов – балканска държава в очите на полските фотографи”

Експозицията представя работите на Мирка Ошипа и Пьотр Оствоски. Изложба: „България – моята любов – балканска държава през погледа на полски фотографи” е плод на двумесечното пътуване на авторите в нашата държава. Пътешествието на Мирка Ошипа и Пьотр Оствоски се състоя през август и септември 2006 година и неин резултат е огромен снимков материал. Авторите са се постарали да достигнат до най-отдалечените кътчета на тази страна за да достигнат повече неща от вече типичните туристически атракции. Материалите показват, че в България има какво да се види и със сигурност си заслужава да се опознаят не само Златни пясъци. Допълнителен елемент в снимките е това, че те са правени малко преди България да влезе в Европейския съюз.
18.00 ч.

Хол на Младежкия културен дом


Ще бъдат отворени два щанда - за предмети, изработени от български приложници и за български традиционни консервирани храни.
Организатори: Младежки културен дом Торун, Университет „Николай Коперник” Торун, Български културен институтМАЛКИ КУРАТОРИ
Как децата възприемат изкуството за възрастни?

С какво се занимава кураторът? Как се организира изложба?
Проектът „Малки куратори” е предназначен за деца на възраст 8-10 год. Целта му е да въведе участниците в работата на куратора чрез цикъл от творчески работилници, който ще завърши с тържествено откриване на изложба. С помощта на Маря Швержевска и лектори по български, немски, румънски, португалски и словашки децата ще се запознаят с важни произведения на изкуството, с лексиката, свързана с тях и с културния контекст, в който са създадени. Участниците в творческите работилници сами ще изберат и подготвят картините за изложбата, ще направят концепцията й и ще напишат кураторски текст. Откриването на експозицията ще се състои на 17 декември 2013 г. в седалището на Дружеството за творчески инициативи „Ę”.

Българският културен институт ще проведе занятията си с децата на 1 декември 2013 г. в седалището на Дружеството за творчески инициативи „Ę” в 10.00-11.45 ч.Организатори: Европейска комисия, Български културен институт, Гьоте институт, Институт Камоеш, Словашки културен институт, Румънски културен институт.

Партньори: Театър „Охота”, Дружество за творчески инициативи „Ę”.
Медии: Qlturka.pl, Radio Bajka, Czasdzieci.pl, Gaga, TVP Kultura


BUŁGARSKI INSTYTUT KULTURY ZASTRZEGA SOBIE PRAWO

DO DOKONYWANIA ZMIAN W PROGRAMIE


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница