За определяне на местоположение: успех на програмата „Галилео



Дата24.10.2018
Размер45.06 Kb.
#96384



Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 24 юли 2013 г.



Зелена светлина за европейската глобална система за определяне на местоположение: успех на програмата „Галилео“

Зелена светлина за европейската спътникова навигация: днес на публична демонстрация във Фучино, Италия, заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни обяви успешното определяне на географско местоположениеi чрез сегашните четири спътника по програмата „Галилео“ на Европейския съюз. Определянето на местоположение по географските координати за дължина, ширина и височина над морското равнище е конкретно доказателство за способността на програмата за спътникова навигация да подава много точни данни за местоположението към навигационни устройства в автомобили или към други приемни устройства. То потвърждава способността на „Галилео“ да предоставя много точни данни за установяване на местоположение. Таяни обяви също, че благодарение на изстрелването на още спътници предоставянето на първите услуги ще започне до края на 2014 г. Те ще доведат до подобрен сигнал на глобалната система за определяне на местоположението и — с повишаването на точността, разширяването на обхвата и по-честото наличие на сигнали за спътникова навигация — до появата на изцяло нов набор от възможности за бизнес. Тъй като ползите от „Галилео“ стават осезаеми, промишлените доставчици трябва да започнат още отсега подготовката си за тези бъдещи пазарни възможности. (MEMO/13/718)

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни заяви: „Днес е паметен ден за европейската спътникова навигация. Постигнатата само с четири спътника на „Галилео“ точност на определяне на местоположение е демонстрация на европейската индустриална компетентност. Това е и важна стъпка към пускането на първите услуги през октомври 2014 г. Потребителите ще могат ежедневно да се възползват от подобрената спътникова навигация и ще бъдат разкрити нови възможности за бизнес. Това ни е особено необходимо в сегашната икономическа ситуация.“

За повече информация относно „Галилео“

За определяне на местоположение се разчита на изцяло нова европейска инфраструктура

Определянето на местоположение бе постигнато с четири спътника по програмата „Галилео“, изстреляни през октомври 2011 г. и 2012 г., и изградената по програмата наземна инфраструктура, която включва центрове за управление в Италия и Германия и глобалната мрежа от наземни станции. Необходими са най-малко четири спътника, за да се определи местоположението по три измерения.

Когато в състава на „Галилео“ влизат четири спътника, едновременното покритие от тях на дадена територия продължава максимум само два до три часа в денонощието. Това покритие ще нарасне с увеличаване броя на спътниците и включването в мрежата на допълнителни наземни станции.

Ползи от системата „Галилео“ за спътникова навигация и определяне на местоположение

С „Галилео“ на потребителите ще се предостави възможност да установяват точните си координати във времето и пространството — също както с американската система GPS, но с още по-голяма точност и надеждност. „Галилео“ е програма на Европейската комисия за изграждане на глобална система за спътникова навигация, намираща се под европейски граждански контрол. Тя ще бъде съвместима с американската система GPS и руската ГЛОНАСС и дори оперативно съвместима с тях за някои от услугите си, но ще бъде независима от тези системи.



Висока степен на точност

Чрез извеждане на спътниците в орбити с по-голяма инклинация спрямо екваториалната равнина, при „Галилео“ се постига също така по-добро покритие на северните географски ширини, поради което тя е особено ценна за потребителите в Северна Европа, чието покритие досега единствено от системата GPS на САЩ не е добро. Освен това подобрените характеристики на сигнала на „Галилео“ улесняват неговото улавяне и следене и повишават устойчивостта му към радиосмущения и отразени сигнали.



Възможности за бизнес

„Галилео“ и космическата промишленост като цяло разкриват огромни възможности за Европа и то не само за ежедневието на европейските граждани и за дружествата, доставящи космически инфраструктури, но дори в още по-голяма степен за промишлеността надолу по веригата, за специалисти, които да разработят новаторски приложения или услуги. „Галилео“ създава редица нови търговски възможности за производителите на оборудване, създателите на приложен софтуер и доставчиците на услуги, които са от решаващо значение за надеждността.

Някои производни услуги например могат да допринесат за избягването на пътнотранспортни произшествия, да подпомагат в навигацията лица с увреждания в зрението или в опорно-двигателния апарат, да ускорят превоза на опасни товари, да проучват дълбочината на крайбрежните води и да улеснят интелигентното разпръскване на сол през зимата.

Гражданска защита и сигурност

Таяни заяви също, че самият публичен сектор е потенциален клиент за приложения на „Галилео“, особено що се отнася до областта на гражданската защита и сигурност. Бъдещите публично регулирани услуги (ПРУ) на „Галилео“ могат да бъдат използвани от служби за спешно реагиране, както и за особено важни транспортни, енергийни, далекосъобщителни или военни цели. Таяни заяви, че потенциалните потребители все още не познават достатъчно тези предимства на „Галилео“.

Правителствата ще ограничат ползването на ПРУ само от оправомощени потребители за приложения с чувствително съдържание, които изискват висока степен на непрекъснатост. За ПРУ се използват надеждни сигнали, т.е. те са кодирани и устойчиви срещу заглушаване.

Галилео“ ще бъде готова за пускане в експлоатация през 2014 г.



„Галилео“ ще започне да функционира до края на 2014 г., но цялостната инфраструктура е планирано да бъде завършена по-късно.

Изложба „European Space Expo“

European Space Expo е пътуваща изложба, чрез която се разкрива как свързаните с космоса и спътниковата навигация дейности оказват пряко въздействие върху ежедневието на гражданите. Над 30 000 приложения се основават на космически технологии. Посетители на всякаква възраст могат да видят, докоснат и изпробват широка гама от новаторски технологии и услуги, свързани с космоса.

На световното изложение ще се демонстрират космически приложения

На световното изложение World Expo 2015 в Милано от 1 май до 31 октомври 2015 г. по темата „Изхранване на планетата: енергия за живот“ ще се демонстрира как космическите приложения и приложенията на спътниковата навигация могат да спомогнат за решаване на планетарния проблем с храните и устойчивостта.

За контакти:

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52) @ECspokesCorazza

Sara Tironi (+32 2 299 04 03)



i Например установяване на местоположението на кораб, въздухоплавателно средство или лице върху повърхността на Земята.

IP/13/729

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:




©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница