06 април 2013 г. Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата07.05.2018
Размер413.84 Kb.
  1   2   3
06 април 2013 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕРОДИЛКИ АЛАРМИРАХА

Акушерките в Г. Оряховица редовно сменяли бебетата
ИВАН ПЪРВАНОВ

Акушерките в родилното отделе­ние на болницата в Горна Оряхови­ца редовно обърквали новородени­те и носели чужди бебета на майки­те да ги кърмят. Това твърдят пре­живели шока родилки в нашумяла­та от скандали лечебница.

Преди дни в болницата, добила из­вестност със случая „бебето от фризера", гръмна нов скандал, след като акушерка размени при изписването две новородени и ги прати да си вър­вят с чужди родители. От болницата тогава обясниха, че случилото се е просто една грешка и че виновната акушерка Маруся Бижева била наказана с последно предупреждение за уволнение. Оказа се обаче, че грешка­та на Маруся не е толкова невинна и май далеч не е единствената.

Грешки


Едната от майките с разменените бебета - Вероника Лазарова от град Елена, сподели, че всъщност за три дни акушерките три пъти обърквали нейното бебе Виктория и й носели да кърми други новородени. Поради това след първия път майката станала осо­бено бдителна и всеки път внимател­но гледала бебето, което й носели. Когато трябвало да я изписват, тя за­белязала, че бебето, което и дават отново, не е нейното и вдигнала скандал. „Моето беше с № 123. Кога­то последния път в събота по обяд, ми го донесоха, още като го поглед­нах, и разбрах, че това не е моето бе­бе. Казах на акушерката, тя отначало не повярва. Аз обаче настоях да про­верят веднага какво се е случило. Оказа се, че са объркали моето с бе­бето от съседното креватче с №122, което вече били изписали с майката. Помня акушерката, като се върна, бе­ше много уплашена. Каза само: „Ня­ма бебе!", вдигна ръце безпомощно и хукна по стълбите. Аз също се упла­ших. След няколко минути се върна­ха и ми обясниха, че е станала размя­на, но се били свързали с другата ро­дилка и тя веднага щяла да се върне с моето бебе. Като ги запитах как та­ка са допуснали подобно нещо да се случи, обясниха, че цифрите на два­та номера били написани нечетливо и затова се е получило", разказва Ве­роника.

Суматоха


След като станало ясно, че дейст­вително има разменени и изписани бебета, в отделението настанала не­вероятна суматоха. От родилното веднага се обадили на другата родилка Бояна от село Първомайци, коя­то вече била изписана и пътувала за вкъщи с чуждото бебе, и я върнали об­ратно. Последвала нова размяна на двете бебета и този път най-после Ми­хаела и Виктория се озовали при ис­тинските си родители. Така благода­рение единствено на наблюдателност­та на Вероника една огромна грешка била отстранена и бебетата били вър­нати при истинските си родители.

Дядо


Родителите на другото разменено бебе - Михаела, също били доста объркани от случилото се. Дядото Красимир с усмивка споделя, че за един ден два пъти е станал дядо. „При изписването си направихме снимка с бебето, което мислехме, че е нашето, а след това то се оказа чуждо. Но ни­що, да са здрави и двете, може това объркване в първите дни от живота им, да е за добро и да им носи щастие и късмет по-нататък", надява се дядо­то. Бащата на Михаела Илко също признава, че не е знаел, че откарва вкъщи чуждо бебе чак докато не се обадили от бол­ницата. Нито едно от две­те семейст­ва обаче няма на­мерение да съди болницата за размя­ната.
Шефовете: Не е практика

Според шефа на родилното отделе­ние в горнооряховската болница д-р Димитър Сотиров подобни обърквания на бебета в болницата не са редовна практика и няма как да се случат. „Майката и бебето имат на ръката си номерче, каквото има закачено и вър­ху леглото. Това е тройна система за гаранция. Объркването на Вероника може би е дошло от факта, че когато акушерките носят бебетата при майки­те да ги кърмят, ги носят по две и често питат: „Кое от двете е твоето?" Но иначе да се говори, че за три дни три пъти са и объркали бебето, това мис­ля, че не може да се случи", заяви д-р Сотиров. Според управителя на бол­ницата д-р Георги Вашков обаче слу­чилото се е груба и недопустима греш­ка, породена от небрежност. Той се закани, че ще се срещне с работещи­те в родилното отделение и ще бъдат взети сериозни мерки за затягане на дисциплината там.
Мъж донесе малария в Пловдив

39-годишният жител на Крумоварад работил на нефтена сонда в Замбия
Ваня Драганова / Жулиета Недялкова

Болен от малария 39-годишен мъж от Крумовград бере душа в пловдивската университетска болница „Св. Георги" и лекарите не дават гаранция, че ще оживее. Това е първият случай на това заболяване в Пловдив от много години насам. Мъжът се е заразил в Замбия, където доскоро е работил на нефтена сонда. Лекарите от Инфекциозна клиника са установили, че той не е пил задължителните за работа в такива райони на света лекарства за профилактика на малария. След като се е е разболял, първоначално е бил лекуван в Южна Африка, откъдето се е върнал у нас на 20 март. Тук болестта е рецидивирала, но първоначално личният лекар се е заблудил, че става дума за грип, след като и съпругата, и дъщерята на мъжа са били с вирусно заболяване. В резултат на неправилното лечение състоянието му се е влошило, започнал да повръща кръв и преди седмица спешно е транспортиран до Пловдив. Оттогава е на изкуствено дишане. „Състоянието на пациента не се влошава, но не се и подобрява и опасността за живота му не е преминала", съобщи шефката на Инфекциозна клиника в болницата „Св. Георги" проф. Мариана Стойчева. Според специалистите няма основания за паника, защото, за да се получи огнище, болният трябва да е бил хапан продължително време от комари, които на свой ред да пренесат причинителя на други хора. За първи път миналата година маларията се върна у нас след 17-годишно отсъствие. Двама мъже донесоха тогава заразата, която обаче не се разпространи благодарение на бързата намеса на лекарите. В първия случай маларията беше открита при пациент, на когото е бил трансплантиран бъбрек в Пакистан. След завръщането си в България заразеният получил треска и се появили съмнения за усложнения след трансплантацията. Когато постъпил в клиниката по нефрология на Александровска болница, се установило, че става дума за малария. Вторият случай беше мъж от Монтана, пипнал инфекцията в Гвинея.
Светило в кардиологията оперира безплатно в Хасково
Гръцкият проф. Джордж Сианос, считан за едно от светилата на модерната интервенционална кардиология, ще оперира съвместно с екипа на хасковската инвазивна кардиология на 22 април. Отделението към областната болница работи от януари и вече може да се похвали с над 200 манипулации. Проф. Сианос пристига в Хасково по покана на д-р Валери Гелев, началник на клиника в „Токуда" и консултант на хасковската болница. Чужденецът, който работи в университетските клиники на Солун и Истанбул, вече има разрешение за работа в България и ще дава консултации в „Токуда", съобщи за „Преса" д-р Гелев. Само за последните няколко години проф. Сианос е направил над 7000 сърдечни операции в най-големите европейски болници.


Болницата в Девин се мести в Доспат
Сийка Суркова

Община Доспат дава безвъзмездно сграда, в която да се пренесе затворената болница в съседния град Девин. Това обяви кметът на Доспат Антим Пържанов. Върху сградата на болницата в града на минералната вода, която обслужваше близо 30 000 души от Девин, Борино и Доспат, тегнат 5 възбрани - предимно от медицинския персонал за невзети заплати. Месеци наред процедурата за отварянето на лечебното заведение буксува. „Предоставяме за болница общинска сграда, в която преди две-три години се помещаваше ВиК. Аз поемам ангажимента да преустроим помещенията с пари от бюджета. Това не е политически трик. Хората пътуват по 80 км от Доспат до Смолян, след като болницата в Девин затвори. Ако законът позволява, ще дадем сградата безвъзмездно и така казусът ще се реши коментира Пържанов.
Родители изоставиха 2500 деца и през 2012 г.
Дина ХРИСТОВА

Държавата напълно се проваля в опитите си да осигури адекватна подкрепа на семействата, за да не изоставят те децата си, става ясно от данните на НСИ за настанените бебета до 3 г. в домовете за медикосоциални грижи. През 2012 г. нови 2485 деца са оставени на грижата на държавата, а 1561 са до 1 г. - почти 63%. Спрямо 2011 г., когато новопостъпилите в домове деца бяха 2508, има минимално намаление, но и спад в раждаемостта с около 5000 бебета. И тогава 1596 са били до годинка, което е над 63%. Броят на изоставените бебета расте непрекъснато, откакто има данни в НСИ - от 2008 г., до 2011 г. В годината, в която започна икономическата криза, в дом са попаднали 1993 деца до 3 г. През 2009 г. те вече са 2094. Година по-късно, когато правителството на ГЕРБ представи стратегията си за деинституциализация и осигуряване на изоставените деца на грижи, близки до семейните, броят на новопостъпилите в домовете за медикосоциални грижи е бил 2209. Все пак общият брой на децата намалява благодарение на мерките за закрила, които включват реинтегриране на изоставените деца при родители или роднини, разширяване на приемната грижа, изграждане на нови социални услуги от семеен тип. Бебетата до 3 г. са с предимство при настаняване в приемни семейства. Те са и предпочитани за осиновяване, а от 2010 г. процедурите са доста по-бързи след промените в Семейния кодекс в края на 2009 г. Те предвиждат малчуганите да влизат в регистрите за осиновяване, ако 6 месеца близките им не се поинтересуват от тях или не се съгласят с предложения им план за реинтеграция на детето в семейна среда. През 2012 г. от домовете са изведени 2537 бебета, от които само 107 са преминали в друга институция. През 2011 г. напусналите деца са били 2565, като 171 са отишли в друг дом. В края на 2012 г. в институции са се отглеждали 2087 бебета, докато година по-рано са били 2319, което е с над 10% по-вече. Запазва се обаче негативната тенденция почти всички оставени на държавата деца да имат известни родители. През 2012 г. с един родител са били 1106 бебета, а с двама - 942.


ГРИЖА

Според статистиката на 1 бебе в домовете се пада повече от 1 човек персонал. През м.г. персоналът в 30-те дома за бебета е бил 2567 души, от които лекарите са 128, а медицинските специалисти 1156. През 2011 г. в домовете за бебета са работили 2728 души, от които 134 лекари и още 1244 с друго медицинско образование.
Здравеопазването изтръпна от замразяване
Финансирането на българската здравна система очевидно е напълно сбъркано, но ръководните фактори в системата всячески се опитват да отложат спешните мерки за по-добри времена. Служебният министър на здравеопазването проф. Николай Петров организира среща с управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков, членовете на надзорния съвет на институцията и ръководството на Българския лекарски съюз. На сбирката уж трябваше да бъдат обсъдени належащите промени в методиката за заплащане на болниците, но се оказа, че "рандевуто" е било по-скоро опознавателно. Най-лошото е, че след дълго продължилото запознанство никой не разбра по каква схема се плаща днес

на държавните, общинските и частните лечебници. Цеков "замразява" всякакви отговори на въпроси, които не са му удобни, надзорниците са гласували за някаква методика, но не знаят точно за коя, а съсловната организация все иска нещо, но никой не я взема насериозно . През това време корабът на здравеопазването си плува на самотек със счупен рул и е въпрос на време да се разбие в първия срещнат риф.

Никой не смее да признае дали (и с колко) са орязани бюджетите на болниците за 2013-а. Според прогнозите те трябваше да похарчат през миналата година 1.2 млрд. лв., но реално изплатената им дейност излезе с около 200 млн. лв. отгоре. За тази година заложената сума е горе-долу същата, но на пазара излязоха няколко големи лечебни заведения, които също пожелаха парче от баницата. А здравната каса сама създаде предпоставки за хаос и напрежение с решението, че в бъдеще лечебниците не могат да надхвърлят определените им годишни суми за дейност с повече от 5 процента. После излезе, че бюджетите на някои от тях са намалени трайно от Цеков и компания с от 10 до 30%, но частично компенсирани с 22 млн. лв. бяха само пет големи столични болници, които съвсем закономерно вдигнаха вой до небесата.

Стигна се до парадокса надзорници на здравната каса и лекари да спорят коя е действащата методика за финансирането, а здравният министър да гледа мача

отблизо, защото това не била "неговата игра". След "срещата на върха" членът на надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов заяви, че когато министрите на здравеопазването спрат да дават лицензи на нови болници, няма да има орязване на бюджетите на старите. "В София има няколко нови лечебници, във Варна и Бургас също. Те имат законово право да искат пари, които трябва да вземем от останалите. Гласувахме отмяна на новата методика и връщането на старата", каза Кокалов. Дни преди това обаче той отбеляза, че не е възможно да бъдат направени значителни промени в схемата за плащане, защото бюджетите вече са гласувани, но, "общо взето, нещата се върнали постарому".

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов твърди, че бюджетите на болниците за 2013-а са сериозно орязани, а здравната каса не е върнала миналогодишната методика за финансиране на болничната помощ. Не било ясно по какви документи се работи и коя цифра от 2012-а е взета предвид от касата - реално изпълнената в здравните заведения дейност или прогнозните стойности. Някъде явно, дълбоко замразени, отлежават и 50-те млн. лв., които бяха прехвърлени от здравната каса към ресорното министерство, но Конституционният съд блокира харченето им. Според Райчинов парите вероятно са по сметка в БНБ, открита от бившия финансов министър Симеон Дянков. Но Цеков отказва да дава информация, защото лекарският съюз заведе дело по случая. А Кокалов директно заяви, че не знае къде се намират тези пари и колко точно са те. Пълна какофония.

Без да съгласува позицията си с пациенти и фармацевти, здравното министерство предложи едно още по-неуместно "замразяване". Според негов проект

цените на лекарствата на свободна продажба няма да бъдат коригирани за една година, като решението трябва да влезе в сила след около месец. По думите на министър Николай Петров така служебното правителство щяло да докаже социалната си насоченост. Това обаче е нож с две остриета и болкоуспокояващите, медикаментите срещу простуда и грип, както и витамините внезапно могат да се окажат далеч по-скъпи, отколкото са в момента. Първо, производителите им имат предостатъчно време да повишат цените за година напред, а отделно ще могат да правят допълнителни корекции според ръста на инфлацията.

Фармацевтичната асоциация и производителите на генерични лекарства бяха изключително изненадани от предложението, защото то изобщо не е било обсъждано в работните групи, които подготвяли наредбата за регулиране на цените на лекарствата. Да не говорим, че новият Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, който следва да утвърждава и регистрира цените, да включва нови медикаменти в Позитивния лекарствен списък и да контролира продажбата на лекарства с утвърдени цени, вече трябваше да е заработил. За какво ни е държавен орган с раздут щат от 45 души, за чиито заплати ще изтичат стотици хиляди левове годишно от джоба на данъкоплатците, ако той е безгласна буква?

Калоян Атанасов


Бебета са разменени при изписването им в Горна Оряховица
Две новородени били разменени в родилното отделение на горнооряховската болница, но грешката била установена 20 минути след изписването на едното от тях и поправена. Четири бебета били изписани по едно и също време от болницата. Една от акушерките дала грешно бебе на една от майките, но тя не разбрала за подмяната и си тръгнала с детето. Втората майка обаче се усъмнила, че бебето, което й дават, не е нейното, тъй като номерът не отговарял. През това време нейното бебе пътувало за горнооряховското село Първомайци с другата майка.

От персонала на болницата се обаждали по телефона и казали на изписаната майка да се върне, защото е станала грешка с бебетата. След връщане в родилното грешката е поправена.

Акушерката, разменила бебетата, е с 20-годишен трудов стаж. Заради проявената небрежност е с предупреждение за уволнение.


Medicus" се събира за Деня на лекаря
Със специален концерт за Деня на лекаря група "Medicus" ще отбележи 26 години от съществуването си. Музикантите ще се съберат заедно със своите почитатели на 7 април, неделя, в 21 ч. в "Студио 5". Обещават да не възпяват болести и лекарства, но ще изпълнят хитове като "Векът на Любовта", "Кошница с мечти", "Там при Джино" и още много, създадени от една от най-популярната кънтри-рок банда в България. Коцето-Калки ще оглави четата, а лечебната музика ще извира под пръстите на Момчил Колев, д-р Венци Везенков (бас, китара), Любчо Бозаджиев (ударни), Румен Трифонов (най-добрата кънтри китара в България). Очаква се от Афганистан да пристигне самият майор д-р Илия Христов, който да подсили саунда с епохалните си перкусии.

Група "Medicus" се "ражда" в Медицинска академия - София, и за първи път се появи под това име по предложение на Коцето-Калки през 1987 г. на големия студентски фестивал в Плевен (4-7 април). Впоследствие музикантите формират собствен уникален романтичен стил и превземат класациите. За период от 10 години групата издават 4 албума и изнася концерти в почти всички градове на България. След разпадането на "Medicus" през 1995 г. момчетата запазват традицията да се събират всяка година, за да празнуват своя рожден ден и да припомнят на феновете добрите стари времена.
Правят пръсти с тъкан от ръката

Зашиват отрязан палец на военен, той не намира другите в тревата
Диана Тенчева

Екипът на доц. Людмил Симеонов от "Пирогов" спаси от ампутация ръката на бременна жена, смазана от нажежена до 100° преса, и заши отрязан от флекс палец на бивш военен.

31-годишната Савка К. от Златица работела в предприятие в Пирдоп. По време на трудовия процес гореща преса притиснала ръката , унищожила палеца и показалеца, а високата температура изпепелила до кост меките тъкани в тази зона. "Едно от предложенията за лечение бе ампутация. Но ние решихме да прехвърлим тъкани от предмишницата (областта между лакътя и китката) и по този начин покрихме поразената част, която на практика бе 40% от дланта. Става дума за основата на дланта, палеца и показалеца", разказа вчера пред "Труд" доц. Людмил Симеонов, който е началник на Клиниката по хирургия на ръката, реплантация и микрохирургия в "Пирогов". Той е и единственият българин, член на Американското дружество по хирургия на ръката. Член е и на световното и европейското научно дружество.

"Операцията на пациентката бе извършена под микроскопско увеличение, но тя бе по-особена, тъй като жената е бременна. Т.е. трябваше да работим бързо, при възможно най-кратко време под упойка, която да не увреди плода", обясни доц. Симеонов. Екипът му наблюдавал Савка в продължение на две седмици, докато отмине периодът, в който има риск от неуспех на операцията. Вчера жената се чувстваше много добре, показа контролният преглед.

Друг тежък случай в клиниката от последните дни е с 60-годишен мъж от Елин Пелин, който е бивш офицер и сапьор. Той отишъл да ремонтира беседка на свой приятел. Качил се на покрива , но в един момент една от гредите се завъртяла, ударила флекса и той отрязал палеца на мъжа. Разрязал също възглавничките на показалеца и средния пръст, както и част от безименния.

Мъжът обаче успял да намери в тревата само палеца си. Бързо го взел, отишъл в близко лечебно заведение, но оттам го отпратили, защото бил неосигурен. Така, с отрязания пръст в ръка, той се озовал в "Пирогов", където го приели и без платени здравни вноски.

"Добре че дойде бързо, защото това помогна по-лесно да реплантираме отразяния палец. А тъй като не е намерил останалите части от пръстите си, се наложи на тези върхови увреди да извършим пластични операции", каза още доц. Симеонов. На тръгване мъжът казал на доцента, че има голям късмет, тъй като и този път се отървал без сериозни последици. Докато бил сапьор три пъти по време на взривявания бил зариван от земни маси пръст. И оцелявал.

Месечно през клиниката на доц. Симеонов минават по 100-120 тежко пострадали пациенти.
Повторни проверки в "Пирогов"
Диана Тенчева

Министерството на здравеопазването е започнало т.нар. насрещна проверка в "Пирогов", за да установи дали са отстранени всички нарушения и порочни практики, които откриха Агенцията за държавна финансова инспекция и Вътрешният одит на ведомство през миналата година. А именно заради констатирани злоупотреби, включително при обществени поръчки, вече бившата здравна министърка Десислава Атанасова отстрани от поста директора на института проф. Димитър Раденовски. И до ден днешен той продължава да работи на договор в болницата.

Според лекари от "Пирогов" някои от направените предписания на одиторите не са изпълнени. Продължава примерно да се използва и купената от строителен магазин бормашина, която се използва при детски травматологични операции. А това е недопустимо, категорични са докторите.


Лекари замерят община със стотинки
ЛЮБОМИР ЙОРДАНОВ

Доктори и сестри от болницата в Лом покриха с жълти стотинки входа на общината. „Това е за продажните и алчни съветници, които, заради лични интереси,правят безброй кадрови промени и съсипват общинската болница", заявиха медиците.

Те протестират вече 20 дни срещу уволнението на управителя д-р Васил Милутинов. Това е четвъртата смяна на болничен шеф в Лом само за година. В четвъртък съветниците направиха и пета промяна - назначиха за временен управител на лечебницата бившия шеф д-р Георги Савков. Той ще я управлява до провеждането на конкурс за нов управител. Медиците обаче обявиха, че няма да спрат протестите, защото хаосът е пълен.


Доспат дава болница на Девин
ПЕТЯ ГАЙДАРОВА

Община Доспат предоставя безвъзмездно сграда, в която да се отвори здравно заведение на мястото на затворената болница в Девин, заяви кметът на Доспат Антим Пържанов (ГЕРБ). фалиралата лечебница в Девин, заради която вървят протести повече от година, обслужваше 30 000 души от общините Девин, Доспат и Борино. Тя спря дейността си през юли 2011 п, когато дълговете й стигнаха 1,8 млн. лв. В средата на февруари т.г. смолянската болница учреди свое дъщерно дружество за лечебна дейност в Девин. Идеята беше общината да предостави болничната си сграда на новия филиал, за да се отвори здравното заведение. Това обаче се протака заради пет възбрани върху сградата в Девин. Според управителя на филиала д-р Красимир Събев естественият център на района е Девин и е редно болницата да бъде там, но заради пречките може и да отиде в Доспат.
НАБЕЛЯЗАХА 34 СПЕШНИ ВЪПРОСАПоделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница