08 ноември 2013 г. Тема: здравеопазванеДата21.01.2018
Размер293.32 Kb.
08 ноември 2013 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ4 cт. повече за лечение на зъби догодина
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Дефицит най-малко от 220 млн. лв. в болниците, нито лев повече за джипитата и отново липса на направления, никакви допълнителни услуги при зъболекаря и нито едно ново лекарство за пациентите с рак догодина.

Така обрисуваха проектобюджета на здравната каса за 2014 г. всички съсловни и пациентски организации при обсъждането му вчера в здравната комисия. Те апелираха управляващите да го коригират между първо и второ четене.

След двучасови дебати бюджетът бе приет с гласовете на БСП и ДПС при резултат - 10 „за", 4-ма „против", а 3-ма се въздържаха.

„Вие залагате болниците да харчат по 70 млн. лв. месечно, при положение че тази година сумата е 100 млн. лв. Т.е. още през юли-август ще се очертае сериозен дефицит", предупреди д-р Цветан Райчинов, шеф на БЛС. Лекарите не могат също да приемат, че здравното министерство и Министерският съвет ще разпределят 104 млн. лв. от бюджета на НЗОК, а Конституционният съд вече се произнесе, че с пари от здравните вноски на българите може да оперира само касата.

„Т.г. бяха осигурени по 14, 62 лв. за денталното здраве на българите, или по 1,23 лв. месечно. Догодина увеличението е с 4 ст. месечно, или по 15,68 лв. годишно. Ние не подкрепяме такъв бюджет", обяви д-р Борислав Миланов, председател на зъболекарския съюз. Той добави, че откакто касата съществува, единствено пакетът с дентални услуги не се е увеличил. „Българите ще се разболяват все повече, а вие залагате по-малко пари", каза и Иван Димитров, представителят на пациентите в касата.Управителят й д-р Румяна Тодорова в отговор цитира данни на Световната банка: 20% от пациентите на болниците могат да се лекуват и извън болница. Това са 350 000 хоспитализации, или 245 млн. лв. 13% от населението ни се хоспитализира поне веднъж годишно, а над 30% от влезлите в болница биват приемани повече от един път. От стопанската камара отвърнаха, че не може държавата да дава по 200 лв. годишно за здравни вноски на дете, а по 270 лв. - за пенсионер, при положение че 70% от парите на НЗОК се харчат точно от тях. Накрая Илия Баташки (БСП) призова „да си затягаме каишите и да гласуваме бюджета".
Двама лекари бяха осъдени за смърт на пациентка
БОРЯНА ДИМИТРОВА

Двама лекари бяха осъдени на по шест месеца лишаване на свобода с 3 години изпитателен срок по обвинение за смърт на пациентка с гинекологично заболяване.

Д-р Борис Кузманов - който е племенник на Антонина Стоянова, съпруга на президента Петър Стоянов, и колегата му д-р Христо Кунчев трябва да платят общо 40 000 лева обезщетение на близките на 77-годишната Елена Венкова.

Възрастната жена постъпила за лечение в частна клиника на 18 септември 2009 г. В обвинителния акт е записано, че Елена Венкова, бивша преподавателка в катедрата по „Биология и паразитология" в Медицинския университет в Пловдив, е приета с оплаквания и кървене на половите органи.

По това време дежурен лекар бил д-р Борис Кузманов. Той я прегледал и установил два полипа, които премахнал оперативно. Интервенцията започнала в 10 часа, а жената излязла от упойка в 13 часа. Чувствала се зле, стана ясно по време на съдебните заседания.

Ехографско изследване показало, че в корема на Венкова има течност. Д-р Кузманов преценил, че е от промивките при първата интервенция.

Акушер-гинекологът оставил жената в стаята. Елена не се чувствала добре.

След 20 ч на смяна постъпил д-р Кунчев, който установил, че жената продължава да има нетърпими болки в корема, и назначил обезболяващи лекарства и медикаменти за стимулиране на перисталтиката на червата. Елена повръщала през нощта и на следващата сутрин екип от лекари отново я оперирал. Те открили пробив на матката и тънкото черво. Жената развила перитонит, а по-късно е починала. Присъдата може да се обжалва пред Апелативния съд.
Държавата взема управата на НЗОК
Управата на здравната каса (НЗОК) пак ще бъде одържавена. Това предвиждат поправки в Закона за здравното осигуряване, които снощи трябваше да се гласуват на първо четене от здравната комисия. Според промените в институцията се връща тристепенното управление чрез Общо събрание, Контролен и Управителен съвет. Управителният съвет ще е аналог на настоящия Надзорен. Сега в 9-членния надзор представителите на държавата са четирима, а на пациентите, на работодателите и синдикатите - общо петима. Според поправките обаче от 9-членния УС пет места се дават на държавата и на практика тя ще разпределя здравните ни вноски. „Категорично против сме", заявиха от лекарския и зъболекарския съюз. „Може да се направят корекции между първо и второ четене", каза вносителят д-р Емил Райнов (БСП).


Осъдиха лекари за смърт на пациентка

Мотивите на магистратите ще станат ясни до месец
Ваня ДРАГАНОВА

Д-р Борис Кузманов се размина с условна присъда за лекарска грешка, довела до смъртта на възрастна пациентка. Вчера Пловдивският окръжен съд прецени, че наказанието за него трябва да е шест месеца условно с три години изпитателен срок. Същата присъда получи и колегата му д-р Христо Кунчев, с когото са били заедно дежурни при постъпването на жената в здравното заведение. Двамата трябва да платят и 40 000 лв. на близките на починалата.

Д-р Борис Кузманов е син на проф. Йорданка Кузманова, бивш ректор на Аграрния университет в Пловдив и някогашен председател на Съвета на ректорите. Тя е сестра на Антонина Стоянова, съпруга на президента (1997-2002) Петър Стоянов.

Кузманов е гинеколог и на 18 септември 2009 г. е на смяна в частната клиника „Торакс", където за биопсия постъпва пенсионираната лекарка Елена Венкова. Докторът взема материал за биопсичното изследване, но при тази манипулация се стига до перфорация на матката. Венкова остава в болницата и на следващия ден в корема й започва да се събира течност, но нито д-р Кузманов, нито д-р Кунчев назначават необходимите в

такива случаи изследвания и консултации с други специалисти. В крайна сметка на жената е направена спешна коремна операция от перитонит, но вече е късно и тя умира.

Мотивите на съда за условната присъда ще станат ясни до месец.Случаят не е първият досег на д-р Кузманов с правораздавателната система - през 2011 г. той беше заловен с 300 дози хероин. Тогава лекарят обяви, че дрогата е за лична употреба и се пристрастил към наркотиците именно след смъртта на Елена Венкова. Казусът приключи със споразумение с прокуратурата и условна присъда от една година.


Пращат ваксините в здравното министерство
Финансирането на ваксините ще се извади от касата и ще се върне в здравното министерство. Това стана ясно по време на първо четене на проектобюджета на НЗОК за 2014 година в парламентарната комисия по здравеопазване вчера. Водим разговори с финансовия министър Петър Чобанов да върнем ваксините в здравното ведомство и мисля, че това ще стане факт между двете четения, обяви здравният министър д-р Таня Андреева. Много се радваме да чуем това, ние със сигурност ще подкрепим такова предложение, ако бъде внесено, веднага репликира д-р Нигяр Джафер, председател на здравната комисия. С връщането на ваксините в министерството от бюджета на касата ще се освободят 29 милиона лева за следващата година, което ще намали поне малко огромния дефицит, с който касата ще започне и 2014. Общо 2,8 милиарда е бюджетът на НЗОК за следващата година. 100 от тях обаче ще отидат за разплащане на старите задължения към болниците от 2013. Връщането на ваксините в министерството обаче, заедно с обещанието на шефа на касата, че ще плати задълженията към болниците до 15 януари, дават надежда, че няма да има лекарски протести, каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Мария Чипилева


Условна присъда за племенника на Стоянов
Двама пловдивски гинеколози получиха условни присъди в размер на 6 месеца за смъртта на пациентка. Борис Кузманов, който е племенник на президента Петър Стоянов (1997-2002 г.) по линия на съпругата му Антонина, и Христо Кунчев ще изтърпят наказанието си при 3 години изпитателен срок. Двамата заедно трябва да платят и 40 000 лева кръвнина на роднините на починалата Елена Венкова. Борис Кузманов е признат за виновен, че като акушер-гинеколог на Елена е проявил немарливо отношение и е станал причина за смъртта на жената. При вземане на биопсия докторът е пробил маточната стена на жената и е причинил разкъсване на тънкото черво. Също така тя не е била под постоянно лекарско наблюдение и в интензивното, където на смяна е бил Христо Кунчев. Вместо да бъде оперирана, двамата лекари я подложили на медикаментозно лечение и така довели пациентката до състояние на перитонит. Междувременно тя е била оперираната, но два дни след операцията починала от усложнения заради забавянето. Това не е единственото провинение на Борис Кузманов. Две години след инцидента с починалата жена той бе задържан с няколко дози хероин. По-късно бе освободен, тъй като стана ясно, че дрогата е била за лична употреба и докторът е наркозависим. След случката се подложи на лечение, като пред съда обясни, че смъртта на Елена го накарала да посегне към дрогата и категорично отрече, че е бил под влияние на наркотици, когато е пробил матката и червото на жената. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Пловдив.

Ели Куманова


НЗОК изненадващо получава 29 млн. лв. повече за 2014 г.
Дина Христова

НЗОК ще може да разполага с 29 млн. лв. допълнително догодина, тъй като между първо и второ четене финансирането на ваксините ще бъде прехвърлено на Министерството на здравеопазването. За трансфера на дейността гарантира здравният министър Таня Андреева при обсъждането на бюджета на касата за 2014 г. в здравната комисия. Тя беше категорична, че парите ще дойдат от бюджета на министерството, а няма да се вземат от касата.

Шефът на лекарския съюз Цветан Райчинов се надява освободените средства да отидат в доболничната помощ. "Щом ще се разчита на нея да разтоварва болниците, трябва да има и финансиране, за да се модернизира. Как да купи един диагностичен център дори рентген, когато има 5 лв. за това", коментира той. Според него отново ще има проблеми и с направленията, ако бюджетът за първичната помощ не бъде увеличен поне с 20 млн. лв. При реално изразходени над 190 млн. лв. в две години поред за 2014 г. се залагат 181 млн. лв.

Сметките на БЛС показват, че само в болничната помощ дефицитът догодина ще е 220 млн. лв. Стоматолозите пък изнесоха стряскащи цифри, че в момента на здравноосигурен се полагат по 1.23 лв. на месец за дентална помощ, а с увеличените с 3 млн. лв. пари за тях сумата се увеличава на 1.27 млн. лв.

Лекарите настояват харченето на 104.8 млн. лв. за медицински дейности да не е обвързано с пакет от мерки за повишаване на контрола, който според законопроекта здравното министерство трябва да предложи до края на годината. "И факир да е здравният министър, това е невъзможно", категоричен беше Райчинов.

След много критики от ГЕРБ, че бюджетът няма да издържи догодина, Емил Райнов от "Коалиция за България" репликира, че в момента се поправят грешките на бившите управляващи с прехвърлянето и недофинансирането на дейности. Управляващите залагат на засилен контрол и на нова методика за разпределяне на бюджетите по райони. Според управителя на НЗОК Румяна Тодорова това е методика от 2008 г., когато са се определяли пари за даден пациент и той си върви с тях, когато се премести в друг район. Така би трябвало да е и т.г.


НАМАЛЕНИЕ

От дебатите по бюджета на здравното министерство за догодина стана ясно, че с прехвърлянето на инвитрото отново към него се намаляват и парите за програмата от 15 млн. лв. на 11 млн. лв. Не е ясно и откъде ще се намерят 29-те млн. лв. за ваксините, тъй като те не са разчетени в бюджета. МЗ предвижда още 6 млн. лв. за субсидиране на болници в труднодостъпни региони. Обещава се и увеличение на заплатите на работещите в спешната и в психиатричната помощ. Даниела Дариткова от ГЕРБ се зачуди как тези по-високи харчове могат да се покрият с бюджет от малко над 359 млн. лв., който е с 9 млн. лв. по-малко от 2013 г. Министър Таня Андреева обаче обяви, че с по-ефективно разходване на средствата това няма да е проблем, тъй като преди парите са се харчели много неефективно.
Пробват нов препарат за епилепсия на база марихуана
Агенцията по храните и лекарствата на САЩ одобри употребата в клинични проучвания на базиран на марихуана препарат за епилепсия, съобщи електронното издание "Медикъл дейли".

Целта на двете разрешени проучвания е да проверят дали пречистената субстанция канабидиол може да предотвратява припадъци при деца с различен тип епилепсия. Те ще се провеждат в Сан Франциско и Ню Йорк при първоначално одобрени 25 пациенти. С напредването на проучванията агенцията може да разреши включването на още участници.

Лекарството се произвежда от британска компания. Нейният най-високопоставен представител - Джефри Гай, обясни, че пречистеното лекарство не съдържа психотропната съставка на канабиса тетрахидроканабинол (ТНС).

Учените вярват, че канабидиолът има терапевтични ползи, като взаимодейства с рецелтори в главния и гръбначния мозък. През последните 20 г. бяха открити два различни типа канабидоидни рецептори в мозъка, гръбначния мозък, периферните тъкани.

Епилепсията е неврологично заболяване, при което са налице повтарящи се периоди на електрическа хиперактивност в различни части на мозъка. Те протичат с различни изяви като припадъци, спазми, конвулсии.


Пробив! Поправят дефекти в ДНК
fРеволюционната техника ще позволи лечение на рак, СПИН, вродени болести като синдрома на Даун
Революционна технология позволява да се редактират прецизно грешки в генетичната информация на всякакви живи организми, съобщи в. "Индипендънт" вчера. Откритието отваря пътя за лечение на най-тежките болести на съвремието като рак, СПИН, вродени аномалии.

За първи път се показват реални възможности за точно манипулиране на ДНК молекулата с цел отстраняване на дефектните части на генома, обясни проф. Драга Тончева, ръководител на Катедрата по медицинска генетика в Медицинския университет -София. Според нея не след дълго методът ще влезе в практиката за терапия на нелечими болести чрез генно инженерство.

В досегашните методи за манипулиране на ДНК липсва акуратност. Обикновено използват модифицирани вируси, които да вкарат нова информация в генома. За разлика от тях новата техника, наречена "Криспр", позволява изключително точна замяна на грешните части на ДНК, без "странични ефекти".

По новата технология първо се конструира малка РНК молекула, програмирана да се насочва и свързва точно с дефектното място в ДНК. Това става със специфичен ензим, който разцепва двойната верига на ДНК . Така се открива място За вграждане на но-

вата част.

"Криспр" е необятен, невероятно мощен и има много приложения - от селското стопанство до потенциална генна терапия при хората", каза проф. Крейг Мело от Медицинския университет в Масачузетс, нобелов лауреат за медицина през 2006 г. за предишното голямо генетично откритие, наречено РНК интерференция.

Екип начело с проф. Дженифър Дудна от Калифорнийския университет, САЩ, публикува резултати за метода "Криспр" миналата година. Те доказват, че техниката може да се използва за въздействие върху всяка част на генома чрез ДНК-разцепващия ензим CAS9. Оттогава няколко екипа показаха, че системата на проф. Дудна може да се приложи върху всякакви живи форми - от растения и червеи до лабораторни мишки.

Не е далеч времето, когато новата методика ще влезе в асистираната репродукция с цел отстраняване на генетични дефекти още на ниво сперматозоид и яйцеклетка, прогнозират учени.

Но предстои още работа. Първо много точно трябва да бъде известен генетичният дефект,, за да се насочи РНК молекулата, обясни проф. Тончева.


От калоричната храна не се дебелее, а от излишната сол в нея
Различните стимуланти на апетита са легална дрога, която ни разболява
Пълнотата се определя като повишена мастна тъкан. А мазнините, които обикновено ни правят нездрави, пухкави и дебели, всъщност са леки. От какво се образуват те в организма и до какви болести водят, разказва д-р Георги Гайдурков, който е специалист по хранене
от НАДЯ ЙОСИФОВА

Според консултанта и сътрудник на природолечителката Лидия Ковачева теорията за качването на излишни килограми при приемането на калорични храни е стара. Калориите може да са в изобилие в един продукт, по-важно е качеството му. Например суровите ядки са калорични, но и най-пълният човек ще редуцира теглото си, макар и да ги яде в свободно количество.

По-важно е дали калориите, които приемаме, са от жива храна или от термично обработена. Оказва се, че технологично преработената храна е най-големият бич днес. Дори е по-страшна от това, че приемаме прекалено много животински продукти - месо, яйца, млечни произведения, което човечеството не помни преди. Когато храната е обработена, тя вече не е естествена и влизайки в нас, ни дисбалансира и разболява.

"Често се шегуваме, че болест идва от думата "бол", която означава много, а обратната страна на това е липсата и дефицитът - обяснява ръководителят на консултативния център за безлекарствена терапия "Санитас". - Най-пълните хора са най-недохранените от елементите, от които се нуждаят, но те не присъстват в пицата, в чипса и в хотдога. Те страдат от липса на витамини, ензими, минерали. Проблемът е, че ни се предлага псевдохрана. На етикетите върху продуктите има поне три Е-та, модификации на мазнини и т.н., което прилича на витрините с изкуствени плодове и зеленчуци, които изглеждат много апетитни, но са гумени. Всъщност и в магазините за плодове и зеленчуци, за съжаление, продукцията има вкус на гума. Проблемът е, че никога досега човечеството не е приемало толкова преработена и химизирана храна, което, естествено, дестабилизира човешкия организъм и води до болести. И както морето изхвърля разлетия петрол на брега, за да спаси рибите, така и тялото депонира токсичните вещества в излишната подкожна мастна тъкан. Например известният отпреди години пестицид ДДТ съществува още в нашите тела, тъй като има период на полуразпад 25-50 години. Организмът препраща отровите в сметището - подкожна мазнина, за да опази централните бушони -мозък и сърце, да не гръмнат. Така че затлъстяването може да бъде и спасителна защитна реакция на тялото."

Солта е наркотик, с който се злоупотребява

Интересен феномен е, че често капризните към храната хора са дебели. Най-елементарното обяснение според д-р Гайдурков е, че те не са много гладни и имат нужда от някакъв стимулант, за да изпитват удоволствие от храната. И солта - натриевият хлорид, е именно този наркотик, който възбужда апетита, но задържа вода в организма и прави хората дебели. В преработените продукти има повишено съдържание на сол, с която по принцип се злоупотребява в хранително вкусовата промишленост. Тя дразни рецепторите и дори най-некачествената храна се продава добре, щом е малко по-солена.

"Организмът се нуждае от богат спектър от соли -натриеви, калиеви, магнезиеви, цинк... Потребността на човек от натриев хлорид е 1,5 - 2 грама, което количество се съдържа в естествените храни, особено в суровите зеленчуци и плодове. И когато сложим щипка сол, нарушаваме пропорцията на всички елементи в храната. Ответната реакция на организма спрямо тази корозивна отрова, която разяжда тъканите, е да неутрализира натриевия хлорид чрез разреждане, защото не може магически да го изхвърли чрез бъбреците, лигавицата и кожата. И за да не изгорят тъканите от солта, на помощ идват водните молекули, които правят разтвора безопасен (до 0,9% натриев хлорид в кръвната плазма). За да "оживее" организмът от тази интоксикация, той разрежда отровата, вследствие на което се появяват отоци" - пояснява лекарят. И допълва, че освен сол в много хранителни продукти се слагат и други стимуланти на апетита като натриев моноглутаманат, който също е легална дрога и води до наднормено тегло. Същото важи и за рафинираните продукти като нишестето.

Дебелите мъже се сдобиват с женски полови хормони.

Истината е, че органите са свързани и не могат да боледуват поотделно. При гноен процес на пръст на ръката може да се вдигне и температура, която засяга цялото тяло. Затова заболяванията при наднормено тегло са известни в медицината като метаболитен синдром. Централното затлъстяване, което е около коремните органи, е рисково, защото променя хормоналния баланс. При мъжете мастната тъкан унищожава тестостерона и го превръща в женски полови хормони. Характерни за пълните хора са високото кръвно налягане, нарушеният глюкозен толеранс, промените в мастния профил. При рязкото вдигане на захарта панкреасът се принуждава да изстрелва аварийно инсулин, и то много, което го изхабява и захарта се превръща в мазнина.

"Мазнините, които се трупат, са от въглехидрати с висок гликимичен индекс - казва д-р Гайдурков. - Прасето не се храни със сланина, а с въглехидрати, но трупа

мазнина.-Едва при 20% от пациентите у нас със завишен холестерол е следствие на консумацията на месо. Често вегетарианците имат най-лошия липиден профил. Мазнините правят клетките мудни и мързеливи, те не са чувствителни към инсулина, панкреасът трябва да произведе много повече инсулин, за да снижи кръвната захар, и така започва захарният диабет тип 2."

(В следващия брой четете от какво се хранят ту морните клетки и какво да ядем, за да сме дълголетници.)


Лекари убийци се отърваха с условна присъда
ЕЛИ КРУМОВА

С условни присъди се отърваха вчера двама медици от Пловдив, признати за виновни за смъртта на пациентката Елена Венкова.

Докторите Борис Кузманов, който е племенник на бившата президентша Антонина Стоянова, и колегата му Христо Кунчев са осъдени на по шест месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок за всеки един от тях. Наред с това двамата трябва да платят солидарно на съпруга, който е пенсиониран техен колега, както и на двете деца на починалата жена, общо 40 000 лева кръвнина. Д-р Борис Кузманов беше признат за виновен от окръжния съд в Пловдив, че на 18 септември 2009 г. е причинил смъртта на Елена Венкова, която е починала на 26 септември. Причината според съда е немарливо изпълнение на лекарската професия. Пациентката е постъпила в частната АГ клиника за рутинна процедура - вземане на биопсия от педикулиран възел. При процедурата д-р Кузманов обаче пробил маточната стена и разкъсал тънкото черво, като след това не е наблюдавал жената и не е преценил спешността на случая й. Едва ден преди пациентката да почине й била направена спешна животоспасяваща операция от други медици от клиниката, но вече било късно. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред апелативния съд в Пловдив.


Хляб със селен удължава живота
ЕЛИ КРУМОВА

Обогатен със селен хляб може да удължи човешкия живот, като спомогне на организма да се чисти от токсините.

Полезният самун е известен с профилактичните си свойства при онкозаболявания на белия дроб, стомаха, яйчниците, гърдата и простатата. Помага и при инфаркт, инсулт и стерилитет.

Продуктът е дело на учени от Института по изследване и развитие на храните в Пловдив и е част от многобройните разработки и иновации на специалистите, които вчера бяха представени в рамките на конференцията „Храни, технологии и здраве". Във форума участваха 64 учени от 6 страни.

„Това е един обикновен български хляб, който е обогатен с природен селен, получен от специални гъби. Селенът е антиоксидант и в определени микродози е много полезен за човешкия организъм", каза доц. д-р Павлина Параскова от института в Пловдив. „Продуктът е масов и се препоръчва за хора над 18 години. Може да се консумира и от деца след предучилищна възраст. Хлябът е със силен антиоксидантен ефект, което означава, че неутрализира активните свободни радикали и удължава живота на хората", обясни доц. Параскова.


Таня Андреева: Ваксините може да минат към МЗ

Депутат от ГЕРБ иска отмяна на правила, приети от ГЕРБ
Аида Паникян

В момента водим преговори с Министерството на финансите от 2014 г. ваксините да преминат към МЗ. Това съобщи здравната министърка Таня Андреева. Тя присъства на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване, която разгледа на първо четене проектобюджетите на НЗОК и на МЗ за 2014 г., и предложение за законодателна промяна за връщане на тристепенната форма на управление на НЗОК. Болниците ще получат 20% от заработеното през т.г. до средата на януари, увери министърката. Тя обаче не коментира дали е възможна актуализация на бюджета на НЗОК за т.г. Това трябва да дойде като възможност от Министерството на финансите, а след това Народното събрание трябва да го гласува, заяви здравният министър.

След близо 3-часов дебат депутатите приеха бюджета на НЗОК за 2014 г. с 10 гласа "за". От ГЕРБ 7 депутати бяха против, а трима се въздържаха.

Ще бъде променена методиката за разплащане с болниците, обяви д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК. Тя поясни, че ще бъде използвана методика, която е изработена през 2008 г.

Една от идеите за увеличаване на средствата в НЗОК, които предложи д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ, бе да се увеличи събираемостта на осигуровките. Държавата да започне да плаща пълен размер на здравната вноска за деца, студенти, пенсионери и останалите групи от населението, за които се плаща от държавния бюджет, настоя той. Депутатът очевидно бе забравил, че миналата година по това време именно мнозинството от ГЕРБ наруши закона, който предвиждаше от 1 януари 2013 г. държавата да заплаща пълна вноска. Според него на бюджета на НЗОК са необходими още 400 млн. лв.

Очаквах да чуя разпалена защита на бюджета, каза Даниела Дариткова от ГЕРБ. С този бюджет се опитваме да оправим всичко, което вие съсипахте, репликира д-р Емил Райнов от КБ.

С 10 гласа "за" депутатите приеха и бюджета на МЗ. Председателят на БЛС Цветан Райчинов предложи да бъде допълнено, че бюджетът на МЗ ще бъде увеличен с 29 млн. лв. заради ваксините, и да се предвидят средства за 20% увеличение на заплатите на заетите с медикодиагностична дейност.

Разпалени бяха споровете за законопроекта за промени в Закона за здравното осигуряване. В него се предлага промяна в системата на органите на управление на НЗОК - от съществуващата сега двустепенна, включваща Надзорен съвет и управител, в тристепенна със Събрание на представителите, Контролен съвет, Управителен съвет и директор. Предвижда се директорът да се избира с конкурс, а не от парламента. Мотивът на вносителя д-р Емил Райнов е, че такава структура осигурява по-голяма прозрачност при управлението на касата.
Парите на здравната каса няма да стигнат и през 2014 г.
Пациентите и съсловните организации на лекарите предупредиха, че дефицитът ще е минимум 220 млн. лв.
Десислава Николова

С 10 гласа "за", 4 "против" и 3 "въздържал се" депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване приеха на първо четене проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година. В него се предвиждат 2.4 млрд. лв. разходи за здравни плащания. Парите са с около 100 млн. повече в сравнение с бюджета за настоящата година. Проблемът е, че през тази година има дефицит, който към края на септември достигна 160 млн. лв.

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов предупреди, че като цяло в проекта за следващата година се очертава дефицит от 220 млн. лв. само в болничната помощ и освен това няма да се покрият нуждите от направления за прегледи при специалисти и изследвания в извънболничната помощ.

Още по-ранен дефицит

"Параметрите на проектобюджета водят до това, че не през септември, както през тази година, а още през юли-август ще има дефицит в плащанията за болниците", заяви Райчинов. По думите му са заложени по 72 млн. лв. плащания за лечение в клиника през 2014 г., при положение че в момента месечните плащания са над 100 млн. лв.

Зъболекарите обявиха, че финансирането за стоматологично лечение продължава да е изключително ниско. През 2013 г. НЗОК покрива услуги в денталната помощ за 105.6 млн. лв. На практика това означава 14.62 лв. на гражданин, или 1.23 лв. на месец за зъболекар. През следващата година увеличението ще е с четири стотинки на месец, или общо 15.68 лв. на пациент годишно, което е драстично недофинансиране, изчисли председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов.

Държавата да поеме имунизациите

Представителят на пациентите в надзорния съвет на здравната каса Иван Димитров също изтъкна, че бюджетът трябва да бъде направен така, че да няма дефицит. Пациентите смятат, че държавата трябва да си върне и да плаща не само ин витро процедурите, а и националния имунизационен календар. Парите, които са предвидени за ваксини, са 29 млн. лв., а за календара са необходими 35 млн. лв., като в това число не са включени ваксинациите на бежанците от Сирия.

Реставрация

Управляващите смятат да възстановят структурата на здравната каса, която съществуваше от самото й създаване. Предложението е върховният орган на управление отново да бъде събранието на представителите, в което участват държавата, общините, работодателите, синдикатите и пациентите. Събранието избира управителен и контролен съвет, а управителният съвет организира конкурс за директор на НЗОК. Разпределението, което предлагат депутатите от БСП и ДПС обаче е 13 към 12 в полза на държавата.

Представителите на работодателите, синдикатите и пациентите като цяло не са съгласни с това, тъй като държавата плаща много по-малко здравни вноски за осигурените от нея 4.5 млн. души в сравнение с осигуряващите се в частния сектор и така гласовете, които определят политиката на касата няма да отразява мнението на онези, които имат най-голям дял в приходите й.

Народните представители от ГЕРБ се опитаха да отложат за следващото заседание промяната в закона, като отбелязаха, че видно мотивът на управляващите е да върнат старото положение, преди Конституционният съд да възстанови на поста му предишния управител д-р Пламен Цеков. Той беше отстранен от парламента, но ГЕРБ обжалва решението в Конституционния съд и има големи шансове да спечели.

Ако структурата на управителните органи на касата бъде сменена обаче, той няма да може да бъде възстановен на поста управител, защото той няма да съществува. Мнозинството обаче отказа да отлага проектозакона, но така и не стигна до него в рамките на редакционното приключване на броя.


500 лекари годишно напускат България
Десислава Николова

Годишно около 500 лекари, повечето от тях с по две-три специалности, напускат България, констатира Българският лекарски съюз (БЛС) в анкета сред докторите, които получават сертификати за работа в чужбина. Броят на практикуващите доктори е намалял от 35 039 през 2008 г. на 31 355 през тази година.

Притеснителна е и тенденцията за увеличаване на възрастта на работещите в здравния сектор - общо 68.5% от действащите лекари са над 46-годишни, като една пета са на възраст над 60 години, изтъкна д-р Юлиян Йорданов от управителния съвет на БЛС. Причините за търсене на реализация в чужбина са много, но основните от тях са липса на професионална перспектива, лошата политика на обучение и специализация, недостатъчните финансови стимули. Неосъществената с десетилетия здравна реформа, натрупаната от нея умора и липсата на доверие във водената от правителствата здравна политика също са основни мотиви лекарите да напускат България и да търсят реализация в други европейски страни. Основните дестилации, към които през последните три години изтичат български медици, са Германия, Великобритания и Франция. За разлика от предишните години, когато основно заминаваха анес-тезиолози и акушер-гинеколози, в момента на работа в чужбина пътуват психиатри, офталмолози, специалисти по образна диагностика.

Българският лекарски съюз е намерил само един инструмент да задържи студенти след завършването им и да ги мотивира да специализират в родината си. За втора поредна година съсловната организация с помощта на асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании раздава 56 стипендии на специализиращи в България млади лекари. През миналата година стипендиантите бяха само 16.
По една линейка на 27 000 българи
Една линейка се пада на 27 000 души у нас. Същевременно около 211 000 българи са лишени от възможността да получават адекватна спешна помощ, защото трябва да чакат за кола повече от 30 минути. По-голямата част от населението на страната (58%) живее на разстояние до 20 минути от филиал за спешна медицинска помощ, а 27 на сто чакат между 20 и 30 минути да пристигне доктор. Данните са записани в проекта на „Стратегията за развитие на Спешната медицинска помощ в България до 2020 г.".

Към момента центровете за спешна помощ разполагат с общо 357 мобилни екипа, от които реанимационни са само 75. Средно по една линейка се пада на цял град. Така един екип за първа помощ обслужва 27 хиляди души, а един реанимационен екип - между 42 000 и 210 000 души. Най-голям е недостигът в Бургас, Пловдив и Велико Търново.

Две трети от лекарите в центровете за спешна медицинска помощ пък са без специалност. В общо 31 техни филиала не работи нито един доктор. Там първа помощ оказват фелдшери и медсестри. Те поемат и основната тежест на дейността. Липсата на компетентни кадри води до хипердиагностика и неправомерни разходи на медикаменти и консумативи, посочва се още в стратегията.

Средният разход за спешна помощ на човек е 5,75 лв., а стойността на медикаменти за преминал болен през 2012 г. е 2,09 лв.
Условни присъди за доктори след смърт на пациентка
ЕЛИ КРУМОВА

С условни присъди се отърваха вчера двама медици от Пловдив, признати за виновни за смъртта на пациентката Елена Венкова.

Борис Кузманов, който е племенник на бившата президентша Антонина Стоянова, и колегата му Христо Кунчев са осъдени на по 6 месеца лишаване от свобода с 3 г. изпитателен срок. Наред с това двамата трябва да платят солидарно на съпруга, който е пенсиониран техен колега, както и на двете деца на починалата жена, общо 40 000 лв. кръвнина.

Д-р Кузманов бе признат за виновен от окръжния съд за това, че на 18 септември 2009 г. е причинил смъртта на пациентката, която починала на 26 септември. Причината според магистратите е немарливо изпълнение на лекарската професия. Пациентката постъпила в частната АГ клиника за рутинна процедура - вземане на биопсия от педикулиран възел. При процедурата д-р Кузманов обаче пробил маточната стена и разкъсал тънкото черво, а след това не е наблюдавал жената и не е преценил спешност на случая й. Няколко дни след интервенцията Елена се оплакала от отпадналост и подуване на корема. Назначен й бил ехограф, който установил течност в коремната кухина. Докторът обаче не назначил лабораторни изследвания на кръвта и не извършил рентгеново изследване на корема, което довело до забавяне на лечението. Едва ден преди пациентката да почине, й била направена спешна операция, но вече било късно.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред апелативния съд в Пловдив.


Д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор на България:
Търсим жива ваксина срещу полиомиелит за бежанците
Болници не могат да си вземат парите от НЗОК за лечението им. Няма опасност от зарази от имигрантите.
Няма опасност от зарази от имигрантите

Грипът ни удря в началото на декември
Силвия Николова
Визитка:

Д-р Ангел Кунчев работи от 20 години в областта на надзора на заразните болести

Завършил е Медицинския институт в Пловдив

В момента е главен здравен инспектор на Република България

- Доктор Кунчев, броят на бежанците у нас надхвърли 9000 души. Какво е здравословното им състояние, проследяват ли се за заразни заболявания и какво показват последните данни?

- Правим всичко възможно да им оказваме медицинска помощ, правят се прегледи, на децата имунизации.

- Осигурени ли са ваксини за техните деца в достатъчни количества?

- Количества ваксини има. Болните бежанци се приемат в болница, за това затруднения няма. От момента, в който те подадат искане да даване на бежански статут, ползват всички права на здравноосигурените български граждани. Вноските за тях плаща държавата, както плаща за учещите, пенсионерите, социално слабите, някои държавни служители. Проблемът е, че Националната здравноосигурителна каса често пъти прави запитвания за здравноосигурителния статус на един или друг от лекуваните бежанци, докато отговорът от НАП дойде, се бавят плащания на болниците.

- Много ли са забавените плащания на болниците за лечението на бежанци?

- Доста са. В Инфекциозна болница – София, например към края на октомври са лекувани вече 15-20 пациенти, сред тях и няколко бежански деца. На лечебното заведение още не е платено заради попълването на куп допълнителни документи и справки. Неприятното е, че потокът на хора от Сирия не намалява, няма и тенденция да намалее, а това неизбежно ще натовари здравната ни система.

- От какво най-често боледуват бежанците? Има ли сред тях хора с опасни зарази, застрашаващи здравето на околните?

- Засега няма. В Инфекциозна болница бяха приемани хора предимно с ентероколити и други стомашно-чревни инфекции, получени от лоша хигиена по време на бягството им.

За съжаление се потвърди информацията на Световната здравна организация за епидемиологични взривове на полиомиелит в източните провинции на Сирия. Това е много сериозен проблем. Той поставя остро въпроса за мерките, които страните около Сирия, включително и България, трябва да вземат там, където има хора от тези провинции.

- Много ли са хората от източните провинции на Сирия? Има ли сред тях засегнати от полиомиелит?

- У нас имаме бежанци от всички райони на Сирия, включително и от източните провинции. Имаме и бежанци от североизточните провинции, които са населени предимно с кюрди. Те са по-бедни и обикновено здравословните проблеми при тях са по-сериозни. Самият имунизационен календар в Сирия е много близък до този на България. Въпросът обаче е, че от началото на конфликта той не се изпълнява и вече има не малко деца без направени имунизации, юноши и възрастни без реимунизации, като цяло там, както и сред имигрантите в Европа. Цялата здравна система там е разрушена, ние не можем да се доверим, че някой е ваксинирал хората, още повече че повечето от тях са без здравни документи.

- Има ли сред бежанците заболели в резултат на пропусната една или друга имунизация, включително и от полиомиелит?

- Слава богу, от полиомиелит нямаме. Ако това стане, ще бъде най-лошият сценарий за България. Още преди месец разпоредихме имунизиране приоритетно на всички бежанци до 15-годишна възраст с петвалентна ваксина. Единият от антигените в нея е точно от полиомиелит. Това има своето значение, но не съм сигурен, че това ще е достатъчно при такова развитие на нещата, особено ако броят на бежанците от Сирия продължи да се увеличава.

- Какво следва да се направи в такъв случай?

- Ще се наложи да им прилагаме живи ваксини срещу полиомиелит, които предпазват не само имунизирания, но и хората около него.

- В България обаче отдавна не произвеждаме жива ваксина. Какво ще правите?

- Това е проблемът, поради който ваксините трябва да бъдат извадени от НЗОК и да преминат отново за осигуряване от Министерството на здравеопазването, както беше допреди година и половина-две. Имунопрофилактиката е държавна политика и тя трябва да бъде ангажимент именно на държавата.

Живата ваксина в момента няма регистрация в България. Тя не се ползва в Европа, но я ползват колегите в Турция. Вярвам, че ще се намерят възможности за внасянето й оттам. С фирмите проблем няма да имаме.

- Колко ще струва на българската държава живата ваксина от Турция за бежанците?

- Тя не е скъпа, цената й не е проблем. Проблем обаче е, че тя не се използва в Европа и затова за нея не е издадено разрешение за прилагането й в нашата страна. Ето този проблем трябва да се реши бързо, за да тръгне процедурата по регистрацията й у нас. Едва тогава ще можем да я доставим за бежанците.

За щастие все още делът на инфекциозните заболявания сред тях е много малък. Имаме отделни вирусни заболявания, малко ентероколити, но реагираме бързо и успяваме да ограничим разпространението им. Сравнително често срещани сред бежанците са паразитозите. Затова с БЧК се стараем постоянно да осигуряваме дезинфекционни и хигиенни препарати, за да потушим този риск.

- Дори част от сирийските бежанци да си тръгнат от България, известна част от тях ще останат в страната. Това означава, че децата им ще тръгнат на училище, на детска градина. Имаме ли ресурс да продължим изпълнението на имунизационния им календар по-нататък, както и тази група, пък и на възрастните сирийци, да бъде обхваната и от профилактика, и от лечение, както българските граждани?

- Ако останат тук, те ще се ползват от правата на всички български граждани по отношение на здравните услуги. Ще се следи техният имунизационен календар и всичко, което се предоставя на нашите деца, ще се предоставя и на техните.

- Впрочем справките на районните здравни инспекции показват, че сме в разгара на всякакви пара-, адено- и рино- вирусни инфекции. Дойде ли всъщност грипът?

- Рано му е, още не е дошъл. Ние имаме макар и малък обем изследвания. Грипен вирус не е изолиран към момента нито в България, нито в Европа. Рано е за него. В момента обаче минават различни респираторни вируси. Заболяването, протичащо от тях, не е тежко. По-голямата част от хората ги карат на крак, без да прекъсват обичайните си занимания. Неприятното е, че сега, със захлаждането на времето, ще има още една висока вълна на респираторните заболявания. Не можем да очакваме, че грипната ваксина ще ни предпази от тях, тъй като те не са типичният грип.

- Кога да чакаме грипа?

- В края на ноември-началото на декември се очаква да започне изолирането на първите вируси и в Европа, и на Балканите.

- Какви щамове ще ни мъчат този зимен сезон?

- По данни на Световната здравна организация очакваме да се срещнем с щамове, които са ни сравнително познати. Характерното за тях е, че те не са същите, с които сме се срещали преди две-три години. Единият е „Калифорния”, който предизвика паниката от пандемичния грип. Той е включен в новите ваксини, тъй като го очакваме и тази зима. Щамът обаче се променя непрекъснато. По тази причина неимунизиран човек не може да разчита, че като го е карал преди няколко години, сега няма да го повтори. Организмът ни обаче има т.нар. имунна памет. Ако се срещне с грип, от който вече е боледувал, и не се е имунизирал, той ще го преболедува по-леко.

Голямо значение започват да имат В-щамовете. Като цяло не им обръщахме голямо внимание до миналата година, когато в цяла Европа те започнаха да се изравняват по брой и интензитет с А-щамовете.

- Искате да кажете, че В-щамовете мутират и стават страшни?

- Не, не са страшни. Досега смятахме, че епидемиите са винаги от грип от щамове тип А и се фиксирахме само в тях. Оказва се, че вече не е така. Затова и вече не се говори само за тривалентни, но и за четиривалентни противогрипни ваксини.

Тази година от тип В очакваме грипа „Масачузетс” – също сравнително познат. Тези неща имат повече значение за нас, специалистите, те не са от съществено значение за обикновения гражданин. Той не се интересува от какъв щам ще се разболее, а как да не се разболее или, ако се разболее, да преболедува по-леко.

Най-ефективната мярка срещу грипа, какъвто и да е той, е ваксинацията. Хората, които могат да си го позволят, да ограничават контактите в началото на епидемията.

- Колко човека в България прогнозирате да прекарат грип тази зима?

- Такава прогноза трудно може да се направи. Ако бяха съвсем нови щамове, заболеваемостта би следвало да е по-висока. Дори при най-слабите епидемии имаме между 250 хил. и 350 хил. засегнати, а при тежките над 1 – 1,5 млн. души. Във всички случаи грипът не е за подценяване – и като брой разболели се, и като тежест на заболяването на всеки един човек.

- След като в нашата страна се кръстосваха и ще се кръстосват и тази зима щамове от различен тип, научи ли се българинът да се имунизира?

- Все още не. Малко хора го правят. Не мога да си обясня защо сме толкова консервативни към своето собствено здраве. Ваксината е мярка с доказана ефективност от години. При това е на достъпна цена. Засега няма открито друго средство за предпазване от грипа.


Четири случая на хепатит в центровете за бежанци
Десислава Пътева

Четири случая на хепатит са регистрирани в интеграционните центрове за бежанци до този момент.

Това заяви пред "Новинар" главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Един от пациентите е засегнат от хепатит B, а останалите - от хепатит А. С оглед на лошите условия, в които са принудени да живеят търсещите убежище у нас, и липсата на топла вода случаите са малко, отбеляза лекарят. Пациентите са изолирани от здравите бежанци, вече се лекуват и няма опасност от възникване на епидемия.

Проблем е това, че Националната здравна каса (НЗОК) не е признала лечението им, а разходите остават за болниците, макар че в момента, в който чужденците бъдат регистрирани у нас, те могат да ползват здравни услуги. В момента, в който придобият статут на бежанци, трябва да се осигуряват сами, допълни специалистът.

"При нас пристигнаха сигнали от Инфекциозната болница в София, от болниците в Свиленград и Хасково, отново от инфекциозните отделения, както и от акушеро-гинекологични отделения", обясни д-р Кунчев. От пресцентъра на НЗОК заявиха за "Новинар", че не би следвало да има проблем с изплащането на извършените от болниците дейности, щом търсещите убежище вече са регистрирани, тъй като лечението им минава по клинични пътеки.

Вероятно ще бъде извършена проверка, за да се установи какъв е бил проблемът с разплащането с въпросните лечебни заведения.
Доза хероин преди операция, моля
Лилия Гюрова
Понякога сериозно се чудя каква е целта на родното здравеопазване – да ни лекува или да ни уморява, за да не досаждаме повече. Възпитана съм да се отнасям с уважение към лекарската професия и хората, които я практикуват, и определено не съм от онези, които по повод и без повод ги ругаят. Напълно одобрявам по-сериозните мерки за нападения срещу медици, изпълняващи дълга си. Като пациент обаче искам също така и аз, и близките ми да можем да разчитаме на тяхната компетентност и чувство за отговорност. И да знам, че ако проявят немарливост, струваща човешки живот, ще си понесат отговорността за това, а грешката им няма да бъде заметена под масата.

Двама гинеколози получиха присъда от по половин година лишаване от свобода условно и три години изпитателен срок за смъртта на тяхна пациентка. Както е било доказано от обвинението, 77-годишната жена е получила перитонит след извършената операция и е починала, защото не е била под наблюдение. За причинените им неимуществени вреди близките й ще бъдат обезщетени с 40 000 лв., вероятно и заради възрастта на пациентката. Дотук случаят може да прилича на други, ако не беше една подробност. Единият от лекарите е бил задържан преди две години с над 300 дози хероин, след което бил освободен под гаранция от 500 лева. Според обяснението на адвоката при предишното дело д-р Кузманов, който е в роднинска връзка със съпругата на президента Стоянов Антонина, не си е инжектирал хероина, а го е смъркал и пушел. Не съм в час с видовете дрога, но за мен в случая няма никакво значение как я е приемал. Освен факта, че за дневната му доза от около 2 грама са му били необходими близо 1000 лв. седмично. По-важното е, че за тези две години той спокойно е продължил да си практикува професията. Затова и не ми звучат никак успокояващо условната присъда и трите години изпитателен срок. Нито това, че е бил на лечение по метод, при който трябвало да изтърпява кризите единствено с усилие на волята. След такава грешка, водеща до смърт на пациент, и историята му като наркозависим, някак си ми се струва, че единственото решение е повече да не практикува тази професия. За да не попадаме в ръцете на лекар, на когото преди операция му се налага да си вземе дозата.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница