12 април 2010 г. Тема: здравеопазване болни от паркинсон доплащат по 300 лвДата10.04.2018
Размер238.22 Kb.
#65656
12 април 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Болни от паркинсон доплащат по 300 лв.
Болни от паркинсон доплащат по 300 лв. на месец за лечението си и изнемогват, оплака се Васил Настев, председател на дружеството им. Преди касата покриваше разходите на 100%, но от март дава само 25.

Стотици не можели да си позволят лечението и близките им се виждали в чудо.

Пациентите внесли жалба срещу решението за позитивния лекарствен списък чрез комисията по прозрачност. Експертите на здравното министерство отдавна трябвало да внесат преписката в съда. Те обаче се бавели, затова магистратите ще задължат по административен път комисията по прозрачност да стори това. Вярвам, че съдът ще се произнесе в полза на пациентите, заяви Настев. Когато това стане, решението му няма да може да бъде променяно и обжалвано.

Около 2000 са болните от паркинсон по данни от здравната каса. (24часа)
Анна-Мария Борисова: Водя политика на отворени врати
Кандидатурата на новия здравен министър ще бъде гласувана от парламента в сряда
Проф. Анна-Мария Борисова обясни вчера, че залага на контрола в здравеопазването.
Винаги държа вратата на кабинета си отворена, защото провеждам политика на отворени врати. Това каза вчера по Би Ти Ви в „Нека говорят с Росен Петров“ номинираната за нов здравен министър проф. Анна-Мария Борисова. Тя допълни, че в никакъв случай не може да се съгласи с премиера, че е човек с тежък характер. На 7 април Борисов я представи пред журналисти така: “Тя има тежък характер, трудно комуникативна е. Такъв човек ми трябва!“
„Той по-скоро имаше предвид, че съм твърд характер и нося на проблеми“, обясни Борисова. Тя опроверга и това, че е некомуникативна, като заяви, че винаги оставяла вратата на кабинета си отворена, за да я виждат колегите й. Според Борисова реформата може да се проведе и с по-малко пари, но затова е необходимо да има по-ефективен разход. Тя обясни още, че едното от нещата, на които залага, е контролът. „Добър мениджър съм. Управлявам няколко неправителствени организации и го правя добре“, добави новият здравен министър. Тя посочи още, че ако не е смятала, че е добър специалист и мениджър, не би се нагърбила със задачата да става министър. Борисова призова хората да й вярват, като обясни, че след два месеца може да са „покълнали първите кълнове“ на нейната работа. „Не е важно дали ще седиш дълго или кратко, важно е да свършиш работа. Аз отивам да върша работа, не да си меря престоя“, обясни тя. По отношение на въпрос за връзките й с фармацевтични фирми, новият министър коментира, че отива в кабинета в качеството й на експерт и няма да върши услуги. Борисова призна, че е работила с над 40 фирми. Както и че се почувствала обидена от това, че журналистите се подиграли с песничката, която тя цитира при представянето й от премиера в Министерския съвет, а именно: „Който пие всяка сутрин 8 литра мляко, той дете ще стане яко“. „Това е една кампания, която ние проведохме навремето и спечелихме първа награда в САЩ. Тогава съм се чувствала най-горда в кариерата си“, обясни Борисова. Кандидатурата на новия здравен министър ще бъде гласувана от Народното събрание в сряда. Тя посочи, че първата й задача ще бъде да направи здравната карта на страната.
„Здравната карта вече я има, ние сме я направили, но тя не бе приета от парламента“, обясни пред „Класа“ бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски. Той допълни, че по време на управлението на тройната коалиция е имало големи разногласия в становищата по отношение на здравната карта, затова тя не е могла да мине. „Сега новото правителство има възможност да реши проблема“, допълни Гайдарски.
Още 120 млн. лв. за снабдителите на медицинска техника
Нови 120 млн. лв. на снабдителите на медицинска техника трябва да плати кабинетът. Това обяви вчера премиерът Борисов. Така общо договорените от предишния кабинет пари за преоборудване на болниците достигат 400 млн. лв. „Как са подписвали договори, като нямат пари да ги платят?“, попита премиерът.
Снабдителите на медицинска техника ще преговарят с Борисов за дължимите средства в 13 часа днес.


Да му е леко на тежкия характер
Жена с тежък характер оглави здравеопазването. Проф. Анна-Мария Борисова оставя чистата си преметена институтска къща и отива там, където лекарите стачкуват, пациентите протестират, парите не стигат и тежи сянката на страшната дума реформа. Истинска ламя, с която и Крали Марко не би се справил. Професорката обаче гледа по-ведро на министерското предизвикателство. Поредната желязна лейди в управлението не изглежда нито уплашена, нито объркана. Има високо самочувствие, много знания и титли. И пълната подкрепа на премиера. Освен това умее да лекува само с поглед. (Питайте журналистите.) За да се изцери здравеопазването, са нужни ум, идеи и силна воля. Все качества, с които жените обикновено превъзхождат мъжете. Но не си го признават.


Брюксел може да ни остави в чакалнята на еврото, ЕК решава в петък
ЧЕЗ плащала за гадже на Сергей

Анна-Мария Борисова ще пришпори реформата в здравето, каза Борисов
ЧЕЗ е плащала командировки на приятелка на бивш премиер. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването "На четири очи" в Нова телевизия. Казвам го, за да знаят, че аз знам, допълни министър-председателят. Той заяви, че договорите с енергоразпределителните дружества са така сключени, че държавата не може да ги контролира. Контрактите с ЕРП-та не са за прокурор, а направо за психиатър, но да ги лекуват в затвора, отсече премиерът. В трите дружества, както и в останалите енергийни фирми и в държавния регулатор, ДАНС прави щателна проверка. Силно се надявам, че не са лъгали с обявените инвестиции, защото, ако е така, ще плащат десетки милиони глоби, закани се Борисов. Премиерът припомни и темата за изхарчените нахалост пари в проекта "Цанков камък". Той дори нарисува схема на "златния път", който трябва да свърже обекта с Девин. За да се довърши пътят, трябват още 100 млн.лева, а без него язовирът не може да се пусне, ядосва се Генерала. Какво да избера - да загробим 1 млрд. лева, или да изхарчим още 100 млн. грешни пари, направете анкета с хората, предложи премиерът. Той върна лентата в енергетиката с приватизационните сделки, които са правили предишните три правителства на СДС, НДСВ и на тройната коалиция.

Борисов заяви още, че скритите договори и анекси от последните месеци на кабинета "Станишев" са спънали новото правителство в кандидатстването за еврозоната. Премиерът обаче е убеден, че европартньорите ценят почтеността и искреността, че сме признали за по-висок дефицит. Следващия петък ще излезе оценката на ЕК за конвергентната ни програма и смятам, че няма да ни върнат от пътя към ERM 2 - чакалнята на еврото, категоричен е премиерът.

Борисов подчерта, че няма нищо против критиките на президента Първанов, тъй като това било задължително при демокрацията. Той обаче за пореден път попита защо държавният глава не е "светнал червената лампа пред народа" за престъпленията и източването на държавата от предишното правителство.

Могат да ме критикуват за забавянето на здравната реформа, защото министър Нанев не се справи, коментира министър-председателят. Според него предишният шеф на здравното ведомство бил прекалено диалогичен, а новата министърка щяла да пришпори реформата. До 1 месец ще са готови оценките на болниците, а по информационната система в здравеопазването се работи, каза още Борисов.

Първо трябва да запушим пробойните и да затегнем кацата с държавните пари, която досега изтичаше, отсече Генерала. Едва след това можели да се правят ефективни икономически реформи. Той е категоричен, че кабинетът може да се справи с кризата само в тази последователност.

Сияна Севова Теодора Йолчева


Всеки трети пробва да се самоубие

35 000 шизофреници по улиците
Поне 70 000 българи имат шизофрения, като 35 000 са извън болниците. Това обяви вчера проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия. По 15 нови случая на болестта откриват лекарите на всеки 100 000 души, а 2/3 от тях изискват болнично лечение.

Средната възраст, на която се проявява заболяването, е 21 години при мъжете и 27 при жените. Около 15-20% от болните се възстановяват след първия пристъп, а 52 на сто остават без симптоми през следващите 2 години. Половината обаче получават нарушение на функциите след пореден пристъп, а 25% стават инвалиди.

Родителите на деца с шизофрения често не приемат, че става дума за заболяване и започват да ходят по врачки, коментираха вчера психиатрите. В съседна Гърция например, която има сходна с нашата култура, 75% от майките на деца с шизофрения считат, че състоянието на децата им не е медицински проблем, а резултат от черна магия.

Една трета от шизофрениците правят опити за самоубийство, а всеки десети успява, пресметна още проф. Миланова. Шизофренията не е класическо наследствено заболяване. Ако единият родител е болен, вероятността детето да се разболее е около 15%, но ако и двамата са с този проблем - рискът нараства до 30%. Специалистите определят отношенията в семейството като много важен фактор. Родителите не трябва да правят противоречиви послания, да говорят едно, а да правят друго. Понеже това много обърква младежите, предупреждават психиатрите.
Лекуват ги с шиене и сувенири
Програми за рехабилитация на болни от шизофрения провеждат в областния психодиспансер на Русе. Хора с дългогодишно хронично протичане на заболяването, които заради него не могат да работят, и болни с краткотрайна анамнеза са включени в групите, обяви вчера Теменужка Матева - управител на областния психодиспансер и председател на Българската асоциация по психиатрия.

В рамките на тези програми болни шият чаршафи, има програма за зеленчукопроизводство, правят кукли, картини и сувенири, разказа д-р Матева. Тя отчете, че самите болни дават идеи как да се реализират продуктите, които произвеждат, и подчерта, че хората се научават на социални умения.
На 3 години ревизия на фонда за лечение на деца
Комисия ще проверява на всеки три години как работи шефът на Фонда за лечение на деца. В случай че оценката е отрицателна, здравният министър ще може да го уволни. Това предвиждат промени в постановлението за работа на фонда, публикувани в "Държавен вестник".

Администрацията му ще се увеличи от 3 на 5 щатни бройки. Общественият съвет към фонда, който одобрява молбите, вече ще има 11 вместо 13 членове. В структурата освен лекари вече ще има и представители на агенциите за закрила на детето и за социално подпомагане. Ще бъдат включени и двама души от неправителствени организации и по един представител от БНТ, БНР и друга медия. С поправките се отменя изискването работата на съвета да е безвъзмездна и вече ще се плаща. Освен това фондът ще е задължен да поддържа регистър на пациентите, които са получили помощ, на дарителите и на медицинските специалисти.

Българинът дава пари за всичко друго, но не и за здраве
Реформата минава през закриването на малки болници и спиране източването на средства
Проф. Димитър Чавдаров

В света няма съвършена система на здравеопазване, поради което всички страни методично правят опити да я модернизират. За настоящата реформа в САЩ се предвиждат огромни средства за продължителен период от време. Затова едва ли има съмнение, че и у нас дори с голямо закъснение се налага реформата в здравеопазването да продължи. Затова е важно да кажем каква е обективната здравна картина у нас.

В момента само 1/6 от населението плаща здравни осигуровки, които се ползват от всички. Държавата в състояние на световна икономическа криза отделя 4,2% от ВБП за здравеопазване. Тези недостатъчни средства рефлектират върху качеството на всички медицински дейности. От друга страна, НЗОК пък финансира само отделни заболявания, определени с клинични пътеки. Поради което здравноосигурените, боледуващи от други болести, трябва сами да си плащат. НЗОК покрива определени лекарства, като част от тях реимбурсира частично.

НЗОК като единствен орган държи всички средства, определя диагностичните критерии и диагностичния процес. Тя нормира броя и вида на медицинските изследвания, достъпа до специалисти и болници, като нагажда заплащането според средствата. НЗОК контролира медицинските дейности, установява нарушенията и прилага санкции. По закон НЗОК е независима от МЗ, другите институции и обществени организации, но и не може да бъде контролирана, коригирана или санкционирана.

Когато говорим за здравната реформа, трябва да кажем, че

диагностичните пътеки са уникално българско творение

което не съществуващо никъде по света.Те са обвързани с диагноза, която е оценка на състоянието на болния в определен момент, но тя се променя според хода на заболяването и допълнителни изследвания и консултации. За различните диагнози, обаче касата е предвидила различно заплащане, а лечението на една значителна част от болестите изобщо не се заплаща.

Малките болници имат ограничен терапевтичен обхват, като обслужват специфични територии по отношение на масовите лесно диагностицируеми и традиционно лечими заболявания. Част от тези болници са напълно неефективни и тежат на системата.

Общопрактикуващите лекари работят в хаос и оказват медицинска помощ, като играят ролята на диспечери към съответните специалисти и изследвания, но същевременно трябва да имат електрокардиографи, гинекологични столове, таблици за зрителна острота и др., което ги задължава да бъдат едва ли не специалисти по всичко. Наред с това те изпитват огромни трудности поради ограничения брой талони за консултации и изследвания и това лишава болните от качествена медицинска помощ, а отговорността за състоянието им се носи от общопрактикуващия лекар.

Нашето здравеопазване изобилства с бюрокрация, неуредици, злоупотреба и корупция. Типично е многократното разтакаване на болните за прегледи, изследвания и получаване на лекарства. У нас болните се третират като натрапници без права, които се молят за помощ. НЗОК непрекъснато въвежда нови правила и ограничения, за да икономисва средства. В тази атмосфера на хаос и безредици фирмите спекулират с цени, договорености и прибягват до подкупи. Лекарите по принуда, а и за повече доходи лъжат с диагнози, прегледи и фалшиви хоспитализации. Това брутално източване на средства, както и всестранната корупция, обхваща всички сфери на здравеопазването.

Хората продължават да живеят с насадените от социализма представи за безплатно здравеопазване

Редица социални нива се задоволяват с най-елементарната здравна помощ и милеят по миналата организация, като не искат да знаят за възможностите на съвременната медицина. Българинът е готов да даде пари за всичко друго, но не и за здраве. Той си мени мирогледа, когато го застигне тежка болест, но даже и тогава все още разчита на нетрадиционните лечебни подходи, надява се на дарителство или на чудо.

При така описаното неблагоприятно състояние на здравеопазването у нас една здравна реформа изисква изключително сериозни и многостранни промени. За тази цел преди всичко са необходими:

- Много повече средства от предвидените за текущо поддържане на здравеопазването.

- Реформата е невъзможна при монопол на НЗОК, затова е необходимо да има и още здравни фондове. Третият стълб е особено рисков, защото там ще се обособят хората със средства, които ще се лекуват по свой начин.

- Реформата трябва да промени коренно здравеопазната система. МЗ трябва да приеме категорично основните си задължения да организира и контролира цялата здравна дейност.

- Ако не се премахнат диагностичните пътеки, хаосът и лъжите с диагнозите ще продължат, вместо да се приеме принципът на останалите страни, където се заплащат само конкретни изследвания и процедури в определено направление.

- Постепенно трябва да се закрият малките болници, не с цел икономисване средства за реформата при измислени нормативи за двама специалисти. Преди всичко трябва да се оцени тяхната ефективност, близост до многофункционално лечебно заведение и особеностите на района. Не трябва да се допускат ограничения за изследвания и прегледи от общопрактикуващите лекари. Това би блокирало цялата система на здравеопазване и ще разруши организацията на целия преден фронт на медицинската помощ.

Здравна реформа е невъзможна в условията на системни разхищения и злоупотреби. Контролът е едно от най-слабите и неорганизирани звена у нас. Глобяват се лекари за административно-бюрократични нарушения, а в същото време се източват милиони за далавери, неправомерни договори за лекарства и оборудване и спекулации в цялата административна верига. Единствено въвеждането на твърди и адекватни правила в здравната система е в състояние да ограничи нарушенията на всички нива - от санитаря до висшите държавни институции.

От държавата се изискват огромни усилия да промени мирогледа на хората по отношение на здравето. Тази задача е изключително трудна, защото много хора все още не познават цената на здравето, а и почти всички не вярват, че при сегашната разруха е възможно да се подобри състоянието на медицинската помощ.


Къде колко пари за здраве се отделЯт

Средства от БВП:

САЩ - 17,0%

Франция - 11,0%

Швеция - 9,2%

Англия - 8,4%

България - 4,2%


Пестим здраве. Даваме 80 евро за лекарства
Диана ТЕНЧЕВА
По 80 евро средно на година са разходите за лекарства на българина. Става дума за медикаменти, купувани в аптеката и които са му били изписвани в болница. Тази сума във Франция е 453 евро, в Белгия - 396 евро, а в Чехия 175 (виж таблицата). Това показват данни на IMS (световната компания за изследване на фармацевтичния пазар), които бяха представени от генералния й мениджър за България Кунчо Трифонов на семинар в Правец. Изводите от проучванията са: не само че сме бедни, но и не се грижим за здравето си, а държавата ни пък плаща едва 1/3 от изписаните препарати. Докато в някои скандинавски държави съотношението е точно обратното.

Профилът на фармацевтичния пазар у нас показва, че най-голяма е консумацията на препарати срещу диабет. На второ място са т. нар. АСЕ инхибитори (срещу сърдечни болести), а на трето - срещу онкологични диагнози. Може би в тази връзка за здравен министър е посочен специалист по ендокринология като проф. Анна-Мария Борисова, коментираха лекари. Чехия, която е близо до нас, най-много „консумира" препарати срещу онкологични заболявания, на второ място се подреждат антивирусните медикаменти. Същата е картината и в Западна Европа.

Прогнозите за тази година са за 5 % ръст на фармацевтичния пазар заради нарастване на покупателната способност, заяви Трифонов и посочи: „Миналата година средномесечно заетите хора са получавали по 641 лв., а през 2008 г. - 544 лв. През 2007 г. месечният им доход е бил 431 лв. По тази причина ръстът на фармацевтичния пазар в България през 2009 г. спрямо 2008 г. е бил 7 %." Колкото и невероятно да звучи, от 1999 г. досега цената на една опаковка на дадено лекарство е паднала с 50 %. Това означава, че здравната каса или министерството са извоювали по-ниски цени.


Колкото за лекарства, толкова и за дънки
Диана ТЕНЧЕВА

По 80 евро годишно се падат средно на българин за лекарства. Колкото за добре скроен чифт дънки... Защото сме бедни, не държим на здравето, а и държавата нехае за него. Иначе щеше да има повече пари за системата, повече за лекарства и операции.

Източването на средства е друг въпрос. Той обаче пак е свързан с нехайство, защото иначе и контролът би бил по-як.

Като сравним сумите за медикаменти, които се въртят В болници и аптеки в Западна Европа и у нас, лошо да ти стане. А като погледнем как там над 85% от разходите за лекарства се поемат от обществените фондове, жал да ти стане за България.

Затова новият екип на здравното министерство да се запознае с данните за фармацевтичния ни пазар. И срещите му с пациентските организации да не приключват с израза за „конструктивен диалог". А за разширяване на листата с безплатните лекарства. Както е в Европа, където уж сме и ние.


Здравната каса на червено с 80 млн. лв.
НЗОК предлага таксата за рецепта да се поема от пациентите, за да се спестят 500 хил. лв.

Трудни времена дойдоха и за аптеките, колкото и невероятно да звучи. В момента на пазара има около 3650 аптеки, от шито 2 хил. работят със здравната каса.

Въпреки че здравната каса в момента се е издължила към аптеките за февруари 2010 п, всяко закъснение в превеждане на парите на фармацевтите създава напрежение в работата им.

НЗОК отчита за пореден месец преразход на средства за лекарства. През януари 2010 г. вместо 26 млн. лв. тя плати 33 млн. лв. С този темп от 7 млн. лв. повече разходи се очаква в края на годината

касата да отчете 80 млн. лв. преразход, съобщи за в. „Пари" представител на бранша, пожелал анонимност. Според други разчети на BG Pharma сумата можело да стигне и до 100 млн. лв. Затова касата умува как да спре този процес. Единият от вариантите е пациентите да плащат по левче такса за обработването на рецепта, когато лекарството напълно се заплаща от касата. Това би спестило на НЗОК около 500 хил. лв. Друг вариант е таксата да е 1% от минималната работна заплата, т.е. по 2.40 лв. на рецепта. В Германия тази такса е 8 EUR. Преди месец от Българския фармацевтичен съюз поискаха въвеждането на такса за обработка на всяка рецепта, което бе посрещнато крайно неодобрително от гражданите.


Има риск отново да се ограничи достъпът до добри терапии
Илиана Паунова,

ген. директор на „ГлаксоСмитКлайн" ЕООД

Още в средата на 2009 г. беше въведен новият позитивен лекарствен списък, който за първи път от 3 години беше осъвременен с нови продукти. Това означава, че пациентите имат възможност да получат нови медикаменти за по-адекватно лечение.

В момента обаче съществува реален риск това отново да се промени и за пореден път да се ограничи достъпът до лечение на пациентите. Надяваме се все пак положителните тенденции от миналата година да се запазят и да не се съкращават и без това ограничените инвестиции в здравеопазването. Както във всички сектори, включително и във фармацевтичната сфера, забавените плащания от държавата водят до сериозен недостиг на оборотни средства. Затрудняват се финансовите взаимоотношения по цялата верига на снабдяване, а кредитирането, което произтича от забавените плащания, води до допълнителни разходи за бизнеса. В условия на рецесия своевременното плащане от страна на държавата би ускорило възстановяването на икономиката.

Има редица аргументи и добри практики в полза на минималното доплащане от страна на пациента, като по-добър вариант е то да не бъде изчислявано като процент от стойността на медикамента, а като фиксирана такса за рецепта, която да покрива и разходите на аптеките по обработка на тези рецепти. В момента НЗОК заплаща един лев на аптеките за рецептите с напълно платени лекарства. Като първа стъпка тази такса може да се поеме от пациентите като минимално самоучастие в покупката на лекарствата. Прехвърляне на финансирането, например за онкологичните медикаменти, от Министерството на здравеопазването в НЗОК има своите предимства. Касата разполага с информационна система за проследяване на медикаментитие, а пациентите и лекарите биха имали избор за най-подходящата терапия. Това би решило и проблема с централизираните търгове като обект на дискусия от гледна точка на прозрачност.


Интервю Зоя Паунова, изп. директор на „АстраЗенека-България"

Настояваме търговете за лекарства да бъдат преустановени
Животоспасяващите медикаменти за онкоболните пациенти да бъдат финансирани от здравната каса
► Госпожо Паунова,какво сочат анализите за фармацевтичния пазар за първите три месеца на 2010 г.?

- От началото на годината пазарът продължи да расте с темповете от миналата година - около 10%, като през последния месец има проявена тенденция за забавяне на ръста. Очаквам този темп да се запази до края на годината.

► Имате ли забавени плащания от държавата и това как рефлектира върху бизнеса?

- Новото ръководство на касата търси решение на проблемите в диалог с всички заинтересовани страни, в това число и представителите на фармацевтичната индустрия. Водят се преговори с производителите за осигуряване на лечение в рамките на бюджета. По данни на здравната каса в момента е възстановено ритмичното разплащане с аптеките. Забавените плащания от НЗОК към фармацевтите водят до затруднен достъп на пациентите до необходимата им терапия, но проблемът стоеше по-скоро в началото на 2010

г. Вярвам, че ще се намери приемливо решение за работата на аптеките за продукти, които се плащат на 100% с обществени средства.

► Добър вариант ли е да се въведе доплащане за лекарствата?

- Участието на пациента в терапията с определен процент повишава неговата отговорност в лечението. Това е механизъм, който се ползва в някои европейски

държави. Но има заболявания, при които дори и най-минималното доплащане е сериозна бариера за болния. Това е мярка, която не бива да се прилага еднозначно към всички медикаменти.

► От Асоциацията на чуждите фармацевтични производители у нас твърдят, че търговете за лекарства не са най-добрият начин за провеждане на обществени поръчки в сектора. Споделяте

ли това мнение?

- Подкрепяме предложението на асоциацията и категорично настояваме търговете за лекарства да бъдат преустановени. Усилията ни от години са насочени към това животоспасяващите медикаменти за онкоболните пациенти да бъдат финансирани от здравната каса. Премахването на търговете по държавни доставки на лекарства безспорно ще направи по-прозрачна бизнес средата. Очакванията на обществото към нашата индустрия са много високи.

► Какво се случва на дистрибуторския пазар?

- Очакванията са консолидацията на дистрибуторския пазар да продължи.

► Смятате ли да се възползвате от някои от 60-те антикризисни мерки на правителството?

- Българското правителство демонстрира решителност и воля за промяна. Гласуваните антикризисни мерки са резултат от обсъжданията между управляващите, синдикалните организации и работодателите. Надявам се осъществяването на мерките да допринесе за намаляване на дефицита в държавния бюджет, като част от тези средства бъдат отделени за един от най-трудните сектори, какъвто е здравеопазването.

Светлана Желева


Пазарът на лекарства в България е нараснал със 7% за година
Лили Войнова

878 млн. евро е стойността на продажбите

Въпреки кризата фармацевтичният пазар в България е достигнал 7% ръст през 2009 г. Продадени са лекарства за 878 млн. евро, като на болничния пазар се падат 152 млн. евро и съответно на аптеките - 726 млн. евро. Това съобщи пред журналисти в Правец Кунчо Трифонов от анализаторската компания IMS - България.

Прогнозата за 2010 г. е увеличение на продажбите с пет процента, като се очаква общият пазар да достигне 1.8 млрд. лева.

Нарастването на продажбите според Трифонов идва най-вече от повишената покупателна способност на населението. За 2010 г. не се очаква ръст в болничния пазар заради постоянния натиск от страна на Министерството на здравеопазването за намаляване на публичните разходи.

В продадени брой опаковки също няма да има ръст, тъй като постепенно продажбите се изместват към по-скъпи терапии, смята Трифонов.

България отделя най-ниския процент в цяла Европа като публични средства за лекарства. През 2009 г. здравната каса и държавата са плащали 36.6% от цената на медикаментите. Прогнозата за 2010 г. е още по-лоша – 35%.

В същото време средно за страните от ЕС 85% от цените на лекарствата се покриват с публични средства. Според Кунчо Трифонов в условията на този силно ограничен ресурс в България трябва да има много силно участие на държавата в пазара на лекарства.

Представителят на IMS - България, смята, че най-подходящият вариант за здравен модел в България е да се въведе държавно здравеопазване и да има не повече от един истински частен здравен фонд.

В САЩ 25% от приходите на здравния фонд гълта администрацията и това е нещо, което ние не трябва да позволяваме, каза Трифонов.
Парламентът може да не гласува здравния министър
Кандидатурата на проф. Анна-Мария Борисова за здравен министър може да не бъде гласувана от парламента в сряда. Това стана ясно от думите на председателката на НС Цецка Цачева в "Седмицата" на Дарик. По думите й до петък в деловодството не е постъпвало предложение от МС за полагане клетва от новия член на правителството. Цачева уточни, че ако до сряда такова бъде внесено, на новия министър на здравеопазването ще бъде дадена възможност да положи клетва. По повод представянето на Борисова миналата сряда политологът Владимир Шопов заяви: "Тотално и изцяло отсъства какъвто и да било идеен компонент. Нямаше препратка към управленска програма, към предизборни ангажименти. Поставени сме в ситуация, при която в ключов сектор на практика няма никакъв ориентир какво ще се случи", пише Здраве.нет. Социологът Кънчо Стойчев заяви, че здравната реформа не е успяла да започне с идването на новия кабинет и добавя: "Имаше много интересен детайл - чухме, че ще се правят проверки. Т.е. пак ще си играем на стражари и апаши. Дано има някакво виждане какво да се прави, но ако пак ще си играем на стражари и апаши, ще гледаме поредния сериал."


МЗ не плаща обещаните ваксини за менингит
Янина Здравкова

Здравното министерство още не е осигурило ваксини за менингит и пневмония. Те бяха включени в имунизационния календар през миналата година и от 1 април всички деца трябваше да ги получават безплатно. Това обаче не е станало, тъй като няма пари, обясниха от МЗ.

От 1 април децата трябваше да се ваксинират с петорна ваксина срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенце. Последният компонент осигурява защита срещу някои видове менингит. Отделно трябваше да се прилага и ваксина против пневмококи. Все още обаче малчуганите получават само четворна ваксина, без компонента хемофилус инфлуенце, липсва и тази за пневмония.

За да се платят новите ваксини, са нужни 26 млн. лв., които в момента МЗ няма, обясниха оттам. Те са доста скъпи - за сравнение общо бюджетът за всички останали имунизации е 13 млн. лв. годишно. Въпреки това търгът е проведен и доставките могат да започнат, ако се намерят пари. Сега във ведомството чакат новия министър Анна-Мария Борисова. От нея се очаква да реши как да намери средства за ваксината.

От МЗ успокоиха, че при търга за останалите ваксини са договорени достатъчни количества за цялата година, а не само до 1 април, от когато е трябвало да влезе в сила новият имунизационен календар.

Липсата на пари не попречи на МЗ да купи през февруари ваксини за свински грип за 1.76 млн. лв. Договорът е за 360 000 дози от по два приема, т.е. за 180 000 души. Това стана доста след епидемията от грип. Ваксинацията започна от март и е доброволна. Засега от министерството обаче не могат да дадат справка колко души са се възползвали от възможността да се имунизират срещу свински грип.
Хазната тепърва почва да брои дълговете си към бизнеса

2.1 млрд. лв. от загробващите договори може да се окаже неокончателна сума
Юлиана Бончева

Сумата от 2.1 млрд. лв., която според премиера Бойко Борисов се дължи на загробващи заварени договори от предното правителство без осигурено финансиране, изобщо не е окончателна. Това става ясно от съобщения на няколко ведомства, че от тази седмица Министерството на финансите започва работни срещи с тях, за да уточнят начина, по който отчитат данните за задълженията. Консултациите ще продължат до 23 април. Целта е не само да се изясни с какви пари "висят" министерства, общини, НОИ, здравната каса и т.н., но и тези задължения да бъдат предвидени при изготвянето на бюджет 2011.

Още на 1 април министърът на финансите Симеон Дянков е изпратил до всички първостепенни разпоредители с държавни средства указание как да отчитат всички задължения - платени и неплатени, защото се оказа, че около начислените борчове, които държавата е поела с договори, цари пълна мъгла. Първостепенни разпоредители са всички министерства, НС, Висшият съдебен съвет, ВУЗ-ове, БАН, НЗОК, НОИ, общини, Сметната палата, БНТ, БНР и др.

Порочната практика, установена от тройната коалиция - да се подписват договори за суми, надхвърлящи планираното в закона за годишния бюджет, в годината на кризата доведе до истинска експлозия на дефицита в хазната. Така преди дни вицепремиерът Дянков призна, че България всъщност не е приключила 2009 г. с минимален дефицит от 0.7%, а с превишение на разходите над приходите с 1.9%.

Не е ясно защо досега Дянков упорито се хвалеше, че България е отличникът на ЕС по бюджетна дисциплина. Вчера той пак заяви по БНР, че въпреки всичко България и Естония са първенци по нисък бюджетен дефицит. Още от есента кабинетът "Борисов" вдигна аларма за многото наследени необезпечени договори и се закани да ги ревизира и да разваля лошите. Още тогава се знаеше, че по въпросните договори непрекъснато излизат и ще излизат плащания, които трябва да бъдат отразени в разходната част на бюджета. Дянков обаче предпочете да "замете" проблема и да заблуждава по света и у нас, че бюджетът е стабилен.

Истината ще лъсне сега, защото Европейската комисия събира официалните данни от всички държави членки за бюджетното приключване на 2009 г. Предаването на информацията трябва да стане до края на април. София трябва да признае, че всъщност бюджетният дефицит е много по-голям, като се включат и сумите, които държавата признава, но не може да плати на бизнеса - за строителство, ремонти, доставки на апарати, консумативи и т.н.

Според инструкцията на Дянков всяко звено, разчитащо на бюджетна издръжка, трябва да готви информацията за поетите задължения в 4 групи - налични ангажименти към 31 декември 2009 г., поети нови ангажименти през 2010 г., извършени плащания през тази година и дължими плащания за отчетния период. В указанието дори са дадени примери как да се отчитат договори, които са на различни фази на изпълнение и разплащане.

От документа се разбира, че всички задължения, които е трябвало да бъдат платени към 31 декември 2009 г., ще бъдат отнесени към бюджетния дефицит за 2009 г. Точно затова Дянков заговори за ревизия на бюджетите и за миналата, и за 2008 г.


ПОСЛЕДИЦИ

Икономисти вече предупредиха, че заради лъжите и укриването на истинския бюджетен дефицит може да последва сваляне на кредитния рейтинг на България. Това пък ще се отрази на лихвите и има опасност кредитите отново да започнат да поскъпват.
Лекари спорят за закон
Гого с шанс само в Русия и Израел
Гого от "Тоника" има шанс да се подложи на лечение с трансплантация на стволови клетки само в Русия и Израел. У нас нужната му терапия е забранена, защото още е на експериментално ниво.

Гого страда от амиотрофична латерална склероза (АЛС) - неврологично заболяване, което засяга невро-ните в гръбначния и главния мозък. За него присаждането на стволови клетки е последният шанс. От 2008 г. у нас то не е разрешено за заболявания на нервната система, а само за някои заболявания като рак на кръвта.Превод

Болестта на Георги Найденов роди и словесен двубой между български специалисти. В петък вечерта в предаването на БНТ "Полет над нощта" дори бе лансирана версията, че грешен превод на европейските директиви бил виновен за забраната. Според гостите доц. Милчо Минчев, онкохематолог в Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, и д-р Георги Арнаудов от Националния център по хематология и трансфузиология, терапията може да се прилага отново в България, както е било преди 2008-а.

Имало специалисти, установена практика, а и щяло да излезе много по-евтино от петцифрената сума, която певецът смята да даде в чужбина. Присаждането на стволови клетки удължава живота, твърдят те.

Контра

На противоположното мнение е шефката на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Теодора Джалева. Пред "Телеграф" вчера тя категорично отрече да има грешка в превода на европейски директиви. По думите й трансплантациите на клетки при заболявания на нервната система са забранени в целия ЕС, тъй като са на експериментално ниво."Досегашните опити показват, че след подобен род интервенции след месеци до една година пациентът развива тумор на централната нервна система", обясни Джалева. "Такива трансплантации са позволени само в Русия и Израел. Дори в САЩ са забранени", допълни тя. За да се приложи такъв метод, той трябва да мине през 4 нива. В момента експериментите са на ниво 2 -опити с мишки, каза още Джалева и отсече: "Тук няма да правим опити с хора. Определени хора и кръгове искат да се възползват от нещастието на хората."

zdrave.net
Проф. Анна-Мария Борисова: Ще рапортувам след два месеца
„Много е сложна ситуацията и е много предизвикателна. Трябва да имаш голяма вяра в себе си, за да поемеш точно в този момент този кораб, който се клатушка”. Това заяви в предаването „Нека говорят” на bTV бъдещият здравен министър проф. Анна-Мария Борисова и допълни, че за да стигнем брега, обществото трябва да я подкрепи. Проф. Борисова сподели, че се подготвяла за сряда, когато се очаква парламента да одобри кандидатурата й, а като основен източник на информация използвала Гугъл.
„Смея да твърдя, че съм добър мениджър. Управлявам няколко неправителствени организации, при това доста добре”, категорична беше ендокриноложката. На въпрос какво ще прави в здравеопазването отговори: „Искате ли да се видим след два месеца? Тогава ще рапортувам”. И този път проф. Борисова подчерта, че първото нещо, което трябва да се направи, е прочутата здравна карта на страната ни, без която е немислимо да се правят по-нататъшни разсъждения. Освен това тя ще заложи на ревизия и контрол.
Бъдещият здравен министър опроверга думите на премиера Бойко Борисов, че има тежък характер. Според нея премиерът е искал по-скоро да каже, че има твърд характер и е „мъжко момиче”, че носи на проблеми и не се огъва бързо. Проф. Борисова обаче призна, че не й харесва какво се пише за нея в медиите, откакто я представи премиерът. Тя сподели, че в кариерата си на лекар най-горда се е чувствала, когато публика от цял свят е ръкопляскала на детската песничка за здравословното хранене и 8-те литра мляко на ден, а това било върховно емоционално преживяване и гордост за цяла България. „А вие сега се подиграхте за тази песничка. Стана ми мъчно”, коментира проф. Борисова.
Запитана за връзките й с фармацевтична компания, за които се заговори след номинирането й за поста, проф. Борисова заяви, че като експерт е работила с над 40 фирми и е написала над 100 експертни решения. „След сряда обаче няма да бъда експерта, който дава оценки, а ще бъда в ново качество”, каза тя и увери, че няма опасност фирми да лобират чрез нея.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница