20 юли 2010 г. Тема: здравеопазване министър брани поликлиника на вма павлина Трифоновастраница1/3
Дата08.05.2018
Размер369.97 Kb.
#68965
  1   2   3
20 юли 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Министър брани поликлиника на ВМА
Павлина Трифонова

Намерението на здравното министерство да забрани на частни лаборатории и диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) да ползват помещения под наем в държавните болници се пропука.

Ограничението няма да важи за центровете за спешна медицинска помощ, за трансфузионна хематология, за психична помощ и болниците към Министерския съвет, министерствата на отбраната, на вътрешните работи, на правосъдието и транспорта.

Това става ясно от стенограма от последното заседание на правителството, на което бяха приети промени в здравния закон. Срещу част от тях обаче се обявява военният министър Аню Ангелов, като обяснява, че ведомството му е против въвеждането на изискване в болниците да развиват дейност само дружества, които са част от капитала им.

"Военномедицинска академия няма да стане търговско дружество, това е невъзможно. Иначе трябва да прекратя всички договори, там работят 14 джипита, общо 6 диагностични центрове, те са под наем и много лесно работят, защото специализираната помощ е в самата академия", обяснява Ангелов. Премиерът Борисов се съгласява, че за ВМА трябва да бъде направено изключение.

Одобреният окончателен текст обаче засяга по-широк кръг болници.

Ако предложението беше прието, щяхме да бъдем лишени от поликлиника, коментира шефът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев. Той допълни, че джипитата на ВМА в страната са 44.

С друга законова промяна отпада ограничението един търговец да може да открива до 4 аптеки на територията на страната.
Кой ще лекува пловдивчани от болестите на Венера

Градът е в обсада, ще отвърнем с поход под звуците на 7-а симфония на Шостакович
ГРУБА грешка е закриването на Кожно-венерическия диспансер в Пловдив.

Ако проф. Анна-Мария Борисова прегледа фактите, ще се увери в същото. Това е най-старото специализирано заведение в страната, с 62-годишна история. Оборудван е с много модерна техника за диагностика и лечение.

За жалост обслужва една територия, която е на първо място по венерически заболявания. Ликвидирането му ще е катастрофа за Пловдив и региона

Още повече това заведение не е на загуба.

Не е никак целесъобразно да затвориш болница в град, който е шампион по срамни болести. Само м. г. са регистрирани 64 нови случая на сифилис. И това се дължи на рисковата любов.

Човешко и биологично е хората да се любят. Не можем да ги спрем. Но често го вършат без предпазни средства. И затова много от тях стават пациенти на Кожно-венерическия диспансер. Ако болестта не се овладее навреме, става фатално.

Доколкото съм запознат, сифилисът протича в три стадия. Първият е латентен, появява се само един обрив на срамните части. Вторият започва да става опасен и заразен. А третият е ужасен - при него започва цялостно разпадане на плътта. Деградират органите. И точно този диспансер, който лекува тези заболявания, се затваря! За мен е груба грешка.

Проф. Борисова говори за дублиране на дейности и дава пример с наличието на кожна клиника в Университетската болница. Но не е права. Клиниката не може да замести диспансера, защото няма капацитет да поеме толкова пациенти.

Миналата година през него са минали 44 000 души с кожни и венерически проблеми. Но клиниката се занимава основно с изследователска и научна работа. Как си представя министърката толкова много хора, страдащи от кожни и срамни болести, да отидат в УМБАЛ?

Буди недоумение, че единствено в Пловдив се закрива кожно-венерически диспансер. Кой ще профилактира хората със сифилис, трипер и други болести? Да не говорим, че в нароченото заведение работи страхотен екип от специалисти. И в един момент ни карат да си извадим бисера от короната на пловдивското здравеопазване.

Надявам се, че проф. Борисова е разумен министър. Зная, че така са я посъветвали. Но е подведена.

Затова в четвъртък на срещата с нея ще се опитам да я убедя да не пипа диспансера

Ще говоря пред нея с факти, а не с емоции. И ще й докажа, че закриването ще е катастрофа за града и близките области, които обслужва.

По същия начин и белодробната болница в Пловдив се грижи за пациентите от половин Южна България. Тя също е в много тежко състояние и ще моля министър Борисова да помогне за спасяването й.

Това е единственото специализирано заведение, което се издържа от общината. За жалост болницата е с 3 млн. лева дългове, които не можем да покрием. Предложихме на здравното министерство тя да стане държавна срещу 7 млн. лева. На толкова са оценени активите й, които включват сгради и огромен двор, превърнат в парк.

Зная, че държавата няма как да отдели 7 милиона лева

Но отивам при Борисова, за да видя какви варианти ще ми предложи. Готов съм да се разделя с белодробната болница без тези грамадни искания.

Напоследък Пловдив е подложен на икономическа, медицинска и културна обсада. Държавата не ни превежда обещаните 15 млн. лева за софийския боклук, а говори за 2,886 млн. лева. Искат да закриват здравните ни заведения. А напоследък върхът на сладоледа е намерението да бъде затворена и пловдивската опера.

Вече съм разпоредил на музикантите да репетират 7-а симфония на Шостакович и ще ги поведа на поход пред Министерството на културата. Тази творба е символ на блокадата на Ленинград.

Не мога да допусна да се унищожават институции с традиции. Не може да лишиш културната столица от опера, а да оставиш такива състави в Бургас, Стара Загора и Русе. Строим най-модерния културен дом за 17 млн. лева. Той е предназначен за операта.

И какво излиза. - ще го открием през март, а няма да има кой да свири и пее в него. Това е парадокс. Много неща взеха да се случват на Пловдив, които не трябва да стават.

СЛАВЧО АТАНАСОВ, КМЕТ НА ПЛОВДИВ


ООН: СПИН настъпва в Източна Европа
Епидемията от СПИН в Източна Евро­па и Централна Азия се разраства за­страшително, предупреди УНИЦЕФ в доклад, представен на започнала вчера шестдневна конференция във Виена и цитиран от Ройтерс.

По данни на организацията на ООН разпространението на болестта за по­следните Юг. се е увеличило с 66% и към 2008 г. в региона са живеели около 1,5 млн. души, носители на вируса ХИВ. Особено сериозно е положението в

Украйна. Там около 1,6% от население­то са заразени със СПИН. Ръстът на за­разата в 5 руски региона пък надхвърля 700%.

Главни причини за широкото настъ­пление на СПИН са рисковият секс, употребата на наркотици и социалната стигма, възпираща хората да потърсят помощ, обобщават от УНИЦЕф. Со­циалните служби пък ни най-малко не помагат на заразените младежи.
Малките болници -поне с хиляда операции годишно

В тези лечебни заведения големи хирургически намеси се допускат само по спешност
Аида ПАНИКЯН

Хирургиите в болниците за активно лечение (т.нар. I ниво на компетентност) трябва да правят годишно поне 1000 операции с малък и среден обем на сложност (без онкологични). В такова отделение трябва да работят поне 4 лекари, 3 от които със специалност по хирургия. Освен това болницата трябва да разполага с клинична лаборатория. Самата хирургия трябва да има поне 2 операционни маси и операционни лампи, 1 стерилизатор и рентгенов апарат. В тези болници големи операции се допускат само по спешност. Това предвиждат публикуваните в "Държавен вестник" стандарти по хирургия, разписани в Наредба 20 на МЗ от 23 юни 2010 г.

В хирургиите на болниците от II ниво на компетентност се разрешава извършването на по-сложни операции и по съдова, детска и пластично-възстановителна и естетична хирургия, както и онкологични операции. В тях трябва да работят най-малко 7 лекари, от които четирима със специалност по хирургия, 2 трябва да имат сертификат по ехо; графия и двама - по ендоскопия. За да съществуват тези хирургии, в тях трябва годишно да се правят поне 1200 операции. Те трябва да разполагат и с високо- технологична апаратура. За да съществува клиника по съдова хирургия, в нея трябва да се извършват поне по 200 операции годишно, а в детската - поне 100.

В болници от III ниво на компетентност трябва да се извършват поне 1000 операции годишно, като поне половината от тях да са с голяма или много голяма сложност. В съдовата хирургия в такава болница трябва да се правят поне 500 операции годишно, а в детската - най-малко 350. Поне 800 операции годишно се изискват за отделение или клиника по пластично-възстановителна хирургия в болници от III ниво.
Още по темата

В Берковица не приемат идеите на Борисова за болницата си
Ма извънредното си заседание общинският съвет в Берковица не прие предложението на здравния министър Анна-Мария Борисова за преструктуриране на болницата в града. Кметът инж. Милчо Доцов заяви, че ако се приеме предложението на министъра, гражданите трябва да пътуват до Монтана или Лом, независимо от социалния си статус, и допълни, че това ще задълбочи демографските проблеми.

"Болницата трябва да остане с 5 отделения с по 10 легла и другите легла да останат за долекуване. Трябва да се направи диференциация в името на хората. Въведен е критерий за извършване на 1000 операции в хирургичното отделение. В нашето отделение през миналата година са извършени 776 операции. Както броят на ражданията беше редуциран от 300 на 200, за да функционира родилното отделение, така трябва изискуемите хирургични операции да станат 700", коментира кметът. Според Доцов България трябва да разработи специална програма за Северозапада, за да може да се изравни с еврорегионите. Той припомни, че от Ловеч до Видин показателите са на 25% от средното европейско равнище.
Д-р Евгений Желев:
Походът срещу здравеопазването не означава реформа
Ако някой си мисли, че със закриването на 5 или 10 хил. болнични легла разходите в системата ще намалеят, много се лъже, категоричен е депутатът от Коалиция за България и бивш министър
Болните ще бъдат принудени късно да търсят лекар, което ще затрудни и оскъпи
Интервю на Аида ПАНИКЯН

- Д-р Желев, откъде идват големите разлики в отчетите за наличностите в резерва на НЗОК?

- Управляващите трябва да кажат. Но тези разлики са най-малкото смущаващи. Това означава, че или действително парите ги няма, или тези, които ги управляват, не са наясно къде са. Или са наясно какво са ги правили и как, но не искат да кажат. В парламента е отчетът на бюджета на НЗОК и там пише, че към 31 декември 2009 г. е реализиран излишък в размер на 455 421 000 лв. при планиран 401 761 000 лв.

- Т.е. излишъкът е бил с 54 млн. лв. повече?

- Именно. Но интересното е, че в края на м.г. не бяха разплатени сериозни пари на болниците, а в същото време касата е разполагала с ресурс, който е позволявал да плати голяма част от тези задължения. Но не го е направила, прехвърлила е едни пари в бюджета, а едни други пари...

0 Къде са?

- И ние това питаме. Защото информациите за големия резерв, който даваха двама поредни здравни министри в рамките на по-малко от 5 месеца, са, меко казано, смущаващи. При отчет за 450 млн. лв. единият министър говори за над 860 млн. лв., а другият - за 350 млн... На практика 100 млн. лв. не излизат...

□ Защо, след като е имало пари, в началото на т.а. не беше платено на болниците и на лекарите?

- Единственото ми обяснение .е, че управляващите бяха обладани от'фикс идеята да има нулев дефицит и всички тези пари минаха в общия резерв за поддръжка на фиска. Явно тази идея, с която се целеше да влезе страната ни в еврозоната, не проработи. Тя много бързо бе забравена, но от целия този акт пострадаха болниците, защото не им беше платено за извършена дейност. А това се отразява върху хората. Върху болните. Поредният провален експеримент. Походът срещу системата на здравеопазването не означава реформа. Защото е започната по този начин като финансов и административен натиск, за да се закрият определени структури. Сбъркана философия, водеща до напрежение и най-вече - несигурност за здравето и живота на хората.

□ КБ ще подкрепи ли проекта за увеличение на средствата на НЗОК за т.е. с 220 млн. лв. ?

- Да, защото той поддържа нашата теза. Още при формирането на тазгодишния бюджет искахме повече средства да се предвидят. Или поне да са на нивото на бюджет 2009, защото при предстоящите промени е важно да се осигури стабилно финансиране на системата. Реформа се прави с пари.

□ А тези 220 млн. лв. ще стигнат ли за това, което искат управниците да направят?

- О, не. Няма да стигнат. КБ ще подкрепи проекозакона, но с условието между двете четения да бъдат потърсени пътища за увеличаване на бюджета поне с още 100 млн. лв., за да могат болниците нормално да завършат т.г. Иначе до края на година-

та ще се наложи още една актуализация на бюджета.

□ Различни анализи и статистически данни показват, че като брой болнични легла страната ни е в границите, в които са и други държави от ЕС. В същото време броят на болниците в България е повече от този в други страни на съюза. Въпреки това при разискванията на областните здравни карти се говори за "свиване" на леглата. Как да разбираме това разминаваме?

- Болничната мрежа в страната има нужда от преструктуриране. Това и ние сме го казвали, и сме обмисляли варианти. Въпросът е как ще се направи. По какъв начин ще се отчете необходимостта от здравна помощ на основата на социални, демографски и здравни показатели след обстоен анализ. За съжаление това, което се прави в момента, е опит за адаптиране на статуса към някакви въображаеми, измислени стандарти. Ето например хирургията.

Една болница с размерите на областна има средно 50-60 легла в хирургична клиника. Но малка общинска или частна болница няма повече от 10-15 хирургични легла. Може ли да се искат еднакъв брой операции от отделение с 50 легла и от отделение с 15? Излиза, че в малката болница пациентите трябва да лежат по двама на легло. Т.е., като се правят стандарти и критерии, те трябва да са съобразени с реалността.

D Критериите, които наскоро се спуснаха, са изработени на базата на резултати само от 2009 г. Това нормално ли е?

- Направени са на базата на статистика и на критерии, наложени от един проект на Световната банка, в който се предлагаха стандарти в АГ-сектора и в хирургията.

□ Какъв е този проект и откога е?

- Отпреди 2 години.

□ Значи, когато сте бил министър, той ви е бил известен?

- Да. Но тези стандарти не бяха съобразени с реалностите у нас -здравните и социалните показатели, демографските характеристики, инфраструктурата и пр., и на практика не са осъществими. По тази причина не си позволихме дори да ги дискутираме. А тези характеристики и в момента са същите.

□ Защо при подготовката на здравната карта се налагат стандарти и на частните болници?

- Те също имат финансиране от публичния ресурс. В случая - НЗОК. А ако се приеме, че в реформата ще бъдат ангажирани само държавните, областните и общинските болници, трябва да се промени моделът на финансиране на здравеопазването. Ако това е целта на промените, ако управляващите целят общественият финансов ресурс да покрие само държавни, областни и общински болници, трябва ясно да го заявят. В този случай трябва първо да се въведе допълнителното осигуряване и хората да имат възможност за избор. Но такова нещо не се случва. Значи частните болници трябва да изпълняват същите критерии, както и останалите, след като ползват обществен ресурс.

П Какви са прогнозите ви, ако все пак здравната карта продължи да се изработва по начина, по който се прави сега?

- Ще се предизвика голямо напрежение. Резултатът от това, което се прави в момента, според мен ще е само един - листа на чакащите. И т.нар. здравен туризъм - огромни групи хора от малките населени места ще започнат да се местят към големите градове и големите болници. Тогава натискът в тези болници ще е много по-голям, а плащането за свършена работа там ще е както сега. На практика те ще получават по-малко пари отсега. От друга страна, заради ограничения достъп до медицинска помощ пациентите ще бъдат принудени да търсят лекарска помощ по-късно, когато заболяването им е напреднало. А това от своя страна ще затрудни и значително ще оскъпи лечението им... Ако някой си мисли, че като бъдат закрити 5 или 10 хил. болнични легла, харчовете за здравеопазването ще намалеят, много се лъже. Заболеваемостта и болестността на нацията расте по обективни причини. Затова се увеличават и хоспитализациите. И този процес не може да бъде спрян със закриването на легла. И не бива да се злоупотребява със "свръххоспитализациите" и да се твърди, че се дължат на некоректно отношение на болничния сектор към касата. Не отричам, че има немалко такива случаи, но те не са масово явление. Промяната на броя на болничните легла може само да пренасочи потока от пациенти и финансовите потоци. Но здравеопазването далеч не е само бизнес. И е време да се осъзнае, че в него най-важен е пациентът. А в тази реформа, която се опитват да правят сега управляващите, той изобщо не е в центъра.
НЗОК НЕ Е ИЗПЪЛНИЛА И РАЗХОДНАТА СИ ЧАСТ

Към 31 декември 2009 г. са събрани 2 208 197 000 лв., което е 89,3% изпълнение. Планираните приходи и трансфери възлизат на 2 472 943 000 лв. В закона за бюджета са заложени 2 071 182 000 лв. разходи. Похарчени са 1 752 776 000 лв., т.е. 84,6% от предвиденото.


РЕЗЕРВЪТ - 860 ИЛИ 350 МЛН. ЛВ.?

На 12 февруари 2010 г. здравният министър Божидар Нанев заявява, че наличностите по сметките на НЗОК в БНБ към 31.12.2009 г. са 860,3 млн. лв. На 14 май 2010 г. министър Анна-Мария Борисова казва, че към 31.03.2010 г. парите в този резерв са 800 млн. лв. На 25 юни 2010 г. проф. Борисова обявява пред парламента, че депозитът на НЗОК в БНБ е 350 млн. лв.
НАП иска от всички граждани, които са

се осигурявали здравно в страни от ЕС, да докажат това с някой от двата документа - Европейската здравноосигурителна карта, или т. нар. удостоверение Е104, съобщиха от НАП. Техните здравноосигурителни права не се прекъсват и те могат да ползват здравни услуги с помощта на Европейската здравноосигурителна карта.
Зрее бунт заради късното пенсиониране

Синдикатите плашат: Който пипа клас, си тръгва от власт
Христина Рафаилова

Синдикатите заплашиха с масови протести през септември заради пенсионната реформа, начините на заплащане в държавната администрация и механизма за използването на платения годишен отпуск. Това стана ясно в понеделник след обяд след заседание на Надзорния съвет на НОИ, където беше обсъдена пенсионната реформа.

По думите на зам.-председателя на КНСБ Николай Ненков и двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", отказват да подкрепят намеренията на правителството да бъде вдигнат осигурителният стаж с 3 години, както и да бъдат повишени годините за пенсиониране на хората от първа и втора категория труд. Намеренията на правителството са за тези две категории повишението за жените да бъде 5 години, а за мъжете 3 години.

По време на заседанието синдикатите са поискали минималната работна заплата да бъде компенсирана изцяло на 100% от гледна точка на инфлацията. В момента заплащането се компенсира по този начин, само когато БВП е под 3%. Искането обаче е останало без отговор.

Във връзка с административната реформа синдикалистите се заканиха, че ще се борят докрай, ако бъде премахнато заплащането за прослужено време и професионален клас. Малко по-рано председателят на КНСБ Желязко Христов заяви: "Който пипа клас, си тръгва от власт."

По време на заседанието на Надзорния съвет са били одобрени промените в Кодекса за социално осигуряване с 13 гласа "за" и 5 "против" от страна на синдикатите. Реформата в системата ще се обсъжда и във вторник на Съвета за тристранно сътрудничествo, а Николай Ненков заплаши, че ако правителството не отстъпи от позициите си, синдикатът ще напусне и преговорите. Ненков каза още, че са били обсъждани отмяната на наказателните лихви за неплатени социални осигуровки и надвзетите майчински.

Идеята да бъдат намалени лихвите обаче е срещнала отпор от страна на финансовото министерството, тъй като това ще доведе до по-ниски приходи в бюджета. Синдикалистите заявиха още, че все пак има някои допирни точки между преговарящите, които тепърва ще се изяснят на масата на преговорите в Тристранния съвет. Една от тези точки е за какъв период да се изчисляват обезщетенията за болнични и майчински - дали да бъде на 6 или на 12 месеца.


Как се създава почва за рекет в здравното министерство
От началото на годината в Министерството на здравеопазването, под ръководството на г-н Стоян Александров (името съвпада с това на бившия финансов министър), протичат скрити процеси на закриване и преструктуриране на лечебните заведения в страната. Липсва обаче най-важното - зряла концепция за провеждане на реформа в болничния сектор. Закриват се легла, които и без това са празни. Имитира се ново управление, без да се познават истинските здравни нужди на населението.

Реформата е откъсната от броя на жителите, социалния статус и демографския профил. Дали тя ще повиши качеството на медицинската грижа? Провалът е сигурен - от цялата страна ми се обаждат колеги мои специализанти - чиновниците механично променят статута на болници, затварят отделения, многопрофилни болници се преструктурират и стават заведения за долекуване - волунтаристично, по бакалски. Стратегията на МЗ за преструктурирането на болниците трябваше да се отрази в Националната здравна карта, за чието създаване критериите са неясни и непрозрачни. Паралелно с това, тихомълком, здравните чиновници провеждат и категоризиране на лечебните заведения в страната също по неясни критерии, стандарти и методика. Предвижда се “по симпатия” лечебните заведения да попадат в три нива, без да са ясни последиците за правния и финансов статут, нито за дейността на лечебното заведение и възможността му да договаря с НЗОК изпълняваните клинични пътеки.

Има ли крило на БКП в ГЕРБ?

Да. Очевидно, след като дългогодишните чиновници в МЗ прокарват от м.г. при Нанев и сега при Борисова изхвърлянето на частната медицинска практика - доболнична и болнична - от сградите на държавните и общинските болници. Ясно е, че нищо полезно за пациентите, лекарите, обществото и бюджета няма да се постигне.

Бюрократичната машина

се захранва с нови разрешителни режими. Следващата стъпка на здравното ведомство под ръководството на БКП - без частна собственост в здравеопазването, е да задължи лечебните заведения в страната да се прелицензират. Мотивите са да се приравни фактическият статут с нивото, което ще им бъде отредено съгласно категоризацията и положението им в бъдещата здравна карта.

Това означава, че 380 държавни, общински и 85 частни (ако са останали) болнични заведения ще преминат през нов разрешителен режим. Нищо че във всички доклади за корупция на Световната банка и др. действащо лице е само държавното здравеопазване.

Свръхрегулация. И свръхцентрализация.

Необходимостта от държавно регулиране в здравеопазването няма напълно да отпадне. Свръхрегулацията в сектора обаче е страшна, тя създава предпоставки за концентриране на властови ресурс, който може да се експлоатира еднолично и за обслужване на частни интереси. Сега тя се налага чрез опити за прокарване на нови лицензионни режими и разрешителни. А всеки утежнен административен режим създава предпоставки за генериране на корупционни практики и търговия с влияние. Поредното прелицензиране в здравеопазването без медицинска необходимост се налага административно, силово. Изгонват се подготвени лекари и европейски консултанти. Хората с тежки животозастрашаващи заболявания се обричат. Дали целта не е висшите държавни чиновници да създадат корупционна среда без медицински критерии и да експлоатират служебното си положение, под предтекста, че подобряват качеството и достъпността на медицинската помощ в страната? Не искам да повярвам. Но е факт - този чиновнически произвол е облечен в нормотворчески изяви от Правния отдел на министерството. А имаме действащи медицински стандарти, издадени разрешения за дейност и акредитационни оценки. Те са достатъчна гаранция за качеството на съответната медицинска дейност,за високия професионализъм на лекарите, за удовлетвореността на пациента и спазване на неговите права, за обезпечеността на здравните заведения с материално-техническа база и кадри.

Конкуренцията между държавни, общински и частни болници в рамките на изпълнените медицински стандарти е много полезна и незаменима движеща сила.

Стандартите регулират

и гарантират денонощна работа на болниците за животоспасяваща и животоподдържаща дейност, когато са получили лиценз за това. В крайна сметка спазването на медицинските стандарти е най-важната гаранция за законосъобразността на лекарската и болничната дейност. Ефектът от последващи разрешителни режими ще дублира както медицинските стандарти, така и акредитационните процедури и на практика ще ги обезсмисли.

От друга страна, какво ново ще се преценява, анализира и оценява в рамките на една нова административна процедура от Министерство на здравеопазването?

Тя ще приключва с административен акт, който създава права и признава определен правен статут на лечебното заведение по същите тези критерии, които са заложени в медицинските стандарти.

Лечебните заведения имат разрешения за дейност пак от г-н Стоян Александров, за които се предполага, че са издадени именно след покриване на всички изисквания.

Парадоксално е, но е факт: директорите на държавните болници не са по-малко готови и в състояние да плащат рушвети, отколкото тези в частните болници, които според сегашната линия на здравното министерство на практика трябва да се забранят.

Проф. Христо КОЖУХАРОВ
Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница