Активно дълголетиестраница1/18
Дата08.02.2024
Размер5.17 Mb.
#120256
ТипКнига
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18
Микулин - Активно дълголетие
Свързани:
ПЕДАГОГИЧЕСКА-ХАРАКТЕРИСТИКА

Активно дълголетие
Моята система за борба със старостта
А. А. Микулин

Популярен разказ за някои полезни физиологични представи и факти, които всеки човек трябва да знае от младите си години и да помни цял живот.


Скъпи български читатели
На всеки автор е приятно, когато интересът към книгата му из­лиза извън пределите на страната, където се е родил, живее и работи. Радостта е двойна, когато са решили да преведат книгата ти в страна, към народа на която от детски години храниш най-искрени чувства на дружба и уважение към историята и мъжестве­ните му борби.
Живях дълго, но за всичките ми 83 години за голямо съжаление не ми се е случвало да посетя България, да видя прекрасната сто­лица София, старинния Пловдив, шумното пристанище Варна, Розовата долина. Но независимо от това аз... бях във вашата страна хиляди пъти.
На границата между XIX и XX век, когато бях още малко момче, съм срещал мнозина, тогава още в разцветa си ветерани от руската армия, която помагаше на българския народ да свали турското иго. Като слушах разказите на бившите войници, аз сякаш се връщах с тях към героичните събития, стоях на пост в окопите на снежната, скована от студ Шипка, рамо до рамо с българските на­родни опълченци се сражавах при Плевен. А след това веднъж ви­дях покъртителните картини на руския художник Верешчагин, посветени на тази борба.
Паметта ми е запазила оскъдните съобщения от вестниците за безстрашната борба на българските комунисти, намиращи се в не­легалност в родината си. Аз заедно с всички съветски хора се въз­хищавах на неповторимото мъжество на Георги Димитров, когато той се хвърли в бой с фашизма и победи. Великият син на българ­ския народ показа на цял свят зверския облик на фашизма. Него­вата самоотвержена борба беше един от факторите, които през тридесетте години ни заставяха нас, конструкторите на авиацион­ни двигатели, да работим, забравяйки времето, почивните дни, празниците, над създаването на мощните сърца на самолети. Тогава не ни беше до книги. Налагаше се колкото може по-скоро да се пускат повече мотори.
Моите двигатели се монтираха например на известния щурмови самолет ИЛ-2, който наричаха «летящ танк». Хиляди от тези самолети разгромяваха войските на немските фашисти и на техни­те съюзници. Но аз и сега изпитвам огромио удовлетворение от това, че «летящите танкове» не са изстреляли нито един снаряд над планините и полетата на България.
На времето си бях близък със забележителния съветски авиоконструктор Туполев, който отдаде много сили за създаването и дей­ността на дружеството за българо-съветска дружба. Той много ми е разказвал за вашата прекрасна страна. Моите двигатели са мон­тирани на първия съветски реактивен лайнер ТУ-104. И ето с този самолет, с двигателите му, аз отново като че ли хиляди пъти съм бил в България, помагайки на хиляди туристи и специалисти да летят за София и Москва.
Аз внимателно следя развитието и укрепването на Народна Република България в братското семейство на социалистическите, страни. Възхищавам се от това, че вашата страна за такъв кратък срок се нареди всред челните в областта на научно-техническата революция. За народното стопанство са нужни не само умни, талантливи, но и здрави, физически силни хора. Иска ми се да вяр­вам, че тази скромна книга ще съдейства за физическото здраве на тъй любимия ми народ, за активното дълголетие на хората, работещи във всички области на икономиката и културата. И сега съм щастлив, защото сякаш влизам в хиляди къщи и имам възмож­ност да кажа: «Здравейте, желая ви щастие, успехи и здраве!»
Герой на социалистическия труд, академик А. А. Микулин
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница