Българинът харчи на година 2,2 млрд лева за лекарства Купуваме най-малко хапчета в ес, доплащаме най-много любомира николаеваДата05.03.2018
Размер290.45 Kb.
23 септември 2013 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕБългаринът харчи на година 2,2 млрд. лева за лекарства

Купуваме най-малко хапчета в ЕС, доплащаме най-много
ЛЮБОМИРА НИКОЛАЕВА

Лекарства за около 2,2 млрд. лв. изпиваме за година. Почти толкова и даваме за алкохол, сумата е по-ниска от тази за цигари -2,6 млрд. Лекарствата у нас са сред най-евтините в Европа, но пациентът плаща от джоба си повече от половината от цената. Това съобщи д-р Кунчо Трифонов от анализаторската компания IMS Health на дискусия в Несебър. Гърците харчат 10 пъти повече, но това едва ли е, защото се лекуват по-лошо, смята експертът. Според него двойното увеличение на лекуваните в болница у нас сега в сравнение с преди 5 г. може да се обясни и с „икономичното" медикаментозно лечение.

Заради големия процент доплащане за лекарства българинът купува блистери вместо цели опаковки или хапчета с по-малко съдържание на активно вещество. На фона на демографската криза, застаряването на населението и увеличаване на заболеваемостта, разходите за здравеопазване ще паднат от 4 от БВП на 3,6%, добави д-р Трифонов.

Според проф. Генка Петрова от фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София новите лекарства навлизат масово в България 5-7 г. след появата си заради процедурни изисквания. При някои медикаменти за изменчиви вируси това на практика ги обезсмисля. В същото време заради ниските цени на лекарствата у нас може да се стигне до паралелен експорт за други държави в ЕС и да има дефицит в България.

Най-новите прицелни терапии навлизат и у нас, но са много скъпи, курс на лечение е хиляди левове и достъпът на българина до тях невинаги е по медицински критерии, признаха водещи лекари в онкологията, ендокринологията и алергологията.


Харчим за пиене, колкото за лекарства
Българите харчат двойно повече за алкохол и цигари, отколкото за лекарства.

Точните данни са, че за тютюневи изделия с бандерол плащаме годишно по 2,6 млрд. лв., около 2 млрд. лв. за пиене и около 2,2 млрд. лв. за медикаменти.

Това съобщи д-р Кунчо Трифонов, ръководител на IMS Health за България (международната компания за анализ на лекарствения пазар) на семинар в Несебър. Страната ни е на опашката на Европейския съюз по показатели „среден общ разход за лекарства на човек от населението и на първо място по доплащане за лекарства, показват още данните. А новите хапчета и терапии идват в България с 5-7 години закъснение.Пиянството на един народ
Емил Спахийски

Принципно новината, че българите харчим по-малко пари за лекарства, отколкото за цигари и алкохол изглежда позитивна. Изглежда така, сякаш народът е здрав и празнува денонощно.

Истината обаче е по-различна и тъжна. Опиянението няма нищо общо с радостта, а по-скоро с дълбоката национална депресия. Алкохолът, оказва се, е най-леснодостъпното розово хапче, с което да лекува мрачни мисли, да забравя за бремето на солидните сметки и вечните борчове. Както се казва, българинът стига до хапчетата, едва когато всички илюзии с алкохол и цигари приключат.

Би било твърде тъжно да констатираме, че този народ е пиянка, но трябва да признаем, че чашите се пълнят предимно в ботевския смисъл на изречението: "Пиян дано аз забравя..."

Харчим за алкохол колкото за лекарства

Доплащаме най-много за медикаменти сред страните в ЕС
Българите плащат годишно 2,6 млрд. лв. за цигари с бандерол и около 2 млрд. лв. за алкохол. А за лекарства дават около 2,2 млрд. лв. Това съобщи вчера д-р Кунчо Трифонов, ръководител на IMS Health за България (международната компания за анализ на лекарствения пазар в света) на семинар в Несебър, посветен на това достъпни ли са съвременните терапии за българските пациенти.

Д-р Трифонов посочи как в годините разходите във фармацевтичния сектор непрекъснато растат, защото се наблюдава недостатъчна осигуреност с лекарства. В същото време обаче болните българи продължават да доплащат най-много за медикаменти в сравнение с гражданите от страните в ЕС. У нас процентът на личните разходи за лекарства е 56% при среден за ЕС от 17,9 на сто. В държави като Франция доплащането е 1%, в Холандия е 0,5%, а в Италия - 3,2%.

"Заради доплащането, когато пациентите отиват в аптеката, питат: "А не може ли вместо две опаковки, да купя една? Може ли вместо медикамент от 20 мг да взема от 5 мг, защото не мога да си доплатя?", разказа д-р Трифонов. С така "промененото" лечение обаче не се постига контрол на заболяването, състоянието на пациента се влошава, той влиза в болница. Така хоспитализациите у нас са се увеличили двойно за 5 г. и са около 2 млн. годишно", обясни той. Настаняването в болница е скъпо и там се изхарчва целият спестен от държавата ресурс чрез високото ниво на доплащане от пациента. "Излиза, че сме евтини на брашното, а скъпи на триците", каза д-р Трифонов.

България е на дъното на таблицата в Европа по показателя "среден общ разход за лекарства на човек от населението". След нас са само Румъния и Латвия.

Годишно за медикаменти на човек у нас се падат по 108 евро, в Хърватия сумата е 137 евро, в Германия - 374 евро, а при първенеца Швейцария - 523 евро. В Гърция, която е сходна по население с България, на човек се падат по 316 евро годишно.

На този фон и при демографски срив от Националната здравна стратегия става ясно, че през 2020 г. държавата ще дава около 3,8% от БВП годишно за здравеопазване. Сега процентът е 4 на сто. Според експертите това показва, че секторът не е приоритет.

Средната стойност на опаковка лекарство, плащано от НЗОК, през 2009 г. е била 9,79 лв., на следващата година е 11,07 лв., през 2011-а е 12,75 лв. през 2012-а - 14,03 лв., а пред 2013 - 13,03 лв. а за 2013 г. е 13,03 лв. Според специалистите това означава, че съветът по цени и реимбурсиране си е свършил работата след скандалите с цените на медикаментите през м.г.

"Имаме най-ниските цени на лекарствата в ЕС, но когато нивото на плащането им от касата падне и съответно болният трябва да даде повече пари, пациентите си казват: Медикаментите поскъпнаха. А не е така", посочи проф. Генка Петрова от Фармацевтичния факултет в София. Тя каза, че през тази година от 1944 препарата в позитивния лекарствен списък с намалена цена са 974.
Новите медикаменти идват у нас след 5-7 години
Новите медикаменти стигат до болните българи със закъснение от 5 до 7 години. Така например, когато нови лекарства срещу СПИН се появят в САЩ, у нас те идват след 7 години. Ако медикаментът започне да се прилага в ЕС, той навлиза в България след 5 години. Имало е забавяния на нови молекули и с по 10 години.

"Средната продължителност на живота до средата на 20-и век е била около 50 г. У нас днес тя е 74 г., а в ЕС - 82 г. Проучвания в Европа показват, че значителното повишение се държи на въвеждане на иновативните, оригинални препарати. Затова е толкова важно те бързо да достигат до нас", посочи Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (б.р. - на чуждите производители на лекарства). И добави: "За съжаление България е в пъти с по-ниско потребление на иновативни терапии спрямо ЕС. Но с умно договаряне със здравната каса и осигуряването на повечето средства в системата ситуацията може да се промени".
Бежанци: Тук е ад, връщаме се в Сирия

В центъра на „Овча купел” има бълхи, хора спят на двора
ДАЯНА ПОПОВА

СВЕТОСЛАВ ИЛИЕВ

"Журналисти ли сте?"- с тези думи на английски език ни посрещна сириецът Басим Мохамед пред бежанския лагер в столичния кв. "Овча купел". Мъжът изпъкваше сред останалите раздърпани хора пред лагера с облеклото си - здрави дънкови панталони и изгладена бяла тениска. От чантичката си Басим извади измачкан лист - заявлението му за екстрадиране обратно в Сирия. И поклати глава: "Не е човешко тук."

Басим е обиколил бежанските лагери. Първо е бил в Пъстрогор, после в Любимец, а сега е в "Овча купел". В България е вече от шест месеца и иска да се прибере в Сирия час по-скоро.

"Там е по-добре, никой тук не те зачита, нямаш елементарни човешки права. В Сирия е опасно, да, но е по-добре, отколкото тук", уверява ни мъжът.

Мнението му споделя и бежанецът Осама Мокасир: "Това не е лагер. Това е ад!" И той вече е попълнил молбата си за завръщане в Сирия. По думите им е по-добре да се приберат в размирната си родина, отколкото да останат в България - "защото тук не може да се живее". Осама твърди, че бегълците не са претенциозни - просто имат нужда от елементарни неща - храна, одеяла, лекар. В лагера обаче нищо от това не било осигурено.

Мизерни малки стаи с няколко легла, претъпкани с народ и още повече бълхи - такива са условията за живот в лагера в "Овча купел", твърдят живеещите там.

Въпреки протестите от последните седмици, условията в лагера не са се променили. А бежанците стават все повече и все по-недоволни. Дали и защо е така - няма отговор от управата на лагера - екипът ни не беше допуснат вътре. Полицаите отвън пък отказваха всякаква информация.

Всяка вечер хора се събират пред сградата, където трябва да бъдат приютени. Оказва се, че няма места за всички. "Къде да спим?" е въпросът, който си задават. И отговорът е кой, където намери.

"Повечето пъти нощуваме отвън. Улицата е пуста и рядко минават автомобили, а дворът е голям", свива рамене Ифрам Сантамир. Късметлиите, които успеят да се доберат до легло в лагера, винаги го делят с още някого. "В една стая спим поне три семейства. И въпреки това сградата не може да побере всички ни", разказва друг сириец. Понякога се налагало дори и децата им да спят на улицата в парка или на двора. "Има много деца и възрастни хора. Трябват им грижи", разказва от личен опит Ифрам. Неговият 86-годишен баща е болен и "тук не могат да му предложат нищо".

От Държавната агенция за бежанците са осигурили едно медицинското лице в лагера. Лекарката е с работно време от 8 до 15 ч. Ако на някого му прилошее вечерта - проблемът си е негов. "Сирийката, която почина в четвъртък, търсеше лекарска помощ в продължение на 2 часа. Никой не обърна внимание", продължава Ифрам. Успели да наберат номера на "Бърза помощ", но линейката се забавила. Според сириеца смъртта можела да бъде избегната, ако е имало лекар на място.

Хората разказват, че докторката не приемала хора дори в работното си време. Преди 6 дни отпратила пациент. "Беше ми зле и отидох при лекарката в лагера. Тя директно ми посочи вратата и ме изгони", казва Осама. Той е в България от 20 дни и досега не е бил преглеждан от медицинско лице в лагера. Наложило се да потърси помощ в болница в града. За преглед и лекарства платил половината от месечния си бюджет - 34 лв, ядосва се мъжът.

От агенцията за бежанците дават на всеки беглец по 65 лв. месечно и никаква храна. "Само памперсите, които купих за детето си, струват 27 лв.", казва Ифрам и пита: "А какво ще ядем?" Осама, Басим и Ифрам са съгласни да получават 65 лв., ако има храна. "Непосилно е! Особено с дете", казва Ифрам. Той обаче, за разлика от двамата си сънародници, е категоричен, че не може да се върне в Сирия: "Няма да рискувам живота на децата си".

Басим и Осама обаче чакат с нетърпение деня, в който ще одобрят заявленията им за завръщане в Сирия. "Там може да умрем, но ще умрем като хора. Тук с нас се държат като с животни" - това е мотивът им.Няма да минем без ударно финансиране
Диана Тенчева

Българинът дава повече пари за цигари и алкохол, отколкото за лекарства.

Ако данните ни бяха притеснили, пушачите у нас нямаше да са близо 3 млн. души, нито пък всеки осми щеше да пие всеки ден.

Проблемът обаче е, че и властта не се трогва от статистиката. Програмите за битка с пороците не дават резултат, а и продължава да кара болния да доплаща 60% от медикаментите.

Не само това - ами смята да намали и без това недостатъчния ресурс за здравеопазване, като до 2020 г. той ще стигне африкански нива.

Ако погледнем откъм смешната страна на нещата - ще се сетим за един велик човек, който беше казал, че до 40-ата си година даваме пари, за да си развалим здравето. А след това - да си го върнем.

Но поглеждайки сериозно, ще видим таблици с черни класации, на които сме все в челните места.

А от тях, уви, можем да паднем само с "ударни дози" на финансови инжекции за широка профилактика, бърз достъп до нужното лечение и гаранция, че и 101-вият пациент ще го получи...
Планът „Орешарски" без ревизия на наследството на ГЕРБ
В документа „Държавност, развитие, справедливост" липсва борба с корупцията, защото била следствие
Липсата на резерви в здравната каса отново може да забави реформата в сектора.
Кабинетът „Орешарски" не е ревизирал управлението на правителството на ГЕРБ, за да не попадне в сюжета на приказката за лъжливото овчарче. Това каза премиерът Пламен Орешарски при представянето на програмата на правителството пред депутатите в петък.

„Задоволили сме с най-общи характеристики на завареното наследство. Считам, че след като предходното правителство на ГЕРБ дълго преекспонира темата и така упорито обясняваше своите неблагополучия с предшествениците си за последните над 60 години, опитите за каквато и да реалистична оценка на стартовата база биха рискували да попаднат в сюжета на приказката за лъжливото овчарче", каза той. ^ В програмата, озаглавена „Държавност, развитие, справедливост", терминът „борба с корупцията" отсъства съзнателно, обясни още премиерът. По думите му правителството смята корупцията за следствие и затова е решено да се бори с причините и предпоставките за нея. Той добави, че затова се предвижда въвеждане на електронни публични услуги, електронни търгове, подобряване на административните услуги и отчетливи стъпки за изграждане на електронното правителство. Орешарски акцентира и върху ключов според него фактор, с който не можахме да се справим през целия преход - доверието в институциите и върховенството на закона, което според него не се свежда само до справедлив съдебен процес, а изисква еднакви правила и ефективни механизми за прилагането им за всички, както и еднакво третиране на всички социални групи.

Според министър-председателя ненавременното изплащане на задълженията на държавата и институционалното, а не еднолично вземане на решения, също са част от най-важните елементи на върховенството на закона. Без него не можем да върнем доверието, нито да подобрим стопанския инвестиционен климат, каза той, като цитира Милтън Фридман, който не познавал страна, която да е наложила върховенство на закона и да е останала бедна.

Според премиера новите моменти в програмата му са по-активна роля на държавата като регулатор, ограничаване на административните тежести върху бизнеса, засилване на регулациите върху финансовия сектор, антимонополна политика във всички сектори, залагане на повече мерки срещу бедността, ясно и открито поставяне на проблемите и търсене на приемливи или поносими за хората с решения, но в среда на

ограничени финанси.

Той декларира, че ще се отчита периодично пред парламента и обществото и ще води диалогична, а не конфронтационна политика за търсене на повече,съгласие по ключови приоритетни дейности.

Орешарски посочи, че се предвиждат оздравителни мерки за енергетиката, насърчаване на инвестиционната активност на местно и външно ниво. „Внимание ще отделим на иновативните и експортно ориентираните бизнеси, ще работим за развитие на дългосрочното финансиране на реалния сектор, ще програмираме европейските фондове така, че да са в полза на конкурентоспособността", уточни той.

Премиерът обеща да възстанови годишното индексиране на пенсиите и да увеличи детските надбавки. По думите му реформата в здравеопазването ще се прави, без да застрашава нормалното функциониране на системата, но липсата на резерви в здравната каса може да ги забави.
Въпрос на "нормална практика"

Отчетът и планът на кабинета "Орешарски"
За първите си сто дни кабинетът "Орешарски" отчете 100 мерки. В представения в петък план за управление са изброени още повече - всички до болка познати на публиката, доколкото вече многократно са "взимани" от последните няколко управления. И звучат все така приятно - от постигането на икономически растеж чрез подобряване на условията за бизнес до установяване на върховенство на закона.

Публиката обаче си знае от опит, че единственото, което има значение, е дали мерките ще се превърнат в реални реформи. Освен уточнението, че заради липсващи резерви в НЗОК спешната иначе реформа в здравеопазването отново може да се забави, дори за гордостта на управляващите - социалните мерки, се знае само, че ще "погълнат" 40 млн. лв. от едномилиардния заем. С колко ще се увеличат т.нар. детски и дали всички деца ще ги получат щяло да стане ясно тепърва. Същото важи и за прословутите коледни надбавки за пенсионерите.

След тегленето на чертата засега е ясна само политиката на скандалните назначения, на които отмененият избор на Делян Пеевски за ДАНС не повлия ни най-малко. "Общественото обсъждане на кадровите назначения в администрацията не е нормална практика и тя не се среща и в европейските страни", коментира премиерът по повод стотния ден на протеста.

Наистина въпросът е на "нормална практика". В Германия висши политически фигури напуснаха сцената заради предполагаемо плагиатство в академичните им разработки. В България човекът начело на "най-непартийното и най-академично правителство" отговори на въпрос за назначаването на хора, работили за бившите силови групировки, с въпроса: "Какво беше това СИК и ВИС?"
Поверително от БГ: държавната тайна не е нито държавна, нито тайна
Загрубяха скандалите около липсата и наличието на достъп на отговорни фактори в управлението до секретна информация
АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ

Държавата бълва всекидневно категорични доказателства в какъв хаос функционира. Тя не може да се оправи дори с определените от нея за секретни данни, както и правилата за опазването им. Само за месец гръмнаха няколко големи скандала, които показват безсилие, големи проблеми в цялата система, кадрови недоразумения, включително и в законодателството и неговото прилагане. Замесените институции се оплетоха в детински обяснения и е логично да допуснем, че поразиите са много по-големи от това, което се вижда на повърхността.

Последният по хронология скандал бе с шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Той няма достъп до секретна информация - нито до ниво "поверително", нито до ниво "секретно", още по-малко до "строго секретно". Става дума за специализирания държавен орган, който сам се е представил като обединяващ "регулирането и надзора на различни сегменти на финансовата система - капиталовия, застрахователния, пазара на допълнителното пенсионно осигуряване и пазара на доброволното здравно осигуряване". Тя отговаря да не бъдат допуснати мръсни пари в споменатите области. Същата комисия е длъжна да защитава интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица.

Според КФН структурата стриктно спазвала "разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация при осъществяване на своите правомощия". В официалното й становище се твърди, че и "членовете на регулатора, включително председателят на комисията Стоян Мавродиев, имат право на достъп до информация, класифицирана като служебна тайна по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), което им позволява да упражняват законоустановените си правомощия".

Но защо председателят на КФН няма издаден достъп до класифицирана информация от ДАНС, а пък неговите заместници имат? Зам.-председателят на КФН Николай Попов има разрешение, и то за ниво "секретно", което важи до 2016 г. Разрешение имал и другият зам.-председател - Борислав Богоев. А началникът им няма.

Твърденията за това, че Мавродиев все пак имал достъп до служебна тайна, са смешни, като се има предвид, че какво ще е служебна тайна, определя самото ведомство. За достъпа до нея никой не дава разрешение, нито се иска. Той произтича от обстоятелството, че съответното лице работи в съответното ведомство.

Достъп се издава за информацията, която държавата определя за тайна. И тя е с определени нива - поверително, секретно и най-високото "строго секретно". Той се дава от ДАНС след проверка. Такъв допуск имат над 140 000 души, включително кметове, областни управители, много обикновени държавни служители, хора, боравещи с далеч по-малко деликатна материя, от тази в КФН. Но сред тях не е Стоян Мавродиев, както става ясно от признанието на самата комисия. Защо? Не е поискал ли, отказан ли му е, не искал да попълва въпросниците с деликатна информация за себе си ли?

Категорично ясно е, че комисията работи с класифицирана информация, както и че има случаи, в които на практика тя не може да върши пълноценно дейността си, ако някой от членовете й няма допуск. Комисията може да отказва издаване на лицензи на инвестиционни посредници, като се аргументира с получена класифицирана информация, която не дава възможност да се издаде съответното разрешително. В становище на комисията се твърди, че такъв случай не са имали от 2010 г. насам. Т.е. откакто Мавродиев оглави КФН. Което не означава, че той не се нуждае от допуск. А ако занапред бъде дадена такава информация в комисията? Председателят ще излезе или няма да гласува?

От другата страна - самата КФН се хвали, че работи съвместно с ДАНС по предотвратяване на прането на пари и навлизането в страната на капитали, придобити от престъпления. А според правилника за устройството и дейността на КФН и нейната администрация е записано, че служителят по сигурността на информацията в комисията се отчита за дейността си лично на председателя на КФН. Нещо, което няма как да се случва, ако въпросният председател няма допуск до секретна информация. При това е добре да е до най-високо ниво "строго секретно". Шефът на КФН няма никакъв.

ДАНС, ДКСИ и прокуратурата мълчат.

Мавродиев трета година ръководи КФН, а на тази уж най-подредена и добре пазена система не й прави впечатление как се пазят тайните в комисия, която работи предимно със секрети.

Преди няколко седмици се разбра, че допуск до класифицирана информация няма един от зам.-директорите на агенция "Митници". Става дума за Николай Попов, който отговаря за митническото разузнаване и разследване. Още по-скандалното е, че той е имал разрешение, но му е било отнето през 2009 г. с обяснението "заради ненадеждност". През 2008 г. Попов е получил разрешение за достъп до класифицирана информация до най-високото ниво "Строго секретно" в качеството си на служител на Главна дирекция "Криминална полиция". Отнето му е на 6 ноември 2009 г. от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), защото е спестил информация, с която е можел да бъде изнудван.

Преди месец за кратко Попов бе и и.д. началник в митниците, и тайна велика как точно се е боравило с класифицираната информация във ведомството, която влиза там всекидневно. Никой не обелва дума да се вземат кадрови решения и Попов си остава в митниците, ръководи си митническото разузнаване без допуск. А там сигурно всяка втора запетая е секретна.

Още по-големи проблеми около достъпа до държавни тайни излязоха наяве покрай друг случай - този с наскоро назначения председател на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Георги Христозов. При него се стигна дори до искане на прокуратурата за отстраняването му от този пост, защото се оказва, че неправилно е имал достъп до класифицирана информация като шеф на ТЕЦ "Марица-изток 2". През 2008 г. той е получил допуск до ниво "поверително" от служител по сигурността в държавното търговско дружество. От прокурорската проверка станало ясно, че Христозов има стара присъда, по която след това има реабилитация. Но Законът за защита на класифицираната информация е категоричен, че лице с присъда няма право на допуск, независимо от това дали е получил реабилитация. Но Христозов не бе отстранен, прокуратурата и ДАНС замълчаха, не предприеха допълнителни действия, включително и да установят кой му е дал допуск въпреки присъдата и законовата забрана. Толкова по-парадоксално бе, че икономическият министър отказа да го махне, независимо че отстрани предишния шеф Михаил Андонов, защото няма допуск, който му е взет заради водено срещу него разследване.

През юни се разбра, че Делян Пеевски е бил проверен само за няколко дни, за да получи допуск до най-високо ниво тайни, за да стане шеф на ДАНС. Технологичното време в традиционния случай отнема месеци. Или иначе казано бъркотията не е само в липсата на допуски, но в издаването им.

От гореописаните случай можем да заключим, че опазването на държавната тайна, заради която огромни структури - ДКСИ и ДАНС, получават значителни суми от бюджета, е смокинов лист, който прикрива кадруване на тъмно, интригантстване и партийна партизанщина. Тази смрад, прикрита като върховна грижа на държавата за нейната сигурност, трябва да бъде разрината. Явно много ще мирише, но ако прокуратурата и читавите служители в горните структури продължават да си запушват носа, означава, че мафиотизирането е окончателно.
Ако дупките по пътя не са показани по телевизията, значи ги няма
Единственият начина някой да обърне внимание на проблем на хората е те да излязат на улицата
ДЕСИСЛАВА КОЛЕВА

Една събота в началото на септември жителите на самоковското село Говедарци блокират пътя до хижа "Мальовица" за 3 часа. Идват камерите. Ден по-късно кметът получава обаждане да чака в понеделник регионалния министър. В понеделник Десислава Терзиева пристига в Самоков, следвана по петите от машините.

Бърза реакция на властта?

Проблемът на Говедарци е отчайващо тривиален - искат невъзможният път до хижата да бъде закърпен. Кметът Бойчо Шуманов е преброил 6000 дупки, но само по-изразителните. Всичко на всичко драмата е за 18 км и 200 000 лв. Пътят към "Мальовица" с нищо не е по-различен от стотиците селски пътища в страната - строен през далечната 1968 г., половината от него е преасфалтиран последно преди 26 г., а оттогава е оставен на изживяване. В Неделино даже 1500 местни хора запретнаха ръкави и сами си направиха път от едно село до друго, вярно с показателни имена - от Крайна до Долен.

Светкавичната реакция на управляващите в Говедарци сигурно щеше да заслужи овации, ако кметът не бе изписал десетки докладни до всички възможни нива в последните 2 г. И ако му бяха обърнали внимание, преди народът да затвори пътя и да го покажат по телевизията. Но управляващите отдавна възприеха максимата, че ако за проблема на хората не съобщят медиите, значи той не съществува. Дори и селският кмет да им пише всеки ден. "Не трябва да е това начинът, но явно само така ни обръщат внимание. Аз колко докладни съм изписал, но сега момчетата се запалиха и организираха протеста", казва Шуманов. "Момчетата" живеят в Говедарци и се организират в инициативен комитет с единствено искане - ремонт на пътя. В подписката за 3-те часа протест те събират над 700 поддръжници, сред които туристи от Бургас, Шумен, Варна, Габрово, Пловдив и т.н.

В случая обаче бързата реакция на министъра е чисто и просто пиарско замазване на очите, а отпуснатите пари на данъкоплатците ще се стопят с пролетния сняг догодина. Причината - пътят е в толкова окаяно състояние, че изкърпването му е неефективно. За да има ефект от ремонта, отсечката трябва да се преасфалтира изцяло, признаха работниците от ремонтиращата фирма и служител на пътното управление. "Тия пукнатини ги оставяме, по-малките дупки също, това зимата ще се изрови и пролетта е дроб. Но трябва да се съобразим колко пари са ни отпуснали", признават работниците по пътя. Не без страх, че говорят пред журналисти.

За 4-5 дни работа миналата седмица работниците бяха изрязали за закърпване дупките по около 10 км от пътя и отпуснатите пари вече бяха свършили. Изрязани бяха около 6000 кв. м дупки. Като им каза, че е преброил над 6000 дупки по трасето, работниците шеговито се скараха на кмета, че той е виновен за малкото отпуснати пари. "Не ти е вярна сметката, ние дотука само толкова сме изрязали, а не сме правили всички", казва един от работниците на кмета. И го успокоява, че тоя път не е нищо, защото той е виждал 40-сантиметрови дупки. "Денонощно да работим, пътищата в България не може да ги оправим", разсъждава работникът.

В Самоков Терзиева обяви, че за пътя се отпускат между 130 000 и 160 000 лв. "Чакаме шефката от София да дойде да каже колко още средства са отпуснали", обяснява служителят от пътната агенция няколко дни по-късно. От АПИ обясниха пред "Сега", че парите вече са 200 000 лв. И те обаче ще стигнат само колкото работниците да закърпят най-големите дупки. Пукнатините и по-малките ще чакат други времена.

"Ако пак има дупки догодина, ще затворим отново пътя", категоричен е Георги от инициативния комитет. Според кмета една от причините за западане на региона е именно липсата на добра инфраструктура и на инвестиции. По думите му държавата отдавна е абдикирала от района. Впрочем пътят между селото и Самоков също е в дупки, но те бледнеят на фона на тези към планината, затова и на говедарчани им се струва приличен. Преди над 300 души са работили в туризма, днес има едва 5-6 семейни хотела.

Разбитият път, както често се оказва, не е единствената болка на Говедарци. Веднага след "добър ден" Шуманов неизменно получава въпроса: "Кмете, кога ще пуснат водата?" И така е почти всеки ден, защото тук водните аварии са всекидневие. В резултат улиците в половината от селото са разкопани и оставени в кал. Никой не си прави труда да хвърли малко чакъл отгоре.

"Тръбите пукат като пуканки", шегува се кметът. Естествено, откакто са сложени, не са подменяни. Сега общината е отпуснала пари за смяна на 1000 м водопровод, но техниката и новите тръби стоят зарязани на една разкопана улица, защото работниците са прекъснали работата си, за да отстранят най-новите аварии. Най-харчената стока в магазините тук е минералната вода, защото само смелите пият от чешмата. Проблемът е с южната половина на Говедарци, която черпи вода от софийския водопровод. Местните твърдят, че водата им е от река Мальовица, а в нея безпрепятствено се изливат всички отпадни води от хижите и хотелите в комплекса.

Всъщност водата от "Мальовица" трябва да се пречиства в софийската пречиствателна станция, но тук никой не вярва на това. Преди комплекс "Мальовица" е имал пречиствателна станция, но днес е рай за храсти и малки борчета. Строежът на другата станция, която е трябвало да обслужва самото Говедарци, днес също е в бурени. Междувременно в селото смятат, че именно заради водата възрастните и бебетата често боледуват. Иван води дългогодишна кореспонденция с екоминистерството, РИОКОЗ, "Софийска вода" и т.н. Миналата година той дава една година срок на управляващите да намерят решение за водата. Срокът изтече на 15 септември, но хората засега се въздържат от протести. Обаче все повече осъзнават, че друг начин да ги чуят няма.

"Искам да стигне до ушите на Фандъкова - 3 реки минават през селото и нашата канализация и тази на селата тук изтича в тях, ние сме потенциален замърсител на язовир "Искър", алармира Шуманов. През лятото в селото имало профилактика на тръбите. "Във фонтана на площада имаше стотина рибки, щом пуснаха водата, умряха за 5 минути. Обадих се на РИОКОЗ да дойдат да я изследват, никой не дойда", разказва кметът.

Така в първото обявено за национален курорт у нас село останалите около 1300 местни жители (били са 2600 преди 20-ина години, натъртва кметът на няколко пъти) имат чувството, че живеят като след война. "Като едно западнало косовско село сме. Строим магистрали, но никой не мисли за малките села. Това ли ни е най-важният проблем?", пита се мъж, седнал с пълна планинска екипировка в едно от заведенията на селото.
Сто дни кабинетът „Орешарски”. Обещано – (не)изпълнено

Бизнесът, майките и военните най-доволни
Деница БОЯДЖИЕВА

За първите сто дни на кабинета „Орешарски" управляващите сложиха щампа „изпълнено" на някои от предизборните обещания, други отложиха за следващата година, а трети, като семейното подоходно облагане - за края на мандата.

Най-доволни от действията на правителството в тези сто дни останаха бизнесът, майките и военните. Държавата отхлаби примката около шията на малките и средните фирми, като само през юли и август изплати над 1 млрд. лв. ДДС. Прие се и спешен социален пакет.

Еднократната помощ за първолаци бе увеличена от 150 на 250 лв., но остана подоходният критерий от 350 лв. на член от домакинство. Парите за отглеждане на дете от 1 до 2 г. се вдигнаха от 240 на 310 лв., а месечната добавка за деца с увреждания се повиши с 28 лв. С близо 60 000 души беше разширен кръгът на тези, които получават помощи за ток и парно през зимата.

Министърът на отбраната Ангел Найденов върна правото на военните да се пенсионират без изискване за възраст. Всички униформени от системата ще,излизат в заслужен отдих след 27 години служба.

Като всяка власт, и тази се зарече да пребори бюрокрацията и да облекчи административната тежест за гражданите и фирмите. За целта се изготви пакет от 88 мерки, но той още не е приет.

Правителството даде заден ход за увеличението на минималната заплата от 1 октомври от 310 на 340 лв. и го прати в списъка с приоритети за 2014 г. Това не важи за тавана на пенсиите. В сега действащия Кодекс за социално осигуряване е записано, че ограничението на парите трябва да падне за новите пенсионери от 1 януари 2014 г. За целта ще са нужни близо 12 млн. лв. и не е взето окончателно решение.

Най-справедливо е таванът да падне за всички, само че това струва 120 млн. лв. годишно и трудно може да се направи при състоянието на общественото осигуряване, коментира социалният министър Хасан Адемов. В момента максималната пенсия, която човек може да получи, е 770 лв., без значение колко е работил и на какви суми се е осигурявал. Близо 53 000 българи получават пенсии, които са по-ниски от тези, които им се полагат. В 15 от общо 28 държави членки на ЕС горна граница на пенсиите няма.


Минималната рента остава в предизборните дипляни

Идеята за минимална гарантирана рента, която арендаторите да плащат на собствениците, най-вероятно ще остане в предизборните дипляни. Според зърнопроизводителите това е популистка мярка, а и сред самите депутати от БСП има сериозни търкания по въпроса.

Засега няма движение и по обещанието, че кооперациите ще разчитат на специално внимание, а досегашната политика, която привилегирова едрите земеделци, ще бъде променена. До момента още не е ясно какъв ще е таванът върху субсидиите на най-едрите земеделци. Затова пък над 20% от европейските пари за сектора ще бъдат платени още през този декември.

Целевата подкрепа за дребните и средните фермери по всичко личи остава за следващата година. Новата програма за селските райони ще започне от май 2014 г. Дотогава ще трябва да изчакат и над 2500 млади фермери, чийто достъп до програмата беше отрязан.

Едно от предизборните обещания на БСП - създаване на Агенция за земята, също ще се осъществи през 2014 г.
1 млрд. лв. за здраве, 550 млн. за просвета

Повече пари за здравеопазване обеща БСП в началото на мандата. Министър Таня Андреева се пребори за допълнителни 5 млн. лв. в бюджета на ведомството до края на годината, а правителството договори с ЕС 1 млрд. лв. за следващите 6 г.

От 1 януари 2014 г. парите за ваксините на децата и безплатните инвитро процедури ще се осигуряват от бюджета на здравното министерство. През 2013 г. ГЕРБ прехвърли тази отговорност на държавата върху вноските на хората. От началото на следващата година пенсионерите ще плащат само левче за посещение при лекар вместо сегашните 2,90 лв. Правителството обаче не предприе обещаните мерки за намаляване цената на лекарствата.

Повече пари догодина ще има и за просвета. Образователният министър Анелия Клисарова обеща да се пребори за 4,5% от БВП вместо сегашните3,9%. Тя довършва и преговорите по създаването на оперативна програма за образование и наука, по която ще дойдат 550 млн. евро за идните 6 години. Обещани бяха 750 млн.

Нов закон за средното образование бе задача №1 в предизборната програма на Клисарова. От 1990-а нормативната уредба за училищата не е обновявана из основи. Дали документът ще влезе за разглеждане в пленарната зала до края на годината, не е ясно.
Токът поевтиня и износът му потръгна

Двете основни обещания в енергетиката, с които започна управлението на правителството, са изпълнени. Цената на електроенергията за бита и малките фирми беше намалена с близо 5%, като поевтиняването се усети и от стопанските потребители на средно и високо напрежение. Поне на този етап се провалят мрачните прогнози, че понижението на тарифите за едни клиенти ще бъде за сметка на други. Второто изпълнено обещание е, че значително беше увеличен износът на ток, благодарение на което спря драстичното орязване на товарите на тецове и възобновяеми източници - слънчеви и вятърни електроцентрали. Миньорите в „Марица-изток" се върнаха на работа в нормални смени.

Двете постижения са свързани с включването на пари от бюджета за субсидиране на зелената енергия, общо 498 млн. лв. до 30 юни 2014 г. На дневен ред е обещанието да се преоформят договорите за изкупуване на енергия на завишени цени от двата американски теца в „Марица-изток". Реформа се обещаваше и за парното, но все още не е обявен дори проект за промени.
Армейците пак ще се пенсионират без възраст

Военните пак ще се пенсионират без изискване за възраст. Връщането на това право бе сред обещанията на БСП по време на предизборната кампания. Именно това бе една от първите стъпки на новия военен министър Ангел Найденов, щом пое поста. Той направи писмено предложение да се върне старото положение - всички униформени от системата на отбраната да излизат в заслужен отдих след 27 години служба. Соцдепутатите Атанас Мерджанов, Георги Гьоков и Борислав Гуцанов вече са разписали предложенията за промени в Закона за изменение на Кодекса за социално осигуряване. Новите текстове влизат в парламента идната седмица. Идеята е, след като бъдат гласувани, да са в сила от 1 януари 2014 г. Депутати от ДПС също са на мнение, че поправките трябва да се подкрепят.

Щом взе властта, ГЕРБ измени чл. 69 от Социалния кодекс, който се отнасяше за армията, като въведе изискване за навършена възраст от 52 г., освен осигурителен стаж, за редници, сержанти и младши чинове и 54 г. за старшите и висшите чинове, за да имат право на пенсия. Мярката беше приложена само спрямо войската, въпреки че у нас има още 10 професии, които се пенсионират само по трудов стаж, сред които са танцьори и балерини. И сегашният социален министър Хасан Адемов призна, че това е крайно несправедливо.

Драстичната промяна бе причина само за два месеца на миналата година от армията да си отидат близо 800 офицери. Мнозина от тях казваха, че напускат строя, за да стават балерини в операта. Толкова командни кадри за толкова кратко време войската ни не бе губила в нито една война.
Актуализацията - нужна заради грешни сметки

Актуализацията на бюджета може би е най-значимото събитие във финансовия сектор след стъпването в длъжност на новото правителство. При старта на управлението си премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов обявиха, че ще пробват да работят с Дянкови-те разчети. След проверка на състоянието на хазната обаче се оказа, че това е невъзможно, финансист №1 настоя за актуализацията заради резултатите на приходните агенции. Те показваха очаквано неизпълнение на плановете с близо 1 млрд. лв. Впоследствие милиардът бе ревизиран и в закона бяха записани 555 млн. лв. по-малко данъчни приходи. Държавата реши да увеличи харчовете с 286 млн. лв. и да тегли до 1 млрд. лв. нов дълг. Очаква се около 700 млн. лв. да бъдат емитирани чрез германски банки.
Край на даренията в МВР

В МВР беше сложен край на даренията и фирмите на ведомството бяха закрити. Същото се случи и със служба Сигнално-охранителната дейност (СОД), с която дълги години вътрешното министерство бе в конфликт на интереси.

В проекта за нов закон за МВР е спазено обещанието за ограничаване на възможностите на министъра, който е политическо лице, да се намесва в оперативно-издирвателната работа и използването на СРС. Новият закон дава повече правомощия в тази насока на професионалното ръководство на МВР в лицето на главния секретар, който вече ще е с мандат от 5 години.

До момента не е изпълнено обещанието за съкращаване на администрацията в МВР.

Обещаното прехвърляне на ГДБОП в ДАНС още не е приключило, като в момента тече проверка на антимафиотите с тестове и детектор на лъжата.

Неясна остава съдбата на обещаната нова агенция за подслушване - ДАТО. До момента тя не е структурирана и не работи. Не е създаден и органът, който ще я контролира.

Не са готови проектозаконите за защита на националната сигурност, както и за НСО и НРС, които вече 24 години работят без нормативна база.

За стоте дни МВР успя да удари две групировки, станали известни като „Килърите" 2 и 3. Йовчев извади от храстите катаджиите и им нареди публично да обявяват къде са камерите им.


Медицинският ВУЗ в Плевен е домакин на Европейската нощ на учените
Медицинският университет в Плевен ще е домакин на Европейската нощ на учените за трета поредна година, съобщи за БТА Велина Дукова - експерт във висшето училище. Събитието се организира съвместно с плевенския клон на Съюза на учените в България на 27 септември в университетския телекомуникационен ендоскопски център. Темата ще бъде "Науката за всеки ли е? Как се "отглеждат" таланти за научна кариера?" Идеята е да бъдат представени на гражданите по достъпен начин различни научни постижения и да се покажат любопитните страни на науката. Гостите ще могат да се запознаят с интересни презентации на учени от града, в които всеки присъстващ ще може да потърси рецепта за по-добро качество на своя здравословен начин на живот.

Във фоайето на Телекомуникационния ендоскопски център ще бъдат представени любителски фотографии, демонстрации на химични реакции, интересни факти за знаменити български учени. Посетителите ще станат свидетели на демонстрация на метод за йонизиране на водата и ще дегустират постигнатия резултат. Нощта на учените в Плевен ще завърши с Младежко научно кафене-парти.
Вотът не ме плаши, заяви министър-председателят, градоначалници го затрупаха с папки
Питат Орешарски за болници и пътища

Лечебница на час път от дома, обеща премиерът
Болницата трябва да бъде най-много на час път от пациента, ако в населеното място няма клиника. Това заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с кметовете от Великотърновско. На нея управниците поставиха остри въпроси за здравните заведения в малките общини.

Кметът на Елена Дилян Млъзев поиска съдействие да се спаси болницата в балканското градче. Орешарски обеща проблемът да бъде обсъден. "Ще се работи по въпроса отдалечените населени места да разчитат на лекари от Спешна помощ", каза министър-председателят. И подчерта, че това засега е само идея, която предстои да бъде обсъдена със здравното министерство. "За целта медиците ще трябва да бъдат допълнително подсигурени, за да могат да извършват поне базови услуги в здравеопазването", коментира премиерът.

На срещата в сградата на Областна администрация във Велико Търново присъстваха също председателят на Народното събрание Михаил Миков и областният управител инж. Георги Рачев.

Всички кметове представиха в писмен вид проблемите си и затрупаха премиера Орешарски с папки. Много от неволите им са свързани със средствата за ремонт на пътищата, проблемите с язовирите и хидросъоръженията на територията на съответните общини. Кметовете са поискали от държавата да осигури и допълнително средства за почистване на речните корита извън населените места.

"Вотът на недоверие е нормална политическа практика". Така Пламен Орешарски коментира предстоящото гласуване в парламента. Той допълни, че вотът на недоверие не го притеснява.

Иван Иванов


В ОАЕ плащат по €10 000 за ендокринолози и хирурзи
И Близкият изток ни „краде" лекарите

300 наши анестезиолози, избягали във Франция
АННА ЕФТИМ0ВА

Наши лекари вече емигрират и в Обединените арабски емирства. В последните месеци все повече болници от близкоизточните страни търсят медици от ЕС.

„Търсят се специалисти по вътрешни болести, анестезиолози, хирурзи, дори пластични хирурзи, което е много рядко. Свободни места има и за медицински сестри и акушерки", обясни организаторът на европейската трудова борса за медици MedPharm Careers у нас Радислав Наков. За да работят в ОАЕ, медиците се явяват на изпит по медицински английски език и на интервю. За труда си лекарите ще получават по 10 000 евро месечно. „Има интерес към тези предложения. Няколко лекари и сестри вече са изпратили CV-та", заяви Наков. На есенната медицинска борса има работодатели от Германия, Великобритания, Франция и скандинавските страни. Те търсят току-що завършили студенти, специализанти и специалисти. Най-голям глад има за ендокринолози, анестезиолози, невролози, психиатри и медицински сестри. Възнагражденията за лекарите специалисти в западноевропейските болници варират между 3500 и 7000 евро. Традиционно най-предпочитаната дестинация от родните лекари и медсестри е Германия. Младите доктори избират да специализират там, защото няма приемен изпит и има свободни места.

Стартовата им заплата е 2500 евро което е 10 пъти повече в сравнение с тази, която биха получавали у нас. „Искам да специализирам образна диагностика в Германия, защото там има повече възможности. След това обаче искам да практикувам в някоя англоговоряща страна", обясни вече дипломиралата се Петя Николова. Според Наков лекарите над 30 г. рядко говорят чужд език. Именно това затруднявало наши медици да си намерят работа във Великобритания. От 1 април всички чужди лекари, които искат да практикуват на Острова, трябва да представят сертификат, че владеят медицински английски. „Не съм съгласна да давам 1200 лв. за курс по медицински английски. Могат да ме извикат на интервю и да се убедят, че говоря езика", каза специ-ализантката по офталмология Калина. Болниците в Холандия, Белгия и Франция обаче предлагат безплатни курсове по съответния език. „Във Франция има 300 български анестезиолози, а у нас те са 750. Ако заплатите и условията тук не се подобрят, ще останат само тези лекари, които не говорят чужд език", предупреди Наков.
ДРУЖЕСТВОТО НА КАРДИ0Л03ИТЕ АЛАРМИРА

70 000 българи умират от инфаркт и инсулт
МАРИАНА ТОДОРОВА

Средно по 70 ООО българи умират в следствие на сърдечносъдов проблем всяка година. Това съобщиха вчера от Дружеството на кардиолозите по повод Световния ден на сърцето, който традиционно се отбелязва на 29 септември. „През 2010 г. малко над 74 000 души са били покосени от инфаркт или инсулт, докато през 2012 г. тези трагични инциденти са сведени до около 70 000, което представляват 65%

от общата смъртност в страната", пресметна председателят на дружеството доц. Иво Петров. По думите му в България средно между 60% и 70% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания. Той отчете "още, че над 60% от трагичните инциденти през последните години се дължат на исхемична болест на сърцето, в това число остър инфаркт на миокарда, хипертонични и мозъчно-съдови заболявания.

В България през 2012 г. са регистрирани 50 783 инсулта, от които смъртните случаи са 7535. Всяка година близо 6000 българи умират от остър инфаркт на миокарда и други форми на исхемична болест на сърцето. Около 13-15 000 са общо инфарктите.Най-засегнати от сърдечносъдовите заболявания били хората на над 55-годишна възраст, като жените били по-уязвими от мъжете. Според кардиолозите не били малко и случаите на хора с такива проблеми между 35 г. и 55 г. Инсулти получавали дори младите хора до 35 г. Лекарите отчитат близо 200 такива случая през 2012 г.

Доц. Петров отново повдигна въпроса за поставяне на дефибрилатори на оживени обществени места - в училища, на авто и жп гари, метрото, и летището. „Те могат да бъдат използвани в случай, че има пострадал с внезапна сърдечна смърт и да му се окаже животоспасяваща помощ до идването на специализиран екип", обясни той. Такава практика имало в редица развити държави като САЩ, Япония и западноевропейските страни.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница