Четирима в битката за шеф на КасатаДата21.01.2018
Размер220.56 Kb.
12.02.2015
Четирима в битката за шеф на Касата


Мария Чипилева
Новият управител на здравната каса твърдо ще е на ГЕРБ. От групата на Pеформаторския блок няма да има кандидатура за този пост, заяви доц. Димитър Шишков от ДБГ. Днес изтича мандатът на досегашния директор на фонда-д-р Румяна Тодорова, която бе назначение на БСП. До избора на нов управител функциите й най-вероятно ще се делегират на подуправителя д-р Динчо Генев, който бе кандидат на ДПС. Кой ще е новият управител на фонда ще реши парламентът. Три са основните номинации за поста, твърдят гербери. И трите кандидатури са на хора, които са били начело на районни каси. Едната е на д-р Мартин Митев, който в момента е начело на групата на ГЕРБ в общинския съвет в Плевен. Другият кандидат е д-р Иван Маджаров от Пловдив. Третата кандидатура за пореден път е тази на Глинка Комитов. Той бе шеф на районната каса в София, а сега е изпълнителен директор на Втора многопрофилна болница за активно лечение в столицата. За втори мандат се завъртя и името на Румяна Тодорова. Широка подкрепа за шеф на касата получи сред здравните среди името на д-р Даниела Дариткова.

Затварят лечебница за дълг към НАП


Красимира Славова
Многопрофилната болница на Димитровград е пред закриване заради невнесените данъци и осигуровки в НАП от близо половин милион лева.Угрозата пред клиниката "Света Екатерина" е след влязлото в сила през тази седмица решение, издадено през ноември 2014 г. с министерско постановление за затягане на финансовата дисциплина. Според него НЗОК автоматично спира плащането на клиничните пътеки на всяко лечебно заведение със задължения към държавата.

Болница в Кувейт търси наши хирурзи


Частната клиника избира с кастинг 50 доктори и сестри

Мария Чипилева
Нова частна клиника за пластична хирургия в Кувейт си търси персонал от България. Чуждестранните инвеститори ще изберат над 50 медицински специалисти оттук, показва обява на сайта на Българския лекарски съюз.

В момента събираме автобиографии, в началото на март ще дойдат собствениците, за да проведат интервюта на място и да отсеят кандидатите, заяви Маруан Елфил, който помага в набирането на персонала. Кувейтците търсят 6 пластични хирурзи, 6 дерматолози и двама хирурзи, които саспециализирани в лечението на затлъстяването. Освен това искат 40 медицински сестри и двама ортодонти - дентални специалисти, които отговарят за хубавите усмивки. Условията, които се предлагат, включват място за живеене, добри заплати, а самата клиника се намира в столицата на Кувейт, увери Маруан Елфил. Изискванията към кандидатите са диплома за специалност, добро ниво на английски език и автобиография.

Миграцията на родните лекари и медицински сестри е един от най-големите проблеми в последно време за здравната ни система. От 2007 г. досега се предполага, че са емигрирали около 9000 здравни специалисти. Заради това средната възраст на лекарите тук става все по-висока, а броят на някои специалисти все по-нисък. Медиците предпочитат да заминават в Западна Европа и дори в арабските страни, защото получават добри заплати и условия на труд.

До 1 0 000 евро на месец стигат заплатите, които получават чуждестранните медици в Кувейт. Освен това лекарите имат на разположение апартамент без наем. Сред другите екстри обикновено са безплатно участие в курсове и конгреси, медицинска застраховка и самолетни билети до родната им страна веднъж годишно.Безплатно на лекар до юни


Михаела Благоева
Безплатна лекарска помощ и повече информация за българките с миомна болест у нас ще предостави програмата "Повече за нея", организирана от Националната пациентска организация (НП0). Кампанията ще продължи до юни, като в нея ще участват специалист гинеколози от 15 града. "Миомната болест в България е табу и за това заболяване досега не е говорил никой. Тя се приема за нещо странно и срамно и жените дълго време избягват проблема", коментира д-р Иван Вецев, експерт Достъп до лечение в НП0. По думите му това се дължи на страха от хирургична намеса у дамите. "Щом чуят за миома или някакъв доброкачествен тумор доста често жените си представят крайното състояние, в което трябва да бъдат оперирани, без да им бъде предоставена възможност за друг избор", посочва д-р Вецев. По думите му програмата "Повече за нея" е свързана с логистична подкрепа за дамите - за да получат повече истинска информация за миомната болест и да намерят своя лекар като позвънят на 0700 10 515 всеки делничен ден от 12 до 17 ч. В кампанията са се включили 47 спе-s циалисти от София, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Монтана, Плевен, Русе и Шумен. "Повече за нея" ще даде възможност надамитес миомна болест да получат безплатен едномесечен терапевтичен курс, като няма ограничение в броя на включените пациентки. "С кампанията целим да премахнем стиг-мата за това заболяване и жените да не се страхуват да отидат на лекар. Хисте-ректомията е травмираща за жените, тя не трябва да преобладава, както е сега, а да е последен вариант при лечението", категоричен е д-р Вецев. Според него голяма част от пациентките разбират за заболяването си чак при появата на симптомите му. "Тогава обаче е късно за някои от тях и хирестеректомията става неизбежна, защото не могат да се възползват от другите методи налечение. Затова апелирам към дамите да се изследват навреме", алармира д-р Вецев. Доказателство за това, че хваната навреме диагнозата миомна болест не означава непременно операция, е историята на пациентка, пожелала обаче да остане анонимна. Преди 4 г. заедно с радостната вест, че ще става майка, младата дама научава от своя гинеколог и че има миомен възел. 'Това бе истински шок за мен, тъй като не знаех дали тези две неща са съвместими и дали ще мога да износя нормално бебето си без да имам проблеми. Наложи ми се да се консултирам и с друг специалист. За щастие, бременността ми протече нормално и родих със секцио здраво бебе", разказва пациентката. Сега тя все още живее с миомния възел, който не е отстранен. "На медикаментозно лечение съм, защото не желая да се подлагам на оперативно. Надявам се всичко да е наред и в бъдеще", пожелава си тя.

Питат ни лесно ли стигаме до доктор


Ще се борят за по-евтини хапчета в бедните държави

Мария Чипилева
С проучване за това дали хората имат достъп до адекватна медицинска помощ във всички страни на ЕС ще започне работа новата група за здравеопазване в ЕП. За да се проверят възможностите за лечение в общността, първо ще се направи въпросник за 28-те страни. На базата на това проучване ще се създаде постоянен инструмент за измерване на достъпа на пациентите до лечение. Първите резултати ще се представят в края на юни в Латвия. Успоредно с това ще се направи ревизия и на прилагането на трансграничната директива за здравно обслужване, тоест за лечение в чужбина. Това ще стане по време на сесии Европейския здравен форум в Гащайн, работни групи на депутати в ЕП и др. Тези две инициативи са първите стъпки на Европейското партньорство за достъп до качествено здравеопазване. В по-дългосрочен аспект обаче амбициите са големи. Идеята е да се въведат финансови механизми за подпомагане на победните държави, така че пациентите да имат добър достъп до здравеопазване, казва д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО. От много време активно се обсъжда дали можем да променим ценовата система в ЕС за лекарствата. Например - даването на по-ниски цени за по-бедните държави като България. Това обаче ще се обвърже с желанието на страните да развиват здравеопазването си и да инвестират в сектора. "Колкото по-голям процент от БВП заделят, толкова по-евтини лекарства ще получават. Най-вероятно в този случай България ще се колаборира заедно с Румъния, Унгария и т.н.", казва д-р Хасърджиев. Обсъжда се идеята и за оказването на пряка финансова подкрепа на страните. Вече има прецедент в Европа за създаването на фонда за иновациите в лекарствата в който има 1 млрд. евро от ЕК и още толкова от фармацевтичната индустрия, казва д-р Хасърджиев. Подобен модел може да се приложи и за новия фонд или дори да се ползват средства от този за уеднаквяване на достъпа до здравеопазването в отделните държави. Със сигурност ще се помисли и за единна регулация за цените на медицинските изделия.

И в България ще се използва моделът на Европейската платформа за здравеопазване. Идеята е съсловни и пациентски организации, индустрия, политици, здравни заведения и министерството да се обединят в местна инициатива "Партньорство за здраве". Там всички те ще търсят решения на проблемите.


Търговете за лекарства за болниците се връщат в МЗ


Медикаментите ще се поръчват и купуват през електронна борса

Янина Здравкова
Една от най-честите корупционни практики в болниците е на път да спре. Търговете за лекарства за лечебните заведения вече ще се провеждат не от ръководствата им, а от централен орган към здравния министър, предвижда Концепция за централен орган за възлагане на обществени поръчки в сектор "Здравеопазване", приета вчера от Министерския съвет. Документът е разработен от МЗ съвместно с Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР.

От години болниците като търговски дружества си осигуряват сами нужните им медикаменти и медицински изделия. Допреди няколко години на централна доставка от здравното министерство бяха оставени само медикаментите за онкологични заболявания, ваксините и лекарствата за лечение на СПИН, но при първия кабинет на ГЕРБ и онкопрепаратите преминаха на доставка чрез търгове от самите болници, а здравната каса пое плащането им. В резултат бюджетът на лекарства за рак скочи от 57 млн. лв. на 175 млн. лв., като разликата в цените на едно и също лекарство в различните болници стигна до 400 лв. Болниците са сред възложителите на обществени поръчки, които допускат най-много нарушения на закона и най-много злоупотреби, сочи анализът на БОРКОР.

Идеята е в бъдеще специално звено в здравното министерство да прави централизирано възлагане на обществени поръчки, при които да се сключват рамкови споразумения за доставка на медикаменти. В самите споразумения ще бъдат описани и цените, и количествата на договорените препарати. Плащането им обаче отново ще става за сметка на болниците, т.е. в МЗ няма да има бюджет за медикаменти. Търговете ще се провеждат през интегрирана информационна система - онлайн платформа за електронна търговия. Тя тепърва ще се изгражда. Първоначално ще се провеждат процедури за възлагане на обществени поръчки само от името и за сметка на болниците, включително и частните. На втори етап се предвижда МЗ да поръчва лекарства и за медицински центрове и поликлиники, а впоследствие - да се разшири и обсегът на стоките, обхванати в електронния каталог - например медицински изделия и услуги.

Целта на централизираните търгове е да се намалят цените на лекарствата поради големия обем договаряни количества, обясняват от БОРКОР. "Разширеното използване на електронни способи и средства и интегрирането на платформата със съществуващите електронни регистри ще допринесе в значителна степен за ефективното противопоставяне и недопускане на корупция в сектора", смятат оттам.

ЧЕЛЕН ОПИТ

Строго централизирано е снабдяването с лекарства в Гърция, Дания, Великобритания, Кипър, Малта и за тях отговаря ресорното ведомство, сочи анализът на БОРКОР. В тези страни, където има централизирано възлагане на лекарствени продукти чрез електронна борсова търговия - Гърция, Дания, Великобритания, икономиите са в най-голям мащаб. В Дания всички лекарства за болниците се купуват централизирано от публичната организация AMGROS, която ежегодно чрез централизираното възлагане спестява около 1.6 милиарда датски крони на бюджета. На база рамковите споразумения AMGROS организира онлайн търгове с тайно наддаване, като печели фирмата с най-ниската цена. В случаите, когато болниците подадат оферта за определен лекарствен продукт, съобщението се изпраща до всички търговци и те обявяват публично цените си. Така продължителността на една процедура намалява драстично.

За 18 г. - 34 дела за смърт под скалпела

Специална статистика за делата за лекарски грешки не се води. Но в свое проучване, публикувано в списание "Адвокатски преглед", съдия Иван Ранчев дава някои цифри.

Така от 1996 до 2014 г. в Наказателната колегия на Върховния касационен съд са били гледани общо 34 дела за смърт под скалпела.

Само в Пловдивския апелативен съд от 2005 до средата на 2014 г. на втора инстанция са минали общо 9 дела срещу доктори. Две от тях са приключили с осъждания или със замяна на наказателната отговорност с глоба. По шест са четени решения: "невинни". Едно от делата е върнато за допълнително разследване.В Пловдив: Два случая, разни аршини


Ваня Драганова
На 26 септември 2009 г. в частна гинекологична клиника в Пловдив умира 77-годишна пациентка. Седмица по-рано тя постъпва там за биопсия, но при интервенцията са пробити матката и едно от тънките черва. Жената прави перитонит, развива и дихателна недостатъчност, лекарите не успяват да я спасят.

На 20 ноември същата година в друга частна гинекологична болница в града умира и друга жена. Тя е на 37 години и е в процес на подготовка за забременяване инвитро. В хода на изследванията става ясно, че има миома, и е насрочена операция. Тя започва нормално, но в един момент пулсът и кръвното налягане на пациентката падат рязко, започва интубиране, след което е закарана в реанимацията на университетската болница "Св. Георги", но вече е в състояние на мозъчна смърт. Издъхва 20 минути по-късно.Без обвинения за Станка

Случаите си приличат, но правосъдието ги мери с различен аршин - пет години по-късно по единия вече има наказани, а разследването по другия все зацикля.

Любопитен щрих е, че един от осъдените по първия случай лекари е племенник на съпругата на президента Петър Стоянов Антонина. В другия именити герои няма.

Станка Калайджиева е здрава млада жена, пациентка на един от известните пловдивски гинеколози д-р Здравко Минев още от 2003 г. Неговият баща е изродил самата Станка. Жената има успешен малък бизнес, със съпруга й Петър се разбират и обичат, но не могат да имат деца.

Станка започва подготовка за ин витро, но през 2009 г. й откриват няколко миомни възела, които могат да затруднят забременяването и износването на плода. На 20 юни жената е оперирана успешно, но през октомври й откриват нов възел. Операцията по премахването му е насрочена за 20 ноември. Тя коства живота на Станка.

Съдебномедицинската експертиза показала, че"непосредствена причина за смъртта е остра сърдечносъдова и дихателна недостатъчност в резултат на развитие на ТУР синдром при жените вследствие от навлизане на прекомерно количество разтвор сорбитол/манитол в кръвообращението на пациентката".

За изясняване на още подробности около операцията съдът няколко пъти връща делото на прокуратурата, която все иска да го прекрати.

Съпругът Петър Калайджиев предупреждава: давността за наказателно преследване на доктора, оперирал жена му, е 7,5 г. Дотогава остават по-малко от 2 г. Ако разследването се проточи още, давността ще изтече, без да се стигне до съд.

Най-голямата болка на Петър обаче е, че всъщност жена му е нямало как да стане майка -факт, който й е бил спестен. "При аутопсията й намериха още много миоми. Никога не е можела да има деца. Ако ни го бяха казали, щяхме да си осиновим едно и тя щеше да е жива", казва днес той.

Президентски племенник беше осъден

Племенникът на съпругата президента Петър Стоянов д-р Борис Кузманов и колегата му Христо Кунчев бяха осъдени на по 1,5 г. условно за смъртта на пациентката Елена Венкова. Д-р Кузманов е лекарят, извършил биопсията на жената, при която са пробити матката и тънкото черво. Д-р Кунчев е бил дежурен в клиниката по това време.

Съдът прие, че нужните изследвания не са назначени навреме, което забавило втора операция и така се стигнало до смъртта на пациентката.

Присъдите бяха произнесени след повторно разглеждане на делото в Пловдивския окръжен съд.

В началото на ноември 2013 г. двамата бяха осъдени от друг състав на по 6 месеца условно. И лекарите, и съпругът на починалата, и прокуратурата оспориха решението. Апелативният съд върна казуса за ново разглеждане заради процесуални нарушения.

Има ли виновни за лекарските грешки


За тежки нарушения законът предвижда до 15 г. затвор
Виновни ли са лекарите за смърт под скалпела? Проблемът буни духовете не от вчера. Той традиционно разделя докторите и близките на починалите пациенти. Професионалният довод, че при нито една операция няма 100% гаранция за успех, се сблъсква с мъката от неочакваната загуба на скъп човек.

Обществената чувствителност към случаите на т.нар. лекарски грешки нараства. Нашумяха казуси с починали родилки и деца, загинали заради неоказана навреме помощ. В сряда от Русе долетя и новина за медицинска сестра, осъдена за смърт на пациент.

Безспорно е, от смъртта боли! Нормална реакция е да се търси виновен.

Но е факт и друго. Лекарите, чиято мисия е да спасяват живот, не са убийци. И не може да им се търси сметка за всяка смърт на операционната маса. Защото случаите са различни. И не могат да се мерят с един аршин.

Обичайно докторите биват подвеждани под отговорност за причиняване на смърт заради немарливо изпълнение на занятие (по чл. 123 от Наказателния кодекс). До 2010 г. наказанието за това бе до 5 г. затвор, от 2010 г. санкциите са по-строги и виновните медици ги чакат от 1 до 6 г. зад решетките. В особено тежки случаи - ако са били пияни, жертвите са повече от една и т.н., наказанието може да стигне и до 15 г. затвор. Разбира се, има и смекчаващи вината обстоятелства: ако лекарят е направил всичко възможно, за да спаси пациента, но не е успял, го заплашват максимум до 3 г. затвор.

Основните предизвикателства пред разследващите са няколко, твърди съдията от Пловдив Иван Ранчев, изследвал такива казуси. На първо място е важно навреме да бъдат разпитани като свидетели очевидците на събитията, включително и близките на жертвите, и показанията им да влязат в кориците по делото.

От ключово значение при решаването на делата за лекарски грешки са компетентните съдебномедицински експертизи, в които освен съдебни лекари да се включват и тесни специалисти - хирурзи, педиатри и др. А в немалко региони няма такива хора в списъците с вещи лица, което води до назначаване на повторни експертизи и получаване на диаметрално противоположни становища по тях.

Грешки правят и прокурорите - за да се презастраховат, те често повдигат на лекарите обвинения за огромен брой нарушения, включително и за такива, за които не може да им се търси вина. А се случва да пропуснат тъкмо онези, по които докторът е прегрешил. В тези случаи следват оправдания. Отделно лекарите носят и гражданска отговорност за "грешките" си.


Любопитна е и статистиката на Върховната касационна прокуратура. В нея са обобщени всички водени дела за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие, без да са разграничени специално случаите на лекарски грешки.

В София: Процесът за Галина на финала през март

Процесът за смъртта на 32-годишната Галина Мигохосян, която издъхна след лапароскопска операция на апандисит, влиза във финалната си фаза през март. Това стана ясно в Софийския градски съд в края на миналата седмица. Тогава се очаква да започне приемането на многобройните експертизи, които са ключови за изхода на делото.

Подсъдим по него е хирургът от "Пирогов" д-р Виктор Попов. Лекарят е обвинен, че при безкръвната операция е наранил коремната аорта на младата жена, което е предизвикало силен кръвоизлив и в крайна сметка е причинил смъртта. Лапароскопията се налагала, тъй като 10 месеца по-рано е родила със секцио. Съпругът й Атанас Николов е син на конституционния съдия Гроздан Илиев. Веднага след трагичната й смърт близки и приятели на младата жена издигнаха инициатива "Справедливост за Галя".

До фаталния инцидент се стига на 26 февруари 2012 г, когато Галина получава болки в корема, продължили целия ден. Още вечерта Атанас Николов завел съпругата си в "Пирогов". Приел ги д-р Петър Антов. Прегледал веднага жената, предположил, че проблемът е апандиситът. Препоръчал да я хоспитализират, за да бъде оперирана на следващия ден, но тя отказала. По-късно се върнала, но при операцията нещата се объркали и три дни по-късно тя починала. Младата жена остави 10-месечно момиченце, което вече е на 2 г.
Само за миналата година:

4000 без осигуровки гратис в болниците


Държавата платила над 2,5 милиона лева за лечението им

Полина Тодорова
Над 4000 бедни пациенти, които са без здравни осигуровки, са минали гратис в болниците през 2014-а година. Това става ясно от справка, изготвена за "Телеграф" от Агенцията за социално подпомагане. За периода януари-декември 2014-а са одобрени 4103 молби на болни за лечение за сметка на държавата.

Право

Всички те отговарят на критерии, заложени в специално постановление на Министерския съвет, в което са описани условията, според които неосигурени лица могат да се лекуват безплатно. Болните трябва да нямат никакви доходи освен социалните помощи, влогове в банки или други източници на приход. Те не трябва да притежават и имоти, които да им осигуряват средства, както и да имат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка или гледане. В последните години от безплатно здравеопазване могат да се ползват и чужденци, които са със статут на бежанци или имат хуманитарен статут, както и хората, ползващи се от временна закрила.Цена

Според данните на АСП за болничното лечение на бедни без здравни осигуровки през 2014 г. държавата е изплатила 2 582 886 лева. За същия период на миналата година са изразходвани близо половин милион повече или 3 031 597 лева. От края на 2013-а са променени правилата, по които агенцията отпуска парите за бедните болни. Те вече се превеждат от Агенцията на здравната каса, а не директно на болниците, както беше досега. След проверка на документите от РЗОК и искане от страна на Националната здрав-ноосигурителна каса АСП отпуска и необходимите средства.Смешка

Извън хората, за които държавата плаща, болниците са пълни и с неосигурени, които не отговарят на условията за социално бедни, но въпреки това не си плащат вноските. Терапията за част от тях остава за сметка на приелата ги клиника. Най-ощетена в това отношение е "Пирогов", през чиито кабинети само през 2014-а са преминали близо 32 000 неосигурени. Повечето от тях са си възстановили правата, тоест са платили дължимите вноски по време на лечението си. 280 души обаче, които са били в тежко състояние, са оставени за лечение в спешния институт за сметка на болницата. Само за тях "Пирогов" е платила общо около 300 000 лева, обясниха за "Телеграф" от лечебното заведение.


Записки по българското здравеопазване


Д-р Георги Кирилов, дн
И в здравеопазването ни стана като в онази приказка за измамници: тука има, тука нема... Е, няма и да има! Без пари няма да стане. Каквито реформи и концепции да се създават, без пари няма да стане. Защото медицината е скъпо изкуство. Който твърди обратното, е демагог или просто невежа. Без пари няма да стане. Няма здраве, затова няма и здравеопазване. Има лозунги, има пожелания, има бизнес, бизнесмени, има мафии и мафиоти. Но здраве няма. И здравеопазване като хората няма. Защо ли?

Ами да си го кажем направо. Защото няма пари! И защото просто нашата държава, за жалост, вече няма никаква социална политика. Всъщност то вече и държава почти няма. Това, което е останало като съвкупност от правителствени учреждания, позорно престана да се интересува и да се грижи за своите граждани, заробени от неолибералната политика на група съвременни еничари. Обвиняват лекарите в корупция, сестри и санитари във вземане на подкупи. Каква корупция, какви подкупи бе, дами и господа! Не че това не е истина, но разберете: хората се мъчат да преживеят. И те имат семейства. Пари нямат. Иначе способности, знания и квалификация - на световно ниво, имат. И човечност имат. Но когато правителство, Народно събрание, профсъюзи, фондации и т.н. се правят, че не виждат и не знаят какво става, тогава те си го вземат сами. Лошото е, че вземат от пациентите. Като допълнение към социалните помощи, които в България наричат "заплати".

Вярно е, че не е законно и на пръв поглед не е редно. Докъде ще стигне държавата при такава анархия? Но само медиците ли имат кривини? Ами големците не изнасят ли богатствата на България - било то природни, било плодовете и средствата на труда, а също и енергията на България, момичетата на България, всичко ценно от България... Но те са "големци" - олигарси, карат бентлита и мерцедеси. А пък докторите - вълци ги яли!...

Е, не става така. Хипократовата клетва за жалост не пълни хладилника. Но тя не предвижда и геноцид за докторите. Ще си помислите, че всичко, написано досега, звучи цинично. Така е. В наше време всичко звучи цинично. Не е ли цинизъм превръщането на болниците в търговски дружества, лекарите - в еднолични търговци? Абе, умни глави, които сътворихте това безумие, ако искахме да ставаме търговци, щяхме ли десетки години да се борим с изучаване на медицината? Голяма вина за това имат много хора като вживелият се като министър и върл седесар бивш шеф, който след провала си не стана пак лекар, а... застраховател и роденият за вечен "началник" носител на Бургаската научна степен "магистър" един зъболекар. А че по този начин се наруши Конституцията, няколко закона и Кодекса на труда, голяма работа. Там, където няма държава, няма и закони!

Често обвиняват лекарите и медиците въобще в безсърдечие и самозаслепение. Но същевременно не се интересуват от това, че те са пожертвали пролетта на живота си и са употребили скъпоценното време между 20 и 30 години, за да придобият умения, с които да спасяват хората. На немалко лекари ще се съберат не повече от няколко десетки нощи истински сън за цялото това време. Много от тях са пожертвали брака си и са пропуснали единствената възможност да видят как децата им растат, учат и стават хора.

И е прав бившият депутат доц. Минчо Христов, който споделя приблизително следното: досегашните министри в здравеопазването и ръководители на здравната каса трябва да бъдат предадени на Международния съд в Хага и да бъдат съдени за геноцид на собствения си народ. С готвените промени в сферата, заявка затам дава и сегашният министър на здравеопазването...


Около 130 роми учат в Медицинския университет в София

Вече съвсем не е рядкост представители на ромската общност да учат медицина, да стават акушери или лаборанти. В момента учещите в различни специалности на Медицинския университет в София роми са около 120-130 души, обясни Антония Валентинова.

"Това показва, че има напредък. Даже преди време четох някъде една статистика, че ръстът на ромите висшисти напоследък се увеличава сериозно. Даваш добър пример. Ако влезеш ти, може и твоите приятели да влязат", допълва момичето.

По думите й идеята здравното министерство да заплаща за теоретичното обучение на 400 специализанти е добра и би била още един стимул младите лекари да останат в страната. Според нея е от особено важно значение държавата да инвестира в образованието на всички и да осъвременява програмите, тъй като нивото на образование у нас запада от година на година.

Според нея програмите за обучение трябва да могат да разкриват индивидуалността на всеки, за да може той да покаже своите качества и потенциал. Именно по този начин България ще върви към просперитет и ще се разкриват нови работни места.
Антония Валентинова:

Дискриминацията в училище ме мотивира да се доказвам


Десислава Пътева
Антония Валентинова е студентка по медицина в трети курс и работи в Клиниката по нервни болести на Александровската болница.

Тя е един от здравните медиатори, които вземат участие в кампанията "Ние не сме изключение" в рамките на проекта Roma Matrix, номиниран за наградата "Човек на годината“ за 2014 г. "Целта на този проект е да покажем, че и сред нашата общност има интелигентни и амбициозни хора, които имат желание да учат и да бъдат успешни. Тоест ромите да се покажат в една друга светлина, различна от негативната", обясни тя пред "Новинар".

Сподели, че мечтата й е да специализира неврология. "Искам да се занимавам с наследствени болести, невромускулни дистрофии и неврогенетика. Още докато се подготвях за кандидатстудентските изпити, ми беше много интересно да чета за генетиката - категорична е Антония и допълва, че най-интересни са й различните синдроми. - Моите родители са категорично против, дори до ден днешен, да уча медицина. Те искаха да имам много по-спокоен, много по-щастлив живот", разказа студентката.

Първоначално искала да учи туризъм в Дания и да стане стюардеса, поради което залегнала над ученето на езици. За кратко дори заминала да учи в Мадрид, където е част от семейството й, но скоро след това се завърнала и завършила средното си образование в Природоматематическа гимназия с английски и немски език. Заменила амбицията да се развива в сферата на туризма с тази да учи медицина, тъй като "това е работа за цял живот", чрез която може да изгради добра кариера и да бъде уважаван човек.

Смята, че е изградила комплекс от по-ранните години, в които всички в училище са я подценявали и нагрубявали. "Когато бях 7-8-годишна ученичка, бях дискриминирана от моите съученици в началното училище", спомня си Антония и недоумява какво би накарало едно невръстно дете, което няма изградена представа за това какво е добро и какво е лошо, да иска да бие и обижда друго хлапе.

Според нея всичко се корени в семейната среда, ценностната система на хората и скотския начин на живот, който водят немалка част от хората. Като малка не е имала приятели, тъй като е била единственото момиче от ромски произход в цялото училище в Перник. Когато я попитах как й се е отразила тази изолация, тя отговори с усмивка на уста: "Положително!". Негативното отношение я мотивирало винаги да се доказва. "Тогава съм смятала, че това е моята възможност да покажа, че аз също съм човек и искам да ме оценят", подчерта още тя.

Години по-късно отношението към нея вече е коренно променено. Колегите й в Медицинския университет в София я приемат добре и често излизат заедно. "Не срещам никаква дискриминация в техните очи. Не мога да кажа същото за непознати хора и за предубежденията, които имат към мен. Замисляла съм се много пъти, че никой не харесва нашия етнос, постоянно прочитам в интернет всякакви обидни думи. Затова смятам, че ако някой не ме познава, не знае нищо за мен, вероятно би се отнесъл към мен, както с всеки човек от общността", жалва се Антония за последиците от обществените предразсъдъци.

Според нея у нас има доста по-нисък праг на нетърпимост към малцинствата, отколкото в останалите европейски страни. Тя смята, че няма значение дали човек е хомосексуален, с мургава или бяла кожа - ако е различен, хората у нас го отхвърлят и това е жалко. "Според майка ми хората тук са сиви, нещастни, озлобени заради липсата на пари, липсата на спокойствие", допълва ромката. Високото ниво на безработица, ниските заплати, неуредиците в здравната система и корупцията също били сред факторите, които принудили семейството й да търси нов живот и препитание в чужбина. Освен това харесвали западния начин на живот повече от този у нас.

"Много голяма част от младите лекари заминават в чужбина. Точно заради това съм в конфликт с моите родители в момента, тъй като те всички са извън страната и искат да замина още сега, но аз категорично отказвам. Харесва ми екипът от невролози, които са в България, и смятам, че от тях мога да науча много неща и мога да се развия", смята Антония.

По думите й майка й по образование е инженер металург, но след затварянето на "Кремиковци", където е работила по специалността си, е решила, че в България вече няма бъдеще за нея и семейството й. Студентката по медицина обаче не се вторачва в злободневните проблеми. "Просто не мисля за тези неща. Мисля за образованието си, за картината, която аз съм изградила занапред, за нещата, които искам да постигна. Надявам се, вярвам, че ще мога да се справя с тях и да ги постигна тук", категорична е Антония.

По думите й голямата приемственост между поколенията в общността спъва развитието на младите хора в нея. "Не говоря за себе си и за моето семейство, говоря по принцип. Родителите прекалено много натискат децата си да живеят по един строго определен начин, не им дават никакво право на избор. Примерно, ако моите родители работят като дървари, аз нямам пари да уча, трябва да остана, за да помагам, да се грижа за тях, за малките ми братя и сестри и да се грижа за прехраната. Дори и ако искам да изляза от общността, да отида да уча, те няма да разрешат", смята още момичето. Според нея, за да могат ромите да бъдат интегрирани, трябва да се наблегне върху тяхното образование.

"Образованието е в дъното на интеграцията. Няма как ти да се интегрираш и да се приобщиш към останалата част от обществото, ако не си образован. Това би било основната промяна. Затова правят толкова много програми и по този начин се стремят да насърчават децата да останат в училище, което е добре не само за ромите, но и за цялото общество.

Това би могло да намали нетърпимостта към етносите", подчерта Антония. Според нея в по-малките градове като Перник тече по-скоро процес на асимилация, отколкото на интеграция на ромите. "Човек е хубаво да си запази традициите, но ние не сме го направили. Нито говорим езика, нито празнуваме празници. Прави ми впечатление, че на места, където има много по-малко роми, които живеят заедно, са много по-добре интегрирани и дори асимилирани, отколкото в градовете, където са повече", заключи тя. Много от тях са записали да учат висше образование и се реализират успешно на пазара на труда у нас.НЗОК ще плаща на болниците дори и ако пациентът си тръгне по свое желание

Ако пациент излезе от болница преди престоят му да изтече, Здравната каса вече ще заплаща за него.Досега, когато някои напусне лечебно заведение преждевременно по собствено желание, институцията не покриваше престоя му. Промяната са приели днес на съвместна среща от Надзорния съвет на касата и от Българския лекарски съюз.

За нея съобщи председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Той добави, че след като пациент е бил в болница или е бил прегледан, срокът за извършването на повторен преглед се удължава от един месец на три. Тази промяна, според лекарите и членовете на Надзорния съвет, ще улесни както медиците, така и пациентите.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница