Диана Тенчева "Може ли да ми вземете кръв, ама да не боли?"страница1/5
Дата11.01.2018
Размер0.72 Mb.
  1   2   3   4   5
14 декември 2010 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕБойко Борисов дава кръв в сряда, страхува се
Диана Тенчева

“Може ли да ми вземете кръв, ама да не боли?”, обърна се вчера премиерът Бойко Борисов към лаборантките в столичната университетска болница “Св. Иван Рилски”. Директорът й д-р Дечо Дечев му отвърна: “Ей, тази жена (посочи Ваня Стоилова с 35-годишен стаж - б.р.)взима най-безболезнено.” Борисов веднага я попита дали в сряда е на работа, че ще идва на откриване в близка болница. “Трябва ми психологическа подготовка! А тази година не съм се изследвал”, разясни й Борисов. Стоилова се засмя - била на разположение.

Премиерът вчера откри обновеното отделение по образна диагностика в “Св. Иван Рилски”. Лекарите му обясниха как работи уникалният бипланов ангиограф, спасяващ пациенти с мозъчни кръвоизливи. “Добре, човекът не се реже, ама се дупчи. А това е най-страшното”, репликира ги премиерът.

Апаратът работи с консуматив със спираловидна форма, който Борисов за по-разбираемо нарече “пружина, поставяна в мозъка”. Цената на процедурата не се плаща от касата, а материалите стигат 15 000 лв. “Преговаряйте, както и за другите апарати, та да се намери решение!”, нареди Борисов. Оказа се, че няма много пациенти за ангиография - около 200 годишно, на което премиерът бързо добави: “По-добре да няма! Дайте сега да ги разболеем.” Д-р Дечев пък обеща до 3 месеца да има обучени специалисти за апарата. А Борисов поиска и план, “защото ние не сме плод-зеленчук.”

Външен инвеститор ще постави в болницата т. нар. кибернож за лечение на рак. За да се лекуват с него, в момента 60-70 българи всеки месец пътуват до Турция и броят над 1 млн. евро.

“Никога досега в историята на здравеопазването не са давани толкова пари, колкото за 2011-а!”, заяви премиерът. С европрограми средствата за здраве възлизат на 3 млрд. и 400-500 млн. лв. “Въпросът е от януари касата да се стабилизира, да се създаде ритмичност в плащането, защото явно това е проблем”, отсече Борисов.

Раздадените само през последната седмица 90 млн. лв. били от икономии в бюджета. “Дадохме на ДАНС, защото хората, като се пенсионират, трябва да им се платят обезщетения. 60 млн. лв. за дефицита на НОИ...”, изброи Борисов. На въпрос защо е осигурил средства за църквите, а не на пенсионерите, той отвърна: “На пенсионерите т.г. дадохме 900 млн. повече.

Даваме и за църкви, защото това е много важно не само за религията, но и за духовната сила на човека.” Борисов уточни, че се залага висок бюджет за изпълнение, за да остават малко за преразпределение. “Вашите любимци от предишното правителство залагаха нисък бюджет и още септември, октомври го задминаваха. За да излезнат с милиарди, с милиарди излишъци! А ние разпределяме съвсем малки суми”, каза още Борисов.
Протест срещу докторите в оптиките
Оптиците и оптометриците излязоха вчера на протест пред Министерството на здравеопазването. Те не приемат гласуваните от Народното събрание промени в Закона за здравето. Според тях здравните консултации могат да се осъществяват само в оптиките, които имат сключен договор с лекар с призната специалност по очни болести.

Много скоро промените ще бъдат обнародвани в „Държавен вестник".

Оптиците не искат да сключват договор с офталмолог. Един от аргументите им е, че се стига и до конфликт на интереси, тъй като много очни лекари имали оптики.

Досега в тях се правеха очила по рецепта от очен лекар, но за избора на рамки и стъкла консултации правеха дипломирани оптици и оптометрици.

„Настояваме просто да бъдем чути, защото очният лекар е наш партньор, той преглеждат, лекува, предписва очила, но не ги продава" , сподели Мина Димитрова, говорител на асоциацията. Според организацията изкуствено ще се създаде дефицит на кадри. Лекарите обаче са категорични, че за да е качествена услугата, преглед и консултация може да се прави само от офталмолог.


Лекарите отказаха болничен на Боряна
Веселина АНГЕЛОВА

Доктори от Велико Търново отказали да издадат болничен лист на 17-годишната родилка от Горна Оряховица Боряна Георгиева. Скандалът около недоносеното й бебе гръмна на 1 декември и четирима медици от железничарския град бяха арестувани като заподозрени, че умишлено умъртвили плода.

В края на миналата седмица Боряна поискала от търновски доктори да й издадат болничен лист след раждане. Такъв документ обаче може да й бъде предоставен единствено от отделението, където бебето е дошло на бял свят. Лекарите обяснили, че не могат да й го дадат, а Боряна заявила: „Тогава полицията ще ми го осигури." „А защо не се обърне към здравната каса, а за всичко трябва да се грижи полицията?", учудиха се блюстители на реда.


Има ли измама”Болен здрав носи” в Ловеч и Разград?
Любомир ИЛИЕВ Милен НАНКОВ

Перфектна схема за точене на пари от здравната каса чрез изследвания и лечение на пациенти, които не страдат от сериозни здравословни проблеми, изработили клиниката за инвазивна кардиология „Кардиолайф" в Ловеч и джипита. Това разказаха пред „Труд" лични лекари от Разград след акцията на ДАНС, прокуратурата и полицията в здравната каса в Града на люляците. Именно откритите при обиска пликове с пари в брой са малкото камъче, което е преобърнало иначе перфектно замислената игра на ръба на закона. Източниците на „Труд" твърдят, че полицията и прокуратурата могат да открият много интригуващи неща, ако се разровят в делата и на другите клиники за инвазивна кардиология у нас.

Според ловешки полицаи от здравната каса в града са били иззети 51 675,12 лв. „Към момента няма обяснение от какво е натрупана тази сериозна сума", съобщи вчера източник от окръжна прокуратура. Според него при претърсването на здравното ведомство са иззети и близо 6 чувала с документи. Акцията на полицията е проведена след получаване на информация за документна измама във ведомството. Според друга версия служителите на министър Цветанов са действали по сигнал на здравен работник. По случая вече е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител и текат разпити на свидетели.

Лекари взимали в плик по 50 лева

Вчера полицай от Ловеч съобщи, че в пликовете е имало банкноти от 50 лв., върху които са написани имената на лични лекари. Схемата се наричала от ченгетата „Болен здрав носи". Директорът на болницата в града д-р Тихомир Бенев отрече да има информация сред тях да има доктори от Града на люляците. Шефът на ловешката здравна каса Георги Стефанов пък вчера бе изключил мобилния си телефон. От Окръжна прокуратура-Ловеч отказаха каквито и да е нови подробности около скандала. Магистрат номер 1 на региона Кирил Петров пък бе в командировка в София. Вчера частната клиника за инвазивна кардиология „Кардиолайф" в Ловеч работеше, но нейната шефка Мария Патрикова бе извън сградата. Тя отказа коментар.

„Към тази клиника са насочвани възрастни пациенти, предимно от малцинствата, за които в повечето случаи тежкият и рискован тест коронарография не е бил необходим,макар че са имали някакви проблеми със сърцето", разказа личен лекар с дългогодишна практика в Разград. Според негов колега процентът

на хората от региона, за които изследването не е било оправдано, е минимум 60. За всеки изпратен в Ловеч пациент джипитата получавали пари в плик. Докторите се обединиха около тарифа от 50 лв. на глава, макар че някои не изключиха тя вече да е скочила до 100-150 лв., защото и други подобни клиники опитвали да стъпят по този начин на пазара. За сравнение за извършен профилактичен преглед касата плаща на докторите по 7,70 лв. на пациент. „Някои колеги обяснявали на хората, че ги пращат в клиника за инвазивна кардиология, за да им „изчистят шлаката от сърцето"

Други разбрали-неразбрали, хукват при нас и настояват да ги пратим и тях, че хем да им лъснат сърдечния мускул, хем „да си го видят на телевизора", възмущават се източниците на „Труд". „Всичко стартира с визита на представител на клиниката. На среща с нас той обясни, че не сме достатъчно мнителни за случаи, в които има риск от инфаркт или други усложнения сред пациентите със сърдечно-съдови страдания. Каза ни, че клиниката осигурява транспорт. Когато изпратихме и посрещнахме първите пациенти, с микробусите от Ловеч дойдоха и първите пликове", спомни си разградски лекар, пожелал анонимност. Според разчетите на здравната каса за коронарография държавата плаща 1166 лв. Ако тя покаже риск от запушване на кръвоносен съд, се поставя стент, който да държи въпросния кръвоносен съд отворен. Манипулацията струва на касата 1200 лв. Ако се прецени, че трябва да се сложи байпас, финансовата институция заделя от бюджета си още 5250 лв. След манипулациите здравната каса продължава да плаща не малки суми още 6 месеца. През тях пациентите трябва да си правят изследвания на протромбиновото време (показател за съсирваемостта на кръвта) и да вземат скъпи медикаменти да го поддържат в определени стойности, за да не се запушат стентьт или байпасът. „Тези клинични пътеки са едни от най-добре платените. Занимаващите се с инвазивна кардиология извадиха здраво лоби по времето на Божидар Нанев, за да се стигне до тези суми. Те са сериозно корупционно изкушение", констатират разградски джипита. Други представители на съсловието от Разград заявиха категорично, че акцията в Града на люляците е проведена с цел да бъдат компрометирани докторите.

Медици: Това е провокация

„След цирка в Горна Оряховица нищо не може да ни изненада. Колегите са изпращали пациенти за изследвания, за да им гарантират навременна терапия, а не за да точат държавни пари. На Запад тези тестове са задължителни след определена възраст. Коронарографията се прави с превантивна цел, за да се предотврати рискът от инфаркт", категорична бе председателката на съсловната организация д-р Селиме Карагьозова. Директорката на здравната каса д-р Камелия Станева също изключи и най-малката вероятност някой от лекарите да е влязъл в схема за точене на пари от бюджета.

„Всички тези пациенти са имали сериозни здравословни проблеми. Някои са със сърдечна недостатъчност, други - с исхемична болест, има и прекарали инфаркт", заяви тя. Предшественикът й на поста д-р Владимир Заимов коментира, че миналата година за инвазивна кардиология са насочвани пациенти, които наистина са се нуждаели от изследването.

Според тиражирани вчера информации най-много пациенти в Ловеч от област Разград през тази година са пратили джипитата с практики в Завет, Брестовене и Острово. Това са д-р Шенол Али и д-р Надежда Аврамова. „Не съм насочвал нито 1 пациент към този град. На място в Острово са идвали специалисти от Велико Търново и Варна. Направиха коронарография общо на 10 мои пациенти", заяви д-р Али. Д-р Аврамова също отрече да е работила с клиниката в Ловеч. „Предпочитам здравните заведения във Варна, София и Търново. Годишно препоръчвам това изследване на не повече от 15-20 мои пациенти", добави тя.
Защо белите престилки се измърсиха...
Най-сладките клинични пътеки са тези за инвазивна кардиология. Това вече го знае всеки в държавата ни.

Всеки знае също, че частни структури се избиват да сключват договор със здравната каса за скъпите пътеки. Някои от тях отчитат по 23-ма преминали пациенти за денонощие. Нищо че европейският стандарт е... 8-10 души дневно. Нищо че дори премиерът Бойко Борисов нареди частници да подписват договори с касата и за евтини, и за доходоносни пътеки.

Поредният пример за източване на кардиопътеките от Ловеч. Където от здрави хора лекари взимат пари като за болни.

Докато не се направи реално финансиране на всички пътеки, докато няма строг контрол, работеща информационна система или конкуренция на няколко каси, все така ще е. Парите ни за здраве ще отиват в дълбоки джобове на нечии вече измърсени, а не бели престилки... Забравили има ли Хипократова клетва и що е то!Диана ТЕНЧЕВА


Вън от кошарата.
Боричкане в джаза
Кеворк Кеворкян

Напоследък се появиха някои нови предавания и откъм телевизионния пазар се долавя сериозно боричкане. На гърба на Венета Райкова се намърда Вили Сечкова с “В джаза събота вечер” (Би Ти Ви). Добро заглавие, доста задължаващо, освен ако джаз не се възприема като нещо по-различно от това, което всъщност означава.

Венета обаче е стара хиена и лесно няма да се даде. При първия сблъсък тя повика под знамената не друг, а човека, когото най-много ненавиждаше. Бяха врагове до гроб, и хоп - Азис цъфна в “Горещо”.

Вили се задоволи с любимците на Обама от “Харлем Госпъл Хор” и с прочутия фотограф Лари Шилър, което автоматично означаваше тя да заеме престижното второ място, а пък Райкова, уви, да се класира предпоследна. Както гласеше старият соц виц - на олимпиадата американецът се класирал първи, а руснакът втори, а пък съветската агенция ТАСС съобщила за състезанието по гореописания начин. Сега американците закъсаха, но на Азис, особено когато си изяснява отношенията с Венета, трудно може да се устои.

Интересно са се променяли рейтингите на двете предавания. В 22,30 ч Вили започва с фантастичните 10%, което вероятно ще й бъде за последен път, но тя е залепена за новините на Би Ти Ви, а пък те могат да съживят дори мъртвец в горнооряховската болница.

Венета пък, която започва “Горещо”, когато й скимне на Нова телевизия - там програмният директор сякаш е вечно пиян е тръгнала по-скромно. После обаче Вили непрекъснато се смъква до жалките 3% и нещо, а Венета се задържа между 7 и 8%, което си е фантастично за събота вечер, когато всички телевизии изпразват арсеналите си. И накрая печели убедително срещу Вили - с почти двойно по-висок рейтинг.

Хвърлях по едно око на двете предавания. Видях, че Шилър снима за спомен Вили, по нейна молба - дали това не означава, че тя вече се вижда като Мерилин Монро? Ако е така, тогава спокойно може да се откаже от телевизията. А Азис ми се стори по-човечен - време му е, след като опитоми с перверзиите си целокупното българско население.

Следващата събота преимуществото на Венета се запази отново, а и стана очевидно, че Сечкова ще прави версия на “Горещо” - Шилър и прочие глезотии липсваха. В джаза се оказаха един красавец, който се прави на футболист, и някаква фолкмуха. А Нова телевизия пак направи всичко възможно да съсипе интереса към предаването си - като го лашка непрекъснато напред-назад във времето. В Нова обичат да правят услуги на конкурентите си, така си е открай време. Но шведите са ампутирани от мнителност, затова се изръсиха с цели 620 милиона евро за тази телевизия.

Следващата събота пък Венета щяла да се появи в 22 часа без 10 минути. Много са неблагодарни към нея. А нейното предаване е единственото в Нова телевизия, което успява да се справи с конкуренцията на Би Ти Ви. За сравнение, “Море от любов” или “Сеизмограф” имат повече от два пъти по-висока гледаемост от предаванията на Нова, които кретат някак зад гърба им. Например “Директно” на Карбовски е с рейтинг под 5%, а по същото време “Море от любов” има 13,1%. “Сеизмограф” пък достига до 15,4%, докато “Отечествен фронт” на Карбовски се задоволява едва с 6,8%.

Цифрите са нещо отегчително, но трябва да ги имате предвид, понеже самохвалството е едната от двете основни болести на хората от телевизиите. Другата е маниакалното самохвалство.

Но, да ви кажа честно, всъщност се занимавам с двете прелестни дами (Венета и Вили) заради Спас Русев. Той първи ни съобщи за съществуването на Шилър, уреди му изложба и пр. Повечето българи вече са сигурни, че това е най-големият фотограф, откакто е измислен фотоапаратът. Което не е съвсем вярно, обаче Спас успя да постигне този ефект. И все пак това си е и направо справедливо, особено като се има предвид, че други се опитаха да изкарат “онази Мишел” най-голямото чудо от Люмиер насам.

Спас все повече ми изглежда нещо като прочутия Лари Бърд, героят от “Агент на председателя” на Ъптон Синклер. Забравил съм тази книга, но нещо подобно като Спас е останало в паметта ми. Тия дни, докато си губехме времето с “онази Мишел” (Бонев), Спас пак направи нещо извънредно и без много приказки. Дори не видях да е опънал някакъв червен килим заради Вежди или Бойко. Купи и представи един филм за Джон Ленън, с което събуди хормоните и в последния заспал интелектуалец.

Той действа по такъв начин - винаги намира най-доброто, дори то да е от Китай. Преди време доведе художника Зенг Фанджи, който е направо манифик, както би казал царят на Спас, ако все още има желание да говори за нещо друго освен за имотите си. И доведе Зенг заедно с цяла банда знаменитости, между които и австралийското парче Ел Макферсън. Дори Бойко намаза от това, понеже “парчето” каза, че бил много голям, физически имам предвид.

Спас винаги изпипва всички детайли, ентусиазмът му е умопомрачителен, той тихомълком е станал третият действащ министър на културата, понеже вторият, както съм го казвал вече, е Митко Пайнера. Но Спас гледа да извлече публиката от кошарите на Пайнера.

Освен това плаща всичко от джоба си, което си е живо неудобство за истинските министри. Той е толкова неотразим, когато започне да увещава някой, че дори успя да навие ръководството на БНТ да излъчат филма за Ленън. Това със сигурност никак не е било лесно, особено ако им го е подарил. В такива случаи в БНТ стават подозрителни - те са ларж към тъпите проекти, най-вече когато са прекалено скъпи. Но Спас е успял да съживи в тях някакъв интерес, а това е като да съживиш интерес към човечността в българските политици.

Навремето той осигури за един от най-знаменитите телевизионни мостове на “Всяка неделя” един забележителен човек, един истински герой на Америка - Керик, легендарният бивш първи полицай на Ню Йорк. Той сетне беше министър във временното правителство на Ирак, а сега е в затвора. За него можете да прочетете в дописката ми “Керик”.

Но през 2004 година да го осигуриш беше същински подвиг, а Спас успя да го уреди. Мисля, че е използвал някоя от невероятните си връзки, може би е помолил дори Антъни Кавъндиш, една от бившите звезди на английското разузнаване МИ 6, с когото обаче разговорът се провали. Останах си със спомените от книгата му. В нея има невероятни истории. Как е стигнал Спас до този човек, не ми е ясно, но си е цяло чудо. За Кавъндиш колегите му казват, че в сравнение с него Джеймс Бонд е просто един глуповат слабак.

Тези жестове на Спас трябва да се схващат по единствения коректен начин - тъкмо като жестове.

Появяват се и други нови предавания. Очертават се нови сблъсъци. Да се надяваме, че те ще отрезвят водещите, ще ги измъкнат от досегашния им унес по псевдозвездички, по някакви семпли хорица, които телевизиите с прекомерния си интерес превръщат в уж подходяща стока за публиката. Експлоатират ги до пълната им несъстоятелност и изхабяване, а повечето от тях и поначало имат стойността на използван кондом, нищо повече.Тия дни някои нежни души скочиха срещу клипа на Камен Воденичаров за антиСПИН кампанията. “Презерватирай се” им се видял грубичък - бре, колко претенциозни били някои хора. Поне от пет години търпят и дори поощряват абсолютните сквернословия на биг брадърите и останалата телевизионна измет, а сега се оказа, че ясните послания на този иначе семпъл клип са засегнали нежните им души.

Години наред телевизиите са се втренчили в направо невъзможни екземпляри. И това взиране, извън всичко останало, имаше опустошителен ефект върху стилистиката на телевизионното общуване. Напоследък то почти изцяло се подчинява на врякането и крякането, на желанието да се добереш до все по-скандалното, независимо от какво естество е то. Водещите се отучиха да разговарят смислено, това не е и възможно, когато насреща ти се цъкли поредната глупачка. Те избягват умните хора, виждат им се нелепи, опасни, ненужни.

Тия дни се опитаха да потърсят някакво обяснение за скотския език, който използват лекарите от Горна Оряховица. Професията ги деформирала и пр. глупости. Е, аз съм разговарял в продължение на десетилетия с най-великите български лекари - от проф. Карли Огнянов до проф. Юрий Белов, от проф. Николай Василев до … Техният език бе изряден, чувствителността им бе неземна, това бяха изящни хора, натоварени с огромна култура.

Беше цяло представление да слушаш проф. Огнянов да разказва как неговият родственик, великият артист Сава Огнянов, произнася думата “шепот”, и “т” се долавя чак до последния ред на балкона. Тия хора притъпяваха болките си от чуждата смърт с изкуство, например проф. Василев беше добър цигулар. Веднъж да те погледнат - и погледът им те съпровождаше докрай.

Телевизията съсипа почти всичко. Цяло чудо е, ако случайно се добереш до нещо свястно, до някаква фраза, която да те сграбчи за гърлото. Понякога посред нощ долитат някакви думи и отминават. FOX CRIME представя и забележителни филми, за мен безспорният лидер е “Вашингтон, окръг Колумбия”, но това е друга тема. Онази нощ, абсолютно неочаквано, чух най-ясното определение на Мрежата - във финала на поредния епизод от “Престъпни намерения”. Ето го:

“Интернет е най-големият експеримент в анархията, правен някога”.

Думите не са на някакъв мърморко, на някой заклет привърженик на домоливната цивилизация. Казал ги е Ерик Шмид, а той е главен изпълнителен директор на Google, член на Съвета по наука и технологии към президента Обама.

Одиозното взе връх

Както и любопитството към все по-незначителни хора, обаче шумно представяни от самите телевизии за единствено валидните. Въвлякоха в тази лъжа цяло поколение млади зрители, накараха ги да й повярват, навряха в устата им инфантилния език на нищожествата от екрана.

И въпросът вече не е някой да ти довежда на тепсия знаменити световни личности. Това нищо не променя. Повечето от днешните водещи се чувстват удобно с поредната муха Цеца, с нея те са в безопасност. Няма възможност да се види колко ти е акълът, можеш да си плещиш свободно всякакви нелепости. Студиото днес е нещо като изповедалнята на “Биг Брадър”, а това означава, че от теб се очаква да си единствено свободен - свободен да нямаш никакви задръжки.

Накрая обаче свободата се оказа лайно, както казваше Салвадор Дали.

Сетих се за един епизод от книгата на Кавъндиш “Вътрешно разузнаване”. Той я написва, за да защити Морис Олдфийлд - дългогодишен шеф на МИ 6 и негов верен приятел, обвинен в хомосексуализъм.

В един мразовит зимен ден, в малко селце на стотици километри от Москва, селянин намира премръзнала птица със счупено крило и решава да я сложи в купчина с тор, за да се сгрее. Малко по-късно по пътя се задава друг селянин, който чува щастливо пеещото птиче, изважда го от купчината тор и го сготвя за вечеря.

Според Кавъндиш в тази стара история има три поуки: Не вярвай, че всеки, който те бута в лайната, е твой враг. Не вярвай, че всеки, който те изважда от лайната, ти е приятел. Ако си потънал в лайна, е добре да си траеш.
Жените без брак раждат преди термина
Диана ТЕНЧЕВА

Неомъжените, жени с високо кръвно налягане, диабет или с аборт зад гърба си по-често раждат преждевременно.

Това съобщи проф. Владимир Овчаров, известен наш анатом и бивш ректор на Медицинския университет в София. Потърсихме го след скандалния случай с бебето на 17-годишната Боряна от Горна Оряховица, който накара цяла България да настръхне. И се появиха много въпроси около дошлите на бял свят по-рано деца.

„Сигурно се чудите защо примерно неомъжените са рискова група? Причините са психически - напрежение, несигурност заради липсата на законен партньор, а много често такива майки са прекалено млади спрямо препоръчителната възраст за раждане", обясни професорът.

Около 6% от новородените са с малформации, независимо дали да доносени или не. А при диабетно болните майки този процент скача 4-5 пъти. Такива родилки е препоръчително да са под изключително сериозен контрол и са истинско предизвикателство за специалистите.

Независимо дали хипертонията е временна (заради някакви моментни стресови фактори) или постоянна, тя е рискова за преждевременно раждане. Други причини с опасно въздействие може да са недохранване на бременната, приемане на некачествена, нисковитаминозна или нископротеинова храна, белодробни заболявания като астма, многоплодна бременност (примерно при близнаци или тризнаци матката се разширява повече от обикновеното и настава по-ранното раждане).

„Трябва да споменем като рискови и други сърдечни заболявания освен хипертонията, болести на щитовидната жлеза, често срещани при млади жени, кървене по време на бременността и инфекции", изброи още професорът. Не на последно място виновни за преждевременната поява за бебето са т. нар. конституционални причини. Става дума за жени с широка и къса маточна шийка, тя се „отваря" и плодът тръгва да излиза преди нормалното за това време.

След случая с бебето от Горна Оряховица в обществото се постави въпросът за теглото на плода и зависимостта му от „възрастта". „Между 20-ата и 23-ата седмица той тежи около 500 или 820 грама, а между 24 и 28 седмица е около 900-1300 грама", каза още проф. Овчаров. Според специалиста тези параметри са от изключително значение за жизнеността на бебето. Затова шансът за оцеляване на родените деца между

21 -вата и 22-рата седмица е около 50 %. „И сега идва ред да съобщим какви рискове следват от преждевременното раждане", допълни анатомът. На първо място са неврологичните проблеми. Центърът, който контролира дишането, се намира в мозъка. Затова може той да е недоразвит и да се наблюдава апнея (недишане). Стига се до енцефалопатии (заболяване на главния мозък), детска церебрална парализа, която е много често срещана при „избързалите" деца, както и до кръвоизливи в т. нар. мозъчни стомахчета (става дума за кухини в мозъка, в които има гръбначно-мозъчна течност. Тя се оттича между обвивките на мозъка, но стигне ли се до кръвоизлив, това е краят). Някои проблеми на преждевременно родените се проявяват по-късно (като смущения в психиката, поведението и емоциите). Може да се отключи епилепсия, а проведените тестове за интелигентност на тези деца показвате, че те не покриват средното ниво.
С ментални проблеми са деца, появили се между 22-рата и 25-ата седмица

Направено е голямо международно проучване на хиляди деца, родили се между 22-рата и 25-ата седмица. По-кьсно учените проследили състоянието им в училищната възраст. Оказало се, че 46 % от оживелите имат тежки (или средно тежки) ментални смущения като церебрална парализа или загуба на зрение, на слух, проблеми с обучението. Около 30 на сто от тези дечица били с леки нарушения на мисловната дейност, а 12 % - с много сериозни нервни заболявания. Затова, когато научи, че е бременна, е препоръчително жената да не се ядосва. Както става ясно, незначителен е процентът на децата без здравни проблеми.
Проф. ВЛАДИМИР ОВЧАРОВ:


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница