Електронни рецепти и направления от 2018 гстраница1/14
Дата02.06.2017
Размер0.75 Mb.
#22625
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
11.06.2016
Национални вестнициЕлектронни рецепти и направления от 2018 г.


Забавянето заради липсата на лични карти с чип

Виктор ИВАНОВ

24 часа  стр. 7  

Рецептите за лекарства ще станат електронни най-рано през 2018 г. Това предвижда план на правителството за отворено управление. Тогава ще има и работещ софтуер за издаване на електронни направления за прегледи при лекар специалист.

Новата система с електронни документи в здравеопазването трябваше да е готова още догодина. Това обаче няма да стане заради отложеното издаване на лични карти с чип, гласи неофициалното обяснение.

Електронният идентификатор в чипа на документите трябва да служи за вход до електронните здравни документи заедно с пръстовите отпечатъци на пациента.

Въвеждането на електронни направления и рецепти трябва да намали времето за издаване на документи и съответно опашките пред лекарските кабинети, се казва в плана на правителството. Освен това ще има по-добър контрол върху харченето на парите за здравеопазване.

От юни 2017 г. пък планът за отворено управление предвижда да отпадне съдебната регистрация за неправителствените организации. Така те вече ще се регистрират като фирмите - директно в Агенцията по вписванията. Регистрацията от съда остава за профсъюзните организации и политическите партии.

Също от юни догодина е предвидено Столичната община да започне да публикува бюджета си не само като таблици, но и с разбираеми за гражданите обяснения.

Москов: Зика у нас няма, пръскаме заедно с Румъния срещу азиатски тигров комар


В здравното министерство пишат нови мерки срещу пушенето. Дават 2 милиона повече за ин витро

Лиляна КЛИСУРОВА

24 часа  стр. 3  

В България няма нито доказан, нито потенциално на база на данните на европейски институции случай на вирус зика. У нас има видове комари, които са потенциални приносители на вируса. Но няма пряка опасност за територията на страната от този вирус. Това заяви здравният министър Петър Москов по време на парламентарния контрол в петък в отговор на въпрос на червения Филип Попов.

Москов съобщи, че в момента тече обществена поръчка съвместно с Румъния за пръскане срещу азиатски тигров комар по двата бряга на Дунав. В част от общините по Марица и по морето вече е пръскано. Държавата с тези си действия подпомага общините, които са длъжни по закон да пръскат, обясни министърът.

Глоби за над 475 хил. лв. за нарушаване на забраната за тютюнопушене на обществени места са наложени през 2015 г., обяви още Москов в отговор на въпрос на Настимир Ананиев от РБ. През миналата година здравните инспекции са извършили общо 175 792 проверки по Закона за здравето на 172 395 обекта. Издадени са 225 предписания, 655 акта и 553 наказателни постановления. От няколко месеца има работна група, която обмисля как да завиши мерките, разкри министърът.

2 милиона лева повече ще има тази година за процедури ин витро, каза още Москов. 12 млн. лв. е годишният бюджет на фонда за асистирана репродукция, а допълнителните средства щели да бъдат отпуснати след преструктурирането на други звена в здравното ведомство. 750 процедури за инвитро са стартирани по фонда за първото тримесечие на 2016 г., от тях 746 вече са изплатени - на обща стойност 2 699 098 лв., каза Москов. Към момента няма нито едно дете, чиято документация да не е придвижена в срок и да не е предоставена за разглеждане в Обществения съвет на фонда за лечение на деца, заяви здравният министър на въпрос на Джевдет Чакъров от ДПС. Във фонда досега не е имало деловодство и в момента изграждаме такава система, обяви Москов. Чрез новата електронна система всеки родител ще може и по интернет да следи движението на преписката на детето си.

Москов отчете и спад в нападенията над лекарски екипи от началото на мандата.Зимен вирус през юни


Заболяването прилича на грип, минава за седмица

Анна БОТИНОВА

24 часа  стр. 1  

Вирус, който е по-разпространен в есенно-зимния сезон, разболява в София, съобщиха общопрактикуващи лекари. Причинява висока температура, продължителна кашлица, болки в мускулите, отпадналост. Оплакванията са като при грип и минават за около седмица.

В Националния център по заразни и паразитни болести е изолиран аденовирус, съобщи за "24 часа" неговият директор проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. Той е доказан в 1 от 5 проби на болни, изпратени за изследване.

Аденовирусите са над 50 щама. Някои предизвикват и диария освен дихателна инфекция. Точно такъв е засечен през първата седмица на юни.Хванаха 34 фалшиви здравни книжки в Кърджали


24 часа  стр. 6  

след проверка на Регионалната здравна инспекция. Ментетата били използвани от работници в месокомбинат, служители в магазин на голяма верига и дюнерджийница на автогарата.

12,5 млн. лв. е бюджетът за лечение на деца


Труд  стр. 4  

Към момента няма нито едно дете, чиято документация да не е придвижена. Изграждаме електронна контролираща система във Фонда за лечение на деца, понеже организацията досега не е била достатъчно добра. Това заяви здравният министър Петър Москов по време на парламентарния контрол в петък. Тази година бюджетът на фонда е 12,5 млн. лева. Никога не е имало идея това ведомство да бъде закривано, каза още Москов.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница