Кръчмари плащат за известие идва ли проверка за пушене Първи опит да падне ветото. Премиерът: За здравето на хората съм калина костадиноваДата27.10.2018
Размер341.53 Kb.
29 септември 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕКръчмари плащат за известие идва ли проверка за пушене

Първи опит да падне ветото. Премиерът: За здравето на хората съм
КАЛИНА КОСТАДИНОВА

Абонамент за известие по телефона си плащали кръчмари, за да ги предупреждават кога ще има проверки спазват ли забраната за тютюнопушене на закрито.

Тованаучили независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, които вчера със свои законопроект предложиха отмяна на забранителния режим.

В малките населени места тарифата за предупреждението била около 500 лв. В големите градове и главно София се движела между 3 и 10 хил. лв. С това депутатите илюстрираха колко вреден и безсмислен според тях е законът против тютюнопушенето на закрито в сегашния му вид.

Колегите не са ми съобщили за такъв сигнал. В министерството има денонощна телефонна линия, на която всеки може да съобщи за корупция. Лично ще разгледам всеки случай, който ми бъде докладван, заяви в отговор министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Тя препотвърди волята на управляващите да оставят забраната в сегашния вид въпреки все по-често надигащите се гласове за разхлабване на режима. Гумнеров и Иванов бяха поканили в парламента съдържателите на малки заведения от Тутракан Веска Костадинова и Марин Сотиров. Гостите обясниха, че след влизането на ветото в сила оборотите им са паднали с над 50%, а заведенията стоят празни. „Ако това не се промени, ни чака фалит", заяви Сотиров.

„Аз съм за здравето на хората. В парламента и в МС не е обсъждано отпадане на забраната. Ако искат в Народното събрание, да си го променят", коментира премиерът Бойко Борисов, който лично насърчи въвеждането на ветото от първи юни.

В отговор на граждани омбудсманът Константин Пенчев е заявил, че тютюнопушенето не е основно човешко право и не е в неговите правомощия да решава този въпрос.
НАП прави портрет на неосигурени за здраве

Дават 5 млн. на общински болници „отличници"
ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

В НАП могат да направят профила на здравнонеосигурените 1,2 млн. българи, за да се даде отговор кой не се осигурява и защо. Това каза шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков, който присъства в Смолян на смесено заседание на двете комисии - здравната и социалната. "Сега всички минават под общ знаменател - социално слаби, а месечната здравна вноска е около 4 кутии цигари. Затова искаме да видим какви социални групи има в тази група, дали не ги осигурява работодателят, или са самоосигуряващи се. Докато има възможност в законодателството да се влиза в системата с 36 вноски, аз смятам, че много трудно ще накараме тези хора да се осигуряват. Трябва друга правна рамка, която да не допуска такива изключения, тогава може би хората ще предпочетат първо да се осигурят здравно", заяви Цеков.

5 млн. лв. ще бъдат включени в бюджет 2013 г. на здравното министерство за подпомагане на общински болници в тежки региони, заяви в Смолян зам.- министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев. "Сега поне 50% от общинските болници са с натрупани значителни дългове, при които няма тенденция да намалеят. Общо общинските болници имат около 67 млн. лв. дългове, като половината от дълговете са просрочени", каза Вичев. Тежкото състояние на лечебните заведения се дължало на незаинтересованост и лош контрол от местната власт. Догодина касата ще увеличи с 1 млн. лв. парите за неблагоприятните практики на джипита, сега те са 5 млн. лв. Така щели да се компенсират някои от кабинетите. В миналото те получавали повече пари, но след като се определили критерии за неблагоприятните лекарски практики през месец май т.г. останали недоволни.


Ядреният цирк "Белене" продължава
Проектът изведнъж възкръсна заради съмнителен инвеститор, който прикрива сложно кълбо от интереси
Илин Станев, Ралица Николова

Вече няколко месеца АЕЦ "Белене" е в ролята на котката на Шрьодингер - опитва се да докаже, че хем може да е мъртва, хем може да е жива. В едноименният експеримент (който критикува празнотите в теорията на квантовата механика) всички зависи от гледната точка. Както знаем от практиката, това е невъзможно, но при "Белене" очевидно опитите продължават.

Тази седмица изведнъж на сцената излезе нов спасител, този път с предполагаем американски произход. Странното е, че веднъж вече отхвърленият инвеститор "Глобал пауър консорциум" (преди 6 месеца под друго име) се появи като по поръчка - десетина дни след официално предявения иск на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро компенсация заради спирането на строежа на АЕЦ "Белене" и нарастващата вероятност в България да се проведе референдум за съдбата на проекта.

Освен че евентуалните инвеститори в "Белене" се появиха в точния момент и на точното място, те бяха публично представени пред депутатите в парламента. Заседанията на икономическата комисия обикновено се провеждат в сряда и на тях се обсъждат внесените законопроекти. Този път обаче в залата имаше цяла делегация гости, водена от министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев. С него бяха Самуел Реди и Арун Савкур от "Глобал пауър консорциум" , Богомил Манчев, чиято фирма "Риск инженеринг" е архитект-инженер на "Белене", банкерът Емил Хърсев и Анчо Бадев, представител на консорциума за България. Пред "Капитал" Добрев обясни, че те са поканени, за да може тази компания, която претендира да е потенциален инвеститор в проекта "Белене", да изложи пред народните представители и цялото общество своето предложение.

Той посочи също така, че това е първата му среща с инвеститорите, които са изпратили писмо за проявен интерес в НЕК. Някак си правителството се отказа от правомощията си и ги прехвърли на депутатите, които да решат. Нещо, което става всеки път, когато кабинетът иска да свали отговорността от раменете си.

Проект по мед и масло

Самото представяне на компанията не започна по традиционния начин. Нямаше презентации кои всъщност са потенциалните инвеститори и какъв опит имат в подобни проекти. От изказването на Реди стана само ясно, че той лично има 30-годишен опит в ядрената енергетика, а компанията майка (Global Power Consortium, която не беше назована пред депутатите) има инсталирани около 3000 мегавата мощности в целия свят.

Намеренията на бъдещите инвеститори относно "Белене" прозвучаха доста познато. Реално те повториха всичко онова, което правителството на ГЕРБ някога е имало като изискване към този проект. За реализацията му няма да се търсят никакви финансови гаранции от българското правителство и това ще е проект, финансиран изцяло от американски компании. Електроенергията от централата ще бъде продавана на свободния пазар и за нея няма да се търсят дългосрочни договори за изкупуване. Активите на "Белене" ще бъдат придобити от НЕК по пазарна оценка. Инвеститорите вече били започнали разговори и с "Атомстройекспорт", която ще бъде доставчик на ядрената част на проекта, с което искът за 1 млрд. евро, заведен срещу НЕК, най-вероятно ще отпадне.

Тепърва ще бъде създадена и проектна компания, към която ще бъдат прехвърлени активите и пасивите по проекта "Белене". След това консорциумът ще направи комплексен анализ, на базата на който след не по-малко от пет-шест месеца ще бъде представена и оферта. В съответствие с международните изисквания консорциумът ще внесе и гаранция за своите намерения, която в случай на отказ от проекта ще остане в полза на НЕК. Принципно тази гаранция е между 2 и 5% от стойността на инвестицията, което означава, че при проект за 8-10 млрд. евро тя би трябвало да бъде между 200 и 500 млн. евро.

От правителството не прозвучаха достатъчно аргументи защо консорциумът е представен толкова официално. Министър Добрев коментира за "Капитал", че не е правил никакви изказвания за инвеститора: "Да не говорим да го определям като сериозен, несериозен или стратегически, нестратегически." Смятам, че такъв тип преговори трябва да се водят открито за цялото общество, допълни той, а не в конспиративна среда в администрацията, след което договорите да се засекретяват. Имаме достатъчно примери за такива преговори в миналото, от които всички ние в момента страдаме.

Българските връзки

Въпреки изненадващата поява на "Глобал пауър консорциум" едва ли някой мисли, че тя се случва просто така. Богомил Манчев, който придружаваше инвеститорите, от няколко месеца обяснява, че интерес към АЕЦ "Белене" проявява голям американски фонд. През юни в интервю за "Капитал Daily" той коментира: "Знаете, че едно дело винаги може да бъде прекратено, когато двете страни се договорят извънсъдебно (бел. ред. - арбитражното дело, заведено от "Атомстройекспорт" за поръчаното оборудване). Това е един огромен шанс да няма никакви последствия за България. Това може да стане, ако се появи инвеститор и руската страна е съгласна, той ще заплати по-голямата разходна част по проекта, но не всичко."

Друг интересен факт е, че едно от подразделенията на Quantum Group, която беше посочена за основен инвеститор в консорциума за "Белене", се нарича Quantum Risk Engineering. Случайно или не, името доста напомня на това на фирмата на Манчев "Риск инженеринг". Фирмата е основана в Делауеър преди осем месеца (Щатът служи като квази офшорна зона в САЩ, тъй като позволява да не се декларира истинският собственик на фирмата, а само регистраторът.). Директор бизнес развитие на Quantum Risk Engineering пък е Анчо Бадев. Самият Бадев коментира, че въпросната фирма е създадена наскоро и че нейната структура е затворено акционерно дружество. По думите му обаче Манчев "по-скоро" нямал участие в нея. Самият Манчев също отрече това да е негова фирма, но призна, че има съвместна компания с Quantum, чрез която участва в различни проекти. В момента освен интерес към "Белене" компанията била кандидат за участие в изграждането на ядрени проекти в Турция, Саудитска Арабия, Йордания и Виетнам (бел. ред. - Богомил Манчев работи по ядрени проекти в някои от тях). Според Бадев става въпрос за участието на компанията не само като инвеститор, но и като изпълнител на неядрената част, архитект-инженер и консултант на проектите. Освен това компанията имала намерение да участва в рехабилитацията на ядрени проекти в САЩ.

Бадев е известен в България с няколко неуспешни опита за приватизация на държавни дружества. През 1998 г. той опитва да придобие "Софарма" с индонезийски партньор през фирмата "Нова технология", но не внася дори депозита за сделката. По думите на тогавашния директор на предприятието Иван Бадински идеята явно е била, след като "Нова технология" поеме контрола на дружеството, то да плати с парите на самата "Софарма". По-късно, през 2001 г., Бадев се опитва да придобие Варненската корабостроителница с обещание за поръчки от Индонезия за производство на газовози. Висш чиновник, който наблюдава офертата по това време, категорично отказа да коментира случката, тъй като "нямал какво положително да каже". В средата на 90-те пък Бадев е бил и в надзора на Кристалбанк.

Самият "Глобал пауър консорциум" пък е създаден преди месеци, като според финансиста Емил Хърсев в него можели да влязат около девет фирми. Малко по-късно Бадев коментира, че по-скоро става въпрос за участието на пет до седем компании. Техните имена не бяха назовани, тъй като в момента с тях се водили разговори за включването в проекта. Единствената, чието име беше назовано, и то по погрешка, беше "Сименс", която така или иначе участваше заедно с "Арева" в изграждането на неядрената част на "Белене".

За първи път в България?

Въпреки че министър Добрев се срещна с "Глобал пауър консорциум" за първи път тази седмица, компанията е имала намерение да инвестира в "Белене" още преди проектът да бъде замразен. Според Бадев нейни представители са били в България преди повече от шест месеца, когато се е чакал докладът на HSBC. Манчев също коментира, че преди е имало само запитване от страна на Quantum Risk Power Consortium. Тогава обаче те не са имали среща с официални лица от правителството.

"Сега вече питаме дали може да купим целия проект. Гледаме условията, които са ни поставили, и започваме да пишем нашите условия. Примерно за следващите няколко месеца да имаме екслузивитет. Не може, като даваме толкова голяма гаранция, правителството да преговаря и с други", обясни пред "Капитал" намеренията на инвеститорите Манчев.

Още преди шест месеца от инвеститорите е поискано да представят референции от други фирми, сред които консорциумът е посочил едни от най-големите енергийни компании в САЩ като Exelon и Sargent&Lundy. Впоследствие обаче се оказва, че въпросните компании никога не са чували за Quantum Group (виж факсимилето). "Тогава ни запитаха с кои компании бихме могли да партнираме. Ние не сме водили разговори с тях заради това, че на нас ни се задава въпросът с кого бихме партнирали", обясни ситуацията Бадев. Богомил Манчев също коментира, че тогава американските колеги са запитвали тези компании дали биха участвали. "Не знам защо те трябва да отричат", допълни той.

Вицепрезидентът за връзки с обществеността на Exelon Крег Несбит отрече за "Капитал", че атомната компания има нещо общо с офертата на Quantum. Несбит допълни и, че никога не е чувал за каквито и да било бизнес интереси на Quantum в САЩ.

Много условия

Засега обаче инвеститорите изчакват решението на парламента, с което да започнат и преговорите по проекта "Белене". Премиерът Борисов постави осем условия на инвеститорите:

- Цената на сделката да бъде не по-малко от направените разходи от българска страна

- Да бъде постигнато цялостно уреждане на отношенията между НЕК, "Атомстройекспорт" и консултантите във връзка с проекта за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене" при удовлетворителни за българската страна условия, в т.ч. поемане на всички настоящи и бъдещи плащания и претенции от и към НЕК, в това число арбитражни производства

- Потенциалният инвеститор да гарантира добросъвестния си ангажимент за придобиване на проекта "Белене" чрез издаване на неотменяема гаранция в размер на 200 млн. евро в полза на НЕК

- Поемане на ангажимент от потенциалния инвеститор, че бъдещият оператор на ядрената централа ще гарантира отговорността за ядрена вреда по Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда

- Поемане на ангажимент от потенциалния инвеститор за осигуряване на извеждането от експлоатация на ядрените съоръжения и управлението на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци

- Без ангажимент за задължително изкупуване на произвежданата от ядрената централа електрическа енергия

- Без ангажимент за държавни гаранции

- Да се договори възможност за придобиване от НЕК на дял от капитала на АЕЦ "Белене" по номинална стойност.

Според Богомил Манчев инвеститорът никога няма да плати заплатите, които са плащани в предприятие "Белене" например. Не е ясно как инвеститорите биха отговорили обаче на изискването за гаранция от бъдещия оператор за отговорността от ядрена вреда, смята бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Става въпрос огромни суми, които в Япония например бяха в крайна сметка платени от държавата, която национализира TEПKO - оператора на авариралата "Фукушима".

В готовност

Междувременно политическите страсти около новопоявилите се инвеститори се нажежиха. Депутатите отложиха гласуването за даване на мандат на правителството за преговори за следващата седмица. Председателят от ДСБ Иван Костов настоя ГЕРБ да поиска официално становище от департамента по енергетика на САЩ за "така наречения инвеститор" в АЕЦ "Белене". "Нашата информация е, че това е, меко казано, съмнителен и измамен инвеститор. По думите на Костов, ако парламентът вземе решение да ревизира становището си за замразяването на проекта "Белене", това би унищожило България в очите на сериозните партньори и инвеститори, защото "държавата се върти като ветропоказател", и показва, че е непредсказуема страна.

Депутатът от БСП Румен Овчаров пък заподозря, че ГЕРБ иска да обезсмисли референдума за "Белене". От своя страна министър Делян Добрев пък коментира: "Този инвеститор, който се представи на народните представители, тепърва трябва да представи своя проект. Не става дума за започване на проекта отново", категоричен беше министърът. "За да започне проектът отново обаче, България трябва да излезе на най-малко на нула", каза той. Малко по-късно в четвъртък депутати от БСП внесоха проекторешение, с което искат да се отмени решението на Народното събрание от 29 март за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене". Това обаче едва ли ще стане толкова лесно, а предстоящият дебат се очертава като една от най-горещите теми в започващия политически сезон.

И все пак защо?

Версиите са поне няколко. Едната е, че Богомил Манчев се опитва всячески да забави окончателното погребване на проекта "Белене" поне докато дойде друго правителство. Затова и в последните няколко седмици, от една страна, "Атомстройекспорт" настояват за компенсации, а от друга, и се появява инвеститор. Друга версия е, че консорциумът просто пробва - дали да строи, дали да придобие евтино оборудването за "Белене", което по-късно да бъде препродадено.

За правителството ползите от рестартирането са ясни - хем показва пред привържениците на "Белене" усилие за продължаването на проекта, хем прехвърля на следващото правителство горещия ядрен картоф. А междувременно показва и какви са сериозните инвеститори.


ГЕРБ разколебан вече за цигарите
Двама независими депутати внесоха проект за облекчен режим на пушене
Мария СТАЛЯНОВА, Наделина АНЕВА

Независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов внесоха вчера промяна в закона, забраняващ тотално пушенето на обществени места. Досега групата на ГЕРБ даваше знаци, че е склонна да дискутира по темата и дори да облекчи режима. Сред депутатите на Борисов има колебание дали не са допуснали грешка, лишавайки хиляди от работни места заради очакващите се масови фалити на малки кръчми през зимата. Според Кирил Гумнеров обаче „есемеси от високо" охладили ентусиазма на герберите да пипат закона.

Ще има обществени обсъждания в двете комисии - здравната и икономическата, и ще се

чуят всички мнения по въпроса отново, призна парламентарист от мнозинството. Загадъчно се изказа в кулоарите и здравният министър Десислава Атанасова. „Не мога да говоря от името на ГЕРБ. Като министър ще кажа, че съм твърдо против. Имайте предвид обаче, че много страни са преосмислили забраната", каза тя. Депутати също твърдят, че европейските правила не ни задължават за такава силна рестрикция.

Атанасова отхвърли и обвиненията на двамата независими депутати, че е позволила на асоциация „България за дим" да прави регулярни проверки за пушене в заведенията и да съставя протоколи за нарушения. „Категорична съм, че подобен текст в споразумението няма", обясни вчера здравният министър.


Здравни инспектори рекетирали
Вносителите на проектозакона за облекчен режим на пушене на обществените места Кирил Гумнеров и Стоян Иванов твърдят, че действащата забрана за пушене ще доведе до нарастване на безработицата в ресторантьорския бранш поне с 30 000 души. Според двамата независими депутати ще има и спад в приходната част на бюджета с не по-малко от 300 млн. лева.

Гумнеров и Иванов алармираха и за рекет от страна на здравните инспектори. „Получихме сигнали от няколко града, че срещу определена такса собствениците на заведения биват предупреждавани за предстоящи проверки", посочи Гумнеров. Като пример той даде избирателния си район Ловеч, където тарифата била 500 лв.
Борисов:

Ако загубим изборите, значи Станишев и Доган са ги купили
Мария СВЕТЛИНОВА

„БСП отсега си търси алиби, ако загубят изборите догодина", заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Правец, където откри среща на кардиолози от цял свят. „Тези хора само ходят и ни клепат пред Брюксел. И аз отсега казвам: Ако догодина загубим изборите, Станишев и Доган са ги купили и ще ходя да ги клеветя в Брюксел", закани се Борисов.

Премиерът обясни, че е „за" референдум за „Белене", но той трябва да бъде по правила и в него да има ясно дефиниран въпрос. „Аз говорих с някои от хората, които са участвали в подписката и са им казвали: „Ако искате евтин ток, подпишете." Ако на мен така ми кажат, няма да подпиша. Откъде да вземем тези 22 млрд. за централата? Спряхме „Белене", защото няма пари. Станишев можеше да подпише този проект преди много години и той вече да работи. Не са си свършили работата, а сега заблуждават хората. Това не е политическа класа. Ако имаха такава, щяха и да ни подкрепят за Шенген, когато президентът на Европейския съвет и след него Барозу казаха, че България е изпълнила всички критерии. Но тогава Станишев, Йотова излязоха и казват, че не сме. И в Холандия казват: Те, българите, твърдят, че не са готови, защо да ги подкрепяме. Сега нова мода им е хрумнала, да ходят да ни клепат в Брюксел: Моля, другарко, Бойко ни бие!", оплака се Борисов.

Министър-председателят коментира и внесеното искане за отмяна на тютюневото вето, като подчерта, че такова предложение не е обсъждано в ГЕРБ, но това ще стане, като му дойде времето. Премиерът не каза какво е личното му мнение дали забраната трябва да

отпадне. „Решава парламентът. Когато подкрепях тази забрана, го направих, защото здравето на хората ми е по-важно. В България най-висока е смъртността заради тютюнопушене и сърдечносъдови заболявания", подчерта премиерът. Думите му бяха потвърдени от шефа на болница „Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

Пред лекарите той обясни, че в условията на тежка финансова криза България дава рекордни средства за здравеопазване. „Догодина ще има допълнителни 150 млн. Касата плаща най-много клинични пътеки за кардиолози, здравото сърце след това работи за икономиката", каза още Борисов.
Профилът на българина с инфаркт:
50-годишен, дебел, пушач

15 000 българи всяка голина получават сърдечен удар
Жулиета НЕДЯЛКОВА

50-годишен мъж с наднормено тегло, най-често пушач -това е профилът на пациента с инфаркт у нас, заяви националният консултант по инвазивна кардиология и шеф на отделение в „Токуда" доц. Иво Петров. Около 15 000 българи всяка година получават сърдечен удар, а други 10 000 са в т.нар. пред-инфарктно състояние. Около 9% от тях умират. „При пациентите, които стигнат до болница, разполагаща с инвазивна кардиология, смъртността е под 5%, но те са едва половината от сърдечноболните. При останалите леталният изход е над 12%", обясни доц. Петров.

Още по-тревожно е положението с инсултите, които са около 40 000 годишно, а смъртността надхвърля 20%. „В Европа е точно обратното - инфарктите са повече от инсултите", посочи проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България. Той отбеляза още две тревожни тенденции - увеличаване на приетите в болница пациенти със сърдечна недостатъчност и все по-големия брой жени, повалени от инфаркти.

„Съотношението все още е 70:30 в полза на мъжете, защото хормоните пазят дамите поне до 50 г, но при по-възрастните хора жените настигат силния пол. Освен това все повече млади момичета пушат, което е особено тревожно", подчерта проф. Гудев. 48% от смъртността при мъжете между 45 и 64 г. се дължи на цигарите. „В Шотландия само за една година след въвеждането на забраната за пушене на обществени места инфарктите са намалели с 20%, така че се надявам управляващите да не отстъпят и да не се поддадат на натиск за облекчаване на режима", добави проф. Гудев. Неправилното хранене с много сол, тлъсти меса и без плодове и зеленчуци също е причина за болното сърце на българина. Другите рискови фактори са липсата на движение и диабетът.

Кардиолозите настояват за съдействие от здравното министерство за създаване на регистър на пациентите с инфаркт и сърдечна недостатъчност, който да е готов до края на 2013-а.


Стотици щурмуваха „Пирогов", в „Лозенец" съветват по фейсбук
Безплатни прегледи в цялата страна организират от Дружеството на кардиолозите в България и здравното министерство по повод днешния Световен ден на сърцето.

Официалният старт на инициативата ще бъде даден в 10 ч. днес пред сградата на здравното ведомство в София. Лекари ще консултират всички желаещи, а доброволци ще раздават ябълки, символ на здравословното хранене. Всички многопрофилни лечебни заведения в столицата ще преглеждат без пари, както и в специализираните кардиологични клиники. Във всички областни градове също ще проверяват здравословното състояние.

В болница „Лозенец" лично шефът на отделението д-р Пламен Гецов ще консултира по фейсбук желаещите от страната. Регионалната здравна инспекция във Велико Търново ще публикува в YouTube и Facebook 15 видеоклипа, описващи рис-ковете за възникване на сърдечносъдови заболявания.

Кампанията започна ден по-рано в „Пирогов" с небивал интерес, съобщи за „Преса" зам.-директорът по лечебната дейност на института доц. Стоян Миланов. Само до 10,30 ч. 120 души се бяха записали, други 200 щурмуваха спешната болница в обедните часове. „Наложи се да отворим допълнителни три кабинета, за да поемем всички желаещи", добави доц. Миланов.
На прицел

Европейци ли сме?
Ако попитаме нашенеца европеец ли е, ще отговори утвърдително тутакси. Ако обаче го попитате как се храни – здравословно или не, пуши ли, спортува ли, в най-безобидния случай ще ви погледне с недоумение, по-често ще процеди една нашенска и ще отмине.

Истината е, че българинът набляга на мазната храна, спестява плащането на някоя и друга битова сметка, за да си купи цигари, кара си автомобила въпреки цената на бензина и на всеки, който тича сутрин за здраве, гледа като на човек, пуснат в градски отпуск от едно лечебно заведение, наричано на шега „4-и километър”. Като се имат предвид тези факти от житието-битието на нашего брата, напълно закономерно е да държим класациите по болни сърца, хипертонии и всякакви други кардиологични заболявания, свързани с нездравословния начин на живот. Като се имат предвид обаче стандартите в Европа се оказва, че ние просто отпадаме от само себе си от класацията да сме европейци по разбиране, манталитет и себеуважение. Защото каквото и да си говорим, да съблюдаваш здравословен начин на живот е най-вече белег на отношение към самия себе си, твоите близки и обществото като цяло. Като се има предвид това, напълно логично е малцината у нас, които все още се опитват да направят нещо за своето здраве, да се запитат трябва ли аз от моите здравни осигуровки да лекувам пияницата с инсулт. Повечето биха отговорили: Не, не искаме да плащаме за тези, които са безотговорни към самите себе си.
Доц. Албена Йорданова е гордостта на университета в Антверпен

Българка направи пробив в лечението на диабета
Екипът й разгада причината на сложно заболяване
СИЛВИЯ НИКОЛОВА

„Не бива да чакаш вдъхновението, него трябва да го гониш, докато го настигнеш”. Тази мисъл на Джек Лондон подхожда напълно на доц. Албена Йорданова – българката от университета в Антверпен, Белгия, открила непозната до сега неврологична болест. Тя намери нов механизъм на клетъчната дегенерация и така премахна всички прегради пред учените да започнат разработване на лекарство срещу това заболяване, както и срещу диабета.Доц. Йорданова не крие, че постига успеха не сама, а с международния екип, поверен й от авторитетното висше учебно заведение в Белгия.Тя не само насочва и систематизира изследователската работа, но проявява и талант на мениджър – увлича хората с идеите си, ръководи и разпределя така задачите, че всеки в екипа да даде максималното. Резултатът е трайна следа в молекулярната генетика.

Първите стъпки

Албена Йорданова е завършила молекулярна биология и генетика в Софийския университет през 1992-а. „От малка се интересувах от медицина. За разлика от децата, които искаха да стават лекари, аз исках да знам какво предизвиква болестите, какво му е на болния отвътре”, обяснява своя избор доц. Йорданова.Впоследствие тя прави докторантура в Медицинския университет – София и придобива специалност по медицинска биология. Кариерата й тръгва от Националната генетична лаборатория, но размаха на учен получава в центъра по молекулярна медицина, ръководен от проф. Ваньо Митев. „Албена е изключително целенасочен учен, избрала е попрището си по призвание, казва за нея проф. Митев. Затова когато я поканиха да работи в Белгия, не ми се искаше българската наука да се лишава от нея. Предложих й да запази договора си и със Софийския медицински университет”, разказва професорът. Така Албена сега води научна група и преподава в Антверпен, но по три месеца чете лекции и на българските студенти в София. „Приз-нателна съм много на проф. Митев, че имам възможност да работя и в България. Освен това условията за работа – и като модерна апаратура, и като добър мениджмънт, в Софийския медицински университет са отлични. Убедена съм, че ние, българите, можем да правим наука на световно ниво, заявява без никакво колебание доц. Йорданова. У нас има конкуренция, но в чужбина тя е много по-ожесточена. Там трябва да се състезаваш за всяко нещо. Ако обаче се докажеш, Европа не те дели на свой и на човек от Източна Европа”, разказва наблюденията си нашият учен.


Откритието
Учените, ръководени от доц. Албена Йорданова, разбулиха тайната на непозната неврологична болест и създадоха методика за разпознаването й от други, които са много близки до нея. Те разкриха нов механизъм за клетъчна дегенерация, който би могъл да подскаже и начини за лечение и на тежки усложнения при болни от диабет.

Екипът, ръководен от доц. Атанасова, откри и дефинира непознатото неврологично заболяване от вида на невропатиите, което се причинява от дегенерация на клетките. То не е ново, но досега и лекарите, и учените го възприемаха като част от други невропатии. Същевременно те успяха да идентифицират гена, който го причинява. Това е първият етап в откриването на лечение на болестта, която се оказва широко разпространена.Невролозите от цял свят смятат, че е разкрит нов механизъм за клетъчна дегенерация, който би могъл да подскаже и начини за лечение и на тежки усложнения при болни от диабет. Години наред те не можеха да различат различните неврологични заболявания по общата диагноза полиневропатия. Заболяването се изразява с постепенната дегенерация на нервните клетки и атрофия на мускулите. Екипът на доц. Йорданова прави пробива в изследванията, след като сред стотиците прояви на болестта открива схема – сбор от симптоми, които винаги вървят заедно. Така е открито новото заболяване – невропатия с невромиотония.Сега невролозите прилагат общото лечение, с което се провежда терапия на повечето невропатии, но това не всеки път дава резултат.Учените под ръководството на доц. Йорданова обаче направили ДНК анализи на пациенти с това заболяване и установили, че идентифицираната от тях като нова диагноза се предизвиква от мутация в гена HINT1, който е отговорен за производството на определен ензим. Самият ген е познат, но никой досега не се е досетил, че малки изменения в него могат да причинят въпросната невропатия с невромиотия.„Като изучим ефекта на мутациите, ще дешифрираме механизма на дегенерацията на клетките. Така ще можем да отговорим на въпроси с механизма на развитие на самото заболяване, а това ще даде възможност в бъдеще да се създаде и медикамент срещу него”, разясни доц. Албена Йорданова, която освен в Антверпен, Белгия, преподава и в Софийския медицински университет.Оказва се още, че заедно с причините на заболяването екипът всъщност е открил още една функция на един от най-интригуващите белтъци за онколозите. HINT1 е известен с това, че от една страна потиска развитието на тумори, но от друга по-слабата му експресия води до поява на тумор.


Ултразвук разстрелва мастните клетки

Вае и топи обиколките на ханша, топи паласките
Веселина Мончева

Една процедура за 1 час и сваляте един размер от дрехите си – това обещава новата американска апаратура liposonix, която бе представена наскоро пред журналисти и лекари. Партито събра познати звезди от сериала „Под прикритие” - главен герой Владо Пенев, който посрещна гостите по хавлия. „Корем се пуска лесно, трудно се сваля. Вижте на какво съм готов да се подложа” – смееше се чаровният актьор и без излишен свян разтваряше халата пред погледа на завидно слабата Ваня Цветкова, за да я убеди в думите си. Джуджи надничаше зад рамото на Гала, явно заинтригувана от магията, която топи мазнини само на избрани места.Повечето от гостите с нездраво любопитство отчитаха ефекта по усмивката на Пенев. Докато машинката се разхождаше по корема му, разчертан като географска карта, той ритмично стискаше синя топчица антистрес. Петнадесет минути след началото обаче, дали от камерите на телевизиите, дали от скупчените върху него присъстващи, по челото му избиха капчици пот, което разпали спорове. „Ама май боли, а?” Полковник Попов от „Под прикритие” на всички въпроси отговори с мълчание, а след процедурата продължи да се шегува: „Кой каза, че само жените са склонни да изтърпят всичко на принципа „трай, бабо, за хубост?” Новата американска апаратура liposonix е

алтернатива на липосукцията но без скалпел. Тя трайно премахва упоритите мастни натрупвания в областта на корема, талията и бедрата. Накрайникът излъчва интензивен фокусиран ултразвук, който „разстрелва” мастната клетка. Високата температура я пръска и тя умира. Стопяването на обиколките се дължи на смъртта на мастните клетки. Крайният резултат е видим след няколко месеца, защото тялото трябва да изхвърли и изцяло да се освободи от разрушените мастни клетки. След това коремът и бедрата са прибрани, кожата – стегната, и то без стрес за организма.„За разлика от другите ултразвукови апарати, този е високоинтензивен и високочестотен. Тук се работи с интензитет 100-3000 вата на квадратен сантиметър, при честота 2 мегахерца. Използва се ултразвук, който създава мощен термичен ефект. Той завинаги унищожава мастната тъкан в областта на корема и ханша. Апаратът фокусира енергия на специфична дълбочина в мастната тъкан, без да уврежда други тъкани или съседни зони. Това го отличава от други апарати, които използват и разчитат на кавитацията”, обясни д-р Румяна Кожухарова, дерматолог в демонстрационен и обучителен център Beauty Systems .Liposonix загрява съединителната тъкан в хиподермата и разбива мастните клетки благодарение на загряването до 56-60 градуса.Високата температура за секунда причинява клетъчна смърт резултатът е бърз. „С една процедура намаляваме обиколките около 2,5 см. А някои получават и по-добри резултати – 4-5 сантиметра. Дори след 2-3 месеца, ако резултатът се проследи, сме успявали да свалим до 8 сантиметра от обиколката. Има нужда от време тези клетки, които са умъртвени чрез апоптоза, да се елиминират чрез лимфната система през черния дроб. Това е по-дълъг процес, става бавно. Така че трябва да очакваме реалния резултат от процедурата наистина след два-три месеца, когато обиколките се измерват отново”, обяснява дерматоложката.Фокусираният лъч прониква на дълбочина от 1,3 сантиметра в кожата, затова трябва да има достатъчно подкожна мастна тикан. Не може да се третират и всички зони, а

само корем, ханш, бедра, паласки

„Мастните клетки в зоната, която се обработва, умират. Ако обаче не се спазва нормален хранителен режим, след това и килограмите се връщат. Възможно е да натрупате мазнини в други зони и това се отразява на обиколката, която се мери, и е показател за резултата от процедурата. Така, ако сме работили на корема, обиколката след няколко месеца може да се окаже и по-голяма”, смее се д-р Кожухарова.
1 процедура – 1 час – 1 размер по-тесни дрехи+

високо интензивен фокусиран ултразвук

контрол на енергията

естествена алтернатива на липосукцията

без период на възстановяване

_

лека болка, студени иглички или леко затопляне по време на процедурата

неприятно усещане, синини, подуване и зачервяване след това


Консултантът на AVON ДЕРМАТОЛОГЪТ д-р Черил Карчър:

Стареенето е процес на загуба, която може да компенсираме
• Стареенето е процес на загуба. Постоянно губим колаген, еластичност и дори плътността на костите си. Това, което можем да направим, е да намалим максимално загубата и да работим за възстановяване на кожата. Тук главна роля играе начинът на живот. Хората, които пушат, пият, излагат кожата си на слънце без защита и не се хранят правилно, изглеждат по-стари, по-уморени и по-стресирани от тези, които водят здравословен начин на живот и полагат повече грижа за кожата си. Никога обаче не е късно да започнем да полагаме грижа за кожата си. Пробвайте със серум, преди да нанесете овлажнител. Ако досега не сте използвали алфа-хидрокси киселина, пробвайте я. Променете нещо, за да вдъхнете живот на вашата рутинна грижа за кожата. Сигурна съм, че резултатът ще ви хареса.”Щастливка сте, ако винаги сте полагали добра грижа за кожата си. Замислете се дали има още нещо, което можете да добавите - антиоксидант например. Достатъчно добре ли защитавате кожата си от слънцето през деня? Запознайте се отблизо с гликолова киселина. Изпробвайте нещо ново.

• Хидратацията е на първо място в списъка с продукти, които могат да накарат кожата да изглежда по-здрава.

Второто най-добро нещо, което може да направите, е нежният химичен пилинг. Аз полагам грижи за кожата си най-вече вечер – използвам лек лосион за почистване. От няколко месеца насам използвам ANEW Clinical Pro с комплекс A-F33 и съм много доволна от новата формула. Молекулата A-F33, на базата на която са разработени продуктите, се различава от водещите съставки против състаряване – ретинол, алфа-хидрокси киселини и дори инжектирането на колаген, защото разчита на изцяло нов метод за действие. Тя цели да предотврати блокирането на колагеновия синтез и да стимулира повишаването му. Формулата включва коригираща бръчките терапия за очи и за лице. Тя има за цел да спре разрушаването на колагена, а серумът и кремът подпомагат производството на нов колаген само за 72 часа.


ЕДНО КЪМ ЕДНО

Актьорът Владо Пенев: Телевизията ни деформира
Не съм търсил специално този апарат, за да сваля коремчето си. Спазвам хранителен режим, спортувам, когато намеря време и възможност. Методът е по-резултатен не за отслабване, а за сваляне на обиколките от определени места, в които те упорито не искат да се разделят с нас.Коремчето не ме притеснява, но по-слабият актьор винаги има повече възможности. Дебел лесно могат ”да те направят”. А телевизията има тази особеност, че по принцип ни прави по-големи и деформира образа. Всъщност ние сме стройни слаби, красиви и, разбира се – по-млади.


Д-р Румяна Кожухарова:

3 см по-малко от корем, ханш, бедра
- Д-р Кожухарова, на какъв принцип апаратът така бързо топи мазнини?

- Liposonix насочва високо интензивен фокусиран ултразвук (HIFU) на дълбочина от 1,3 см, бързо повишава температурата в зоната, като унищожава завинаги подкожната мастна тъкан в зоната на корема и ханша. Мастните клетки се унищожават, но околните тъкани остават незасегнати. Апаратът работи различно от останалите устройства за „скулптиране” на тялото, като предлага наистина индивидуален подход според нуждите на клиента.

- След процедурата трябва ли да се спазва диета?

- Добре е да се поддържа оптимално тегло, за да се запази резултатът.

- Кой може да се подложи на тази процедура?

- По отношение на кожата, това са тези, които нямат много гънки в зоната, която се третира, и кожата им е напълно здрава. Не бива да има белези, нито рани. И задължително трябва да имат достатъчно подкожна мазнина в зоната, в която се работи. За тази цел имаме специален уред, отново американски, който мери подкожната мастна тъкан. Защото, ако в зоната, която третираме, няма достатъчно мастна тъкан, може да се засегне някой друг орган.

- Процедурата не товари ли ударно черния дроб, който трябва да изхвърли толкова много разградена мазнина?

- Няма данни за това, че процедурата товари прекомерно черния дроб.

- Апаратът е минал FDA сертификация и има сериозни клинични проучвания. Правени са проучвания в първата седмица, втората, четвъртата, седмата и през 24-ата седмица. Никъде не са отчели повишаване на чернодробните ензими. Няма и отклонения в кръвните изследвания. Няма риск от мастна емболия, нито от тежки странични ефекти. Важна е обаче предварителната оценка на здравословното състояние. За мен принципа на работа на апарата също беше нов, защото при други апарати се правят много повече процедури. Има и ограничение колко зони могат да се третират при една процедура. Тук може да се третират всички зони, ако разбира се имате нерви да издържите.

- Боли ли? Владо Пенев се изпоти?

- Зависи от прага на поносимост на болката, а и процедурата е продължителна – около едни час.

- Ако сме правили липосукция или друго апаратно топене на мазнини, може да се подложим и на тази процедура?

- След липосукция стига кожата да е заздравяла, може и може да разчита, че liposonix ще изравни неравностите, които оставя тази процедура. Добре е да се помисли и за термаж, който е насочен за стягане на кожата. Въпрос на избор – едното действа малко по-повърхностно върху съединителната тъкан, другото - в дълбочина. Двете процедури могат да се съчетаят и да потенцират резултата.


ЗА ПЪРВИ ПЪТ

Световна премиера на медицинска техника в Hill clinic
Hill clinic прави операция с най-нова лазерна система. Екипът на проф. Д-р Фернандо Санча – водещ хирург-уролог, ще направи първата в света операция с второ поколение лазерна система за енуклеация и вапоризация Piranha. Техниката, произведена от Richard Wolf – Германия е ефективна, подобрява качеството на хирургичната интерванция и комфорта на опериращия.При големи простати, когато традиционната хирургия прибягва до тежка отворена операция със загуба на много кръв и усложнения, новата система дава уникална алтернатива. Пациент на Хил клиник с многократно увеличена простата ще се възползва от ултрамодерния лазер.„Разбрах, че техниката се казва Пираня и с радост ще я оставя да „изяде” простатата, която ми създава такива проблеми години наред”, шегува се пациентът А.И. „Работата е там, че не мога да поема риска на операция със скалпел и пълна упойка поради проблеми със сърцето, заради които приемам ежедневно медикаменти. Лазерът за мен е единственото спасение”, продължава сериозно А.И.Немският гигант Wolf избира България за световна премиера на своя най-нов продукт поради изключителния опит на столичната Хил клиник, където екип уролози под ръководството на проф. Санча вече трета година работи успешно със Зелен лазер (GreenLight) за безкръвно отстраняване на аденом на простатата.


Скриха следите на поскъпналите лекарства
Експертната комисия, която трябваше да устано­ви причините за поскъпва­нето на лекарствата, изиг­ра добре бугафорната си роля. Членовете й конста­тираха, че прехвърлянето на медикаменти от здрав­ното министерство към На­ционалната здравноосигурителна каса е норматив­но недообмислено и е до­вело до „значителна загу­ба" на публичен ресурс. Но отказаха да направят срав­нително простата калкула­ция с колко пари е бил още­тен държавният бюджет. Мотивът на „комисионери­те" беше, че парламентът не бил поискал това от тях. На предложението на опо­зиционните депутати от здравната комисия загуба­та да бъде допълнително пресметната „герберите" по соломоновски гласува­ха „въздържал се", защото това не би променило край­ните изводи.

Нежелание да помог­нат с информация за изяс­няване на проблема демонстрира и здравното министерство, както и „братовчедите" им от ка­сата. Оказа се, че от 70 прехвърлени медикамента към НЗОК чиновниците на министър Десислава Ата­насова са пропуснали да дадат договорените цени за 30 от тях. Дори и през цедката на частично пре­доставените данни се раз­бра, че цените на 19 ле­карства са хвръкнали до небето с между 100 и 400 процента. Естествено, виновни за това ня­ма. Председате­лят на здравната комисия Даниела Дариткова се опита да измие ръцете на управ­ляващите с обяс­нението, че при­чината за поскъп­ването била заба­вена наредба, за което депутатите не носели отго­ворност.

След като ви­новни няма, защо всички отговорни институции вся­чески се опитват да заличат следи­те на по-скъпите лекарства? Може би едно по-дълбо­ко разследване щеше да извади наяве кир­ливите ризи на депутати, които от години лобират и се грижат за интересите на големи фармацевтични компании? Другият важен въпрос е защо след като законът за лекарствата дава възможност на здрав­ната каса да договаря от­стъпки на всички медика­менти от позитивния спи­сък, някои са решили да ограничат действието му с подзаконов акт? А когато скандалът със скъпите ле­карства се разгоря и бив­шият здравен министър д-р Стефан Константинов предложи промяна на въп­росната наредба, не бяха ли точно хората от ГЕРБ тези (начело с тогавашна­та шефка на здравната ко­мисия Десислава Атанасо­ва), които определиха мяр­ката като закъсняла и от­хвърлиха редакцията?

В последна сметка про­изводителите и дистрибуто­рите свалят цените на ле­карствата си само ако по­желаят. От здравната каса ни убеждават, че те контро­лират положението и за 2012-а от отстъпки щели да спестят 4 млн. лева. Но след като могат да изчислят та­зи сума, защо не пресмет­нат колко милиона са дали отгоре преди това?
Касата ни пуска до здравните досиета
Националната здравноосигурителна каса пое ангажимент, че ще ни допусне до една от най-строго пазе­ните си тайни - електронните пациентски досиета. Директорът на „Инфор­мационни системи и бизнес проце­си" в НЗОК - инж. Петя Маринова, обеща, че от следващия февруари реално ще можем да ползваме онлайн „картоните" си. Подаването на заявления за получаване на индиви­дуални кодове за достъп до елект­ронните пациентски досиета ще за­почне след подписването на нацио­налния рамков договор за 2013-а. Все­ки пациент ще има персонален но­мер, който да изиска.

През октомври трябва да зарабо­ти поредната пилотна тестова систе­ма с база данни за досегашни изс­ледвания, болести и назначени лече­ния на всеки един пациент. Ако всич­ко мине нормално, от догодина ще ползваме уникалния си код за достъп, с който не само ще влизаме в досието си, но и ще можем да редактираме про­фила си, както и да добавяме нови фак­ти за здравословното ни състояние. За промените в статуса касата обмисля да ни уведомява с есемеси или имейл. И към момента на хартия се води, че мо­жем свободно да ползваме здравните си лични данни, но това става само с електронен подпис, който малцина при­тежават.

На първо време ще даваме картбланш само на един лекар да преглежда електронното ни досие, но от касата об­мислят разширяване на достъпа. Меди­ците обаче няма да могат да редактират веднъж въведена информация. Марино­ва гарантира, че ведомството на д-р Пла­мен Цеков ще вземе организационни и технически мерки, за да гарантира конфиденциалностга на информацията и да предотврати хакерски пробиви в системата. След това предстояло и въвежда­нето на електронни рецепти.

Дано това не се окаже поредната „партенка" за електронно здравеопаз­ване. Да припомним, че само преди около месец Министерството на здра­веопазването се отказа от станалия ис­торически проект за изграждане на ин­тегрирана електронна система - БАЗИС. Той бе на обща стойност 9.7 млн. лв. и след като години наред по него бяха харчени пари, вместо системата да бъ­де завършена през октомври 2012-а, здравното ведомство спря разработ­ването й. Така електронните рецепти, болничните листове и досиетата си ос­танаха скъпо платена химера. Здрав­ният министър Десислава Атанасова тогава каза, че проектът донякъде пов­тарял информационната система на НЗОК и затова бил зачеркнат. Мисле­ло се за нова модификация, която да отговаря на други критерии.
ГЕРБ се ослушва за отмяната на забраната за пушене

Независими депутати внесоха предложение за връщане на старото положение
ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

Управляващите от ГЕРБ все още не излизат с ясна позиция дали трябва да се отмени забраната за пушене на закрити обществени места. По-малко от четири месеца след като парламентът я наложи, независими депутати си поискаха свободата да димят без ограничения обратно. Инициативата е на отцепниците от "Атака" Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Вчера те внесоха проект за изменение на Закона за здравето в частта му за тютюнопушенето. "Партия ГЕРБ не е обсъждала възможността за отмяна на забраната за тютюнопушене", заяви здравният министър Десислава Атанасова в парламента вчера. И допълни, че такъв дебат не се е водил нито в правителството, нито в парламентарната група на управляващите. Атанасова бе категорична, че като здравен министър няма да внесе подобно предложение. Сред депутатите от ГЕРБ обаче има редица влиятелни противници на забраната, най-активен сред които е зам.-шефът на парламентарната комисия по земеделие Емил Димитров, който е бивш председател на Асоциацията на търговците с тютюн.

Внесените от Гумнеров и Иванов поправки в Закона за здравето на практика ще върнат старите разпоредби. Промените предвиждат да се разреши пушенето в заведения за хранене и развлечения като дискотеки, ресторанти, бистра, кафенета, барове и в самостоятелни помещения на летищата. Както и преди, на посочените места трябва да има обособени места за пушачите. Ако мястото е с площ по-малка от 70 кв. м, собственикът ще има право да избере дали в цялото заведение ще се допуска пушене, или не. На нощните заведения пък изобщо няма да им се налага да обособяват помещения. Където се пуши обаче, непълнолетни няма да бъдат допускани.

Основните мотиви, които двамата депутати са изтъкнали в законопроекта си, са икономически. Според тях забраната сваля оборота на заведенията и собствениците им ще бъдат принудени да освободят поне 30 хил. души, работещи при тях. Това пък ще ощети приходната част на бюджета с 300 млн. лв., изчисляват народните избраници. Гумнеров разказа, че забраната водела и до криминални практики - до него вече достигали сигнали от собственици на заведения, че има "абонамент", който осигурява предупреждения за проверки. В по-малките градове тарифата била 500 лв. на месец, срещу които собственикът получавал есемес, ако предстои проверка. Здравният министър Десислава Атанасова отрече да знае за подобни случаи и призова, ако има пострадали, да подадат оплакване в нейното ведомство.
Здравната каса се бави с отстъпките за лекарствата
Ана Атанасова

Въпреки че управляващите смятат, че договарянето на отстъпки е основният начин да се намалят цените на лекарствата, плащани от здравната каса, НЗОК все още не е започнала преговори с производителите. Нужните нормативни промени са факт от юни, но от касата още не са започнали да договарят отстъпки за голямата част от медикаментите, съобщи Медиапул.

Сега отстъпки се договарят само за единствени по вида си медикаменти, а при останалите това ще започне след одобряване на процедура и документация от надзорния съвет на НЗОК, обяснили от касата, без да се ангажират със срок.

Касата вече приключи договарянето на отстъпки за онколекарствата, а в резултат се очаква да се спестят под 1 млн. лв., при положение че само за химиотерапия бюджетът на касата е 57 млн. лв. Причината е липса на интерес от страна на компаниите и на стимули да намалят цените си. За всички останали препарати касата ще плати поне 495 млн. лв. и преговорите за по-ниски цени именно за тях още не са стартирали. Досега фирмите са предоставили и са договорени отстъпки само за лекарства, които се поемат 100% от касата и са единствени в група - за диабет, паркинсон, астма, хепатит. Те са около 50 и от тях общо се очаква да се спестят 4 млн. лв.
Депутати искат отмяна на пълната забрана за пушенето
Юлия ИВАНОВА

Независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов искат отмяна на пълната забрана за тютюнопушенето. На брифинг в парламента вчера те обявиха, че са внесли законопроект за промяна на Закона за здравето. Ние сме противници на крайната забрана, която удря по малкия и средния бизнес, заяви Гумнеров. Забраната е на път да остави около 30 000 наши сънародници безработни, поясни той. "Ние настояваме да може да се пуши в залите за пушачи, когато те отговарят на всички изисквания. В тях обаче да не могат да влизат лица под 18 години. Предлагаме целият акциз от цигари да бъде превеждан към Здравната каса", подчерта Гумнеров. Той обясни, че средствата от налога са в размер на 1,700 млн. лв. и посъветва министъра на финансите Симеон Дянков сериозно да обмисли предложението. Ако пренасочим акциза от цигари към касата, до 3-4 години ще имаме най-добрата здравна система, не само в Европа, но и в света, прогнозира Гумнеров.

"Имаме сведения от цялата страна, че обикалят проверяващи, които се договарят със заведения за нелегална месечна такса, която варира от 500 до 10 000 лева. Срещу парите собствениците са предупреждавани по GSM-а кога ще бъдат проверени", съобщи Стоян Иванов. По думите му на 10 септември здравният министър Десислава Атанасова е сключила договор с неправителствената организация "България без дим", чиито членове ще могат самостоятелно да правят проверки без присъствието на здравен инспектор и да съставят свидетелски протокол, че там се пуши. "Моите уважения към тези активисти, вероятно голяма част от тях са добросъвестни, но дали всички?!", коментира Иванов.

Двамата депутати бяха придружени от собственици на малки квартални заведения в страната, които са се организирали по фейсбук в асоциация на собствениците на заведения. Те казаха, че след влизането в сила на забраната за тютюнопушенето оборотът им е намалял с между 50 - 60% и това е довело не просто до спад на печалбата, а до работа на пълна загуба.
Навъдиха се много пороци
От 500 до 10 000 лв. рушвет плашат кръчми, за да си осигурят спокойствие и да могат клиентите им да пушат вътре необезпокоявани от инспектори (виж стр. 5).

Ето че не мина много време и вече трябва да решаваме кое е по-голям порок - пушенето на закрито или стабилното бутане на рушвет на здравните инспектори. Ясно е, че ще мине много време и трябва желязна воля, за да се наложи пълната забрана, а не всичко да си остане като една чудесна идея, разбила се в пословичния ни инат. Все пак на 99% от пристрастените към никотина, като видят знака „Пушенето забранено", им се допушва стократно по-силно. Времето захладня и вече градинките няма как да са спасителното островче на пафкащите и това положение ще се затвърждава за радост на подкупните инспектори. Цялата ситуация ще се превърне в двойно по-скъпа акция за държавата - от една страна да лови нарушителите на закона, а от друга да лови изкушените контрольори.Воля трябва и за едните, и за другите и дано забраната не падне, защото това ще е като разочароващите обещания в новогодишната нощ. когато смело заявяваме „Спирам да пуша!". „Започвам да спортувам" и... после пак същото.


Чужди светила учат БГ доктори
Световноизвестният френски кардиолог проф. Ив Ловард от Париж откри вчера двудневен обучителен курс за наши специалисти в "Пирогов". Той обясни как се поставя стент през артерия от ръката. Обикновено спасителната пружинка се прекарва през бедрената артерия. Проф. Логард заедно с д-р Валери Гелев направиха 6 демонстрационни операции. В неделя проф. Едгар Бимер от Клиниката по пластична хирургия в Мюнхен ще учи в спешната болница свои български колеги на тънкости при операциите по микрохирургия.
Румяна Милева


Робот лекува любовна мъка
Медицински симулатор успя да шокира дори кардиолози при демонстрации за разрешаване на сърдечни проблеми и дори на любовни кризи. Машината е създадена по идея на шефа на Спешна помощ в Пазарджик д-р Георги Геров. Роботът е с фигура на мъж и симулира 24 кардиологични състояния, с които част от сърдечните медици признаха, че се сблъскват за първи път. Сред тях са предизвикани тежки състояния, причинени от любовна мъка, ревност и силна емоционална депресия. Машината е част от новото оборудване на кабинета за практически упражнения за лекари.

Борислав Петров


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница