Пресклипинг 14 ноември 2016, понеделникДата21.06.2018
Размер51.15 Kb.

Page |


ПРЕСКЛИПИНГ

14 ноември 2016, понеделник
www.zdrave.net, 11.11.2016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/2-lekarstvata-svetovnia-pazar-falshivi-59523

2% от лекарствата на световния пазар са фалшиви
Според Световната здравна организация около 2% от световния пазар на лекарства са фалшиви лекарствени продукти. По последни данни продажбите на фалшифицирани лекарства в Европа заемат 4,4% дял, а нелегалната търговия на лекарства в интернет е 50%, съобщиха от Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).

Организацията е регистрирана във връзка с европейската директива относно фалшифицираните лекарствени продукти. България е сред първите държави в Европа регистрирали такава организация.

Стандартите GS1 позволяват уникална идентификация и маркиране с баркод на стоки и услуги, и обслужват нуждите на различните сектори на индустрията за постигане на по-голяма ефективност, намаляване на разходите и по-добро управление на процесите. Стандартите включват двуизмерен баркод, радиочестотна идентификация и споделяне на информация в реално време, електронен обмен на документи (поръчки, авизо, фактури), синхронизация на основни данни и други. Повече от 2 милиона фирми по света, изпълняващи различни функции по веригата на снабдяване, са внедрили стандартите в своите бизнес процеси, което им позволява да говорят на един език.

Според доклад на McKinsey&Company внедряването на глобални стандарти по цялата верига може да спаси от 22 до 43 000 човешки живота и да доведе до предотвратяване на усложненията при 0,7 до 1,4 милиона пациенти.

В понеделник ще се проведе съвместна конференция на GS1 България и Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) на тема: "въвеждане на система за верификация на лекарствата в България – основни изисквания към фармацевтичните производители и ПРУ".

Целта й е да събере представители на фирмите – производители на лекарства, притежатели на разрешения за употреба, както и представители на регулаторните органи – Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти и други, и да даде възможност за обсъждане на въпроси, свързани с изпълнение на изискванията на европейската директива за фалшивите лекарства и изграждане и внедряване на система за проверка на лекарствените продукти в България.www.dir.bg, 11.11.2016 г.

http://dnes.dir.bg/news/meditzinski-sestri-24463305?nt=10

Улесняват медсестри и брокери за работа в ЕС

Българските медицински сестри, физиотерапевти, фармацевти, брокери и планински водачи вече ще могат да си намерят по-лесно работа в ЕС.

Това ще бъде възможно чрез чрез автоматичното доказване на квалификацията си с европейска професионална карта, която вече ще се издава и в България.

Това става ясно от Проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на Наредба за условията и реда за издаване на Европейска професионална карта в България, който е качен за обществено обсъждане, съобщава "Монитор".

Идеята е новият документ да облекчава процедурата по признаване на квалификация на професионалистите в тези пет професии, което им отваря врати за по-бърза реализация на трудовия пазар в друга европейска държава.

Същото важи и за чужденци от други страни членки в ЕС, ако искат да си намерят работа у нас.

Още през януари Европейската комисия даде старт на новата процедура за признаване на квалификациите за тези пет професии. У нас обаче чак сега се появи проектът на Наредбата, която урежда издаването на документа.

Въпросната карта обаче няма да е на хартиен носител, нито ще бъде подобна на дебитната, обясниха от Министерството на образованието и науката. Всъщност тя представлява електронен сертификат, който се издава чрез попълване на специален онлайн формуляр.

За издаването на европейска професионална карта за квалификация, придобита у нас, се заплаща между 60 и 90 лв.

Ако пък професионалната квалификация по регулирана професия е придобита в друга държава членка, таксата е 260 лв.

Притежателят на европейска професионална карта има право по всяко време и без заплащане на такси да иска поправка на неточни или непълни данни в неговото досие в Информационната система за вътрешния пазар или заличаване или блокиране на досието, пише още в проекта на наредбата.

Снимка - Около хиляда медицински сестри годишно заминават да работят в чужбина.www.bnr.bg, 12.11.2016 г.

http://bnr.bg/post/100759736

Болните от диабет искат НЗОК да плаща сензорите за глюкозата в кръвта

Нова подписка стартира от днес в Шумен и тя е свързана с искането Здравната каса у нас да поема сензорите за измерване на глюкозата в кръвта. Това стана ясно при отбелязването на Световния ден за борба с диабета. В инициативата с флашмоб участваха представители на различни институции и възпитаници на музикални и танцови състави в Шумен.

Според специалистите сензорът е много по-прецизно и високотехнологично устройство за измерване на кръвната глюкоза. Неговият капацитет е 288 измервания, като всяка едно от тях струва 5 стотинки, каза Ваня Стоянова от Сдружението "За инсулиновите помпи". В момента Здравната каса плаща тест ленти на цена от около 1 лев. В рамките на този лев ще могат да се направят 20 измервания.

Към каузата се присъединява и проф. Виолета Йотова, един от най – добрите детски ендокринолози у нас. Според нея в последните пет години има огромен брой доказателства, които показват, че постоянното носене на сензор дава възможност да се свали нивото на гликиран хемоглобин под 6.5% без хипогликимия, а това означава нормална продължителност на живота, без усложнения на диабетно болния.

Преди две години от Шумен тръгна и реализирана вече инициатива Здравната каса да поема инсулиновите помпи и консумативите за тях на диабетно болните.
12.11.2016 г., с. 27
Още не е късно за ваксина
Добиваме имунитет срещу грипа за 21 дни
Епидемията удря през януари

ВИКТОР ДИМИТРОВ
21 дни са необходими на човек, за да изгради имунитет срещу грипа при поставяне на ваксина. Това обясни пред вестник „Телеграф,, шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Масово


Според специалистите още не е късно да се имунизираме. Серумът трябва да се постави 21 дни преди грипът да започне да се разпространява масово. Той предпазва от неговите усложнения, които могат да са животозастрашаващи. Дори и да се разболеем от грип, ако сме имунизирани, ще го изкараме по-леко. От три години пикът на грипа настъпва през януари. Миналата година епидемията удари с пълна сила към средата на януари. Данните показват, че над 4000 души са повалени от вируси и остри респираторни заболявания само за миналата седмица.

Хонконг


Още в края на миналия месец щамът "Хонконг" или А(НЗ№2) разболя две жени на 31 и 57 години от София и Стара Загора. Той беше очакваният нов грипен вирус, включен във ваксините за сезон 2016/2017 г. заедно с щамовете „Бризбън" и „Калифорния".

Грипът се характеризира с остро внезапно начало, повишена температура - обикновено над 38 градуса, главоболие, кашлица, болки в мускулите и ставите и силна отпадналост, обясняват специалистите. Лекарите съветват да се избягва самолечение, както и лечение с антибиотици, които не могат да се борят с вирусите. Ако инфекцията стане бактериална, чак тогава на помощ идват антибиотиците. Има специфични антивирусни препарати, които трябва да се препоръчат от лекуващия лекар, казват още те. За да имат ефект обаче трябва да се приемат до 48 часа след първите симптоми.

Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница