Случаят „Лудогорец” – неизвестните продължаватДата09.01.2018
Размер56.11 Kb.
Св.Никола – празник

Във фокус
Случаят „Лудогорец” – неизвестните продължават
МнВР и корабособственика вече 2 месеца не могат да освободят 16 наши моряци
"Лудогорец" е собственост на БМФ, но е нает от варненската фирма "Арго меритайм". Екипажът от 16 човека също е нает от тази компания. Част от моряците се качват в края на август от Лас Палмас, Карибските острови. Някой от моряците е трябвало да бъдат сменени, но поради задържането, това не става. Около 12 септември са в Гамбия. Корабът е разтоварил цимент и въглища, но е арестуван.

Все още не се знае защо Гамбия иска 400 хил.долара от корабособственика – дали е наложена глоба или неплатени пристанищни сметки и дългове. От западноафриканската държава обявяват, че докато не си получат парите, корабът няма как да отплава, като в момоента се води дело.

След разтоварването на кораба, той застава на рейд в открито море, защото „Арго меритайм” няма как да плати пристанищните разходи. Това пък е лошо за екипажа, който няма как да си напазарува.

Точната дата на арестуването не е ясна. На 12 октомври близките на екипажа получават СМС, че положението е нетърпимо. Запасите от вода, храна и гориво са изчерпани. Роднините се свързват с българските медии, но само в.”24 часа” се отзовават и публикуват статия.

Вестникът предприема стъпки и се свързва с МнВР и с фирма „Арго меритайм” и нещата от първа необходимост са набавени и доставени на борда на кораба. След това гамбийците им носят храна и вода за пиене, но не осигуряват нужните хигиенни условия и чиста вода за миене. За съжаление моряците ни няма как да си купят нещо сами, защото не са си получавали заплатите от 8 месеца.

В момента горивото е на резерва, около 20 октомври. За да го пестят моряците стоят на тъмно, хладилниците са спрени, а нужната храна в тях впоследствие е развалена. Един от моряците се разболява от малария и е върнат в България. На 25 октомври се разболява втори член от екипажа, като състоянието му е стабилизирано. Информацията обаче не е от екипажа, а от роднините в България. Те твърдят, че капитана на кораба пише рапорти срешу целия екипаж и е успял да репатрира 2-ма човека от тях – готвача и гл.механик. Готвачът е пратен в 3 дневен арест в Банджул, а след това е върнат в България. От МнВР отричат информацията и първоначално дават надежди, че се е върнал на борда на кораба и има кой да готви на моряците.

В същото време информацията, която близките получават от корабната компания, няма нищо общо с това, което моряците пращат като СМС-и. Според „Арго меритайм” екипажа е добре, проблеми нямало, полицаите се отнасяли добре с тях, редовно се хранели. Пак оттам съобщават, че Гамия неправомерно иска от фирмата 400 хил. долара., като е завела неправилно дело срещу българите. Делото вече на няколко пъти се отлага.

На МнВР в България близките на екипажа изпращат писма, а след арестуването на готвача се обаждат на администрацията там. Според Външното ни министерство обаче те все още не могат да се намесят. Компанията трябвала да защити интересите на моряците и да ги върне в България, защото била частна фирма. Драговест Горанов, говорител на МнВР каза още, че от първия ден консулът ни в Гана, отговарящ и за Гамбия, държи връзка с екипажа и е информиран за случая. В Гамбия страната ни няма консул. Корабът е задържан като гаранция, че ще се плати и се оказал в заплетен юридически казус, коментира той. Всички институции в България били уведомени – включително морска администрация и транспортното министерство. От МВнР уверяват, че следят развитието на случая.

Според роднините първо само един от тях търси МнВР, но след като от там отказват да повярват на неофициалната информация и на разказите по телефона на самите моряци, то в кампанията в защита се включват всички близки. Резултатът е, че все още МнВР не помага за връщането на моряците в България, въпреки многобройните разговори, молби и писма. Апели се правят и към други организации, но освен съжаление, нищо действително не е предприето за подобряване на ситуацията.

От „Арто меритайм” споделят, че са финансово затруднени, като признават, че на екипажа не е платено. Компанията първоначално твърдеше и залъгваше всички, че положението е нормално и че моряците просто чакали смяна на екипажа. След това се получават първите СМС-и и всичко става ясно. Компанията се прочу и с друг арестуван кораб в Алжир преди половин година, като и там положението не е решено.

В договорите на екипажа има клауза, според която ако корабът бъде арестуван, то 1 месец след това моряците могат да го напуснат. Но това не интересува Гамбия. Моряците се колебаят за този вариант, защото не знаят какъв ще е изхода от ситуацията. Дали МнВР ще прати хора, които да ги пуснат от ареста, или пък компанията в България ще направи това? Но ако и двете страни не го направят то тогава моряците пак трябва да се върна на борда след задължителния 3-дневен арест.

Последната информация е от 1 ноември. Близките получават радостните СМС-и, че екипажът се прибира. Корабът е трябвало да бункерова гориво, храна и питейна вода и да отплава от Банджул, Гамбия за Лас Палмас. В последният момент моряците са арестувани отново. От „Арго меритайм” все още не подават информация за ситуацията.

Според завърналият се главен механик Цонев на българския кораб се е разиграл истински екшън. Рапорт на капитана на „Лудогорец” Бойко Коларов, че Цонев иска да пали кораба с 4 туби бензин, стават причина четирима гамбийски войници да свалят готвача от кораба и 3 дни да го държат в поделение до пристанището. „За първи път чух за това обвинение. Както пиех кафе, дойдоха войниците и ме свалиха на брега”, разказа той пред информационния сайт BNEWS. „Отнасяха се добре с мен. Излезе, че е по-добре да съм арестуван, отколкото да съм на борда на кораба”, сподели мъжът. С него щастливците от екипажа, успели да стъпят „предсрочно” на родна земя след преживения ад, стават общо трима. По подобен начин елмеханикът на кораба също е репатриран за България, каза той. Третият е моряк, който се разболял на борда от малария. „Притеснявам се за момчетата. Съжалявам за тях. Станахме приятели. Сега няма кой да им прави хляб. Едно момче е поело тази задача с готвенето – пишат ми, да не се безпокоя и че ще се справят някак. Всички се разбирахме чудесно. Само капитанът излезе малко особен човек, пуска рапорти. Хората са изнервени и вече се чустват зле психически”, разказа Цонев.

„Арго меритайм” имат и още един кораб, арестуван през годината – Sea Wind в Алжир с българско-украйнски екипаж, който преди година натовари български танкове за чуждестранна държава от пристанище Варна. Всъщност моряците не са арестувани, а корабите.


ЗАЩО ЗАДЪРЖАХА КОРАБ „ЛУДОГОРЕЦ”?
Похвална е активността на българските медии, когато съобщават за събитие с български кораб в чуждо пристанище. Така бе и при задържането на кораба „Лудогорец” в малката западноафриканска държава Гамбия. Само че корабът не е отвлечен, както се изкушиха да твърдят някои колеги, нито е бедстващ, както информират други. Става въпрос за уреждане на търговски спор между товародател, товарополучател и корабособственик, информираха от Параходство БМФ АД.
„Лудогорец” е все още собственост на БМФ, но корабът е в процедура за продажба на фирмата, която го е наела на беърбоут-чалтър: “Арго маритайм” от Варна. Това е фирмата, която носи главната отговорност за правния статус на кораба при водене на такива спорове. От “Арго маритайм” обаче увериха, че нещата са под контрол и че смяната на екипажа ще стане навреме. За всеки случай от Министерството на външните работи ще продължат да следят за развитието на казуса.

„Лудогорец” (13 900 т)е строен през 1968 г.


Това не е първият случай със задържан български кораб през тази година. Българският плавателен съд "Ан Софи" е задържан в мароканското пристанище Кенитра от началото на 2009 г. Фирмата „Димар шипинг” дължи голяма сума пари на банка и запорът на кораба е наложен именно заради това. Трети месец български моряци са заложници на товарен кораб „Силвър 1” на фирма „Алфа шип” на италианското пристанище Чивитавекия. Според италиански медии при пристигането българският собственик, който превозвал товар за Италия, е изчезнал, без да им плати. Още по-странно е положението на българския кораб "Килмор", който е арестуван и се намира на пристанище Варна с чужд екипаж, пак заради неуредени плащания.

...................................................................................................................http://www.bnews.bg/

Писмо до външно министерство:

Конвенция 166 на МО относно репатриране на моряците

Статии във в.”24 часа” и в други сайтове
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=251247
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=253930
http://www.bnews.bg/article-729
http://www.bnews.bg/article-1159

Вангелина Тодорова /Лина/

  • колко са на борда преди и в момента

  • корабът това ли е на снимката

  • на другия кораб в Алжир има ли наш екипаж

  • да споменавам ли твоето име в материала?Каталог: gallery -> albums -> userpics -> 12122
12122 -> Близнаков припомня ангажимента на България за участие с осем процента от Сухопътните войски 1600 души в задгранични операции
12122 -> Унищожаването на 2011 Българската Армия
12122 -> Радиоводещият в българия
12122 -> Инициативен комитет за написване на книгата
12122 -> Осло. Полетите над Северна Норвегия в сряда вечерта бяха забранени поради опасения, че облаците пепел от възможното изригване на вулкан в Исландия могат да намалят видимостта, предаде афп
12122 -> За „коментари и анализи” Форсаж и после изведнъж падна Желязко Тенчев, в. Дума
12122 -> Българин на борда на най-големия круизен кораб в света
12122 -> Проектът genesis е най-скъпият в историята на корабостроенето!


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница