Тема V. Посредничество на пазара на недвижимиPdf просмотр
страница1/14
Дата07.06.2024
Размер0.63 Mb.
#121389
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14
ПОСРЕДНИЧЕСТВО НА ПАЗАРА НА НЕДВИЖИМИ
Свързани:
ТЕОРЕТИЧНИ ОСНОВИ НА НЕДВИЖИМАТА, ТЕМА VІІІ. ПОДХОДИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА НЕДВИЖИМИТЕ, ПОДХОДИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА НЕДВИЖИМИТЕ, ПОВЕДЕНИЕ НА КУПУВАЧА НА ПАЗАРА НА


44 Недвижима собственост в туризма
© проф. д-р Марияна Божинова, доц. д-р Любка Илиева
ТЕМА V. ПОСРЕДНИЧЕСТВО НА ПАЗАРА НА НЕДВИЖИМИ
ИМОТИ

Увод
След усвояване на учебния материал по темата студентите ще придобият компетенции за създаване на добре функционираща Агенция за недвижими имоти. Те ще могат да идентифицират рисковете, съпътстващи посредническата дейност с недвижими имоти ида знаят как да ги избягват или редуцират.
Цел
Темата има за цел да формира знания относно дейността на Агенциите за недвижими имоти и особеностите на договорите, които прилагат в дейността сив процеса на реализиране на сделките с недвижими имоти.
Структура на темата
1. Агенцията за недвижими имоти – основен субект на пазара същност,
изграждане, персонал

Потенциалните купувачи, както и продавачите, които са основните фигури при сделката за покупко-продажба на недвижим имот, често пъти нямат съответните познания или просто не желаят да се ангажират с осъществяването на сделката, за да спестят собственото си време и труд. В този случай естествена е проявата на търговския посредник. След 1990 г. у нас бяха създадени много фирми с предметна дейност посредничество при покупко-продажба на недвижими имоти под най-различни наименования, като агенции за недвижими имоти, бюра, кантори и т. н. Общият им брой продължава да расте. Освен стопанските субекти обаче съществуват и голям брой физически лица, самостоятелно занимаващи се с тази дейност - главно бивши и настоящи адвокати. Изследванията сочат, че в развитите държави - САЩ, Англия, Канада, Австралия около 25 % от трудоспособното население е заето в сделки с недвижими имоти. През последните години в САЩ един брокер на недвижими имоти се падана души от населението. Посредничеството при сделките с недвижими имоти представлява вид търговска дейност, улесняваща извършването на търговски сделки, а посредникът е лице, което по занятие създава условия за сключване на търговски сделки. Посредническата дейност има за предмет извършване на услуга, която няма правен характер, тъй като посредникът не извършва правни, а фактически действия - издирва евентуален съконтрагент, запознава го с условията на сделката, установява

Недвижима собственост в туризма 45 Център за дистанционно обучение, Стопанска академия ДА. Ценов контакт между бъдещите контрагенти. Действията на посредника са насочени към създаване на условия за извършване на правна сделка и имат материален или интелектуален характер. Ако договорът, за който се посредничи бъде сключен, то услугата се счита за извършена. При изграждането на една професионално функционираща посредническа фирма, занимаваща се с покупко-продажба на недвижими имоти, се срещат значителни трудности, най- вече защото липсва опит, традиции и приемственост. В практиката на развитите страни посредникът е фирма, брокерска къща или Агенция за недвижими имоти. Агенцията за недвижими имоти по същество е вид търговец, който по занятие извършва търговски посреднически сделки с недвижими имоти - посредничество при покупко-продажбата на недвижими имоти и при отдаването им под наем. За да се защитават и гарантират интересите на клиентите на Агенцията е целесъобразно а) тя да се изгражда като капиталово търговско дружество с определена капиталова адекватност. б) да се лицензира като търговец, осъществяващ сделки с недвижими имоти от определен правителствен орган. Персоналът на Агенцията следва да се състои предимно от лицензирани брокери и прависти.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница