Теория на производителната кооперация (ПК)Дата01.08.2018
Размер17.03 Kb.
Теория на производителната кооперация (ПК)
Моделът на производителната кооперация за пръв път възниква във Франция, негов създател е Филип Буше, който вижда кооперацията, като връзка между две епохи. Чрез нея средствата за производство стават притежание на работниците, те са господари сами на себе си. Буше е създател на лозунга на Великата френска революция „Свобода, равенство и братство”, но не равенство по бедност, а за равен труд и заплащане, отсъствие на експоатация, възможност всички да участват в управлението на предприятието. Според Буше потребителната кооперация е сдружение на неопределен брой лица от една професия, скрепено с договор. Възнаграждението за положения труд е според обичая: нетно или на праче. В края на годината резервираната сума, равна на онази, която би получил посредникът ( собственикът на средствата за производство) се разпределя на две части след плащане на полагащите се данъци:

- 20% за образуване на обществен капитал;

- 80% за разпределение между членовете като трудов дивидент или задоволяване на социални потребности.

Общественият капитал е неделим, принцип въведен от Буше. Принадлежги на сдружението, ако някой напусне получава само своя дялов капитал, а това което е дал на кооперацията със своя труд остава за нейно ползване. Не членовете се наемат за срок до 1 година, през която се подготвят за членство. Внасят си начасти дяловия капитал, обучават се, гласува се за тях и стават членове. Буше свежда до минимум ползването на наемен труд. В ПК членовет работят. Трудовия дивидент се разпределя на остатъчен принцип, като добавка към работната заплата получавана през годината и може да бъде различен в зависимост от количеството и качеството на положения труд.Пак във Франция по същото време работи още един идеолог на ПК, известният политически деец, общественик, министър на финансите – Луй Блан. Той предлага друг модел ПК, а именно с държавни средства се създават т.нар. държавни работилници ( цехове, фабрики и т.н.). В тях се наемат работници и сужители, които организират кооперация, на която председателят се назначава от държавата. След определен период от време, чрез натрупания резервен фондкооперцията връща на държавата изразходваните пари за предприятието и тя става негов собственик. Такава практика има и днес. Във Франция тези кооперации имат променлив успех. Проблемите се пораждат от намесата на държавата в тяхната дейност, не са рядкост конфликтите между членовете и назначения държавен председател. Въпреки това този опит е много ценен и се използва в редице страни за откриване на работни места и обучение.
Каталог: files -> unwe files
unwe files -> Тотално управление на качеството
unwe files -> Тема 1 Същност и предмет на Информатиката. Понятия
unwe files -> Решение за покупка, организациите като потребители ст
unwe files -> Разработване на специфични стратегии йерархична структура
unwe files -> 20. III. 2000 г. (инж. Алма Прахова – 4072 (16-17 ч.) 1) 2 контролни – 40% + работа по време на упражнения; 2) Тест на компютър
unwe files -> Лекция 1 Произход и същност на държавата и правото. С-ма на правото
unwe files -> Лекция оценка = 6 х оценка от упражнение + 4 х лекции На контролните задължително присъствие и минимум оценка 3!
unwe files -> Презентация на тема „Интермодални центрове и транспорт фирма so mat/Willi Betz складиране и управление на складовите запаси конфекциониране
unwe files -> Възникване на класическата политическа икономия в Англия и Франция


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница