В "Пирогов" спасиха бебе с огромен туморстраница1/9
Дата11.03.2018
Размер0.53 Mb.
#61830
  1   2   3   4   5   6   7   8   9Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
11.01.2018
Национални вестнициВ "Пирогов" спасиха бебе с огромен тумор


Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 8  

Бебе на 4 месеца с голям тумор на кръвоносен съд на черния дроб е спасено със сложна операция в "Пирогов". Момиченцето дължи живота си на екип под ръководството на д-р Цветко Георгиев, началник на отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии в спешната болница, и проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА. Предизвикателство са били 2 неблагоприятни фактора - малката възраст на детето и огромният размер на тумора, който при това нараствал агресивно.

За 25 г. кариера не съм виждал толкова голямо образувание на толкова малко дете, обясни през "24 часа" д-р Георгиев.

Туморната формация е открита случайно. Дотогава семейството смятало, че просто коремчето е голямо. След по-обстоен преглед лекарите насочили детето към "Пирогов". При високоспециализираната диагностика се установява, че тумор обхваща едната половина на черния дроб и изпълва цялата коремна кухина.

"Образуванието беше приблизително колкото главата на детето - разказа д-р Георгиев. - Нарастваше бързо, рисково беше и да се вземе биопсия - това рутинно иначе действие можеше да предизвика кръвоизлив. Трябваше да се отстрани възможно най-бързо." Д-р Георгиев се свързва с проф. Никола Владов и двамата планират до най-малки подробности сложната операция. Благодарение на опита на хирурзите и добрата подготовка туморът, вероятно доброкачествен, е отстранен само за 2 часа с възможно най-щадящи техники. Малката пациентка е спокойна и дори вече се усмихва.

Пловдив пламна от вируси,


24 часа  стр. 8  

има опашки пред джипитата. Само за седмица 80 са новите случаи на ентеровирусна инфекция - с болки в гърлото, корема и разстройство, каза д-р Моника Троянчева от РЗИ. Заразата се предава чрез пръски от слюнка или лоша хигиена, предупреди тя. Симптомите наподобяват тези на грипа - хрема, суха кашлица, температура до 39-40°, отпадналост. Но грипен вирус в града още не е изолиран.Над 80% от бременните следят плода чрез фетална морфология


Специалистът д-р Борис Стоилов ще преглежда в УМБАЛ "Дева Мария" на 13 и 14 януари

24 часа  стр. 27  

Един от най-добрите специалисти по фетална морфология в България -акушер-гинекологът д-р Борис Стоилов, ще преглежда в Бургас на 13 и 14 януари.

Прегледите ще се извършват в университетска болница "Дева Мария" след предварително записан час по телефона. В България се броят на пръсти специалистите по фетална морфология, които са се обучавали лично от бащата на тази специалност в света проф. Кипрус Николайдес.

Д-р Стоилов е един от тях, а специализацията му по фетална медицина е продължила повече от 2 г. в световноизвестните лондонски болници Kings College Hospital, University College London Hospital, Medway Hospital и Southend University Hospital. Всички завършили тази специализация минават периодични медицински одити, с което се гарантира качеството на предлаганата услуга, разясняват от УМБАЛ "Дева Мария". феталната морфология е важно ехографско изследване на плода, при което акушер-гинекологът проверява за аномалии. Оглеждат се обстойно органите на бебето и се оценява тяхното развитие. Прави се оценка на развитието на всички части от неговия мозък. Лекарят оглежда също очите и носа, небцето и устните за търсене на дефекти.

Оценява се развитието на гръбначния стълб, дали гърбът на бебето е покрит изцяло с кожа, оглежда се и коремът и се прави оценка на коремната стена.

Подробно се оглеждат сърцето и неговите четири отделения. Лекарят измерва техните размери, оглежда клапите, оценява дали кръвта се движи в правилната посока и дали има някакви комуникации между отделенията на сърцето, които може да са признак на сърдечен порок, разяснява д-р Стоилов.

Феталната морфология дава отговор на въпроса как функционират бъбреците и пикочният мехур на бебето и дали се кръвоснабдяват адекватно. Оценява се развитието на крайниците, измерват се бедрената и раменната кост, за да се прецени дали нарастват правилно.

Лекарят оглежда развитието на плацентата и на пъпната връв, след което преценява кръвоснабдяването по съдовете, които я изграждат.

Въпреки че изследването не се поема от НЗОК, вече над 80% от бременните жени го правят, тъй като е от изключителна важност за успешния край на всяка бременност.


Хванаха лекарства за 5 бона


Телеграф  стр. 8  

Контрабандни лекарства за отслабване са задържани на ГКПП Капитан Андреево при проверка на митнически и гранични служители, съобщиха от Агенция "Митници". Общо 85 опаковки по 100 таблетки от препарата Tiromel са били открити във влизащ от Турция у нас лек автомобил с българска регистрация. Задържаното лекарство е с пазарна стойност около 5000 лева. Хапчетата са били иззети. На собственика - 26-годишен мъж, е бил съставен акт и му е била иззета сумата от 1000 евро за обезпечение на евентуални вземания по съставения акт.Компенсираха СУ за Механотехникума, няма да протестира


Телеграф  стр. 4  

Софийският университет "Св. Климент Охридски" получи бившата сграда на Професионалната гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза" в София и 10 млн. лв.

Кабинетът одобри предоставянето им на вчерашното си заседание. Решението е компенсацията за отнетата от университета в полза на Висшия съдебен съвет сграда на Механотехникума на бул. "Стамболийски", където трябваше да се обучават студенти по медицина и дойде след като от СУ заплашиха с протестни действия. Просветният министър Красимир Вълчев обясни, че 9 млн. л в. от тази сума отиват за поддръжка и модернизиране на материалната база на СУ, която е и историческа ценност за столицата. 1 млн. лв. отиват за придобиването на дълготрайни материални и нематериални активи. Ректорът на ВУЗ-а проф. Атанас Герджиков изрази задоволството си от решението на правителството. Той благодари на премиера Бойко Борисов за бързото и справедливо решение.


Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница