13 юли 2011 г. Тема: здравеопазванестраница1/4
Дата28.10.2018
Размер362 Kb.
#103884
  1   2   3   4
13 юли 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕМВР болница въстана срещу поглъщането й от ВМА
300 000 пенсионери от МВР и членове на семействата им могат да останат без специализирана помощ. Предполага се, че кабинетите в регионалните дирекции ще бъдат закрити и полицаите оставени на обслужване само на личните лекари. Това се казва в открито писмо на служителите в МВР болница до управляващите. Над 500 души, служители на медицинския институт на МВР, са се подписали в подкрепа на писмото с искане обединяването на болницата на МВР и Военна болница да стане при ясни и открити процедури. Според тях бизнес идеята на ген. Стоян Тонев е да „придърпа парите от здравната каса към търговското дружество ВМА". По думите им обединяването се прави заради определени интереси.


Бойко: Някои правят коли, ние - доктори

Мен народът ме назначава и уволнява, заяви премиерът
Апарат за мерене на кръвното налягане подари ректорът на Медицинския университет в Пловдив на премиера Бойко Борисов. Вчера министър-председателят откри модерен аудиторен комплекс във вуза под тепетата. "Вие сте в много добра кондиция, но като се ядосате заради дузпа по време на футболни мачове, профилактично можете да си премерите кръвното", каза с усмивка ректорът Георги Паскалев. Заедно с Борисов в града под тепетата бяха вицепремиерът Симеон Дянков и министрите на здравеопазването и образованието Стефан Константинов и Сергей Игнатов. Студентите пък дариха премиера с икона на свети Иван Рилски. На церемонията голяма награда получи и проф. Паскалев. Митрополит Николай му връчи най-високото отличие на митрополията под тепетата - орден Свети Ерм Първа степен. "Вашият университет е по-хубав от този в Хага", коментира пред студентите и преподавателите Борисов. Според него не трябва да се опасяваме от това, че българските лекари заминават да работят в чужбина. "Напротив, трябва да ги стимулираме, защото това означава, че кадрите ни се оценяват като добри", допълни той. По думите му както има държави, които произвеждат автомобили и друга техника, която изнасят, така ние като умен народ, можем да произвеждаме специалисти и да ги изнасяме. По думите му България печели, защото лекарите зад граница вземат по-високи заплати, а след това се връщат в България с по-висока квалификация и ни рекламират в чужбина държавата.

По-късно следобед премиерът откри и нов спортен комплекс в Минно-геоложкия университет в столицата. Там той коментира вота на недоверие, който ДПС заедно с БСП, ДСБ и СДС се готвят да внесат срещу сектора сигурност и вицепремиера Цветан Цветанов. "Дали някой, някога се е съмнявал, че г-н Костов, БСП и ДПС са едно и също нещо", попита риторично Генерала. Той отсече, че не е притеснен от вота и ако той мине, е готов пак да се състезава на избори. "Мен ме назначава народът и ме уволнява народът", така министър-председателят коментира появилите се билбордове с надпис "Ще уволня Бойко Борисов". "Нека си харчат парите, като слагаха билбордове "Гласуваш за Борисов, получаваш Костов", видя се, че това е лъжа, пак ще стане същото", допълни Борисов. Той е категоричен, че ГЕРБ няма да участва в черна кампания.Ели Куманова


Найденов продължава да говори
"Няма да влизам в спорове с вицепремиера Симеон Дянков, но това, което правим, се вижда. Няма да спра да говоря и да обяснявам, след като самият премиер иска от нас да обясняваме на хората какво правим и това е видно от стенограмите на заседанието на кабинета". Така земеделският министър Мирослав Найденов коментира критиките на финансист номер 1 към него. Преди ден Дянков обясни, че аграрният шеф повече говори и по-малко работи.

Найденов даде пример за свършена работа с подобряването на качеството на храните. "Некачествените храни в България 20 години бяха бич за нацията и тя не случайно е с най-много заболявания", посочи агроминистърът.

"Всеки има право на мнение, оценките обаче може да ги дава само премиерът", каза преди това пред bTV Мирослав Найденов. Той припомни, че последно преди три седмици Бойко Борисов му е дал много добра оценка. "Така че в този смисъл аз притеснения нямам", заключи земеделският министър.


Линейки минават на поправителен
Колите на Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик минават повторно през годишни технически прегледи от началото на тази седмица. Този път проверките за състоянието им са под контрола на ДАИ, и то на всеки етап от прегледа. До тази мярка се стигна, след като бяха подадени сигнали, че на колите се правят чисто фиктивни технически прегледи. Внезапната проверка установи безспорно за поне една от тях, че сигналите са верни. От районния здравен инспекторат в Пазарджик вече обявиха, че уволняват шефа на линейките и механика, а проверката продължава.


ГЕРБ пести предизборно от тежко болни деца
Въпреки горещите си обещания Борисов отряза парите за детски трансплантации, за да си покрие бюджетните разчети

Въпреки жестовете и личните обещания на премиера Бойко Борисов и здравното министерство, че ще се грижат до край за тежко болните деца и ще плащат животоспасяващите им операции, в средата на мандата си правителството се отрече по най-грозния начин от съдбата на тези българчета. Управляващите, видели се в чудо от какво да спестяват предизборно, та евентуално да вдигнат минималните заплати и пенсии, решиха да отрежат именно от тези, които най-силно се нуждаят от помощ. Така след като преди година и половина на премиера "му се късаше сърцето да гледа как родители молят за пари в ефир за да спасят децата си" и се кълнеше, че държавата ще плати, за да се лекуват всички зад граница, сега същият сложи лимит на парите, с които държавата ще помага на тези отчаяни семейства. Тогава министър-председателят заяви: "Всеки българин трябва да знае, че изпадне ли в беда, държавата веднага ще го посрещне. И сега съм възложил на здравния министър до заседанието на МС следващата сряда да ми проверят колко пари струват всички трансплантации на чакащи хора - за бъбреци, дроб, сърце. Къса ми се сърцето на мен, като ги гледам по телевизията с банковите сметки. Майки, бащи с деца на ръце. "Чакаме, 20 000 евро нямаме, 10 000 евро събираме. Дадени 10 000 лева, трябват още 10 000", едва не се просълзи Борисов и отсече, че ще отиде в някоя българска банка и ще им каже, че ако нямаме пари за всичките операции, ще се взима кредит, за да се лекуват хората. "Държавата трябва да е солидарна, а не като предишния кабинет да праща на море 3000-4000 от 2 милиона пенсионери", възмущаваше се Борисов, а днес именно той е този, който заряза болните деца на България.

Според промените на кабинета му в Наредбата за Фонда за лечение на деца в чужбина за една година едно българско дете може да получи максимум 180 000 лв. от държавата за лечението си. От това най-сериозно ще пострадат малчуганите, които се нуждаят от животоспасяващи трансплантации, защото подобни интервенции понякога струват към 500 000 лева. С действията си Борисов на практика отново ще накара родителите на тези българчета да ходят по телевизионни предавания, за да просят пари от народа, който и без това е докаран до просешка тояга. С други думи - за да спести пари, правителството се отказва от тези деца, които на година не са повече от 5.

Разбира се, от здравното министерство веднага взеха да оправдават действията си с безкрайни цифри и данни. Според тях лимитът от 180 000 лв. е изчислен като "стойността на трикратния размер на съответния вид трансплантация, заплатен в България". Таванът, твърдят от здравното ведомство, се въвежда, за да могат повече деца да се възползват от помощта за лечение. Според тях ако не се наложел лимит, средствата нямало да стигнат за всички.

Това обаче е прах в очите, защото така евентуално за всички ще има по 180 000 лева, но за колко тази сума ще е достатъчна? Повече от ясно е, че дори тези пари да отидат при едно дете, чието лечение струва над 300 000 лева, родителите трудно ще се справят със събирането на останалата част от сумата. Така рано или късно наложеният от ГЕРБ лимит ще докара трагедия на много български семейства.

Проблемът с парите за тежко болните деца се появи през май, когато беше закрит фондът за трансплантации и дейността му беше прехвърлена към фонда за лечение на деца. "Така се оказа, че за няколко деца ще се похарчи целият бюджет на нашата структура", обясни директорът на фонда за деца Павел Александров. "Моята задача е да се лекуват повече деца. Общо за 2011 г. бюджетът ни ще е 8 млн. лв., ако с тях се направят 10 трансплантации, няма да можем да помогнем на останалите", каза той. Добре де, би казал всеки разумен човек, защо съкращавате фонда за трансплантации, след като нямате ресурс да поемете работата му?

Показателни за ефекта от действията на Борисов и компании са реакциите на неправителствени и здравни организации, които са добре запознати с проблема. "Това е пълно безумие, което дори не е икономически защитено. Децата, които имат нужда от трансплантации в чужбина, са малко - по около 3 на година. Да са 100 и да е нужно да се пести - да, но заради три деца - това е безсмислено ограничение", коментира Йордан Петров, член на организацията "Спаси, дари на...". Тя помага за набиране на средства за деца, които имат нужда от лечение в чужбина, и има представител в обществения съвет на държавния фонд. Според него неправителствените организации ще се вдигнат на щурм и решението ще бъде отменено.

Не мислят - решават нещо, за да си защитят някакви финансови показатели

и след година отменят решението си, допълни той. Заради изчерпване на средствата във фонда с друго свое решение вчера кабинетът отпусна допълнителни 4 млн. лв. За първите 6 месеца на тази година фондът е платил 4.6 млн. лв. за лечението на 170 деца. Освен това данните на фонда показват, че средният разход за един случай на лечение е 26 хил. лв., а за една трансплантация - 266 хил. лв.

За 2010 г. същият фонд е платил 5.2 млн. лв. за 270 деца. Тогава обаче все още съществуваше и другият фонд - за трансплантации в чужбина. В него имаше 5 млн. лв., но огромната част от тях не бяха похарчени, тъй като структурата успя да прати само трима души в чужбина за присаждане на стволови клетки. Мотивът за закриването на това звено бе, че дейността му се припокрива с тази на фонда за лечение на деца и на комисията за лечение в чужбина в здравното министерство, която отговаря за подпомагането на пациенти над 18 г. Бюджетът му пък се върна в държавната хазна, но от там явно не смятат да го използват, след като така хладнокръвно орязаха парите.

Припомняме, че фондът за трансплантации беше създаден през 2010 г. по настояване на премиера Бойко Борисов, който тогава се закани, че ако трябва, ще тегли заем от банка, за да има пари за тези пациенти. Фондът за деца пък се появи в края на мандата на правителството "Сакскобургготски" и помага на лица до 18 г., за които доказано има лечение, но не у нас. През годините дейността му беше свързана с

редица скандали за отказано лечение и връщане на пари в бюджета

Откакто дойде ГЕРБ на власт, Борисов се задейства и започна да праща повече деца за лечение в чужбина, но както разбираме, добрата воля на премиера ни винаги е до време, както и добрите му решения действат, докато обслужват добрия му имидж. Защото няма обяснение защо точно когато работата на фонда потръгна и на децата реално се помагаше, управляващите решиха да сложат ограничения за лечението. С това си действие Борисов доказа, че също като голямата лъжа, че ще опрости лихвите върху задълженията на майките, той хладнокръвно пусна по пързалката отчаяни родители с болни деца, които нямат на кого да разчитат.

Сега те отново ще залеят с кампании за набиране на средства медиите, ще гледаме болните им деца как се мъчат и ще отделяме по малко пари от изтънелия си джоб, за да им помогнем. Но какво му пука на Борисов? Нали ще закрепи бюджета предизборно, явно само това го интересува.


Таванът на управляващите праща на смърт 20 Човека годишно
15-20 души годишно са нуждаят от трансплантация в чужбина и с решението на правителството да постави лимит върху сумите, които държавата поема за лечението на деца в чужбина, тези хора на практика нямат шанс за живот. Това каза пред "Нова телевизия" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според него решението на правителството означава край на трансплантациите в чужбина.

"Не става въпрос всички граждани да бъдат трансплантирани извън България. Там се изпращат само тези, при които сложността на състоянието не може да позволи операцията да се извърши у нас. Хората, на които се спират трансплантациите, им се спира всякакъв шанс. Това решение ги осъжда на смърт", категоричен бе д-р Кацаров.

Фондът за лечение на деца в чужбина до момента вършеше прекрасно своята работа. С разширяването обхвата му на дейност, този Фонд престава да работи, заяви в националния ефир колежката на Кацаров Теодора Захариева от Федерация "Български пациентски форум".
Здравни организации:

Държавата абдикира от грижата за детското здраве
Български дарителски форум, инициативата "Спаси, дари на…" и Център за защита правата в здравеопазването изразиха своето категорично несъгласие с приетото на 06.07.2011 годдина постановление за актуализиране бюджета на Център "Фонд за лечение на деца", с което правителството въведе горна граница от 180 000 лв. за финансирането на всеки отделен случай. "Въвеждането на годишен финансов таван практически е отказ от страна на държавата да заплаща скъпоструващо лечение на деца", смятат експертите. Министерски съвет сам отчита, че сумата от 180 000 лв. не е достатъчна, тъй като "средният разход на фонда за една трансплантация към момента е 266 хил. лв., посочват те и припомнят, че през изминалата година и половина фондът финансира скъпоструващо лечение на редица тежки заболявания, като рецидиви при онкохематологични заболявания, саркоми, мозъчни тумори, бластоми, тежки малформации, усложнения след трансплантации и други. Тези лечения, освен че са най-скъпи, по правило са и най-спешни и точно те, за които няма никакво време за дарителски кампании, ще бъдат принудени да разчитат на милосърдието на обществото. При това, вече с официално одобрение (макар и без каквато и да било политика към дарителите) от държавата, възмущават се от организациите. Прехвърлянето на отговорността за животоспасяващо лечение на деца върху дарителите е недопустимо оттегляне на държавата от грижата за детското здраве! Кой ще понесе отговорност, ако заради недостигащи 100, 1000 или 10 000 лв. се забави фатално лечението дори на едно болно дете, питат специалистите, но отговор от управляващите няма.

"Призоваваме Министерски съвет незабавно и безусловно да отмени горната граница за финансиране на лечение на деца и така да позволи на Център "Фонд за лечение на деца" да продължи своята работа, както обществото очаква от него!", заявиха здравните и дарителски организации. Остава да видим ще ги чуе ли някой.
ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ:
МЕН МЕ НАЗНАЧАВА И УВОЛНЯВА НАРОДЪТ

Билбордовете не ме интересуват, отсече Бойко
ЕЛИ КРУМОВА ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

„Мен ме назначава на­родът и той ме уволня­ва." С тези думи премие­рът Бойко Борисов ко­ментира вчера билбордовете, които се появиха на изходите на София в по­неделник.

Рекламната агенцията, поставила паната, така и не обяви кой е поръчителят им. Неофициално се твър­ди, че са поръчани от РЗС -партийното отроче на Алексей Петров - Трактора. „Не ме интересуват тези билбордове. Нито съм ги виждал. Ако искат, да ги накачат по всички стени. Преди 2 години бяха похар­чени много средства, за да се сложат билбордове, гласящи: „Когато гласуваш за Борисов, получаваш Костов." Видя се, че тези хора са си похарчили пари­те напразно. И това ще се види, че е лъжа. Ние не харчим пари и не се зани­маваме с такива неща", от­сече Борисов. Той обясни също, че управляващите са чисти пред съвестта си, защото кабинетът е извел България от кризата, макар да е правителство на мал­цинството. На въпрос за подготвяния от опозиция­та трети вот на недоверие Борисов отсече, че не е притеснен. „Убеден съм, че в момент, в който Европа буквално се тресе за оце­ляване, българите ще раз­берат. В края на краищата народът е този, който ни назначава. Ако пък мине вотът, ще направим избо­ри, и пак народът ще си ка­же думата", посочи той.

Износ


С бъдещи лекари и сто­матолози от Медицинския университет в Пловдив се срещна вчера премиерът. Пред тях той подчерта, че Европа се отваря за нас и

допълни: „Имаме умен на­род и можем да произвеж­даме специалисти и да ги изнасяме. Няма нищо ло­шо, така както германците произвеждат автомобили, ние да произвеждаме ме­дици. Ако на Европа й трябват 10 000 медици, ние можем да произведем 20 000."Той уточни, че уни­верситетите ни трябва да поемат и колкото се може повече чуждестранни сту­денти , защото така се тру­па влияние. Мнозина ми­нистри на различни дър­жави са завършили бъл­гарски университети и го­ворят български език, под­черта Борисов, който пре­ряза вчера заедно с ми­нистрите на финансите, здравеопазването и прос­ветата Симеон Дянков, Стефан Константинов и Сергей Игнатов лентата на новия аудиторен комплекс във вуза.

Брюксел

По-рано през деня след среща с еврокомисаря по търговията Карел де Гухт премиерът обяви, че изра­елското правителство е поискало да пратим 1000 строителни работници. Искането е дошло мина­лата седмица, когато ка­бинетите на двете страни заседаваха съвместно в София. Борисов добави, че за България отношени­ята със Северна Африка и Близкия изток са приори­тет и посочи, че страната ни има готовност да по­могне с хранителни про­дукти и да бъде естествен мост. Търговските отно­шения на ЕС и Китай е би­ла друга от темите на раз­говор с Гухт, който посочи, че се надява ЕК да помог­не на България при реша­ването на някои въпроси в областта на износа и тър­говията. Еврокомисарят отбеляза, че страната ни е постигнала голям напре­дък от предишното му по­сещение у нас през 2006 г. Борисов благодари на ЕК за доброто отношение към България и за финан­сирането на мрежата ни от пътища и завода за от­падъци.


Подариха му апарат за кръвно
Освен с почетния знак на МУ-Пловдив пре­миерът Борисов си тръгна от града на тепетата и с апарат за измерване на кръвното налягане. Нестандартният личен подарък му връчи ректо­рът на МУ доц. Георги Паскалев с пожеланието да се ядосва по-малко. „Ще си мерим кръвно­то по време на заседания на МС", засмя се премиерът. Ректорът подари на Бойко Борисов и маслен пейзаж от пловдивски художник, а на финансовия министър Дянков връчи картина „Пано от бисери". Министърът на здравеопаз­ването си тръгна с подарък от МУ луксозна кни­га. Пловдивският митрополит Николай изпъл­ни решението на епархийския съвет и връчи на ректора на МУ-Пловдив доц. Георги Паскалев ордена на свети Апостол Ерм, първа степен.


ОТВОРЕНО ПИСМО
He получих лекарства за рак, но няма да съдя държавата

Съдебната битка не променя хода на болестта
БАРБАРА КОВАЛСКА, ГРАЖДАНКА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Уважаеми г-н Министър на здравеопазването,

Ако в България нещата може да се решат с отворени писма, сега в страната нямаше да има нито един нерешен въпрос.

Аз имам щастието да живя в тази красива страна, където създадох семейство и отгледах децата си. След 38 години в България казвам "ние, българите" и "у нас, в България", без да се замислям, че имам само полски паспорт.

Юристите знаят, че гражданството е правната връзка на индивида с държавата. Но зад гражданството и дори над гражданството стоят емоциите, личните връзки, семейството, приятелите.

Впрочем, когато дойде ракът, той не се интересува от понятието гражданство.

След моята успешна операция в хирургията на врачанската болница получих предписание за химиотерапия с два медикамента - 5 ФУ и Левковорин. От общо шест курса аз получих четири пълноценни и два само с 5 ФУ. Обясненията от врачанския онкодиспансер бяха, че Министерството на здравеопазването е забавило доставката на втория препарат. От министерството пък ми обясниха, че диспансерът със закъснение е направил поръчка. Господин Министър, за гражданката Барбара Ковалска и за десетките граждани, които не си получават в пълен обем терапията, дали има значение кое от двете твърдения е вярното? Гражданите в Сомалия не съдят държавата, че не им е осигурила питейна вода или лекарства за лечение на малария и ХИВ. В страните от Третия свят е "прието" да ги няма тези "луксове на цивилизацията". Аз смятам, че България трябва да следва добрите практики на Европейския съюз, след като вече е успяла да влезе в него.

Разбира се, когато държавата не може да осигури нужното, човек може да разчита на алтернативни методи - хранителни добавки, билки...

Както казах, аз няма да съдя държавата. Да съдиш държавата затова, че на практика ти е отказала лечение, не променя хода на болестта.

Нали разбирате, г-н Министър, че този вид съдебни процеси са по-различни от такива за делба на имот и от онези за присъждане на издръжка. Доста пациенти тръгнаха по дългата пътека на съдебните дела и не дочакаха резултат. В личните битки на всеки от нас, пациентите, резултатът често се оказва 1:0 в полза на рака. Затова е важно моите сили да бъдат насочени 100 процента в борбата с болестта, не в борба с държавата. Ако бях на 30 години, а не на 70, може би щях да водя двете битки едновременно.


Болница на надеждата” – само онлайн по Nova Play
Nova Play пусна първото предаване, направено спе­циално за онлайн излъчва­не. Това е „Болница на на­деждата", която може да се гледа по интернет кана­ла на Нова тв всяка неде­ля от 18 ч.

Целта на предаването е да покаже, че раковите за­болявания могат да се ле­куват успешно.

Засега са подготвени 9 епизода по 15 мин всеки. Първите представят екипа и съвременните технологии в Анадолския медицински център (АМЦ). Във всяка

„Болница на надеждата" - само онлайн по Nova Play

серия има и лична история на пациенти. Как да заче­нем ин-витро, как да се преборим с рака на белите дробове или рака на гър­дата са част от темите.

"Над 600 са случаите в АМЦ, завършили с щаст­лив край през първите шест месеца на тази годи­на, а близо 1200 пациенти са били излекувани за из­миналата 2010 г.и, разказ­ва изпълнителният проду­цент Иван Тодоров.

"Радваме се, че именно с подобно позитивно по­слание и продукция правим първата стъпка в съ­здаването на съдържание специално и ексклузивно за онлайн излъчване", каза Маркус Хартвал, директор "Нови медии" в Нова тв. Снимането на онлайн предаване технически не се различава от телевизия­та. То може да бъде из­лъчвано и на малкия ек­ран. Очевидно с новата ру­брика медията иска да съ­здаде нов канал с различ­но съдържание в мрежата.


Лекари - от Луната
Велиана Христова

България трябва да продава в чужбина студенти, рече Бойко Борисов преди месец. И постанови това да се запише в закон. Както Германия изнася автомобили, така ние трябва да произвеждаме лекари и да ги изнасяме, отсече той вчера в Пловдив, преди да дотърчи в София да рита мач показно. Медиците ни щели да правят реклама на България, понеже са добри. И те - на франчайз. Първата заповед е претворена в закон, утре го гледа НС. И не само студенти, а цели калпави вузове ще изнасяме на франчайз, гласи той. Нищо чудно след месец и експортът на лекари да стане закон. Толкоз разбира човекът, морето му - до колене.

Пък то и без закон студентите ни са в чужбина, а вузовете ни на глава ходят да си напълнят аудиториите. Не могат, щото няма студенти - изнесоха се. Лекарите ни също - за две години тук маса специалности останаха без специалисти, болните българи кучета ги яли. Апропо за кучетата, Бойко обича и тях да изнася - на Путин какво подари? Ама нали и българите обяви за кучета. Що да не изнесе днес студент, утре лекар, вдругиден учител... Учени няма как да изнесе, не останаха - рекламират България нейде по света и се експортират по 100 на месец, щото тук Бойко ги обрече на мизерия. И щото тук вече не се живее. И така - ден след ден. Не му иде на ум на премиера, че като се свършат кучетата, пардон българите, няма да има какво да изнесе. Освен да му спретнем един закон и да го изнесем него - да рекламира по света как се затрива държава. Много е добър в това. А после лекари ще си внесем от Луната. Нали той ще е асфалтирал лунната пътека.
Сподели с приятели:
  1   2   3   4
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница