19 януари 2012 г. Тема: здравеопазване нова техника възстановява колянотостраница1/3
Дата12.10.2018
Размер414.56 Kb.
#84289
  1   2   3
19 януари 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Нова техника възстановява коляното

Операция „връзва” двете снопчета и връща стабилността на ставата
ВЕСЕЛИНА МОНЧЕВА

Нова безкръвна техника на операция на колянната става възстановява скъсаните връзки. Тя се прави през 4 малки разреза от 1 см, като се вземат сухожилия и с тях със специална техника се възстановяват двете анатомични снопчета на колянната става. Интервенцията продължава около час, а пълното възстановяване за спорт и натоварвания идва до 4-5 месеца.

„Връзките, които държат коляното, са много здрави.

За да се скъсат е необходимо да се получи тежка травма или пък трябва да има натрупване на травми. Първата разтяга връзката, втората я доразтяга, а третата вече може да я скъса. Обикновено се късат и двете снопчета на предната връзка, по-рядко, едва в 15 процента от случаите, само едната”, обяснява ортопедът д-р Христо Мазнейков, шеф на болница „Света София”

При новия метод на операция може да се възстанови само едното снопче на скъсаната връзка или и двете, ако това е необходимо. Всяка се „залавя” точно на анатомичното си място, така, както е била преди травмата. Докато със старите методи на операция тя „компенсаторно” се е слагала по средата. Така коляното оставало с една опора и не било така стабилно.

„Снопчетата, които поддържат стабилността на колянната става, са две - предно медиално и и задно-външно. Всяко има свои задачи. Едното снопче държи коляното при сгънато, другото при по-изправено положение и това дава стабилност на коляното във всеки един момент. Природата ги е създала съвършено така, че при всяко движение връзката винаги да е под опън и да предпазва колянната става да не излезе навън”, обяснява д-р Мазнейков.

С такива травми през зимата в ортопедията най-често попадат скиори, през лятото – футболисти и „неделните” спортисти

Качват се на ските и при рязък завой или силен сблъсък с човек или препятствие връзките се късат и колянната става се размества и става нестабилна, смее се д-р Мазнейков.

Забравили са, че са спортували активно, ама преди 10-15 години или пък не си дават сметка, че са качили 10 килограма и кракът трябва да носи тази тежест. При тичане, засрещане с друг човек и сблъсък тя се оказва непосилно бреме за коленете и белята става.

Мускулатурата не е подготвена и не може да поеме и да компенсира 100-те кила, които сме й сложили. Оплакванията са от оток, болка и функционална немощ. Човек не може да стъпи здраво на крака, чувства, че коляното му поддава. Новата техника на операция връща стабилността на крака.
Ортопедът д-р Христо Мазнейков: Върнахме две балерини на сцената
„Най-съвременният хирургичен метод възстановява коляното така, както природата го е създала. Това е голямо постижение, защото то поема сложни движения и трябва да осигури стабилна опора на тялото при завъртане, усукване особено, когато тичаме или се движим с висока скорост. Тогава всеки удар може да е фатален.

Новата техника за анатомично възстановяване на двете снопчета на предната кръстна връзка е толкова прецизна, че след операцията човек се възстановява напълно. По този начин оперирахме дори 2 балерини, които вече може да видите на сцената на Софийската опера”, хвали се д-р Мазнейков.
Узаконяват домашната грижа по швейцарски проект
Медсестри лекуват по домовете

Единни стандарти пресичат злоупотребите при гледане на болни
СОНЯ АНГЕЛОВА

Медицински сестри ще лекуват възрастни и хронично болни по домовете, вместо да се налага трудноподвижните хора да посещават през ден джипито или да лежат в клиники без нужда. Сега медицинските кадри без диплома на доктор не могат да практикуват самостоятелно. Към края на годината законодателните промени трябва да бъдат приети в парламента и да влязат в сила, твърди д-р Надежда Тодоровска, зам. генерален директор на Българския червен кръст.

Медицинските сестри винаги са били в сянката на лекарите, държавата им осигурява обучение 4 години, а после не използваме пълноценно труда им, призна вчера и здравният министър Стефан Константинов. Заедно със своя социален колега Тотю Младенов и министъра на еврофондовете Томислав Дончев и в присъствието на швейцарската посланичка Регина Ешер той участва в представянето на инициатива, която ще узакони медицинските грижи по домовете.

В рамките на българо-швейцарски проект, финансиран с 2,3 млн. швейцарски франка, ще се разработят и единни национални стандарти за качеството на медицинските и социалните услуги в домашна среда. Той ще се въведе пробно във Врачанска област, ще трае 3,5 години и ще осигури медицински и социални грижи за близо 500 човека, като по него ще работят и повече от 50 медсестри, домашни помощници и социални асистенти.

В момента БЧК има 8 центъра в страната, които биха могли да го правят и сега, но законът не им разрешава. След края на международния проект този вид смесени услуги ще се предлагат вече в цялата страна, обеща социалният министър Тотю Младенов. Още догодина обаче те ще допълват успешно това, което предлага и в момента социалното министерство. В рамките на проекта ще се създадат единни обучителни програми за трите вида специалисти, а също така ще бъде извършено и проучване за нуждите на ромите от подобни услуги. Ще бъде направен подбор и допълнително обучение и на медицинските сестри, които ще бъдат включени в проекта. Според д-р Тодоровска въпреки недостига им във Врачанска област вече са открити достатъчно специалисти, които да работят в четирите центъра във Враца, Бяла Слатина, Хайредин и Криводол още в края на годината.


Данъците наполовина за дарение във фонд „Ин витро”
С до 50% може да се намали данъчната основа с дарение в полза на Центъра „Фонд за асистирана репродукция”, Центъра „Фонд за лечение на деца” и/или Центъра „Фонд за трансплантации”, съобщиха вчера от Националната агенция за приходите (НАП). Друго данъчно облекчение – до 15% се позволява, ако дарението е в полза на културни институции и организации.

Освен това до 5 на сто от всички доходи на физическите лица могат да се намаляват с дарения в полза на здравни или лечебни заведения; на специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и на Агенцията за социално подпомагане и на Фонд “Социална закрила”. Облекчението е валидно и при дарение в полза на специализирани институции за деца.

Същото облекчение може да се ползва и за дарения в полза на бюджетни предприятия, както и на Агенцията за хората с увреждания и на БЧК. Могат да намалят данъчната си основа и граждани, които даряват на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър, както и на фонд “Енергийна ефективност.


ПРО ИЛИ АНТИБИОТИК

Брюксел маха опасни лекарства, залага на естествените продукти
СИЛВИЯ НИКОЛОВА

В сезона на грипа и острите респираторни инфекции антибиотикът е обичайното средство, предписвано от лекаря. С него се лекуваме и сами, в аптеките той може да се купи свободно без рецепта, независимо че продажбата му трябва да се осъществява само срещу предписание от лекар. Хората масово се заблуждават, че антибиотикът убива вирусите. Това обаче не е така, вирусът е напълно устойчив към тези вещества. На практика те се предписват от лекаря, за да убият бактериите, които причиняват инфекции, след като преди тях е минал вирусът.

Световната здравна организация препоръчва това да става, след като докторът е изпратил секрети от болния за лабораторни изследвани, въз основа на които да се избере най-подходящият антибиотик .Това у нас масово не се прави. При непредпазлива употреба стрептомицинът уврежда слуха и вестибуларния апарат

Биомицинът води до усложнения при храносмилателните органи, а левомицетинът задържа кръвообразуването, ако не се вземат предпазливо и под наблюдението на лекар. Антибиотиците потискат жизнените функции на клетките, произвеждащи протеин, и така убиват вредните микроорганизми. Те обаче удрят и белтъчния строителен материал на зародиша. Затова някои изследователи смятат, че майките, които са прекалявали с тях по време на бременността, раждат нежизнеспособни и дори уродливи бебета. Те могат да провокират и рак на дебелото черво, тъй като убиват не само вредните, но и полезните микроорганизми. Това води до развиване на гнилостни процеси в него, благоприятстващи от своя страна образуването на тумори.

Заради коварния ефект на антибиотиците депутатите от Европейския парламент ги включиха в Бялата книга „Заедно за здраве: Стратегически подход за ЕС 2008-2013 г.", в която се препоръчва ограничаване на употребата им.

Като алтернатива на антибиотиците европейските експерти препоръчват пробиотиците.

Това са микроорганизми, които, приети чрез храната или под формата на таблетки, действат благоприятно върху всички органи и системи в човешкия организъм.

„За разлика от антибиотиците, което в превод от гръцки означава „унищожавам живот”, пробиотик означава „създавам, възстановявам живот”, обясни водещият наш алерголог и токсиколог проф. Никола Александров.

Те са различни видове, но световни експерти открояват като най-ефикасен пробиотикът лактобацилус булгарикус, какъвто има в нашето кисело мляко. Доказано е, че той

предотвратява образуването на тумори укрепва имунната система срещу простудни заболявания и грип, а също така подпомага възстановяването на органите и системите след прекарани тежки инфекциозни заболявания. Особеното при пробиотиците обаче е, че те не се вземат ударно, както антибиотиците, а трябва да се приемат продължително време, например два месеца преди настъпването на грипния сезон. Странични ефекти нямат. Дори да не сме го направили досега, можем да подсилим организма си с пробиотик на хапчета, като хранителна добавка или под формата на кисело мляко. Създаденият в резултат на лактобацилус булгарикус имунитет е траен. Ако все пак грипен или риновирус, причиняващи острите вирусни инфекции, успеят да го пробият, то болестта преминава много леко под формата на елементарна настинка. Преимущество е и това, че с пробиотик човек може да се „зареди” от всяка млекарница, стига киселото мляко да е истинско, а да не е „подквасено” изкуствено. Затова трябва да следим дали върху опаковката е написано изрично, че е с лактобацилус булгарикус.
Д-р София Ангелова, национална болница по белодробни болести:

Рязкото отказване от цигарите удря сърцето
- Д-р Ангелова, вярно ли е, че вече има опашки пред кабинетите за отказване от цигарите предвид тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места от юни?

- Да, все повече хора идват да откажат цигарите. Те са мотивирани не само от предстоящата забрана, но и от постъпването им. Имаме и пациенти, които с воля се опитват да ги откажат, идват при нас за консултации и понякога да им окажем помощ.

В кабинета работим и върху мотивацията на пациента. С теста на Фрагерщрьом установяваме степента на зависимост към тютюна и избираме пътя на действие. С теста на Шнайдер разбираме каква е степента на мотивацията на пациента. След като разберем дали човекът е силно, умерено, слабо или напълно зависим, определяме самото лечение.

- Какво включва то?

- Лечението включва никотинозаместващи препарати, с които се намалява абсидентният синдром. За целта те се подават в определени количества в организма, за да го предпазят от страдание. Изключително важно е да преценим дали има необходимост от включване и на алтернативно лечение, като иглотерапия и лазеротерапия.

- Не може ли да се откажат цигарите само с иглотерапия и лазеротерапия, без препарати?

- Не, не бива. С алтернативните методи целим да увеличим количеството на бетаиндурсините – хормоните на удоволствието и щастието, които убиват желанието на пушачите да посягат към цигарите. В първите 20 секунди след дръпването от цигарата никотинът стига до мозъка, свързва се с никотиновите рецептори, в резултат на което се отделя допамин. Това е един от хормоните на удоволствието и щастието. Той ги прави щастливи за кратко време, когато се изчерпа, те отново имат нужда да посегнат към цигарата. Като им подаваме никотинозаместващ препарат, т.е. включваме никотин в лечението, който от една страна, се свързва с никотиновите рецептори, а от друга страна, с иглотерапията и лазертерапията, стимулираме директно допамина. Така, в организма се постига достатъчно количество на хормоните на щастието, без да се пушат цигари и да се поемат над 3999 токсични вещества. Това е смисълът на лечението. Даваме и съвети как човек да подпомага терапията си сам.

- Какви са тези съвети?

- Да набляга на чистата храна, да приема много течности, плодове и зеленчуци, за да може организмът да се очиства по-бързо от отровите.

- Казвате, че стимулирате хормона на щастието у пациентите, за да не палят цигара. Означава ли това, че пушачите са нещастни в личния си живот?

- От контактите си с много пушачи съм установила, че дори най-щастливите от тях заместват с цигарите нещо, което дълбоко им липсва. Това може да е тяхното лично щастие, професионалната реализация или нещо друго, но проблем при тях има. Затова те казват, че с припалването успокояват нервите си.

- Не успокояват ли цигарите в действителност?

- Не, не успокояват, но водят до такава илюзия. На практика те влияят пагубно върху всеки един орган или система. В един момент се получава дисбаланс между духа и тялото. Прави се опит за заместване на липсващото с цигарите, но така се уврежда физическото тяло. Резултатът е тежки страдания за пациента и заболявания.

- Може ли човек сам да откаже цигарите?

- Може, стига да има силна мотивация. Зависи и от степента на зависимост, ако е силно зависим или пристрастен, е трудно да се справи сам.

С методика като моята обаче може да ги откаже трайно от раз. Ако сам обаче ги отказва и не прилага никотинозаместваща терапия, може да се стигне до нежелани, макар и не опасни ефекти, като сърцебиене, затруднено дишане и виене на свят.

В такива случаи изследванията показват, че няма сърдечни проблеми, но пристягането в сърдечната област е налице. Затова такива бивши пушачи с подобни оплаквания трябва да съобщават на лекаря, че наскоро са отказали цигарите. Така той е ориентиран как да им помогне да преодолеят лъжливия сърдечен дискомфорт.


В БЕРЛИН
Борисов поиска по-ниско национално финансиране за европроектите
Държави, които имат проблеми с финансовата дисциплина, получават по-добри условия от Брюксел, твърди българският премиер
Премиерът Бойко Борисов е поставил пред канцлера Ангела Меркел въпроса за 5% национално съфинансиране на европроектите, а не 20 на сто, както и по-голяма гъвкавост при използването на фондовете на ЕС. Това стана ясно след срещата на двамата лидери в Германия, където на двудневно посещение бе българска правителствена делегация. Ако това стане, от бюджета ще бъдат освободени около 500-600 млн. лева, с които ще бъдат подпомогнати недофинансирани сектори като образование и здравеопазване, аргументира се Борисов.

За това ще се водят разговори между членовете на Евросъюза. Меркел заяви, че при обсъждането на темата трябва да се вземе мнението на ЕК. Според премиера принципът за финансиране и съфинансиране в момента е несправедлив.

С признание трябва да кажа, че България води много амбициозен курс по отношение на бюджетната дисциплина - има дълг под 20 на сто от БВП, бюджетен дефицит под три на сто, което е забележително предвид трудната ситуация, заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с българския премиер, предаде агенция "Фокус". Вярвам, че тази дисциплина заслужава максимално признание. Посветихме срещата в голяма степен на това, как в рамките на европейските субсидии по линия на структурните и кохезионния фонд проектите, които възнамерява да направи България, особено В инфраструктурата, да бъдат придвижвани максимално добре, посочи Меркел. Борисов обясни, че държави, които са в затруднени, и нямат толкова добри показатели, получават по-добри условия при кофинансирането. Това засяга и Германия, която също спазва рамковите показатели, каза той.

Обещах на българския министър-председател, че трябва заедно с ЕК да обмислим дали може да постигнем малко по-голяма гъвкавост по отношение на кофинансирането за тези страни, които наистина стопанисват добре, каза Ангела Меркел.

Темата за задълженията на БДЖ към германска страна също е била засегната. Съжалявам, че предишните, като са имали 3 млрд. лева излишък, не са си платили задълженията на БДЖ, а са изтеглили кредит. Сега дойде време ние да плащаме този кредит и ще си го платим, каза Борисов. На срещата са обсъждани още присъединяването на България към Шенгенското пространство, икономическите връзки и контакти между двете страни.
Германия подкрепя изравняването на агросубсидиите през 2014 г.

Германия ще подкрепи предложението в ЕК субсидиите за земеделие на България да се изравнят със старите страни членки през 2014 г. вместо през 2016 г. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на работна среща с българска делегация в Берлин, водена от министър-председателя Бойко Борисов. По време на разговорите българският премиер и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов поискаха подкрепа за изравняването на земеделските субсидии за България. Същевременно стана ясно, че българското участие на световното хранително изложение, земеделието, горското стопанство и градинарството "Зелена седмица" за първи път тази година е с акцент върху биоземеделието. Вчера агроминистърът Мирослав Найденов изнесе лекция пред Европейската академия в Берлин на тема "Състояние на земеделието в България, отношение към ЕС и поведението на гражданите".
Дарения за лечение на деца и култура свиват данъците до 50%

Бонусите се ползват с подаване на декларация за доходите до 2 май
До 50 на сто може да се намали данъчната основа на физическо лице, ако то на-прави дарение в полза на центровете "Фонд за асистирана репродукция", "Фонд за лечение на деца" и "Фонд за трансплантации", съобщиха вчера от Националната агенция по приходите (НАП). Друго данъчно облекчение, което може да се ползва от гражданите, е при дарение в полза на културни институции и организации.

С до 15 на сто може да се намали данъчната основа чрез парите, дарени за култура, а до 5 на сто от всички доходи на физическите лица се намаляват с дарения в полза на здравни или лечебни заведения, специализирани институции за предоставяне на социални услуги, Агенцията за социално подпомагане и на фонд "Социална закрила" към министъра на труда и социалната политика, допълват от НАП. Облекчението е валидно и при дарение в полза на специализирани институции за деца, както и на домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, на детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии.

Свиване на задълженията към хазната могат да се ползват и при дарения в полза на

бюджетни предприятия, регистрирани в страната вероизповедания, специализирани предприятия или кооперации на хората с увреждания, Агенцията за хората с увреждания; БЧК, културни институти и читалища. Гражданите могат да намалят данъчната си основа и при случаите, когато направят дарение на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност и на фонд "Енергийна ефективност".

Данъчно облекчение може да се ползва и при дарение в полза на комуни за лечение на наркозависими, а също и в полза на детския фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ). От данъци може да се пести и при дарения, направени в полза на идентични лица от ЕС. В тези случаи към декларацията задължително се прилага и официален легализиран документ, удостоверяващ статута на получателя на дарението, и неговият превод на български език, извършен от преводач.

Според закона общият размер на данъчните облекчения за дарения не може да е по-вече от 65% от годишната данъчна основа. Всички данъчни облекчения се ползват с подаване на данъчна декларация за доходите до 2 май 2012 г. Повече информация за ползването на облекченията може да получите на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.
Жените без вноски за здраве ще раждат безплатно
Жените без здравни осигуровки ще могат да раждат безплатно, съобщиха от Националното дружество по акушерство и гинекология. Те ще могат и да се ползват от всички медицински услуги, както и жените, които редовно са си внасяли таксата за здравеопазване. За тях, както и за другите, няма да има райониране по местоживеене. Те ще могат да избират болницата, в която искат да родят бебето си. За раждането, независимо дали бебето е износено, или се е родило преждевременно, здравната каса ще плаща по 500 лева. До миналата година тя превеждаше на АГ-тата по 460 лева за всяко раждане. Клиниките вече ще получават по 800 лева за наблюдаването и грижите за всяка родилка, която е 3 риск, например със сърдечно заболяване или хипертония. 183 лева ще брои касата и за всеки извършен аборт по медицински показания. Абортите по желание са за сметка на жената. В края на миналата година имаше няколко случая на починали родилки 3 различни болници в София. От началото на 2011 г. в България са починали шест родилки. По данни на НСИ през 2010 година починалите жени по време на бременността, раждането и послеродовия период са също 6.

Средната майчина смъртност според Световната здравна организация у нас е 13 жени на 100 000 раждания, в Румъния - 27, във Великобритания - 12, в САЩ -24, във Франция - 8, 3 Австрия и Белгия - 5, в Гърция - 2.
Отрязана ръка се движи с присаден нерв от бедрото

Мотористът едва не я загубил при катастрофа
Илияна Ангелова

30-годишен моторист, чиято ръка бе почти откъсната от мишницата при катастрофа, вече може да я движи благодарение на присаден нервен сплит, съобщи доц. Маргарита Кътева от “Пирогов”. Тя оглави екипа, който извърши операцията в края на август под ръководството на проф. Роберт Шмидхамер от “Милезе център” във Виена. В Австрия подобни интервенции се практикуват често, но у нас тя се прави за първи път.

За присадката са използвани автотрансплантанти от краката на пациента.

Сега пациентът е преминал електромиографско изследване, което установило, че е започнало възстановяване на изтръгнатите нерви. За пълното възстановяване на младия мъж обаче ще са необходими поне 5 г. След 18 месеца му предстои друга операция - на мускулите на пострадалата ръка, обясниха от “Пирогов”.

Сложната операция била единственият шанс за възстановяването й. Преди интервенцията мотористът не можел изобщо да я мръдне, тъй като нервите били увредени. Три месеца преди това той се лекувал в друго заведение, но без изгледи за възстановяване на подвижността на ръката. Сега, макар и с ограничения, той ще може да си служи с нея, обещават от “Пирогов”. В болницата има и специална клиника за ръката, където прилагат новаторски модерни подходи за хирургично лечение на травми.
Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница