Без лимит на лекарства за рак, диализа и ражданиястраница1/12
Дата25.10.2018
Размер473.5 Kb.
#97330
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12
Пресклипинг: „Здравеопазване”
29.04.2015
Без лимит на лекарства за рак, диализа и раждания


Дружество ще администрира 9 столични болници

Анна Ботинова
Падат лимитите за онколекарства, хемодиализа, интензивни грижи с използване на апаратно обдишване и ражданията, съобщи здравният министър Петър Москов вчера.

Тези дейности ще бъдат извадени от методиката за финансиране на болничните услуги, която се променя от надзорния съвет на здравната каса. Те ще бъдат финансирани по друг механизъм и под строг контрол.

"Спекулациите с онкоболните са грозни. Нито лимитите, нито методиката са били причина за отказ на лечение, особено за онкоболни. Причината е желанието на някои да бъдат запазени схеми на различни договорености", каза д-р Москов. Той представи проект на МЗ за промени в Закона за лечебните заведения, които трябва да бъдат приети преди лятната ваканция на парламента.

Отменя се законовото задължение на здравната каса да сключва договор с всички лечебни заведения. Това ще стане чрез въвеждане на задължителна национална здравна карта, която ще показва реалните нужди от различни медицински дейности. Касата ще подписва само с болници, получили положителна оценка от бъдещия национален съвет по здравната карта. Основният критерий ще е има ли нужда от предлаганата медицинска дейност в региона. Има депутатско предложение да се отчита и удовлетвореността на пациента.

Здравната карта ще изхожда от потребностите и ще гарантира пътя на пациента до нужното му ниво на медицинска помощ, обясни д-р Москов. В момента за болните деца в Карнобат не е гарантиран този път, даде пример той. В районите с "излишък" на медицински дейности от определен вид болниците ще се конкурират за договор с касата. "България е начело в ЕС по брой на скенери на глава от населението, но това не води до по-добър здравен резултат.

Идеята е здравните услуги да се насочват по-равномерно и да се създаде инвеститорски интерес към регионите, в които липсват дейности", каза Москов.

С промените в закона акредитацията на лечебните заведения отново става задължителна.

Предвиждат се и структурни промени в системата. Болниците ще могат да се обединяват в групи по 3-4 около водещата в региона и да сключват договор с НЗОК като група.

В София, където работят 75 болници, ще бъде създадено общо дружество за административните дейности на 9-те в двора на бившата Медицинска академия. Целта е да се спестят разходите за заплати на сегашната администрация. Те остават търговски дружества и няма да се закриват, но дейности като пране, чистене, хранене, охрана ще се управляват от общо дружество. Неговият директор трябвало да бъде определен от ръководствата на 9-те болници. Директор, който е против сливането, ще бъде отстранен, коментира министърът уволнението на шефа на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев.

"Търсим решение на проблема с ваксините. Няма да позволя дискриминация на българските деца спрямо френските и германските", каза още д-р Москов.


Д-р Йордан Пелев, управител на болница "Софиямед":

Слагаме много камери майката да вижда бебето нонстоп


Акушерката работила 2-3 пъти по 24 часа по своя молба
Ръководството на университетската болница "Софиямед" е решило да усъвършенства видеонаблюдението, така че всяка родилка да може непрекъснато да вижда бебето си и какво му се прави. Това каза управителят на лечебното заведение д-р Йордан Пелев на специална пресконференция, насрочена от ръководството, за да изясни позицията си по случая с битото 4-дневно бебе.

Болницата е една от малкото с камери и за вътрешно наблюдение, поставени от фирмата за охрана, с която "Софиямед" има договор, затова и ще опитимизираме тази практика, обясни управителят. Досега практиката била камерите да не се наблюдават в реално време, а записите да се пускат при нужда да се съдейства на "компетентните органи".

Уведомихме прокуратурата и полицията веднага щом разбрахме как се е влошило състоянието на бебето. В началото не се знаеше причината, първа майката е видяла промяна в събота сутринта и е казала на лекарите. В отделението са действали професионално и са прехвърлили детето в болница, с която имаме договор. Бях уведомен за това от началник на АГ отделението Валери Нецов. Веднага назначихме вътрешна проверка и започна преглеждане на видеозаписите от нощта срещу събота. На 22 април истината беше разкрита и щом я разбрахме, веднага уведомихме прокуратурата и полицията

Шокът беше голям. Бяхме ужасени от видяното, разказа д-р Пелев. Освен него 3-ма други лекари са изгледали кошмарните кадри.

Бях длъжен да кажа на колегите какво сме видели да прави един човек, с когото довчера сме работили. Направих го още на следващата сутрин на рапорта, за който събрах целия колектив и всички плакаха, обясни д-р Нецов. Емилия е една от най-добрите ни акушерки, няма никакви оплаквания срещу нея. Когато тя е на смяна нощем, всеки колега знаеше, че всичко ще бъде направено, както трябва, обясни шефът й. Ковачева била приятна, с чувство за хумор, загрижена за семейството си и горда с децата си.

По време на нощната смяна, в която бие бебето, никой от другите 4-ма от екипа не е усетил промяна в поведението на Емилия.

Тя била на работа 24 ч по свое желание - предстоял годишният й отпуска и поискала след 12-часовото дежурство да вземи и нощната смяна.

Ковачева е работила 2-3 пъти по 24 часа през тази година и винаги по нейна молба, обясни управителят на болницата. Той твърди, че в лечебното заведение няма практика да се работи по цяло денонощие без почивка, а това става само по изключение и настояване на съответния човек от персонала.

Невъзможно било да стане принудително.

Но се случва често да оставаме по свое желание, когато има нужда от нас. Аз като млад лекар и по две денонощия не съм излизал от клиниката, вметна проф. Константин Чернев.

От 33 години работя в АГ отделение, не съм виждал и не съм чувал за подобен трагичен случай, каза д-р Нецов.

Когато става ясно, че причината за влошаването на бебето е травма, лекарите си задавали въпроса дали не е било изпуснато и човекът, който го е направил, може да се е уплашил от станалото и да е скрил.

Шокът от истината е труден за описване, но казах на родителите всичко, защото бях поел ангажимент да ги държа в течение на проверката. Съобщих им го веднага щом имахме конкретен виновник, разказа д-р Пелев. Той продължава да държи връзка с майката и бащата. В целия случай сякаш обществото забравя детето. За радост то е по-добре, допълни управителят.

От болницата твърдят, че не знаят дали семейството на бебето Никол ще заведе дело

Правело впечатление, че въпреки трагедията родителите се държат изключително коректно.

Това е можело да се случи във всяка друга болница. Случайност е, че Емилия Ковачева е в момента при нас, ако не беше тук, шеше да е акушерка в друга клиника, смятат колегите й.

Драмата се отразява на екипа на цялата болница. С колегите на Емилия в отделението вече работи психолог, предстои да разговаря и с персонала в другите структури, каза Пелев. Въпреки стреса в отделението ражданията и операциите продължават. И в момента там имало 5 бебета.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница